2015-11-04 647 views
個餐牌上既價錢鬼咁貴,以為一分錢一分貨添,點知期望破滅蒜容包最易整,居然最遲黎,食曬成餐先到!!!又唔熱,又濕又淋,又唔香,又冇咩味。。。犯曬所以致命傷,好唔好意思收呢個價錢!?牛油雞翼都係,面頭有一堆香料好似好濃味咁,點知個皮又係淋的!入面連少少牛油味都冇,自己喺屋企整仲正過佢 柚子大蝦沙律啲大蝦都幾好味,炸到甘甘香香,夠曬肉地。但成餐飯得兩隻蝦好食又點夠wo😅😅😅豬扒撈濛好難食呀!!!!(¬_¬)ノ(¬_¬)ノ(¬_¬)ノ(¬_¬)ノ豬扒條骨勁大,都冇咩肉。啲粉好多,但都冇用啦,都唔好食。佢地個酸汁冇咩辣又酸得唔好味。。。索性放棄了,好貴呀大佬!!!杯咖啡係幾特別既,清得黎唔會太苦澀。而且賣相都好靚,但要等佢滴一輪先有得飲,唔arm心急的人士。
個餐牌上既價錢鬼咁貴,以為一分錢一分貨添,點知期望破滅

柚子大蝦沙律啲大蝦都幾好味,炸到甘甘香香,夠曬肉地。
但成餐飯得兩隻蝦好食又點夠wo😅😅😅

蒜蓉包
柚子大蝦沙律
豬扒濛粉
Type of Meal
Tea
2015-05-29 1726 views
原本有食過灣仔另一間嘅火車頭 見又有一間新嘅就入去試下睇下有咩分別 呢一間嘅裝修好有特色 別樹一幟 比附近嘅鋪頭更加搶眼 可見有花時間去認真執過 👍叫左碗生牛肉湯河黎食 湯底非常濃 牛肉薄身但係分量足 水準不錯 和另一間不相伯仲 生牛肉湯河呢個招牌食品差不多每台都有人嗌,而我覺得都好值得推介服務質素好好 野食都好快到不過間鋪開得不太顯眼 應該做多d宣傳
👍

服務質素好好 野食都好快到
不過間鋪開得不太顯眼 應該做多d宣傳
2015-05-25 1577 views
裝修得好特別,真係火車頭黎喎,咁特別,今晚就係度食先。火車門口~點了湯河就會有呢個,可自行替湯河調味。點了招牌火車頭湯河,超大個碗,內裏份量亦很多,兩個人食剛剛好。入面有牛丸,牛肚,牛栢葉,生熟肥牛等,真係全牛河,啱哂我口味。湯底清甜,蘿蔔吸哂湯汁真係精髓所在。食完一碗,加入辣椒青檸汁,又係另一種味道。另叫了柚子大蝦沙律,柚子份量下得唔少,但可能唔係季節,我覺得有少少苦。大蝦燒得香口又彈牙,沙律菜加醋好開胃,整體不錯。椰青,清甜,正!雙檸蜜,檸檬加青檸,甜甜酸酸又夠凍,好解渴。裝修真係幾靚,枱枱凳凳,燈飾,牆壁都係火車造型。
裝修得好特別,真係火車頭黎喎,咁特別,今晚就係度食先。
火車門口~
點了湯河就會有呢個,可自行替湯河調味。
椰青,清甜,正!
雙檸蜜,檸檬加青檸,甜甜酸酸又夠凍,好解渴。

