很久沒有到嘉里酒店的Lobby Lounge吃下午茶,見到今次餐廳以法國經典朱古力品牌Valrhona來炮製法式朱古力下午茶,即刻約甜魔好友去享受一頓甘醇滋味的朱古力下午茶!步入大堂茶座即刻見到三款超可愛的復活蛋及動物造型的朱古力,原來是酒店糕餅主廚Jerome Husson以優質Valrhona朱古力炮製出這復活驚喜,朱古力迷可以買回家好好慶祝這長假期了。一段時間沒到來這兒那開陽舒適的環境依舊吸引,在這裡吃下午茶真可以待上數小時的悠閑時光!這個法式下午茶由即日至年4月30日供應,售價為星期一至五$638/2位、星期六、日及公眾假期$668位,開飯有75折優惠按此。另一亮點是下午茶內包有咖啡或茶兩小時無限添飲(只限同款飲品),對於缺水的我真的十分吸引喔!另外於社交媒體分享更可額外得到Valrhona無酒精雞尾酒乙杯,只要在個人帳戶分享此下午茶照片,並加上hashtag #KerryHoteHK和地標Kerry Hotel Hong Kong便可,充滿濃郁朱古力味略帶幽幽茶香好誘人呢!率先登場的是鹹點中的酸醃西西里紅蝦伴熱情果,用上優雅的盛器出場十分奪目吸引!吃的時候用貝母匙羹取下紅蝦,

吃的時候用貝母匙羹取下紅蝦,放於香脆的西班牙紅椒墨西哥餅上享用,吃下酸微微柔滑的紅蝦充滿熱情果果香,加上香口的墨西哥餅和油潤的牛油果精緻又動人!

接下來的三件鹹點也是貌美兼好味道,分別是法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨、紅桑子紅菜頭沙律、蟹肉柚子迷你冬甩,大家會想吃那一件先呢?

我選擇先品嚐三款中最清爽的蟹肉柚子迷你冬甩,可愛的迷你冬甩來充斥滿滿的蟹肉,而且配搭了清爽的柚子胡椒蒜香蛋黃醬,吃下十分可口一點也不會有油膩的感覺很讚呢!

接下來都品嚐這件貌美如花的紅桑子紅菜頭沙律,以紅菜頭堆砌成一朵美美的玫瑰花,這麼美麗相信女士們也不會抗拒的!而底下的法國軟芝士配合了酸甜恰好的紅桑子黑醋汁吃,絕對又種大地回春的感覺。

最後這一件當然是品嚐最重口味的點心吧!而這件法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨必定當之無愧,滑溜酥香的鵝肝當然有人誘惑人,加上那花椒的香氣就更得我歡心了!

來到甜品的環節這個朱古力下午茶總共有四款甜點,另配合兩款鬆餅已教我非常滿足了。

吃下午茶很多人也重視鬆餅這一環,這裏的除了傳統鬆餅外這個下午茶還會有柚子糖漬檸檬鬆餅,拎配上朱古力醬、Alain Millat杏脯、士多啤梨果醬及Cornish Clotted Cream,那會叫人不滿足呢!!

吃過美味的Scone後是時候品嚐其餘四款甜點了!順時鐘方向有清香的士多啤梨椰子蛋糕、紅桑子荔枝咖啡蛋糕、酸甜細膩的熱情果忌廉胡桃慕絲焦糖蛋糕及醇味可人的杏仁牛奶朱古力咖啡蛋糕。

而我最喜歡的是這件紅彤彤的紅桑子荔枝咖啡蛋糕,外層像絲絨般的糖漬紅桑子慕絲,包裹著荔枝吉士忌廉和泡沫咖啡蛋糕,吃下口感鬆軟味道甜而不膩配合得天衣無縫呢!就這樣子跟好友過了一個悠閒快樂的下午好寫意呢!

