2021-06-08 339 views
一直係ig留意咗依間cafe好耐🤩見佢地每日都會po當日有嘅甜品款式同賣相都好吸引🤭但因為唔係好就腳 遲遲都未去🥲今次終於的起心肝去因為店內座位都幾少 通常都要排隊🥲🥲.咖啡焦糖雞蛋布甸 $45柚子撻 $58.佢地啲甜品都係佢地自己整所以數量唔多 定價都係較為進取但係質素真係唔錯👍🏻🍮布甸係咖啡焦糖味咖啡味都算濃唔會係嗰啲食極都食唔出嘅味布甸好滑身整體好好食👍🏻柚子撻我覺得份量偏細撻皮好鬆脆帶點甜柚子餡料酸甜岩岩好又有柚子味👍🏻
一直係ig留意咗依間cafe好耐🤩

柚子餡料酸甜岩岩好又有柚子味👍🏻
柚子撻
2021-02-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
咖啡焦糖雞蛋布甸
柚子撻
  • 布甸
2021-06-07 1900 views
長沙灣環境舒服cafe小店🎊深圳埗長沙灣一帶已經係文青cafe 既集中地 競爭可以話非常之大Lucy位置唔算就腳 店面位置亦唔多不過都陸續有客人黎🧐.🎈炒玉桂蘋果半熟芝士蛋糕 ($58)近期半熟芝士蛋糕可以話係大熱一般常見嘅口味不外乎抹茶焙茶之類所以見是日蛋糕有玉桂蘋果就決定一試蛋糕質地其實就唔似半熟蛋糕 中間流心既效果不太明顯 感覺似一般芝士凍餅但係玉桂味幾突出 芝士軟滑帶微酸 側面有d餅碎增添口感 芝士餅黎講算幾清新😋驚喜既係餅底有煮過既蘋果片🍎 令到一個普通既芝士餅再多一層口感 幾有誠意👍評分: 8/10.🎈鐵觀音半熟芝士蛋糕 ($58) 同前者一樣 中間流心不明顯不過勝在食得出幾濃既鐵觀音味 唔似出面d茶味蛋糕 一啲茶味都冇🥲蛋糕面微焦 都幾香口個人覺得鐵觀音既茶味加芝士呢個配搭唔錯😋評分: 8/10.🎈伯爵茶可可($62)價錢都唔算平 加上cafe本來就應該係主打飲品同埋見唔少人嚟專登飲咖啡 所以都有啲期待🥲佢飲落就似一杯比較淡又帶少少茶味既朱古力 兩者加埋其實味道相沖 各自都失去左特色 個人就唔太識欣賞 可能叫普通咖啡會好啲掛🥲底部其實有d朱古力粒 但飲飲下會塞住支飲管 好
長沙灣環境舒服cafe小店🎊

