尖沙咀一向多韓式餐廳🇯🇵呢晚朋友又帶我去試我地因為想輕鬆食 朋友揀左Maido📍-一去到店員先會送上韓式小食,係泡菜、芽菜、瓜等🥒🥢我地就先揀左海鮮辣豆腐湯🥣呢個係暖胃之選而且唔會太辣,怕辣既朋友都岩😁材料都幾多,熱辣辣上桌🔥-之後我地再點左辣炒年糕,惹味之選除左年糕外,仲有粉絲,真係幾大碟🔎-最後我地點左冷手打烏冬🥢呢個就輕鬆之選無其他食材,配上冷麵汁同WASABI💚不過價錢就真係偏貴! 要留意‼️-飲品方面我地點左韓式汽水,正常發揮🧃食物其他唔錯,唔算貴不過地點就比較難搵,唔算好易去呢⚠️
尖沙咀一向多韓式餐廳🇯🇵呢晚朋友又帶我去試
我地因為想輕鬆食 朋友揀左Maido📍
一去到店員先會送上韓式小食,係泡菜、芽菜、瓜等🥒🥢
我地就先揀左海鮮辣豆腐湯🥣呢個係暖胃之選
而且唔會太辣,怕辣既朋友都岩😁
材料都幾多,熱辣辣上桌🔥
之後我地再點左辣炒年糕,惹味之選
除左年糕外,仲有粉絲,真係幾大碟🔎
最後我地點左冷手打烏冬🥢呢個就輕鬆之選
無其他食材,配上冷麵汁同WASABI💚
不過價錢就真係偏貴! 要留意‼️
飲品方面我地點左韓式汽水,正常發揮🧃
食物其他唔錯,唔算貴
不過地點就比較難搵,唔算好易去呢⚠️
辣炒年糕
前菜
韓式飲品(提子)
韓式飲品(雪梨)
2023-11-01
$150 (Dinner)
辣炒年糕
前菜
韓式飲品(提子)
韓式飲品(雪梨)
2023-10-28 54 views
まいど (尖沙咀)📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖位於尖沙咀韓國街美味抵食韓國菜店內以木系為主調~🤩座位闊落好舒服韓國人主理🇰🇷🍚落單就自己寫字紙好特別入座會送上一式三款韓國泡菜🥬開胃又美味叫左幾款食物~價錢相宜‼️抵食份量足紫菜包飯 $66 上碟時已細心切好😝材料豐富~有腸仔、甘筍、酸蘿蔔、青瓜、雞蛋絲~好味😋。牛肉雜菜炒粉絲 $90 呢款炒粉絲好正‼️入口Q彈不油膩配上牛肉、木耳、大蔥等雜菜~口感豐富。泡菜湯 $85新鮮熱辣🔥超好味~有豆腐、大量泡菜、食落帶微辣🩷撈飯一流個泡菜湯太好味了~另外加多配飯$15 😝🍚
📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

位於尖沙咀韓國街美味抵食韓國菜
店內以木系為主調~🤩座位闊落好舒服

韓國人主理🇰🇷🍚落單就自己寫字紙好特別
入座會送上一式三款韓國泡菜🥬開胃又美味

叫左幾款食物~價錢相宜‼️抵食份量足

紫菜包飯 $66

上碟時已細心切好😝
材料豐富~有腸仔、甘筍、酸蘿蔔、
青瓜、雞蛋絲~好味😋

。牛肉雜菜炒粉絲 $90

呢款炒粉絲好正‼️入口Q彈不油膩
配上牛肉、木耳、大蔥等雜菜~口感豐富

。泡菜湯 $85

新鮮熱辣🔥超好味~

有豆腐、大量泡菜、食落帶微辣🩷撈飯一流

個泡菜湯太好味了~另外加多配飯$15 😝🍚
2023-10-28 10 views
每次睇完韓國綜藝都心郁郁想食韓國料理😆放工係韓國街搵左間小店入去搵食!【鐵板牛仔骨炒粉絲】$179鐵板上菜仲熱辣辣!牛仔骨份量都唔少,肉質夠晒嫩滑!而韓國粉絲肥嘟嘟,好有咬口,雖然有木耳等其他蔬菜去炒,不過略嫌可以再多啲就好!【海鮮辣豆腐湯】$85每次食韓國菜都覺得湯飯係必食!有蝦有蜆,全部都好新鮮!仲有好大磚豆腐,一啲都唔辣,再配埋碗白飯食,好開胃又飽肚!【韓國飲品】$20次次去韓國都會飲,好中意呢款飲品,每一罐都有料🤪

