2018-11-06 43 views
難得呀妹黎紅磡搵我,佢成日話想食d高級野,係網上search到呢間睇落幾合佢意,就同左佢黎呢到食啦!首先門面睇落都已經好吸引,成個打卡熱點餐廳咁但入到去先比佢寧靜既外表呃左,入面都有幾台人係到聚會緊,不時都傳出歡聲笑語,好似好開心咁,令到成間餐廳個氣氛溫馨左店員比左個平版電腦我地睇菜單,我地得兩個人,驚食唔哂之餘,想另外叫甜品,所以就冇加60蚊要set dinner 我地叫左個軟殻蟹黑松露野菌意粉,比想像中好食,個軟殻蟹出乎意料地大,就算我同呀妹一人一半都食到好多,而且上台果陣個蟹仲係好熱好脆!意粉都好香黑松露味,個底好多野菌,d野菌都好好咬口每次食西餐我都會要返個扒,我地就叫左個熊本西冷 7成熟,一啖咬落去真係好香牛味,肉質鬆軟但亦都有咬口,配埋個汁一流最後我地叫左個朱古力心太軟,其實我地都係比佢吸引左先黎果然冇令我地失望!切開睇,入面勁流心!但外層係堅挺,一d都唔似之前食果d(好似麵包咁淋哂)流心既朱古力味勁香濃,真係好鐘意呢個心太軟佢仲配左提子乾酒香雪糕,同個心太軟好夾
首先門面睇落都已經好吸引,成個打卡熱點餐廳咁

最後我地叫左個朱古力心太軟,其實我地都係比佢吸引左先黎
流心既朱古力味勁香濃,真係好鐘意呢個心太軟
佢仲配左提子乾酒香雪糕,同個心太軟好夾
2018-11-05 223 views
去何文田慶祝朋友新屋入夥🎊,到夜晚朋友就帶我去一間新開嘅餐廳。係地鐵何文田站B1出口位,沿天橋行 3分鐘左右就到了,好方便呀👍🏽店內的燈光唔會好暗,光線後柔和,播放著熟悉的英文歌🎶,氣氛很好餐牌係用平板顯示的,唔會浪費紙張👍🏽這裏有set dinner或者散叫set dinner就是主餐牌上點選主菜,再多加HK$60,套餐包括沙律、餐湯、飲品及甜品。餐包是黑松露芝士法包,外面很脆,而麵包就是軟身的,中間搽了黑松露牛油芝士好香濃喔沙律有兩款選擇我就簡左煙三文魚沙律,三文魚卷成花花的樣貌,醬料時蛋黃醬。皇室和牛漢堡這個漢堡包🍔拎出黎既時候吸引左其他食客的目光👀麵包有烘一烘過,🐮和牛漢堡很厚身,好有牛肉汁。有一2大塊煙肉,中間有酸瓜、洋蔥沙律醬、蕃茄,所以食落唔會覺得好乾身有薯條🍟食😍熱熱的很脆蜜汁黑椒豬手大大隻的豬手,外層焗到很脆口,切既時候聽到‘索索’聲。黑椒味很出 夠惹味,💛肉質偏瘦嫩,肉的份量很多,有酸椰菜、蜜汁醬及薯條🍟伴旁有1蚊隻生蠔優惠,唔係唔叫呀⁉️雖然唔算係係好肥美,不過$1隻好抵生蠔也好新鮮

