2023-11-28 409 views
呢間餐廳有買一送一優惠,當然不會放過,約朋友今晚專程來試。餐前麵包有焗熱過的,軟熟好味。前菜龍蝦肉配柚子汁,清新配搭!頭盤鵝肝燉蛋,十分邪惡!蛋非常滑溜,鵝肝綿滑。第一道菜係牛柳,半熟度剛好,每嚼一口都感覺到肉香,流汁。海膽意大利粉, 海膽不太濃味,恰好有一塊肉乾,味道濃厚,增添味美。甜品賣相不錯,打卡一流。
呢間餐廳有買一送一優惠,當然不會放過,約朋友今晚專程來試。

餐前麵包有焗熱過的,軟熟好味。

前菜龍蝦肉配柚子汁,清新配搭!

頭盤鵝肝燉蛋,十分邪惡!蛋非常滑溜,鵝肝綿滑。

第一道菜係牛柳,半熟度剛好,每嚼一口都感覺到肉香,流汁。

甜品賣相不錯,打卡一流。
2023-11-17
2023-11-02 1672 views
再次光顧這間餐廳🍴,看見晚餐吸引🤩,就再次嚟食個晚飯🍽️。 不過,今次份量好似少咗好多🤔,唔多夠飽😔🍽️ Order 咗2 set 🍽️ 五道菜晚餐包括:🦞龍蝦柚子啫喱🍮 ~ 賣相靚,龍蝦🦞肉大大件,又爽口,好開胃日式鵝肝茶碗蒸🥣 ~ 熱騰騰,勁好食,鵝肝無怪味🤪,不錯😌🥩香草烤美國小牛柳🍝香煎紅蝦配北海道海膽意大利扁麵 ~ 份量太少😕,不過,味道不錯👍🏻雪葩配熱情果凍🍨🧆 咖啡或茶🥤☕️,餐前有個小牛角酥🥐,好鬆脆另加$88享用🦞龍蝦濃湯一客 ~ 真係好濃郁,龍蝦🦞啖啖肉,好爽口😋我哋額外加多咗一份🐷巴黎式北海道豬扒,係厚切豬扒啊,味道一流,肉質嫩,比想像中好食😋整體而言,食物嘅賣相,味道都一流,服務態度不錯,環境又舒服🛋️🌹🌷🌺🌸,所以今次已經係第二次嚟晚餐🤗,都係坐半月形梳化🛋️,後面就係好大束花🌹🌷💐🌸,影相📸️好靚,背景好鮮艷🌈.

🍽️ Order 咗2 set 🍽️ 五道菜晚餐包括:

日式鵝肝茶碗蒸🥣 ~ 熱騰騰,勁好食,鵝肝無怪味🤪,不錯😌

🥩香草烤美國小牛柳

雪葩配熱情果凍🍨🧆

咖啡或茶🥤☕️,餐前有個小牛角酥🥐,好鬆脆

Dinner
2023-11-02 650 views
店員好有禮貌,食物好味夠食啊。慢慢飲杯茶好享受。價錢亦不高昂。好recommend 再來一次. 法國豬扒,牛扒好食😋之前的評語不太準,希望大家能夠尊重別人。不要用負面情緒去傷害人。

好recommend 再來一次.

