2024-08-22 261 views
元朗舊交通廣場位置,而家叫做YOHO Plus,開咗間新嘅台灣餐廳叫玥,今日行過試吓除咗坐低堂食,佢有得就咁買台式飲品鍾意飲酒都可以試下月餅都可以order , 鍾意試新嘢嘅朋友可以試吓食台灣嘢當然唔少得滷肉飯,今日叫佢呢個鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯,喺第二度未食過咁嘅配搭,蚵仔煎就聽得多,估唔到食落又幾夾,佢呢隻滷肉飯係用安格斯牛肉,肥瘦適中,牛肉味香濃,蚵仔粒粒飽滿,同埋好多飯,食極都有,就算係配菜嘅西蘭花仔都好好味,新鮮另一樣叫嘅招牌牛白湯牛肉麵台式紅燒牛肉,最緊要係呢啲筋部位,玥就係做到,食落去淋身炸豆卜一排過,非常之多,啱晒大餸一族飲品嗌咗芒果晶球冰茶蘇打,可以加薏米,夏日炎炎呢杯啱晒鍾意熱飲冇問題,桃膠蜂蜜柚子茶,夠晒滋潤桃膠大大粒,如果鍾意食台灣嘢嘅朋友要嚟捧場

除咗坐低堂食,佢有得就咁買台式飲品

鍾意飲酒都可以試下

月餅都可以order , 鍾意試新嘢嘅朋友可以試吓

,就算係配菜嘅西蘭花仔都好好味,新鮮

另一樣叫嘅招牌牛白湯牛肉麵

台式紅燒牛肉,最緊要係呢啲筋部位,玥就係做到,食落去淋身

炸豆卜一排過,非常之多
,啱晒大餸一族

飲品嗌咗芒果晶球冰茶蘇打,可以加薏米,夏日炎炎呢杯啱晒

鍾意熱飲冇問題,桃膠蜂蜜柚子茶,夠晒滋潤
桃膠大大粒,如果鍾意食台灣嘢嘅朋友要嚟捧場
之前一直見呢間大排長龍,所以冇機會一試,估唔到今日竟然有位!!一入去服務態度好好,點左份午市套餐一安格斯滷牛飯,配兩小食~估唔到好好味!食到最後都好多肉,飯搭埋滷肉汁好掂!元朗嘅台灣嘢唔少,但好味肉多,性價比高嘅真心唔多,除咗士林🤣🤣👍👍$88仲叫咗杯嘢飲~套餐+$16額外小食~~好味總結:會再來🥺❤️❤️

仲叫咗杯嘢飲~套餐+$16

額外小食~~好味

總結:會再來🥺❤️❤️
2024-08-22
$105 (Lunch)
2024-08-21 183 views
元朗新開商場嘅台灣菜💁🏽‍♀️ 裝修幾靚,座位闊落!同朋友平日嚟食lunch,食物選擇多,性價比高👍🏼我嗌咗碗麻辣鴨血寬粉,唔算係好辣,鴨血超級好食,好入味,大大嚿,寬粉份量好多,成碗嘢都好惹味🫶🏼 加咗錢要糖心蛋,好滑好好食!跟餐仲有前菜,好豐富!朋友叫咗個蠔仔飯,佢話啲蠔仔都幾新鮮,份量多,啲肉好好送飯👍🏼 我哋兩個杯嘢飲都好大杯,好解渴!小食叫咗個椒鹽四季豆,炸得好脆好香口👍🏼

