2024-04-20 103 views
住喺荃灣嘅我近排先發掘到龍鳳食堂,覺得自己好outdated呀😂原來openrice勁多人讚佢款式多又抵食又好味,所以我都係唔執輸過黎食埋一份啦!!!好在喺non-peak hour成功過到黎,如果唔係就要等位喇。staff落單同上菜速度好高,覺得好強🤩💁🏼‍♀️肉醬意粉($48) - 肉醬好好好多,上碟果時直頭蓋過個意粉!捲起一柱幫佢影下相m可見份量有幾大份!蕃茄味調得剛好,唔過酸唔過甜,同埋唔只得醬,我食到有真蕃茄碎同頗多碎肉粒,呢碟意粉令我頓時胃口大增🥹😋💁🏼‍♀️乾炒豬扒公仔麵($54) - 數塊豬扒都煎至金黃,外表鬆化,內裏保持juicy!同樣地,公仔麵連埋乾蔥一齊炒至金黃,味道濃而不油膩。

2024-04-19 39 views
南豐紗廠有個展好想去,行完之後搵下野食醫下肚,經過見到有間茶記價錢親民又有我想食嘅野,就走入黎try try佢😀兩個人share以下飯麵:椒鹽豬扒炒公仔麵窩蛋免治牛肉飯紅豆冰 唔知點解見到炒公仔麵我就雙眼發光好想試喇,果然我嗌得好岩,碟公仔麵超級無敵好食,係惹味呀!椒鹽好香,豬扒好香脆,厚得黎又咬落夠腍又有肉汁🥰窩蛋免治牛肉飯好多料,啲牛肉舖滿成兜飯,份量夠晒我地撈飯食。係非常開胃嘅選擇。一人一杯紅豆冰,要特意一提紅豆粒數量好多,真係每一啖都吸到紅豆,飲完好開心呀🥰

兩個人share以下飯麵:

2024-04-19 31 views
⭐️⭐️今日同朋友去龍鳳食堂買外賣,食堂有好多選擇,今次揀d大路食品,下次可以叫避風塘系列,好有特色👍🏼,而且價錢合理,食物款式亦比茶餐廳多,出菜快,所以可以講係性價比高。❤️外賣的份量十足,兩個小菜加兩個炒粉麵,四個人都夠食。⭐️馬拉盞炒時菜,加上鹹香惹味既蝦米,係開胃小菜,而且菜心口感爽脆。⭐️星洲炒米,材料豐富,有蝦、叉燒、火腿、蛋、青椒、紅椒等,米粉夠彈牙,又夠鑊氣。⭐️回鍋肉煲,腩肉片厚度適中,肉香而不膩,再配合椰菜、青紅椒、洋蔥,既清爽又帶點香辣,非常好下飯。⭐️鹹魚雞粒炒飯,鹹魚粒酥脆鹹香,蛋炒飯亦炒得粒粒分明,口感不錯!雖然龍鳳食堂喺工業大廈內,食物質素真不錯,所以下次都可以再光顧👍🏻

