2023-07-08 39 views
好少食越南野既我 今日黎到一間令我刮目相看既越南餐廳😭😭室外好多色彩繽紛既燈籠🏮極啱打卡📷不過今日太熱就無坐室外了🫠食物方面都好不俗最有驚喜係安格斯生牛肉湯河湯好濃郁 但唔油膩安格斯牛肉油花分佈均勻 入口即融熱食超好味🫨我哋另外叫咗自選拼盤炸物有素春卷,柑桔汁雞翼同粉包炸兩,都好惹味本身想叫越南法包🥖但售罄🥹唯有下次黎再試📝我哋見到佢既牛肉丸係自家製所以忍唔住叫咗碗牛肉丸湯果然係自家製,因為勁爽口彈牙咬落去爆哂肉汁呀🤪甜品係壓軸!係D24榴連窩夫🧇係D24榴連!D24榴連!榴連係真係果肉黎,唔係普通榴連蓉🥹食落啖啖榴連香味,配埋椰子雪糕我食既時候覺得超幸福🫶🏻總括來說,依間我絕對會ᴇɴᴄᴏʀᴇ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🩵🩵
好少食越南野既我

湯好濃郁 但唔油膩
安格斯牛肉油花分佈均勻 入口即融
熱食超好味🫨

我哋另外叫咗自選拼盤炸物
有素春卷,柑桔汁雞翼同粉包炸兩,都好惹味
本身想叫越南法包🥖但售罄🥹
唯有下次黎再試📝

我哋見到佢既牛肉丸係自家製
所以忍唔住叫咗碗牛肉丸湯
果然係自家製,因為勁爽口彈牙
咬落去爆哂肉汁呀🤪

甜品係壓軸!
係D24榴連窩夫🧇
係D24榴連!D24榴連!
榴連係真係果肉黎,唔係普通榴連蓉🥹
食落啖啖榴連香味,配埋椰子雪糕
我食既時候覺得超幸福🫶🏻

總括來說,
依間我絕對會ᴇɴᴄᴏʀᴇ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
🩵🩵
2023-07-08 105 views
我越南嘢由細食都大,諗住咁多正評,走去試吓新嘢買咗外賣,點知中晒伏。要咗八樣嘢,四個人都唔夠食,份量超小小小小小,豬肉蝦柚子沙律,無豬肉(有二、三片長三至五mm嘅)冇乜柚子丶蝦鞋過你鞋底,超過八成都係紅蘿蔔絲同青瓜絲(淨係呢兩樣嘢係正常嘅)。豬肉蛋餅飯啲豬肉薄過紙,蛋餅好難食,春卷的話出邊街邊嗰啲雪藏嘢一定好過佢好多,燒牛串普通,牛河兩種都算一般,粉卷同撈檬都幾好食。不過一定冇下次,真係唔明點解咁多好評。大家要試新嘢就要諗吓先。

Delivery
  • 即叫即蒸手工粉包
2023-07-05 56 views
環境好靚,又有live band,服務員又有禮貌。我覺得最正係通菜羊肉,第1次食咁樣配搭,唔會好so,個湯好飲,另外斑斕法包配椰子味雪糕係必點,真係幾飽都會食,個斑斕醬好香濃,法包又脆
環境好靚,又有live band,服務員又有禮貌。
2023-07-05 55 views
銅鑼灣東角道嗰個位, 有一間好eye-attaching嘅餐廳想試好耐, 出邊見到好多燈籠裝潢, chill vibe. 好啱gathering. 🍢 自選串燒拼盤(6串)畀你自由搭配. 串燒嘅肉質鮮嫩多汁, 每啖都帶有濃郁嘅燒烤味道. 絕對係值得一試.🥗 芽莊紅燒雞扒飯配特色雞絲沙律雞扒料足, 燒到脆香, 多juicy~ 飯好香軟,配上啲醬汁, 好開胃!🍦D24榴槤芭菲配荔枝雪糕呢度嘅榴槤芭菲用料實足, 大大啖榴槤咁食, 上面再加埋荔枝雪糕, 簡直perfect池!☕ 椰子奶蓋咖啡咖啡加椰子味奶蓋好match同好滑, 口感豐富. 係醒神又獨特嘅飲品~🍹凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔呢個係Lua嘅季節限定飲品. 凍甘蔗汁甜而不膩, 加入鹹柑桔味道更加豐富. 勁啱依家夏天飲!

