如果唔係朋友帶路,真係唔會知道呢間隱世私房西餐一入門口就見到一遍花海,感覺好浪漫我地一人叫咗一個4 courses $450, 貪佢乜都有唔洗煩先嚟自家製麵包,配上三款不同牛油,分別係蕃茄、海鹽同黑松露,每款都各有特色!我自己就最鍾意黑松露,食落好香好滑,唔錯前菜有龍蝦沙律多士配日本天使蝦,多士外脆內軟,而且仲會食到一粒粒嘅龍蝦肉,味道唔錯!另外前菜仲有48個月黑毛豬火腿配蜜瓜!基本上呢二樣野加埋就係絕配配埋杯紅酒!正呢到最正係免開瓶費同切餅費自己帶酒同蛋糕嚟都無問題!所以朋友一早帶咗枝靚紅酒嚟同我sharee,真係慳唔少餐湯我地就揀咗龍蝦湯同黑松露野菌忌廉湯!兩款都好足料,質地比較厚身,飲完都幾飽肚㗎朋友最愛鵝肝多士,見到呢到有,已經即刻話要食鵝肝食落香滑軟綿,配埋外脆多士一齊食主菜朋友就揀咗肉眼配龍蝦尾,牛肉味夠濃之餘,食落唔會韌龍蝦尾就鮮甜爽口,係一個唔錯嘅配搭!而我就揀咗豬胺,火候啱啱好,切開係最靚嘅粉紅色食落唔乾唔柴,而且份量都幾大兩個人share 食啱啱好最後甜品係青森蘋果奶凍!食落清新唔太甜,配埋我最愛嘅雲呢拿雪糕一齊食,成餐飯都食得好滿足
如果唔係朋友帶路,真係唔會知道呢間隱世私房西餐

一入門口就見到一遍花海,感覺好浪漫

配埋杯紅酒!正

呢到最正係免開瓶費同切餅費

朋友最愛鵝肝多士,見到呢到有,已經即刻話要食

鵝肝食落香滑軟綿,配埋外脆多士一齊食

主菜朋友就揀咗肉眼配龍蝦尾,牛肉味夠濃之餘,食落唔會韌
龍蝦尾就鮮甜爽口,係一個唔錯嘅配搭!

而我就揀咗豬胺,火候啱啱好,切開係最靚嘅粉紅色
食落唔乾唔柴,而且份量都幾大
兩個人share 食啱啱好

Type of Meal
Dinner
2018-09-14 63 views
聽朋友介紹先知道呢度有一間私房菜入口勁隱蔽 一定要睇咗店面相先會易搵d一打開門之後就真係別有洞天有一個waiting room 入面佈置得超靚超岩打卡要再開門先係間餐廳俾到人一種私人嘅感覺而且好彩我哋揀嘅日子啱聽店員講佢哋後一日已經俾人包左場做活動So lucky一開始首先叫左三款牛油麵包 分別係蕃茄 松露 海鹽味我地最鍾意松露味 因為真係好香 好夾個包之後就有日本生蝦同埋龍蝦多士生蝦好新鮮 食落好彈牙又大隻龍蝦多士烘得脆卜卜 料都幾多 唔錯焦糖法國鵝肝係我今餐最鍾意既野平時已經好中意食 但好多都整得太漏但呢度煮岩岩好 食完都仲意猶未盡西班牙黑毛豬火腿既味好濃郁如果可以配點蜜瓜感覺應該會生色不少主菜係黑毛豬同牛面頰呢到應該係用左慢煮技術令到肉質都仲係好鮮嫩唔會太老而且仲保留到肉汁最後嘅甜品我哋揀咗拿破崙同埋朱古力幕絲個朱古力慕絲真係超正係用咗比利時嘅朱古力而且超厚實 食落就會有勁濃嘅朱古力味超級推薦仲有最正就係呢度自備酒係唔需要開瓶費啱晒自己揀番支靚紅酒紀念日嘅時候慢慢飲
聽朋友介紹先知道呢度有一間私房菜