餐牌係用平板顯示的,唔會浪費紙張👍🏽

這裏有set dinner或者散叫

沙律有兩款選擇
我就簡左煙三文魚沙律,三文魚卷成花花的樣貌,醬料時蛋黃醬。

這個漢堡包🍔拎出黎既時候吸引左其他食客的目光👀

有薯條🍟食😍熱熱的很脆

蜜汁黑椒豬手
大大隻的豬手,外層焗到很脆口,切既時候聽到‘索索’聲。

有1蚊隻生蠔優惠,唔係唔叫呀⁉️
雖然唔算係係好肥美,不過$1隻好抵生蠔也好新鮮
2018-11-05 24 views
係紅磡收工, 成日經過Macaroni , 一直都想試, 今日終於試到啦~~~地點就腳, 就係何文田地鐡對出...店內環境舒適, 好岩一大班人同情侶聚會...同朋友2個各自點左SET DINNER, 包括沙律、湯、飲品及甜品首先有鮮果沙律, 生果好新鮮, 好甜~~之後我地簡左白湯, 係粟米茸忌廉湯, 啖啖入口時帶有濃郁的粟米香味..好正正餐朋友點左鮮茄肉丸意粉, 肉丸和是個經典組合......麵條掛上滿滿醬汁味道惹味十足,肉丸煎至金黃色, 好彈牙~~~我就點左卡邦尼意粉, 忌廉汁夠香濃幼滑, 啲汁一樣掛滿每條意粉, 味道更特出更豐富,食到無停口....食完正餐之後仲叫左甜品, 75%朱古力心太軟切開後, 流心的朱古力醬緩緩流出, 入口味好濃郁呢北海道千層雲尼拿蛋糕千層蛋糕好足料, 甜度適中,不會讓人膩口
店內環境舒適, 好岩一大班人同情侶聚會...

首先有鮮果沙律, 生果好新鮮, 好甜~~
食完正餐之後仲叫左甜品, 75%朱古力心太軟
切開後, 流心的朱古力醬緩緩流出, 入口味好濃郁呢
北海道千層雲尼拿蛋糕
千層蛋糕好足料, 甜度適中,不會讓人膩口
2018-11-04 38 views
呢間餐廳真係岩哂情侶黎食,地點唔會話好唔就腳,而且唔會有好多人,可以舒舒服服咁傾下計。我地嗌左SET DINNER,都算幾抵食,有前菜同湯。煙三文魚沙律 - 只要菜新鮮就是好 ,個汁值得一讚,提味之餘好香甜。熊本霜降西冷 - 呢個睇到個肉嘅色都知有幾靚,入面非常之嫩,好多肉汁半熟刺身帶子黑松露意大利飯 - D帶子好大粒呀!!好有口感,個飯剛剛好,唔會覺得太膩北海道千層芒果蛋糕 - 個賣相靚到癲左,真係唔捨得食,超級吸睛,個CREAM好香滑,日本甜品真係零舍不同
我地嗌左SET DINNER,都算幾抵食,有前菜同湯。
2018-11-03 247 views
最近係紅磡呢頭展開左新食力多左黎呢一頭食貪佢價錢冇咁貴,又多選擇今日就黎左呢間係正何文田站一出就係既BAR一試==============================MENU採用電子化系統方便又易睇I LIKE IT~依家竟然做緊$1一隻蠔梗係唔洗講咁多即時啪返兩隻先啦唔好以為$1一隻佢就比平貨你佢D蠔又大隻又新鮮食到濃濃既蠔味,又JUICY比得上D貴價蠔架煙三文魚沙律煙三文魚大大塊,一D都唔孤寒沙律菜夠新鮮,咬落去好爽口粟米茸忌廉湯個忌廉湯好濃厚配埋麵包一流熊本西冷(霜降)終於黎到今日既主角:霜降牛扒!!呢個真係必食推介大家一定要試叫左七成熟入面既肉汁仍然好好咁保留左係入面一咬落去,鮮嫩既肉質,豐富既口感仲有分佈平均既油脂係口腔到爆發出濃郁既牛味雖然塊扒咁大塊但係我相信比多幾塊我都照食得落配菜既薯仔都整得幾好,幾有薯荐配埋上面既炸蒜就更香更惹味食好西又點可以唔以甜品作結呢我就叫左個北海道千層芒果蛋糕,同埋75%朱古力心太軟呢兩個都係今餐好完美既句號北海道千層芒果蛋糕餅皮都幾薄忌廉都幾香,而且質感又輕又軟加上層次分明,層數都唔少令佢入口好creamy值得一試75%朱古力心太軟然後就
最近係紅磡呢頭展開左新食力
多左黎呢一頭食
貪佢價錢冇咁貴,又多選擇
今日就黎左呢間係正何文田站一出就係既BAR一試