🍢 自選串燒拼盤(6串)

🥗 芽莊紅燒雞扒飯配特色雞絲沙律

🍦D24榴槤芭菲配荔枝雪糕

☕ 椰子奶蓋咖啡

🍹凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔
2023-07-04 60 views
每次行過銅鑼灣都見到呢間掛滿燈籠🏮嘅餐廳,一直都好想黎食,覺得好啱打卡😍今晚同朋友撐枱腳就黎試吓啦!安排坐樓上,位置好大、都幾多張枱👍🏻我哋2個人食,叫左小食拼盤、黃薑雞撈㩚、酸辣茄子同芒果糯米飯😋我覺得小食呢個酸辣茄子幾推介,不過都幾辣下🤭味道👅刺激、而且酸酸甜甜不嬲都好開胃🤤不過就油左少少,食到落底就被油浸,未必啱人人胃口🙈另外小食嘅春卷都好味,牛油雞翼就一般。主食黎講,我就覺得黃薑雞撈㩚無想像咁入味,成個感覺比較淡而且d㩚粉痴埋一舊🤔但因為小食比較濃味,配返呢個撈㩚都可以的👍🏻最後甜品芒果糯米飯,芒果幾甜又好食😋只係個糯米飯比較硬,唔太易食,放棄咗🫣

2023-06-14
$300 (Dinner)
2023-07-03 50 views
餐廳環境優雅,露台位掛滿哂燈籠,好有特色🏮📍$128 檸檬羅勒炒醉米飯伴柑桔雞翼及豬串雞翼燒得幾脆口,柑桔味幾突出而豬腩肉串食落都十分惹味😌不過 檸檬羅勒炒醉米飯嘅味道就略為清淡如果再濃味啲,就更加好~.📍$119 豬湯檬豬湯檬嘅配料十分豐富有豬扎肉、豬耳扎肉、炸豬扎肉、豬肋骨、豬肉丸同埋豬肉碎😍啲配料多得黎,質素幾好待別係扎肉,咬落幾彈牙🤤另外,要讚一讚個湯底有濃濃嘅豬骨香味加上青檸更有提升鮮味嘅作用😊.📍$42 豬肉春卷豬肉春卷嘅外層炸到好鬆脆之餘,亦唔會好油配上豬肉粒一齊食,口感豐富🥰.📍$48 Lua 招牌粉包炸兩一共有6嚿咬落外層軟軟糯糯,內層鬆脆✨口感一流.📍$128 斑蘭布甸法包配自家製椰子雪糕十分驚喜嘅甜品🌈法包烤到十分脆,配上滿滿嘅斑蘭布甸,非常美味🤩如果加上冰凍嘅椰子雪糕,更加有冰火交融嘅感覺,味道更上一層樓👍🏻.📍$70 鮮芒斑蘭椰香沙冰必點嘅飲品💕芒果多到滿瀉,而且都幾甜而飲品嘅斑蘭和椰子味都十分香濃🥳岩哂用黎消暑☀️..餐牌

餐廳環境優雅,露台位掛滿哂燈籠,好有特色🏮

📍$128 檸檬羅勒炒醉米飯伴柑桔雞翼及豬串
雞翼燒得幾脆口,柑桔味幾突出
而豬腩肉串食落都十分惹味😌
不過 檸檬羅勒炒醉米飯嘅味道就略為清淡
如果再濃味啲,就更加好~

📍$119 豬湯檬
豬湯檬嘅配料十分豐富
有豬扎肉、豬耳扎肉、炸豬扎肉、豬肋骨、豬肉丸同埋豬肉碎😍
啲配料多得黎,質素幾好
待別係扎肉,咬落幾彈牙🤤
另外,要讚一讚個湯底有濃濃嘅豬骨香味
加上青檸更有提升鮮味嘅作用😊