超級推薦

仲有最正就係呢度自備酒係唔需要開瓶費
啱晒自己揀番支靚紅酒紀念日嘅時候慢慢飲
2018-09-12 46 views
食私房菜其中一個主要理由是不想食大路菜式,而私房菜主廚亦花盡心思因應季節轉變而設計新菜式。從餐廳網頁得知餐牌轉換了款式,謂吸收了哥本哈根的特色及元素,很期待一嘗新菜式。餐廳雖然位於市中心,但因為需要拾級而上,餐廳門口亦無門牌,位置絕密私隱。菜式可以在訂位時預先選好,可以因應個人喜好選擇多少道菜式。到達後,侍應確認客人名稱後即可起菜。海鹽、黑松露、番茄牛油伴麵包麵包外脆內軟,海鹽、黑松露或番茄牛油均具特色,十分美味。法式龍蝦脆多士配日本天使蝦凡惠顧晚餐,只需於面書專頁讚好及分享,即可免費獲贈特色前菜。日本天使蝦呈現藍色,蝦身晶瑩剔透,味道跟日本其他刺身蝦味道相似,肉質緊緻結實。龍蝦脆多士鹹香惹味,除龍蝦肉外還食到好像有點點蟹籽的質感,脆卜卜的,少少一件實在不夠。香煎法國鵝肝 提子乾醬 紅酒汁香煎鵝肝厚厚的一塊,鵝肝未至於煎得全熟,入面仍帶粉嫩顏色。鵝肝味道柔滑甘香,肝味濃郁。提子乾醬比新鮮生果醬味道要濃郁,清酸醒胃,味道與鵝肝很夾。西班牙48個月黑毛豬火腿配蜜瓜平日較少食到48個月的黑毛豬火腿,較長的風乾時間令肉質更乾爽,味道更濃郁集中。烤西班牙橡果飼豬胺 天婦羅意大利青瓜花豬胺已預先切

海鹽、黑松露、番茄牛油伴麵包
麵包外脆內軟,海鹽、黑松露或番茄牛油均具特色,十分美味。

法式龍蝦脆多士配日本天使蝦

香煎法國鵝肝 提子乾醬 紅酒汁

西班牙48個月黑毛豬火腿配蜜瓜

烤西班牙橡果飼豬胺 天婦羅意大利青瓜花
豬胺已預先切開,可以輕易與人分享。西班牙豬胺雖瘦但肉質依然柔軟有彈性,味道鮮甜濃郁。炸意大利青瓜花感覺很特別,入口味道淡淡的又帶點爽脆,有點似翠玉瓜的口感。

慢煮和牛面頰 芝士玉米糕 牛油燴時蔬
和牛面頰入口味道與牛展很相似,膠質很重又沒有脂肪,當然和牛面頰燉得比牛展更腍滑。芝士玉米糕香軟幼滑,吸收牛肉汁後味道更佳。

日本青森蘋果啫喱 乳酪意大利奶凍
青森蘋果啫喱清新香甜,與軟滑的意大利奶凍味道很匹配,再加上一球雲呢拿雪糕,整體感覺清新甜美。

比利時朱古力慕絲桑子蛋糕配香濃朱古力雪糕
甜品顏色與之前的比較,有180度轉變。朱古力慕絲蛋糕顏色很深,朱古力味道濃郁,質感幼滑如絲,加上一球香濃朱古力雪糕,兩款甜品味道一濃一淡,各具特色。
2018-09-11
$400 (Dinner)
2018-09-08 62 views
呢間餐廳環境寧靜,座位舒適,非常適合情侶慶祝特別日子。價錢亦十分實惠,$398有3道菜。一開始既餐包已經睇到有心思,分別係黑松露牛油,蕃茄牛油同原味牛油~第一道前菜係刺身蝦配龍蝦肉多士,蝦好爽口新鮮~前菜點了焦糖法國鵝肝terrine配魚子醬及芝麻吞拿魚配拖羅他他。鵝肝十分rich and creamy, 是鵝肝醬的質地,就咁食有點膩,配合無花果醬及多士一起吃較好。吞拿魚,拖羅他他配wasabi蛋黃醬都係第一次試,wasabi醬令拖羅食落無咁油膩,同平時果隻wasabi口味是完全不同的,而吞拿魚半熟幾好味,值得一試!主菜就選了牛柳配香煎龍蝦和無骨豬扒。龍蝦肉質爽脆但偏咸。但牛柳就好香好嫩,熟度剛好。豬扒的肉汁豐富,配上蘋果醬酸酸甜甜,肉質嫩滑,我更喜歡這個main。甜品就好推介士多啤梨拿破倫,酥皮好脆好香!另外果個蘋果啫喱就無乜特別。
呢間餐廳環境寧靜,座位舒適,非常適合情侶慶祝特別日子。

