位於葵芳的這間小店,店主是一對熱愛貓咪的年輕夫婦。儘管店面不大,但卻有著寬敞舒適的座位空間,整體環境整潔舒適。這對夫婦廚師對東南亞料理有著深厚的熱情和造詣。他們巧妙地運用各種香料,調和出恰到好處的風味。尤其是他們的炸物菜式,做工精湛,不油不膩,絕對是必推介項目。串燒牛肉口感豐富多汁,串燒雞肉保持了嫩滑的口感。另一道特色菜式 — 彈牙可口的蝦餅,以及美味可口的春卷,同樣令人難忘。雖然這間小店位處偏僻,但絕對值得一遊。主人的用心經營,以及出色的東南亞風味菜餚,定能令你驚喜連連,久久難忘。

2024-07-26
  • 蒜蓉包
2024-07-25 486 views
黃喵餐廳位於葵芳,雖然店叫黃喵餐廳,但其實店內有四隻可愛嘅黑貓四處遊走。我哋一行六人,被安排坐樓上閣樓,食咗好多款式嘅美食。首先有炸軟殼蟹配柚子沙律,開胃清新爽口,裏面有好多腰果。主菜有馬拉盞炒通菜,泰式燒豬頸肉,咖哩牛腩配烤薄餅同蒜蓉包,每一款都好味道,特別係個蒜蓉包同薄餅,淨係點咖哩汁已經好開胃。我哋再食咗串燒雞牛同燒大蝦,仲有冬陰功湯,湯裡面有好幾隻大蝦。最後食咗大蝦蛋包金邊粉,講漏咗仲有泰式小食拼盤,整體樣樣都幾好食,係冷氣唔多夠,其他都好ok。

2024-07-24
2024-06-14 538 views
係葵涌運動場對面 店有2層下面大約3張枱 上面都有20個位到裝修都幾靚 掛左d貓貓畫下層真係養左2隻貓🐱🐱Lunch menu有包飲品 一般凍飲+$2叫左杯泰式凍咖啡少甜大致同普通咖啡差唔多😂 都好飲嘅黃咖喱雞飯 ($68)勁多件雞 唔鞋 仲要件件都係肉 冇骨個黃咖喱只係微辣 少少甜 都幾岩送飯另外仲有d薯粒 似係煎/炸過 唔錯一大碗飯岩哂送咖喱 yummy😋香葉肉碎煎蛋飯 ($68)勁大碟😂 d肉碎好似唔使錢咁肉碎味道正常 唔會太咸太辣另外有隻煎蛋 又係勁岩送飯整體都幾好食 推介~越泰餐廳 午市勁多人食😯黃喵餐廳@葵芳係葵涌運動場對面 店有2層下面大約3張枱 上面都有20個位到裝修都幾靚 掛左d貓貓畫下層真係養左2隻貓🐱🐱Lunch menu有包飲品 一般凍飲+$2叫左杯泰式凍咖啡少甜大致同普通咖啡差唔多😂 都好飲嘅黃咖喱雞飯 ($68)勁多件雞 唔鞋 仲要件件都係肉 冇骨個黃咖喱只係微辣 少少甜 都幾岩送飯另外仲有d薯粒 似係煎/炸過 唔錯一大碗飯岩哂送咖喱 yummy😋香葉肉碎煎蛋飯 ($68)勁大碟😂 d肉碎好似唔使錢咁肉碎味道正常 唔會太咸太辣另外有隻煎蛋 又係勁岩送飯整體都

係葵涌運動場對面 店有2層
下面大約3張枱 上面都有20個位到
裝修都幾靚 掛左d貓貓畫
下層真係養左2隻貓🐱🐱

Lunch menu有包飲品 一般凍飲+$2
叫左杯泰式凍咖啡少甜
大致同普通咖啡差唔多😂 都好飲嘅

黃咖喱雞飯 ($68)
勁多件雞 唔鞋 仲要件件都係肉 冇骨
個黃咖喱只係微辣 少少甜 都幾岩送飯
另外仲有d薯粒 似係煎/炸過 唔錯
一大碗飯岩哂送咖喱 yummy😋

香葉肉碎煎蛋飯 ($68)
勁大碟😂 d肉碎好似唔使錢咁
肉碎味道正常 唔會太咸太辣
另外有隻煎蛋 又係勁岩送飯

整體都幾好食 推介~
越泰餐廳 午市勁多人食😯

下層真係養左2隻貓🐱🐱
Lunch menu有包飲品 一般凍飲+$2
叫左杯泰式凍咖啡少甜
大致同普通咖啡差唔多😂 都好飲嘅

黃咖喱雞飯 ($68)
勁多件雞 唔鞋 仲要件件都係肉 冇骨
個黃咖喱只係微辣 少少甜 都幾岩送飯
另外仲有d薯粒 似係煎/炸過 唔錯
一大碗飯岩哂送咖喱 yummy😋