裝修真係幾靚,枱枱凳凳,燈飾,牆壁都係火車造型。
Other Info. : 可以去光顧一下洗手間,都係整到火車咁,入面喇叭會放著火車鳴叫聲,哈哈~
2015-05-16
$140 (Dinner)
2015-05-25 1297 views
以往到灣仔的時候,總是離不開跟幾個知己的歡樂Happy Hour!怎料到今天朋友帶了筆者到灣仔一間擁有真火車頭的一間越南餐室共晉晚餐, 這裡的裝潢和佈局比起其他的越南餐室有很不同,帶一點越南懷舊的味道,但卻不失時尚優雅,真是別有一番特色也是跟三五知己談心的好地方!而且坐邊的位置可以飽覽街上的風景,讓人不自覺地放鬆而這裡的款式也比較多,歡喜越南菜的朋友一定會滿心歡喜款式太多,筆者和友人都想試下不同的越南特色小食,貼心的服務員便向我們推介二人套餐, 多款的小食完全可以滿足到愛吃的客人需要除了小食每樣有一款以外,客人還可選擇自己的一碗湯檬或湯河不過要注意的是,這個套餐是不包括飲料,有需要的話,是需要另外再點的筆者和友人分別點了青檸梳打和椰青每次越南菜都不其然點上青檸梳打,哈哈,可能對筆者來說,青檸梳打是在越南菜中不可缺少的。​首先來的是青木瓜沙律,跟平常吃到的帶一點不同,應該是因為加上了肉乾吧口感很新鮮和特別,爽口的青木瓜和生菜絲,配上煙煙un un 的肉乾,本來兩種看起來是各不相干的東西,撞起來卻帶不一樣的感覺,口感頓時變得豐富起來 令青木瓜沙律得不再簡單再來的是 燒肉丸米紙,這個更是筆者
也是跟三五知己談心的好地方!
而且坐邊的位置可以飽覽街上的風景,讓人不自覺地放鬆
而這裡的款式也比較多,歡喜越南菜的朋友一定會滿心歡喜
除了小食每樣有一款以外,客人還可選擇自己的一碗湯檬或湯河
筆者和友人分別點了青檸梳打和椰青
再來的是 燒肉丸米紙,這個更是筆者覺得十分可口的美食 ,大力推薦!!!
他們會把所需食材上碟,客人可按自己的喜好,放上自己喜歡的材料,然後再包上。
店員都很細心,上碟的時候會先問客人懂不懂包米紙。如果不會的話,會親身試範。
包米紙
這一種DIY的方式,感覺很新奇呢。不過最重要的是,自己可選上材料,而且份量都可自己決定。這由自己一手一腳包出來的 '製成品',當品嚐的時候,更會有一種說不出口的滿足感。
咖哩雞 配法包
然後是咖哩雞 配法包
咖哩汁入面是會加上椰汁,十分滑口
鮮菇腐竹豆漿浸菜
這款是鮮菇腐竹豆漿浸菜,一上碟,就已經聞到香濃的豆腐味道
味道有點像豆乳,十分濃郁,友人都十分喜歡呢!
主菜終於到了!
蟹肉湯檬
蟹肉湯檬中帶蝦和魚肉,湯底是濃濃的鮮甜蕃茄,加上蟹肉,忍不住把整碗的麵和湯底都清光光了!
而當中的蝦非常爽口彈牙,可見很新鮮
火車頭湯河
而上面這個則是火車頭湯河,不要看似很小,但材料很豐富
Lemongrass 味jelly
通常附套餐上的甜品都是平平無奇的,但這個Lemongrass 味的jelly 是給客人很大的驚喜呢
淡淡的lemongrass jelly加上香滑花奶,其實有點像花茶味喔!
2015-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
1K
餐廳裝潢有時候真的會吸引人進去的,最少火車頭就是了,大前提是,其實我是越南菜愛好者~當晚不是太肚餓,但不吃點晚飯又不行,我和妹妹二人只點了一碗火車頭湯河分享。上網見大家說份量不多,但我們覺得有譚仔過橋的size呢。湯頭清甜,感覺上不似有味精。牛丸,牛栢葉,牛肚,肥牛樣樣齊,加上炒香的蒜片,好好味。本身不是太餓但都吃到落碗底呢~湯河還有生菜和生芽菜這些配料。柚子大蝦沙律非常好味,酸酸的好開胃。我真的好喜歡香蔥和蒜片的味道。煎香的大蝦兩隻,彈牙又多肉。兩個人分享差不多了。吃這些東南亞菜就少不了要喝他們的特色飲料。椰青和龍眼冰,解渴降溫。兩個人晚餐不用$150,灣仔區真的算很不錯吧!
湯河還有生菜和生芽菜這些配料。

$150 (Dinner)
2015-05-18 782 views
車卡內食飯別有風情在灣仔上完堂便四處搵食,不知不覺走到火車頭越南餐室,見門口的火車頭裝修有趣價錢不貴,便決定一試門口的火車頭裝修,可供煙民客人換氣之用入面的裝修幽雅,燈光偏暗,氣氛不錯,很有情調 金庸題字的餐牌,我可是金庸的粉絲呢,當然要拍照留念灣仔區有這樣舒適的餐廳來說價錢絕對不貴有時想和朋友坐得舒服一點的話,這裡就是一個好地方啦越南滴漏咖啡$32我每次去越南餐廳必點的東西這裡的咖啡似乎滴得比較快,大約3分鐘左右就滴完了咖啡方面,我通常在滴好後先喝上一口,試一下原汁原味的熱飲之時,味道是很香濃的,至於煉奶的甜度也是剛好的之不過加入冰後味道有點淡(我可能平時比較喜歡重口味的),下次還是點熱的比較好又或者建議你向店員表示你口味是偏重的下單後店員為我們送上的香葉、生芽菜、檸檬及辣椒還有士拉差辣醬,用來伴入牛河中同食點了這裡有名的火車頭牛河先喝一口湯,鮮甜無比,入面有點香料,我們加點金不換和檸檬令湯底更為突出其河粉十分細滑具有彈性,配料方面包括有半生熟的牛肉、牛筋、牛丸和牛栢葉必要一提的是牛筋,很入味,而且入口即溶,充滿骨膠原~有多大,有圖有真相,這位人兄十分興奮呢~春卷乾撈檬桌上有魚露供我