價錢亦十分實惠,$398有3道菜。

第一道前菜係刺身蝦配龍蝦肉多士,蝦好爽口新鮮~

2018-09-05
2018-09-06 63 views
返工咁辛苦,真係偶然要食好野獎勵下自己。依日去到一間私隱度好高既私房菜食法國野。餐廳唔做walk in客,想食一定要打電話book。位置方面位於尖沙咀同佐敦之間既小巷,一不留神就會錯過。餐廳門口冇特別既裝飾,但推開門先發現內有乾坤。入面既裝修簡潔舒服,係我鍾意既style。未正式食之前,待應送上麵包盤。麵包有翻焗過,做到外脆內軟。旁邊既牛油係餐廳自家製,分別係原味、黑松露、同蕃茄味。我最鍾意黑松露牛油,好香口。待應話只要like佢地餐廳既facebook page就有泰式生蝦送。雖然係免費但一d都唔頹,隻蝦有成隻手指咁長,蝦肉唔霉,證明佢新鮮。之後就上頭盤,我揀左阿拉斯加蟹肉沙律。佢賣相雖然麻麻地,但其實味道唔錯同埋好足料,食到一絲絲既蟹肉,配合埋d青森蘋果食更match。朋友叫左焦糖法國鵝肝terrine。佢既味道比就咁食一舊煎鵝肝更rich,一個人食一定覺得好漏,要加埋d無花果醬食中和返。而另一碟吞拿魚兩食頭盤都好精緻,一邊係火炙芝麻吞拿魚,另一邊係wasabi aioli 配魚子醬吞拿魚他他。試食左一口火炙三文魚,魚味幾濃,而且佢好厚切,所以有更加食到魚肉香味,推薦。主菜方面,我

主菜方面,我地揀左肉眼法國龍蝦、烤西班牙豬扒同慢煮和牛面頰黎share。
肉眼龍蝦既肉眼我地揀左五成熟。因為係肉眼既關係,所以肉味濃郁。而龍蝦尾夠晒多肉,就算三個人share都仲分到一大啖。龍蝦用牛油煎過,特別香。

西班牙豬扒煎得啱啱好,仲係非常粉嫩,肉質嫩滑。值得一提既係個青森蘋果醬汁酸酸甜甜好開胃,中和左豬扒既油膩感。

我最鍾意既係慢煮和牛面頰! 用刀輕輕力已經可以切開牛肉,又唔會煮到太老,實在係慢煮之中既佳作,如果份量多d就好

甜品方面有少少失望,可能因為頭盤同主菜太出色,所以甜品顯得有d普通失色。
比較特別既係個青檸柚子水晶麵配楊枝甘露,唔會太甜又有多重口感。

總括黎講,依餐係非常滿意。待應話佢地會定期轉menu,同埋佢地係免收切餅費同開瓶費! 下次同朋友慶生要再黎食過!
$420 (Dinner)
2018-09-06 49 views
朋友帶我食私房菜,去到門前,果然好隱閉。如果唔係朋友仔帶路,都有點難搵。按門鍾就有熱情的店員來開門,入內令人好驚喜。好公主式的白色大梳化,仲有花花牆,實在令人心情大好。店內環境都令人感覺幾舒適,開放式廚房開揚但唔會太嘈。座位分隔闊落,夠空間同私隱度。一切交哂比朋友發辦,我就開心等食。先來麵包麵幾夠誠意,有三款牛油。蕃茄微酸、黑松露夠香、海鹽超滑。前菜係薯絲炸蝦,又脆又香口。鵝肝多士,好豐富的油脂,而且配些甜甜的醬,好Rich!鵝肝mouse就好滑好香,仲有魚子粒點綴。龍蝦湯,好重酒香,非常正宗。輕煎帶子龍蝦湯意大利飯,飯粒有少少過熟,但帶子就滿分,邊香肉軟。海鮮雜燴係龍蝦湯底,好正!當中有我最愛的cod fish,滑一滑又有豐富魚油。朋友個牛面肉,好入味好軟,就連薯泥都好味。最後仲有靚到爆的甜品作結,超滿足。

一切交哂比朋友發辦,我就開心等食。

前菜係薯絲炸蝦,又脆又香口。

鵝肝多士,好豐富的油脂,而且配些甜甜的醬,好Rich!

