2019-01-17 233 views
最近無咩胃口,只係好想食甜品,可是尖沙咀很少甜品店,就算有,都是特色的甜品店。所以就拉男友去左食發記楊枝甘露正正常常,不會太甘,芒果正常甜。芒果紫米露,都是正常,不會太差。不過我男友覺得有點澀,但是我不認同,各人口味不同

楊枝甘露正正常常,不會太甘,芒果正常甜。
楊枝甘露

芒果紫米露
楊枝甘露
芒果紫米露
2019-01-01 229 views
除夕夜早收工可以享受early bird優惠,隨意係K11找間casual cafe食個輕量set dinner。由於時間倘早距離倒數仲有數小時,為食太太又囉囉攣想食下甜品先滿足,附近可供選擇既甜品舖不多,路經鄰近既寶勒巷街角處有間發記甜品,見店內食客不多於是抱著一試無妨既心態入去。此店主打西式甜品系列為主,因為我一心想吃窩夫故沒有太在意中式甜品既選擇。窩夫類當中有個穩陣之選既竹炭窩夫配曲奇雪糕球,太太則點了碗熱銀耳杏仁茶。杏仁茶帶水汪汪狀感覺超液態兼冇乜杏汁香,甜度就正常。環顧周邊食客雖不多,中式糖水很快便有得吃,唯獨是我點的窩夫需時長一點是可預期的。反正不趕時間我們不太介意,俾多點耐性等下或許真的是即叫即做。等下等下都接近15分鐘,太太的一整碗糖水都以龜速地吃畢,然而我的窩夫似乎仍然沒有著落,回頭窺看廚房見爐頭燈亮起估計正在製作中,於是繼續多等10分鐘。窩夫終於見影,實物似乎同Menu有一定程度上既落差都不敢寄予樂觀既期望。驟眼睇窩夫之間夾左勁多cream,睇落好似溶左既雪糕一樣。正當準備動手拿起刀叉時,濕淋淋既狀態似乎突顯人手不足既問題,慶幸的是餐具表面沒有殘餘污垢都算好了。落叉

窩夫終於見影,實物似乎同Menu有一定程度上既落差都不敢寄予樂觀既期望。驟眼睇窩夫之間夾左勁多cream,睇落好似溶左既雪糕一樣。正當準備動手拿起刀叉時,濕淋淋既狀態似乎突顯人手不足既問題,慶幸的是餐具表面沒有殘餘污垢都算好了。落叉一刻窩夫既彈性明顯話我知係硬唔掂,用刀嘗試切開小塊依然感覺堅韌非常而且落刀時邊位便碎成粒狀,只可以用"好失望"形容整件事,唯有快點食完走。口感除左硬唔鬆化、要用力咀嚼之餘,最弊仲要係唔夠熱,混合雪糕一起食連丁點微温都消失埋,出品勁差一定唔會再黎幫襯!!!

勉強只能講得個雪糕球比較正常,不過都係偏細球唔夠咁多塊窩夫分享。

Type of Meal
Dinner
2018-10-12 434 views
同朋友尖沙咀食飯,食完還是覺得吾多飽,就再去追加!飯後甜品都成為港人一部份,周圍都有各式各樣甜品店!去到門口都擠滿了人,但當時只係8點令,當然都等一陣啦!好快就有位了!入到去其實座位好窄,但當日明白這個就是香港。甜品主要都係以西式為主,點了心太軟試試,制作時間20分鐘。傾下計其實又吾覺時間長,仲好可以坐耐D,店員送上時,充滿朱古力香氣,亦吾算太甜,份量就吾算好大,一個人都食得哂!朋友叫左呢個內裡夾住香蕉既甜品,之前都有食過煮過既香蕉,但呢個蕉有著略重既酸味!