MENU採用電子化系統
方便又易睇
I LIKE IT~
依家竟然做緊$1一隻蠔
梗係唔洗講咁多
即時啪返兩隻先啦
唔好以為$1一隻佢就比平貨你
佢D蠔又大隻又新鮮
食到濃濃既蠔味,又JUICY
比得上D貴價蠔架
煙三文魚沙律
煙三文魚大大塊,一D都唔孤寒
沙律菜夠新鮮,咬落去好爽口
粟米茸忌廉湯
個忌廉湯好濃厚
配埋麵包一流
熊本西冷(霜降)
終於黎到今日既主角:霜降牛扒!!
呢個真係必食推介
大家一定要試
叫左七成熟
入面既肉汁仍然好好咁保留左係入面
一咬落去,鮮嫩既肉質,豐富既口感
仲有分佈平均既油脂係口腔到爆發出濃郁既牛味
雖然塊扒咁大塊
但係我相信比多幾塊我都照食得落
配菜既薯仔都整得幾好,幾有薯荐
配埋上面既炸蒜就更香更惹味

食好西又點可以唔以甜品作結呢
我就叫左個北海道千層芒果蛋糕,同埋75%朱古力心太軟
呢兩個都係今餐好完美既句號
北海道千層芒果蛋糕
餅皮都幾薄
忌廉都幾香,而且質感又輕又軟
加上層次分明,層數都唔少
令佢入口好creamy
值得一試
75%朱古力心太軟
然後就係我既至愛,心太軟啦
真不愧係75%朱古力
入口果然食到好香濃醇厚既朱古力味
令人回味無窮
流心效果都唔錯
但如果焗少30秒左右可能會好D
2018-10-31
$200 (Dinner)
  • 熊本西冷(霜降)
  • 北海道千層芒果蛋糕
  • 75%朱古力心太軟
2018-11-02 25 views
朋友話佢屋企附近開左間新餐廳好似幾靚又唔貴,邀請我陪佢去試下,所以我地揀左星期五晚黎Happy Friday呢間西餐廳雖然唔大,但係檯同檯之間都算有足夠距離,唔會話好逼室內有許多可愛貓貓掛畫我地揀左兩個主菜,其中一個加$60蚊升級做套餐,可以有沙律餐湯甜品及餐茶。煙三文魚沙律竟然係用蛋黃醬做醬料,未試過又幾好食。今天的是日餐湯是菠菜忌廉湯,不算濃稠但菜味足夠,唔錯另外我地加左兩隻$10蚊既南非生蠔,生蠔鮮甜肥美,抵食主菜叫了半熟刺身帶子黑松露燴飯,帶子非常大粒,外皮微微煎過哪裏仍是生的,所以好軟熟。黑松露燴飯的黑松露味足,好食。另外一個主菜叫了熊本西冷。由於是霜降牛,所以就算是西冷部位的油脂仍十分充足。入口不硬有牛味,好味另外加左個鮮果拿破崙。Custard醬與酥皮一軟一脆,形成美妙的口感,加上新鮮的水果好好食吖吃完之後我相信朋友遲d會成日落樓食呢間(笑)