鵝肝mouse就好滑好香,仲有魚子粒點綴。

龍蝦湯,好重酒香,非常正宗。

朋友個牛面肉,好入味好軟,就連薯泥都好味。

最後仲有靚到爆的甜品作結,超滿足。
2018-05-31
$500 (Dinner)
2018-09-06 40 views
book左來呢到食飯,但係搵來搵去都搵唔到,原來佢哋門口有啲隱蔽,要係樓梯行上去同埋無咩招牌要按門鐘就會有人開門。非常期待,先上麵包,牛油有三款,分別係黑松露、海鹽、番茄。麵包烤得幾好食。前菜有天使蝦配多士,天使蝦被稱為最頂之美味蝦,果然夠甜。龍蝦湯唔鞋口配埋啲cream就夠滑,龍蝦味亦可以,份量非常ok。主菜方面我覺得最好食係豬趴,面頭煎得夠脆,裡面juicy,豬味夠香,拌菜既薯蓉夠滑,牛油味香。餐廳配半open kitchen式,相信各位望到廚師辛苦啲烹調會覺得更加妙
2018-09-05 50 views
和好友到了這間餐廳吃晚餐, 他們為我們準備了四道菜的餐單。首先, 他們會先呈上自家製麵包, 麵包很鬆軟, 有香草味, 旁邊亦會配上三款自家製的醬, 分別有牛油、番茄醬和黑松露醬。現在只要Like 餐廳的Facebook, 便會即送法式多士配日本天使蝦。烘過的法式多士很香脆, 內裏的餡料很惹味。前菜有黑毛豬火腿配蜜瓜, 和蟹肉伴青蘋果。先說說黑毛豬火腿配蜜瓜, 蜜瓜鮮甜多汁, 以蜜瓜包住黑毛豬, 可以減低黑毛豬的膩感。蟹肉也算鮮甜, 旁邊的青蘋果爽口, 不過我建議吃完蟹肉才吃青蘋果, 因為青蘋果的甜味有機會蓋過蟹肉。慢煮和牛面頰配牛肉汁和忌廉薯蓉。和牛面頰肉質頗嫩的, 充分吸收到醬汁的味道, 底下的薯蓉很creamy。焗肉桂菠蘿金寶配上雲呢拿雪糕, 旁邊有一些朱古力曲奇碎、紅桑莓、藍莓。
和好友到了這間餐廳吃晚餐, 他們為我們準備了四道菜的餐單。

焗肉桂菠蘿金寶

Panna cotta
2018-09-04
Type of Meal
Dinner
2018-08-30 92 views
餐廳地點隱蔽,原以為是一所優靜的西式私房菜餐廳,但當日有一抬二十人的聚會,因餐廳地方不大,嘈雜得像在大排擋吃飯一樣,完全不能享受到整頓晚餐。其實那抬二十人已經差不多包了全場覺得在訂位時店員應先讓我們知道他們當晚有這大羣人的聚會, 使我們可以改天再來吃或有心理準備。食物水準一般,沒有特別驚喜,賣相也沒有什麼特別,但價錢有點像在高級酒店吃自助晚餐,所以這餐廳試一次便夠了, 相信以是次消費的價錢定能找到更有水準的餐廳
2018-08-29
$560 (Dinner)
2018-08-21 61 views
今日心情呢麻麻地,畀老細照肺,非常唔開心,收工後搵埋個苦命人同事一齊食晚飯,因為心情太差所以我哋決定盡情去大 擦一餐,呢間餐廳朋友介紹過口碑唔錯,於是我哋就去試一下。法式麵包牛油、黑松露、蕃茄鬆脆麵包掃上一層甘香牛油,配搭散發陣陣幽香嘅黑松露,加上新鮮蕃茄極之匹配。荷蘭深海小龍蝦配三文魚子深海嘅龍蝦有別於一般,肉質特別爽甜,加上同是新鮮三文魚子,食起嚟真係不同凡響。魚子醬鵝肝沙律 兩款高質素食材放在一起有魚子醬嘅甘香,又有鵝肝幼嫩香滑潤甜,雙拼冇得輸。蟹肉青蘋果沙律 另一個沙律,啖啖蟹肉鮮香無比,配合青蘋果酸酸甜甜又爽脆,呢款組合又有不同嘅味道。法國乾邑龍蝦湯 干邑酒香醉人,配搭濃郁鮮甜龍蝦海鮮,滋味無窮。黑松露野菌忌廉湯 另一款黑松露散發著幽幽香氣,令人心曠神怡,加上鮮香忌廉綿滑,有另一種享受。黑毛豬青口&斑魚濃郁嘅豬香,肉質腍甜!青口大大隻,肉質幼嫩無比,跟同是新鮮斑魚一同進食,令客人感受到真正新鮮食材味道。朱古力蛋糕配青蘋果啫喱楊枝甘露配青蘋果啫喱餐後兩款甜品都各有特色,都是餐廳自家製品,跟別家的不一樣。飽腹過後,心情跟進來時完全不同,美食真係可以令人開心快樂,把我和同事早前不愉