小食叫咗個椒鹽四季豆,炸得好脆好香口👍🏼

2024-08-20
Lunch
2024-08-21 196 views
之前經過元點。見到無乜人。心諗係咪唔好食。定新開無人試。但眼見座位舒適。決定訂位一試。我們訂了7回半。當晚都9成滿座。我們坐卡座位。環境舒適。我們叫了上湯浸菜心。清甜的。仲有叫酥炸花枝丸。好彈牙。再叫了黑醋骨。好好味。。仲叫左蚵仔安格斯牛肉飯。味好但不是肉碎上感覺不太台灣菜。另叫了鳥龍珍珠奶茶。味道ok。好大杯。最後埋單417元。元朗黎講。質素算好好。如果可以再多點選擇就會更好。例如多d湯麵。會再去。
元朗開左好幾個新🆕商場,真係超級多野食,比我哋發現「加點」新開左一間食台灣菜🇹🇼既“玥”,西鐡站穿過商場沿住天橋就到,餐廳裝修企理。坐低冇耐侍應遞上“琥珀合桃”比我哋,小食非常香脆,檸茶吾等我夾🥢己經急不及待用手拎黎食,細問之下原來餐廳自家制。🌈甘梅地瓜條 $42酥脆嘅地瓜條,甜甜既梅子粉,一口接一口停吾到口。🌈皮蛋三杯雞 $98雞肉鬆軟嫰滑,外層略帶脆口,十分惹味,皮蛋都整得非常出色,完全食吾到皮蛋既腥味,非常送飯。🌈鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯 $98嘩,勁多粒鮮蚵,一共有19隻,再用上安格斯滷牛肉,牛肉非常軟淋,送飯一流。🌈酥炸豬排蛋白炒飯 $98豬排原塊夠酥脆,蛋白炒飯仲有菜粒,岩晒吾食菜既檸茶。🌈春菜珍珠鮮奶茶(高香茉莉) $28茶底用上高香茉莉,淡淡既茉莉花味,夠清新。🌈芋泥芋圓鮮牛奶 $52甜品配有紅豆,珍珠,薏米爆爆珠,桃膠,非常足料,搭配牛奶🥛吾會太甜,好好味。📍玥📌元朗鳳翔路2-6號加點地下C028號舖

🌈甘梅地瓜條 $42
酥脆嘅地瓜條,甜甜既梅子粉,一口接一口停吾到口。

甘梅地瓜條

🌈皮蛋三杯雞 $98

皮蛋三杯雞

🌈鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯 $98

鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯

🌈酥炸豬排蛋白炒飯 $98
豬排原塊夠酥脆,蛋白炒飯仲有菜粒,岩晒吾食菜既檸茶。

酥炸豬排蛋白炒飯

🌈春菜珍珠鮮奶茶(高香茉莉) $28
茶底用上高香茉莉,淡淡既茉莉花味,夠清新。

春菜珍珠鮮奶茶(高香茉莉)

🌈芋泥芋圓鮮牛奶 $52

📍玥
📌元朗鳳翔路2-6號加點地下C028號舖
2024-08-14
甘梅地瓜條
皮蛋三杯雞
鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯
酥炸豬排蛋白炒飯
春菜珍珠鮮奶茶(高香茉莉)
2024-08-18 150 views
黃金蕎麥鹽酥雞比平常嘅鹽酥雞特別🌟,因為有黃金色嘅蕎麥醬🌾點,個醬好似有🍯蜜糖嘅質地,甜甜地麥芽嘅味道,點鹽酥雞好夾!🍗蔥爆骰子安格斯牛肩胛經典🀄️式酒樓/大排檔嘅味道,黏黏地好大豉油味,牛肉質量好🥩金沙蝦球🍳咸蛋脆脆蝦球🦐食得好過癮!呢個配搭簡直係絶配!海鮮配咸蛋一向都係good idea!💡烏魚子醬鮮蝦炒飯Sorry我到依家都唔知烏魚子醬係咩~但鮮蝦🍤夠爽夠彈牙,炒飯都有鑊氣!Strawberry ice soda with agar crystal ball勁好飲~🍓士多啤梨冇慳家,好濃果味,🥤梳打係好配搭,一路飲一路𡁻agar crystal ball飲幾多都唔嫌!🍹
黃金蕎麥鹽酥雞

