2022-09-28 78 views
上網見到餐廳東主的故事,專程來到久未踏足的深水埗區找尋傳說中的lonely paisley。 一踏進店內好像走進中亞國度。無論裝潢、燈飾、餐具佈置都充滿土耳其感覺、精緻的設計和豐富的色彩著實令人目不暇給。店內有多個打卡位床可以讓大家美美的拍照兼且躺著用餐、滿有異國色彩。必點土耳其早餐 — 裡面除了沙律菜、有幾款芝士、煎蛋、香腸、最特別一定是它的芝蔴卷。芝蔴卷比想像中硬、烘得較乾爽、但芝麻香好香、配上自家製的各款醬、有蕃茄醬、忌廉蜜糖等好特別、個人覺得最夾是杏脯醬和無花果醬、好清新的味道。跟餐還有一杯土耳其茶、附上蜜糖棒棒一支、可按個人喜好慢慢拌勻糖棒、幾有趣。印度Masala 慢煮牛肋條燴飯 $148傳統risotto 加入印度米更富口感、牛肋肉炆得軟淋、加入masala有少少辣幾惹味、想不到印度式的risotto 出奇好味。偶爾來這些充滿異國風情的餐廳就像去了趟小旅行。

印度Masala 慢煮牛肋條燴飯 $148

偶爾來這些充滿異國風情的餐廳就像去了趟小旅行。
充滿土耳其特色裝潢的餐廳👍🏽看的是回憶,吃的是情感。經過深水埗,不妨短暫離開現實,進入充滿異域風情的角落。👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️🍽土耳其早餐︰我地諗返之前去土耳其果陣有無食呢款早餐,係咪經典野呢?但原來果陣我地完全無食過呢款,哈哈🍽土耳其茶:有啲糖棍仔比你搞搞下,好得意,就算唔搞都夠味好飲🍽開心果千層酥︰回憶返曬嚟,同土耳其嘅甜點十分接近,還原度高!!!!
充滿土耳其特色裝潢的餐廳👍🏽
看的是回憶,吃的是情感。
經過深水埗,不妨短暫離開現實,進入充滿異域風情的角落。

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️

2022-09-26 1826 views
而家終於免隔離可以衝去旅行✈️喇yeah~🥳不過啲機票好貴又冇咁多假放,唯有係香港繼續explore下唔同地方預習旅行嘅感覺先🤣呢日就係深水埗發掘到呢間好有土耳其特色嘅cafe,成間舖頭嘅裝修都貫徹🇹🇷style,近門口3 set座位係要除鞋坐嘅土耳其風座位,打卡一流📷不過可能要早少少去或者book定較穩陣。除咗土耳其嘅布料、吊燈之外,呢度仲有唔少旅行相,仲有啲書籍可以邊食邊睇。餐牌都有唔少選擇,有部份係第土耳其特色嘅ADB、茶等,仲有融合唔同國家特色嘅菜式,等大家可以用👀同味蕾👅遊世界。土耳其早餐,附土耳其茶究竟土耳其style嘅ADB係咩呢?有土耳其麵包Simit、4款沾醬、3款芝士、煎蛋同沙律。Simit有啲似bagel🥯其實係土耳其特色芝麻包,口感硬脆幾香口,可以試勻番茄醬、杏脯醬、無花果醬同忌廉蜜糖醬,我自己就prefer中東風味較重嘅番茄醬🥫食到番茄乾獨有味道。店員叫我哋由淡至濃次序食3款芝士🧀包括條狀芝士碎、硬身啲嘅原塊芝士同grilled cheese。其實3款都相對淡味,未必滿足芝士迷,叫做過下癮。成個set總會配一小杯土耳其茶,味道比較清淡,帶少許酸香。整體嚟講都算有

土耳其早餐,附土耳其茶
究竟土耳其style嘅ADB係咩呢?有土耳其麵包Simit、4款沾醬、3款芝士、煎蛋同沙律。Simit有啲似bagel🥯其實係土耳其特色芝麻包,口感硬脆幾香口,可以試勻番茄醬、杏脯醬、無花果醬同忌廉蜜糖醬,我自己就prefer中東風味較重嘅番茄醬🥫食到番茄乾獨有味道。店員叫我哋由淡至濃次序食3款芝士🧀包括條狀芝士碎、硬身啲嘅原塊芝士同grilled cheese。其實3款都相對淡味,未必滿足芝士迷,叫做過下癮。成個set總會配一小杯土耳其茶,味道比較清淡,帶少許酸香。整體嚟講都算有啲特色😆