法式麵包
牛油、黑松露、蕃茄

荷蘭深海小龍蝦配三文魚子

魚子醬鵝肝沙律

法國乾邑龍蝦湯
干邑酒香醉人,配搭濃郁鮮甜龍蝦海鮮,滋味無窮。

黑毛豬
青口&斑魚
濃郁嘅豬香,肉質腍甜!

朱古力蛋糕配青蘋果啫喱
楊枝甘露配青蘋果啫喱
餐後兩款甜品都各有特色,都是餐廳自家製品,跟別家的不一樣。

飽腹過後,心情跟進來時完全不同,美食真係可以令人開心快樂,把我和同事早前不愉快的心情一掃而空。
在兩個月前,四個女人的飯局,選址位於尖沙咀柯士甸道的私房菜餐廳 <Luxury>,餐廳隱身於橫街,要行上樓梯才見到其門面,卻是連招牌也沒有! 全靠看看網上餐廳門面相片,否則!都驚走錯路呀!可見私隱度高!當我走入餐廳,先見到優雅的花花牆背景,配合梳化!絕對是最佳「打卡」位置!我喜歡影相,也忍不住要找好姊妹為我影靚相! 這裡餐桌不多,空間感充裕,最適合情侶、夫婦、姊妹們飯聚,寧靜與浪漫的環境下,享受晚餐!可惜!當時,我咳得頗為嚴重及辛苦, 要服西藥,就算美食當前,似乎也煥不醒我的精神!Amuse ~ Bouche  (在法文意思「取悅口腔」,大廚會在餐前,為客人送上一個驚奇的開胃菜,帶來餐前序幕!晚餐: 3道菜 $380、4道菜 $430或5道菜 $480,加一服務費 (不收開瓶費及切餅費)自家製麵包充滿誠意的自家製麵包,芳香鬆軟,配以三款自家炮製的牛油:海鹽牛油、香草牛油及蕃茄牛油,好讓食客帶來味蕾上的驚喜!Amuse-Bouche - 薯絲蝦卷廚師花上無限心機及心思弄製每一道菜色!廚師用薯仔絲捲著鮮蝦,炸至外層金黃!外層香脆內裡柔軟,配酸香的醬汁,令人開胃起來!Star

我喜歡影相,也忍不住要找好姊妹為我影靚相!

可惜!當時,我咳得頗為嚴重及辛苦,
 要服西藥,就算美食當前,似乎也煥不醒我的精神!

Amuse ~ Bouche

自家製麵包

自家製麵包
Amuse-Bouche - 薯絲蝦卷
廚師花上無限心機及心思弄製每一道菜色!

薯絲蝦卷
Starter - 黑醋無花果沙律
以沙律菜、車厘茄、無花果、醃漬洋蔥條等,伴以黑醋,食得健康!

黑醋無花果沙律
鮮龍蝦沙律、魚子醬配柚子忌廉
鮮龍蝦與魚子醬的配搭,簡直是鮮美的佼佼者!
討人歡心!
柚子忌廉酸香軟滑,清新了味蕾!
 綴以黃菜頭片及沙律菜!令整體更美輪美奐!

鮮龍蝦沙律、魚子醬配柚子忌廉
香煎法國鵝肝、提子乾醬 puree &  紅酒汁
鵝肝油潤甘香!酸甜有致的提子乾果醬,有助減低膩滯感!
配上多士,一濃一淡、一軟一脆,而且又方便進食呢!

香煎法國鵝肝、提子乾醬 puree & 紅酒汁
Soup - 黑松露野菌忌廉湯
散發濃郁菌香,卻是湯底質感稀薄!
混合橄欖油更香滑!

黑松露野菌忌廉湯
Pasta & Risotto  - 香煎北海道帶子,龍蝦汁燴意大利飯
店方選用優質北海道帶子刺身,置於碟中,顯得頗為巨型!
 香煎帶子火侯恰到好處!意大利飯口感煙韌又 creamy!看似普通又簡單,食落卻是不平凡!