❤️外賣的份量十足,兩個小菜加兩個炒粉麵,四個人都夠食。

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
  • 回鍋肉煲
  • 星洲炒米
  • 鹹魚雞粒炒飯
  • 馬拉盞炒時菜
2024-04-18 20 views
今日去咗南豐紗廠,喺荃灣嘅朋友介紹底下,去咗附近呢一間位於工廠大廈樓下地舖嘅冰室~龍鳳食堂食lunch!😌 打開Menu見到有勁多選擇,而且價錢唔貴🤩 我哋揀咗兩個飯一齊試下😛分別揀左芝士燴牛肉飯同窩蛋免治牛肉飯😎 由於我係芝士控,所以決定試吓佢哋嘅芝士燴飯😚好彩冇令我失望,芝士味道都幾濃郁,而且好多汁,搞到食晒成碟飯😆 牛肉都好多,味道都唔錯👍🏻 窩蛋免治牛肉飯算係冰室經典中嘅經典😍 上菜賣相非常吸引,一粒飯都見唔到,全部比免治牛肉包圍住😋 醬汁好好食,加埋蛋汁非常好送飯🤩 一定後下一次!會再嚟食😉
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2024-04-17 121 views
放假訓到自然醒,最好就係去附近茶餐廳,食返個靚靚常餐!🤭 今日我就去左一間叫做龍鳳食堂嘅茶餐廳!餐廳位於工廠大廈嘅地舖,門面睇落唔算顯眼,但係入到去別有洞天!🤩 估唔到光線明亮,而且都幾大幾多位!🙌🏻 最緊要係乾淨整潔,位置喺南豐紗廠附近,所以都有一定客人捧場☺️我就食咗我最愛嘅常餐: 豬扒炒蛋公仔麵配方包😋 常餐份量足夠,食完好飽!豬扒大大塊,煎香左,調味幾好好好食👅 公仔麵湯底係奶白色清湯,夠濃味,公仔麵口感啱啱好唔會過腍!整體唔錯,下次可以試埋其他套餐嘅選擇!😀

我就食咗我最愛嘅常餐: 豬扒炒蛋公仔麵配方包😋
整體唔錯,下次可以試埋其他套餐嘅選擇!😀
2024-04-15 25 views
作為芝士控,我成日都搜羅唔同嘅芝士美食架,上星期食左間工廈冰室嘅芝士撈公仔麵,覺得非常唔錯!首先想講下冰室位置幾就腳,佢好近南豐紗廠,平日午餐時間都座無虛席。上星期我都係揀最熱鬧嘅午市黎,好多人🙈好彩啲位都寬,同隔離位都唔會坐得太埋👍肥牛芝士撈公仔麵,本身芝士撈公仔麵已經係人間美食黎,搭配埋多汁惹味嘅肥牛覺得更加升昇左!麵條掛汁,入口啖啖芝香🧀🧀🧀肥牛好多塊,足料菠蘿包熱奶茶我對冰室出品嘅菠蘿包&熱奶茶都好高評價,菠蘿皮香脆牛油味香,奶茶好香滑同香噴噴
菠蘿包熱奶茶

2024-04-12 23 views
荃灣區嘅茶記有好多,但講到我嘅top 1我覺得都係非龍鳳食堂莫屬架喇。早兩日星期六又一丁友落黎食個豐富靚早餐,每個星期黎食早餐routine都keep左兩個月😚沙嗲牛肉公仔麵,豬扒炒蛋配方包。呢個餐我間唔時都嗌下,沙嗲牛每次黎都keep到水準,多汁入味炆得腍同少筋位,而個公仔麵好食在於麵條煮得軟硬適中。豬扒大大份厚肉,宜家諗起都流哂口水咁滯。炒蛋次次都炒得好滑嫩,真係好抵讚~我都幾鍾意夾晒啲蛋同豬扒舖上方包一次過食,當三文治咁食,鍾意果種口感豐富👍雖然今餐都係一般茶記都有嘅野食,但就係最簡單嘅配搭更易分到高下!我自己對於龍鳳食堂係好高評價㗎。期待下星期六黎繼續試下唔同野食😆😆😆

2024-04-12 20 views
我哋不嬲都鍾意捐窿捐罅揾好野食,今日去左荃灣南豐紗廠行街,就去咗附近呢一間位於工業大廈地舖嘅冰室食飯!🤭 入到去係另一片小天地,地方幾大,座位都幾多,環境企理👍🏻 我地叫咗兩個炒粉麵飯,份量好足架!大大碟岩哂同朋友share一齊食🤩🐮 芝士燴牛肉飯 $56上菜有驚喜!😻 燴飯嘅醬汁好濃芝士味,非常多汁好好送飯!😚而且牛肉份量多,口感好腍好滑,好好味!😋🐷 豉椒排骨炒麵 $53我去到茶餐廳最鍾意叫炒麵食,面底脆卜卜,豉椒排骨非常惹味,好入味,重口味寶寶必選!😜