自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉
有青口同兩大隻虎蝦,意粉入面仲收埋唔少魷魚圈,幾足料。醬汁香辣刺激,味道唔錯,有啲驚喜😛😛

格魯吉亞蒜香牛油雞扒
翻查資料原來真係有格魯吉亞style嘅雞扒架!Creamy嘅醬汁充滿蒜香同忌廉香,雞扒肉質嫩滑唔鞋,幾好食😋😋

墨西哥三重芝士雞肉餡餅配自家製四川麻辣醬
墨西哥餡餅🌮相信唔少人都食過,今次呢個版本就配四川麻辣醬🌶有啲fusion感覺,煎得香口嘅餡餅入面包住雞肉,配上香辣嘅醬汁食,又幾惹味😗😗

Black Sugar Rose Latte、Blue Lagoon、Tokhm-E-Sharbati、Alhambra's Love
飲品方面有唔少異國風茶、mocktail,甚至唔同酒類都有。Blue lagoon賣相最靚😍味道就同lemonade差唔多,Tokhm-E-Sharbati係伊朗特色飲品,玫瑰水加上青檸同薄荷,難得玫瑰味唔假,反而幾香,加上香草,好refreshing。

人均消費:$170
推介指數(10分為滿分):8分

2022-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
2022-09-21 83 views
📍Lonely Paisley (深水埗)深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖🔹土耳其🇹🇷早餐土耳其麵包🥯炸出黎仲熱辣辣,配上4款醬,好特別好新鮮😆仲有幾款芝士,有軟身有硬身,味道唔錯。😋另配一杯土耳其茶,甜度按自己喜好而拎起支棒棒😆🔹土耳其雞肉卷🌯雞肉配上蔬菜加醬汁,美味又健康既選擇🔹阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉蝦大隻得黎又爽口,香辣又惹味👍🏻總結:無乜點食過土耳其野😆,但食落又唔差,都好食😋,有興趣可以試下👍🏻推薦指數:🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
📍Lonely Paisley (深水埗)
深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖

🔹土耳其🇹🇷早餐
土耳其麵包🥯炸出黎仲熱辣辣,配上4款醬,好特別好新鮮😆
仲有幾款芝士,有軟身有硬身,味道唔錯。😋
另配一杯土耳其茶,甜度按自己喜好而拎起支棒棒😆

🔹土耳其雞肉卷🌯
雞肉配上蔬菜加醬汁,美味又健康既選擇

🔹阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉
蝦大隻得黎又爽口,香辣又惹味👍🏻

推薦指數:🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
2022-09-09 87 views
一入到黎個土耳其出曬黎!一睇就知個環境超好打卡!但menu有既唔係土耳其餐廳會出現既野食而係食西餐 今次叫左大蝦意粉,薄餅同雞翼樣樣都係正常發揮但食埋個環境都好夠!~

一入到黎個土耳其出曬黎!
一睇就知個環境超好打卡!
但menu有既唔係土耳其餐廳會出現既野食
而係食西餐
今次叫左大蝦意粉,薄餅同雞翼
樣樣都係正常發揮
但食埋個環境都好夠!~
2022-09-04 96 views
之前同友人去咗好多人打卡嘅Lonely Paisley,一入門口就見到右邊有一行土耳其特色嘅床上餐桌😍不過要坐個啲位嘅話,啲時間要預得啱啱好先得🥲個日我哋6點幾去都已經full晒😶‍🌫️其實嚟到係應該試下佢嘅土耳其早餐,但因為我哋夜晚嚟食,就決定試下佢啲主菜😋蜜糖芥末豬串骨配薯菜 $148個豬串骨煮到好腍,加埋蜜糖芥末醬一定唔會伏😆加上豬串骨本身都已經好夠味,加埋蜜糖芥末一齋食就有另一番滋味🤤自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉 $148依個辣醬係真係幾辣,但對食得辣嘅人嚟講辣得好惹味。佢個海鮮都好足料,有青口、虎蝦🦐、魷魚🦑,隻虎蝦真係好大隻🤣份量都啱啱好👍🏻Tokhm-e sharbati (Iranian traditional drink) $58好清新嘅一杯mocktail,入面係有Rose water🌹、青檸🍋、薄荷🌿同羅勒籽。對於唔係好想飲太甜嘅人,依杯就好適合。Remember me $58依杯就比較fruity啲,有菠蘿🍍、檸檬🍋、青檸、蜜糖🍯同jalapeño🌶個菠蘿味會比較岀,但有檸檬青檸balance番啲甜味,變相清新啲🍃加上圍住杯邊嘅jalapeño粉,飲落好似用