車卡內食飯別有風情

門口的火車頭裝修,可供煙民客人換氣之用
入面的裝修幽雅,燈光偏暗,氣氛不錯,很有情調

金庸題字的餐牌,我可是金庸的粉絲呢,當然要拍照留念
灣仔區有這樣舒適的餐廳來說價錢絕對不貴

有時想和朋友坐得舒服一點的話,這裡就是一個好地方啦
越南滴漏咖啡$32

我每次去越南餐廳必點的東西

這裡的咖啡似乎滴得比較快,大約3分鐘左右就滴完了
咖啡方面,我通常在滴好後先喝上一口,試一下原汁原味的

熱飲之時,味道是很香濃的,至於煉奶的甜度也是剛好的

又或者建議你向店員表示你口味是偏重的
下單後店員為我們送上的香葉、生芽菜、檸檬及辣椒

還有士拉差辣醬,用來伴入牛河中同食
火車頭
點了這裡有名的火車頭牛河

先喝一口湯,鮮甜無比,入面有點香料,
我們加點金不換和檸檬令湯底更為突出

必要一提的是牛筋,很入味,而且入口即溶,充滿骨膠原~
有多大,有圖有真相,這位人兄十分興奮呢~
春卷乾撈檬

桌上有魚露供我們自行加進其中,
春卷方面可能食的時候凍了些,

有點硬,而且入面的料不太突出

主要是靠魚露調味,味道酸甜很醒胃

不過天時暑熱,不想食熱食時,乾撈檬不妨是一個好的選擇
牛油雞翼

配上大量蒜蓉加上雞翼,十分香口

咬下去外脆內軟,不會鞋口
一份4件,每只雞翼都是KING SIZE呀!

啖啖肉很滋味,也是抵食之選
我喜歡加入魚露食,酸酸甜甜女生都愛這種食法
香茅JELLY

用香茅做成的果凍,超濃香茅味,很清新,

上面淋上了花奶,令口感更滑

而上面的水果既美觀也令果凍變得更吸引_
Other Info. : 牛油雞翼 配上大量蒜蓉加上雞翼,十分香口 咬下去外脆內軟,不會鞋口一份4件,每只雞翼都是KING SIZE呀! 啖啖肉很滋味,也是抵食之選
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
火車頭
2015-05-15 1798 views
最近幾個星期的周末,午餐都是嚐試不同風味的亞洲菜式,今天也不例外,輪到越南菜。還記得上個月光顧的位於利園的「安南」,可能是香港其中一間最貴的越南餐廳,服務及食物質素俱好、環境也一流,惜價位偏高,性價比給拉低;今天則來到「火車頭越南餐廳」,價位屬於中上,坊間口碑也甚佳,可以比較一下。餐廳位於謝斐道,位置在灣仔及銅鑼灣地鐵站之間,其實有點不方便,而且街道兩邊泊滿私家車,如果一不留神,好容易錯過門口,相比起她在於大坑的分店,大坑的位置較為優越,因為大坑這個小區寧靜休閑,又沒有繁忙的交通,對於希望真正享受一餐的人士來說,撇除交通因素,更為適合。但當我去到謝斐道這間分店的時候,我卻完全改觀,因為這間分店的裝修非常有特色,絕非大坑分店可以比擬。餐廳門口的裝修模擬一卡泊在月台的火車:外牆掃上綠色、一列模仿火車卡的窗口、一個掃上墨綠色的大鐵罐,活脱就是一列蒸汽火車!進入餐廳內,無論色調及裝修風格皆貫徹「火車」主題,高身的仿古軟墊卡座、深沈的仿木色調、古典簡約的吊燈等尤其是將餐廳的其中一側規劃成私人包厢,並設計成一卡火車包厢的模樣,更見心思!餐牌設計比較普通,最吸引的不是內容,而是封面的金庸提字:「天下

餐牌設計比較普通,最吸引的不是內容,而是封面的金庸提字:「天下美食越南粉;越南之最火車頭」。店主甚至將金庸提字放大,裝裱後掛在最顯眼的牆上,作為餐廳的最佳宣傳。
牛油雞翼 $78
牛油雞翼
表面舖滿炸香的蒜蓉,非常香口,如果配上一碗白粥,將會更美妙!雖然名字是牛油雞翼,但應該是炸熟後,再用牛油翻炒,所以牛油味道是清淡的,不夠香濃,其實更似是一碟蒜香雞翼,雖然味道也不錯,但整體感覺只是一般。皇后和我兩個人,比較更喜歡以前「青亭」或「越南蔡」的牛油雞翼,真的是採用牛油開的粉槳去炸,充滿牛油香味。

