2023-09-24 193 views
📍Lockeroom Dining (油麻地)足球迷指數:❤️❤️❤️❤️1. 香煎深海石斑魚柳拼日本北海道刺身級帶子意式蕃茄莎莎🐟魚柳好鮮嫩幼滑😊雖然味道清淡 但配上粒粒蕃茄一同咬入口🍅更突顯魚肉嘅多汁美味🤩而帶子當然無得輸啦 煎得好好食😋至於薯蓉都同樣好正🥔無磨溶到完全幼滑 但我卻好中意食到有些薯仔一粒一粒嘅口感😆2. 波士頓活龍蝦半隻配白松露忌廉汁扁意粉🦞芝士配龍蝦好好食呀 如果再多半隻就正啦🤣雖然白松露汁扁意粉食得多有啲漏🍝但本身真係好香濃 建議同朋友仔share一半 咁就唔怕啦👯‍♀️3. 即製梳乎厘班戟🍮當食到飽飽時 但又心絲絲想食甜品🙈如果有唔太滯嘅甜品就完美了🙋🏻‍♀️呢個空氣感梳乎厘係大家嘅必二之選💘 香香甜甜又唔太飽肚 岩岩好~😁但旁邊嘅檸檬汁我就覺得唔太夾啦🧐4. 沙律🥗沙律用樽仔裝住 好有趣😆感覺上好似幾保鮮咁😙而且黑醋汁酸酸甜甜 好開胃哦☺️5. 蒜香牛油法包🥖好香嘅蒜茸味哦🧄配上外脆內軟嘅法包 正呀🥰6. 餐湯南瓜湯及餐飲咖啡☕️淡淡嘅南瓜湯味🎃如果南瓜可以再濃郁少少就更好了😸而咖啡味道其實同出面嘅差唔多 不過茶杯好靚😘大家都可以叫黎影相哦📸好食指數:❤️❤️❤️❤️
📍Lockeroom Dining (油麻地)

足球迷指數:❤️❤️❤️❤️

5. 蒜香牛油法包🥖
好香嘅蒜茸味哦🧄配上外脆內軟嘅法包 正呀🥰

6. 餐湯南瓜湯及餐飲咖啡☕️

好食指數:❤️❤️❤️❤️
Lockeroom有兩間,之前去過油麻地嗰間,今次因為去開山頂,就想試吓山頂嘅Lockeroom。兩間都一樣有好多店主關於足球嘅珍藏,簽名球衣特別多,小編不太懂足球,但估計價值都不菲,除咗球衣,仲有好多同足球cross over 嘅figure,大部分入箱只可遠觀,應該同樣珍貴,足球迷見到一定瘋狂。◇ 脆炸雞翼(鹹蛋黃)𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨𝘴 (𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨 𝘠𝘰𝘭𝘬)餐廳小食有好多選擇,最吸引小編嘅係雞翼,因為它有三款味揀,肉桂蜜糖、鹹蛋黄同避風塘,小編揀咗最邪惡嘅鹹蛋黄,入口超香鹹蛋黄,加上炸得又脆又焦香嘅雞皮,食到哇哇聲,仲有6件咁多,必食◇ 烤菠蘿雞扒漢堡配薯條 𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘊𝘩𝘰𝘱 𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴餐廳有兩款漢堡,雞同牛,小編揀雞,因為為咗塊烤菠蘿,菠蘿微微焦香,重點係夠甜,塊雞扒肉質嫩滑,整個漢堡餐中規中矩◇ 鮮茄汁蟹肉大蝦意粉 𝘚𝘱𝘢𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘊𝘳𝘢𝘣𝘮𝘦𝘢𝘵 & 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯 𝘪𝘯 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦大蝦意粉比較常見,但小編都喺三款意粉中揀咗它,除咗因為喜歡蝦之外,係