2021-03-16
Type of Meal
Tea
最近是一個星期一high tea的節奏(ㆁωㆁ*)星期天早上跑步還償後,下午便去吃賞心悅目的一餐🤍嘉里酒店今次和法國巧克力老品牌Valrhona 合作,推出一套色彩繽紛的下午茶,不只好吃,光看也令人心情愉悅💘酒店大堂有三層高的落地玻璃窗,沙發舒適,與別的桌子有一定距離,眼看外面的花園景致,和媽媽一起喝茶吃朱古力甜品,很是寫意呢~𝗞𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗛𝗼𝘁𝗲𝗹 “𝗖𝗼𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗳 𝗜𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻” 𝘅 𝗩𝗮𝗹𝗿𝗵𝗼𝗻𝗮 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝘁𝗲𝗮 $𝟲𝟲𝟴/𝟮 +𝟭𝟬%最令我印象深刻的是鹹點,用料比一般下午茶高級、調味得當、味道層次豐富🙌🏻🔸蟹肉柚子迷你冬甩🔸紅桑子紅菜頭沙律配法國軟芝士🔸法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨🔸酸腌西西里紅蝦伴熱情果Welcome drink是有趣的朱古力普洱,鬆餅不是我喜歡的質感但是糖漬柚子味道夠特別,還是第一次看塗有朱古力醬的🤣 濃濃好吃!Kerry的下午茶雖然比外面貴,但食物質素比很多酒店都要好,加上和Valrhona的聯盛合作,值得一試!

🔸蟹肉柚子迷你冬甩
🔸紅桑子紅菜頭沙律配法國軟芝士
🔸法國Rougie鵝肝配花椒及士多啤梨
🔸酸腌西西里紅蝦伴熱情果

strawberry, yuzu jam, chocolate spread, clotted cream
朱古力普洱
  • yuzu jam
  • chocolate spread
  • clotted cream
2021-02-25 471 views
牛年第一個下午茶、福牛新春下午茶以多元豐富的中西食材匠心呈獻各式精緻優雅的甜鹹點,並寓意著長壽、繁榮、健康與和諧、充滿濃濃新春氣氛,一系列美食都以新年主題設計。非常有心思❤️咸點有四款:北海道帶子配法國KAVIARI魚子醬及法式酸忌廉酸忌廉提升了帶子鮮甜味配上魚子醬 清甜爽口非常開胃👍🏻😋新年必食脆皮蘿蔔糕配伊比利亞黑毛豬及西班牙辣肉腸XO醬估唔到XO醬同黑毛豬又幾夾、可惜蘿蔔糕味道偏淡 缺乏蘿蔔味和牛臉頰松露餃子配陳皮柑橘醬餃子皮偏硬同厚、加上放凍左有點靭!餡料味道唔突出、黑松露同和牛 都唔係好食得出😞烤鴨荔枝米紙卷、瓜籽及花生碎比較有驚喜😆 除了烤鴨仲有蔬菜、表面有少少甜味醬、食落清甜爽口👍🏻👍🏻鬆餅:我自己對鬆餅好有要求、今次鬆餅完全唔合格!太濕太鬆、口感似蛋糕!而且普洱味完全食唔出有茶味🤦🏻‍♀️甜點:福字小紅包🧧 士多啤梨慕絲配香芒忌廉 正正常常!唔會太甜太酸!柑橘果醬及雲呢拿朱古力醬配法式布列塔尼酥餅賣相比足100分、以小玻璃杯分為三層、底層係白朱古力醬、中層係法式布列塔尼酥餅、上層柑橘果醬!頂層有新年祝賀語句的銅錢朱古力!味道亦唔輸蝕!酸甜醬加上酥餅既香脆👍🏻配搭一流爆竹造型

咸點有四款:

北海道帶子配法國KAVIARI魚子醬及法式酸忌廉
酸忌廉提升了帶子鮮甜味配上魚子醬 清甜爽口非常開胃👍🏻😋

新年必食脆皮蘿蔔糕配伊比利亞黑毛豬及西班牙辣肉腸XO醬
估唔到XO醬同黑毛豬又幾夾、可惜蘿蔔糕味道偏淡 缺乏蘿蔔味

和牛臉頰松露餃子配陳皮柑橘醬

烤鴨荔枝米紙卷、瓜籽及花生碎

甜點:

柑橘果醬及雲呢拿朱古力醬配法式布列塔尼酥餅

爆竹造型的橙香法式忌廉配開心果牛油酥餅!爆竹🧨上有金箔陪襯 突顯矜貴 ✨✨味道方面更特別、口感像Opera Cake、選用開心果相對果仁味道更出眾

最後壓軸當然係牛年的主角、牛牛造型的黑朱古力馬卡龍配茉莉花忌廉🐮 朱古力味濃郁、馬卡龍鬆軟不太甜!

整體黎講 都算滿意、本來對呢種賣相既下午茶期望唔大、應下節食下🤭 不過比相像中好、只有1-2款差D、未至於難食!
不過服務真係好壞參半、本身餐廳有提示客人係IG hashtag 就可以有免費玄米茶、可惜男職員態度不佳,我亦冇再追問、無謂為左杯茶受氣、但相反女職員態度好、有禮貌、結帳時我冇特別問信用卡優惠、但女職員見我使用恆生信用卡、幫我帳單做了85折!!
非常感謝呢位女職員🥰
$280 (Tea)
  • afternoon  Tea  set
環境同坐位都好舒服, 假期都唔算好多人, 係坐低傾下計既好地方先Order了iced flat white, 呢度可以無限refill 同款飲品👍🏻 我就喜歡先食咸點再食甜點首先食龍蝦肉魚子醬, 一黎太吸引了, 二黎碟下面有冰會溶水, 重有芝士黑松露法式三文治好重黑松露好香脆! 烤鴨肉卷mix柑橘醬又幾夾幾好食~甜點方面, 桂花啫喱mix白朱古力忌廉&荔枝泡沫感覺又幾新鮮, 重有個血橙忌廉薑餅都好特別!But 烏龍茶朱古力磨菇就偏甜了,同埋枝竹忌廉奶泡mix桂花梨肉就唔係個個都喜歡了~值得讚下既係佢個scones, 暖暖地係好食, 重有4隻味道既醬, 除左平時見開既clotted cream , 重有玉桂雜苺醬柑橘醬, chocolate hazelnut 醬, 每邊試一隻醬都大滿足因為佢無哂tea set份禮物, 比左份朱古力我地, 我地志在有地方聚下傾下計, 呢份朱古力都幾好食呀~Afternoon tea set $688 for 2

我就喜歡先食咸點再食甜點

Afternoon tea set $688 for 2
2020-12-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$344 (Tea)
2021-01-02 637 views
🇭🇰 Kerry Hotel 「冬日庭院之戀」 “ Love in the winter garden” Afternoon Tea靈感來自Atelier Cologne 四款熱賣經典香水為主;分別是Orange Sanguine 赤霞橘光、Love Osmanthus 桂香月夜、Oolong Infini無極烏龍、Clementine California 加州盛夏。但是覺得這個tea set認真麻麻,可以skip😩<Orange Sanguine 赤霞橘光>- 松葉蟹肉龍蝦沙律- 赤霞彩球 <Love Osmanthus 桂香月夜>- 雪白世界 - 耶路撒冷雅枝竹忌廉奶泡 - 鹹的,超級無敵奇怪!byebye<Oolong Infini無極烏龍>- 烏龍茶朱古力蘑菇 - 沒烏龍茶味- 布里芝士黑松露法式三文治 🥪 味道還可但放太耐,有油膩既感覺<Clementine California 加州盛夏>- 聖誕樹頭蛋糕 ⭐️ - 烤焗鴨肉栗子意大利煙腩肉卷 ⭐️ 有點像 beef wellington 挺特別最期待的sco

<Orange Sanguine 赤霞橘光>

<Oolong Infini無極烏龍>
- 烏龍茶朱古力蘑菇 - 沒烏龍茶味

<Clementine California 加州盛夏>
- 聖誕樹頭蛋糕 ⭐️

最期待的scones也mmd,scones不是所期待的,質地還好不會過濕潤過咁但是 但是 重點 clotted cream 不OK!真的很散,omg cream 是散的!