香燒法國鵪鶉 $76
之前是個很多間香港的越南菜館,雖然餐牌上標明有鵪鶉,但其實很多都沒有供應,這間終於有了!非常大隻,絕對不是國產貨,一問餐廳經理是否真的法國貨,回應是:「真的啊!」。真的非常興奮,自己實在不會在高級超市如citysuper之類選購,實在太貴了。雖然單看價錢,我已知道不會是冰鮮法國鵪鶉,只可能是急凍貨,但店家處理的手法非常好,完全沒有急凍食品的所謂「雪藏味」。鵪鶉採用了香辣口味的烤焗手法炮製,其中一個目的也是要掩蓋那種「雪藏味」吧,用上香濃的烹調手法,非常聰明。鵪鶉肉質非常嫩滑,烤焗時間剛剛好;肉味非常濃郁,雞肉無可比擬!那種微帶香辣的口味,以及蜜糖的甜味,相互刺激味蕾,實非筆墨所能形容。本來想要加多一隻……但為免食不完而浪費食物,還是放棄了。
軟殼蟹紙米凍卷 $72
軟殼蟹紙米凍卷
標準米紙卷的傳統製作方法,須要採用一張薄如蟬翼的米紙,餡料包括幾種不同的蔬菜絲、再配上一種肉類或海鮮,進食時可以配以魚露以增加鮮味。這裡的米紙卷,外皮的米紙做得呈半透明,而且只有薄薄的一層,並沒有重疊包裹,咀嚼下來帶一點黏性,而且米紙浸水發泡變軟後,再放入雪櫃稍微經過冷藏處理……名乎其實,真的是凍卷!非常有心思。美中不足的是軟殼蟹餡料偏細隻,稍欠蟹味。另一樣抵讚的地方,是用了海鮮醬在碟子上畫上花紋,外觀既漂亮,也不會死板地採用魚露。

每次去到越南餐廳必定要一試生牛肉湯河,雖然這裏的招牌菜式為火車頭招牌湯河 $88,除了生熟牛肉以外,尚包括牛柏葉、肉丸等材料),但生牛肉湯河乃是人所共知的越南最馳名的街頭小食,只是來到香港(或走出越南後)被高級化了!還記得在20年前第一次到越南旅行,在胡志明市的街邊地踎小檔的生牛肉湯河,又平又美味,只是幾塊港幣的等值越南盾,之後,在香港總是找不出這種原始的風味。奈何這裡沒有生牛肉湯河,只有生熟牛肉湯河也只好接受。先送上來的是一碟銀芽、2小片青檸/少量紅椒絲、一小碟海鮮醬/辣醬雙拼。
生熟牛肉湯河 $68
湯河端上來後,馬上喝一口清湯,非常濃的牛肉味!印象中是在香港品嚐過的越南牛肉湯河之中,最甜的湯底!湯底的另一特色,是色澤異常地深紅,有別於其他店子的越南湯河的湯底,一般色澤較淺,味道也較清淡。
生熟牛肉湯河
生熟牛肉湯河,當然有生牛肉及熟牛肉。生牛肉一如坊間的其他越南餐廳,採用薄切美國肥牛,雖然不是雪花肥牛,但肉質總算是肥瘦相間,質素相當不錯。至於熟牛肉,則用上了切成薄片的燒牛肉,即使牛肉已是十成熟,由於切得非常薄身,所以完全沒有嚡口。讚!這個牛肉湯河的另一特色,乃提供一小碟海鮮醬/辣椒醬配合牛肉,有別於一般只供應魚露,有心思。但個人覺得濃味的醬料並不配合牛肉湯河清甜的本質。這個湯底實在太令人回味,皇后、B女及我差不多喝個見底,印象中這是第一次!
新鮮椰青 $36
完全是為B女而 order 的全天然飲品。
新鮮椰青
總結: 以為清亭及越南菜結業後,好味的越南餐廳已經無乜幾間淨。終於等到這間好味火車頭越南餐廳!!!餐廳不太大,但是佈置十分有心思。食物價錢合理,食物質素佳!一定會再光顧。
2015-05-03
$180 (Lunch)
生熟牛肉湯河
2015-05-15 495 views
呢間係灣仔,係分店黎架~因為新開,裝修都好有特色架~門口已經有一個車卡咁既位,行過實見到~而入面有成卡火車係度架~仲可以坐係入面食飯架~可惜當日車卡位有限,FULL左, 唯有坐番D普通位啦~呢度每一個角落都有好多關於火車既野就連個廁所,洗手盤都整到同火車既設計一樣,關左問後仲會有火車嗚嗚聲,好得意架~睇番張餐巾先知原來火車頭同喜喜係同一個集團黎~為左營造越南地方特色,將D筷子放係個桶度~不過尼,D筷子頭向哂上, 有D唔係咁衛生,都唔知上一手人有冇對住佢打乞嚏添架~@@因為有小朋友同行,所以有成套的小朋友餐具,加分呀~而呢個甜酸汁,真係好好味,用黎食餸食粉都一流呀~老實講,呢度既價錢真係唔算平民,同 TIME SQUARE 既價錢差唔多~每個餸都要百幾蚊,小食都要六 七十蚊~ 最搞笑有呢句野~咁我加定唔加好呢~HAHA因為有小朋友,好多野都唔係好食得,所以都係揀D飽肚既粉麵飯算啦~黎得火車頭,當然要揀呢度既招牌菜火車頭招牌湯河 HKD 88我地將湯河改做金邊粉,雖然個碗好大,不過其實粉都係平時既一人份量 ~ 金邊粉比平時既較幼,但好彈牙煙韌~, 好似加左少少薯粉落去整咁~跟粉有一碟銀芽,
呢間係灣仔,係分店黎架~因為新開,裝修都好有特色架~
可惜當日車卡位有限,FULL左, 唯有坐番D普通位啦~
呢度每一個角落都有好多關於火車既野
睇番張餐巾先知原來火車頭同喜喜係同一個集團黎~
為左營造越南地方特色,將D筷子放係個桶度~
因為有小朋友同行,所以有成套的小朋友餐具,加分呀~
而呢個甜酸汁,真係好好味,用黎食餸食粉都一流呀~
每個餸都要百幾蚊,小食都要六 七十蚊~
最搞笑有呢句野~咁我加定唔加好呢~HAHA
黎得火車頭,當然要揀呢度既招牌菜

