2017-01-23 7574 views
原本去出席一個活動,忽然公司急召要回程,失望之餘便立刻往附近找地方醫肚,没想過前面便是出名叉燒煎三蛋飯的茶餐廳。定好食物後,興致被女店員劃破 …… 所有飯已賣完,唯有茶餐、全日套餐出售。説起全日套餐的價錢是幾特别,不減反加,即是在中午12時後點全日套餐,每份要加$3變成$29,不過凍飲只加$1又真是從來没遇過。全餐不點牛油多士是可以點多一款炒意粉的配料,那不外乎是加多隻雞翼/午餐肉/火腿。幸而我是點牛油多士,多士烘脆又不會乾口,吃過也知是新鮮貨,最正是塗牛油而非瑪芝蓮。沙爹牛肉炒意似乎是用沙茶醬加黄薑粉來炒,吃落並非太油,意粉偏向腍身,沙爹牛肉仍吃到肉質。雞翼炒意粉的意粉及調味是與上一碟是一樣的,兩隻雞翼炸成皮香肉滑,最正是全熟卻不會嚡囗。味道 3.5環境 3服務 3衛生 3.5抵食 4

味道 3.5

環境 3

服務 3

衛生 3.5

抵食 4
$30 (Lunch)
2017-01-05 1101 views
聽說孖沙很出名,是那個三眼仔太陽蛋叉燒飯,很想去食下,不過,兼職地方的午膳時間是下午兩點開始三點結束,如此遲的午膳時間食一大個飯,肯肯定會飯氣攻心,工作時必定打瞌睡,因此放棄,改食雞蛋芝士三文治算。兩點後的食店還是很多人,附近的打工仔絡繹不絕,食完就走,翻桌時間很快。也因為座位不多,搭檯是常態。就像我隔離的也是食三眼仔太陽蛋飯,看見就想食。顧客多但店員經驗老到態度友善,安排食客進座從容不迫,她瞟一眼,兩三句說話,我便坐下,叫分蛋治,加杯茶走。蛋治烘底是店員提議,麵包鬆脆,雞蛋香滑,一定有兩隻雞蛋,芝士在底,被溫度熱至半溶。簡單蛋治缺毫不hea 做,不錯。

2016-12-06
2016-12-31 1039 views
小妹自問是一名徹頭徹尾的「蛋痴」,久聞禧利街「孖沙茶餐廳」三眼仔太陽蛋飯的大名。惜,一直未有機會拜訪。 這天,又踏上叮叮車半日遊,在西港城站下車,先去會一會「三眼仔」。 甫坐下,一問,始知太陽蛋可選配叉燒、腸仔、餐肉或火腿等,小妹毫不考慮地,要了火腿煎蛋飯$31,配凍檸茶(+$6)。 凍檸茶,對板之作,茶香檸香,盡在一口之中。碎冰,更加值得一讚。 煎蛋飯,幾乎是每一張枱必點的食物。稍等片刻,阿姐送上即叫即煎的火腿煎蛋飯。只是一膠碟上,三隻連成一體的煎蛋,如三個太陽般,重重地覆蓋在白飯上,且淋上量的豉油。兩片火腿,則藏在煎蛋下,實而不華。 先吃一口混入豉油的白飯,飯粒偏向乾硬,咬口嚼勁十足,拌入鹹鮮帶甜的豉油,小妹挺喜歡的。 太陽蛋,蛋白邊呈焦脆狀的,既脆又香。蛋香細滑,半熟的蛋黃,咬下去一瀉而下,滋味非常。

2016-12-31
Type of Meal
Lunch
2016-12-01 1267 views
今日。第一次去試。就諗住叫佢地出名既蛋飯。因為第一次食唔太知有咩。就問佢有無叉蛋飯。呀姐一個無字回答。咁我唔知佢話無咩。我再追問。佢態度勁差咁話。都話無蛋囉。 咁我就睇下餐單。睇下有咩食。 點知佢無啦啦媽差我。話。咁你要定唔要呀。 都話等下囉。你又睇餐單。咁姐係要定唔要。 咁我又再問。姐係點。 佢之後勁燥咁話我。都唔知你要定唔要。幫你落左單。 又話要又話唔要。 發大黎講。 我即場燥左。 走左。。。呢間野態度好有問題。禮貌係零。
2016-11-29 961 views
食過孖沙無數次,但三眼仔飯係第一次。雖然係普通到極點嘅腸蛋飯。但d蛋真係煎得好靚好靚,加埋平民嘅價錢(中上環區),冇得輸。黎呢度食晏預左好迫好迫,食飯時間8個人坐張圓檯,完全冇多餘活動空間,連碟飯都要打直擺。雖然服務態度唔係滿分,但為左有限地方有限時間,做多d生意,少不免要指揮下d食客。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$36 (Lunch)
2016-11-21 1108 views
話說是日午餐,一心要吃到傳說中的三眼仔飯,怕遲到叉燒會賣光,小人十一時多已從辦公室出發買飯盒去也。飯盒一開,面上滿滿的三隻太陽蛋已令人食指大動。弄穿蛋黃,讓蛋液流下硬身的飯粒,再混著甜豉油,簡直是天衣無縫的配搭!很喜歡偏瘦的叉燒;因為若然用的是肥叉,便會太膩了。欣賞至尊頹飯,但膽固醇超標,絕對不宜多吃。😥