法國豬扒,牛扒好食😋

之前的評語不太準,希望大家能夠尊重別人。

不要用負面情緒去傷害人。

2023-09-27 1885 views
食物本身質素不低,也很有特色。環境也很美,可惜體驗還是不愉快。之前來吃下午茶覺得還不錯就帶朋友來吃下有新意的日式法餐晚餐,結果感到很尷尬丟臉。店內衛生和服務實在大跌眼鏡。座位,地面,餐牌,餐墊都很髒。餐碟破爛有污漬,餐具也很斑駁。服務生有幾個衣冠不整,圍裙破爛骯髒,不講衛生,玩電話嬉笑,買單和收完別人吃剩殘渣之類的也不會消毒,直接上菜和觸碰新的餐具。有一個小個子服務生很沒有禮貌,走路也會發出令人不舒服的噪音。穿著西裝好像等級高點的男服務生令人感到不適。在客人就餐期間講客人閒話,還對完全沒有影響到其他客人就餐的一桌內地人發表歧視言論,一幅高高在上的樣子嬉皮笑臉和下屬炫富和女服務生授受不親。有自帶紅酒的貴賓來了又是另一幅乖乖的嘴臉,令人作嘔。餐牌很吸引人,下午茶性價比高。不過完全算不上高級餐廳,衛生和服務就算有麥當勞的質素都可以接受到了,不過沒有。不會再來,很糟糕的用餐經歷。ps:不知道是不是慈善餐廳,很多員工有殘疾或者有異味。如果其他方面改善可以再支持。
之前沒有特別留意到,原來LUMI是一間French-Japanese餐廳,只知這裡有兩樣比較吸引我的地方:1) 總是覺得他們的出品有一份額外的細致;2) 在高級商場以開放式佈局設置。出品的細致,當知道該餐廳原來有日式元素,那便明白了,因為我感到的那一份額外的細致,跟傳統法餐或西餐是有所不同的。至於開放式佈局,可能是由於位處商場中間位置,本身租戶只能以開放式佈局為setting (這純粹是我的猜測,因為這位置的前身都是同樣的佈局)。感覺上,理應缺乏了私密感,任何人行過都會見到你,但我更喜歡那份開揚而不局促,室內的舒適帶著戶外的空間感,又由於位處商場寬敞的位置而不會太嘈雜,午餐、下午茶,這是一個頗不錯的地方。食物方面,我點的花蟹豬肉丸清湯鮮甜清澈,比起來來去去飲過無數次的忌廉湯、羅宋湯或洋蔥湯,這是一個很清新的選擇。我們三個人午飯,set lunch的三個主菜選擇我們全點了:蜆肉忌廉意大利麵($300)味噌燒石斑魚配北海道帶子($390)燒白芝麻神戶和牛西冷($420)質素、地點、環境三樣總括,我認為是一個合理而不錯的選擇。值得一提:餐前麵包相當不錯,我吃了兩塊還想encore呢!

食物方面,
花蟹豬肉丸清湯

蜆肉忌廉意大利麵

蜆肉忌廉意大利麵($300)
味噌燒石斑魚配北海道帶子

味噌燒石斑魚配北海道帶子($390)
燒白芝麻神戶和牛西冷

燒白芝麻神戶和牛西冷($420)

質素、地點、環境三樣總括,我認為是一個合理而不錯的選擇。

值得一提:餐前麵包相當不錯,我吃了兩塊還想encore呢!
2023-09-14
Lunch
花蟹豬肉丸清湯
味噌燒石斑魚配北海道帶子
燒白芝麻神戶和牛西冷
2023-09-15 928 views
Eatizen有張無限使用既5道菜$628買一送一coupons , 龍蝦湯另加$88, 4人埋單$1575.2 响太古廣場來講算認真抵食頭盤龍蝦柚子啫喱有2舊龍蝦肉味道唔錯, 日式鵝肝茶碗蒸係非常香濃,鵝肝唔大唔小但味道幾好,呢道菜食完齒頰留香真係相當有驚喜, 龍蝦湯加$88/位呢個價有2件龍蝦肉冇收貴啦, 牛柳有2件正常水準, 海膽意粉又係有驚喜, 海膽鮮甜, 甜品可能酒味我麻麻地但算ok la... 整體呢個價我覺得性價比高, 會encore

5道菜晚餐
5道菜晚餐
2023-09-06 848 views
朋友仔帶我嚟呢度慶祝生日,環境好舒適、平日晚上的金鐘PP, 人流不多,不熱鬧,很安靜。暖暖的餐包,幾好味龍蝦湯,出色 揀咗鴨胸,呢個份量啱啱好,不過男子就可能唔夠飽。朋友仔揀咗咖喱豬扒,份量好多呢個甜品最有驚喜!平時好少食到,

