2023-01-28 312 views
開業多年Lucy Coffee N Food 已經於1月22日結業,小編排了差不多3小時,然後在好多甜點都sold out之後才買了兩件basque回家。(好累~)日本九鬼黑芝麻半熟芝士蛋糕$58跟以前平常吃的芝麻不一樣,雖然都是滿口芝麻,但平常的芝麻顆粒比較大,這個比較明顯的粉末的口感。芝麻應該是有炒過,但神奇的是芝麻味不濃重,小編不太特別喜歡吃芝麻,但是這個味道調配得剛好,芝士跟芝麻味都不會特別的重。咖啡半熟芝士蛋糕$58小編比較喜歡這個帶有nuts的咖啡蛋糕,每一口都是濃濃的nuts味道,不過這個流心並沒有,有點小敗筆,不過味道的確讓我開始欣賞nutty coffee。其實小編很想嘗試其他signature basque,例如鐵觀音及抹茶紫米半熟芝士蛋糕,可惜有緣無份,希望有一天可以在別的地方或是IG shop再試試特別味道。

日本九鬼黑芝麻半熟芝士蛋糕$58

咖啡半熟芝士蛋糕$58

2023-01-14 256 views
好少喺Open rice寫食評今日去店舖幫襯時有兩位Staff唔知係店主定普通店員但兩個人都極黑面態度完全係趕客咁自己串啲客唔睇清楚寫咩但自己又唔寫清楚有啲咩sold out左都幾好笑問多幾句又唔耐煩又串之後等外賣望住俾外賣嗰個staff就咁開條門罅單手隊個外賣俾客人仲要全程一句野都無講到我拎外賣又係咁真係好無禮貌😰仲要外賣蛋糕唔俾叉咁嘅價錢連叉都無😓本身以為見OpenRice 有其他評價話態度差係假點知原來係真😂好耐無遇過啲服務態度負分嘅食店至於食物方面其實我有幫襯過提子冧酒蛋糕同梨撻係幾好食嘅本身得知就嚟結業覺得好可惜平日放假專登過嚟幫襯但今日買左其他芝士蛋糕食物質素明顯下降唔知係咪就嚟執笠 所以咁hea味道同價錢完全唔成正比依個價錢其他蛋糕店都可以比佢平同好食整體嚟講食物方面係正常質素CP值低 價錢過於進取但態度奇差 係俾錢買難受結業係一啲都唔可惜😊👍🏻
好少喺Open rice寫食評
今日去店舖幫襯時有兩位Staff
唔知係店主定普通店員
但兩個人都極黑面
態度完全係趕客咁
自己串啲客唔睇清楚寫咩
但自己又唔寫清楚有啲咩sold out左都幾好笑
問多幾句又唔耐煩又串

但態度奇差 係俾錢買難受
結業係一啲都唔可惜😊👍🏻

TakeAway
2023-01-05 227 views
謝謝女店員激勵了我第一次寫食評😀知道小店將會結業感到可惜,無論是荃灣舊店還是長沙灣新店都去過了,這次特意前來最後探訪。站在下單處幾分鐘才有一位黑著面的女店員理會我,問我堂食還是外賣,我說外賣,她極不禮貌地說外賣也要關好門😅正常不是先要問我要點些什麼嗎😅先下了單再關門又何妨😅看到那個手寫在玻璃上的menu,某些甜點打了個小交叉在後面,我只是再確認她是否賣完,該女店員極不耐煩地說打了交叉即是沒有😅如果你想清晰一點可以寫上賣完,整個項目刪掉或擦掉😅怎麼一臉理所當然要客人明白這樣不清晰的menu😅只是想在小店結業前再支持一下😅無奈受到全程黑面及不禮貌對待😅這樣的態度難怪結業😅
謝謝女店員激勵了我第一次寫食評😀