蜜糖芥末豬串骨配薯菜 $148

自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉 $148

Remember me $58
依杯就比較fruity啲,有菠蘿🍍、檸檬🍋、青檸、蜜糖🍯同jalapeño🌶個菠蘿味會比較岀,但有檸檬青檸balance番啲甜味,變相清新啲🍃加上圍住杯邊嘅jalapeño粉,飲落好似用咗隻啱啱食完卡樂x薯片嘅手指食菠蘿咁😂係幾有趣嘅層次👍🏻

2022-08-15
$100 (Dinner)
  • 阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉
2022-09-04 110 views
今天到深水埗逛街,朋友介紹我們去這家富有特色的小店。 店內裝修土耳其感覺,用上的杯碟也是土耳其運來的,就像置身在土耳其的Cafe 中享受下午茶。 床位打卡一流,有機會一定要試一下,坐在床上食東西,感覺良好。 土耳其早餐 - 滿滿的很多東西,所有東西色彩繽紛。跟餐有4款醬: 蕃茄醬,杏脯醬,無花果醬,忌廉蜜糖醬。土耳其芝麻包,炸得香脆,上碟時還熱烘烘的,點醬很好吃。 3款芝士,店員介紹時叫我們由淡味開始吃,到最濃味,又真的吃得有分別。 跟餐的土耳其茶加棒棒糖,棒棒很可愛,攪拌幾下就可以自行調較甜度,非常適合我們。 Lychee Summer - 這個很喜歡,賣相很吸晴,半球冰冰加玫瑰香味,有兩小杯,一杯喝完,還可在另一杯添加進去,很適合夏天享受。 日本柚子芝士蛋糕 - 這個清爽香甜,有少許柚子的酸味,蠻refreshing 的。 這個下午就像置身在土耳其的Cafe中,慢活一下,享受享受。
今天到深水埗逛街,朋友介紹我們去這家富有特色的小店。

這個下午就像置身在土耳其的Cafe中,慢活一下,享受享受。
2022-09-03 88 views
Lonely Paisley 非一般特色餐廳, 因為餐廳幾位店主都是曾週列國的背包客, 在遊歷過世界不同角落後, 在這裡結集了大家夢想的一個聚腳點🌏在這裡感受一下異國的味道, 品嘗一口異國的美食, 懷緬一下旅途的經歷, 靈魂出走一下👣餐廳裝潢由一盞燈甚至一張枱一本都非常有心思, 如置身在中東國家, 餐牌食物都是特色美食,點了土耳其早餐, 眼睛完全被這個早餐吸引,早餐很豐富,有特色的麵包外脆內軟, 還有三款芝士,芝士香口, 還可以配搭蜜糖、無花果醬等等一同進食, 而且還有土耳其香腸配雞蛋早餐必備的菜式🥚不可不提是一杯土耳其茶,配合蜜糖棒可自己控制甜☕朋友叫左墨西哥三重芝士雞肉餡餅配自家製四麻辣醬,連唔食辣既我都可以食到,  餡料份量十足🥙餐廳用心經營, 特色佈置,  食物款式特別, 真的令人留下深刻印象, 絕對值得一到❤️

不可不提是一杯土耳其茶,配合蜜糖棒可自己控制甜☕

2022-07-09
  • 土耳其茶
2022-09-03 74 views
今日趁住假期,去了位於深水埗內街的一間充滿異國風情的餐廳打卡。餐廳色彩繽紛,不論環境、餐具、食品和飲品,全部都充滿打卡位。土耳其早餐🥣主要有三款不同的芝士,分別是芝士絲、芝士粒和芝士塊組成,味道由淡至濃。芝麻包十分香脆,配有四款不同的醬料,包括有杏脯醬、無花果醬、芝士蜜糖醬和茄醬,可以一次過試不同的口味。土耳其茶☕️土耳其早餐配有土耳其茶,茶味芳香,味道清清地。土耳其烤雞肉卷🫔皮煙韌,餡足料,有雞肉、紅蘿蔔絲、沙律菜等,沙律菜令整個雞肉卷味道提升。星期六的下午,可以在此打打卡,消消閒,十分寫意。

