2022-12-18 174 views
雖現可自由出境,但唔係每人都可以話飛就飛,想近近地去返轉泰國都要諗過度過😮‍💨但飛唔到都可食住幾碗正宗泰式船麵頂頂癮嘅😆.最近荃灣千色匯開咗間船麵小店,除選用泰國入口食材及香料外,更有泰北廚師坐陣,另小店亦保留一貫泰國傳統船麵「細細碗 」特色,除可還原地道外,又可滿足食客樣樣都試嘅心態,更可同朋友分享地道泰北風味👍🏻為慶祝開業,小店更設加$1多一碗優惠及競食比賽優惠活動。🇹🇭傳統細船麵($56/ 3碗;加碼$30/ 2碗)7款配料:泰式魚蛋、鴨血、泰式豬肉丸、泰式牛丸、泰式扎肉、美國牛肉片、秘製泰式豬頸肉4款湯底:船湯、清湯、麻辣湯、冬蔭功湯3款麵底:河粉、金邊粉、米粉.總共點咗5碗船麵同朋友開心share,分別揀咗泰式魚蛋、鴨血、泰式扎肉及秘製泰式豬頸肉。每碗船麵都有炸豬皮及蔥粒,當中最鍾意豬頸肉,味道香濃帶微焦,口感爽彈,其他配料則屬正常發揮;湯底只試咗船湯,味道濃郁香甜,有泰式風味;麵底分別試咗金邊粉及米粉,一向都鍾情泰國米粉,質感比較幼身之餘,口感仲較好😌🇹🇭正宗泰式海南雞($118/半隻)大廚先將3斤重三黃雞煮熟,過冷河後再浸煮,食落皮香肉滑,肥瘦適中,蘸醬汁同食好惹味,賣相

🇹🇭傳統細船麵($56/ 3碗;加碼$30/ 2碗)
4款湯底:船湯、清湯、麻辣湯、冬蔭功湯
3款麵底:河粉、金邊粉、米粉

🇹🇭正宗泰式海南雞($118/半隻)
大廚先將3斤重三黃雞煮熟,過冷河後再浸煮,食落皮香肉滑,肥瘦適中,蘸醬汁同食好惹味,賣相更靚仔到連隔離枱見到都讚,推薦👍🏻

🇹🇭泰國特色小食拼盤($98)
拼盤有蝦餅、魚餅、炸雞棗及春卷,蝦餅彈牙有蝦味;炸雞棗好香口;魚餅香料味重,味道幾獨特,但可惜春卷賣晒食唔到😮‍💨

🇹🇭青檸梳打(跟餐+$12)
🇹🇭凍泰式奶茶(跟餐+$8)
青檸梳打清爽又解渴,奶茶茶味較濃,比港式奶茶甜。

Type of Meal
Dinner
2022-12-15 62 views
今日收工係荃灣睇下有咩食,見到有間新店,係食泰式船麵,心思思想試吓。店員仲同我地講星期六日有我要食十碗船麵挑戰賽,贏咗仲有得免費食麵😆我地咩都想試下,於是叫左3碗細船麵set😆麻辣鴨血河、牛丸船麵、冬蔭功豬頸肉米粉😊細細碗咩都食啲。船麵個湯底都好濃好夠味😋😋仲叫左個青咖哩豬頸肉飯,青咖哩甜甜地幾好食,仲好好送飯!為食地仲叫左生菜包,鳳爪同魚餅😊生菜包都好大碟。魚餅同鳳爪就係加配小食😊最鐘意每樣試小小既感覺,食左好多款食物,好滿足😚千色匯地點方便,價錢又唔太貴😊

我地咩都想試下,於是叫左3碗細船麵set😆

仲叫左個青咖哩豬頸肉飯,青咖哩甜甜地幾好食,仲好好送飯!