2018-10-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$64 (Dinner)
2018-09-01 375 views
夜晚食完飯梗係唔少得食飯後甜品,見到發記就二話不說決定食, 不過因為係夜晚嘅關係好多人都喺度等緊位, 我哋都等咗十五分鐘左右。我叫咗個芒果沙冰, 都幾重芒果味, 仲有啲芒果肉,煉奶可以按照自己喜好加上去。整體唔錯。
2018-08-10 225 views
1. Too tourism, water costs $82. Size too small , 芒果同涼粉加埋得二十粒都冇。要$383. 太甜,吾好食4. 侍應態度差一定不會再來。
3. 太甜,吾好食
4. 侍應態度差
一定不會再來。
2018-07-12 281 views
個人勁鍾意食楊枝甘露,所以去親食糖水如果冇咩特別吸引嘅我都會揀食楊枝甘露,但發記嘅楊枝甘露令我好失望,完全好似飲緊糖水咁-.-好多舊式糖水鋪都好過呢啲連鎖餐廳好多!
個人勁鍾意食楊枝甘露,
所以去親食糖水如果冇咩特別吸引嘅我都會揀食楊枝甘露,
但發記嘅楊枝甘露令我好失望,
完全好似飲緊糖水咁-.-
好多舊式糖水鋪都好過呢啲連鎖餐廳好多!

今日,下午叫了一個熱既紫米露芋圓糖水,由於之前吃過不是這種甜。之後跟店員說這個太甜,比糖醬還要甜吃不到。她回應唔甜唔好食,之後我地請她幫手問一問可以換另一個甜品,她回來說入面(廚房)指沒有問題,最多同我加水。我問她是說笑嗎? 她說入面真係咁講。真心講,甜過醬咁,正常人係完全食唔到。由於唔想係尖沙咀跟她們理論,無法只好埋單走人,唯有當跌錢了。因此請大家千萬要小心,不要跟隨跌錢。又俾錢又受氣的甜品,不吃也罷。

2018-06-03 201 views
同朋友食完晚飯,當然唔少得糖水嘅環節啦!見附近有發記,又唔想再搵黎搵去,所以就入左去。今日唔想食太多花臣嘅糖水,只想簡簡單單食個腐竹薏米糖水加湯丸。落單時叫左多薏米,本身都覺得通常啲舖頭你有你叫佢有佢整,點知真係比左多薏米我地即刻覺得開心!講返味道,都係甜左啲,腐竹已經煲到好熔,我比較鐘意有少少咬口。不過見佢多薏米份上,都唔錯啦!
同朋友食完晚飯,當然唔少得糖水嘅環節啦!
即刻覺得開心!

2018-04-22 279 views
食完晚飯又想食甜品,見發記唔算太好人等,咁就決定食吓啦!由攞飛到入座大概等咗10分鐘,坐底後店員幾冇禮貌咁掉底Menu之後行咗去,咁唔理佢啦,繼續睇Menu。我哋叫咗個芝麻糊、糖不甩同榴槤金寶。芝麻糊唔係好夠熱,同埋比較稀咗啲,食落好似開粉咁。糖不甩就剩係得個甜字,湯圓一啲都冇口感。等咗15分鐘個榴槤金寶到喇!啲脆脆上面鋪上榴槤肉,但榴槤肉一啲都唔香,Crumbles亦唔見得脆。放住Crumbles黑色個黑色小Pan原來非常熱,店員又唔提一提,搞到我燙親隻手。店員們好多時叫極唔應,雖然發記甜品唔算係甚麼貴價嘢,但作為食肆都應該要有良好態度嘛~
芝麻糊
糖不甩
榴槤金寶
2018-04-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
2018-04-20 157 views
作为一位米线,拉面的狂热爱好者,这家店绝对算是香港最好的米线店之一了,口味真心棒,汤底加酸口感特别好。辣度酸度的搭配很有自己的特色,各种主料配件也非常入味,新鲜。过桥米线套餐,小锅过桥套餐味道都很不错。单点小锅,配红肠,腐竹,猪润,大肠等都很好吃。自由搭配或者点他家的套餐组合都好吃,辣度要注意一些,辣度高的滋味实在是够厉害的。不过店内的环境卫生一般般,有洁癖的得注意了。服务态度非常非常差。。。唯一的缺憾了,不过在香港习惯了就好。