香煎北海道帶子,龍蝦汁燴意大利飯
海膽卡邦尼意大利粉
我覺得海膽跟意大利粉很夾得來!
 鮮甜又濕潤!把本身已有煙肉的鹹香,口味提升層次!

西西里式香辣蝦意粉
香辣惹味,軟硬適中帶彈性的意粉,配上鮮爽彈牙的蝦,是滋味之選!

龍蝦汁海鮮大燴
這道是喜歡海鮮的姊妹首選!
 包括:半隻龍蝦、星班柳、青口、帶子、車厘茄及蘑菇...等,滿載鮮香!教人垂涎!
 其湯汁更是精華所在!

龍蝦汁海鮮大燴
烤西班牙 Iberico 橡果飼無骨豬扒配日本青森蘋果果酒 puree、port酒汁
我個人的選擇!火候拿捏得準繩,帶點粉嫩的豬扒,肉味濃而保持多汁!
 配日本青森蘋果果酒 puree、port酒汁,令肉味更突出!
 食出啖啖肉!
Dessert - 宇治金時拿破崙
廚師花上無限心思弄製,賣相好吸引!
 以兩塊鬆化的酥皮,夾住綠茶忌廉配上紅豆醬,清香與甜美的融合;配上雪糕球,綴以紅桑子及藍莓,灑上抹茶粉及糖粉!水準之作!
宇治金時拿破崙
伯爵茶慕絲蛋糕
伯爵茶味濃郁突出,口感奶滑細膩!甜度剛好!

伯爵茶慕絲蛋糕

這裡不論環境、氣氛、食物、服務...都是很好,絕對是一個飯聚的好地方!
就算平均消費大約五百元,也是物有所值!
2018-05-30
$530 (Dinner)
薯絲蝦卷
香煎法國鵝肝、提子乾醬 puree & 紅酒汁
香煎北海道帶子,龍蝦汁燴意大利飯
宇治金時拿破崙
2018-08-06 94 views
上星期約咗個好久不見嘅老朋友食晚飯,梗係要搵一間高質素餐廳相聚,呢間餐廳喺朋友圈都十分推介,晚飯後,老朋友都話我冇介紹錯。法式麵包牛油、黑松露、蕃茄餐前小吃已經好吸引,黑松露散發陣陣幽香配搭軟滑牛油,加上新鮮蕃茄,另這片麵包演繹得非常出色。荷蘭深海小龍蝦配三文魚子深海嘅海鮮零舍鮮甜出眾,小龍蝦肉質幼嫩,連同新鮮三文魚子一起進食非常匹配。龍蝦魚子醬沙律呢一道高檔次沙律,濃郁鮮香龍蝦魚子醬,伴著多款新鮮沙律菜,相得益彰。西班牙48個月黑毛豬火腿餐廳食材真不吝嗇,極為珍貴黑毛豬,鹹香味道零舍出眾,放進嘴裏甘香潤甜,食後還留著陣陣餘香 在口腔裏徘徊。法國乾邑龍蝦湯呢一個湯,酒香撲鼻,湯底濃郁芬芳,配搭恰到好處。黑松露野菌忌廉湯另一個味道又不一樣,幽幽芳香黑松露配搭野菌,跟滑溜非常嘅鮮忌廉,各具特色。烤西班牙橡果黑毛豬扒呢一道菜非常豐富,多種食材集於一身,每款都經過精心挑選,豬扒肉質,柔韌蜜甜兼備!牛柳配龍蝦牛柳柔軟濃香,汁液豐富,龍蝦爽口彈牙,鮮嫩一流。士多啤梨拿破崙青蘋果啫喱三色雪糕(雲呢拿,士多啤梨,朱古力)青蘋果啫喱兩款甜品都不遑多讓,自家配製,各具特色。早前 有濃郁食材,後有特色甜品相