Service and food still have a lot of space for improvement I’m sorry !!!!
2020-12-27 1644 views
這個餐的主題是柑橘,其中有甜點有咸點。先看看餐牌:飲品是無限refill的,但只限同款。另外看看主角:其實餐牌上有個次序,但我個人認為可跟可以不跟。因為每樣食物的甜度都適中,不肥膩。另外,員工會先說明叫客人先食咸點,再食甜點。第一款是赤霞橘光:龍蝦很有口感,魚子醬就像豉油一樣帶出龍蝦的鮮甜。柑橘應該是開胃作用。第二款是桂香月夜:口味清甜。第三款是無極烏龍:這個完全是甜的,口感不錯。這個黑松露法式三文治不得不讚,很大片松露。相比起那些用松露作主題的套餐,這個一個三文治已經是人家一套餐松露的份量了。這個赤霞彩球不得不讚,雖然是非常甜,但是中間的血橙忌廉的酸味把客人帶回現實。這個肉卷有很多不同種類的咸肉,但比例很好,帶出的味道很平均。這個聖誕朱古力樹頭蛋糕是相比之下較差的食物。我期待是很cream的朱古力蛋糕,但可惜中間的脆脆太多,令口感有些乾,失去了蛋糕應有的質感。最後的鬆餅是好評的,口感及味道都很好。這餐的性價比算高價錢是688加一只計松露三文治也化算了。另外,廚師也需要較高的手藝才能把柑橘帶入甜品之中也不失甜品的原味。餐廳環境很好另外送了香水產品
這個餐的主題是柑橘,其中有甜點有咸點。
先看看餐牌:

飲品是無限refill的,但只限同款。
另外看看主角:
冬日庭園之戀下午茶

其實餐牌上有個次序,但我個人認為可跟可以不跟。
因為每樣食物的甜度都適中,不肥膩。
另外,員工會先說明叫客人先食咸點,再食甜點。
第一款是赤霞橘光:
赤霞橘光

龍蝦很有口感,魚子醬就像豉油一樣帶出龍蝦的鮮甜。
柑橘應該是開胃作用。
第二款是桂香月夜:
桂香月夜

口味清甜。
第三款是無極烏龍:
無極烏龍

這個完全是甜的,口感不錯。

這個黑松露法式三文治不得不讚,很大片松露。
相比起那些用松露作主題的套餐,
這個一個三文治已經是人家一套餐松露的份量了。
赤霞彩球

加洲盛夏

聖誕朱古力樹頭蛋糕

這個聖誕朱古力樹頭蛋糕是相比之下較差的食物。
我期待是很cream的朱古力蛋糕,
但可惜中間的脆脆太多,令口感有些乾,
失去了蛋糕應有的質感。
最後的鬆餅是好評的,口感及味道都很好。
這餐的性價比算高

價錢是688加一
只計松露三文治也化算了。
餐廳環境很好

無極烏龍
赤霞彩球
加洲盛夏
2020-12-13 773 views
今次跟朋友試依個下午茶,絕對係因為依個法國香水品牌所吸引😍依個set同樣係5甜5咸,$688兩位用,取材自Atelier Cologne既4大熱賣款香水為題,取材自Atelier Cologne四款香水,以清新柑橘果香為主調,配以烏龍和桂花入饌。Tea set 用上禮物盒層架盛載,服務生都會續一介紹同埋品嘗既次序,小妹亦建議先影低menu,可以跟住食 😁是次tea set既評價都唔錯,scones既果醬有3款,個人鍾意暖笠笠時食。心頭好:蟹肉龍蝦沙律,荔枝桂花啫喱,黑朱古力樹頭蛋糕,烤鴨肉腩肉卷😋😋 芝士黑松露三文治🥪都好食,不過唔好擺太耐,唔係d油好似滲番出黎,會有油膩既感覺。10款內最差既一款就係枝竹忌廉奶泡,個味道怪怪的,而且無諗過係咸嘅,小妹仲偷望到附近兩枱既食客都露出左怪表情....另外依到既咖啡茶係2小時無限添飲的,岩晒同閨蜜邊食邊傾計。
每份可獲贈Atelier Cologne香氛陶瓷 2份, 同埋精醇古龍1.7毫升體驗裝2支。依個主題下午茶去到31/12/2020 😍
今次跟朋友試依個下午茶,絕對係因為依個法國香水品牌所吸引😍