土耳其早餐🥣

土耳其茶☕️
土耳其早餐配有土耳其茶,茶味芳香,味道清清地。

土耳其烤雞肉卷🫔

星期六的下午,可以在此打打卡,消消閒,十分寫意。
今日約咗朋友去深水埗食飯,咁我哋都想搵啲特色啲嘅餐廳去食,跟住最尾就搵咗呢間土耳其餐廳🥳🥳🥳🥳一去到門口睇到個環境就已經覺得真係好有特色,好友土耳其嗰邊嘅風味🤩佢有啲枱係會好似擺喺張床上邊咁,跟住張床上面再擺張餐枱😂😂所以個環境真係十分之好同埋十分之有特色👍🏻👍🏻👍🏻咁食物方面我哋就叫咗三重芝士雞肉薄餅,牛肋條燴飯同埋豬仔骨😋😋😋😋仲叫咗杯我間舖頭嘅特色酒,Honeymoon🥳三重芝士雞肉薄餅好好食,入邊啲料好足,同埋真係食得出佢有芝士同埋雞肉mix埋一齊嘅味道,再配埋佢跟嚟嘅自製辣辣醬,十分之好味👍🏻👍🏻👍🏻牛肋條燴飯覺得尚算還可以,佢入邊個飯都真係多牛肋條既,啲料好粥足,整體個味道都還可以👍🏻豬仔骨我覺得就比較普通,我自己會比較鍾意食燒既多啲,不過可能呢個係土耳其嘅特色風味🤣

無論係食物質素、用心打理嘅餐廳擺設、服務態度、餐廳主題,都無可挑剔。與其話係一間打卡Cafe,我覺得更加似一個文化交流集中地。餐廳四處散發著濃厚民族風味。如果可以坐地毯位就更加寫意更加有feel,不過餐廳只有幾個地氈位,要除鞋坐上去,想打卡更加靚嘅朋友可以事前打俾餐廳問一問先!佈置除咗融合唔同中東國家嘅風格,牆身嘅紋樣係花了兩星期時間的人手繪畫🖍🖍🥇🥇🥇必食土耳其早餐,超級豐富同埋充滿土耳其特色嘅set:>>3款芝士,每一款芝士嘅軟硬度都唔一樣。>>4款醬搽麵包,包括杏桃、茄子泥、蜜糖同無花果醬。全部都係自家製!>>土耳其茶,包埋一支蜜糖,可以隨意放入茶調較甜度。茶底仲可以refill添!🫶🏻值得一提,餐廳會定時喺入邊搞唔同嘅Workshop, 門口會特意係一張長枱上面有自家製/農作物擺賣。我去嗰日就有南丫島嘅產物。除咗賣野,其實更加重要嘅係會有一啲介紹當地嘅宣傳物品👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼。

🥇🥇🥇必食土耳其早餐,超級豐富同埋充滿土耳其特色嘅set:

>>3款芝士,每一款芝士嘅軟硬度都唔一樣。

• Turkish  Breakfast
2022-08-27 123 views
第一次試食土耳其餐廳 雖然係cafe 但環境相當融入土耳其風 多姿多彩 除咗適合打卡厄like之外 食物亦都吾差👍2個人叫咗All day breakfast 同雞卷我哋叫咗lunch set 雖然前菜系普通沙律 但落左黑醋 又唔會太清 又提升口感 另外亦配上一小塊的芝士 詢問之下先知原來係用羊奶乳酪制成 試咗一塊 口感唔臊 本人好怕食羊臊味 但佢呢塊有種淡淡的芝士味 可以接受土耳其茶幾好飲 店員話系紅茶 但佢有一種清香系入面 唔似紅茶咁濃烈 👍All day breakfast 個乳酪吾會好甜 配搭上提子乾啱啱好 啡菇太黑啦 但冇影響口感 算系咁啦⋯⋯ 成個餐最好食反而系塊面包 夠煙韌有口感 唔似平時啲包咁硬 土耳其雞肉卷🫔比較欣賞佢系全麥粉去整成 較為健康 食落又唔會太硬 試過有間系好難食 菜肉分配啱啱好之餘 醬汁亦唔會多到漏出嚟 調節得啱啱好整體嚟講 環境又靚 打卡一流 食物又有相對的素質 價錢亦都合理 值得一試
2個人叫咗All day breakfast 同雞卷
土耳其烤雞卷
2022-08-26
$100 (Lunch)
2022-08-23 137 views
土耳其菜1️⃣伊朗香草燉羊好大舊,好香,好淋😋唔會好騷味,蕃茄同薯仔索哂d汁都幾正👍🏻價錢值💰HKD$1682️⃣土耳其烤雞肉卷依個就較失色,因為醬唔夠多,雞都冇咩烤過嘅香味.同埋外面個皮都太乾同厚身💰HKD$783️⃣開心果千層酥係凍的,同埋雪到超硬,完全食唔到千層感覺😶唔建議💰HKD$584️⃣Spanich dessert tea🙈我覺得似藥水味💰HKD$68環境係幾靚,好放鬆,但食物質素一般
土耳其菜
1️⃣伊朗香草燉羊
💰HKD$168