【鐵板牛仔骨炒粉絲】$179

【海鮮辣豆腐湯】$85

【韓國飲品】$20
次次去韓國都會飲,好中意呢款飲品,每一罐都有料🤪
2023-10-27 12 views
呢間韓國餐廳真係好正啊!係由韓國人開嘅,所以絕對正宗韓式料理!首先,佢哋嘅泡菜煎薄餅真係一絕!佢用新鮮嘅韓國泡菜同煎餅粉做成,一個個薄脆嘅煎餅,入口酸甜爽口,令人回味無窮!另外,韓國餐廳嘅海鮮辣豆腐湯都煮得好好食!佢用新鮮海鮮同辣椒熬煮,湯底鮮香辣味十足,再配上豆腐嘅滑嫩口感,真係一碗暖心又暖胃嘅湯!韓國餐廳嘅鐵板ハ爪魚蓋飯絕對係唔可以錯過!佢將嫩滑嘅ハ爪魚片同蔬菜煮熟,再鋪喺熱辣嘅鐵板上,配上香噴噴嘅白飯,一個個金黃酥脆嘅飯蓋,外脆內軟,每一口都係滿滿嘅美味!除咗以上呢啲招牌菜,韓國餐廳仲有好多其他嘅韓國特色菜式,例如冷麵,芝士年糕,石鍋拌飯同韓國炸雞等等,絕對可以滿足你對韓國美食嘅所有幻想!

2023-10-27 27 views
今晚放工同老公繼續去食韓國菜,上次食咗韓燒,今晚食番d家庭式嘅料理。辣海鮮豆腐湯$85豆腐湯嘅豆腐係特別滑,加上佢地既辣蜆同蝦,食落真係又鮮又滑,最緊要係趁熱飲,好味道。紫菜包飯$66一共有9件,用料都算幾足,色彩繽紛,味道正常發揮,算扺食。辣泡菜炒飯$82老公鍾意食炒飯,專登點呢個,同中式炒飯唔同,呢個飯係比較濕,d辣由泡菜炒滲出來,每粒飯都入味,食落有d辣,好惹味。煎餃子$75一碟有5隻,同樣每隻用料足,外皮煎得微焦金黃色,入口外脆內軟,非常唔錯。今晚簡單由小食、主食同湯都有,之後再同老公食甜品,非常之滿足。

辣海鮮豆腐湯$85

紫菜包飯$66
一共有9件,用料都算幾足,色彩繽紛,味道正常發揮,算扺食。

辣泡菜炒飯$82

煎餃子$75

2023-10-25 24 views
早幾日同朋友一齊嚟韓國街行街,搵咗間韓國餐廳食飯,接待我哋嘅係韓國人,環境都唔錯,性價比高,仲有前菜送泡菜豬肉蓋飯唔係普通嘅韓國辣醬,係加咗一啲嘅調味料同埋醬油,加上豬肉、菜、蘿蔔、蘑菇,加埋飯都好好食,而且好惹味!加上份量都比較多,兩個人分都夠食醬油炸雞翼唔係好食得出醬油味,反而食到淡淡的檸檬香,好清新,唔會有炸雞嘅油膩感,都幾好食牛肉拉麵牛肉拉麵有肥牛、菜、冬菇、等等所以加咗咁多嘅配料都唔會覺得淨係食牛肉拉麵咁單調,而且份量都幾大紫菜包飯紫菜包飯係咁多樣嘢食,始終性價比最高,因為佢有10舊紫菜包飯,入面有蘿蔔、青瓜、蟹柳等等,正宗嘅韓國特色。裏面嘅座位都算多,都幾多客人,因為我哋叫咗咁多嘢食都淨係三百幾蚊,算係幾平,而且可以試到咁多唔同嘅韓國嘢