Lucy位置唔算就腳 店面位置亦唔多
不過都陸續有客人黎🧐

🎈炒玉桂蘋果半熟芝士蛋糕 ($58)
近期半熟芝士蛋糕可以話係大熱

驚喜既係餅底有煮過既蘋果片🍎
令到一個普通既芝士餅再多一層口感 幾有誠意👍
評分: 8/10
鐵觀音半熟芝士蛋糕

🎈鐵觀音半熟芝士蛋糕 ($58)
同前者一樣 中間流心不明顯
不過勝在食得出幾濃既鐵觀音味
唔似出面d茶味蛋糕 一啲茶味都冇🥲
蛋糕面微焦 都幾香口
個人覺得鐵觀音既茶味加芝士呢個配搭唔錯😋
評分: 8/10
🎈伯爵茶可可($62)
價錢都唔算平 加上cafe本來就應該係主打飲品
好在都飲得出成杯野唔係用粉溝 如果唔係性價比就更低啦🥲
評分: 6/10
🎈總括而言
價錢唔算平 呢個地段收呢個價錢都算進取
而且仲有每人80蚊最低消費 不過就勝在冇好似有啲cafe咁會限時🤫
環境真係幾舒服 係會坐到訓著或者靜靜地睇書嘅好地方🤣
蛋糕味道不錯 我叫呢杯飲品就比較一般
可能咖啡會好啲掛畢竟我呢杯都比較偏門
如果冇低消我都會為左個蛋糕回頭😭
評分: 7/10
  • 炒玉桂蘋果半熟芝士蛋糕
1️⃣ 宇治抹茶Creme Brûlée Cheesecake $62 (7/10)抹茶比非常濃郁,但又唔會有草青味🥰 由芝士蛋糕嘅部份到餅底,都充斥着抹茶味🥳 入口好舒服,無芝士好膩嘅感覺💕 芝士蛋糕唔會太實✌🏻不過Creme Brûlée黎講就只係有面個層脆焦糖似🤣 但都增加到成個芝士蛋糕嘅口感😋2️⃣ 日本蘭王雞蛋布丁 $48 (7/10)賣相已經好吸引,估唔到食落仲好正😆 用咗日本蘭王雞蛋整,令布丁雞蛋味更香😍 賣相都好靚好黃💛 布丁質感好細滑,入口好順🤤有少少焦糖味,味道層次更豐富👍🏻📌 佢地每日出爐嘅甜品都唔同,可以留意佢地IG Story每日有咩款😋

2️⃣ 日本蘭王雞蛋布丁 $48 (7/10)

2021-06-04 153 views
長沙灣的一點紅❤️有別於一般的咖啡店.紅色外牆加上大玻璃門走型格造線既咖啡店.入面賣既蛋糕係超好食款色多味道好❤️尤其係半熟芝士蛋糕配上凍美式或Dirty都是完美😋.靜靜地係入面聽住英文歌食件蛋糕🍰係一件美事
長沙灣的一點紅❤️
靜靜地係入面聽住英文歌
食件蛋糕🍰
係一件美事
  • 咖啡半熟芝士蛋糕
  • Cold  Brew
  • 焙茶卷
2021-05-26 209 views
近年深水埗開多左好多小店cafe,鐘意呢間除左因為黃店, 更加因為佢舖頭細細, 一入去有好香焗蛋糕香味,真係新鮮人手製造💛🌟留意番每日甜品menu 都唔同🌟蜂蜜牛油磅蛋糕 $45好少可舖頭宜家會賣呢d最平淡的片裝蛋糕鬆軟的蛋糕配淡淡的蜂蜜就係假期的心靈放鬆🤤抺茶紫米芝士凍餅 $68呢個有驚喜!係非常實在既芝士凍餅抹茶味好濃,加入中間有少少紫米豐富整個口感伯爵茶可可 $58可可味好香,杯面加左可可粉有加分!反而伯爵茶比例較低,係一杯不會太甜的朱古力整體黎講食物質素裝修同服務都係好相對黎講價錢係本區黎講定位係高,而且有最低消費$80,如果黎淨係食tea可能就成本高d
🌟留意番每日甜品menu 都唔同🌟
蜂蜜牛油磅蛋糕