另外依到既咖啡茶係2小時無限添飲的,岩晒同閨蜜邊食邊傾計。
1K
More and more tea promotions are coming up in November and December and one of them is Kerry Hotel. They have changed their theme to Winter Wonderland and changed their menu. Luckily they didn't change their offer for unlimited coffee/tea.When our afternoon tea arrived, it was amazing like opening a Christmas present. Their scones were warm and it was quite inventive of them not to just use raising but add some other dried fruits to make the flavors seem more festive and naming them Christmas fr
When our afternoon tea arrived, it was amazing like opening a Christmas present. Their scones were warm and it was quite inventive of them not to just use raising but add some other dried fruits to make the flavors seem more festive and naming them Christmas fruits. Moreover, you have 4 toppings (Clotted cream, Berry jam, Orange jam, Chocolate Hazelnut) to choose from and the only thing you would want is more scone to try more of these toppings.
The food were based on different scents and they were all lovely. My favorite savory would have been "Croque Monsieur". Besides its melted cheese which tasted heavenly, the aroma of the truffle and oolong ketchup blended well. My favorite

My favorite dessert would be Snow World. The white chocolate gave the needed sweetness for this dessert while the osmanthus and lychee gave it the wonderful fragrance.

However, the other items were just as delicious as well. I think later on when the Hotel as more Christmas decorations, you may even experience this Winter Garden to its full potential.
2020-11-21
$340 (Tea)
2020-11-28 432 views
Kerry Hotel afternoon tea x atelier cologne atelier cologne 用咗四款最經典嘅香水味,Orange Sanguine 赤霞橘光、Love Osmanthus 桂香月夜、Oolong Infini無極烏龍、Clementine California 加州盛夏,再配合特選食材做左八款嘅咸甜點。個人覺得咸甜點都整得幾出色,特別係甜點:雪白世界和聖誕樹頭蛋糕。雪白世界有桂花啫喱,頂層鋪滿荔枝泡沫;味道清新得黎又唔會太甜,荔枝同桂花又好夾👍🏻樹頭蛋糕用左黑朱古力整,中間加埋焦糖餅乾,脆脆口感好味道。唯一最奇怪係枝竹忌廉奶泡,當你以為佢係甜點既時候,個奶泡竟然係咸既(黑人問號❓)個下衝擊都真係幾大😫成個味覺都變得好怪。小編偷偷望隔離枱既食客,有位男食客食到樣都變埋😂好彩唔係得我一個有咁既感覺今次既afternoon tea仲送左atelier cologne 香氛陶瓷同1ml香水,用黎做聖誕裝飾一流🎄價錢:688/2位

樹頭蛋糕用左黑朱古力整,中間加埋焦糖餅乾,脆脆口感好味道。

價錢:688/2位
2020-11-01 745 views
週末午後 🤤 Alain Milliat Afternoon Tea Set. 鹹甜點都做得相當出色,而且scone既質素好好,配合非常足料既果jam都系一大亮點;每一啖都充滿果香以及果肉。Scone控必試,因為呢個tea set一次有五款味道 😂😋 呢度既環境好,而且配以超高樓底,空間感十足。唯獨tea set黎左之後,等左好耐先有個茶😅😂

