2024-08-12 118 views
早幾個月前 看到網路名人的評論 說這店子 又平又好性價比高 又因為店子位於居所附近 所以過來幫襯一下 當時的評論已經覺得 影片分享平台有點言過其實 當時是點了一碟豉椒鮮魷飯 以地方小店評論 質素是可以的 只是跟網路名人的標準 就有一點失望 當時總結是以50分為合格 分數應是60分左右 總括是 簡單的一餐 是可以的 所以過後都光顧了一兩次外賣 平均亦是60分左右吧但昨日 再點了四個外賣 評語是如下:中式美國牛柳、除了酸甜汁是可以 、 牛肉本身的質地 好像變種基因一樣 用筷子一夾 肉質本身完全沒有味道西芹斑片、西芹質地不錯 、斑片的肉質 也是變種基因 用筷子是夾不起來的 整碟菜的調味也是淡出了來西蘭花炒鮮魷西蘭花 和 鮮魷 質地是可以的 但他的做法不是炒 是用水灼的 芡汁水汪汪 調味淡茂茂 最後是薑蔥霸王雞:只有這個才可以打分、冰鮮雞是肯定的 但質地也可以 總算試到一點味道 我比50分。總括是我家的印傭姐姐 也比他煮好好多。出這評論,不是要詆毁 真心,希望他有一點改進
早幾個月前

但昨日 再點了四個外賣 評語是如下:

中式美國牛柳、

西芹斑片、

西蘭花炒鮮魷

最後是薑蔥霸王雞:
我比50分。

總括是我家的印傭姐姐 也比他煮好好多。

出這評論,不是要詆毁

真心,希望他有一點改進
2024-05-14 323 views
因為早排見到其他食評,見到呢道個豉椒魷魚炒麵炒得好靚,咁啱經過呢度所以走黎試吓,上枱熱辣辣出曬煙既,魷魚都算係大舊仲算係幾多下,最欣賞佢嘅脆麵底,因為冇幾多茶餐廳會做,因為嘥時間嗎!味道幾好!
豉椒魷魚炒麵
豉椒魷魚炒麵
2023-07-17 867 views
點解開左幾年冇人寫食評既 🤔 係味道?定服務?今日八號風球下午四點幾落波,怕左橫風橫雨,衹好在山上找野食。安泰邨有不少不同種類的餐廳,算是有-選擇,呢間「孖記廚房」空間好細,可能有五張枱,算是比較侷促,環境不算舒適。佢既下午茶價錢比較便宜,但晚餐又不算平,而且飲嘢要加 $8(冷熱同價),算是貴。揀了兩款晚市套餐 : 豉汁蒸䱽魚和菜芯炒牛肉,先來例湯,冇咩味,冇咩料,衹有一小舊合掌瓜,飲吾出咩湯味,太淡 😐豉汁蒸䱽魚 🐠 $66都算大條,味道新鮮,呢個餸都可推介菜芯炒牛肉 🥬 $65呢味餸頗有家庭菜味道,放了蒜茸和葱頭去炒,所以夠香,菜芯炒得夠稔,很易入口,亦入味,牛肉雖新鮮,但冇咩調味,有點失色。乾炒牛肉 🥓 $44呢款係叫外賣的,牛河炒得夠鑊氣,不過牛肉又係用個d,所以味道差少少,而且份量少,得幾片,要讚的是外賣冇收盒錢👍佢地餐單上仲有好多小菜同碟頭飯,總結係佢地廚房炒功係幾有鑊氣既,上枱都熱辣辣,所以下次都會再去試其他菜式的。
點解開左幾年冇人寫食評既 🤔 係味道?定服務?

豉汁蒸䱽魚 🐠 $66
都算大條,味道新鮮,呢個餸都可推介

菜芯炒牛肉 🥬 $65

乾炒牛肉 🥓 $44