Restaurant: Lung Fung Chickenspot
Terms & Details:
2025-01-13 918 views
天氣又轉涼,好想食雞煲, 記得之前上網睇有人介紹龍鳳呈祥有秘製榴槤雞煲,見餐廳裝修仲好特別,好懷舊feel,所以就嚟咗試吓喇黎到門口已經感受到濃厚懷舊氣氛,仲貼左有啲懷舊海報,同播住啲懷舊金曲,氣氛好正!秘製榴槤雞煲, 雞煲食得多,加榴槤真係第一次,估唔到搭配榴槤獨特香氣,食落甘甘甜甜,好夾,讓人驚喜。雞肉好嫩滑,,適合喜愛榴槤的人。榴槤同雞肉意想不到咁夾,雞肉嫩滑,入邊仲有啲菇,支竹,榴槤蓉,洋蔥等,mix埋一齊真係好滋味食完之後加左雞湯變成打邊爐,榴槤同埋雞湯配合有種甘甜既香味,好特別。材料點左牛肉拼盤(細),呢個拼盤令人驚艷,包含左多種牛肉部位,讓我一次過享受到不同牛肉風味。牛胸爽口感極佳,牛柳粒滑嫩,牛舌則帶有淡淡咸香,雪花肥牛油花分布均勻,令人垂涎欲滴。手切和牛肉質極為鮮嫩,牛展則為整個拼盤增添豐富的層次感,每一口都讓人感受到牛肉魅力。回味五香肉丁餃, 餃子外皮薄透,餡料豐富,五香味道帶微辣。豐盛雜菜拼盤, 拼盤中的蔬菜新鮮多樣,擺盤精緻,有蕃茄、蘿蔔、娃娃菜,等等非常豐富,煮熟後的蔬菜吸收了湯底的精華,口感鮮甜帶點辣既後勁,好過癮。蔥爆貢丸:貢丸彈牙,搭配姜蔥,香氣撲鼻。鹹

秘製榴槤雞煲雞煲食得多,加榴槤真係第一次,估唔到搭配榴槤獨特香氣,食落甘甘甜甜,好夾,讓人驚喜。雞肉好嫩滑,,適合喜愛榴槤的人。榴槤同雞肉意想不到咁夾,雞肉嫩滑,入邊仲有啲菇,支竹,榴槤蓉,洋蔥等,mix埋一齊真係好滋味

回味五香肉丁餃, 餃子外皮薄透,餡料豐富,五香味道帶微辣。

蔥爆貢丸:貢丸彈牙,搭配姜蔥,香氣撲鼻。

鹹檸七,個杯大大隻好吸晴,入邊有一粒完整嘅鹹檸, 好開胃解渴,正👍🏻

總體來說,這次打邊爐體驗讓人印象深刻,菜品新鮮且富有創意,環境舒適,服務周到,推介!
Lunch
2024-10-24 4546 views
尖沙咀著名的雞煲火鍋店,裝潢充滿七十年代香港懷舊風情,裡面有許多70年代的裝飾,公雞碗也勾起了我不少回憶。店內播放著梅艷芳、張國榮等經典金曲,讓人倍感熟悉和懷念。❣️秘制黃蜆惹味辣雞煲當雞煲上桌時,侍應會在客人面前翻炒,醬香和雞香撲鼻而來,令人食慾大開。蜆肉與雞的搭配非常美味,兩人點半只已經相當足夠,還有吸引人的枝竹、洋蔥等配料,愛吃的朋友一定不要錯過。用完雞煲後,可以選擇加入豬骨湯或雞湯,繼續打邊爐。❣️龍鳳呈祥牛肉拼盤(小份)拼盤內有雪花肥牛、和牛金錢展、牛舌、牛胸手切牛肉和牛肉粒,每款牛肉都相當美味。牛胸爽肉質油脂豐富,吃後回味無窮;而牛金錢展則鮮甜彈牙,牛肉粒軟滑冇渣,令人贊不絕口。❣️即制回味五香肉丁餃(6粒)首次品嘗五香肉丁餃,餡料飽滿,特別好吃,讓人回味無窮。❣️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤拼盤內有蕃茄、蘿蔔、玉米、淮山、蓮藕片、木耳、生菜、油麥菜和娃娃菜,還有雞髀和金菇。這份量真是超大,內容豐富,搭配濃郁的雞煲湯底,這時候加入蔬菜最為理想。❣️即炸響鈴這裡的響鈴相對松厚,即叫即炸,熱辣辣的可以直接吃,也能打邊爐,響鈴能夠吸收豐富的湯汁,厚身的質感特別吸湯,是必點的推薦。❣️脆肉鯇鯇魚的天花