香葉肉碎煎蛋飯 ($68)
勁大碟😂 d肉碎好似唔使錢咁
肉碎味道正常 唔會太咸太辣
另外有隻煎蛋 又係勁岩送飯

整體都幾好食 推介~
呢家喺葵芳嘅泰國餐館,如果唔係住喺附近嘅朋友仔或者未必會識黎呢度,因為佢喺位於葵芳街市同行景商場嗰邊,而唔係喺葵廣新都會嗰邊比較多人識佢嘅地方。依間野嘅主題除咗喺泰國菜之外,我諗就係佢嗰幾隻黑貓,我數過至少有四五隻,每隻都有唔同嘅性格,好多時我都係比佢喺門口位嗰幾隻黑貓吸引所以入咗去幫襯。但佢個食過幾次之後都覺得佢嘅食物質素唔錯,雖然地方淺窄,但係佢有上下層,樓上嘅裝修都算幾別緻,好多時想食個下午茶或者係性價比較高嘅泰國菜晚餐都會選擇去。

2024-04-06 577 views
由入座前入座左都瘋狂追你落單,態度極差,不停強調佢要番枱,其實可能做限時,唔洗咁不停追,仲要由入門口開始態度就極差。仲要夾住個夾話繁忙時間態度會差,大佬呀!俾錢食飯唔係嚟受罪。成間餐廳好迫,好昏暗,椅枱都好污糟。佢啲好評點嚟真係一個迷。瘋狂搭坐,就算你坐5 個都要搭1 個埋嚟,食客好尷尬。一行5人 食左唔夠1 個鐘,一放低筷子即問我哋可唔可以唔好坐向度傾計,好多人等緊。個你好多人等緊唔係我責任,我哋連1個鐘都未夠,仲要點餐後4-5 個字啲野先嚟又入埋我哋數?真實坐低連食只係半鐘。 俾錢請我都唔會再嚟。

瘋狂搭坐,就算你坐5 個都要搭1 個埋嚟,食客好尷尬。

2024-02-18 722 views
幫襯過幾次,食物質素正常嘅。.有一次買外賣,好多人一齊喺門口等咗成個鐘。有其中一個客追單,門口個女仔大大聲鬧個客,鬧到全部人成條街都聽到。.另一次係親身經歷,堂食食到最尾飲緊嘢俾個店員叫我去另外一張枱坐。我已經同佢講俾我1分鐘飲埋杯野,佢堅持要我即刻走,態度仲要極差。.午飯時間好忙我都明嘅,但係態度真係太差,永遠都唔會再幫襯。
幫襯過幾次,食物質素正常嘅。
午飯時間好忙我都明嘅,但係態度真係太差,永遠都唔會再幫襯。

2024-02-15 561 views
好耐冇見嘅同學仔話想食泰國嘢上網搵咗一間喺葵芳嘅泰國餐廳門口我本身以為你錯咗,因為好似一間Cafe咁入到去有喵喵做知客,任摸唔嬲♥️♥️室內嘅環境唔係太大,夠坐就OK我哋四個人嗌到成枱都係嘢食有海南雞半隻,仲要係冇骨嘅,好方便啖啖肉蒜蓉包係勁大塊,食完已經飽咗冬陰功唔係叫做太辣,不過味道出色,好夠味仲有幾隻大蝦足料👍🏻呢個鳳爪沙律都唔細份 👍🏻黃咖喱雞用嚟點麵包真係一流佢所有泰國嘅菜式都做得好夠味,估唔到店舖西西但係味道非常出色仲有小食拼盤,我哋真係叫咗好多嘢食話說係叫椰菜苗,不過個朋友嗌錯咗芥蘭😂不過都係好好味識到去盡頭,依個豬頸肉炒金邊粉已經冇人郁過,我淨係夾晒啲豬頸肉,啲豬頸肉塊塊都好厚最後仲揀咗一杯青檸泰茶~熱嘅~呢個真係好好味,一定要試開頭以為叫到成枱都係嘢食今餐應該好貴,買單嘅時候$1000都唔過,超級勁抵,每人都係二百幾蚊,就已經食到攬住個肚嗌救命,價錢抵之餘,最緊要係個味道都好出色,下次嚟葵芳食泰國嘢我都會揀返呢間
好耐冇見嘅同學仔話想食泰國嘢
上網搵咗一間喺葵芳嘅泰國餐廳