$350 (Tea)
2020-10-21 828 views
同朋友住完酒店,順便黎試下佢個tea☕️落地玻璃,環境好光猛🌞另外時間比較早,客人唔太多最低層❤︎煙肉蛋撻(西班牙黑毛豬火腿+有機雞蛋)啲蛋都幾滑,仲有陣陣既芝士味❤︎炸波波(龍蝦+鵪鶉蛋)鵪鶉蛋係流心既,幾好食❤︎芝士條白蘆筍湯條芝士好食,配上個淡味既湯完美❤︎黑蒜磨菇多士磨菇醬好香濃,配埋多士好match中層❤︎朱古力榛子棋盤蛋糕正正常常,無咩特別❤︎雜莓泡芙(我沒吃)❤︎白朱古力紅莓芝士蛋糕超超超好吃!雖然外層白朱古力太甜不過裡面的芝士蛋糕很好吃頂層❤︎士多啤梨鬆餅面頭有cream,個餅都唔會太乾
同朋友住完酒店,順便黎試下佢個tea☕️
落地玻璃,環境好光猛🌞
另外時間比較早,客人唔太多

最低層
❤︎煙肉蛋撻(西班牙黑毛豬火腿+有機雞蛋)
啲蛋都幾滑,仲有陣陣既芝士味
❤︎炸波波(龍蝦+鵪鶉蛋)
鵪鶉蛋係流心既,幾好食
❤︎芝士條白蘆筍湯
條芝士好食,配上個淡味既湯完美
❤︎黑蒜磨菇多士
磨菇醬好香濃,配埋多士好match

中層
❤︎朱古力榛子棋盤蛋糕
正正常常,無咩特別
❤︎雜莓泡芙(我沒吃)
❤︎白朱古力紅莓芝士蛋糕
超超超好吃!雖然外層白朱古力太甜
不過裡面的芝士蛋糕很好吃
頂層
❤︎士多啤梨鬆餅
面頭有cream,個餅都唔會太乾
2020-07-07
Type of Meal
Tea
2020-10-18 786 views
五款口味scone 可以一次過試晒😻 法式果漾下午茶 ($629/2位) 顧名思義就係有法國最正既fruit jam🤤 一啖scone一啖jam真係好正好fresh!!另外呢度嘅食物都做得好精緻,熟食甜品都好有心思~ 個環境都好靚好舒服,好大空間感,係度過一個下午係一個唔錯既選擇😻另外跟餐都會配餐飲,揀左mocha同iced mocha 朱古力味好濃郁,推介!另外share ig post 仲有冷泡茶一杯,酸酸甜甜好好味,打卡都好靚~
[scone愛好者注意⚠️] 五款口味scone 可以一次過試晒😻 法式果漾下午茶 ($629/2位) 顧名思義就係有法國最正既fruit jam🤤 一啖scone一啖jam真係好正好fresh!!

2020-10-04 670 views
夜晚約咗朋友喺黃埔附近食飯,所以下午茶就揀咗喺黃埔附近嘅呢間新酒店餐廳環境都幾舒適,我哋坐緊窗口位,望出去都見到一片綠色草地,因為疫情關係,非常留意同隔離枱嘅距離,因為餐廳地方較大,所以同隔離枱嘅距離都幾遠,食嘢同影相都幾安心按原定計劃整咗個兩人下午茶,全部食物味道都唔差, 但有冇話邊款特別好食. 酒店來講,食物質素有少少失望 ,因為真係講唔出有邊款係特別好食值得一讚係餐廳職員服務都幾好, 雖然佢哋大部份時間都唔喺枱附近,但係一遞手佢哋就會過嚟, 效率都幾高

​📍 Kerry Hotel Lobby Lounge 前一篇介紹左好難食嘅Ritz Carlton,今次要讚下Kerry Hotel 下午茶幾精緻又好食。生日月食返幾餐tea都唔過分吧!----終於都到左小編最愛嘅秋火同九月,生日過左一大半先有機會介紹返生日當日太后娘娘請小編食嘅afternoon tea: kerry hotel lobby lounge嘅afternoon tea,係黃埔附近新開,坐擁180度海景。Lobby Lounge全落地玻璃,空間感十足。----Autumn Harvest afternoon tea $628/2位----九月份下午茶主題係同Alain Milliat合作嘅初秋限定下午茶。Alain Milliat係法國殿堂級果汁。今次可以一次過試勻佢嘅果醬同埋融入果汁嘅甜鹹點。清爽感十足----有台灣洛神花茶作welcome drink,微微帶酸,口感清爽,帶有花香。----鹹食有煙三文魚他他: 肥美三文魚粒配合濃郁牛油果和清爽西柚,層次豐富法國rougie鵝肝: 質地細滑,外層係清香甜酸適中既杏脯汁製成,底層係洋甘菊蜜糖燕麥片,脆爽口感好滋味意大利水
​📍 Kerry Hotel Lobby Lounge

