2007-11-15 10 views
O個日女朋友一心陪我去食素食,聽聞呢間野好食, 仲要專登去食, 最後食到好吾開心,覺得佢係度浪費食物!當日叫左:1) 煎餃子2) 意大利cake3) 架喱牛肉飯4) X燒豆腐扒飯5) * 奶茶+ 例湯禮貌好好, 湯, 奶茶都好好飲,但係其他野就好難食!我都吾係第一日素食者, 都食過好多,要數呢間最冇誠意! 吾識整野食, 浪費食物!!!架喱飯好似食薯仔飯, 薯仔冇切過, 太大舊.牛肉用現成素牛肉........cake最不知所謂, 濕濕的!!! 好似浸過水咁!差D入吾到口!!! 竟然會有人話好食!?吾用egg都吾會咁.....!!!總之, 冇誠意,吾識煮素食!!!
O個日女朋友一心陪我去食素食,
聽聞呢間野好食, 仲要專登去食, 最後食到好吾開心,
覺得佢係度浪費食物!

當日叫左:
1) 煎餃子
2) 意大利cake
3) 架喱牛肉飯
4) X燒豆腐扒飯
5) * 奶茶+ 例湯

禮貌好好, 湯, 奶茶都好好飲,
但係其他野就好難食!
我都吾係第一日素食者, 都食過好多,
要數呢間最冇誠意! 吾識整野食, 浪費食物!!!

架喱飯好似食薯仔飯, 薯仔冇切過, 太大舊.
牛肉用現成素牛肉........

cake最不知所謂, 濕濕的!!! 好似浸過水咁!
差D入吾到口!!! 竟然會有人話好食!?
吾用egg都吾會咁.....!!!

總之,
冇誠意,
吾識煮素食!!!
2007-11-13 10 views
環境:-自助式快餐設計-座位舒適-燈光很柔和味道:-不似傳統式素菜般油膩-份量十足,價錢合理-材料新鮮(如套餐中的配菜:酸青瓜和炒椰菜都很新鮮,絕不馬虎)-製作用心(如配豆腐扖的醬油,也加入了薑溶和芫茜,十分美味!)服務:-收銀員態度十分友善,很有耐性-取餐時服務員會問套餐想要多定少飯,要唔要酸青瓜等,以免浪費食物特別推介:-豆腐扖-Pizza-Tiramisu可改善地方:-中西款式都有,但略為較少選擇..
環境:
-自助式快餐設計
-座位舒適
-燈光很柔和

味道:
-不似傳統式素菜般油膩
-份量十足,價錢合理
-材料新鮮
(如套餐中的配菜:酸青瓜和炒椰菜都很新鮮,絕不馬虎)
-製作用心
(如配豆腐扖的醬油,也加入了薑溶和芫茜,十分美味!)

服務:
-收銀員態度十分友善,很有耐性

特別推介:
-豆腐扖
-Pizza
-Tiramisu

可改善地方:
-中西款式都有,但略為較少選擇..
第一次食齋係好似真0既一樣...厲害!!!環境好乾淨,唔似舊式齋舖行過都唔想入,晚餐0既湯好好味,竟然又係冇用肉去煮...食得過...不過,唔係快餐型式仲好
第一次食齋係好似真0既一樣...厲害!!!
環境好乾淨,唔似舊式齋舖行過都唔想入,
晚餐0既湯好好味,竟然又係冇用肉去煮...
食得過...
不過,唔係快餐型式仲好
2007-10-28 21 views
行過見到呢間素食快餐店, 入o左去試下. 叉燒豆腐扒飯($30) - 叉燒外表很像真叉燒, 味道一般, 豆腐扒也ok 咖哩薯仔加樂飯($26) - 咖喱唔係好辣, 好多薯仔, 但好少紅蘿蔔同素肉, 味道都ok.餐茶- 咖啡同奶茶的味道較淡, 因為佢地用植脂淡奶, 如果唔夠可以同佢再添奶.呢度最好o既就係用紅米飯, 而且好多蔬菜, 健康d! 環境好乾淨, 間中食下都唔錯!
行過見到呢間素食快餐店, 入o左去試下.

叉燒豆腐扒飯
咖哩薯仔加樂飯
2007-10-24 10 views
本身非食素人士但都食左兩次麵飽同埋飯都食過......值得俾個笑臉蔬菜十分新鮮
本身非食素人士

但都食左兩次

麵飽同埋飯都食過......

值得俾個笑臉

蔬菜十分新鮮

2007-10-22 22 views
很多年冇食過素食了,o係我印象中,素食通通都係酸may may,紅紅黃黃咁,好難食!因此細細過食過一次之後,都冇再食過了。直到前晚,由朋友介紹下,黎左呢間buddha hut 食過一次之後就完全改觀了!首先,入到去,完全同大快活、大家樂等快餐店冇咩分別! 最有趣的係,連菜式都差不多,一樣有叉燒飯等等!雖然味道只係中等!但份量足夠!同埋加上我覺得"食素等如對身體好",所以一有機會,我都會推介俾身邊的朋友去試試!

雖然味道只係中等!

但份量足夠!

