🐝lof10 Bistro (wan chai)🐝…今日同男朋友去港島行街,經過見到呢到門口好有feel就入左嚟食下午茶~🥰…B4 火腿芝士牛角酥配薯餅 Ham & Cheese Croissant & Hash Brown $42牛角酥嘅皮好脆,又唔會太散,個芝士幾多,夠鹹,芝士控實中意!😍🧀…B7 意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅 Pastraki Panini & Hash Brown $52薄皮夠脆,好似pizza咁,牛肉🥩配香草好正,香草味勁香,薯餅都好脆~…松露薯條 Truffle Fries $68松露大大夠,一上到枱就好大浸松露味,勁香😋!…熱鮮奶抹茶 Hot Matcha Latte $36抹茶味重,唔會好粉,鮮奶夠滑。😍…凍法式燉蛋泡沫咖啡 Iced Cream Brulee Macchiato $43冇一般Latte☕咁苦,因為有法式焦糖燉蛋嘅味,即刻甜左, 唔鍾意飲苦嘅又想飲咖啡嘅朋友就可以試下啦。…呢環境非常好,平日人流都唔多,適合同朋友一齊嚟吹下水,所以都推介大家嚟!👍👍👍…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍🤍…📍灣仔告士打道38號
🐝lof10 Bistro (wan chai)🐝

松露薯條 Truffle Fries $68
松露大大夠,一上到枱就好大浸松露味,勁香😋!

熱鮮奶抹茶 Hot Matcha Latte $36
抹茶味重,唔會好粉,鮮奶夠滑。😍

整體評分
食物:🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍🤍

📍灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號舖
2021-08-18 80 views
街坊系列 – LOF 10 Bistro💚小編一路都有隻智慧齒未剝🦷最近呢隻齒開始生到頂住隻大牙😥開始感到痛😢聽講剝完會痛幾日又會發燒,好驚呀~~~😭😭------------------------------環境: 柔和燈光配合自然光☀️入到餐廳有種好和暖舒服既感覺☺️配搭輕鬆既純音樂🎼整體非常之CHILL餐廳牆身放置油畫🖼️及酒樽作裝飾好多打卡位📸岩哂TEA TIME 黎放鬆下------------------------------食物:意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅 ($52)🥪麵包烘得好香脆😋帶少少既微焦薄切既黑椒牛肉帶鹹香🥩同包一樣大塊有新鮮蕃茄🍅同沙律醬中和味道豐富薯餅味道正常🥔炸得非常香脆煙三文魚蛋沙律牛角包配薯餅 ($42)🥐牛角包牛油味唔算太重🧈食完唔會滯煙三文魚夠香夠濃味🥰蛋沙律味道正常但份量稍小🤏🏼食到中段得返煙三文魚味松露薯條 ($68)🍟新鮮炸起加上極香黑松露油😍香氣昇華至極點🤤未上枱已經嗅到蜜糖雞翼 ($68)🍗即叫即炸🔥極度新鮮熱辣食落香脆唔油膩🍯蜜糖再多啲好棉花糖朱古力 ($40)☕溫度控制得唔錯👍🏻唔會令棉花糖🍬完全融化🍫朱古力味香濃又唔會太甜鮮奶抹茶 ($
街坊系列 – LOF 10 Bistro💚
小編一路都有隻智慧齒未剝🦷
最近呢隻齒開始生到頂住隻大牙😥
開始感到痛😢聽講剝完會痛幾日
又會發燒,好驚呀~~~😭😭
環境: 柔和燈光配合自然光☀️