烏魚子醬鮮蝦炒飯

2024-08-18 181 views
呢次同媽咪去咗元朗加點地下既台灣餐廳玥,呢度優雅得黎坐得好舒服,裝修都睇到老細有特別花心思喺度☺️☺️抵讚👍🏻👍🏻無花果黑醋骨($95)黑醋骨伴無花果乾果帶來既酸甜味啱啱好,黑醋骨好入味,最啱用嚟做開胃菜😋鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯($98)蚵肉比平時食開嘅大大舊,鮮甜可口,搭配安格斯滷牛肉,鍾意食海鮮同食肉嘅朋友絕對滿足到你哋嘅要求😝😝菌燒鮮腐竹($88)腐竹勁嫩滑,搭配各式既菇類,係好味道同🤤健康美味之選,值得一提嘅係餐廳專登用咗熱窩做菜式既上碟,完全可以😌維持熱辣辣🔥既溫度,即使上菜後都可以享受到熱辣辣🔥嘅菜式😌😌本人真係好鍾意❤️琥珀蝦($148)蝦肉超新鮮、又大隻,普通醬汁炒都係不敗的😎😎我同娘親食呢道菜時都冇停過手😝桃膠桂圓薑母茶($28)甜而不膩、有桃膠係裡面,暖胃健脾,唔差😌桂花烏龍($22)淡淡嘅桂花香,有少少回甘味,都唔錯👍🏻🏠環境:9/10🌟味道:8/10💰性價比:8/10🙇🏻‍♂️服務:8/10 📍玥 LUNAR元朗鳳翔路2-6號加點地下#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#LUNAR#玥#元朗美食#元朗#加點#台灣菜#無花果黑醋骨#

無花果黑醋骨($95)

鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯($98)

菌燒鮮腐竹($88)

琥珀蝦($148)

桃膠桂圓薑母茶($28)
甜而不膩、有桃膠係裡面,暖胃健脾,唔差😌

桂花烏龍($22)
淡淡嘅桂花香,有少少回甘味,都唔錯👍🏻

🏠環境:9/10
🌟味道:8/10
💰性價比:8/10
🙇🏻‍♂️服務:8/10

📍玥 LUNAR
元朗鳳翔路2-6號加點地下

#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#LUNAR#玥#元朗美食#元朗#加點#台灣菜#無花果黑醋骨#菌燒鮮腐竹#琥珀蝦#鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯#yummy#相機食先
2024-08-15 209 views
番工成日聽同事話樓下開左間新嘅台灣菜餐廳,次次lunch都想去試下,但每次都好多人,今日特登收工去試下先😋呢個環境好優雅,款式又多,性價比都好高,食完真係覺得幾美味☺️🌟鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯 $98呢個飯令人覺得好驚訝,上面有好多隻新鮮既蚵仔,好鮮甜🦪加上辣椒碎既點綴,完全唔會腥,下面既牛肉都係勁嫩,入口即化咁,分量又好多,呢2樣野送飯真係一流🌟皮蛋三杯雞 $98我第一次食,入面有用到皮蛋。青椒同洋蔥去調味,個雞係超香口🐓又嗦曬d醬汁,d肉係好嫩,好滑,超好送飯🌟金沙蝦球 $108出面用左鹹蛋黃去包裹後炸到外脆內嫩,一啖落去係爆汁,蝦又係勁彈牙🦐隻隻蝦都好隻,加上金沙既香味好濃郁,咸香咸香,超惹味🌟芋泥芋圓鮮牛奶 $52入面既配料真係多到我必揀呢個甜品,入面有紅豆,芋圓,珍珠🧋薏米爆爆珠,桃膠,撈咪鮮奶完全唔會太甜,d芋圓係勁彈牙,呢個甜品係為我帶來啖啖料既享受,必食🌟夏香芝士奶蓋醇茶 $36超大一杯既特飲,上面就奶蓋飲落去係鹹香鹹香,奶味好濃郁🍹個茶底我就揀左竹香鐵觀音,個茶底真係好醇香,飲落去又奶又清香,推薦