2022-12-29 181 views
2023年完結前繼續尋找美食😎今日放假專誠嚟到呢間即將係1月結業嘅Lucy Coffee! 小店現時只係提供甜品同飲品,冇主食提供,所以我地第一餐就係食甜品🤣冧酒提子半熟芝士蛋糕 ($58, 8.5/10): 芝士蛋糕非常滑同creamy, 同時帶有焦香,冧酒提子味充滿成個口腔,非常濃郁,另外估唔到蛋糕底都有唔少冧酒提子,有驚喜。咖啡半熟芝士蛋糕 ($58, 7.5/10): 相對冧酒提子味,呢個咖啡味芝士蛋糕就會清淡啲,但咖啡味都好出,配埋杯熱Flat White就好夾。檸檬法式杏仁蛋糕 ($35, 7/10): 蛋糕好濕潤,有淡淡檸檬香,我覺得檸檬味可以再多少少就更好。Single Chocolate ($58, 7/10): 入口非常濃稠,相信係因為落左好多cream,仲食到有啲可可豆碎。Flat White ($38, 7.5/10): 份量比一般咖啡店細杯,飲落好順滑,咖啡同牛奶嘅味道好平衡。P.S. 小店只係得三張枱我地平日12:05pm 入坐,過左10分鐘就開始有人排,不過人龍唔算長嘅,如果假日想嚟食真係要早啲嚟排隊,不過呢間小店係幾值得支持嘅☺️

2022-12-21 484 views
數年前小編常到長沙灣工作但始終和Lucy緣慳一面反而在其他cafe看到它的蹤影知道她們要撤離實體店有個之前臨急抱彿腳經驗趁人潮未湧現前拜訪一趟雖然有主食供應cousous亦非常吸引但一場來到當然要主攻patisserie喇🔅 𝙏𝙞𝙚𝙜𝙪𝙖𝙣𝙮𝙞𝙣 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘽𝙪𝙧𝙣𝙩 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚本地火炙半熟芝士蛋糕三甲必入雖然茶味可以再濃一點但整體滑溜口感有驚喜🔅 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝘼𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝙏𝙖𝙧𝙩外形十分療癒的士多啤梨法式杏仁撻雖然士多啤梨顏色不太鮮艷但小小的一顆加上以橙汁增味底部的杏仁撻硬度亦適中🔅 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚吃了第一口便明白店主為何建議趁熱食經改良後的scone外脆內軟配上clotted cream和自家果醬美味可口唯自家製果醬水份較多但味道清新不太甜多少少便接近完尾🔅 𝙇𝙤𝙘𝙖𝙡 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙬/𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙎𝙤𝙙𝙖本地野生蜜糖梳打水
數年前小編常到長沙灣工作

🔅 𝙇𝙤𝙘𝙖𝙡 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙬/𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙎𝙤𝙙𝙖
本地野生蜜糖梳打水
  • 巴斯克半熟芝士蛋糕
2022-12-17 193 views
一間我bookmark咗成年嘅cafe今日終於食到🥺好開心好幸福一口氣叫咗6款甜品食,唔知係咪期待咗太耐,全部都覺得幾好食🙈🍰伯爵茶、咖啡、雲呢拿籽半熟芝士蛋糕, 全部口感都勁smooth🤤唔似得自己屋企整嘅芝士蛋糕鞋颯颯(係我廢我知),真不愧係令我朝思暮想咗成年嘅半熟芝士蛋糕。 每隻味都好好食⋯真係要排嘅話我鍾意伯爵茶同咖啡多啲🙈🍵焙茶Crème brûlée cheesecake係有層脆焦糖係芝士蛋糕個面度,然後佢係平時有餅底嗰種芝士蛋糕 。本身以為會冇上面講嘅半熟芝士蛋糕咁滑,點知一樣超軟滑🤤焙茶味好濃,所以少不免會有啲啲茶嘅苦,但最頂層嘅焦糖又會中和返,啱啱好🍫🍊橙酒雙重朱古力無麵粉蛋糕又係成日係官方ig見到好想試嘅。朱古力味超濃郁好正,好食係好食,不過對我黎講食落有啲啲乾咁🙈 🍮咖啡雞蛋焦糖布丁,好動L🤪咖啡味好似可以濃多少少少少少,但其實宜家咁都好食,我其實會怕苦得制嘅咖啡味甜品😕依個苦度甜度係啱啱好☕️飲品叫咗 Iced banana latte ,本身幾鍾意香蕉奶嗰類味道所以就想試下,飲落我覺得都幾夾到🥰可惜今日撞唔中提子冧酒、鐵觀陰同大紅袍半熟芝士蛋糕~唯有下次再黎,再

一間我bookmark咗成年嘅cafe
今日終於食到🥺好開心好幸福

橙酒雙重朱古力無麵粉蛋糕

咖啡雞蛋焦糖布丁

Iced banana latte

可惜今日撞唔中提子冧酒、鐵觀陰同大紅袍半熟芝士蛋糕~唯有下次再黎,再試埋其他甜點!