食物: 7 /10
服務: 7 /10

地址: 灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號舖
人均消費: $ 100 - $ 200
「喜歡手沖的溫度,比起公式化的咖啡,更能感受到他的多變性和人性化,連心情變化也可以在味道上反映出來。」❀因為正職也需要和文字共處,所以有時一整天被文字充斥著還是挺頭痛的𝚇𝙳,我需要一點咖啡因,和靜下來的空間,才能好好思考。(適量的咖啡因對重訓表現其實也有幫助喔!)♡•••••••••••••••☽和朋友的𝚁𝚎𝚋𝚘𝚘𝚝下午茶🤣:🌮𝗖𝗮𝗿𝗯𝘀🌮▪𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝙴𝚐𝚐 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝 & 𝙷𝚊𝚜𝚑 𝙱𝚛𝚘𝚠𝚗▪($𝟺𝟸)煙三文魚頗厚身,配蛋沙律和富筋性的可頌就是早餐的黃金配搭!💓蛋都幾足▪𝙿𝚊𝚜𝚝𝚛𝚊𝚖𝚒 𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒 & 𝙷𝚊𝚜𝚑 𝙱𝚛𝚘𝚠𝚗▪($𝟻𝟸)呢個真係好大份🤣,鐘意𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒夾餅的烤紋,熱辣辣食仲有浸微焦香。餡料係黑椒牛肉,其實即係煙燻牛肉片同芝士,平平哋呢個幾抵食 (幾十蚊唔要求啲咩𝚇𝙳)❀🍗𝗣𝗿𝗼𝘁𝗲𝗶𝗻🍗▪𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚆𝚒𝚗𝚐▪($𝟼𝟾)咪就係蜜糖雞翼𝚇𝙳,為咗補埋蛋白質叫咗呢個,皮已經炸脆所以幾香口,好彩都索過油❀☕️𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸 ☕️▪𝙷𝚊𝚗𝚍 𝙳𝚛𝚒𝚙▪($𝟼𝟾)喜歡用心附上的卡片,咖啡豆來自𝙰𝚗𝚝𝚒𝚐𝚞𝚊 𝙶𝚞𝚊𝚝𝚎𝚖𝚊𝚕𝚊,

和朋友的𝚁𝚎𝚋𝚘𝚘𝚝下午茶🤣:

🌮𝗖𝗮𝗿𝗯𝘀🌮

🍗𝗣𝗿𝗼𝘁𝗲𝗶𝗻🍗

▪𝙷𝚘𝚗𝚎𝚢 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚆𝚒𝚗𝚐▪($𝟼𝟾)

☕️𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸 ☕️

▪𝙷𝚊𝚗𝚍 𝙳𝚛𝚒𝚙▪($𝟼𝟾)
喜歡用心附上的卡片,咖啡豆來自𝙰𝚗𝚝𝚒𝚐𝚞𝚊 𝙶𝚞𝚊𝚝𝚎𝚖𝚊𝚕𝚊,喝起來很重偏成熟的苦可可味,然後慢慢滲入果甜,放涼了酸味會重一點點呢。

▪𝙲𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚋𝚛û𝚕é𝚎 𝙼𝚊𝚌𝚌𝚑𝚒𝚊𝚝𝚘▪($𝟹𝟿)
灣仔區三十幾蚊飲到杯啡仲可以慢慢坐𝚛𝚎𝚊𝚕 𝚐𝚘𝚘𝚍,但𝚖𝚎𝚗𝚞打錯字𝚇𝙳 (職業病)。表面敲落會有微脆焦糖,飲落奶味較重🙆🏻‍♀️,要注意呢款甜度可能會稍高,似液化版焦糖燉蛋。

▪𝙺𝚘𝚛𝚎𝚊𝚗 𝚈𝚞𝚣𝚞 𝚂𝚘𝚍𝚊▪($𝟹𝟾)
朋友點嘅飲咗啖🤣即係柚子蜜同梳打,不過杯上字體工整到好可愛,勁多人黎拎佢個杯打卡,但我都係𝚙𝚛𝚎𝚏𝚎𝚛 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎啦 𝚑𝚊𝚑𝚊𝚑𝚊𝚑。