蜂蜜牛油磅蛋糕 $45
好少可舖頭宜家會賣呢d最平淡的片裝蛋糕
鬆軟的蛋糕配淡淡的蜂蜜就係假期的心靈放鬆🤤

抺茶紫米芝士凍餅 $68
呢個有驚喜!係非常實在既芝士凍餅
抹茶味好濃,加入中間有少少紫米豐富整個口感

伯爵茶可可 $58
可可味好香,杯面加左可可粉有加分!
反而伯爵茶比例較低,係一杯不會太甜的朱古力

整體黎講食物質素裝修同服務都係好
蜂蜜牛油磅蛋糕
2021-05-02 253 views
今日好朋友嚟到屋企作客🥰🥰我哋由荃灣店去到長沙灣店都一路有幫襯開今日佢指明想食Lucy嘅蛋糕所以我就外賣左幾件返屋企💃🏻開頭滿心期待點知.....😓唔知係退步咗好多定係我今日唔多好彩嘅關係😭😭😭😭食左幾年同老公食素之前都有喺呢度訂蛋糕都好好食但係今次呢三件蛋糕好失望🤨🤨🧐😞檸檬半熟芝士蛋糕好鹹🙉🙉🙉🙉🙉冧酒芝士蛋糕冧酒嘅味道好苦😭😭😭想食蛋糕就係想食甜甜地我朋友講笑咁講係咪好似少林足球嘅阿梅咁樣整嘅時候唔開心留咗兩滴眼淚落去所以啲蛋糕係又咸又苦一啲都唔甜🤦🏻‍♀️係個香蕉蛋糕保持到水準希望今次係一時失手若果唔係我今年老公嘅生日我都唔知去邊度訂蛋糕好🧐😞過幾日等我再去多一次睇吓有冇唔同到之後再補番個食評😎因為真係食咁多年第一次遇到呢個情況
今日好朋友嚟到屋企作客🥰🥰

過幾日等我再去多一次睇吓有冇唔同到之後再補番個食評😎
因為真係食咁多年第一次遇到呢個情況
TakeAway
2021-04-11 379 views
供應少量輕食、甜點、蛋糕、咖啡等,每天更會推出不同蛋糕,想知道就要留意IG了!Tiramisu ($58)得知推出了tiramisu,特意過來品嘗的,果然沒有令我失望!入口質感細滑柔軟,芝士味道香濃,ladyfingers不會太濕,入口時咖啡和咖啡酒味道突出,每一口都有淡淡酒香,相當美味!咖啡半熟芝士蛋糕 ($58)蛋糕裂開了,而且沒有流心效果,有啲失望,不過味道依舊好吃!入口咖啡味非常濃郁,質感柔軟濕潤,口感滑溜creamy,入口即化,不會有過膩的感覺,吃完後令人念念不忘。伯爵茶可可 ($58)入口朱古力味香濃幼滑,同時滲出陣陣清幽的伯爵茶的茶香,味道微甜,風味優雅溫和。

Tiramisu ($58)

Tiramisu

咖啡半熟芝士蛋糕 ($58)
咖啡半熟芝士蛋糕

蛋糕裂開了,而且沒有流心效果,有啲失望,不過味道依舊好吃!

咖啡半熟芝士蛋糕

伯爵茶可可 ($58)
2021-04-03 203 views
之前吃過Lucy的抹茶夾心曲奇之後一直念念不忘好像期間限定那般,多次經過都沒見過再有得買🥲今日經過又偷偷望有甚麼賣😛見到宇治抹茶磅蛋糕好吸引之後又見到櫥窗那個有片閃亮亮橙片的物體-橙酒雙重朱古力,橙控的我簡直是瘋了,怎麼可能放過她呢🤩結果兩種都買下吧😋精緻的包裝拿著在路上是多麼的期待呀~結果也沒有令我失望抹茶磅蛋糕那種濕潤軟綿綿帶有抹茶清香,冷冷的質感吃下去多美妙啊,好像是要熱食的?店員有問要不要加熱😛不知熱食感覺是怎樣了,夏天冷冷的吃還不錯橙酒雙重朱古力是特濃巧克力蛋糕的味道,同是濕潤軟綿綿的口感加上混合橙酒的朱古力醬,實在時香氣迫人啊~據說是無麵粉蛋糕呢~真想再吃多次呢價錢是有點偏貴,但是味道真的不錯下次再試試堂食吧🤪
之前吃過Lucy的抹茶夾心曲奇之後一直念念不忘
好像期間限定那般,多次經過都沒見過再有得買🥲
今日經過又偷偷望有甚麼賣😛
見到宇治抹茶磅蛋糕好吸引
結果兩種都買下吧😋
精緻的包裝拿著在路上是多麼的期待呀~
結果也沒有令我失望