大蝦意粉比較常見,但小編都喺三款意粉中揀咗它,除咗因為喜歡蝦之外,係因為蟹肉,蟹肉絲掛滿鮮茄醬汁,味道更豐富又有啲咬口,蟹同蝦同是海鮮好夾,而4隻大蝦隻隻彈牙,整碟相當吸引

◇ 特濃朱古力心太軟配雪糕 𝘔𝘰𝘭𝘵𝘦𝘯 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘓𝘢𝘷𝘢 𝘊𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘪𝘤𝘦-𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮
嚟到甜品,有兩款選擇,店員建議心太軟,話好有特色,上枱先知原來擺盤好靚,有個白朱古力嘅半球狀,用鎚敲碎,裏面係雪糕,將雪糕同件心太軟一齊食,一熱一冷,滋味無窮,大推

◇ 西柚茉莉花茶 𝘎𝘳𝘢𝘱𝘦𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘑𝘢𝘴𝘮𝘪𝘯𝘦 𝘛𝘦𝘢
陣陣茉莉花香,配上西柚果肉,清甜可口

◇ 士多啤梨梳打 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘴𝘰𝘥𝘢
估唔到這杯梳打賣相會咁似Mocktail,超靚,味道都唔輸,士多啤梨味好香甜,更重要係有士多啤梨果肉,必叫
西柚茉莉花茶 𝘎𝘳𝘢𝘱𝘦𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘑𝘢𝘴𝘮𝘪𝘯𝘦 𝘛𝘦𝘢 /士多啤梨梳打 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘴𝘰𝘥𝘢
Type of Meal
Dinner
2023-05-30 542 views
本來以為係英國先有足球餐廳 估唔到係香港都俾我地搵到唯一一間足球餐廳 我地緊係要去朝聖下🤩 呢間足球餐廳 係山頂廣場二樓 淨係個山頂海景view都值回票價 打卡超正 餐廳裝修全部以足球為主 d凳係球員名 足球控既你可以搵下有冇你中意個球星🤣 我竟然係餐廳見到David de Gea 親筆簽名球衫😳 真係勁想帶返屋企🤫 另外 呢個親子足球餐廳係有埋兒童餐 每個兒童餐都有送1個足球玩具 甘食飯果陣小朋友就可以坐定定 😌🫧黃金炸物拼盤呢個拼盤真係好味到停唔到口 好重蛋黃醬同芝士醬味道😍 兩樣都係我最愛 拼盤有芝士棒 雞翼 薯條同埋洋蔥圈 全部都炸到金黃色 脆卜卜 黎到仲係熱辣辣 岩岩炸起 超正😌 本身蛋黃醬既味道好濃 完全唔洗再配其他sauce都已經好好味😋🫧卡邦尼扁意粉配溫泉蛋呢個溫泉蛋卡邦尼意粉真係好好食 佢地嘅溫泉蛋整得好好 將溫泉蛋同意粉搞拌 蛋黃流出 每條意粉都沽滿蛋黃汁😍 軟硬適中既意粉再配埋忌廉汁同埋香濃既芝士 食落好creamy入口順滑🫧伊比利亞豬梅肉配自家製蘋果醬蘋果同豬肉在西式料理中是經典絕配 伊比利亞豬梅肉肉質好嫩滑 唔會太厚 煮完完全唔乾 配埋自家製蘋果醬 真係好ju

🫧黃金炸物拼盤

🫧卡邦尼扁意粉配溫泉蛋

🫧伊比利亞豬梅肉配自家製蘋果醬
蘋果同豬肉在西式料理中是經典絕配 伊比利亞豬梅肉肉質好嫩滑 唔會太厚 煮完完全唔乾 配埋自家製蘋果醬 真係好juicy 🤩 酸酸甜甜勁開胃 仲要加埋個薯蓉 真係好飽肚