🌟鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯 $98

🌟皮蛋三杯雞 $98

🌟金沙蝦球 $108

🌟芋泥芋圓鮮牛奶 $52

🌟夏香芝士奶蓋醇茶 $36

元朗🇭🇰新商場「加點」,由交通廣場翻新重組而成,好奇過來逛逛,順度☕️搵食,試試台灣🥳菜。入座馬上送來👍小食,琥珀合桃太好吃了,又香又甜又脆,吃到停不了口。🥕梅粉🍠地瓜條。即係炸番薯條加話梅shakeshake 粉shakeshakeshake 。炸得香脆,👍番薯味濃,配以話梅粉解膩。個Combination 做得好好。🤤🐮牛脷一向係我嘅至愛。佢哋呢個 滷水牛舌做得好,芳香滷水🍽️夠入味。牛舌淨係攞成條舌嘅三份一嘅舌心出嚟,爽滑彈牙。👍豆乳🥕菜苔。即係🫘豆漿浸菜,非常欣賞呢個煮法。保留到菜嘅鮮嫩,豆漿又帶上浸浸👍嘅嫩滑豆香。無花果💐黑醋🐷骨,香濃嘅醋香,配以無花果嘅口感。🍬蜜糖脆👍鱔。外表金黃鱔肉很厚實,加上蜜糖汁,更讓鱔肉的鮮味更上一層樓。👍🥛鮮奶芋丸珍珠。好唔容易先至喺呢度食到比較接近台灣原味嘅芋丸甜品。💐元朗加點玥

無花果💐黑醋🐷骨,香濃嘅醋香,配以無花果嘅口感。

👍

元朗加點
2024-08-09 225 views
✅自家炒製前菜小食餐廳點都要有啲前菜,如果唔係同食茶記有咩分別?元朗呢間加點(前身交通廣場)地下嘅「玥」,仲有自家炒製嘅前菜!甜甜地有咬口嘅脆脆,開胃的小碟令人想食完又食!✅紅豆宇治抹茶Latte紅豆是驚喜😆一匙拎起,滿滿的紅豆,喜歡食甜的我覺得好開心!宇治抹茶味道足夠濃厚,Latte飲落亦夠香滑😜✅菜粒蛋白野菌炒飯清新而健康的炒飯,適合想食飽啲但又想注重健康同身形嘅你☺️炒飯亦粒粒分明,唔會一舊舊,好refreshing的味道。✅手工安格斯滷牛肉飯 👍🏻真係好食到要俾個good,牛肉滷得好入味😋安格斯有安格斯嘅好處,肉質係鮮美啲,同埋成個飯會覺得好足料!✅黑糖玫瑰芋圓甜甜地,係高質糖,唔係死甜果種感覺,暖暖地好正斗好好飲成餐飯食埋覺得好配合個環境,窗戶望住路邊,真係無咁悶蛋。元朗的街道,或者係香港本身,就有自己的獨特之處,偶爾望望,有種平靜的美。