三眼仔叉燒飯
欣賞至尊頹飯,但膽固醇超標,絕對不宜多吃。😥
Type of Meal
Lunch
三眼仔叉燒飯
2016-10-21 1194 views
夏日炎炎到上環懷舊一番,門面非常舊式傳統的茶餐廳,室內只有風扇,帶港女黎肯定死得,但從老板娘的笑容談話間,feel到這家族經營的老式餐廳,尚有點街坊情說回主菜,知道該店最出名叉燒煎蛋飯,但個人口味問題,點了火腿煎蛋飯(太陽蛋)+凍奶茶$31,頹唔頹飯見人見至,但賣相一定殺食,不要有什麼期望,只是一般的腿蛋飯,但太陽蛋煎得咁靚,師傅確有手藝,黃金金的蛋黃汁送飯一流,而且價錢相當便宜呢,環境擠迫一點,但午餐來個便宜快食也不錯
火腿煎蛋飯
2016-09-13 1600 views
今日黎左好出名三蛋飯既孖沙食lunch, 好可惜今日叉燒已經賣晒, 無得食傳說中既叉燒蛋飯. 最後同情人叫左一個餐肉煎蛋飯, 上枱個下一樣咁震撼, 三蛋果然明不虛傳, 三隻都係太陽蛋, 加埋煎香左既餐肉真係好香. 食法就係將三蛋撈埋d 豉油飯食, 真係好香, 不過就好有罪惡感.另外就叫左一個比較健康既鮮茄豬扒飯, 豬扒就有少少乾身, 所以就一般, 但個鮮茄汁都做得唔錯.下次一定要食下個叉燒蛋飯!!!

下次一定要食下個叉燒蛋飯!!!
2016-09-13 1257 views
點了一碟叉燒煎蛋飯,叉燒偏瘦,豉油汁得不夠味,有點兒奇怪呀。完全零特別。sorry!味道非常一般。反而眼見其他食客叫的碟頭飯還美味!不過價錢是抵的,但不太值得試。
不過價錢是抵的,但不太值得試。
叉燒煎蛋飯
2016-09-13
$37 (Lunch)
我愛頹飯 頹飯愛我,鼓油同蛋係精髓所在❤️拮穿蛋黃個下真係好high架😍,可惜有一隻爛咗😭 至愛嘅蛋汁撈飯固然冇得輸,叉燒份量都幾多下,不過感覺上其他茶餐廳都做到,有啲睇頭咁囉😂第一次飲,陣杏仁味接受到喎😃 甜甜地,以後飲野又多個選擇喇😙留意返每人最低消費為$20😇
我愛頹飯 頹飯愛我,鼓油同蛋係精髓所在❤️
太陽蛋叉燒飯
杏仁霜

留意返每人最低消費為$20😇
2016-08-29
$50 (Lunch)
2016-08-23 681 views
卧薪嘗膽黎到挑戰呢個罪惡感爆燈的"三眼仔"飯 - 呢度既招牌三蛋叉燒飯茶餐廳裡幾乎9成人都係點呢個飯, 而且叉燒好快會賣晒!我地坐低只係叫左一個三蛋叉燒已經賣晒了, 另一個轉了做餐肉鼓油撈蛋 / 叉燒 /餐肉再加白飯好難唔好食~~ 簡直頹飯之最!蛋汁飯食好滑口, 而且份量夠大, 一定食得飽 ,都只係$29!不過有膽固醇問題的人真係唔好亂試我覺得正常人一年食一次OK
茶餐廳裡幾乎9成人都係點呢個飯, 而且叉燒好快會賣晒!
我地坐低只係叫左一個三蛋叉燒已經賣晒了, 另一個轉了做餐肉
不過有膽固醇問題的人真係唔好亂試
我覺得正常人一年食一次OK
2016-08-02
$29 (Lunch)
2016-06-08 2083 views
平時我都好懶,唔係好中意周圍塭食,食黎食去都果幾味,今日係中環唔想再食大家樂吉野家麥當勞南記,又熱又落雨徒步行去上環...為左呢個三眼仔,見到三隻太陽蛋煎埋一齊,好想大叫!!! 痴線,out哂全日涉蛋量x100000唔理,out咪out,照食! 果種滿足既感覺... 唔識點形容...感動到好似想喊出黎... 嗚,原來特登去塭好西,然後食得到既感覺係甘滿足其實想食叉燒蛋,黯然銷魂飯,但係甘岩無叉燒所以先嗌腸仔,燶左啲,算,我為既係蛋,果份滿足下次一定要食叉燒蛋盛惠$31
為左呢個三眼仔
感動到好似想喊出黎...
嗚,原來特登去塭好西,然後食得到既感覺係甘滿足