為食地仲叫左生菜包,鳳爪同魚餅😊

生菜包都好大碟。

千色匯地點方便,價錢又唔太貴😊

荃灣千色匯新開了一間主打吃泰北傳統細船麵的小店,有來自泰北的廚師坐陣,大部分的食材和香料均來自泰國,保證味道地道🥢🔸小食點粉麵飯可以優惠價加配小食,我們選了泰式魚餅和泰式蝦餅,新鮮炸起,口感香脆彈牙😋 性價比不錯!🔹串串沙嗲雞肉份量十足的串燒🐤雞肉肉質很軟嫩,燒得很juicy仍然保留肉汁👍🏼 🔸傳統細船麵一個價錢可以試到 3 碗自由配搭的船麵,可以試多幾款口味非常貼心呢😽新開張憑單張優惠卷還可以加$1多一碗,試齊四款湯底,超級抵食!我們點了泰式扎肉配清湯、鴨血配麻辣湯、泰式豬肉丸配船湯和秘製泰式豬頸肉配冬蔭功湯🍜 最喜歡清湯和船湯,泰式香料的味道很誘人,吃完非常滿足🔹豬頸肉叻沙摻摻另外豬頸肉也是這裡的招牌菜之一,用自家研發的醬汁醃製,並採用了大量芫茜、蒜頭、薑、乾蔥來做醃料,烤得焦香味美。摻摻是指混合了兩款粉麵,配搭充滿椰香辣香的叻沙湯底來吃一流🔸飲品點了凍泰式奶茶及青檸梳打。青檸梳打很清新🍋 推薦🔖由即日起至 2023年1月15日逢星期六及日,餐廳都會接受挑戰者挑戰鬥快食完十碗指定細船麵,上榜者費用全免並可獲得$120 餐飲禮券,首名勝出者更可全年免費食麵🥢 大胃王可以去挑戰下 🕺🏼
豬頸肉叻沙摻摻

🔹豬頸肉叻沙摻摻
泰式奶茶

青檸梳打

🔸飲品
點了凍泰式奶茶及青檸梳打。青檸梳打很清新🍋 推薦

豬頸肉叻沙摻摻
泰式魚餅
青檸梳打
荃灣其實都有好多好嘢食,最近就收到風係千色匯新開咗一間主推傳統細碗船麵嘅小店,一於去試吓先😎哩間小店叫「Maenam(音:湄南)」,主打細碗船麵😎點解係細碗咁特別?因為小店一嚟想還原大家係泰國食船麵嘅體驗(都係細細碗)二嚟小店以一個價錢就可以食到3碗細船麵,啱晒咩都想試吓嘅人😚而且小店由泰北廚師坐陣,自家熬煮嘅湯底同埋調配嘅醬汁都比一般泰中、泰南口味更加酸、辣、爽🤤真係好吸引㗎除咗細碗船麵,其實都有大碗船麵嘅😚 大碗船麵配料有泰式牛丸、豬肉丸、魚蛋、扎肉、鴨血、蘿萄🤤非常足料👍🏻男朋友大讚好食添另外特別推介正宗泰式海南雞飯同埋秘製燒豬頸肉🤤首先係泰式海南雞飯嘅份量都幾大份👍🏻其次係黃油飯好香好爽口,重點一定係隻雞,表皮爽滑,肉質軟嫩,真係忍唔住食完一啖又一啖😚至於秘製燒豬頸肉😚 豬頸肉燒至外層微焦,內層嫩滑且充滿肉汁,但更出色嘅係泰國廚師自家研發嘅秘製醬汁醃製,令豬頸肉更加惹味🤤兩者配合得天衣無縫,口感極為豐富👍🏻依家惠顧粉麵飯仲可以以加配價加小食添😎真係好抵食😚最後叫到成枱都係嘢食,加埋嘢飲每人都唔使$300 ,性價比真係相當高,下次再去荃灣一定要再食

依家惠顧粉麵飯仲可以以加配價加小食添😎真係好抵食😚

正宗泰式海南雞飯
秘製泰式燒頸肉
酸東無骨鳳爪沙律
2022-12-07 46 views
好多人都已經飛咗泰國一轉😣其實我都有啲掛住泰國嘅靚景同美食!! 老公嚟到千色匯行街街😍再去新開張嘅Maenam食泰國船麵🍜~新開張仲有優惠,任何消費就免費送泰式奶茶~傳統細船麵米粉必點船麵 😍 正宗細細碗。可以自選湯底同配料。一口氣食三碗唔同口味,好爽!船湯好重香茅味,好濃好香。麻辣湯好辣好惹味。泰式魚蛋好彈牙。正宗泰式海南雞叻沙摻摻海南雞外皮好爽嫩,肉質滑嫩緊緻。叻沙摻摻湯頭好重椰香,有麻辣嘅後勁。秘製泰式燒豬頸肉豬頸肉燒得焦香,有脆邊。肉質有嚼口,唔算太肥。唔錯。泰式春卷內餡好豐富,爽口酥脆。唔會太油膩。凍泰式奶茶好有泰式風味。濃濃茶香,口感順滑。.📍Maenam湄南.河泰式船麵荃灣千色匯2樓2031號舖