門口我本身以為你錯咗,因為好似一間Cafe咁
入到去有喵喵做知客,任摸唔嬲♥️♥️
室內嘅環境唔係太大,夠坐就OK

我哋四個人嗌到成枱都係嘢食
海南雞

有海南雞半隻,仲要係冇骨嘅,好方便啖啖肉

蒜蓉包
蒜蓉包係勁大塊,食完已經飽咗

冬陰功

鳳爪沙律

呢個鳳爪沙律都唔細份 👍🏻
黃咖喱雞
黃咖喱雞用嚟點麵包真係一流

生菜肉碎包

小食拼盤
仲有小食拼盤,我哋真係叫咗好多嘢食

蒜蓉炒芥蘭
話說係叫椰菜苗,不過個朋友嗌錯咗芥蘭😂
不過都係好好味

豬頸肉炒金邊粉

最後仲揀咗一杯青檸泰茶~熱嘅~呢個真係好好味,一定要試

2024-02-13
黃咖喱雞
小食拼盤
蒜蓉炒芥蘭
豬頸肉炒金邊粉
講下青咖喱雞。青咖喱醬汁濃郁而且香辣,完美地融合咗雞肉嘅鮮嫩。每一口都可以感受到那種濃郁嘅咖喱味道,雞肉滑嫩多汁,配合咗青咖喱嘅辣味同香料,好好食!薄餅外層烤得金黃酥脆,內裡鬆軟多層次。泰式烤豬手係一個絕對要試嘅泰國特色菜式!豬手肉質嫩滑。配合咗泰式醬汁,帶嚟一種微辣同埋酸甜嘅口感,非常有特色。青菜可以平衡其他菜式嘅濃郁味道。青菜保持住蔬菜嘅新鮮度同埋嫩脆口感,令整個餐餚更加均衡同埋健康。總括嚟講,呢餐幾好食,仲要好抵,唔貴,青咖喱雞帶嚟咖喱嘅辣味同香料風味,薄餅薄脆嘅餅底,泰式豬手帶嚟泰國特色嘅口感同風味。

薄餅外層烤得金黃酥脆,內裡鬆軟多層次。
2024-01-18
餐廳有4隻黑色貓貓🐱係一家人哦呢隻係其中一隻叫MM,係店長貓原來係老闆執番黎的,帶貓貓們睇醫生同做哂杜蟲再放喺餐廳養。附近發現浪浪都會幫忙照顧同搵認養,十分有愛心💗門口停車都算方便,有時店員可以幫手睇睇(或者坐地下位置都可以睇到車)所以久唔久都會黎幫襯泰菜一如既往好食,而且一啲都唔貴!平時食開咖喱農夫包,今日再試埋咖喱蝦都好好味😋炒野都好食,今日叫咗馬拉盞炒通菜同炒金邊炒,夠獲氣呀👍🏻會繼續光顧
餐廳有4隻黑色貓貓🐱係一家人哦

呢隻係其中一隻叫MM,係店長貓

所以久唔久都會黎幫襯

泰菜一如既往好食,而且一啲都唔貴!

平時食開咖喱農夫包,今日再試埋咖喱蝦都好好味😋

咖哩蝦(半份)

炒野都好食,今日叫咗馬拉盞炒通菜同炒金邊炒,夠獲氣呀👍🏻

會繼續光顧
2023-10-28
2023-10-23 581 views
✨鳳爪沙律份量非常滿意👍🏻😂完全冇諗過appetiser係咁多添🙈呢個鳳爪係(大部分)無骨🦴,好開心唔洗吐骨。好香辣🌶️,而且好香蒜味,好開胃🤤✨黃金炸蝦餅炸蝦餅嘅外層炸得金黃酥脆,不過油炸味稍為重咗啲🍤裡面質地紮實,冇蝦粒,蝦味都好似冇乜🦐💤。配上辣醬亦有另一番風味,鹹鹹甜甜+少少辣🦢✨蒜蓉炒通菜有淡淡蒜味🧄,炒得好有鑊氣,有小炒嘅風味🥬🔥。有部分桱部食落好韌,所以我都係比較鍾意食葉部🙈不過整體都比較脆身&易咬🤤😙✨菠蘿海鮮炒飯普通炒飯咁啦,粒粒分明🍚裡面有啲三色豆、好多菠蘿粒粒🍍、蝦, mini八爪魚, 帶子。頂部有啲暖肉鬆,令到炒飯變得味道豐富多樣咗🐽✨($28的)特色飲料•青檸梳打💚青檸味好突出,偏重酸味,唔會好甜,幾解渴。•蝶豆花梳打💜零蝶豆花味😭😭就係檸檬梳打 咁🍋一樣都係唔甜又解渴,好似飲健康版嘅汽水咁。
✨鳳爪沙律