🫧兒童套餐
呢個套餐我哋揀左茄汁意粉 牛油栗米粒 烤蝦沙律同埋薯條俾bb 而杯兒童樂園橙汁係俾爸爸飲左🤣 兒童餐既調味唔算太濃 Bb大概食左7成 😋

我地本來plan左朝早去香港動植物公園 但B爸突然朝早要返工 所以取消左🥲 大家不防plan日親子遊 順便上埋山頂玩 搭下纜車 仲可以試埋ʟᴏᴄᴋᴇʀᴏᴏᴍ ᴢᴏᴏᴍ 到走有巴士可以去返灣仔/金鐘/中環 幾方便😌
2023-02-15 1095 views
燒牛肉沙律熟度剛好·咬落唔會好un~沙律豐富同醬汁好夾👍煙三文魚牛油果脆包一啖咬落去好滿足🤤三文魚數量唔小牛油果滿滿🤤同脆包一齊食口感豐富柚子綠茶~西柚茉莉花茶盛惠💰$4xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:一個好舒服既露台位~吹下風個景又靚~食物唔差之餘員工亦有禮貌👍小編會想再去的😊
燒牛肉沙律
熟度剛好·咬落唔會好un~沙律豐富同醬汁好夾👍

煙三文魚牛油果脆包

柚子綠茶~西柚茉莉花茶

盛惠💰$4xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
鵝肝意大利飯:鵝肝表面脆脆地,咬一口融化,ok juicy 既!飯粒係正中意大利standard, 爽口唔會咬到牙軟. 汁濃度creamy完全唔膩,係咁一匙一匙好快清碟🐠鰻魚飯:呢個驚喜💛軟熟夠厚,有d似上野食既感覺~ 汁夠濃唔會過甜,黏上飯粒剛剛好!相對外面同樣既,係比較有質素既!Fish🐟 and 🍟Chips: 魚柳正正常常,唔會腥. 薯條要讚下,脆口唔再講,就算慢慢食,耐左都仲係脆脆地,小朋友食唔停口!#世界杯2022 #足球餐廳 #山頂食評推介 #食評憑良心 #lockerroom #zoomfootball #worldcup2022 #足球係我既朋友 #foodtour365🐠

鵝肝意大利飯

鰻魚飯

Fish  and  Chips

2022-10-18
$200 (Lunch)
鵝肝意大利飯
鰻魚飯
Fish  and  Chips
2023-01-02 504 views
趁假期上咗山頂行下欣賞下香港既景色,當然唔少得順便去食埋野😆山頂廣場有唔少食肆,睇完之後決定揀間以足球作主題既餐廳,延續世界盃熱潮⚽️餐廳門面已經放咗唔少足球同球衫,冇諗過入到去更驚喜,大至油畫牆,小至餐墊餐具都一絲不苟。點咗肉醬意粉($168)、煙三文魚蟹肉芝士忌廉汁意大利飯($198)同埋鹹蛋黃雞翼($ 88)。意大利飯香噴噴,每粒都飽滿又有咬口,加上忌廉汁都唔少,食落好creamy.肉醬意粉味道香濃,醬汁甜中帶酸好開胃,而且份量頗多,食到最後d麵都依然充滿醬汁。最鍾意係鹹蛋黃雞翼,香脆既雞翼沾滿鹹蛋黃醬,惹味到令人無法抗拒,好快就清哂成碟。

上星期同朋友去山頂玩,決定去多次足球餐廳, 之前去過油麻地嗰間,山頂呢一間更加別緻,裝修到成個足球場咁, 非常有feel。紐西蘭香煎肉眼扒,配鵝肝,蘆筍,椰菜花,紅酒燒汁肉眼扒唔成熟,大大份,紅酒燒汁味道好特別,同肉眼扒配合得啱啱好,切開後,半山熟,口感煙銀,二入口,鵝肝入口即溶!絕對推介香蒜辣椒橄欖油扁意粉成個意粉比較多就係香蒜片,橄欖油令到意粉唔會好乾,反而好彈牙飲品:香橙梳打水鮮橙汁配合梳打水,味道有少少似芬達👍🏻👍🏻😚超級鍾意起呢度影相,尤其是呢排世界盃,係一個唔錯嘅打卡地方