2018-04-20
$80 (Last Night Supper)
2018-04-16 122 views
食物無水準,一味貴,堂食竟然加收 '內食服務費20%'. 同外國同事一齊飯後甜品,我看到張單有咁既 terms 已經覺得好奇怪,但鬼佬老闆爭埋單,我追出cashier時老闆已找了數。但我唔份氣,都係硬著頭皮問加 20% 係咩意思 ... haha, 佢話按錯制喎,加錯左 20%, 這額外收費係新年時才會出現。我話佢 "你地呃鬼佬呀", 佢答 "梗係唔係,你都識講中文啦". 跟住啦啦聲print過張單比我就唔理我地,招呼其他人扮忙。遊客區有咁既事,有古怪 ....
遊客區有咁既事,有古怪 ....
2018-04-04
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2018-04-02 157 views
吃完野火晚餐,三人意猶未盡,繼續進軍甜品。兩個朋友同樣愛吃蕃薯,於是叫埋同一堆的東西。蕃薯糖水不是太甜,蕃薯粉糯,是對辦的,之不過糖水覺得勁烯。另一客加配了四粒湯丸,沒多大分別,湯丸過腍,黏口痴牙,不叫也罷。小人的杏仁糊蛋白燉鮮奶以為燉出來的會杰點,誰知亦是甚烯,豆腐花可能更硬。欠蛋欠奶味,徒具杏仁的香;實在太多水了,質感全欠,倒不如加些大菜糕還好。對於小人來說,吃碗杰撻撻杏仁糊更佳。感覺完全沒有誠意,破壞了整晚的氣氛。
吃完野火晚餐,三人意猶未盡,繼續進軍甜品

蕃薯糖水配湯丸
杏仁糊蛋白燉鮮奶
感覺完全沒有誠意,破壞了整晚的氣氛。
Type of Meal
Dinner
2018-03-25 102 views
本想輕輕鬆鬆食個甜品,一入店個店員黑口黑面,冇主動帶位,我哋叫落Order,佢行埋黎一句嘢都冇講,連都冇問過,我哋一落完order佢就行咗去,好冇禮貌,佢嘅服務態度絕對影響食客心情雖然食物ok,但下次一定唔會再黎
本想輕輕鬆鬆食個甜品,一入店個店員黑口黑面,冇主動帶位,我哋叫落Order,佢行埋黎一句嘢都冇講,連[想要咩?]都冇問過,我哋一落完order佢就行咗去,好冇禮貌,佢嘅服務態度絕對影響食客心情
雖然食物ok,但下次一定唔會再黎
2018-03-25
2018-03-25 69 views
作為食客,我明白外賣一定未必有堂食質素好,但係尖沙咀發記甜品真係令我嬲到一個點呀!!我自己好喜歡去發記食榴槤水晶粉,琴晚同朋友食完食後係尖沙咀發記買糖水回家食,番到去發現2碗榴槤水晶粉裡面既榴槤係頭頭尾尾果d硬身位,仲要得兩細粒,成碗份量勁少,我將兩碗倒埋一齊先一碗,會唔會過份左d?另外仲有兩碗楊枝甘露,芒果就正常,但係每碗裡面得超超超少西米同埋一碗芒果水,咁你好意思話自己係楊枝甘露呀?真心食到燥😡😡
2018-03-20 67 views
通常同朋友食完飯都會去食糖水繼續吹下水的。呢日係尖沙咀食完飯就係附近找糖水吃。門外都不少人等位的。我們叫了冰糖墩桂圓蓮子,但好似係水加糖開的,無咩味道。另外叫的銀耳杏仁茶芋圓就還可以的。如果都是在有個地方吹下水,那就對食物不用要求太高。
通常同朋友食完飯都會去食糖水繼續吹下水的。