📍$42 豬肉春卷
豬肉春卷嘅外層炸到好鬆脆之餘,亦唔會好油
配上豬肉粒一齊食,口感豐富🥰

📍$48 Lua 招牌粉包炸兩
一共有6嚿
咬落外層軟軟糯糯,內層鬆脆✨
口感一流

📍$128 斑蘭布甸法包配自家製椰子雪糕
十分驚喜嘅甜品🌈
法包烤到十分脆,配上滿滿嘅斑蘭布甸,非常美味🤩

📍$70 鮮芒斑蘭椰香沙冰
必點嘅飲品💕
芒果多到滿瀉,而且都幾甜
而飲品嘅斑蘭和椰子味都十分香濃🥳
岩哂用黎消暑☀️
餐牌
2023-07-03 49 views
I have visited this restaurant before and have been constantly thinking about their sweet dessert, Pandan Pudding Baguette. 😋This time, I came back to try this dessert again. 🥰❤️Additionally, we also ordered one main course and one drink per person. The Signature Pho with Stir-fried Beef in Soup was highly praised by my boyfriend and he said he would revisit the restaurant just for this dish. 😝The Lemongrass Pork Sandwich (which includes pate - a traditional cooked pork liver sauce) was generously portioned and the pork liver sauce was not too pungent. 🥹It tasted fresh with a lot of shredded carrots and cucumbers. I was already very full after finishing just one sandwich. 🥹Moreover, this restaurant offers many signature drinks that you can try if you are interested.
  • 班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕
  • 經典越南法包
  • 炒鮮牛肉湯
  • 香茅豬肉法包
之前同屋企人行完Sogo Thankful Week見到呢間掛滿彩色燈籠既越南菜Lua好吸引,今晚放工約埋同事坐低食飯傾計,用手機scan QR code落單就得,非常方便👍👍💕🌟街頭小食滋味拼盤 ($208)選擇困難人士必點呢個拼盤,一次過有齊多款特色小食,有春卷、甘蔗蝦串、甘蔗豬肉串、魚扎肉、柑桔蜜雞翼等等,我自己最鐘意食蔗蝦同雞翼,推介🌟雜錦牛湯河 ($119)食越南菜點少得食越南牛肉粉呢,呢款雜錦牛湯河炒鮮牛肉、牛扎肉、牛肉丸、牛肋骨、牛皮,牛皮我都係第一次食,口感彈牙又夠特別☺️🌟原隻芒果牛角窩夫配自家製椰子雪糕 ($118)入去之前已經講定話要留肚食甜品,同事係Croffle fans當然要叫個牛角窩夫比佢啦,超足料勁多芒果粒,又甜又多汁😍配埋自家製椰子雪糕,呢啲天氣食個甜品夠哂透心涼🌟特大原個菠蘿冰沙 ($132)🌟椰青 ($86)最後叫兩款冰凍既特飲,打卡一流又好飲🥰

🌟街頭小食滋味拼盤 ($208)

🌟雜錦牛湯河 ($119)

🌟原隻芒果牛角窩夫配自家製椰子雪糕 ($118)