泡菜豬肉蓋飯

醬油炸雞

牛肉拉麵

紫菜包飯

2023-10-25 21 views
今晚又黎韓國街揾野食😋上次食過對面一間韓國菜,覺得好好食,今次呢間原來係同一集團😆難怪一樣咁好食!今次前菜三小碟係泡菜,芽菜同薯仔。薯仔比較少見,幾特別。🐤參雞湯$189夭氣開始轉涼,係時候要補一補,人參雞湯好清甜好滋補,原隻雞入面放左糯米,白果,人參,栗子等食材,滋補得黎仲好飽肚。雞脾位幾滑,雞肉好多,雞胸位置可以加小小鹽調味,好食🤤🐙鐵板八瓜魚蓋飯$108熱辣辣,有小小辣,八瓜魚新鮮有咬口,份量都多,仲有多蔬菜做配料,送飯一流👍🏻🥟煎餃子$75外皮煎得好脆,入面係韓式粉絲,包住小小肉,味道都吾錯。總括嚟講,餐廳環境都舒服,老闆同店員都係韓國人,感覺十分地道👍🏻

今次前菜三小碟係泡菜,芽菜同薯仔。薯仔比較少見,幾特別。

🐤參雞湯$189

🐙鐵板八瓜魚蓋飯$108

🥟煎餃子$75
外皮煎得好脆,入面係韓式粉絲,包住小小肉,味道都吾錯。

2023-10-24
Type of Meal
Dinner
2023-10-23 14 views
まいど Maido🇰🇷講起喺香港食韓國嘢,咁就一定會諗起尖沙咀嘅金巴利道!今次嚟食呢一間maido,店員都識講韓文㗎,感覺零舍正宗!醬油炸雞翼(八隻)🐔 $118炸雞翼隻隻大大隻,濃厚嘅醬油令佢更添風味!鐵板雞肉蓋飯 🐔 $89炒雞肉嘅醬汁,非常惹味,攞嚟撈飯,真係一流!好似去咗韓國式阿豬媽親手煮嘅嘢食咁呀!水冷麵 🍜 $92食完炸雞、鐵板雞肉之後,唔多唔少都會有啲油膩嘅感覺,喺呢個時候食返個水冷麵應該就係最佳嘅選擇啦!酸酸甜甜,零舍開胃🤤🤤至於飲品方面,各款汽水或者韓國飲品都只係$15至$20左右,絕對合理~
まいど Maido🇰🇷

醬油炸雞翼(八隻)🐔 $118
炸雞翼隻隻大大隻,濃厚嘅醬油令佢更添風味!

鐵板雞肉蓋飯 🐔 $89

水冷麵 🍜 $92

2023-10-20 15 views
約咗朋友一齊做瑜伽🧘上堂之前去咗韓國街搵嘢食,呢間未食過又可以試新嘢😙韓式小食:泡菜、薯仔、西芹✅海鮮辣豆腐湯正宗韓式海鮮豆腐湯,獨立飲或者配白飯一樣好味😋最愛吃豆腐,如果多啲豆腐就好,湯底嘅海鮮好多✅凍烏冬平時最鍾意食日本烏冬🤩等我試吓韓式嘅烏冬有冇咩唔同先🤪用咗特製豉油、蘿蔔蓉、青蔥、芥末,做法同日本烏冬都有啲相近,不過口感就唔同,呢款會比較軟身小小✅泡菜煎薄餅同想像有啲出入,因為真係太大塊😂煎餅份量驚人,兩個人食好多,而且好厚身,味道都唔錯💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍まいど (尖沙咀)尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
韓式小食:泡菜、薯仔、西芹

✅海鮮辣豆腐湯

✅凍烏冬

✅泡菜煎薄餅

💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5

📍まいど (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
༺ まいど ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ まいど𖠚ᐝ 芝士炒年糕($98)𖠚ᐝ 泡菜煎薄餅($130)𖠚ᐝ 鐵板雞肉蓋飯($89)⚑ 尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.7/10☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 芝士炒年糕($98)芝士年糕好邪惡,芝士仲會拉絲🥳配埋辣醬令整體唔會好辣!年糕幾煙靭,仲有魚糕添😍➳ 泡菜煎薄餅($130)泡菜煎餅一共有八大塊,仲有泡菜片,口感唔會好粉🥰少少辣幾惹味,而且唔會太焦!➳ 鐵板雞肉蓋飯($89)這款不錯!雞肉幾嫩,仲有唔少洋蔥、翠玉瓜~ 用鐵板上仲熱辣辣🔥味道幾惹味,不會好辣😚仲會有一碗飯跟埋!一坐低仲會有三個前菜,分別是泡菜、涼拌芽菜、香腸西芹~ ☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽餐廳位於韓國街,價錢中等~ 店員服務都唔錯,而且座位闊落,坐得幾舒服!
༺ まいど ༻
➳ まいど
𖠚ᐝ 芝士炒年糕($98)
𖠚ᐝ 泡菜煎薄餅($130)
𖠚ᐝ 鐵板雞肉蓋飯($89)
⚑ 尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.7/10