HKD 88
跟粉有一碟銀芽,要自己倒落去~

仲有一個越式甜醬同辣醬,呢度既甜,辣醬,甜係少甜,辣都係少辣,無平時食開既是拉差醬咁辣,估計係自己調的~幾特別~

餸方面就以大埋頭取勝,牛丸有好香五香咁,不過阿囡食唔到,佢話辣喎!~@@
蘿蔔係超淋超入味,睇相都睇到~而且無根架
牛筋都炆得好淋入味,生牛肉就不過不失啦
但個熟牛肉同牛栢葉完全唔得囉,熟牛肉變左一粒粒肉咁,仲要味道勁奇怪,好似假肉~@@
牛栢葉真頭又韌又無味,錯哂~ ><

為左就阿囡,叫左呢個

蒸粉卷
HKD 53
呢塊皮呢..... 又厚又淋PAT PAT ,太過死實
入面既料都無咩特別,亦唔太好味。跟粉卷黎左個好似豉油既醬,一D都唔夾
反而配番甜酸汁仲好味D~

街頭米碎飯
HKD 88

呢個飯呢,又係大埋頭取勝。
豬扒D肉淋到唔使咬都爛。一條條個D係炸粉絲,但無味的,
下面個塊,開頭以為係魚餅,點知原來係豬肉餅,不過有D油~
成碟最好食,係個D醃左既紅/白蘿蔔絲~XD
粉卷個豉油用黎食蛋,超好味的說~ ^^
食飯又點可以無甜品~

越式綠豆蓉椰絲班戟配雪糕
HKD 55
雪糕呢?

原來係成盒上既 HAAGEN-DAZS 呀~ 呢個甜品係暖的
綠豆蓉同椰絲混合,有好香既椰蓉香,不過呢,成個甜品竟然係無味的~@@
真係少少糖都無,只食到成口蓉,感覺,有D悶~
不過好彩有杯雪糕,將D雪糕混合埋D蓉食後感覺截然不同~

老實講,呢度既食物水評和我很久以前去大坑總店的確有點不同~
不過呢度既環境裝修佈置都好特別,尤其係鐘意火車既小朋友,黎到呢度一定超開心,勁興奮
作為一個親子餐廳都未嘗不可