🌟特大原個菠蘿冰沙 ($132)
🌟椰青 ($86)
最後叫兩款冰凍既特飲,打卡一流又好飲🥰

2023-07-01 36 views
🉐打卡餐廳🉐越南廚師主理餐廳食物無論係賣相定味道都係超級正宗越南風味。加上環境非常有特色,戶外座位仲有大量嘅燈籠,好似去咗越南會安嘅感覺😆香茅豬肉撈檬🐷🍜香茅豬肉有稍為燒過,肉質唔un之餘,份量仲非常多,撈檬嘅汁所調製嘅味道非常啱香港人嘅口味👍🏻豬肉春卷🐷🫔春卷炸到卜卜脆,但又唔會有油益味。小食自選拼盤 🍱呢度嘅小食拼盤可以喺咁多款入面自己選擇三至五款,就唔怕唔啱食啦!今次我就揀咗柑桔汁雞翼🍖、即叫即製手工粉包🫓,同埋素粉包炸兩🌯。雞翼酸酸甜甜,夠晒開胃;粉包嘅米漿皮好薄,滑捋捋!凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔🥒🍊餐廳新出咗好多沙冰系列嘅飲品,喺夏天嘅時候飲,一定可以消暑解渴。🥵但我今次飲呢款季節限定嘅飲品,甘蔗汁百分百越南出產,飲得出係超純正無添加加埋鹹柑桔呢個配搭都好夾,唔會剩係得甜味,一樣咁解渴。Sugarcane Mojito Chill🍸平時飲Mojito就飲得多,加埋感謝味道嘅就第一次試,甘蔗汁增加咗Mojito嘅甜味,但係又唔會遮蓋rum嘅味道,又係好特別嘅一杯飲品。班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕🥖🍧見到好多張枱都有嗌呢一個甜品,法包覺得超香脆,完全冇煙韌嘅口感,就算加埋斑蘭布
🉐打卡餐廳
🉐越南廚師主理

香茅豬肉撈檬🐷🍜

豬肉春卷🐷🫔
春卷炸到卜卜脆,但又唔會有油益味。

小食自選拼盤 🍱

凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔🥒🍊

Sugarcane Mojito Chill🍸

班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕🥖🍧
見到好多張枱都有嗌呢一個甜品,法包覺得超香脆,完全冇煙韌嘅口感,就算加埋斑蘭布甸一齊焗,都無將法包變淋,斑蘭嘅香味充斥着口腔,加埋自家制椰子雪糕都幾夾。
2023-06-28 42 views
每次經過呢間見到咁靚嘅燈籠🏮都想入去試吓,平日都算多客,大家黎之前可以book定位,裡面都幾大,適合家庭餐聚街頭小食滋味拼盤拼盤好豐富,自家製甘蔗蝦係我嘅最愛,蝦肉爽口彈牙,配上酸甜梅醬就更滋味迷你春卷好有特式,外層酥脆,內裡煙韌,好有新鮮感😋秘製柑桔汁雞翼炸至乾身,唔會太油膩,外香脆內juicy ,點上醬汁食就更惹味甘蔗豬串嘅肉味較為突出,豬肉春卷餡料豐富,魚扎肉就胡椒味香濃生牛肉雜錦湯河材料🈶牛肉丸、牛肋骨、生牛肉、牛扎肉➕牛皮我就最鍾意生牛肉,食落又嫩滑又香牛味湯底清甜濃郁,河粉亦十分香滑原隻芒果牛角窩夫配自家製椰子雪糕牛角窩夫唔會太硬,外脆內軟,芒果🥭香甜,配埋椰子雪糕一齊食,真係好滿足😌凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔呢個係季節限定,甘蔗汁味道鮮甜清新,配上鹹柑桔一齊飲嘅味道好特別熱雙梅蝶豆蜂蜜聞落好香玫瑰花味,飲落酸酸甜甜,味道甘甜得黎又唔會澀,非常不錯👍🏻