✅自家炒製前菜小食

✅紅豆宇治抹茶Latte

✅菜粒蛋白野菌炒飯

✅手工安格斯滷牛肉飯 👍🏻

✅黑糖玫瑰芋圓
甜甜地,係高質糖,唔係死甜果種感覺,暖暖地好正斗
好好飲

2024-07-16
2024-08-09 195 views
加點開左都有幾間新餐廳今晚就食台式料理-玥❤️黃金蕎麥鹽酥雞鹽酥雞好大舊但炸得外脆內軟入面仲係好軟淋,唔會硬身好好食❤️鮮蚵手工安格斯滷牛肉飯一拎上手就知份量十足上面每隻蚵仔都好飽滿安格斯牛好淋身又入味連d 飯睇落都係珍珠米絕對夠兩個人食❤️上湯浸時蔬揀左豆乳湯底特別d菜心浸住食落無平時咁乾菜心口感岩岩好❤️鮮腐竹豆乳担担麵湯底呈奶白色腐竹好滑又有豆味仲要好多肉臊但擔擔味道都食到而且份量都係好多❤️秋紅珍珠鮮奶茶(大紅袍)珍珠口感煙韌茶底味道幾出建議叫半糖❤️夏香芝士奶蓋醇茶奶蓋好厚身!下面鐵觀音茶底唔算好濃兩者淡淡地都幾夾
加點開左都有幾間新餐廳
今晚就食台式料理-玥

❤️黃金蕎麥鹽酥雞
鹽酥雞好大舊
但炸得外脆內軟
入面仲係好軟淋,唔會硬身
好好食

腐竹好滑又有豆味
仲要好多肉臊
但擔擔味道都食到
而且份量都係好多

❤️秋紅珍珠鮮奶茶(大紅袍)
珍珠口感煙韌

下面鐵觀音茶底唔算好濃
兩者淡淡地都幾夾
2024-08-08
2024-08-08 148 views
鹽酥雞手打麵,Set餐,鹽酥雞香口酥脆熱辣辣,麵身好彈牙,仲有兩個前菜。非常開胃,份量足。大件夾抵食。桂花烏龍茶,飲品夠大杯,清新解渴。Nice!新開!行過試下!

鹽酥雞手打麵,Set餐,
鹽酥雞香口酥脆熱辣辣,
麵身好彈牙,仲有兩個前菜。
非常開胃,份量足。大件夾抵食。
桂花烏龍茶,飲品夠大杯,清新解渴。
Nice!新開!行過試下!
2024-08-08 159 views
路經此地,由於女兒喜歡吃鹽酥雞,又知道他新開張,便入來試試。女兒點了鹽酥雞餐,我點了咕嚕肉餐。鹽酥雞香脆可口,嫩滑;咕嚕肉的配菜有士多啤梨和藍莓,菠蘿也新鮮;咕嚕肉不是厚厚的粉漿,小朋友口味。最意想不到是前菜小豆角及柚子青瓜,味道酸甜,很開胃。他還會提供小朋友餐具,都是貼心的。
女兒點了鹽酥雞餐,我點了咕嚕肉餐。
最意想不到是前菜小豆角及柚子青瓜,味道酸甜,很開胃。
他還會提供小朋友餐具,都是貼心的。
2024-08-08 170 views
交通廣場翻新後改了名為加點 知道有些新食肆加入了 今天晚上便約了朋友先試這間名為「玥」的台式餐廳餐廳裝修明亮新淨 坐位舒適闊落 餐牌分了幾個類別 選擇亦比較新派 台式飲品款式亦不少 最後我們點了:手工安格斯滷牛肉飯 $88平時多數是用豬肉的滷肉飯 這裏用上了安格斯牛肉 牛肉切成一口的size 肉質偏瘦但腍 滷肉汁味道微甜 跟牛肉及米飯很配椒鹽琥珀蝦(4隻) $148詢問了店員有甚麼推薦後選了這道菜式 店員表示琥珀蝦是每天從特定的供應商攞貨 基本上都係由瓦瓜多爾進口 每隻Size頗大 另有豉油王及黃金的烹調選擇 我們選了最惹味的椒鹽 琥珀蝦炸到蝦殼酥脆 蝦頭有膏 配埋外殼滿佈的椒鹽 食到要啜手指🤭脆皮法國黃油春雞 $158被圖片吸引了而點的 春雞外皮炸到金黃色 而且皮脆肉嫩 有點像「炸子雞」的口感 另外配了沙律醬食蒜蓉炒通菜 $88餐廳的素菜類選擇都不少 食肉獸的我們都點了個炒菜平衡一下 餐牌很特別的有「炒水蓮」的選擇 坊間應該比較少見整體吃得出餐廳對食材講究 店員服務態度亦不錯 下次可帶家人一齊來再食