室內有許多可愛貓貓掛畫

煙三文魚沙律竟然係用蛋黃醬做醬料,未試過又幾好食。

今天的是日餐湯是菠菜忌廉湯,不算濃稠但菜味足夠,唔錯

另外我地加左兩隻$10蚊既南非生蠔,生蠔鮮甜肥美,抵食

吃完之後我相信朋友遲d會成日落樓食呢間(笑)
2018-11-02
$250 (Dinner)
2018-10-31 30 views
今日放工約女朋友食飯,過左去何文田搵野食🤓見到有間新開嘅西式餐廳,裝修同野食相片都好吸引,就選擇了入去食。裝修風格屬於工業風,水泥的牆身加上不同的掛畫,成個感覺好舒服!餐廳用電子Menu,而且惠顧main course加$60可升級為set dinner,有齊沙律、餐湯、法包、甜品及餐飲,豐富好多。🤤原本想叫熊本西冷同焗柚子三文魚扒,但三文魚扒賣晒😭我地就叫左熊本西冷同安格斯肉眼,五成熟。是日餐湯係西蘭花忌廉湯,充滿西蘭花及忌廉香味,口感又滑。黑松露芝士法包絕對有驚喜!!!好想瘋狂食多幾塊🤤🤤主菜方面,個人建議價錢貴少少都要叫熊本西冷,肉質非常腍,而且充滿油脂。但我哋如果喜歡有咬口,牛味濃郁的話,安格斯肉眼都是一個非常不錯的選擇!是日甜品為Tiramisu,擺盤裝飾都十分細心,而且味道也很不錯!加$60升級set dinner絕對值回票價😆

2018-10-31 33 views
今日同同事要去紅磡嗰邊工作,順便喺附近搵嘢食!今日工作太辛苦了真係要享受一下,心諗紅磡大酒店嗰邊應該都唔會有咩好嘢食吧,即管想來找一下,竟然比我搵到間似樣嘅西餐廳,所以諗都唔諗就走過來食啦!位於大街好容易就搵到,門口光猛裝修漂亮,員工也很親切有禮,他們也走在時代嘅尖端使用電子餐牌!所有主菜加$60都可以變成套餐,套餐包括餐湯沙律甜品同埋餐飲!咁我就叫咗一隻黑椒豬手$148+60套餐!首先來一個煙三文魚沙律,沙律新鮮爽脆!份量都唔細!餐湯反而有驚喜,係西蘭花忌廉湯!非常creamy,有西蘭花香味,但係冇晒啲草青味!個湯的確幾好飲主角來了黑椒豬手,好大隻,皮脆肉嫩,而且做得好入味,入邊仍然肉滑,juicy! 呢個價錢食到咁好味嘅豬手,我果然無揀錯!我哋仲加多左三個小食,凱撒沙律!沙律菜都係爽脆!水牛城雞翼,這個雞翼味道不錯,裏面仍然很多肉汁,真係想再叫多一碟炸洋蔥圈,這個略為炸得乾了一點,不過仍然好香洋蔥味!最後就係跟餐嘅甜品,雖然係跟餐但係仍然花心機去佈置呢個小小嘅蛋糕,心思為值得一讚!今日嘅甜品係提子冧酒芝士蛋糕,10分圓滿!

咁我就叫咗一隻黑椒豬手$148+60套餐!

首先來一個煙三文魚沙律,沙律新鮮爽脆!份量都唔細!

我哋仲加多左三個小食,凱撒沙律!沙律菜都係爽脆!

炸洋蔥圈,這個略為炸得乾了一點,不過仍然好香洋蔥味!

2018-10-31 212 views
自從港鐵🚇開通到何文田之後,〈為食小肥兔〉周圍覓食就更方便!!😋😋😋任職港鐵🚇的好友二話不說,極力推介這間位於紅磡蕪湖街的〈Maracaro-ni〉,說地點方便(其實是近他在何文田站收工),而且環境清靜優雅,食物質素高。(最重要係港鐵員工有九折)。😆😆😆除了啤酒🍻有優惠外,晚市仲有$1生蠔優惠,〈小肥兔〉立即爆出心心眼店主應該是喜歡動物🐶的吧!不然都不會掛咁多動物卡通畫,加分加分👍🏻👍🏻👍🏻〈半熟刺身帶子黑松露🍄意大利飯〉賣相好精美,超多大片芝士🧀撒在面已經令人垂涎三尺。🤤🤤🤤帶子本身已是刺身級數,輕煎表面致微微金黃除了更香口外更有助去除冰冷的生硬感。⛄️豐厚的肉身口感極富彈性,味道鮮味甘甜~👑👑👑飯粒🍚煮得有咬勁,外層煙韌中帶點彈牙,而飯粒中間則是正宗的半生熟。配上濃郁的黑松露醬汁和菇菌粒🍄一起煮,口感creamy又香濃,好好食!!👍🏻👍🏻👍🏻〈熊本西冷(霜降)〉🐮來自熊本🇯🇵的霜降西冷牛扒🐮按照我們的要求宗完美的煎成5成熟,師傅的技巧值得一讚!!👏🏻👏🏻👏🏻肉質豐厚的牛扒🐮油脂較豐腴,口感香軟淋滑但依保持到咬勁,牛肉味香濃,質素超高!🤩🤩🤩還配有超濃郁的黑椒醬汁,無論配牛扒🐮定還是伴