店內播放著梅艷芳、張國榮等經典金曲,讓人倍感熟悉和懷念。

❣️秘制黃蜆惹味辣雞煲

用完雞煲後,可以選擇加入豬骨湯或雞湯,繼續打邊爐。

❣️龍鳳呈祥牛肉拼盤(小份)

❣️即制回味五香肉丁餃(6粒)
首次品嘗五香肉丁餃,餡料飽滿,特別好吃,讓人回味無窮。

❣️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤

❣️即炸響鈴

❣️脆肉鯇
鯇魚的天花板級,肉質爽口彈牙
  • 龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
  • 即制回味五香肉丁餃
  • 秘制黃蜆惹味辣雞煲
2024-09-25 5374 views
親友係澳洲過嚟玩,專程帶佢去咗一間80年代懷舊feel食雞煲,,入到去已經好有特色,恍如回到以前盛世香港年代,中式婚宴龍鳳禮堂,,有留聲機、舊唱盤,雀籠及埋霓虹燈陳設,好靚,仲有一張枱係由乒乓波改裝成枱!夠曬特別!主打雞煲火鍋,仲有多款惹味雞煲配搭,連季節限定嘅榴槤雞煲都有😋日本廣島蠔雞煲打開蓋見到廣島蠔大大隻好肥美超吸引,好濃既蠔味,加上雞肉嫩滑及醬汁香濃!配菜同枝竹索曬啲汁好入味,打邊爐都唔會變淡😋🥢牛肉拼盤(細)叫左個細size拼盤,有牛舌片,牛金錢展口感爽口,牛頸脊牛味香濃,,牛肉粒,手切雪花牛油香肉嫩,牛胸油爽身吾膩!各有特色!新鮮脆鯇魚片魚片夠厚切新鮮,食落爽脆鮮甜。🥢回味五香肉丁餃(6粒)五香肉丁餃幾特別,鮮肉加微辣味道吾錯!豐盛雜菜拼盤果然豐盛係拼盤,有番茄、 心型 白蘿蔔、唐生菜、金菇、蓮藕、黑木 耳、淮山、油麥菜,津白及粟米樣樣都有些😁🥤自家製陳年鹹檸檬鹹檸七及可樂!鹹鹹酸酸打邊爐最啱飲解渴又下火!✨除咗佈置復古連餐具都係,又多打卡位,餐廳一直播著七八十年代膾炙人口嘅金曲,所有回憶返曬嚟!🤪

日本廣島蠔雞煲

🥢牛肉拼盤(細)
叫左個細size拼盤,

新鮮脆鯇魚片
魚片夠厚切新鮮,食落爽脆鮮甜。

🥢回味五香肉丁餃(6粒)
五香肉丁餃幾特別,鮮肉加微辣味道吾錯!

🥤自家製陳年鹹檸檬
鹹檸七及可樂!鹹鹹酸酸
打邊爐最啱飲解渴又下火!