法式麵包
牛油、黑松露、蕃茄

荷蘭深海小龍蝦配三文魚子

龍蝦魚子醬沙律

西班牙48個月黑毛豬火腿

法國乾邑龍蝦湯
呢一個湯,酒香撲鼻,湯底濃郁芬芳,配搭恰到好處。

烤西班牙橡果黑毛豬扒

牛柳配龍蝦
牛柳柔軟濃香,汁液豐富,龍蝦爽口彈牙,鮮嫩一流。

士多啤梨拿破崙青蘋果啫喱
三色雪糕(雲呢拿,士多啤梨,朱古力)青蘋果啫喱
兩款甜品都不遑多讓,自家配製,各具特色。早前 有濃郁食材,後有特色甜品相配,令今晚跟多年老朋友聚會,更添難忘色彩。
2018-07-24 121 views
同柑太一試尖沙咀的私房菜,畀左個大驚喜佢,Luxury門口唔易搵,但叫得私房菜自然係難畀人發現,但正如漆黑中的螢火蟲一樣,點都蓋唔住佢既光華既。香草麵包,三色自製牛油左起蕃茄、海鹽、黑松露各有唔同顏色及味道的牛油。黑松露入口味道不太濃,而且有一陣陣橄欖油的清新,而後調亦慢慢感受到松露的味道,海鹽味入口微咸,蕃茄則微甜,而那陣酸酸甜的感覺除了向麵包很夾外亦很刺激食欲。荷蘭深海小龍蝦配三文魚子漬。小龍蝦肉質爽而鮮甜,三文魚子漬的味道和清新的蝦肉配搭得很好,而沙律上的柚子蜜令人胃口大增,點上芥末很,可以令蝦肉的味道更突出。魚子醬鵝肝鵝肝極美味,入口雖帶了一陣油膩感,但魚子的野生風味下,反而覺得那種油膩感是必須的,食落不覺太膩,反而那種柔滑濃香實在久久不散。蟹肉青蘋果沙律這道菜是由青蘋果啫喱,蟹肉為主,啫喱清新而蟹肉入口惹味,將啫喱混和蟹肉一同進食可以清楚吃到蟹肉的鮮和甜。配菜的黃菜頭來自日本,入口非常爽。羊架配燒汁,配菜是咸蛋黃片。羊肉燒得嫩而多汁,入口肉汁充斥口腔之內,而羶味不重實在適合所有人一試,咸蛋黃片入口香脆之餘,口感亦似近日坊間極流行的咸蛋魚皮一樣。羊肉是先煎後焗,將肉汁保存之餘,

麵包配三色醬料

香草麵包,三色自製牛油
左起蕃茄、海鹽、黑松露各有唔同顏色及味道的牛油。
小龍蝦

荷蘭深海小龍蝦配三文魚子漬。

魚子醬配鵝肝

魚子醬鵝肝

羊架

羊架配燒汁,配菜是咸蛋黃片。
羊肉是先煎後焗,將肉汁保存之餘,肉味亦會更濃郁。

牛柳龍蝦

牛仔柳及龍蝦
兩者都是味道濃郁之物,但廚師將兩者處理得非常之好,牛柳入口除了多汁之餘,外層炭燒的脆香味為龍蝦的海水味再進一步提升。牛肉內層入口即化,龍蝦亦煮得剛好而不老。

朱古力蛋糕

朱古力蛋糕作為今晚的最後一道菜的甜品,雪糕和蛋糕的朱古力味都極重,可謂朱古力控之選。

青蘋果啫喱
面層啫喱味道清爽,而下層奶凍又奶味很濃,雲利拿雪糕入口口感很像雪葩,三者都各具特色。
2018-07-15
$480 (Dinner)
麵包配三色醬料
小龍蝦
魚子醬配鵝肝
羊架
牛柳龍蝦
朱古力蛋糕
2018-07-16 115 views
今晚相約幾位好友一齊食飯慶祝好友生日,揀左呢間位於尖沙咀地段既一間私房菜。門口位置非常隱蔽,因為佢係私房菜既關係,門口並無掛上招牌,想黎一試好菜既要預先訂位,到步可以請店員為你開門,私隱度很高。Starter 先黎餐包,呢間餐廳很貼心用上 Focaccia 麵包,口感十足,外脆內嫩,而且可以好好帶起拌醬既味道。拌醬有黑松露,Goat cheese及蕃茄味可供選擇。蕃茄很惹味超級推介!然後店員特地奉上冰鎮魚子龍蝦仔刺身,只需到 FB like 佢地既 page 就可免費得到。雖然係贈送,但質素極高,鮮味得黎竟然仲有大量蝦膏,非常驚喜。再黎一個沙律,呢道係香煎北海道帶子配甜蝦沙律。主角帶子不負所望,肉質結實彈牙,係新鮮帶子先會有既口感。甜蝦亦非常鮮甜,配上沙律清新柚子醋汁令人非常開胃!隆重登場既焦糖法國鵝肝配魚子醬。鵝肝濃濃既油份同香味食完之後齒頰留香,加上自家製無花果醬配沙律,帶出鵝肝鮮味得黎又可作解膩之用。餐湯我地選擇左意大利黑松露野菌忌廉湯同法式干邑龍蝦湯。黑松露湯未飲已經聞到濃濃既香味,飲落仲發現廚師係湯加入菇茸,非常驚喜。龍蝦湯亦非常出色,食得出廚師備湯時落足海鮮煮出呢個湯,非常
餐湯我地選擇左意大利黑松露野菌忌廉湯同法式干邑龍蝦湯。黑松露湯未飲已經聞到濃濃既香味,飲落仲發現廚師係湯加入菇茸,非常驚喜。龍蝦湯亦非常出色,食得出廚師備湯時落足海鮮煮出呢個湯,非常有海鮮既甜同龍蝦既香味。
終於到主菜!今次小弟點左烤西班牙橡果飼無骨豬扒。黑毛豬生熟程度控制得岩岩好,肉質粉嫩食落口感一流,火喉控制得剛剛好,完全無太熟太老,配上細磨薯蓉簡直係絕配,及得上其他既牛扒肉眼等等,值得一試!
再黎龍蝦汁海鮮大燴,點呢個菜既時候已經飲過龍蝦湯所以期望好高。佢亦不負所望,海鮮既濃同香比起龍蝦湯更加過之而無不及。龍蝦選料新鮮大隻,啖啖蝦肉令人非常滿足。其他海鮮例如青口蜆肉等等亦非常鮮甜,有香濃的龍蝦汁陪襯包保鐘意食海鮮既人會滿意。