暖暖的餐包,幾好味

龍蝦湯,出色

揀咗鴨胸,呢個份量啱啱好,不過男子就可能唔夠飽。

朋友仔揀咗咖喱豬扒,份量好多

呢個甜品最有驚喜!平時好少食到,

金鐘找好食嘅餐廳🍴絕對唔容易,選擇不多就算比較普通都同樣有捧場客。呢一間西餐廳🍴午巿套餐訂價在中高路線,所以希望得到比較優越嘅服務同食物,不過感覺上可以做得細心一點,侍應應該要更貼心緊記每位食客嘅選擇同需要,而食物方面可以增加些少份量,唔太過吃得飽🥹———————————————————————————.🍽香煎美國小牛柳配鵝肝🥩💬牛柳切薄片,沒有炭烤香,肉身比較腍;鵝肝比較出色、香口而且充滿油份,配菜反而更少,蓮藕、蕃薯🍠都係得一片,真係唔夠大體🥹.🍽龍蝦尾🦞意大利🇮🇹扁麵💬扁意粉🍝份量正常,味道方面亦都係普通,龍蝦彈牙比較出眾🥹.🍽帶子忌廉湯/龍蝦湯/西班牙火腿什果沙律🥗💬兩款湯唔算好濃郁,可以再濃厚一點,價錢應該包括湯同沙律🥗會更滿足,什果沙律🥗亦唔見得好豐富,好像有點失色🥹
———————————————————————————
🍽香煎美國小牛柳配鵝肝🥩
🍽龍蝦尾🦞意大利🇮🇹扁麵
💬扁意粉🍝份量正常,味道方面亦都係普通,龍蝦彈牙比較出眾🥹
🍽帶子忌廉湯/龍蝦湯/西班牙火腿什果沙律🥗
2023-09-01 369 views
Kihachi式料理, 是Lumi主理人熊谷喜八師傅以自己姓氏命名的煮食方式, 作為Joel Robuchon在日本的第一個徒弟, 他並不是以傳統法國菜作為煮食方式, 而是將不同國家的菜式融入他的料理之中, 也就是所謂的無國籍料理. 當然熊谷師傅不會在香港坐鎮, 但煮食風格和水準, 也可以媲美在東宗的Restaurant Kihachi, 價錢以金鐘來說並不算太昂貴, 不能說是Fine Dining的精緻, 就是比我們常吃的西餐水準高一點就是.咖喱炸豬扒飯對方我來說有點驚艷, 也是我覺得這裏必點的, 日本咖喱普遍偏甜而較小潤, 因為比較多蔬果的緣故, 但這裏的咖喱甜, 香和辣味平衡, 顏色和質感也比傳統日式的濃烈. 吉列豬扒可以說是在香港吃過的較有印象, 外皮香脆夠薄, 粉紅色的豬扒夠厚身, 肉嫩多汁. 因為醬汁實感比較濃稠, 飯身沾上咖喱醬後依然保持挺實而不糊化. 龍蝦意大利飯的龍蝦件頭還不錯, 用上龍蝦湯燉意大利飯, 口感夠爽, 除了龍蝦鮮味外也酒香, 只是比豬扒飯貴百多元, 這樣就不太化算.甜品的抹茶奶凍口感順滑, 沒有刻意強調抹茶的甘, 奶香和抹茶甘香平衡度同樣不錯, 加上雲呢

甜品的抹茶奶凍口感順滑, 沒有刻意強調抹茶的甘, 奶香和抹茶甘香平衡度同樣不錯, 加上雲呢拿雪糕就有點膩, 如果是一些脆的甜品相配, 口感對比更好. 蘋果批是半開式, 蘋果薄片脆身而保持一定水份, 這裏加上雲呢拿雪糕就是正確做法, 冰火脆軟, 對比起來就是吸引人的理由, 焦糖甘香, 沒有用上肉桂, 小朋友也會喜歡.

2023-08-13 855 views
去Lumi 食lunch, 環境唔錯,又有自然光,坐喺度同朋友傾偈chill 下係唔錯,但係食物份量就唔太夠,前菜係jumbo帶子,主菜係beef and shrimp, 連餐飲成為$320,味道OK但唔會令人留下印象。
2023-07-15 1704 views
之前smoke salmon 非常出色,每次都必叫的菜式,但自大半年前就巳做得不好,有時太熟好好嚡,smoke味非常淡。現在出菜時更連待應拿菜上枱時,打開smoke蓋的程序也沒有了,簡直根本巳不是smoke salmon,但價錢卻照收smoke salmon price。頭盤日本北海道海膽啫喱及栗子甜品及蘋果批美味,推薦!
頭盤日本北海道海膽啫喱及栗子甜品及蘋果批美味,推薦!
Dinner
  • 頭盤北海道日本海膽啫喱
  • 栗子甜品
  • 蘋果批甜品
2023-06-15 2093 views
食物味道冇問題 唔算特別好食,但係服務態度真係一般。tea time時間入嚟話可以食到6點 5點左右就有個waitress行埋嚟攞埋卡機收錢,其實收錢冇問題 但係起碼出聲講句希望客人埋單先 如果唔係 冇啦啦行埋嚟嘢都未食完 我覺得好冇禮貌。
食物味道冇問題 唔算特別好食,
但係服務態度真係一般。