🐮 芝士燴牛肉飯 $56

🐷 豉椒排骨炒麵 $53
2024-04-11 24 views
上次同朋友行完南豐紗廠,佢知道我都好肚餓,近近地特登帶咗我呢個為食妹去一間懷舊冰室,門口位置貼滿晒餐牌、相片,有咩想食都一覽無遺。裡面環境好大,入面有卡位,都幾寬敞。椒鹽豬扒炒公仔麵一上枱「嘩」咗一聲,我以為點咗淨椒鹽豬扒呢。細睇之下,原來公仔麵麵底被豬扒遮住咗。可想而知,豬扒大塊,份量都幾多,不過有幾塊連骨。窩蛋免治牛肉飯色香味俱全嘅碟頭免治牛肉飯,肉醬好多,篤穿中間隻蛋,蛋汁流晒出嚟,特別送飯。紅豆冰最鐘意飲爆晒沙嘅紅豆冰,正!
紅豆冰
最鐘意飲爆晒沙嘅紅豆冰,正!
Type of Meal
Dinner
2024-04-03 43 views
同男朋友行完南豐紗廠行過黎食晏,數分鐘嘅路程,好近好方便,而且係地舖黎所以好搵易。價錢十分相宜,但質素出奇地高~~~食物種類都幾多,中西式野都有提供。本身想慫男朋友叫個芝士撈丁,不過佢最後揀左乾炒豬扒公仔麵($54), 我就揀西式野~肉醬意粉($48)佢碟公仔麵炒得好有鑊氣,有大排檔風味,豬扒好入味,咬落軟淋但唔會過於鬆散~~唔覺意就食左佢一大塊嚕😆肉醬意粉🍝原來咁多醬,份量咁足嘅~~~酸味調得剛好,賣相討好兼且食到有真蕃茄蓉,真材實料的確要比高分佢!意粉量都好多,個價錢圍返真係極抵食~~~

佢碟公仔麵炒得好有鑊氣,有大排檔風味,
肉醬意粉🍝原來咁多醬,份量咁足嘅~~~
系工廠區附近 如果系附近番工不仿一試👍🏻價錢正常👍🏻 適宜選擇都唔少 有小菜/ 午餐 / 早餐都有得簡避風塘咸魚雞粒炒飯炒飯為基礎,加入咸魚&雞粒咸魚的味道唔系好出 但系加埋避風塘惹味嘅香料,更加吸引,越食越停唔到口!雞粒既份量都多。避風塘口味都係推介👍🏻平時嗰啲都冇咩呢個口味 啫啫雞煲有豐富的湯汁&嫩滑既雞肉,可以滿足喜愛濃郁口味既人😋雞既份量都唔少 有6-7大舊 👍🏻建議堂食既 仲有幾塊雞肉片金銀蛋浸時菜清清地 都多皮蛋 唔會浸到d菜淋哂唔會太鹹 紅豆奶茶 少甜少冰 紅豆份量滿足紅豆本身都甜 所以建議奶茶都嗌少甜 下次都會叫堂食!小菜始終熱辣辣有鑊氣 但整體黎講 呢個既味道 價錢 都合宜 簡簡單單 都可以滿足搞掂一餐👍🏻
系工廠區附近 如果系附近番工不仿一試👍🏻