2️⃣土耳其烤雞肉卷
💰HKD$78

3️⃣開心果千層酥
係凍的,同埋雪到超硬,完全食唔到千層感覺😶唔建議
💰HKD$58

4️⃣Spanich dessert tea
🙈我覺得似藥水味
💰HKD$68

環境係幾靚,好放鬆,但食物質素一般
2022-08-21 273 views
Lonely Paisley 位於深水埗 是一間多國菜的餐廳餐廳飾品食物都充滿異國風情喜歡它其中一句標語Lonely but not Alone原來餐廳創辦人時常舉辦籌款活動. 這句說話鼓勵需要幫助的人!店內頭3張枱最巨特色.所以即刻就要打卡.非坐不可之選!脫鞋後坐上去.中間一張方形茶几.加上音樂 感覺置身異國.完全忘記香港。在這裡有種說不出放鬆,很適合朋友聚會聊天!我們選了一桌子食物.最喜歡是土耳其早餐.早餐內有太陽蛋.辣肉腸2片.3款芝士.芝麻飽.沙律菜.青瓜條等四款醬料 :杏甫醬.無花果醬.茄醬.忌廉蜜糖。用以配芝麻飽早餐有杯土耳其茶。細細杯好可愛旁邊有支糖棒.可以調味用。茶的味道像烏龍茶(可以無限添飲)3款芝士特別喜歡烤的款式.芝士味香濃帶煙燻芝麻飽超驚喜,第1次吃這款式.就算不塗上醬.芝麻味好突出,外皮滿滿芝麻粒還帶脆口好喜歡!可選擇加$38要多份芝麻飽!牛油果素菜卷 以大大件牛油果、生菜、紅蘿蔔絲、洋蔥絲 配白色沙律醬 酸酸地好開胃!土耳其開心果千層酥外面雖然酥皮酥脆口感但中間很凍.中間一層層由開心果片、果醬、蜜糖材料.煙韌香甜不膩.很精緻一款土耳其甜品!選了土耳其出產紅石

餐廳飾品食物都充滿異國風情
喜歡它其中一句標語Lonely but not Alone

店內頭3張枱最巨特色.

所以即刻就要打卡.非坐不可之選!

土耳其早餐

我們選了一桌子食物.最喜歡是土耳其早餐.
四款醬料 :杏甫醬.無花果醬.茄醬.忌廉蜜糖。用以配芝麻飽

3款芝士特別喜歡烤的款式.芝士味香濃帶煙燻

芝麻飽

牛油果素卷

牛油果素菜卷

土耳其開心果千層酥
外面雖然酥皮酥脆口感但中間很凍.

紅石榴梳打

選了土耳其出產紅石榴梳打
味道比想像中甜,而紅石榴味道像果汁汽水,可以放心沒有藥水味好好喝!

結脹時還有張心意卡送給客人.手寫鼓勵說話.多溫馨!
2022-08-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
芝麻飽
牛油果素卷
紅石榴梳打
2022-08-21 217 views
今日去深水埗發掘高CP餐廳,搵咗呢間異國風情嘅土耳其主題餐廳 Lonely Paisley,望梅止渴下去旅行嘅人生。我哋叫咗土耳其早餐,附送杯土耳其茶。土耳其早餐主要係芝麻包、沙律、莎樂美腸同蛋,配三款芝士同四款醬。三款芝士有兩款顏色偏白,味道比較淡,絲狀芝士口感仲好特別,可以由佢哋開始試,深色嘅芝士就煎過,食落陣陣鹹香味。四款醬料分別係無花果醬、杏脯醬、Honey and cheese、番茄泥 (Acuka),我最鍾意就係清甜嘅無花果清甜同甜中帶鹹嘅 Honey and cheese,食到停唔到口。土耳其茶係薄荷茶底,附上一支冰糖棒,俾食客自行攪拌調較甜度,冰糖味道清清地,從薄荷茶好夾。天氣熱朋友叫咗杯Cold brew,清涼得嚟少少回甘。最後叫咗土耳其烤雞肉卷,比一般kebab多菜清新,相對健康。

土耳其茶

Cold brew

天氣熱朋友叫咗杯Cold brew,清涼得嚟少少回甘。
土耳其烤雞肉卷

2022-08-07
Type of Meal
Tea
土耳其茶
Cold brew
土耳其烤雞肉卷