Other Info. : 溫馨提示:想係火車卡位進餐,記得預早BOOK定啦~同埋BOOK枱時要講埋~
2015-05-08
Waiting Time
0 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
不是同事介紹都不知謝斐道開了一間火車頭,相比譚臣道店,此店的裝潢明顯更別緻,以火車及火車站作主題。今回安座的,正正是餐廳裡的「餐卡」。一如其他人頭湧湧的灣仔食肆,都設有人齊入座這安排,你可說這是公平的制度,亦可說是死板擾人之規矩。我們一行三缺一,正受其害,各餐廳會否考慮過半也安排入座這安排?午市套餐選擇不算多,價錢由$68至$118不等,連小食拼盤及是日特飲,定價稍稍進取!小食拼盤有菜絲沙律、酸辣鳳爪及香茅雞翼。菜絲沙律水份流失情況嚴重,口感很乾,菜香不強,青檸味重。酸辣鳳爪早已去骨易吃,酸辣並在夠惹味,口感爽脆。香茅雞翼脆香度一般喇,炸得稍老火。越南雞絲湯河湯頭幾甜幾好味,雞絲普通,河粉粗幼不一份量少了點,滑度都OK嘅!是日特飲點了一杯熱薑茶,甜度高,辣度更高,口味很霸道。臨近吃畢有迫買單及摧人走的問題,需扣服務評分。

小食拼盤
越南雞絲湯河
是日特飲點了一杯熱薑茶,甜度高,辣度更高,口味很霸道。
熱薑茶
臨近吃畢有迫買單及摧人走的問題,需扣服務評分。

[12/5/2015; Tue]

2015-05-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
越南雞絲湯河
2015-05-10 574 views
今天跟女朋友去完CWB看完<<復仇者聯盟>>就去了附近的謝斐道吃越南菜。今次要介紹的火車頭越南餐廳。這間餐廳共有三間分店,今次去的是剛開了約半年的灣仔杜誌台分店。餐廳的裝修不錯,很有越南的風味,以火車為主題。餐廳劃分了兩個用餐區,一面是很有特色的火車車廂坐位,另一面是有卡位,長枱的區域,坐得都幾舒服。也用一些吊燈及世界主要城市的牆鐘做裝飾。不能不提,牆上餐牌上都有金庸先生的提字,難道金庸先生也是這裡的粉絲?說正題吧,先點了個<<火車頭招牌湯河>>,一來到時第一個印象是好大碗阿,幸運地只叫了一碗兩人吃。 說說配料有牛丸,肥牛,牛柏業,白蘿蔔等。我們先要將九成熟的肥牛及牛丸等攪勻,不能不說,牛丸十分有驚喜,因為非常彈牙,爽口,裡面肉與肉之間有著一定的空氣。令我心裡真的想試試它的彈力。同時上枱的還有芽菜,辣椒,甜辣醬用來給河粉調味的。還有,餐廳會提供香草給客人剪來撈。比客人自己DIY河粉的味道。在吃河粉同時,第二道菜<<蔗蝦>>來到了,共兩條。切開後,可清楚看見內裡有一條蔗。而味道跟蝦餅相似,口感

餐廳的裝修不錯,很有越南的風味,以火車為主題。
餐廳劃分了兩個用餐區,一面是很有特色的火車車廂坐位,
同時上枱的還有芽菜,辣椒,甜辣醬用來給河粉調味的。
在吃河粉同時,第二道菜<<蔗蝦>>來到了,共兩條。切開後,可清楚看見內裡有一條蔗。而味道跟蝦餅相似,口感比較爽。吃到蔗,可以"O趙"兩下,喜歡的,可以試一下蔗汁的味道。
第三道菜是<<蜜糖魚露雞翼>>,單看四隻賣78蚊,我覺得有點貴,但其實每隻都很大。比起外面賣的都要大。蜜糖跟雞翼本來就是絕配。雞翼的味道甜甜酸酸的。
最後來了甜品<<越式綠豆蓉椰子班戟配雪糕>>,雪糕是haagen dazs香蕉味,真是想不到。
綠豆蓉椰子班戟,切開就會看到綠豆蓉及椰子汁。 不過這是熱食,不是一般食開的凍吃班戟。本來有點吃不慣,但配haagen dazs香蕉味的雪糕一齊入口,一冷一熱,也不錯的說。
2015-05-09
  • 蔗蝦
  • 火車頭招牌湯河
2015-03-31 686 views
聽聞公司附近o既謝斐道黎咗卡火車頭專食越南河,上星期五小肥就捉咗J兄陪同試食。餐廳名為「火車頭越南餐室」,門面好匹配地裝修成火車卡般,好有睇頭 。店舖左手邊o既火車卡內分咗兩個區域,分別為埋邊半梳化式四人卡位及近窗獨立吧位散座,頭頂位置o既行李架、水晶吊燈、白色o既窗簾都好別緻。離開火車卡,餐室右手邊大堂亦以合拼式及卡位散座為主。牆上掛有多國時間o既時鐘,就好似傳統火車總站內o既裝飾,好有意思!唔知名作家金庸先生同餐廳有咩淵源呢,居然會為越菜館提字。餐館好明顯擺咗好多心機落裝修度,但係從餐具o既水印及污積睇黎,似乎衛生水平不高,就連出名忍得o既J兄都要重複地要求服務生更換杯碟碗筷 ,當真有需要檢討!此外,姐姐仔不但冇為不潔o既餐具向食客道歉,其態度更頗不友善,實有趕客之嫌 !餐牌第一頁講述到越南「火車頭」牛肉粉o既來源,中英對照,頗為詳盡,看畢當然係要叫返碗黎試吓啦! 火車頭招牌湯河($88):食物全部十分鐘內送到,速度快得驚人!招牌湯河隻碗真係好大,不過就唔係好滿囉!河粉唔算好滑溜,湯底味道尚算香濃,可惜溫度只屬和暖,加上料中o既牛丸、牛百葉偏硬,入口難以滿足腸胃,J兄更狠批
離開火車卡,餐室右手邊大堂亦以合拼式及卡位散座為主。
唔知名作家金庸先生同餐廳有咩淵源呢,居然會為越菜館提字。