2024-09-22
Dinner
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
  • 豐盛雜菜拼盤
2024-09-18 4340 views
:位於尖沙咀有一間以懷舊香港為主既雞煲店早前終於去食啦聽住舊歌食雞煲+打邊爐 好有特色餐廳每個月都會做唔同既Promotion優惠#今個月就係出生年月日有多過一個9字就有野送可以follow 社交平台睇下我哋今次叫左👇🏻👉🏻 #秘製黃蜆惹味辣雞煲 醬汁又香又惹味 重重既麵豉醬味濃得嚟唔會太咸 蜆肉同雞都好多我哋兩個人叫半隻都已經好夠食仲有索哂汁既枝竹 識食一定食配料👉🏻 #牛肉拼盤牛肉好新鮮 牛胸油好香油香 同豐富口感雪花牛肉粒同埋牛金錢展都係好出色 好爽口記得唔好淥咁耐呀 👉🏻 #即炸響鈴呢間既響鈴比較厚身 即炸出嚟熱辣辣吸哂啲湯 厚身既質感吸湯特別多必點推介仲食左 #五香肉丁餃子都幾有特色ga食到捧住個肚走✌🏻🔗#tagnshare尖沙咀篇 ...........................……….@lungfung_chickensport龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓………………………………….🙋🏻‍♀高妹小編

位於尖沙咀有一間以懷舊香港為主既雞煲

仲食左 #五香肉丁餃子都幾有特色ga
食到捧住個肚走✌🏻

🔗#tagnshare尖沙咀篇
@lungfung_chickensport

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
………………………………….
🙋🏻‍♀高妹小編
2024-08-08 4738 views
一打開門好似時空穿梭咁,成個環境擺設都係舊香港,仲一路播住70-80年代嘅歌。主打特色雞煲,有鳳梨雞煲,榴連雞煲等。醬料架都好有特色。秘制黃蜆惹味辣雞煲 (半隻雞)用瓦煲打邊爐真係第一次,店員會幫手炒一陣然後蓋1分鐘就食得啦!小辣都已經好惹味好夠辣👍🏻雞煲醬汁好上癮,雞好新鮮,肉質嫩滑,平時唔太鐘意食雞嘅我都好捧場🤤🤤🤤蜆都好新鮮入味,估唔到海鮮配雞煲都好夾。記住食埋啲腐竹同菇,非常入味。食完雞煲可以揀加雞湯/豬骨湯,我地揀左雞湯!龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)牛舌 手切牛肉 牛胸尖 和牛金錢展 牛肉粒 雪花肥牛特別推薦牛舌,非常爽口,冇腥味。即制回味五香肉丁餃(6粒)咬開係有五香肉丁個陣油香架!食落夠香好特別。芝心蛋蛋燒賣(6粒)造型好可愛,咬開有溶溶地嘅芝士,蛋黃又香又綿滑。龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤個兜勁靚,入面啲菜係塞到滿晒,真係勁[豐盛]!娃娃菜、油麥菜、蓮藕、金菇、蕃茄、粟米,蘿蔔仲切成心型。自家製陳年鹹檸大大隻紅膠杯裝住鹹檸加冰底,非常打卡able,打邊爐飲哩個爽呀。

主打特色雞煲,有鳳梨雞煲,榴連雞煲等。
醬料架都好有特色。
秘制黃蜆惹味辣雞煲 (半隻雞)
食完雞煲可以揀加雞湯/豬骨湯,我地揀左雞湯!