一月就結業啦,大家快d把握機會☹️

咖啡雞蛋焦糖布丁
Iced banana latte
2022-10-04 418 views
🍰 Lucy Coffee N Food ☕️真係唔講唔知道今日係 #internationalcoffeeday趁住呢個咁重要嘅日子就搵返之前去過既舒服又高質既CafeLucy Coffee N Food 出黎介紹俾大家先小店係真係相對上比較細座位只有大概8-10個位左右裝修方面走懷舊復古風最驚喜竟然有第一集TopGun既宣傳品令到我呢個Tom Cruise既Fans忍唔住同佢影咗張相(°▽°)Cold Brew $55印象中呢杯嘅味道係我鍾意嘅味道唔會太酸 又夠香欣賞佢地用冰球除咗咁樣影好靚仲令咖啡夠凍之餘又唔會因為冰粒勁快溶而令味道變淡啲蛋糕同埋甜品都係小店自家製有時仲會用時令材料做一啲特色蛋糕見到佢哋自己話重質不重量就知道佢哋係對自己有要求嘅小店我今次去嘅時候其實有食埋甜品只可惜搵唔到張相但係我記得個蛋糕係幾好食同埋記得自己要下次再黎過Sorry呀 唔記得咗食咗咩蛋糕ヽ( ̄д ̄;)ノ=3=3=3
🍰 Lucy Coffee N Food ☕️

座位只有大概8-10個位左右
裝修方面走懷舊復古風
最驚喜竟然有第一集TopGun既宣傳品
令到我呢個Tom Cruise既Fans
忍唔住同佢影咗張相(°▽°)

Cold Brew $55

但係我記得個蛋糕係幾好食
同埋記得自己要下次再黎過
Sorry呀 唔記得咗食咗咩蛋糕
ヽ( ̄д ̄;)ノ=3=3=3
除左其中一個女店員比較性急 講嘢冷冰冰冇乜溫度之外 對呢間咖啡店都幾有好感總共買咗五樣嘢(圖片最底)1. Dirty ⭐️⭐️2. 焙茶卷蛋 ⭐️⭐️⭐️3. 雙重朱古力橙酒蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️4. 無花果杏仁撻外賣 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️*推介5. 咖啡雞蛋布丁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️*推介咖啡唔係主打 所以唔算好飲唔出奇卷蛋焙茶味唔出 不過佢個蛋糕體柔軟 忌廉冇咩味道朱古力蛋糕嘅朱古力味非常濃郁 蛋糕好濕潤 完全係我鍾意嘅質感 酒味差少少無花果撻真係全港第一雞蛋布丁都係喺香港食過最好食嘅 滑溜 焦糖醬唔會過甜 同雞蛋布丁配合得恰到好處 蛋味都好濃