火車頭招牌湯河($88):食物全部十分鐘內送到,速度快得驚人!招牌湯河隻碗真係好大,不過就唔係好滿囉!河粉唔算好滑溜,湯底味道尚算香濃,可惜溫度只屬和暖,加上料中o既牛丸、牛百葉偏硬,入口難以滿足腸胃,J兄更狠批「車仔河都好食過佢 」
火車頭招牌湯河
「火車頭」除咗湯河唔多掂,個人覺得餐廳所提供o既一啲傳統越南菜式都唔多夠水準。
微辣秘汁
蒸粉卷($53):蒸粉卷雖然跟蒸籠上,但係煙都冇陣,一啲都唔似新鮮蒸出黎咁!粉卷外皮又厚又實,入面o既餡料切得又粗,而且味道欠奉,點上橙色o既微辣秘汁都無濟於事
蒸粉卷
牛油雞翼($78):雞翼為炸製食品,但卻跟湯河及蒸粉卷一樣毫無熱度,當真疑似翻叮
!雞中翼都幾大隻吓,厚得厲害o既炸皮意外地都好脆,肉質亦覺軟嫩,唯一最大問題係缺乏咗炸物最重要o既鑊氣!
牛油雞翼
香茅蒜蓉大蝦($198):大蝦已去殼,亦無半點腸臟o既痕跡,咬落更覺蝦身爽脆,但不知為何,個人覺得味道勁似洗潔精
,J兄並無此感,不過就略嫌其香茅味過濃。
香茅蒜蓉大蝦
週五相約好友試食新餐廳,雖然「火車頭越南餐室」對室內裝修講究,無奈服務水平及食物質素低企,價錢亦一啲都唔平,最終XO仔埋完單都唔好意思收返J兄錢
2015-03-27
$250 (Dinner)
慶祝舊同事離開地獄,午飯相約到火車頭聚聚。12時半到達本來無需等位,但這餐廳是要人齊才可入座的,等人齊花了少少時間。期間服務員也沒有怠慢,見我們在看餐牌,她也熱心從旁介紹。越南菜午市來說,感覺有點貴,不過可能因爲租貴吧!旁邊兩間日本菜的價錢,簡直貴得令人咋舌!!室內環境有點暗,但算舒服。我們一行三人,兩人叫了輕量版火車頭湯河,另一人叫了越南雞絲湯河。我覺得火車頭湯河那個湯底幾特別,少少似藥材但又應該不是藥材,同事說應該是花椒八角,我真的不太清楚,煩請指教。整餐我覺得最吸引的,不是主菜,而是小食拼盤內的雞翼,炸得出色。熱薑茶也是不錯的,不過是日特飲得兩款,選擇略嫌少。遺憾是太肚餓,忘了替食物拍照,下次來一定要補拍,再試其他菜。

室內環境有點暗,但算舒服。

熱薑茶也是不錯的,不過是日特飲得兩款,選擇略嫌少。

2015-03-12
$90 (Lunch)
  • 炸雞翼
2015-01-30 904 views
KL轉區做嘢,今日farewell佢。揀番上次同佢食lunch同一地點新舖“火車頭”。12:30去到都勁爆場超多人,差啲攝唔到最後張吉枱。Lunch set冇啱食嘅,散叫各自一碗火車頭招牌湯河,再叫牛油果軟殼蟹紙米卷。湯河好大碗,湯底聞落覺得有種熟悉嘅藥材味咁,飲落幾順喉冇乜味精富牛香。材料豐富:肥牛肉熟咗啲但都易咬開有肉味。牛腩、牛筋好腍又入味。牛丸好彈牙。牛柏葉過咗火候有少少硬。蘿白索哂湯底冇渣。面頭仲有蔥頭同炸蒜片。河粉都幾滑。整體味道幾平衡唔錯。牛油果軟殼蟹紙米卷砌响碟面造型好似個菠蘿夠特別,咬落又脆又軟棉又爽,外皮唔會太厚,啲醬汁好似腸粉啲甜醬咁帶微酸,好味!又食燥牛又炸嘢咁,我即時飲番個寒底椰青水蹬番勻。KL仲可以飲熱薑茶,可能正正得負都唔定…😂希望KL响新地方事事順利🍀👌,有緣嘅大家第日再約過做飯友啦﹏