➳ 芝士炒年糕($98)
芝士炒年糕

芝士炒年糕

➳ 泡菜煎薄餅($130)
泡菜煎薄餅

➳ 鐵板雞肉蓋飯($89)
鐵板雞肉蓋飯

一坐低仲會有三個前菜,分別是泡菜、涼拌芽菜、香腸西芹~

• 鐵板雞肉蓋飯
  • 芝士炒年糕
  • 泡菜煎薄餅
2023-10-13 50 views
【尖沙咀•まいど】ππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀正宗韓國餐廳🌻|參雞湯|HKD 189一碗熱辣辣嘅參雞湯,整個身體真係暖哂起嚟。湯底濃厚,鮮甜清香,參蘑菇及紅棗令味道更加豐富。雞肉爽滑多汁,真係賣相好好。如果你鍾意參雞湯,一定要試下呢一碗,真心好正!🌼|鐵板牛肉蓋飯|HKD 89我用蓋飯夾夾一啲牛肉同埋香菇,汁水流出嚟,真係好誘人呀!食落去,牛肉肉質鮮嫩多汁,夾埋香菇嘅口感更加彈牙。鐵板底部嘅燒肉汁同糖漿令到牛肉好入味,食落令人欲罷不能。🏵️|生菜|HKD 20生菜的味道非常清爽,有種淡淡的甘甜,帶著一絲微苦的感覺。它的口感爽脆,咀嚼起來非常透明,幾乎沒有什麼纖維質。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 327(連加一)✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食 #まいど #web3尖沙咀まいど尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
【尖沙咀•まいど】
尖沙咀正宗韓國餐廳

🌻|參雞湯|HKD 189

🌼|鐵板牛肉蓋飯|HKD 89

🏵️|生菜|HKD 20

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 327(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #まいど #web3尖沙咀
まいど
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
#fatxtsimshatsui ‼️ 𝐲𝐮𝐦 𝐲𝐮𝐦 鐵板 韓食‼️·① [ 鐵 板 炒 豬 肉 飯 ]|呢個好推介ヽ(‘ ∇‘ )ノ送到上枱𝐳𝐢𝐳𝐢聲!啲醬汁配埋飯食好味(會有想添飯的感覺)除咗豬肉仲配埋好多蔬菜!唔會太辣/咸~|𓋪9/10·② [ 醬 油 炸 雞 翼 ]|除咗呢隻味,仲有辣味~雞翼好有驚喜:3炸皮唔屬於脆卜卜個種,唔會太熱氣。味道也比較特別,不是平時吃開的味道~|𓋪8.5/10•③ [ 海 鮮 炒 烏 冬 ]|烏冬好滑𝐥𝐮𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐞𝐭 整體不錯不過略嫌偏咸~比較推薦這裏的鐵板組合!|𓋪7/10•まいど (尖沙咀)尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
#fatxtsimshatsui
‼️ 𝐲𝐮𝐦 𝐲𝐮𝐦 鐵板 韓食‼️
① [ 鐵 板 炒 豬 肉 飯 ]

|呢個好推介ヽ(‘ ∇‘ )ノ
送到上枱𝐳𝐢𝐳𝐢聲!
啲醬汁配埋飯食好味(會有想添飯的感覺)
除咗豬肉仲配埋好多蔬菜!
唔會太辣/咸~|
𓋪9/10
② [ 醬 油 炸 雞 翼 ]

|除咗呢隻味,仲有辣味~
雞翼好有驚喜:3
炸皮唔屬於脆卜卜個種,唔會太熱氣。
味道也比較特別,不是平時吃開的味道~|
𓋪8.5/10

③ [ 海 鮮 炒 烏 冬 ]

|烏冬好滑𝐥𝐮𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐞𝐭
整體不錯不過略嫌偏咸~
比較推薦這裏的鐵板組合!|
𓋪7/10