其實想食叉燒蛋,黯然銷魂飯,但係甘岩無叉燒

所以先嗌腸仔,燶左啲,算,我為既係蛋,果份滿足
下次一定要食叉燒蛋
盛惠$31
2016-06-08
$37 (Lunch)
2016-05-23 1732 views
中午過去,大概12:40到吧,排了好多人了。好在我一個人等了一會就到我了。點了豬排飯和凍檸茶。豬排飯挺好的。黑椒味蠻重,肉質也不會老,就這種薄切的豬排而言能保持這樣的肉質算是成功的。檸茶也好。用的碎冰。不過感覺衛生不是很好。
豬排飯
豬排飯
孖沙嘅三眼仔飯岀曬名,下午大排長龍,晏啲去都未必到中午早左去,前面只有3個人在前面等候,等約5分鐘就可入座了 (需要齊人才會被安排座位) 點了一個叉孖沙嘅三眼仔飯岀曬名,下午大排長龍,晏啲去都未必食到點了一客叉燒煎蛋飯$31,一杯凍華田$6及一個火腿煎蛋飯$31. 叉燒煎蛋飯$31: 唔洗1分鐘就上桌,但有一隻蛋已穿了。叉燒比較乾身,不是油光蜜紅的肥美叉燒,加著澎湃的蛋黃漿同吃就剛好了。火腿煎蛋飯$31: 飯堆得似山,上面放著三隻燶邊太陽蛋,旁邊放著三塊火腿,上桌前再邪惡的淋上深黑色的甜豉油。輕輕把蛋黃刺穿,澄黃的蛋黃漿漸滲到飯裏面,混著深黑的豉油,令本來雪白的米飯變成啡黃因有3隻蛋的關係,蛋黃漿能包裹著每粒米飯,令人心動。孖沙的米飯做得偏硬,不知是否為了平衡3隻蛋黃的濕潤感而突登做乾一些的呢? 吃下,蛋黃的脂香濃氣,豉汁的甜味,蛋白邊位有焦邊吃下的香脆可口,最後是火腿片輕盈不嗆的咸香,可是說是超級的心靈雞湯! Wow factor: 8/10孖沙茶餐廳 (上環)上環禧利街23號地下
孖沙嘅三眼仔飯岀曬名,下午大排長龍,晏啲去都未必到

叉燒煎蛋飯$31: 唔洗1分鐘就上桌,但有一隻蛋已穿了。
因有3隻蛋的關係,蛋黃漿能包裹著每粒米飯,令人心動。
Wow factor: 8/10

孖沙茶餐廳 (上環)
上環禧利街23號地下
2016-05-19
2016-04-13 1670 views
孖沙名物,义燒煎蛋飯,又名三眼仔。說穿了就係麻甩飯XD,究竟呢個麻甩飯有咩禁吸引?!話說呢日特登早餐都唔食,一心要食到三眼仔飯。因為同事話要食到义燒,最好12點前去到,如果賣哂就得返餐肉架喇!我好準時11:30已經去到,安全有义燒食,心裡暗喜!伙記會問你要熟蛋定太陽蛋,一心想食三眼仔既朋友記得要叫太陽蛋喇!呢頭比完錢,呢頭外賣已經光速出現係眼前!雖然外賣既賣相冇禁靚仔,不過味道係唔會變。太陽蛋义燒甜豉油呢個三重奏無得輸,蛋汁撈飯非常creamy,甜豉油不會太咸,义燒略嫌有啲瘦同咸,但加埋一齊食真係停唔到口食哂成盒飯!簡直係減肥天敵,女士們都係間中食下好了(-_-)係上環揾個三十蚊食飽飽既地方真係唔多,三眼仔飯性價比高,其實唔難明白佢點解會禁受歡迎!

义燒煎蛋飯(三眼仔飯)$31

2016-04-12
TakeAway
$31 (Lunch)
义燒煎蛋飯(三眼仔飯)$31