總共買咗五樣嘢(圖片最底)
1. Dirty ⭐️⭐️

咖啡唔係主打 所以唔算好飲唔出奇

卷蛋焙茶味唔出 不過佢個蛋糕體柔軟 忌廉冇咩味道

無花果撻真係全港第一

2022-07-16 482 views
點解會形容對哩間cafe 又愛又恨呢?因為甜品咖啡水準好高好好味,但耐何位置偏遠,而且店內只有6個座位,通常都要等等等~~~~去過兩次,兩次給我嘅印象係店員態度冷漠,但食物好好味😋每日蛋糕款式都唔同,會寫喺近門口的玻璃櫃門上。我認為甜品都需要配一杯香濃嘅咖啡,所以叫了一杯Long black ,伯爵茶巴斯克蛋糕非常出色,香滑、芝士味濃郁,伯爵茶味恰到好處,中間有少少流心效果,不得了🤤另外布甸齋睇賣相已經覺得好好食,好滑,好香焦糖味道,甜品好味到已經令我忘了店員的冷漠🫢**提提大家,只收現金!
每日蛋糕款式都唔同,會寫喺近門口的玻璃櫃門上。
**提提大家,只收現金!
【2021 年 11 月】天氣咁熱唔想周圍去,又清吓啲舊文 ...之前見到網友介紹的這兒的 Lucy Tiramisu 趁著周末又與儍爸去嘆個下午茶 ~~Cafe 走懷舊復古風格店舖不是很大,有 4 張枱,約有 10 位左右周末和公眾假期每人最低消費為 HK$80,用餐時間為 75 分鐘蛋糕和甜品是店家每天新鮮製造每天提供的款式不同,數量也不多蛋糕玻璃櫃寫上當日提供的蛋糕和甜品款式儍媽的 ... Flat White〈HK$38〉+  焙茶卷蛋〈HK$52〉一心為了 Tiramisu 而來,但是聞到陣陣蛋糕香就轉軚點了件 焙茶卷蛋,焙茶味幾濃卷蛋質感綿密鬆軟,焙茶 cream 也很香滑,入口輕盈不膩口儍爸的 ... Iced Banana Latte〈HK$65〉北海道紅豆宇治抹茶半熟芝士蛋糕〈HK$58〉Iced Banana Latte 不只看上去有點似 dirty做法也似 ... 將義式濃縮咖啡倒入香蕉沙冰內剛入口是冰凍的、帶點咖啡香的香蕉沙冰接著香蕉沙冰和咖啡慢慢融合,香蕉的甜味和咖啡味好夾炎炎夏日來杯冰凍的香蕉拿鐵沙冰就是爽 ** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感
【2021 年 11 月】

天氣咁熱唔想周圍去,又清吓啲舊文 ...
之前見到網友介紹的這兒的 Lucy Tiramisu
趁著周末又與儍爸去嘆個下午茶 ~~
Cafe 走懷舊復古風格
店舖不是很大,有 4 張枱,約有 10 位左右
蛋糕和甜品是店家每天新鮮製造
每天提供的款式不同,數量也不多
蛋糕玻璃櫃寫上當日提供的蛋糕和甜品款式

一心為了 Tiramisu 而來,但是聞到陣陣蛋糕香
就轉軚點了件 焙茶卷蛋,焙茶味幾濃
儍爸的 ...
Iced Banana Latte〈HK$65〉
北海道紅豆宇治抹茶半熟芝士蛋糕〈HK$58〉
做法也似 ... 將義式濃縮咖啡倒入香蕉沙冰內
剛入口是冰凍的、帶點咖啡香的香蕉沙冰
接著香蕉沙冰和咖啡慢慢融合,香蕉的甜味和咖啡味好夾
炎炎夏日來杯冰凍的香蕉拿鐵沙冰就是爽
 ** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-11-07
Type of Meal
Tea
  • Iced Banana Latte
見到網上有人介紹,經過想試下,入到去見佢枱上有個蛋糕擺起枱面,我就問依款有無得叫,店主就話:其實呢,個蛋糕焗完仲要攤凍,雪一晚,如果即刻甩模呢,係會爛咖,你睇玻璃上面寫啲款啦。我只係見依款蛋糕有實物睇,想叫依款,又唔係要食你枱面依個,有咪有,無咪無囉,咁講嘢令人好不快。當我睇緊玻璃上面啲白色字(因為後面擺咗雜物,啲字比較難睇),佢已經黑口黑面,準備落單嗰陣,店主大聲唉咗一聲,好似好唔耐煩咁。明明後面無人排隊,佢又無order整緊,完全唔需要咁趕。我食過5,6間鋪嘅巴斯克蛋糕,自己亦都整過,未試過一間嘅蛋糕面係燶到聞落、食落都有苦味而唔係焦香味,啲燶嘅位食落口會覺得喉嚨痛,要刮走表面嗰層先食得落口。以事論事,如果食茶餐廳我唔會要求服務質素,但佢價錢唔算低,服務態度咁差,野食質素又麻麻,令人感覺好差。

巴斯克蛋糕
2022-05-13
$100 (Tea)
2022-05-11 422 views
The coffee shop was small but cozy. There were not many seats to serve customers but a very large table serving cakes. Feel relaxed in this environment. Tasting Notes:Lucy’s TiramisuSmooth & soft texture with rich coffee flavour. I like that the ladyfingers perfectly melted in the tiramisu🤎Basque Burnt Cheesecake with Honey & PecansHoney taste was not so strong. Cheesecake was smooth. I like the pieces of pecans adding both taste and texture to the cake🤎Long BlackCappuccino