鹹食有

意大利水牛芝士配油封蕃茄: 玻璃杯入面係有香滑既水牛芝士,濃郁既蕃茄粒以油封方式烹調。薄脆一塊既意式香草包加強左層次感

烘烤豬肉醬配上絕配蘋果、honey mustard同香草: 豬肉同蘋果真係perfect match,蘋果既酸甜中和豬肉既肥膩感,又可以加強個flavour

----
​唔知大家食下午茶最期待係咪佢哋嘅英式鬆餅呢?傳統嘅下午茶,鬆餅通常每人有兩款再配以一款果醬同埋clotted cream,但今次alain milliat tea set有五款鬆餅:原味、金提子乾、檸檬柚子、朱古力糖漬橙、poppy seed,配以Alain Milliat 五款果醬collection,俾食客選擇三款。leighleigh 揀左杏脯果醬、血橙果醬同埋士多啤梨果醬。

----
📌先講吓佢個鬆餅,鬆餅比較濕潤,唔會好乾好硬。最特別係朱古力糖漬橙同埋柚子檸檬,甜中帶點點酸,食完唔會覺得好滯。
----
📌佢嘅果醬酸甜清新,果醬既甜味係水果本身嘅甜味而唔係死甜,一層clotted cream一層果醬食完真係好滿足。
​📌​​甜食有
70% 軟心朱古力雜莓醬蛋糕卷: 最好食,帶點苦澀既朱古力配上酸酸的雜莓醬完全係perfect match,有種食緊黑森林嘅感覺但係又有Opera既外型,因為朱古力味真係好濃

榛子牛奶朱古力咖啡棒: leighleigh最愛,好似食緊金莎,濃郁嘅榛子朱古力質地細滑,榛子粒脆爽口感好滋味。

香橙芝士忌廉配柑橘伯爵茶慕絲: 玻璃杯入面係有​​酸甜​既​香橙嘅​配以​軟滑既芝士忌廉​​,​加埋清香既伯爵茶​​​,口感層次幾豐富

椰子北海道芝士蛋糕: 冇諗過芝士蛋糕會同椰絲咁夾​,都算係下午茶既perfect ending​
----
Coffee or Tea 逢星期一至五無限添飲,可以慢慢歎住坐,so chill
紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店1樓

2020-09-17 653 views
之前食 其他酒店下午茶afternoon tea二人set 五星級酒店兩位大約500幾蚊, 一般都係酒店buffet嗰啲甜品放落去 又或者酒店 放喺 西餅甜品 售賣位置嗰啲甜品 放上去層架 但係今次呢個 唔係咁求其 真係食物上水準有心思 今次有鵝肝mouse波波, 炸豬肉球嗰啲 非甜品類 非麵包蛋糕類 嘅嘢擺落去 雖然 六百幾加埋一差不多七百 但係我覺得呢個抵食喎其他酒店佢食物 水準 似係去 法國餐廳入面單點嘅甜品 精緻 貴精不貴多 味道亦好好, 講真平時afternoon tea 嗰啲嘢食都屬於普普通通好少會至於覺得大部分好味嘅地步但係呢間做到 今次食得好開心, 因為唔知出面嗰啲 嚟嚟去去都係 蛋糕mousse 三文治parma ham嘅嘢, 每一件都有水準我同另一半每一啖都話特別同埋好味我 絕非打手可以睇下我其他文章 好少稱讚
  • Afternoon  tea