✨黃金炸蝦餅

✨蒜蓉炒通菜

✨菠蘿海鮮炒飯

✨($28的)特色飲料
•青檸梳打💚
青檸味好突出,偏重酸味,唔會好甜,幾解渴。

•蝶豆花梳打💜
2023-10-22
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
之前朋友響黃喵食過一次晚餐,覺得好好食而且知道我鍾意貓貓,所以介紹我一定要黎呢間隱世泰國餐廳度試下☺️餐廳午餐時段會好多人,我同朋友就揀咗2:00後先至黎,唔使排隊😎一入餐廳就見到有兩隻活潑嘅小黑貓🐈‍⬛😍餐廳分開兩層的,我哋當日揀咗坐上層用餐上層環境寬闊舒適,好喜歡周圍牆壁都掛滿左貓貓嘅圖畫二樓呢度都有兩隻黑貓咪架!好活潑可愛❤️我哋用餐既時候貓貓會經常出沒行來行去,我同朋友食得好開心吖😄一路食一路同貓貓玩貓貓都好乖巧🥰見到有食物都唔會跳上枱午市套餐🐔海南雞配油飯/ 白飯午市套餐來講個份量都算大😋海南雞肉好嫩滑,雞皮薄薄口感爽,唔會話好多肥膏,油飯香噴噴👍🏻呢個真係必點❤️🥬🐷生菜肉碎包豬肉碎微微辣,好醒胃😋炒得好夠香,生菜夠新鮮爽脆,用嚟包肉碎就啱晒👍🏻雖然係下午茶餐,但份量都唔細喎😋迷你雞冀配越式札肉湯檬粉雖然係迷你,但份量又唔算太細😋好抵食下次會再黎試吓晚餐,有幾款想食既食物要晚市先至有好鍾意上層既環境🥰好適合和一班朋友黎飯聚
之前朋友響黃喵食過一次晚餐,覺得好好食

一入餐廳就見到有兩隻活潑嘅小黑貓🐈‍⬛😍
餐廳分開兩層的,我哋當日揀咗坐上層用餐
上層環境寬闊舒適,好喜歡周圍牆壁都掛滿左貓貓嘅圖畫
二樓呢度都有兩隻黑貓咪架!好活潑可愛❤️
貓貓都好乖巧🥰見到有食物都唔會跳上枱
午市套餐
🐔海南雞配油飯/ 白飯
午市套餐來講個份量都算大😋
呢個真係必點❤️
🥬🐷生菜肉碎包
雖然係下午茶餐,但份量都唔細喎😋
迷你雞冀配越式札肉湯檬粉
雖然係迷你,但份量又唔算太細😋好抵食
下次會再黎試吓晚餐,有幾款想食既食物要晚市先至有
好鍾意上層既環境🥰好適合和一班朋友黎飯聚
Lunch
  • 海南雞飯
  • 生菜肉碎包
2023-09-09 372 views
I recently had the pleasure of dining at M.Yellow, a charming restaurant located in Kwai Fong. As soon as I stepped inside, I was greeted by a cozy and inviting atmosphere. The restaurant's theme revolved around cats, although I must clarify that there weren't any real cats present during my visit. Nonetheless, the feline-inspired decor added a touch of whimsy to the dining experience.M.Yellow specializes in South East Asian cuisine, offering a diverse range of dishes to cater to various palates

M.Yellow specializes in South East Asian cuisine, offering a diverse range of dishes to cater to various palates. From the lunch menu, I decided to try their Hainan chicken with oil rice. Priced at an affordable $58, this dish turned out to be an absolute delight.

The Hainan chicken was cooked to perfection, boasting a tender and juicy texture that was simply mouthwatering. The chicken had a subtle yet flavorful taste, with the accompanying sauce adding an extra layer of deliciousness. The oil rice was fragrant and had a rich, savory flavor that complemented the chicken beautifully.