火車頭招牌湯河、牛油果軟殼蟹紙米卷

火車頭招牌湯河、牛油果軟殼蟹紙米卷
  • 火車頭招牌湯河
2015-01-10 885 views
Happy Friday, 在謝斐道看到一家火車頭越南餐室。咦, 不就是大坑的火車頭越南餐室嗎? 一問之下, 原來是7/1/2015才開始營業的, 不過是三天, 好新啊! 既然一遇, 就入內吃吃看吧。一入門口不可能看不到的就是左手邊的火車卡了。火車卡裝修成餐車的樣子, 倒也是美輪美奐。也有比較罕見的吧枱位置, 坐在那裡的話就可以透過「車窗」看外邊的大堂。自然, 你把其他人當風景, 人家看你也是一道風景! 有趣有趣。整家店無論名字、裝潢和氣氛都和火車脫不了關係, 全是源於一個故事, 一個關於牛肉粉的故事。相傳很久以前在越南的某個火車站有一老頭兒在賣牛肉粉, 因為味道香濃馥郁, 令正在等火車的乘客垂涎三尺, 紛紛排隊購買, 人龍更是足足有火車那樣長! 故事是真是假不得而知, 但餐廳的裝修比另外兩家店更別緻更有心思是不爭的事實。若你有時間去一轉洗手間, 更會聽到內里播放的不是音樂, 而且火車行駛時的隆隆聲! 夾雜清脆的杯碟碰撞之聲, 可愛之餘又見餐廳的心思, 讓人忍不住會心微笑。既然以火車作主打, 不可不吃的自然是火車頭招牌湯河了。老實說, 如果你問我甚麼是越南菜, 我第一樣想起的食物也一定

火車頭招牌湯河
既然以火車作主打, 不可不吃的自然是火車頭招牌湯河了。老實說, 如果你問我甚麼是越南菜, 我第一樣想起的食物也一定是以清甜牛肉湯作底的生熟牛肉湯河。加上爽口芽菜, 幾片香葉, 再配合適當的辣度, 熱熱的吃下肚子, 也是一種comfort food。
此間的火車頭乃是豪華版本的生熟牛河。除了牛肉之外更有牛腩、牛筋、牛柏葉, 極是奢華。雖然覺得牛柏葉有點太硬, 牛筋也嫌不夠軟冧, 但湯底確實是清甜可口。而且份量意外的巨大, 不單單這個碗比人頭要大, 里面是真正地塞滿了金邊粉和牛肉! 當晚也看到不少人都是order一碗兩人分吃呢。

不說不知道, 原來我一向有關注的營養師黃凱詩把此間的火車頭招牌湯河定為有營低卡的綠色食品, 即減肥時也可以進食的食物(詳見《營養師常到的40間餐廳》), 相信大部分食友聽到都會倍覺安心啦!
紙米卷 - 牛油果軟殼蟹
分吃一份火車頭, 為的是省下胃納的空間去吃其他的食物。因為只有兩人, 特色小菜是吃不下的了, 只好打小食的主意吧。相信大部分人對紙米卷都懷有好感, 因為它口感清爽, 是非常棒的開胃小菜。

今次揀了要香口的軟殼蟹餡, 包上粉絲、生菜、九層塔, 味道不錯。只覺得紙米卷卷得有點鬆散, 吃起來跌了一碟, 有點狼狽。雖然配上了炸蒜已經夠香口, 不過看到桌上放有撈檬用的汁, 也不管三七二十一倒了一點出來沾紙米卷吃! 撈檬汁有青檸、魚露、糖、醋、碎辣椒、蒜茸,酸中帶香, 極是好吃。下次來, 必定會為這撈檬汁而點個撈檬吃吃。
香燒法國鵪鶉
另一個小食就挑了不是很常吃的鵪鶉。個人覺得有一點似乳鴿, 肉不太多, 但還算嫩。不過刷在鵪鶉之上的醬汁就比較甜, 個人來說不太中意。而且好乳鴿者, 也會嫌這一道鵪鶉的皮不脆, 口感略遜。貼心的是餐廳會附上膠手套與食客, 用手抓著吃來得方便得多。

食物水準算是很不俗。雖然是剛剛開業, 但店內的侍應都很勤快也有禮, 亦都會很主動地向客人介紹食物及餐廳的特色, 實在是老闆之福呢。

2015-01-09
$130 (Dinner)