〈半熟刺身帶子黑松露🍄意大利飯〉
賣相好精美,超多大片芝士🧀撒在面已經令人垂涎三尺。🤤🤤🤤

〈熊本西冷(霜降)〉🐮

還配有超濃郁的黑椒醬汁,無論配牛扒🐮定還是伴碟的煎薯粒🥔或蔬菜🥦都超match

〈75%朱古力心太軟〉🍫
完滿的晚餐又豈能沒有甜品??我們都很喜愛的心太軟壓軸登場。😍😍😍

香濃的朱古力醬🍫隨我們輕輕切完而溢出來😲😲😲

另一主角~雪糕🍦並非普通的香草雪糕,而採用混有葡萄乾🍇的酒香雪糕🥃,盡見心思。❤️❤️❤️
P.S.可惜侍應先生説今天生蠔來貨不新鮮,所以暫停供應一天。😞雖然有點失望但也欣賞這作風,〈不合格的食物不能奉客〉,要給餐廳多一個讚!👍🏻👍🏻👍🏻
2018-10-25
TakeAway
2018-10-29 45 views
工作附近去紅磡非常快喔,今天下班跟朋友一起過了快樂晚上,吃了一個快樂西餐呢。朋友尋找到一個何文田站附近的食店,因為新營業之原因,我們非常大膽試一了。更重要,加一元更有兩隻生蠔吃,生蠔看上來也很新鮮,但不算很肥美,價錢吸引~沙拉是三文魚作主打,不錯,也很有特色。湯則選了南瓜湯,味道也棒。整個食店的裝修簡潔,沒有多餘的裝飾。食店的位置也很方便,附近不會太吵,是一個很適合跟朋友聊天之好食店呢,朋友下班之後,也很快由別的地方來跟我晚飯。在西餐廳才會出現的烤羊架看似複雜,因此朋友就叫了羊架,看看其味道是不是出眾喔!不負!羊架由於脂肪含量不多,屬健康之選。而且,羊架配欖油醬,整個肉也提升,含豐富的鐵質,朋友連聲讚這羊架呢,真是好味喔。選擇脂肪比例較低的部位和烹煮時去肥,羊架是健康的肉類選擇!朋友仔也吃得快樂呢。安格斯牛排被視為頂級牛排的象徵,而我因而選擇吃,這食店打出百元便能吃得到安格斯牛排,怎麼會這樣?由於我怕吃生肉,因而叫了八成熟,看上來沒有羊的好,但其實油花分布均勻,並且有更大牛肉嫩度、風味與多汁性,烘烤香噴誘人、香煎多汁、肉很嫩,其實安格斯是牛也很棒,這價錢吃安格斯牛、沙律、湯同甜品呢,棒

沙拉是三文魚作主打,不錯,也很有特色。

湯則選了南瓜湯,味道也棒。

安格斯牛排被視為頂級牛排的象徵,而我因而選擇吃,這食店打出百元便能吃得到安格斯牛排,怎麼會這樣?由於我怕吃生肉,因而叫了八成熟,看上來沒有羊的好,但其實油花分布均勻,並且有更大牛肉嫩度、風味與多汁性,烘烤香噴誘人、香煎多汁、肉很嫩,其實安格斯是牛也很棒,這價錢吃安格斯牛、沙律、湯同甜品呢,棒喔!