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
牛舌 手切牛肉 牛胸尖 和牛金錢展 牛肉粒 雪花肥牛
特別推薦牛舌,非常爽口,冇腥味。
即制回味五香肉丁餃(6粒)
咬開係有五香肉丁個陣油香架!食落夠香好特別。
芝心蛋蛋燒賣(6粒)
造型好可愛,咬開有溶溶地嘅芝士,蛋黃又香又綿滑。
龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤
自家製陳年鹹檸
  • 秘制黃蜆惹味辣雞煲
3 day(s) ago 0 views
如果時間可以倒流50年,你會想做啲乜?梗係食雞煲啦🤣✨今日就去咗尖沙咀嘅 #龍鳳呈祥 帶你重返70-80年代!一齊來一場時光旅行🤣❤️呢度嘅裝修真係好復古,如果着埋旗袍打卡仲正🙈 呢度食嘢主打係先食雞煲,食完之後就打邊爐🙈✨有好多唔同嘅火鍋配料,可以慢慢食!【日本廣島蠔雞煲】HK$268雞煲再加廣島蠔,4隻肥嘟嘟廣島蠔🦪都幾juicy!雞就大概有半隻!份量都好夠!仲有我鍾意嘅枝竹!入晒未~雞煲嘅辣到可以自選,我揀咗最鍾意既少辣,都幾嘢味😋【龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)】HK$388雖然佢話細份,但係其實我覺得份量都好足!而且有好多唔同嘅款式!爽口牛舌片、牛金錢展、牛頸脊、牛肉粒、手切雪花牛,同埋牛胸油!真係啱晒啲牛魔王🤣🤣【 回味五香肉丁餃(6粒)】HK$88味道幾特別,雖然唔係好似五香肉丁咁辣!不過都幾好食🤣【龍鳳呈祥 雜菜拼盤】HK$138超大盤嘅雜菜盤,真係諗到嘅都有🤣有番茄、心型白蘿蔔、唐生菜、金菇、蓮藕、黑木耳、淮山、油麥菜同埋粟米👍🏻✨勁多選擇,即刻感覺健康晒✨【自家製陳年鹹檸七】HK$38呢個造型好搞笑,好似細個喺屋企刷牙咁🤣用舊式嘅漱口杯,放左一粒陳年鹹檸同埋冰塊🧊真係好有童

【日本廣島蠔雞煲】HK$268

【龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)】HK$388

【 回味五香肉丁餃(6粒)】HK$88
味道幾特別,雖然唔係好似五香肉丁咁辣!不過都幾好食🤣

【龍鳳呈祥 雜菜拼盤】HK$138

【自家製陳年鹹檸七】HK$38
呢個造型好搞笑,好似細個喺屋企刷牙咁🤣用舊式嘅漱口杯,放左一粒陳年鹹檸同埋冰塊🧊真係好有童年回憶
呢排天氣咁涷,最啱食雞煲🐥,今次去encore 尖沙咀滋味港風💛秘製鹹蛋黃醬雞煲好好味🐥 「龍鳳呈祥」,叫左隻未食過嘅口味 -- 秘製鹹蛋黃醬雞煲🤩。🦪秘製鹹蛋黃醬雞煲🐥鹹蛋黃醬好香好惹味🤩,嫩滑嘅雞肉和枝竹吸咗醬汁好好味😚。食完雞煲之後,可以加湯打邊爐🔥🦐新鮮海蝦$98 有4條大大隻嘅海蝦真係好抵,蝦肉好新鮮和彈牙👍推介!🐄牛肉拼盤:呢個拼盤好高質,有手切牛肉、肥牛、牛肉粒、牛柏葉、牛舌、牛胸油,叫細size份量真係好多!🥟回味五香肉丁餃🥬豐盛雜菜拼盤🍋 鹹檸七鹹檸真係鹹味十足,加到第二罐可樂都仲係好有味!

🦪秘製鹹蛋黃醬雞煲🐥

秘製鹹蛋黃醬雞煲

🦐新鮮海蝦

🥟回味五香肉丁餃

🥬豐盛雜菜拼盤

🍋 鹹檸七
鹹檸真係鹹味十足,加到第二罐可樂都仲係好有味!