紐西蘭香煎肉眼扒,配鵝肝,蘆筍,椰菜花,紅酒燒汁

香蒜辣椒橄欖油扁意粉

飲品:
香橙梳打水
鮮橙汁配合梳打水,味道有少少似芬達👍🏻👍🏻😚

超級鍾意起呢度影相,尤其是呢排世界盃,係一個唔錯嘅打卡地方

2022-12-01 191 views
📍Lockeroom Zoom Football Restaurant📍💡山頂今日放假就同屋企人上山頂行下,原來呢到都有呢間用足球做主題既餐廳🥰唔係足球迷既我都俾佢吸引左入黎。碗碗碟碟、櫈、周圍裝飾都係用哂足球野,打卡都唔錯架☺️係幾有feel🐥安格斯牛肉芝士漢堡($188)Burger 好大份厚身,面包烘過鬆脆,牛肉厚身大份煎得岩岩好,充滿肉汁☺️夾埋芝士,生菜🥬,蕃茄,絕配☺️薯條份量都唔小,炸得熱辣辣🍟🐥蒜香辣椒橄欖油扁意粉($148)充滿蒜香味而辣味均勻掛係扁意粉上面,意粉夠哂咬口,香得香食極唔想停😆🐥兒童套餐($158)見到隔離叫左個兒童餐又幾QQ,我又叫返個先,用車車盤黎放,有肉醬意粉🍝,煙三文魚,牛油粟粉,橙汁,小朋友一定中意#山頂美食 #山頂 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #foodiesinternation
💡山頂

🐥安格斯牛肉芝士漢堡($188)

🐥蒜香辣椒橄欖油扁意粉($148)

🐥兒童套餐($158)

#山頂美食 #山頂 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港
#foodiesinternationalchat #globaleats
#indiandailybread

2022-11-28 102 views
*✲゚*。⚽️足球收藏品餐廳🍴趁住宜家世界盃 想搵啲足球主題餐廳湊下熱鬧🤣呢間餐廳係喺山頂嘅 周圍擺滿簽名波衫 球會徽章 仲有啲特別嘅座位 好多打卡位💁🏻‍♀️隔離枱有球迷同小朋友嚟到都好興奮🤣叫左卡邦尼扁意粉配溫泉蛋🍝同安格斯牛肉漢堡配薯條🍔賣相味道都唔錯 個Burger好厚身 有洋蔥 芝士 蕃茄等等嘅配料💁🏻‍♀️就連個碟都係足球嚟架⚽️甜品叫左件玉桂蘋果金寶芝士蛋糕🍎如果有埋世界盃直播 一路食一路睇就更加好喇😛-✨ 卡邦尼扁意粉配溫泉蛋 ($178)
✨ 安格斯牛肉漢堡配薯條 ($188)✨ 焦糖蘋果雙層蛋糕 ($88)+10% service charge-📍 Lockeroom Zoom Football Restaurant @lockeroomzoom山頂山頂道118號山頂廣場2樓201-202B號舖
*✲゚*。⚽️
足球收藏品餐廳🍴

趁住宜家世界盃 想搵啲足球主題餐廳湊下熱鬧🤣
隔離枱有球迷同小朋友嚟到都好興奮🤣

叫左卡邦尼扁意粉配溫泉蛋🍝同安格斯牛肉漢堡配薯條🍔
就連個碟都係足球嚟架⚽️
甜品叫左件玉桂蘋果金寶芝士蛋糕🍎
如果有埋世界盃直播 一路食一路睇就更加好喇😛
✨ 卡邦尼扁意粉配溫泉蛋 ($178)