食完個樣:😌
𝙲𝙿值 : 🌝🌕🌕🌕🌑
♡•••••••••••••••☽

如果咁啱喺呢度附近做嘢,認真早餐同下午茶都好抵🙆🏻‍♀️上面三條友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎都係一人$𝟻𝟶。
2021-08-16 44 views
今日同女朋友係灣仔想食tea經過見到呢間餐廳裝潢有格調就決定入去試下餐牌有好多選擇,茶餐同英式早餐都有亦有甜品和小食沙嗲牛肉煎蛋出前一丁呢個麵雖然常見但煮得好食一d都唔易但餐廳處理得好好麵爽口彈牙,無煮得過耐主角沙嗲牛肉軟淋入味非常好食火腿雜菜蕃茄湯通粉湯底好濃郁,係用新鮮蕃茄煲真材實料意式燒雞班尼尼配薯餅好足料,入面有好多塊燒雞餅底烤得香脆另外亦有薯餅好有薯仔味冰搖蜜桃紅茶,鮮奶抹茶紅茶好消膩抹茶甜中帶甘,係用上高質抹茶粉先有既味道,好滋味呢間推薦去食下午茶,抵食環境又舒適
今日同女朋友係灣仔想食tea
經過見到呢間餐廳裝潢有格調
就決定入去試下

餐牌有好多選擇,茶餐同英式早餐都有
亦有甜品和小食

沙嗲牛肉煎蛋出前一丁

呢個麵雖然常見
但煮得好食一d都唔易
但餐廳處理得好好
麵爽口彈牙,無煮得過耐
主角沙嗲牛肉軟淋入味
非常好食

火腿雜菜蕃茄湯通粉

湯底好濃郁,係用新鮮蕃茄煲
真材實料

意式燒雞班尼尼配薯餅

好足料,入面有好多塊燒雞
餅底烤得香脆
另外亦有薯餅好有薯仔味

冰搖蜜桃紅茶,鮮奶抹茶

紅茶好消膩
抹茶甜中帶甘,係用上高質抹茶粉先有既味道,好滋味

呢間推薦去食下午茶,抵食環境又舒適
2021-08-15 571 views
最近喺港島區返intern,前幾日提早咗放工所以就同同事喺街行下順便食個下午茶😛結果見到間裝修幾靚嘅cafe,吸引到我地入食💕一入到去間cafe真係好靚,我之前去過尖沙嘴間分店,尖沙嘴個間係少女心啲,但依間係屬於高貴風(可能就返地區🤣)成個氣氛環境加埋餐廳播嘅音樂都好好,嚟依度閒情逸致真係一流👍🏻雖然已經三點但係同同事點咗個all day breakfast同棉花糖吐司😋All day breakfast份量好足夠👍🏻 煙肉煎得好脆口,白腸啖啖肉,薯餅外脆內軟,熱辣辣真係好好味🤩 栗米仲要好重牛油味呢🤤 值得一讚係佢個炒蛋整得好香,好似芙蓉蛋咁質感好滑😋😋👍🏻棉花糖吐司整得好有心思,一上碟見到啲朱古力鋪咗喺棉花糖上已經覺得舔舔脷😋棉花糖大大粒好鬆軟,配埋朱古力絲雖然好甜,但加咗多士真係昇華咗!個多士好香脆,仲要勁厚身🤩🤩 所以成個食唔會特別過甜,不過依然好邪惡🤣 但忍唔住一人一啖食曬😋嘢飲方面我地點咗 「黑糖榛子咖啡」同棉花糖朱古力🙈榛子咖啡唔會好甜 但黑糖味突出所以成杯嘢都好開胃🤤😋棉花糖朱古力雖然甜,但飲曬成杯都唔會覺得好飽🤣 重甜愛好者一定要試!整體來講間舖環境氣氛真係好好✨ 店
結果見到間裝修幾靚嘅cafe,吸引到我地入食💕
All day breakfast
all day breakfast
嘢飲方面我地點咗 「黑糖榛子咖啡」同棉花糖朱古力🙈
榛子咖啡唔會好甜 但黑糖味突出所以成杯嘢都好開胃🤤😋