街頭小食滋味拼盤
迷你春卷好有特式,外層酥脆,內裡煙韌,好有新鮮感😋

生牛肉雜錦湯河
材料🈶牛肉丸、牛肋骨、生牛肉、牛扎肉➕牛皮
我就最鍾意生牛肉,食落又嫩滑又香牛味
湯底清甜濃郁,河粉亦十分香滑

原隻芒果牛角窩夫配自家製椰子雪糕

凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔

熱雙梅蝶豆蜂蜜
2023-06-26 117 views
每次去銅鑼灣都留意到呢間充滿越南風味嘅餐廳🇻🇳📸,呢日就同朋友一齊去try try~拉椰糕配腰果($78)🍰拉椰糕非常軟糯,每啖都充滿椰汁香同斑蘭香,糕面仲有椰漿,令椰香更濃郁,搭埋腰果更有層次感👍🏻黃薑雞胸茴香葉撈檬($119)🐥🍜天氣熱最岩食撈檬😌,帶椰香嘅黃薑汁撈檬第一次見,雞肉大大件,茴香葉嘅香味為呢碗撈檬更具風味~街頭小食滋味拼盤($208)🔥有好多款街頭小食,好似春卷、甘蔗蝦串、甘蔗豬串、魚扎肉、柑桔汁雞翼同迷你春卷,其中我最鍾意嘅係甘蔗蝦串同柑桔汁雞翼😋,蝦肉夠彈牙,柑桔汁雞翼好開胃~斑蘭布甸法包配自家製椰子雪糕($128)椰子雪糕裡面有椰子肉🥥,班蘭布甸法包熱辣辣又香脆,班蘭布甸同想像中唔同🧐,唔係布甸texture,反而似班蘭漿多啲😆,配上清甜嘅椰子雪糕口感清新~

拉椰糕配腰果($78)🍰
拉椰糕配腰果

黃薑雞胸茴香葉撈檬($119)🐥🍜

街頭小食滋味拼盤($208)🔥
街頭小食滋味拼盤

斑蘭布甸法包配自家製椰子雪糕($128)

拉椰糕配腰果
斑蘭布甸法包配自家製椰子雪糕
餐廳位於銅鑼灣熱門地帶很容易找到樓高兩層,所以座位很多打卡位就是在二樓露台 外面只有一兩枱所以要打卡一定要預訂‼️還有夏天打卡比較熱就對了😂🥩生牛肉雜錦湯河 $92除了生牛肉,還有很多配料,比如牛扎肉、牛丸、牛肋骨、牛皮、黑柏葉等等,有別於平常吃到的,隨餐還有煉奶咖啡送,整體上不錯👍🏻🥖經典越南法包 $92個人覺得份量偏小,不過豬肝味很香濃不會太腥,包也烘得很脆🍡斑蘭拉椰糕 $36椰糕的椰汁味把斑蘭味蓋過了,不過口感煙韌沒有死甜🍹凍鮮熱情果梳打 $38(餐配優惠價錢)☕️ 特濃練奶滴漏咖啡(隨餐附送)

餐廳位於銅鑼灣熱門地帶很容易找到
樓高兩層,所以座位很多
打卡位就是在二樓露台 外面只有一兩枱
所以要打卡一定要預訂‼️
還有夏天打卡比較熱就對了😂

🥩生牛肉雜錦湯河 $92

🥖經典越南法包 $92
個人覺得份量偏小,不過豬肝味很香濃不會太腥,包也烘得很脆

🍡斑蘭拉椰糕 $36
椰糕的椰汁味把斑蘭味蓋過了,不過口感煙韌沒有死甜

🍹凍鮮熱情果梳打 $38(餐配優惠價錢)
☕️ 特濃練奶滴漏咖啡(隨餐附送)
2023-05-19
$110 (Lunch)
2023-06-21 1151 views
💖Lúa (銅鑼灣)✨銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️JennyBb話好想嚟呢度打卡,作為佢嘅朋友我梗係要滿足佢啦🥰,呢間餐廳開業至今我都從未嚟過,因為每一次嚟都見到佢大排長龍😮‍💨今日一早book定枱同 @jenjenjenny822 撐枱腳😏-綠糯米炸原隻軟殼蟹配熱情果醬🦀 $158估唔到用六糯米炸出嚟嘅軟殼蟹都咁好食🤤鮮味十足,份量又多‼️-小食自選拼盤🍗 $120小食拼盤都幾抵食㗎,有豬肉春卷、柑桔汁雞翼唔司粉包炸兩🤩,我自己呢就覺得個雞翼最好味🤭-香茅豬肉撈檬🍜 $119呢一個撈檬,配埋枱旁邊嗰個黑色醬汁勁好味😏最鍾意就係上面嗰啲燒豬頸肉😝好好食呢!-凍大叻高山烘烏龍茶凍配椰子奶蓋鮮菠蘿蓉🍮 $68初頭俾佢個名吸引咗,因為聽起上嚟已經有好多唔同嘅味道😎我哋諗住試吓到底呢啲未到夾埋一齊好唔好食😂點知都幾唔錯喎!烏龍茶嘅茶底好香濃😌,配埋椰子奶蓋嘅甜同埋菠蘿蓉嘅酸酸地😋層次好豐富。-涷茘枝綠荼🍹 $42有好多唔同嘅飲品,千選萬選我都係揀咗荔枝😳甜甜的,好岩我口味,入面仲有大量椰果粒。-凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔🧉

💖Lúa (銅鑼灣)

-綠糯米炸原隻軟殼蟹配熱情果醬🦀 $158

-小食自選拼盤🍗 $120

-香茅豬肉撈檬🍜 $119

-凍大叻高山烘烏龍茶凍配椰子奶蓋鮮菠蘿蓉🍮 $68

-涷茘枝綠荼🍹 $42

-[季節限定]凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔🧉 $42
有少少鹹味嘅蔗汁,好清熱嘅感覺🤩

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-06-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
月尾跟相識多年的青梅竹馬去旅行,雖然一直保持聯絡商討行程,還是要來見面一次邊吃邊聊我們四日三夜的曼谷,不過這晚來吃的是一間充滿打卡熱點的越南餐廳中部大頭蝦菠蘿酸湯配檬粉 $368/6隻少吃越南菜更遑論吃這個以菠蘿酸湯做主角的菜色了!外觀已經是打卡度爆標,食材以鍋爐保持溫度,特別當然是以已拆殼的大頭蝦做成這道菜的signature,未入口就已令人食指大動~ 初嚐菠蘿酸湯,是一種比想飲中還要好的湯頭,有菠蘿的香甜,酸味適中夠清爽,如果菠蘿的果香可以再多瑋點會更好呀~ 店家細心的幫忙處理蝦殼跟蝦頭,只留3隻用來裝飾;大頭蝦肉質鮮美,結實而有彈性!檬粉分成4小份再放上芫荽做裝飾,在進食前可先將檬粉放回鍋中加熱吸收一下湯汁,也可將湯頭倒進碗內兩款食用,個人喜歡前者食法,檬粉變得更軟滑好吃啊!南瓜花炒鮮牛肉片 $168「越南直送」這四字本來就夠吸引力;再加上店家用上香港絕少會吃到,來自越南的食材入饌就更加心動!牛肉片份量豐盛,且經過精心醃製入味,出乎意料地鮮嫩多汁;南瓜花在香港極其罕見,以其清甜獨特的味道和像翠肉瓜般爽脆的口感讓人難以忘懷,醬汁的味道恰到好處,與牛肉和南瓜花的風味相得益彰,令人食指
中部大頭蝦菠蘿酸湯配檬粉 $368/6隻
南瓜花炒鮮牛肉片 $168
「越南直送」這四字本來就夠吸引力;再加上店家用上香港絕少會吃到,來自越南的食材入饌就更加心動!牛肉片份量豐盛,且經過精心醃製入味,出乎意料地鮮嫩多汁;南瓜花在香港極其罕見,以其清甜獨特的味道和像翠肉瓜般爽脆的口感讓人難以忘懷,醬汁的味道恰到好處,與牛肉和南瓜花的風味相得益彰,令人食指大動,實在值得一試!
即叫即蒸手工粉包 $118
平常吃越南菜都在點米紙卷,手工粉包還是第一次吃~ 這閃一道非常傳統的越南小吃,店家從粉包皮、札肉跟豬肉丸等,全部都是自家製作或同樣來自越南直接進口,而且還是即叫即蒸,務求將最新鮮的味道呈上!粉包入口煙靭像吃厚實的腸粉一樣,裡頭包裹著豬肉碎和木耳等餡料,再灑上芽菜、蔥跟酸蘿蔔,再蘸上魚露入口,味道和口感雙重享受,比米紙卷感覺好像更豐富一點,就看你喜歡哪一種了;而旁邊的越南扎肉和豬肉丸口感彈牙有嚼勁,份量十足,還未吃過的要來試啊!
鮮熱情芒果沙冰 $68
椰子奶蓋咖啡 $62