✨ 安格斯牛肉漢堡配薯條 ($188)
✨ 焦糖蘋果雙層蛋糕 ($88)
+10% service charge
山頂山頂道118號山頂廣場2樓201-202B號舖
2022-11-28 125 views
世界盃打到嚟啦,唔睇波嘅我都想湊熱鬧,見到依間足球主題餐廳,來感受下四年一度盛事。餐廳佈置充滿足球狂熱,掛了很多不同國家的球隊球衣,有很多獎杯,和一些足球的小紀念品,枱面亦鋪滿了不同國家國旗,更有一排賽車椅,很特別哦!我哋叫了牛扒和雪糕窩夫牛扒送了粒鵝肝,油脂豐富。配菜有蘆筍椰菜花和薯蓉。雪糕沒有味道選擇,只有雲呢拿。配上士多啤梨和藍莓,酸酸甜甜和雪糕很配合。咖啡有不同咖啡豆選擇,今次選了巴西,很香醇。

我哋叫了牛扒和雪糕窩夫
2022-11-22 100 views
⚽️世界盃開鑼啦😎雖然今年好似唔算太有氣氛不過我都特登着咗波衫去足球主題嘅餐廳食嘢(๑˃̵ᴗ˂̵)行入餐廳,裏面有一大片草地每張凳背都係一件波衫造型,枱面仲有足球隊餐墊😳支持阿根廷嘅我揀咗呢張枱🤭呢度仲可以帶寵物一齊嚟添~✨卡邦尼扁意粉配溫泉蛋 $178Carbonara真係我嘅all time favourite~拮穿隻溫泉蛋之後,啲蛋黃bit晒出嚟撈勻之後,食落好掛汁好creamy!✨黃金炸物拼盤 $228拼盤包括5款小食:雞翼、洋蔥圈、芝士條、香辣雞粒、薯條每一款小食仲沾咗啲鹹蛋黃醬,好香好惹味~個人覺得雞粒最好味!辣辣哋好正!✨牛肉丸(8件)配野菌燒汁 $88估唔到個醬咁香濃~但係都冇蓋過牛肉丸嘅牛味,食落都幾出~好鍾意佢呢個菇菇燒汁~我自己加咗啲落Carbonara一齊食,好夾好好味🤭
⚽️世界盃開鑼啦😎
雖然今年好似唔算太有氣氛
不過我都特登着咗波衫去足球主題嘅餐廳食嘢(๑˃̵ᴗ˂̵)
行入餐廳,裏面有一大片草地
每張凳背都係一件波衫造型,枱面仲有足球隊餐墊😳
支持阿根廷嘅我揀咗呢張枱🤭
呢度仲可以帶寵物一齊嚟添~

✨卡邦尼扁意粉配溫泉蛋 $178
卡邦尼扁意粉配溫泉蛋
拮穿隻溫泉蛋之後,啲蛋黃bit晒出嚟
卡邦尼扁意粉配溫泉蛋

撈勻之後,食落好掛汁好creamy!

✨黃金炸物拼盤 $228
拼盤包括5款小食:
雞翼、洋蔥圈、芝士條、香辣雞粒、薯條
每一款小食仲沾咗啲鹹蛋黃醬,好香好惹味~
個人覺得雞粒最好味!辣辣哋好正!