秘製鹹蛋黃醬雞煲
  • 新鮮海蝦
  • 豐盛雜菜拼盤
  • 回味五香肉丁餃
2025-01-27 0 views
朋友仔聚會一流,一上到去見到大大個「龍鳳呈祥」招牌好搶眼,返咗去80年代,側邊見到鄧麗君張國榮倫敦超級巨星嘅唱片,側邊仲有啲舊式熱水壺嘅裝飾,佢哋啲枱凳都跟足80年代風格,好特別!日本廣島蠔雞煲花膠雞煲份量大,入面仲有好多生同雞,配菜有洋蔥、芫荽啱晒我呢啲重口味人士😳 雞肉肉質嫩滑入味,腐竹香濃雞煲汁,好好食。小辣覺得啱啱好,雞煲嘅醬汁味道香濃,食完雞煲加少少水已經可以打邊爐,完全唔需要醬料。牛肉拼盤有6款唔同嘅牛肉部位,包括牛胸油🌟牛金錢展、雪花肥牛、手切牛、牛舌同牛柳粒。雪花肥牛超正,脂肪比例較高濃濃脂香。牛舌都好正,唔會太厚,口感爽脆牛肉味香濃。即製回味五香肉丁餃五香肉丁就一定好食㗎啦😃微辣得來又有豬肉香,好特別。龍鳳呈祥雜菜拼盤呢個菜份量超多而且好靚,好似一紥鮮花,佢哋入邊啲白蘿蔔同蕃茄會用竹籤吉住,好得意,仲有娃娃菜、唐生菜、金菇等等。自家製陳年鹹檸樂非常推薦,平時好少飲鹹檸樂,諗唔到咁好飲,佢地用舊式嘅紅A膠漱口盅🤣每杯載住一粒陳年鹹檸檬同冰,鹹鹹地好特別

日本廣島蠔雞煲

牛肉拼盤

即製回味五香肉丁餃
五香肉丁就一定好食㗎啦😃微辣得來又有豬肉香,好特別。

龍鳳呈祥雜菜拼盤

自家製陳年鹹檸樂

• 即制回味五香肉丁餃
2025-01-26 62 views
呢間雞煲無論裝修、歌曲都十分懷舊,充滿70年代80年代氣氛,懷舊海報、裝飾物樣樣都有🙌🙌🙌秘製黃蜆惹味辣雞煲到枱後,店員輕輕翻炒一下,香味撲鼻😂越嚟越肚餓,蜆肉都多下,半隻雞剛剛好,叫左中辣,所以味道濃郁😻😻😻停唔到口,雞件10分嫩滑,入面都有枝竹、洋蔥嘅香味👍🏼👍🏼龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)雖然係細拼盤,但其實都份量好多,仲有唔同部位,牛舌、牛腹油、牛柳粒、手切牛等等🥩,手切牛肉味道豐富,油脂軟嫩,又新鮮👍🏼👍🏼可以去試,牛腹油特別,建議配搭其他牛肉⼀齊食,中和油份即製回味五香肉丁餃(6隻)食落去幾特別,真係有五香肉丁味,有少少辣,另外皮薄所以食落去淡淡肉🤩豐盛雜菜拼盤雜菜拼盤款式多樣,娃娃菜、蕃茄、蓮藕、生菜、材料新鮮,攞盤精美,另外食到最後都仲有好多菜🙈🙈牛栢葉份量算多,配搭辣雞煲湯底索哂味,好過癮鹹檸樂個杯都十分懷舊🤗🤗入邊有一粒完整嘅鹹檸,配埋可樂好好飲🫣龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

秘製黃蜆惹味辣雞煲

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

即製回味五香肉丁餃(6隻)

牛栢葉
份量算多,配搭辣雞煲湯底索哂味,好過癮

鹹檸樂
個杯都十分懷舊🤗🤗入邊有一粒完整嘅鹹檸,配埋可樂好好飲🫣

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
Dinner
2025-01-24 0 views
走進龍鳳呈祥雞煲火鍋店,仿佛時光倒流,復古的裝修風格讓人一秒回到過去。店內的每一個角落都充滿著懷舊的氣息,從枱燈到霓虹燈,每一個細節都展現出老香港的風情!🍲【秘製榴槤雞煲】:上台之後,濃郁的榴槤香味撲鼻而來,鍋裡有兩個大大的榴蓮肉,店員現場幫我們混合加熱榴蓮和雞肉。雞肉吸收了榴槤的甜美與微微的辣味,口感鮮嫩多汁。每一口都宛如在品嚐榴槤的芳香,甜中帶著一絲辣意,讓人忍不住一口接一口。這道菜不僅色香味俱佳,讓人愛不釋口!🥩【龍鳳呈祥牛肉拼盤】:拼盤擺得好靚,包含了牛舌、牛肩胛、牛胸爽等多種不同部位的牛肉,放入雞煲中煮一下,撈上吃,牛肉香濃郁,讓人感受到肉質的彈性與香醇,加上雞煲特製的醬汁更是為牛肉增添了層次感,讓每一口都是味蕾的享受!🥦【豐盛雜菜拼盤】:色彩繽紛的多種蔬菜擺設得非常用心,蘿蔔切成心形,一下就吸引大家的目光,而且份量十分足,可以煲三煲新鮮的時令蔬菜,四五人吃都得!🥟【即制回味五香肉丁餃】:外皮薄透,餃子餡料選用新鮮的豬肉,搭配特製五香粉,入口就爆出肉汁的鮮美,五香的香氣在口中蔓延,令人回味無窮!🦐【手工鮮蝦雲吞】:咬下去的瞬間,蝦仁和蟹籽的鮮美在口中綻放,帶來無與倫比的美好體