To accompany my meal, I opted for a Thai milk tea, and I was not disappointed. The tea had a delightful balance of sweetness and creaminess, making it a refreshing choice that paired well with the flavors of the Hainan chicken.
2023-08-24 405 views
自從上一次嚟過之後.已經有一段時間無嚟.原因係去咗將軍澳揍小朋友.但我時不時有留意呢間餐廳.今日返咗葵涌.便立即過嚟會一會喵🐱星人!由地下餐廳門口上到二樓.我數過共有四隻黑色喵🐱星人迎接我哋.我哋都係鍾情二樓.因為二樓比較寧靜優雅舒服.兩三個人細語傾談.今次三個人點餐如下:1. 泰式炒咖哩配海鮮農夫包 X1 $168元2. 黃金炸蝦餅(4件)X1 $68元3. 烤薄餅X1 $48元4. 蒜蓉炒通菜加馬拉盞X1 $68元5. 辣椒膏炒蜆 X1 $88元6. 海南雞(半隻)X1 $88元7. 越南春卷拼咖哩角 X1 $58元8. 碟豆花(凍)X1 $28元
1. 泰式炒咖哩配海鮮農夫包 X1 $168元
烤薄餅
辣椒膏炒蜆
蒜蓉🧄炒通菜
越南春卷拼咖哩角
朋友帶我到葵芳越南泰國小店午餐,聞說經常排長龍所以要急急腳趕去排隊。趕到小店前,瞪瞪瞪瞪,有4隻好優雅的黑貓在店門內迎接客人,愛貓朋友應會很興奮。我們今次上二樓用餐,整間小店很整潔,店員充滿活力亦很有禮貌,牆上掛了很多關於貓的圖畫。午餐有越式或泰式飯麵可選擇,店員很有耐性解釋紅咖喱偏甜、黃咖喱中度辣、綠咖喱就最辣給我聽,唔該晒🙏🏻 黃咖喱雞吖唔該😄 雞件是煎過的,很香口,黃咖喱質感濃厚,辣度適中,加上大大碗的飯撈咖喱汁,正👍🏻之後飲杯泰式凍檸茶解辣,完美的配搭😎

2023-08-04 1640 views
朋友知我鍾意食泰國嘢,帶咗我去葵芳一間隱世嘅泰越式餐廳~ 呢間餐廳有2層,下層坐位比較少,我哋坐上層,地方寬闊,裝修唔似一般泰越式餐廳,反而比較有文青feel,仲有好多貓貓掛畫裝飾~ 老闆係愛貓之人,舖頭有4隻好活躍嘅黑貓🐈‍⬛好似巡視業務咁周圍行,但又唔會阻礙客人用餐,感覺好舒服,好啱情侶,或者三五知己,一家大細去👍我哋叫咗泰式椰子雞湯🥥上到枱已經聞到淡淡嘅椰子香味,而且仲有好多雞肉,菇類同香茅,好足料,雞肉煲完依然保持嫩滑,唔會乾柴柴,味道香甜😋重頭戲係是日精選嘅咖哩海鮮農夫飽🦀🦐🦑🦪🍞海鮮有炸蝦,軟殼蟹,魷魚,帶子等等...好豐富!炸蝦好大隻,軟殻蟹啖啖肉,份量好足,炸得香脆,再配上香濃嘅咖喱汁真係好食到停唔到口!最正係農夫飽,索晒香辣度適中而帶微甜咖喱汁,好惹味😋簡直係絕配👍員工推介嘅冬陰功焗薯條🧀🍟係由冬陰功味薯條再加上芝士去焗出嚟,外脆內嫩,而且真係有拉絲嘅感覺,味道幾特別,唔錯😋叫咗個越式蔗蝦做小食,蔗蝦肉咬落好彈牙,應該全部都係用蝦膠打出嚟先有咁嘅口感,啖啖肉好鮮!叫咗兩杯沙冰,朋友揀咗檸檬乳酪沙冰🍋檸檬酸酸甜甜好清新,我揀咗芒果沙冰🥭每啖都充滿芒果嘅香甜味,鍾意芒果嘅

我哋叫咗泰式椰子雞湯🥥

重頭戲係是日精選嘅
咖哩海鮮農夫飽🦀🦐🦑🦪🍞

員工推介嘅冬陰功焗薯條🧀🍟

叫咗兩杯沙冰,朋友揀咗檸檬乳酪沙冰🍋
檸檬酸酸甜甜好清新,我揀咗芒果沙冰🥭
每啖都充滿芒果嘅香甜味,鍾意芒果嘅朋友
一定要試👍

PS: dinner有一人餐或者二人餐可以選擇,仲有lunch同下午茶好經濟抵食😋
2023-08-02
  • 冬陰功芝士焗薯條