手工安格斯滷牛肉飯 $88

椒鹽琥珀蝦(4隻) $148

脆皮法國黃油春雞 $158

蒜蓉炒通菜 $88

Dinner
見新開 抱住試一試既心態入黎... 估唔入左間正野除左食物多款、夠特別之外,原來野飲都係重點 !! 勁多新奇配搭既款式~不過食物上枱有少少慢,可能新開未夠人手,但食物真係新鮮烹調,每款一咬落去都係熱到出晒煙 🥵😂首先上枱既 係兩杯飲品~~冬桂香水檸檬茶 $34我地叫左半糖,飲完覺得岩岩好手打檸檬茶 加桂花烏龍茶 🍂 清新得黎有種淡淡嘅茶香,呢個配搭特別得黎,係match嘅 !芝抹頂生椰 $36叫左少甜~ 宇治抹茶芝士奶蓋配椰子水 ! 🥥 抹茶奶蓋真係 超 級 濃 厚 !!!椰子水好清甜~ 從來無諗過呢兩樣野可以擺埋一齊,而又夾得到 ! 好飲 😋蔥爆骰子安格斯牛肩胛 ($118)其貌不揚,好L好味好有鑊氣 ! 醬汁入晒牛肉度 ..!!覺得有d似酒樓既蔥爆牛肉 好味版 !!! 🤣🤣配埋京蔥、紫洋蔥、香蔥、炸蒜,好惹味 !金沙蝦球 ($108)薄脆既蛋黃炸漿上,灑上黑芝麻粒配上薄荷菜點綴~~蝦球每一件都好大隻 !! 每一吋都比蛋黃緊緊包圍住 !估唔到 最後先上既 脆皮法國黃油春雞 ($158) 會成為我既最愛個雞皮好痴線 超級薄脆 !! 個種香氣 真係令人一啖接一啖咁 愈食愈多呢款幾有驚喜,
見新開 抱住試一試既心態入黎... 估唔入左間正野
芝抹頂生椰 $36, 冬桂香水檸檬茶 $34
首先上枱既 係兩杯飲品~~
冬桂香水檸檬茶
冬桂香水檸檬茶 $34
我地叫左半糖,飲完覺得岩岩好
芝抹頂生椰 $36
叫左少甜~ 宇治抹茶芝士奶蓋配椰子水 ! 🥥
抹茶奶蓋真係 超 級 濃 厚 !!!
蔥爆骰子安格斯牛肩胛
蔥爆骰子安格斯牛肩胛 ($118)
其貌不揚,好L好味
蔥爆骰子安格斯牛肩胛
好有鑊氣 ! 醬汁入晒牛肉度 ..!!
覺得有d似酒樓既蔥爆牛肉 好味版 !!! 🤣🤣
配埋京蔥、紫洋蔥、香蔥、炸蒜,好惹味 !
金沙蝦球
金沙蝦球 ($108)
薄脆既蛋黃炸漿上,灑上黑芝麻粒
配上薄荷菜點綴~~
金沙蝦球
蝦球每一件都好大隻 !! 每一吋都比蛋黃緊緊包圍住 !
脆皮法國黃油春雞
呢款幾有驚喜,唔係度度食到嘅味道
芋泥芋圓鮮牛奶
芋泥芋圓鮮牛奶 ($52)
因為係牛奶,唔係椰汁,所以成碗都唔會好甜~
芋泥、珍珠、紅豆、四色芋圓、薏米爆爆珠
重有埋桃膠‼️
芋泥芋圓鮮牛奶
幾欣賞 薏米爆爆珠,好爽口😆但芋圓略嫌有略硬 …

只係食到一半,老公已經話呢一間要encore 🤩🤩
2024-07-23
  • 芝抹頂生椰 $36