Tasting Notes:

Lucy’s Tiramisu

Long Black
Long  black

Type of Meal
Lunch
Long  black
2022-02-17 715 views
行過呢邊見到幾少人就入黎坐下感覺環境幾chill 有歌聽 疫情期間唔係好多人要值得留意係最低消費$80甜品款式會寫喺玻璃櫃上面 有啲款唔係日日有比較想試的雞蛋布丁 今日食到下次要去試下tiramisu
行過呢邊見到幾少人就入黎坐下
香蕉蛋糕
Flat  white
大紅袍雞蛋布丁
2022-02-15
$80 (Tea)
香蕉蛋糕
Flat  white
大紅袍雞蛋布丁
  • 大紅袍茶焦糖布丁
2022-01-28 564 views
有咩事痛苦得過唔小心Delete咗打好咗嘅食評💔⋯一齊從簡啦,唔打咁多啦妖😂⋯話說嗰日去咗深水埗觀察樓盤(最後抽中咗無買到),想搵間Cafe Chill下😎,發掘咗呢間位置好隱秘嘅咖啡店。要人齊先可以入座,好好彩等咗一陣就入得。小小嘅店面左邊係廚房🎛,右邊只有八個座位。你可以話餐廳擺設有啲亂,亦都可以解讀為率性唔做作🆒,唔知幾時我都可以有自己嘅甜品店呢?————————————————👅 糖漬檸檬半熟芝士蛋糕($58)👍🏻 小店蛋糕每日新鮮焗製,當日有咩款式就會寫咗喺蛋糕櫃玻璃上,賣完即止㗎啦🈹!檸檬味唔係令人討厭嘅香薰劑味,酸甜味突出,糖漬檸檬增加層次🍋,質感比想像中厚實👅大紅袍半熟芝士蛋糕($58)👍🏻 芝士蛋糕通常都係襯西式嘅茶類,例如伯爵茶,估唔到襯中式大紅袍又意想不到地夾🍂,蛋糕前端有少少流心,茶味濃厚芬芳,但係兩個係食兩件芝士蛋糕太膩啦👅 Dirty(Cold $38)👍🏻餐廳只有提供熱嘅Latte,店員建議想飲凍嘅可以試吓Dirty🌟。凍全脂奶撞入濃縮咖啡,形成漂亮嘅漸層,比Latte更能品嚐到咖啡嘅甘苦味.👅 Flat White(Hot $38)👍🏻只有熱飲,小心心蕩

————————————————
👅 糖漬檸檬半熟芝士蛋糕($58)

👅大紅袍半熟芝士蛋糕($58)

👅 Dirty(Cold $38)
👅 Flat White(Hot $38)
👍🏻只有熱飲,小心心蕩漾係咖啡表面💓,打發咗嘅全脂奶,奶味會更純厚,咖啡味戲份無咁重

🚩總結:轉角的小小咖啡店☕️
————————————————
🌟注意:當日假日最低消費每位$80,用餐限時75分鐘,請遵守餐廳規則

📍 Lucy Coffee N Food
地址:長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖
🗺地區:#bem 深水埗
📥分類:#bem咖啡店
💰人均消費:#bem_101至200蚊
2022-01-19 425 views
#灰到長沙灣 #灰到食甜品 #灰到食蛋糕🔻雲呢嗱籽半熟芝士蛋糕 $58之前試過Lucycoffeeandfood嘅咖啡半熟芝士蛋糕,今次嘅蛋糕質感依然保持軟滑,亦唔會太實,咪道唔會太甜太膩,如果雲呢嗱味再濃啲就更好✨✨-👀個人喜愛度:7/10🔜回訪可能:⭕️-🚩 Lucy Coffee N Food (長沙灣)長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖-#美食 #香港美食 #homekong #hongkong #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #홍콩맛잡 #dessert #甜品 #디저트#vanilla#cheesecake#半熟芝士蛋糕 #芝士蛋糕
#灰到長沙灣 #灰到食甜品 #灰到食蛋糕
🔻雲呢嗱籽半熟芝士蛋糕 $58
👀個人喜愛度:7/10
🔜回訪可能:⭕️
🚩 Lucy Coffee N Food (長沙灣)
長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖

TakeAway