🦐【手工鮮蝦雲吞】:咬下去的瞬間,蝦仁和蟹籽的鮮美在口中綻放,帶來無與倫比的美好體驗!

🍹【自家製陳年鹹檸七】:宜家做緊買三送一的特惠,口感清新而不膩,帶著檸檬的清香,鹹味的點綴更是讓人驚喜,搭配雞煲吃真是一個絕佳的選擇!

這家店好多细节都融入龍鳳元素,展现出相當潮的个性,擺酒都好適合!🎊
2025-01-24 0 views
今次去左一間以80年代舊香港做主題既雞煲店 .. 不論係裝修擺設或者用緊既餐具都好有懷舊特色 ~ 打卡影相一流!! 再播住懷舊既歌, 代入感超強...有FEEL 有FEEL •秘制黃蜆惹味辣雞煲$278🌥️推介指數 8/10上OPENRICE 見好多人都叫左廣島蠔雞煲而我就決定試下佢地既秘制黃蜆惹味辣雞煲因為2個人就叫左半隻雞, 但原來份量都好多.. 辣度可以自己選擇, 仲可以走芫茜 ~ 一打開個雞煲,個香味就湧出黎了雞肉好入味而且嫩滑唔鞋口, 個醬汁好惹味 .. 黃蜆亦都唔會好細隻,不會雞煲個醬汁好惹味 .. 就有少少蓋過黃蜆既鮮味 ~ 不過鐵意食蜆既我都絕對接受到.•龍鳳呈祥牛肉拼盤🌥️推介指數 9/10牛肉拼盤有手切牛肉、牛肉粒、雪花肥牛、牛舌片、牛胸油同埋牛展 .. 我最鍾意係手切牛肉, 牛味好濃~ 而牛胸油又冇我想像中既油膩.. 一碟可以試晒唔同部位既牛, 而且份量都好足..叫一份細既都夠晒2-3個人食..•即制回味五香肉丁餃 🌥️推介指數 8/10平時食五香肉丁面就多, 第一次試五香肉丁餃 ..估唔到個味道又唔錯WO ..值得一試! •蟹子蝦滑 🌥️推介指數 8.5/10整好左一粒
今次去左一間以80年代舊香港做主題既雞煲店 ..

•秘制黃蜆惹味辣雞煲$278
🌥️推介指數 8/10
上OPENRICE 見好多人都叫左廣島蠔雞煲
而我就決定試下佢地既秘制黃蜆惹味辣雞煲
因為2個人就叫左半隻雞, 但原來份量都好多..
辣度可以自己選擇, 仲可以走芫茜 ~
一打開個雞煲,個香味就湧出黎了
雞肉好入味而且嫩滑唔鞋口, 個醬汁好惹味 ..
黃蜆亦都唔會好細隻,不會雞煲個醬汁好惹味 ..
就有少少蓋過黃蜆既鮮味 ~ 不過鐵意食蜆既我都絕對接受到.

•龍鳳呈祥牛肉拼盤
🌥️推介指數 9/10
叫一份細既都夠晒2-3個人食..

•即制回味五香肉丁餃
🌥️推介指數 8/10

•蟹子蝦滑
🌥️推介指數 8.5/10
整好左一粒粒蝦滑配埋粒粒既蟹子..
鮮味十足而且爽口彈牙..