傳統細船麵米粉

正宗泰式海南雞叻沙摻摻

秘製泰式燒豬頸肉
豬頸肉燒得焦香,有脆邊。肉質有嚼口,唔算太肥。唔錯。

泰式春卷
內餡好豐富,爽口酥脆。唔會太油膩。

凍泰式奶茶
好有泰式風味。濃濃茶香,口感順滑。
📍Maenam湄南.河泰式船麵
荃灣千色匯2樓2031號舖
行千色店時發現新開左間主推傳統細碗船麵的小店Maenam (音:湄南)原來1️⃣2️⃣月先正式開張,佢地有泰北廚師坐陣,自家熬煮的湯底及調配的醬汁比一般泰中,泰南口味更酸,辣,爽;食材及香料主要來自泰國今次一行3️⃣人嚟到,餐廳環境潔淨企理,牆壁掛上泰國風情油畫==========🔹清新青木瓜沙律 $58 (粉麵飯加配價 $22)材料有花生,青木瓜絲,紅蘿蔔絲,豆角,車厘茄,再加上少量櫻花蝦食材新鮮,花生香脆,配上酸辣沙律汁夠開胃推介指數:8.5/10==========🔹酸辣無骨鳳爪沙律 $58 (粉麵飯加配價 $22)加入芹菜,芫荽,紅蘿蔔絲及車厘茄鳳爪口感爽彈,酸辣比例合適推介指數:9/10==========🔹傳統細船麵 $56 (3小碗)每碗可選船湯/清湯/麻辣湯/冬蔭功湯;河粉/金邊粉/米粉▶️秘製泰式豬頸肉河粉配冬蔭功湯(豬頸肉+$5 冬蔭功湯底+$3)加入軟滑香菇豬頸肉肉質爽彈嫩滑河粉濕潤滑口;湯底酸辣度恰如其份▶️泰式牛丸米粉配船湯加入爽口芽菜及蔥花牛丸帶淡淡牛味,口感微彈米粉煮的時間拿捏得好:湯底以多種材料淆製味道夠濃郁▶️美國牛肉片金邊粉配麻辣湯加入蔥花牛肉片帶不錯的牛香,口感細嫩
==========
🔹清新青木瓜沙律 $58 (粉麵飯加配價 $22)
食材新鮮,花生香脆,配上酸辣沙律汁夠開胃
推介指數:8.5/10
==========
🔹酸辣無骨鳳爪沙律 $58 (粉麵飯加配價 $22)
加入芹菜,芫荽,紅蘿蔔絲及車厘茄
鳳爪口感爽彈,酸辣比例合適
==========
🔹傳統細船麵 $56 (3小碗)
每碗可選船湯/清湯/麻辣湯/冬蔭功湯;河粉/金邊粉/米粉

▶️秘製泰式豬頸肉河粉配冬蔭功湯
(豬頸肉+$5 冬蔭功湯底+$3)
加入軟滑香菇
豬頸肉肉質爽彈嫩滑
河粉濕潤滑口;湯底酸辣度恰如其份

▶️泰式牛丸米粉配船湯
加入爽口芽菜及蔥花
牛丸帶淡淡牛味,口感微彈
米粉煮的時間拿捏得好:湯底以多種材料淆製味道夠濃郁

▶️美國牛肉片金邊粉配麻辣湯
加入蔥花
牛肉片帶不錯的牛香,口感細嫩
金邊粉順滑;湯底辣度適中麻香足

一次過可以試到咁多款餸/麵/湯底,啱哂為食的我🤭

🔹泰式咖喱 - 正宗泰式海南雞 $72
可選黃咖喱/青咖喱,配白飯
白飯加上車厘茄點綴
青咖喱雞肉加入茄子及豆角
咖喱味道清香,茄子及豆角新鮮,雞肉份量足
將咖喱汁加到白飯上,倍感美味
推介指數:8/10
🔹雜錦叻沙摻摻 $65
(美國牛肉片,泰式牛丸,豬肉丸,魚蛋,扎肉,鴨血,蘿蔔)
配米粉及油麵
牛肉片嫩滑;丸類味道正常口感輕彈
鴨血軟滑,蘿蔔鮮甜冇渣
米粉幼細,油麵柔滑輕彈
湯底有淡淡的椰香,鮮味突出濃而不膩
==========
🔹熱青檸水3杯 (粉麵飯加配價每杯 $8)
用上泰國清檸夠正宗
埋單免加一$2️⃣7️⃣2️⃣
整體用餐體驗非常滿意,選材上乘,師傅夠功架,而且價錢合理
加上座位舒適,店員有禮又好客,絕對係回訪好選擇🫶🏻
2022-12-07
$90 (Lunch)
  • 傳統細船麵
  • 雜錦叻沙摻摻