✨牛肉丸(8件)配野菌燒汁 $88
牛肉丸(8件)配野菌燒汁
估唔到個醬咁香濃~
但係都冇蓋過牛肉丸嘅牛味,食落都幾出~
好鍾意佢呢個菇菇燒汁~
我自己加咗啲落Carbonara一齊食,好夾好好味🤭
牛肉丸(8件)配野菌燒汁
2022-11-21 67 views
襯放假同友人坐新型纜車上山頂,上到山頂廣場發現開左唔少新餐廳。朋友係足球迷,對呢間Lockeroom 用足球做主題既餐廳好有興趣,就一於試下。入到去成間餐廳都係足球野,連啲椅都係球員名,打卡一流!我地揀咗坐室內,但佢室外位都好正,可以望住維港景色!👉🏻安格斯牛肉漢堡配薯條 $188個包好香,漢堡夠juicy! 啲薯條好好味!👉🏻龍蝦海鮮脆包配薯條 $198呢個都幾surprise 真係有龍蝦肉,有誠意!個包好脆,連埋鮮味蟹肉餡,成件事好夾!👉🏻咸蛋雞翼 $885隻,雞翼好大隻,煎得香煎,再加埋個咸蛋黃汁非常惹味,好香好濃又夠多汁!總括嚟講呢度價錢合理,野食好味,環境好好又有特式,襯住呢排世界杯熱潮同班friend 黎玩下都幾唔錯!

👉🏻安格斯牛肉漢堡配薯條 $188
個包好香,漢堡夠juicy! 啲薯條好好味!

👉🏻龍蝦海鮮脆包配薯條 $198

👉🏻咸蛋雞翼 $88

2022-11-14 79 views
好耐無上山頂,d舖頭都唔同哂。望入去已經見到呢間足球為主題嘅餐廳好特別!浸足球氣牆好勁,剛好仲有班波友食緊野,氣氛好正!食物方面水準又唔錯,尤其係安格斯牛肉漢堡配薯條!個漢堡肉超級超級juicy!酸瓜番茄洋蔥齊!咬落去d肉汁爆出黎,兩邊麵包煎香夠乾,配薯條岩哂我呢個burger控!食light d可以食香煎鱸魚、煙肉、青豆,細細舊但煎得好香,聖女果配檸檬牛油汁淋上青豆、薯茸食,有種香滑creamy嘅感覺而不膩。餐廳仲有啲懷舊相,室外可以睇到好靚風景,上開山頂真係好值得黎體驗下!
安格斯牛肉漢堡配薯條
香煎鱸魚、煙肉、青豆

安格斯牛肉漢堡配薯條
2022-11-12 83 views
餐廳:Lockeroom Zoom Football Restaurant地址:山頂廣場2樓201-202B號舖由中環行山上山頂,呢間餐廳雖然隱蔽,但都有好多人,所以試下。1. 鹹蛋雞翼,$88(4.8/4)鹹蛋雞翼啲鹹蛋夠多,又好香,炸到啱啱好,炸粉又夠薄,雞翼好嫩滑,超高質,係必食之選!2. 西班牙黑毛豬脆包,$198(4/5)黑毛豬有豬味,又夠淋身,脆包好脆,搽咗啲wasabi醬,成件事好夾!3. 肉醬意粉,$168(4/5)意粉軟硬適中,肉醬香料夠味,好食!坐出面個view超正,食物質素又高,價錢又合理,真心推介!
地址:山頂廣場2樓201-202B號舖

1. 鹹蛋雞翼,$88(4.8/4)

2. 西班牙黑毛豬脆包,$198(4/5)

3. 肉醬意粉,$168(4/5)
意粉軟硬適中,肉醬香料夠味,好食!

坐出面個view超正,食物質素又高,價錢又合理,真心推介!

2022-11-12 66 views
今年去左幾次山頂,呢一次跟朋友選了這家足球主題餐廳,像極去了足球展覽,有各式各樣簽名球衣,也有很多足球擺設。有喜歡足球的朋友或另外一半的可以收藏一下喔。環境很乾淨俐落,主打西餐,很多特別漢堡和意大利面/飯和前菜。價格在山頂位置來說算合理,重點食物也不馬虎,蝦堡裏面的料很足也炸得很香脆,口感彈牙,配上鳳梨醉酸甜甜,層次豐富也解膩。另外的黑毛豬很嫩面包酥脆,不過怕生的朋友應該會有點卻歩,它家的豬肉帶生,不是每個人受得了,所以點這個要考慮考慮。