•龍鳳呈祥雜菜拼盤
🌥️推介指數 8.5/10
雜菜拼盤有蕃茄、蓮藕、粟米、蘿蔔、油麥菜、娃娃菜、金菇 同埋我最鐘意既淮山
佢地既擺盤超有心機, 仲會用竹籤串起蕃茄同蘿蔔 ~ 除左基本既新鮮而且份量十足~
我食晒面個層都仲有滿滿既菜係底, 份量一D 都唔HEA~

•自家製陳年鹹檸七
🌥️推介指數 9/10
見到個舊式既紅色漱口杯既時候, 我朋友問我用個漱口杯黎仲咩 (真係估佢唔到)
打邊爐再配埋個鹹檸七真係一流.. 真係又解膩 .. ..

值得一提既係, 雖然餐廳好FULL 好忙 但係職員都好好..
佢地唔介意我地慢慢打完卡先再叫佢地黎幫我地炒個雞煲
而且會主動問我地要唔要打湯打邊爐~ 服務態度好好~
2025-01-21
$350 (Dinner)
這間雞煲不時推出優惠,性價比高,而且坐得舒服,最喜歡八九十年代懷舊背景,精緻的裝飾物又不失時尚。【招牌無骨鳳翼釀雞煲】雞翼經過細膩處理,完全去骨後釀入滿滿的墨魚疏菜餡料,脹卜卜,香氣四溢。雞煲的充滿濃郁的醬汁味,選了BB辣,剛剛好。開頭先吃雞翼和枝竹,再請店員加入湯汁,繼續打邊爐。  【龍鳳呈祥牛肉拼盤】是一道精選多樣牛肉部位的火鍋牛肉拼盤,合三至四人分享。牛舌片口感軟嫩且帶有彈性,極富嚼勁;手切牛肉厚薄適中,鮮嫩多汁;牛胸油脂香濃郁,入口即化;和牛金錢展滑嫩細膩,肉味濃郁;牛肉粒扎實鮮甜,嚼勁十足;雪花肥牛油花分布均勻,煮後嫩滑香醇。【回味五香肉丁餃】餃子皮薄餡多,內裡的五香肉丁調味層突出,肉質鮮嫩且富有香料的濃郁風味,沒有被醬汁湯底蓋過香味。  【醬爆瀨尿牛丸】充滿創意,牛丸彈牙有咬勁,內裡汁液豐富,搭配醬爆的鹹香風味,打造出濃郁誘人的口感,令人一試難忘。  【豐盛雜菜拼盤】一大盤新鮮蔬菜,蘿蔔和蕃茄更是串好,方便下鍋。另外還有生菜、油麥菜、娃娃菜,木耳、淮山、蓮藕、金菇和粟米搭配濃郁的主菜恰到好處,讓味覺得到平衡,特別適合作為解膩的搭配。  【自家製陳年鹹檸七】清新解渴,鹹檸的獨
醬介
龍鳳呈祥牛肉拼盤
牛肉粒
雪花肥牛
蘿蔔
【自家製陳年鹹檸七】清新解渴,鹹檸的獨特酸香結合七喜的氣泡感,是一道解膩消滯又提神的飲品。
2025-01-15
$380 (Dinner)
醬介
龍鳳呈祥牛肉拼盤
牛肉粒
雪花肥牛
蘿蔔
2025-01-18 137 views
👏🏻最近天氣又凍返,最想就係食雞煲火鍋😋我就諗起之前去過既龍鳳呈祥,真係好好味!呢度環境復古又靚,仲播緊懷舊金曲好有Feel,打卡絕對無問題!秘製榴槤雞煲🔥估唔到咁鮮甜♨️將原件榴槤肉加入湯底,第一口就感受到濃厚既榴槤香氣,雞件大舊嫩滑,甜中帶辣,味道超正,半隻份量兩個人都好夠食!🐮👍🏻牛肉拼盆好豐富,有手切肥牛、牛柳粒、牛腱、牛舌、牛腹油,肉質鮮嫩,牛魔王必定滿足😌仲有回味五香肉丁餃,辣辣地好惹味;脆肉鯇爽脆鮮味!💐豐盛雜菜拼盆賣相擺盆有心思,心型蘿蔔、波板糖蕃茄,仲有蓮藕、生菜、淮山、油麥菜同金菇,色彩繽紛,見到都開心🥳🍊🧊最後記得要試埋,自家製陳年鹹檸七,用漱口杯好有趣,飲完清熱下火!
👏🏻