價錢正常👍🏻 適宜
選擇都唔少 有小菜/ 午餐 / 早餐都有得簡

避風塘咸魚雞粒炒飯
炒飯為基礎,加入咸魚&雞粒

啫啫雞煲

紅豆奶茶 少甜少冰 紅豆份量滿足
紅豆本身都甜 所以建議奶茶都嗌少甜

下次都會叫堂食!小菜始終熱辣辣有鑊氣
2024-04-02 34 views
帶屋企人走訪荃灣區,行入工業區見到有人走入地舖餐廳,我地望落餐牌價錢好似好抵bor, 就順便簡單醫下肚。坐低左再認真點望下餐牌,發現係真係抵bor, 款式好多,有啲選擇困難😆😆😆交比屋企人話事食咩:吉列魚柳,火腿通粉,菠蘿包配紅豆冰。野食看似簡單,不過覺得好滋味,覺得往後可以再搭車黎食下其他款。簡單講下個吉列魚柳,滋味在於魚肉質地本身嫩滑,靚魚黎!皮薄脆口,食過番層味。腿通湯底唔會好油而且比正常份量要多,火腿切條上。菠蘿包睇落係脹卜卜,查實咬落超軟熟而家好夠熱,菠蘿面皮薄脆香酥,我再另外買多個外賣第二日朝食😆紅豆冰都幾大杯,一半白一半紅,甜度恰好,係必配地道餐飲。

紅豆冰都幾大杯,一半白一半紅,甜度恰好,係必配地道餐飲。

2024-03-31 31 views
雖然近排做番gym,但我都會安排一個月一日cheat day對自己好啲等自己開心吓💪經朋友介紹一間地道港式餐廳,環境寬敞舒適,美食性價比高。鄰近南豐紗廠,位置相當便利。今日快食午餐,剛剛好有人埋單我可以直入。我嗌左一份肥牛芝士撈公仔麵,只係$42咋喎。個樣都幾唔錯,每條公仔麵條中都充滿濃郁滑漏芝香味,唔食由自可,一食就上晒癮!🤟薄砌肥牛唔太多肥膏位,塊數足,同埋未至於被芝味蓋過牛味,用心製作,太好喇👍之後再嗌多份炸雞髀補充埋啲蛋白質💪炸髀係必嗌,香脆嘅外皮但肉汁依然鎖緊,啖啖肉好yummy, 我損得好乾淨損晒啲骨㗎✌️下個月cheat day再幫襯👍

下個月cheat day再幫襯👍
2024-03-30 24 views
weekend無神神遠征去荃灣行下街,不過surprise地尋找到間工業區好西😆Around 3點左右坐低,其實晏晝果餐未落格,所以兩個人只係order少量野食share咁。有瑞士汁雞翼啦,芝士撈公仔麵啦,吉列魚柳啦,同紅豆冰。價廉物美呢四個字絕對可以形容呢間港式餐廳🤗一碟雞翼有3隻,淋滿瑞士汁,好好食。魚柳估唔到比左咁大塊,兩個人分都唔覺少。炸得脆香都係好好食。公仔麵覺得更加係主角黎,surprise地芝士汁係淋滿,十分芝香非常好食可口。紅豆冰認真啲紅豆唔少,煮得軟所以味道甜,奶味都濃,所以係好好飲。好彩有黎荃灣同有食左呢間🤗覺得自己搵好西嘅radar好精準☺️

2024-03-27 19 views
今日比較早開完會放工(4點😂),正正係下午茶時間,同同事過左黎公司附近嘅工廈食肆食啲野發洩下啲怨氣😛😛因為位於工廠區,所以餐廳唔做晚市,我就通常黎食早餐同下午茶多。Order左份邪惡但超超超好味嘅火腿芝士撈公仔麵,加配熱奶茶。我同事就order港式菠蘿包加配紅豆冰🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️芝士撈公呢個配搭真係人間美食黎,襯熱食啲芝士好溶好香好好食呀!熱奶茶同樣係我嘅至愛,我通常嗌少奶嘅,飲到茶底好濃香☕️菠蘿包我自己都食過幾次,都係非常建議要襯熱食,菠蘿皮好酥化,麵包非常軟熟🍍🥯凍野我比軟少飲,但同事話杯紅豆冰嘅紅豆好足料同比預期中低糖,比左啖我試又真係幾好味喎!