2007-10-01 13 views
今日為了辦點事來到九龍灣, 一心試試受好評的BUDDHA HUT,甫入店內店員禮貌地打聲招呼然後介紹招牌「叉燒豆腐扒飯」,我也無所謂,還加了一個老火湯豆腐粟米「更」。叉燒的味道很像真,豆腐扒也挺可口,配上紅米飯,很健康。老火湯不俗,用料豐富的。可是味精似乎下得不少,吃完喉嚨有點涸。除了那些人造調味料,整體還是讚讚讚的,地方舒適,是一間有誠意的素食店。店子牆上的PLASMA,播著宣揚素食的紀錄片,其中一句印象深刻,'Would you like to end cruelty in the world?'「你願意把這世上的殘酷終結嗎?」實在發人心省,但願更多人覺悟。
今日為了辦點事來到九龍灣,
一心試試受好評的BUDDHA HUT,
甫入店內店員禮貌地打聲招呼
然後介紹招牌「叉燒豆腐扒飯」,
我也無所謂,還加了一個老火湯豆腐粟米「更」。
叉燒的味道很像真,豆腐扒也挺可口,
配上紅米飯,很健康。老火湯不俗,用料豐富的。
可是味精似乎下得不少,吃完喉嚨有點涸。
除了那些人造調味料,整體還是讚讚讚的,
地方舒適,是一間有誠意的素食店。
店子牆上的PLASMA,播著宣揚素食的紀錄片,
其中一句印象深刻,
「你願意把這世上的殘酷終結嗎?」
實在發人心省,但願更多人覺悟。
2007-09-23 7 views
主人的朋友介紹了一間素食快餐店,與奴隸獸一起去試試,揀選了:1. 素叉燒豆腐扒套餐(HK$37.5):包括泡菜(醃青瓜)、老火湯(蕃茄豆腐湯)、及紅糙米飯:此套餐頗符合政府所宣傳的三低一高的飲食,低鹽、低油、低糖及高纖,但味道很好啊!2. 潛水艇三文治(HK$19):無蛋意大利包,餡料有生菜、蕃茄、青瓜及素吞拿魚。麵包軟身但有點兒鬆散,味道OK。3. 凍蒲公英咖啡(HK$19):聲稱由蒲公英製的咖啡味飲品,味道像拖肥奶油咖啡糖,咖啡味太淡。沒有什麼特別。經常外出進食的朋友,想調節一飲食,此店亦為不錯的選擇。溫馨小提示:如果農曆初一、十五光顧此店晚餐,還有生果送。

經常外出進食的朋友,想調節一飲食,此店亦為不錯的選擇。

溫馨小提示:如果農曆初一、十五光顧此店晚餐,還有生果送。
2007-09-14 8 views
食左好多次, d食物都keep到水準, good!!!!希望可以一直經營落去, 最好可以開多d分店!
食左好多次, d食物都keep到水準, good!!!!
希望可以一直經營落去, 最好可以開多d分店!
2007-09-10 4 views
人稱食肉獸既我竟然會入去試食~ 因為呢間可以稱得上全港第一間素食餐廳, 而且甚有水準呢~!同男友幫襯左佢地既萬如飯, 又(cha)燒豆腐扒飯同肉桂蘋果派, 難得用料新鮮, 好多菜(少油), 個apple pie好味, 唔太甜又唔膩~ 我呢個食肉獸食濟左都可以黎清下腸胃, 好住家feel呀!!同埋真係快餐店黎講, 好乾淨企理, 好舒服! d staff仲好好笑容tim!
2007-08-23 11 views
雖然標榜素食快餐,但食物質素一點也不快餐,吃了咖喱飯加汽水,26元以素食價錢係非常平,但質素不求其,佢咖喱不是葡汁式咖喱,雖然唔係好辣,但勝在唔油,同埋我見待應會同客人介紹食物,雖然不是超水準,但已好過好多快餐店.唯一可以改善係可以俾多d麵根.少d薯仔,順帶一提,佢地全部用糙米飯,所以係較出面快餐健康
2007-08-19 9 views
某日經過淘大,見到有間新開張,而且裝修仲幾令既野...於是比佢\吸引左入去,一入到去...收銀個個人就勁有禮貌咁sell野,結果...食左個咖哩xxx,感覺真係ok唔錯呢,平時唔食素既我...都覺得幾好,因為佢\真係做到唔似素咁...good,而且價錢仲ok呢...如果食素既人,我諗呢個值得一試!!
2007-08-14 15 views
終於試了這裡的蛋糕, 味道極好, 好鬆軟, 完全吃不到是沒有雞蛋, 比起外面的什麼連鎖店味道更好. 下次一定要試下tiramisu.
2007-08-09 11 views
食左個魚柳飽, 好唔得, 好似食唔到魚柳咁,全部都係炸粉,又少醬,又少菜,成18蚊一個,真係好唔抵囉, 見到其他人食既飯餐,份糧都唔係好多,都提唔起我再食佢既興趣~~ 試過一次就算~~
2007-08-09 4 views
最近開始喜歡素食。每次去完佐敦谷游泳以後,都會到這兒來吃一些素快餐。很喜歡吃這兒的素肉,而且配菜的份量很足,加上這兒的飯是紅白米飯,而且少油,所以每次在這兒吃完都很心安理得。蔡瀾曾說:未能食素。我想他若試過在這兒吃的話,也許便是未能不吃素吧?只是這兒的菜也許是在中午準備的吧?試過在下午五六時吃過那萬如飯,那個炸萬如不再香脆‧‧‧希望可以改善一下。
最近開始喜歡素食。
每次去完佐敦谷游泳以後,都會到這兒來吃一些素快餐。

蔡瀾曾說:未能食素。

我想他若試過在這兒吃的話,也許便是未能不吃素吧?