天氣實在太熱,來喝點透心涼的就閃最好選擇!好友喝的鮮熱情芒果沙冰酸甜清爽又大杯;我喝的就是一杯椰子奶蓋咖啡,越南咖啡味濃且酸性重,冰凍後酸味跟苦味還是很突出;但加入帶有椰絲的椰子奶蓋一併飲用就覺得調和了也取之平衡,椰子味濃郁有點像椰漿的味道,不會太甜口感細滑,很不錯的配搭!
這家位於銅鑼灣的IGanle越南餐廳,以其鮮酒紅色外牆和色彩繽紛的燈籠裝飾為特色,令人想一探究竟~ 門面夠吸引,走進餐廳內無論是上下兩層同樣因為裝潢精美而令人讚嘆,特別是室外用餐區,幾乎是每位客人都來拍照,掛上漫天的色彩繽紛越南傳統燈籠和彩繪草帽打卡位,讓人有種置身於越南的感覺!可惜光顧這天的天氣實在熱得要命,就算可以在這個美輪美奐的室外座位用餐也只能放棄
食物方面也是比較有亮點,店家主打正宗的越南風味菜式,有很多其他越南餐廳所沒有的菜式可供選擇,加上進口不少越南特有的食材,就算不到越南旅行也可以趁機會品嚐當地特色,是值得收藏再來吃的店啊!
2023-05-30
去左一個月歐遊嘅鐵飯腳表示旅行期間想食越南菜,但係404🤣 一間都搵唔到~ 有求必應既我就book左越南餐廳Lúa🏮最驚喜係餐廳日日有唔同嘅駐場歌手,我地琴晚去,係歐美經典情歌x 鄭中基歌list 🎶 高質呢!➿ Lúα招牌素粉包炸兩 ($48)Lunch time咁岩又係jam左同事一舊炸兩😛 所以好好奇到底中式同越式嘅有咩分別~ 外型上,佢哋兩者都好似~ 而越式嘅油炸鬼部份就幼身啲同埋脆口啲,亦都有加入咗少少蔬菜絲,再蘸帶酸甜嘅醬汁食,成件事就比較健康啲,都幾開胃🤤➿ 大叻特色手打肉丸酸甜湯配法包 ($88)酸,總會喺東南亞菜式中常見嘅元素。手打肉丸大粒彈牙,酸甜湯嘅酸味溫和,連同肉丸加上芫荽一齊食,味道不錯~➿ 檸檬羅勒炒碎米飯伴柑桔鷄翼及豬串 ($128)愛好lemongrass嘅鐵飯腳食左一啖就好鍾意心心眼😍 好香好香既羅勒味滲入每啖細細粒既米飯粒入面🌿 鷄翼都幾入味,豬肉串肥瘦分明~ 整體嘅味道都幾襯夏天嘅感覺🌞🍋➿ 班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕 ($128)同近年hit嘅布甸包差不多🍮 最大分別係形狀唔同🥖 法包烘得脆卜卜,布甸呈流心狀態,好香班蘭味💚➿ 凍越南百分百
➿ Lúα招牌素粉包炸兩 ($48)

➿ 大叻特色手打肉丸酸甜湯配法包 ($88)

➿ 檸檬羅勒炒碎米飯伴柑桔鷄翼及豬串 ($128)

➿ 班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕 ($128)

➿ 凍越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔 ($42)
係季節限定嘅飲品啊🌞 甘蔗滋養解熱,又係好岩夏天飲~ 鹹柑桔既鹹味🍊調和甘蔗嘅清甜,令到蔗味更突出!

➿ 凍越南純天然青芒果汁配天然蜂蜜 ($58)
都係季節限定的☀️ 飲芒果汁最怕加左artificial嘅料🥭 但呢杯唔會,個名絕對冇改錯,味道真係好天然啊,又可以自己調配甜味😆