2023-09-26 1246 views
又黎介紹韓國菜啦🤭天氣一熱真係對韓國菜既酸酸辣辣上曬迷😂今日同大家講下Maido~其實都唔只食過一次添架啦,真係覺得好食先share出黎比大家呢🥳海鮮辣豆腐湯 💰85呢個個真係去到邊食到邊的喜歡程度黎🥰上枱個陣仲滾緊架‼️份量十足,酸酸辣新好開胃🤤而且海鮮種類好多,豆腐又大件又嫩滑,八十幾蚊邊到搵🤫雪濃湯 💰110上次去韓國冇時間食雪濃湯真係有啲遺憾🥺好彩Maido呢到有可以修補下心靈🤩淡白色既湯底盛載既係滿滿牛骨的精華😗牛肉厚厚一件又好軟易咬開,仲有唔少麵條係入面,真係大胃王黎先食得曬😂海鮮煎薄餅 💰143上次同朋友食完一直心心念念想食多次架喇🥰超大份真係要同幾個朋友share先食得完煎得非常香脆😆但中間保留適當既軟熟煙韌醮上魚露鮮香更突出‼️想再重口味啲仲可以加少少泡菜呢~餐廳走韓色小店路線,上次同朋友食部隊鍋都好正呢🥳店員非常熱情好客😂‼️企係門口睇緊menu等緊同伴個陣已經受到店員姐姐既熱情招待而且性價比極高,岩曬三五知己黎食飯傾計呢
又黎介紹韓國菜啦🤭天氣一熱真係對韓國菜既酸酸辣辣上曬迷😂

海鮮辣豆腐湯 💰85
呢個個真係去到邊食到邊的喜歡程度黎🥰
上枱個陣仲滾緊架‼️份量十足,酸酸辣新好開胃🤤
而且海鮮種類好多,豆腐又大件又嫩滑,八十幾蚊邊到搵🤫

雪濃湯 💰110
上次去韓國冇時間食雪濃湯真係有啲遺憾🥺
好彩Maido呢到有可以修補下心靈🤩
淡白色既湯底盛載既係滿滿牛骨的精華😗

海鮮煎薄餅 💰143
上次同朋友食完一直心心念念想食多次架喇🥰
超大份真係要同幾個朋友share先食得完
煎得非常香脆😆但中間保留適當既軟熟煙韌
醮上魚露鮮香更突出‼️想再重口味啲仲可以加少少泡菜呢~

餐廳走韓色小店路線,上次同朋友食部隊鍋都好正呢🥳
而且性價比極高,岩曬三五知己黎食飯傾計呢
2023-09-19
2023-09-24 25 views
呢日約左男朋友去尖沙咀行街,好耐冇食韓國菜,我地去左呢間韓國小店到食lunch。餐廳細細間,環境唔錯,店員都好友善。打開餐牌,見到有好多傳統嘅韓國菜式。前菜小食好開胃,有泡菜、芽菜同西蘭花。我地唔係好肚餓,所以淨係點左兩樣食物,有石鍋牛肉拌飯同埋蔘雞湯。石鍋飯上面有好多唔同顏色嘅蔬菜,加埋牛肉同埋雞蛋,健康又好味。蔘雞湯入面有完整嘅雞,湯有好香嘅人蔘味,夠晒滋補。飲品方面,點左罐可樂同埋韓國飲品。
打開餐牌,見到有好多傳統嘅韓國菜式。
前菜小食好開胃,有泡菜、芽菜同西蘭花。
蔘雞湯入面有完整嘅雞,湯有好香嘅人蔘味,夠晒滋補。
飲品方面,點左罐可樂同埋韓國飲品。
2023-09-23 28 views
尖沙咀個條街有好多間韓國餐廳啊~ 雪濃湯 $110原本以為剩係得牛肉加湯🫣入面仲有淮山麵同埋一碗白飯!湯底形容似出前一丁嗰隻豬骨湯味~紫菜包飯 $66我哋一開始問有熱食嗎🤣所以出嚟係熱辣辣👍呢個好有煮家味👏牛肉雜菜炒粉絲 $90呢個係我地最鐘意的!❤️粉絲好滑入味同唔會太咸 配上肥牛、紅蘿蔔紫菜同埋麻油等等一齊食!石鍋雞肉拌飯 $92超大份!好飽的選擇~鐘意食飯焦 有紅蘿蔔芽菜白蘿蔔菠菜同埋流心蛋~前菜有泡菜、芽菜同埋西芹配腸仔 最後嗰款幾特別第一次見韓國餐廳有~加一服務費まいど (尖沙咀)尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
尖沙咀個條街有好多間韓國餐廳啊~

雪濃湯 $110

紫菜包飯 $66