價錢是有點偏貴,但是味道真的不錯
下次再試試堂食吧🤪
2021-03-19 193 views
星期六4點幾去到唔好彩咁岩坐滿, 最後等左好耐先有位。黎到主要想試甜品, 呢到日日賣既蛋糕都唔同, 玻璃上會寫是日甜品,賣晒就打X。咁岩想試既特濃雞蛋焦糖布丁同tiramisu都賣哂, 就試左伯爵茶半熟芝士蛋糕 & Banana bread。🍴伯爵茶半熟芝士蛋糕 hkd58超濃伯爵茶味, 好creamy, 又唔會太膩!🍴Banana bread hkd30唔會有好假既香蕉味, 蛋糕濕潤, 仲有合桃碎令口感更豐富, 好味!🍴Iced Banana Latte hkd65香蕉和咖啡味估唔到咁夾, 味道香濃。🍴Peach Fruit Tea hkd58特別之處係會將冰製成冰球型, 不過味道就普通。 整體蛋糕高質, 但定價偏高, 而且每人最低消費要$80。

🍴伯爵茶半熟芝士蛋糕 hkd58
超濃伯爵茶味, 好creamy, 又唔會太膩!

🍴Banana bread hkd30

🍴Iced Banana Latte hkd65
香蕉和咖啡味估唔到咁夾, 味道香濃。

🍴Peach Fruit Tea hkd58
特別之處係會將冰製成冰球型, 不過味道就普通。

整體蛋糕高質, 但定價偏高, 而且每人最低消費要$80。
2021-03-14 242 views
上次太遲黎無曬半熟芝士蛋糕但呢度最出名就係半熟芝士蛋糕😭😭今次早dd 1點幾2點就到了d蛋糕全部都仲有😁咖啡半熟芝士蛋糕而家出面其他地方都好多半熟芝士蛋糕但其實根本只係一件普通既芝士蛋糕呢度既就唔同啦中間果層真係半熟 好creamy 流心的真係好好味😭芝士味好濃好rich 淡淡咖啡味強烈推介!宇治抹茶卷抹茶味超濃中間d抹茶cream好滑 好濃抹茶味😋iced americano食甜品當然要陪齋啡啦呢度既americano比較淡味配甜品剛剛好!
上次太遲黎無曬半熟芝士蛋糕

甜品當然要陪齋啡啦
呢度既americano比較淡味
甜品剛剛好!

2021-03-10 212 views
好耐以前已經有留意以間位於長沙灣嘅咖啡店,鋪頭細細,10個位左右,不過好彩個日閑日12點嚟都冇乜人。留意番呢度堂食係有最低消費㗎($80)煙三文魚半熟蛋酸種麵包 $98我諗住係餐牌上比較豐富,味道尚可,沒有太大驚喜咖啡半熟芝士蛋糕 $58咁多野最好食係佢中間流心效果好creamy!咖啡味道十分濃郁突出!唔會太甜食落唔漏。白蘭地朱古力戚風佐酒漬櫻桃🍒 $58呢個係最失望嘅蛋糕,朱古力戚風比雪櫃吹到乾左,白蘭地櫻桃🍒係特別既。但整體來講佢好似全日放咗喺雪櫃吹乾之後比客人😭😭有小小失望啊!
留意番

呢度堂食係有最低消費㗎($80)
煙三文魚半熟蛋酸種麵包 $98

我諗住係餐牌上比較豐富,味道尚可,沒有太大驚喜

咖啡半熟芝士蛋糕 $58
咁多野最好食係佢
白蘭地朱古力戚風佐酒漬櫻桃🍒 $58
但整體來講佢好似全日放咗喺雪櫃吹乾之後比客人😭😭
有小小失望啊!
2020-07-11
2021-03-09 115 views
《 長沙灣出色人氣甜品🍮 》🍵抹茶卷 $55(10/10)💯💯✌️蛋糕鬆軟有彈性👍口感輕盈🥺配上濃郁回甘嘅抹茶忌廉🍵😆仲有面頭上嘅抹茶醬❤️甜度適中 苦澀香濃💕但略嫌蛋糕唔夠濕潤🎃南瓜忌廉芝士磅蛋糕 (8/10)原味嘅磅蛋糕🍰加上甜甜地食落去有啲似糖霜嘅忌廉芝士🧀 層次感豐富 仲有一舊可愛嘅南瓜🎃🍰冧酒香蕉半熟芝士蛋糕 $58(7.9/10)酒味好重🤣加上香蕉🍌中和酒味✌️幾特別☕️ 咖啡半熟芝士蛋糕 $58 (9.5/10)咖啡味好濃郁好突出😆外層微焦 中間軟滑creamy 呈流心狀😬擺入口啖啖咖啡味 好似飲緊真嘅咖啡☕️🧁蘋果金寶杏仁撻 $68 (9.3/10)呢個撻好少見 竟然比我遇到😆❤️!香脆可口嘅crumble😆 浸到軟淋淋嘅蘋果 濃香嘅玉桂味🍎仲有脆卜卜嘅杏仁撻底 好好味!🤩———————————————————📍 Lucy & Food (長沙灣)長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖

《 長沙灣出色人氣甜品🍮 》

🍵抹茶卷 $55(10/10)

🎃南瓜忌廉芝士磅蛋糕 (8/10)

🍰冧酒香蕉半熟芝士蛋糕 $58(7.9/10)
酒味好重🤣加上香蕉🍌中和酒味✌️幾特別

☕️ 咖啡半熟芝士蛋糕 $58 (9.5/10)

🧁蘋果金寶杏仁撻 $68 (9.3/10)
———————————————————
📍 Lucy & Food (長沙灣)
長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖

2021-03-09 131 views
Entered the shop and the Barista was extremely impolite, unwelcoming and arrogant.Managed to order the signature cheesecake but coffee favour was sold out, went for banana favour. Turned out they gave me the wrong favour when it was too late to realised that.No fork provided for takeaway cakes...they gave me the grapes in rum...the texture of the cake was fine but actually hardly any taste of cheese, quite disappointed.

🌈 Lucy Coffee & Food (長沙灣) ✦✦▶︎ 咖啡半熟芝士蛋糕 $58 ❤️蛋糕面頭係帶有濃烈焦香味道既脆脆口感🍰半熟芝士質感又軟綿又香滑🤤中間的流心效果加分!好creamy!💕咖啡味道十分濃郁而且突出!未入口已經聞到咖啡香味☕️因為唔會太甜😌食落完全唔漏~正😋味道 🌕🌕🌕🌕🌕環境 🌕🌕🌕🌕價錢 🌕🌕🌕🌔服務 🌕🌕🌕🌕回頭率 🌝 9/10🤩🤩🤩整體:呢款蛋糕的確幾有驚喜🥰令人回味無窮💕當日小編星期日5點左右去到~已經有大半既款式售罄😳想試多啲款式既朋友記得早啲去啦😉
🌈 Lucy Coffee & Food (長沙灣) ✦✦

服務 🌕🌕🌕🌕
回頭率 🌝 9/10🤩🤩🤩

整體:

咖啡半熟芝士蛋糕
今次去左長沙灣一間vintage風既 cafe🖤Lucy Coffee & Food一去到已經見到有人龍,好彩唔係排左好耐。店舖入面擺放既木椅同用色,都走美式懷舊風格。只容許納到大概4枱客。主打賣甜品,日日賣嘅蛋糕都唔同,玻璃上會寫是日甜品,賣晒就打訣交叉。今日叫左冷泡咖啡配冰球 Cold Brew ,係低溫萃取既,酸度、甘苦味較低,配甜品夾。無花果Parma Ham酸種麵包,麵包上亦有少少芝士、火箭菜、nuts。依加唔係無花果當造既季節,估唔到照出。廚師發板過夜藜麥碗,份量不大,百香果連殼上,雖然外觀靚,但食唔方便,不過不失。特濃雞蛋焦糖布丁 Egg Pudding with Caramel Sauce,雞蛋布丁嫩滑,彈下彈下,焦糖味都濃郁,食到雲呢拿籽P. S. 整好既蛋糕直接放左係一邊擺涼,都真係好易痴細菌。如果講緊長沙彎區,價錢相對唔平,每人最低消費要$80。

一去到已經見到有人龍,好彩唔係排左好耐。

今日叫左

P. S.
整好既蛋糕直接放左係一邊擺涼,都真係好易痴細菌。
如果講緊長沙彎區,價錢相對唔平,每人最低消費要$80。