tea time時間入嚟話可以食到6點

2023-06-07 1780 views
PP 唯一一間平日lunch time都會有位得西餐廳。沒有抱任何期望只為填飽肚的要求去食都會出現令人意想不到地差的食物質素。今日叫左個牛小排變左做牛肉乾。最後餐廳送左甜品比我。雖然如此,但下次都係不會再去。寧願食外賣。
2023-05-28 1815 views
✡️帶子忌廉湯-睇到帶子以為會比較淡味 但係味道竟然係接近周打蜆湯 只係蜆轉左帶子 熱度剛好 一個好高質的忌廉湯🥰✡️巴馬火腿雜果沙律-沙律菜很新鮮 沙律加左橄欖油同黑醋 令到成件事好開胃🔯熊谷喜八十三種特調香料炒龍蝦尾-上菜時已經香氣撲鼻 龍蝦尾好濃香料味 食落好爽口同好新鮮 我地加左少少檸檬汁係龍蝦上面 令口感更加清新 味道好好 ✡️紅蝦蕃茄意大利扁麵-紅蝦唔算好新鮮 蕃茄意大利麵味道正常 ✡️焗法式蘋果撻伴雪糕-來到法式餐廳 一定要試試一片片的果肉蘋果撻 新鮮焗起有脆邊 上面的杏仁雪糕超級好味 同蘋果撻一齊食好Match 正呀👍🏻👍🏻✡️士多啤梨杏仁脆脆-有三大塊杏仁脆脆 裡面有果味濃郁雪芭質地的雪糕 雪糕上面同下面的cream好幼滑 士多啤梨好新鮮 食完好滿足😍今次食左一個好滋味的午餐 雖然餐廳位置係商場劃一個位出黎 但係加左好多法式玻璃牆 令食客有一定的私隱度 比起傳統法國餐廳 環境少左一份昏暗感 感覺好開揚 唔焗促 餐廳中心的卡位都可以打卡 很好❤️
✡️帶子忌廉湯

✡️士多啤梨杏仁脆脆

• 熊谷喜八十三種特調香料炒龍蝦尾
  • 士多啤梨杏仁脆脆
2023-05-25 1220 views
五月生日月, 友人約了我的生日晚餐, 地點都方便, 位置係PP 3樓, 好開揚,被安排左個梳化位, 都幾舒服同chill坐低店員就會簡單介紹一下餐牌, set dinner 分左2種, 一款係5-course 另一款就係簡單既3-course因為見到5-course MENU 唔算好吸引 所以就分別叫左1個3-course set dinner 同A la cart頭盤叫左墨魚汁炸帶子, 我覺得幾特別, 而且帶子烹調時間剛好, 不會過老....主菜方面, 我就揀左和牛西冷(7成熟) 整體還可以吧, 不過愈食覺得愈膩, 配菜是蘑菇同薯仔粒我覺得整體配菜可以選一些FRESH 的蔬菜, 可以減低個油膩感餐茶都係普通叫左凍檸茶我地一行3人, 各自叫左自己的主菜, 到時最就選甜品, 分別叫了一個蘋果酥伴雪糕同栗子蛋白餅配雪糕甜品係有一點驚喜, 兩款都好食, 特別係蘋果酥, 薄片蘋果肉好正, 味道好濃, 而且係即時即做, 都等左15分鐘左右, 不過係幾好食而栗子蓉內配上雪糕同底層有蛋白餅, 都幾特別, 不錯整體而言, 我覺得主菜等候時間比較耐, 雖然我地不斷傾計, 唔太覺, 不過放左工特別肚餓,
被安排左個梳化位, 都幾舒服同chill

餐茶都係普通叫左凍檸茶

而栗子蓉內配上雪糕同底層有蛋白餅, 都幾特別, 不錯

整體而言, 我覺得主菜等候時間比較耐, 雖然我地不斷傾計, 唔太覺, 不過放左工特別肚餓, 係等得比得耐, 我估食完starter 之後起碼等左30分鐘先上主菜

墨魚汁炸帶子
2023-05-24