棉花糖朱古力
整體來講間舖環境氣氛真係好好✨ 店員好好服務而且啲嘢食都高質😋 港島地段嚟講真性價比高👍🏻
地址:灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號鋪
2021-08-12
All day breakfast
all day breakfast
2021-08-08 60 views
cafe越開越多,人都超級多呀!今次介紹一間在灣仔商業區的休閒cafe,人流不多!可以chill 一chill !甫進這間Cafe,一眼就可看到復古酒櫃,屬於最打卡的位置,有種優雅的感覺,拍食物照也很好看😍☘意式燒雞班尼尼配薯餅 $52☘️️好少吃班尼尼,這次點了一個!口感偏硬,但是很有嚼勁,面頭烤得脆脆的我喜歡!裏面的雞肉不會很老,剛剛好!加上少量蕃茄芝士調味,下午茶吃這個很滿足😍☘全日早餐$88☘對比起坊間的全日早餐,份量不是太多,但是配搭不錯,炒蛋嫩滑,蛋香濃郁,玉米很香牛油味,薯餅很滋味!☘️法式焦糖燉蛋泡沫咖啡 $39☘️果然有法式焦糖燉蛋的味道和感覺!雖然沒有燉蛋🤣原來做法是在泡沫咖啡面頭加糖漿,再用火槍高溫燒,然後糖漿就會變成一層焦糖,脆脆的!充滿焦糖香氣,咖啡甘而不澀,十分好喝!😍☘️黑糖焙茶鮮奶$39☘️焙茶控必點!焙茶味很濃!稍苦澀,但有黑糖中和,配搭得宜呢!鮮奶很順滑,口感豐富!這家Cafe的飲品不會讓人失望!

☘意式燒雞班尼尼配薯餅 $52☘️

☘全日早餐$88☘

☘️法式焦糖燉蛋泡沫咖啡 $39☘️

☘️黑糖焙茶鮮奶$39☘️
2021-08-06 67 views
在灣仔街頭想找個地方避雨,兼吃點小東西,來到這間地點不算顯眼但好Chill的餐廳。裝修頗有外國Cafe風格,半Open Kitchen,一大座Sake/酒櫃,書架放有雜誌,播著輕快的英文歌。平日Tea Time時段客人不多,氣氛休閒寫意,想以平民價錢Chill一Chill也是不錯的選擇。沙嗲牛肉煎蛋公仔麵配牛油吐司 $48火腿雜菜蕃茄湯通粉配牛油吐司 $42Tea Set Menu跟Breakfast Menu是一樣的,餐點有港式,亦有西式。竟然被外表平平無奇的沙嗲牛麵給驚喜到,沙嗲比想像中香濃,絕不是茶餐廳溝水沙嗲,還有流心煎蛋亦深得我心,合格有餘,茄通也發揮正常水準。Mocha / 蜜桃梳打 $38Mocha的Chocolate比例較多,正合我心意,濃郁順口。蜜桃梳打可以向店員要求要少甜。友人覺得少甜還可以再少甜,也許微甜就最適合。松露薯條 $68暖烘烘上桌,香脆不油,是閒聊的最佳點心。