最後附上甜品,我揀左韓國柚子芝士蛋糕。食完一輪美食大會最後配上呢個清新既甜品,令成餐飯感覺平衡得恰到好處。柚子的清新令你好想繼續追加甜品!估唔到佢地主菜出色,處理甜品既功力都令人值得讚賞。
雖然成餐飯食得好飽,但為左同好友慶祝生日我地都自備左日本汽酒同蛋糕同佢慶祝。餐廳非常抵讚既係佢唔收開瓶同切餅既費用,非常難得,係一個同朋友慶生食飯傾計既私密好地方!
2018-06-18
$350 (Dinner)
2018-07-09 144 views
今日適逢好友聚會,特地搵左支靚酒大家分享,要搵間邊食邊傾計,又可以免開酒費,就係茫茫既美食海中搵到呢間Luxury,揀呢間食飯最鍾意個格調,一入門口已經有種溫暖既感覺,推開門又係一個美食天堂。一開始有麵包,餐廳非常細心準備咗唔同的芝士夾麵包,迎合唔同客人口味。Like左Facebook就送左碟蝦刺身,即like即送。刺身係原隻蝦,都幾新鮮好爽口,要讚!頭盤先黎一個 “薄切西班牙黑毛豬柳配意式吞拿魚醬”入口一陣濃郁既吞拿魚味,咬落帶有豬毛豬既肉感,入口即溶既感覺,回味無窮。當用完頭盤後,身後傳黎陣陣既松露香味,一轉身已看到一碗奶白色的湯,散發出香味,入口唔太濃唔太淡。壓軸好戲出場啦, “慢煮和牛面頰配薯蓉”,和牛肉質豐厚,軟熟恰當,配菜既薯蓉仲要入口唔太膩,成個主菜都相當有口感。朋友另外叫左一個 “芝士雞卷配時令蔬菜”, 雞卷入口非常有口感,唔會覺得好難咬,帶有唔太膩既芝士味,口感好有層次感。最後甜品上場, “伯爵茶慕絲蛋糕”,入口即溶,口感順滑,係口入面亦都帶出陣陣茶香,鍾意食蛋糕既我,俾呢個蛋糕十分滿分。總括黎講,成餐既CP值都唔錯,氣氛亦都相當適合好友聚會,開酒同切餅唔收任何費用,

Like左Facebook就送左碟蝦刺身,即like即送。
刺身係原隻蝦,都幾新鮮好爽口,要讚!
薄切西班牙黑毛豬柳配意式吞拿魚醬
慢煮和牛面頰配薯蓉
芝士雞卷配時令蔬菜
伯爵茶慕絲蛋糕
總括黎講,成餐既CP值都唔錯,氣氛亦都相當適合好友聚會,開酒同切餅唔收任何費用,加上又可以坐好耐,岩晒慶生之用!
2018-06-20
$480 (Dinner)
Celebration
Birthday