• 羊扒
  • 煙三文魚沙律
2018-10-29 59 views
紅磡都有唔錯嘅西餐,Macaroni Dessert Bar個名以為得甜品食,原來都有熱盤架,味道仲唔錯添!先黎個熊本西冷 (霜降),個西冷一d都唔韌,切落已經覺得好林,啱啱好熟度,帶有微紅,完全係我嘅favourite。肉質恰到好處,亦都幾juicy,真係不錯。薯粒都好好味呀,唔需要點任何醬汁,都好夠味道。半熟刺身帶子黑松露意大利飯都好香,好creamy,有兩大粒帶子,外表煎香,內裡都仲係半生熟,有帶子刺身嘅鮮味,意大利飯亦軟硬適中,每粒飯粒都被creamy sauce包住,又有黑松露嘅香氣,仲有芝士碎喺面,味道都幾好呀。我哋黎都係為咗個鮮果拿破崙,當然要留肚食啦!一黎到,個賣相唔錯,影完一輪寫真之後,我切開佢喇!一落刀,卡擦卡擦,好脆呀!拿破崙就係要有呢種脆度!夾埋custard同鮮果,真係令人回味無窮!
熊本西冷  (霜降)

2018-10-27
Type of Meal
Dinner
熊本西冷  (霜降)
2018-10-29 30 views
誤打誤撞下認識了這間隱藏於舊區的小餐廳,同心協力下辦成了一場成功的銀婚派對。從決定包場,到確定選取這地點,都是因為店主的誠意,令我們稱心滿意!這裏的好,是因為:一、服務貼心:整晚四小時全心意服務,又顧及我們需要佈置而主動提早交場。出菜過程有條不紊,沒出亂子。派對全程縱然有不同程序,但服務員懂得遷就走位,並不會干擾任何環節,體貼得沒法找缺點。二、價錢合理:能按我們設定的預算訂下晚餐,不加收額外費用,合情合理,令人心悦誠服。三、食物别出心裁:度身訂做幾款豐富的四道菜式,各人可按喜好自選晚餐。其中主菜要推介的有:帶子黑松露意大利飯酥炸軟殼蟹黑松露野菌意大利粉燒春雞配紅酒蜜汁烤豬手甜品:最讚的是甜品師最強主打~鮮果拿破崙四、環境舒適,滿有情調:店內裝修别具風格,座位寬闊,非常適合三五知己聚會。唯一美中不足的,就是座位不算太多,包場舉行派對就有人數限制了!當然,貴精不貴多,深信店主一定會保持這份做到最好的精神!補充一下:由於我們是新開張的第一單包場,因此可獲豁免加一服務,這給我們多添一份喜悅!*後記:派對完結後,朋友們已急不及待要求我在open rice推介這個隱蔽的餐廳。

這裏的好,是因為:

其中主菜要推介的有:

帶子黑松露意大利飯

酥炸軟殼蟹黑松露野菌意大利粉

燒春雞配紅酒

蜜汁烤豬手

甜品:最讚的是甜品師最強主打~鮮果拿破崙

當然,貴精不貴多,深信店主一定會保持這份做到最好的精神!