沙嗲牛肉煎蛋公仔麵配牛油吐司 $48
火腿雜菜蕃茄湯通粉配牛油吐司 $42

Mocha / 蜜桃梳打 $38

松露薯條 $68
暖烘烘上桌,香脆不油,是閒聊的最佳點心。
2021-07-30 92 views
唔係朋友帶我黎既話,我都唔知原來灣仔呢度都有辦館😆😆我地兩個岩岩上完瑜珈堂,都係時侯要入去補充體力xpp呢度既早餐同下午茶都係用同一張meun,唔洗加一服務費😚😚套餐食物以西式為主,包一杯熱餐飲,凍飲加三蚊~我地要左一份all day breakfast$88 同egg benedict$108 一齊食呢份all day breakfast賣相同味道都唔錯!!對我呢講,all day breakfast 既重點一定係個炒蛋同薯餅😍😍😍呢度既炒蛋好滑,三角薯餅脆口得黎唔油膩😋😋😋Egg Benedict 仲正,一份有兩件❤半熟既水波蛋上有美味既荷蘭醬,中間配上煙三文魚,蛋控好滿足!!之後我地仲要左一份雪糕三文治做甜品xppp香滑冰凍既雪糕被脆脆既朱古力粒曲奇夾住,面頭仲灑有玫瑰花瓣添~我地都分別加左3蚊要凍飲!兩杯都夠凍又大杯,正😘😘😘😘😘
唔係朋友帶我黎既話,我都唔知原來灣仔呢度都有辦館😆😆

我地兩個岩岩上完瑜珈堂,都係時侯要入去補充體力xpp

呢度既早餐同下午茶都係用同一張meun,唔洗加一服務費😚😚

套餐食物以西式為主,包一杯熱餐飲,凍飲加三蚊~

呢份all day breakfast賣相同味道都唔錯!!

呢度既炒蛋好滑,三角薯餅脆口得黎唔油膩😋😋😋

Egg Benedict 仲正,一份有兩件❤

之後我地仲要左一份雪糕三文治做甜品xppp

我地都分別加左3蚊要凍飲!
兩杯都夠凍又大杯,正😘😘😘😘😘
2021-07-26 70 views
今日同朋友喺灣仔附近 冇嘢做就求其搵咗間Cafe食吓tea點知又出奇地覺得環境幾chill巨峰提子梳打 $38我叫咗少甜覺得甜度啱啱好唔係咁鍾意飲甜野嘅朋友可以同我一樣嗌少甜意大利泡沫咖啡 $40我本人就唔飲咖啡嘅朋友就話呢杯咖啡香濃 好滑 egg benedict $108賣相唔錯 中間有夾煙三文魚令到成個味道層次更加豐富打卡一流最後係依個蕃茄火腿通粉 冇咩特別普通茶餐廳水準 40幾蚊拎嚟醫肚都不失為一個好選擇
今日同朋友喺灣仔附近

令到成個味道層次更加豐富
打卡一流

最後係依個蕃茄火腿通粉 冇咩特別
普通茶餐廳水準 40幾蚊拎嚟醫肚都不失為一個好選擇
/ /裝修有格調💛別有一番風味今日同朋友嚟咗灣仔呢頭附近行街行都好肚餓,見到呢間個裝修好靚即刻入去嘆番個下午茶先!煎蛋沙嗲牛肉公仔麵🍜沙嗲味好濃郁,好香公仔麵都煮得啱啱好,有咬口煎蛋係荷包蛋,整開中間仲係流心㗎!Egg Benedict🥚呢個係我每次去Cafe都必食!佢個豬柳包底夠晒淋,配埋啲蛋黃醬食落好夾,中間隻蛋仲係流心!好好味呀!黑松露薯條🍟真係薯條控,梗係要叫返個小食呢個薯條炸得啱啱好
/ /
裝修有格調💛別有一番風味
今日同朋友嚟咗灣仔呢頭附近行街
行都好肚餓,見到呢間個裝修好靚
即刻入去嘆番個下午茶先!

煎蛋沙嗲牛肉公仔麵🍜
沙嗲味好濃郁,好香
公仔麵都煮得啱啱好,有咬口
煎蛋係荷包蛋,整開中間仲係流心㗎!

Egg Benedict🥚
呢個係我每次去Cafe都必食!
佢個豬柳包底夠晒淋,配埋啲蛋黃醬
食落好夾,中間隻蛋仲係流心!好好味呀!