秘製榴槤雞煲🔥

🐮👍🏻
仲有回味五香肉丁餃,辣辣地好惹味;脆肉鯇爽脆鮮味!

💐

🍊🧊

愛玩小生今次去了一間充滿香港懷舊情懷嘅雞煲火鍋店!餐廳裝潢勾起童年回憶,公雞碗、小飾物到梅艷芳、張國榮金曲,氣氛一流,帶人一秒回到過去!🍲 招牌推介🔥 日本廣島蠔雞煲雞煲香氣濃郁,雞肉嫩滑配上肥美嘅廣島蠔,仲有枝竹、洋蔥增加層次,越煮越好味!食完仲可以加湯變身火鍋!🥩 龍鳳呈祥牛肉拼盤集合雪花肥牛、和牛金錢展、牛舌等高質牛肉,油脂分布均勻,嫩滑無比,係火鍋迷嘅夢幻選擇!🥟 即製五香肉丁餃餃子皮薄餡多,帶有濃郁五香味,每一口都超滿足,必試配菜之一!🥗 龍鳳呈祥雜菜拼盤新鮮蔬菜如番茄、淮山、玉米等,清甜健康,配埋濃湯清新又解膩,火鍋無負擔!📍 龍鳳呈祥地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

🍲 招牌推介
🔥 日本廣島蠔雞煲
🥩 龍鳳呈祥牛肉拼盤
🥟 即製五香肉丁餃

🥗 龍鳳呈祥雜菜拼盤
📍 龍鳳呈祥
地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
🫖尖沙咀龍鳳呈祥真喺一個好好打卡地點!🕰️餐廳內有著🪭濃厚香港70S &80S香港懷舊情懷角落四處掛有經典霓虹燈招牌,龍鳳呈祥擺設十分吸引!🐲🪩牆壁掛咗一系列復古用品舊式電話、汽水機、老牌港星海報、雞公碗🥢仲播緊香港80年金曲往事只能回味!推介💙日本廣島蠔雞煲蠔夠大隻,半隻雞肉都好夠,而雞肉多肉不柴,雞煲醬汁調得簡值爆分⭐️/5 ,醬汁惹味唔會俾辣味咸味搶哂,腐竹洋蔥都👍⭐️龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)包括雪花肥牛、和牛金錢展、牛肉粒、牛舌、牛胸手切牛肉,牛胸爽肉質油脂豐富得滯🤣而牛金錢展則鮮甜彈牙,牛肉粒軟滑又軟腍 ♦️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤拼盤內有勁多菜,油麥菜和娃娃菜,蕃茄、蘿蔔、玉米、淮山、雞髀菇、金菇、蓮藕片、木耳、生菜 自家製陳年鹹檸七鹹檸七夠鹹香,配上七喜真喺好夾🪭懷舊必飲 新鮮海蝦蝦夠鮮爽口雞煲食都好夾🥡即製回味五香肉丁餃(6粒)餃子食落真係食緊皮加五香肉丁,一路食同雞煲好特別

推介💙日本廣島蠔雞煲

⭐️龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

♦️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤

自家製陳年鹹檸七
鹹檸七夠鹹香,配上七喜真喺好夾🪭懷舊必飲

新鮮海蝦
蝦夠鮮爽口雞煲食都好夾

🥡即製回味五香肉丁餃(6粒)
餃子食落真係食緊皮加五香肉丁,一路食同雞煲好特別

2025-01-09
$300 (Tea)
  • 自家製陳年鹹檸七
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
  • 龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