*後記:
2018-10-17
Celebration
Anniversary
  • 帶子黑松露意大利飯、 酥炸軟殼蟹黑松露野菌意大利粉、 燒春雞配紅酒 、蜜汁烤豬手、 鮮果拿破崙
2018-10-27 178 views
今晚揾食揾到嚟紅磡,因為朋友之前介紹過,話有間新餐廳幾抵食。advice taken!就喺星期五晚放工之後去試吓!坐地鐵去到何文田站,B1 出口沿行人天橋落去就見到餐廳,好方便!入到去被安排坐近水吧位置, 除咗一般餐飲外,餐廳有有紅白酒,生啤供應。我哋叫咗個熊本西冷扒、半熟刺身帶子黑松露意大利飯,同埋鮮果拿破崙。其實所有主菜加$60都可以轉套餐,有沙律/餐湯,前菜,甜品同餐飲,但我哋怕食唔晒,所以就無order 套餐。5成熟嘅西冷扒先上枱,配上什菜,薯粒同黑椒汁。西冷扒牛肉味濃。相比肉眼或者牛柳,西冷一般都比較乾同韌,估唔到呢個煎得幾嫩滑。雖然旁邊有黑椒汁,但我覺得本身牛扒已經好夠味。旁邊嘅燒薯仔都幾惹味,應該經過少少調味,有d香草味,幾好食。意大利飯上面有兩大粒面頭燒到焦黃嘅帶子,大大粒又夠厚肉,見到都流口水!意大利飯當中混合咗什箘,配埋忌廉嘅香味,本身都無得輸,加埋兩粒嫩滑鮮味嘅大帶子,好正!最後個甜品亦都好食到想喊!!拿破崙蛋糕嘅酥皮勁脆!吉士醬又唔太甜!脆脆酥皮加軟滑吉士,三層一齊擺入口,口感味蕾大爆炸!勁Like !

2018-10-26
$200 (Dinner)
2018-10-27 40 views
雖然係小店一間,但真心食出師傅的用心,食物有水準,餐廳座位舒適,非常適合幾個朋友仔一邊食一邊傾嘅地方,今日雖然係星期五但晚餐時段都不設用餐時間值得一讚,對比其他地方可能一早就要我地埋單走喇由其值得一讚師傅建議嘅送酒小食,超美味!生蠔都好新鮮,有唔錯嘅表現,最衰大家都太飽,如果唔係一定試埋個甜品先走,唯有留番下次啦

由其值得一讚師傅建議嘅送酒小食,超美味!
2018-10-26
$250 (Dinner)
AEON 連續數天進行大減價,這天與媽媽購物後,本想直接坐車離開,不過,就在離巴士站不遠處,看到有一家西餐廳,內裏的食客挺多,感覺不錯,最後就帶著她來開餐。 餐牌用上平板顯示,感覺既衛生又方便,而這裏的set dinner叫法有點特別,先在主餐牌上點選主菜,再多加HK$60將其變成套餐,而套餐內已包括沙律、湯、飲品及甜品。 沙律有兩款選擇,我點了煙三文魚沙律,沙律賣相精緻,絶不馬虎,而煙三文魚鹹度剛好,配上口感清新爽脆的沙律菜,吃後很醒胃。 餐廳我們點了粟米茸忌廉湯,湯底濃稠適中,入口時帶有濃郁的粟米香味,而且粟米茸打得非常幼細,喝時不會有韌韌的粟米皮出現,挺好喝的。 小食是黑松露芝士法包,沒想到黑松露醬與芝士可以這麼搭,法包上層塗了一層厚厚的黑松露芝士醬,鹹度適中,黑松露醬的香味散發在口感軟滑的芝士內,配上香脆的法包,推介。 軟殼蟹黑松露野菌意粉的賣相非常有氣勢,大大隻的軟殼蟹橫放在意粉上,口感酥脆,而且軟殼蟹內還有蟹膏,味道更甘香惹味,而意粉掛住滿滿的黑松露醬汁,令口感更潤澤。 雙重芝士夏威夷千島披薩,PIZZA 厚薄適中,餅底口感香脆,芝士味突出,餅面上還可以看到芝士粒

雙重芝士夏威夷千島披薩,PIZZA 厚薄適中,餅底口感香脆,芝士味突出,餅面上還可以看到芝士粒粒,入口時味道酸酸甜甜,加上濃濃的芝士香味,很好吃。

餐飲點了凍檸檬茶,幫助消失。

是日甜品是意大利芝士餅,tiramisu伴著水果,加上廚師貼心地方了紅色小糖粒,增加水果的甜度,而芝士餅口感幼滑,帶有淡淡的酒香,個人來說很喜歡這道甜品

2018-10-23
Type of Meal