黑松露薯條🍟
真係薯條控,梗係要叫返個小食
呢個薯條炸得啱啱好
2021-07-25 44 views
依間餐廳設計得好靚好靚😻餐廳附近係辦公室,岩晒依到附近既OL🥰一個早餐給予精神既一天‼️.意式燒雞班尼尼配薯餅 $52原來依個班尼尼包係硬架帶有少少脆口🍩中間夾住雞胸肉同蕃茄🍅個雞做得好好既地方係唔鞋口,有啲似慢煮雞既感覺😈整體黎講都好夾🤗至於薯餅方便我覺得就偏細舊😂.意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅 $52依個班尼尼唔同既地方係夾住牛肉😇個牛肉鹹牛味好夠.朱古力心太軟依個無流心😂仲要凍上比我地🤫
意式燒雞班尼尼配薯餅 $52

意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅 $52
依個班尼尼唔同既地方係夾住牛肉😇個牛肉鹹牛味好夠

朱古力心太軟
依個無流心😂仲要凍上比我地🤫
2021-07-20 57 views
今日去左中國恆大中心搵個舊同事High Tea 佢就帶咗我去佢公司樓下嘅辦館~門口非常靚 唔似公司嘅canteen咁~可能因為已經三點嘅關係 大部份人都係Office返緊工 所以冇咩人 環境非常寧靜舒適開放式廚房~聞到陣陣嘅咖啡香~Happy Hour 時間~~我同朋友都唔肚餓所以就叫小食😆日式煎餃子: 上碟嘅時候啱啱煎好 皮脆多汁 🥟👍🏻👍🏻蜜糖雞翼:都係皮脆juicy 用上新鮮蜜糖 帶出雞肉嘅鮮味 非常清新!松露薯條:薯條炸得卜卜脆 配上濃味黑松露醬 好食到停唔到口~😝😝食完野梗係要飲番杯咖啡啦~我叫咗杯黑糖焙茶鮮奶 朋友叫咗杯抹茶鮮奶~咖啡師好細心咁拉咗兩個唔同嘅花~兩杯都咁靚 值得打卡留念🥰🥰黑糖焙茶 好醇厚好滑~仲有陣陣嘅焙茶~非常之有層次👍🏻👍🏻總括嚟講 非常值得大家約埋三五知己 去辦館high個Tea 消磨時間~~價錢唔貴 環境又好 而且嘢食都非常好味~

門口非常靚 唔似公司嘅canteen咁~

開放式廚房~聞到陣陣嘅咖啡香~

日式煎餃子: 上碟嘅時候啱啱煎好 皮脆多汁 🥟👍🏻👍🏻

食完野梗係要飲番杯咖啡啦~

我叫咗杯黑糖焙茶鮮奶 朋友叫咗杯抹茶鮮奶~

黑糖焙茶 好醇厚好滑~仲有陣陣嘅焙茶~非常之有層次👍🏻👍🏻

My Afternoon tea☕️ on Gloucester Road..辦館.一間走懷舊風木系裝橫既酒吧,店內佈滿酒樽擺設。趁住下午時光,來灣仔分店吃個下午茶☕️ 放鬆一下吧,感覺休閒而舒服。ll $52Pastrami Panini & Hash Brownll $108Egg Benedictll $48Marshmallow Toastll $39Hojicha Lattell $38Korean Yuzu Soda下午茶主要以:麵食、包類、甜品、飲品。Panini 包皮烘得香脆,包住半溶 Cheese🧀 加Pastrami 帶點咸香,每咬一下都crispy 呢。 Egg Benedict 同樣有驚喜❤️ 精粹在於蛋黃醬 + 流心水波蛋🥚,切開蛋黃汁傾瀉而出,吃得滋味。焙茶Latte☕️ 茶味香濃,拉花美美🖤;Yuzu Soda🍊 飲落好fresh 好岩夏天飲呢。..×××××ש灣仔告士打道38號中國恆大中心地下A號舖..

l[意式黑椒牛肉班尼尼配薯餅]l $52
Pastrami Panini & Hash Brown