如果睇開島主嘅post , 唔少韓國餐廳都集中喺尖沙咀韓國街或附近。🤣 今次介紹一間 家庭式經營同木系風格嘅韓國菜。 🇰🇷由韓國人打理,落單就自己喺紙仔寫低餸菜no. 比佢。隨後送上三碟前菜,個人偏好辣泡菜,味道似自家醃製,辣度啱啱好,送飯一流。 石頭牛肉拌飯石頭飯係韓國菜必叫嘅,色彩豐富,包括牛肉同配菜: 翠玉瓜、芽菜、紅蘿蔔絲,再用半熟雞蛋攪拌, 再倒啲韓式辣醬撈飯,更加開胃,食到底部仲會帶有少少飯焦,幾脆口。 鐵板泡菜五花肉五花肉肥瘦均勻,油香滲透出嚟,夾埋泡菜,幾惹味。 海鮮煎薄餅熱辣辣用鐵板,比較薄身,唔算脆口,入口軟熟,鋪滿韭菜、 魷魚,點上韓式醋醬。

石頭牛肉拌飯
石頭飯係韓國菜必叫嘅,色彩豐富,包括
更加開胃,食到底部仲會帶有少少飯焦,幾脆口。

鐵板泡菜五花肉
五花肉肥瘦均勻,油香滲透出嚟,夾埋泡菜,幾惹味。

海鮮煎薄餅
2023-07-30 31 views
呢間餐廳不論lunch或dinner永遠都滿座,雖然裝修簡單,但勝在味道好,份量大,價錢抵食!今日好熱但都照叫左個海鮮辣豆腐湯 $85,湯底好好味,同埋配埋超級多海鮮,配埋飯都$85only!之後個石鍋牛肉拌飯 $92,終極大份,我覺得兩個女仔食都已經飽左,另外辣醬自己加。煎餃子 $75係traditional韓國風味,外面好酥脆,入面有粉絲碎。紫菜包飯 $66都好正,呢個價錢有呢個份量好划算!加埋裡面素菜都食得出好新鮮!

又是金巴利道韓國街覓食系列假日和朋友來到這間有日文名稱的韓國餐廳吃午餐做完gym不想吃太重口選了雪濃湯🐮湯不像傳統雪濃湯一樣 並不是奶白色的湯的味道帶有牛骨香湯裡有很多小塊牛肉 一直吃到底還有牛肉 牛肉煮到十分軟熟裡面還有不少麵條 不過可惜熬煮後麵條軟軟的太多肉和麵 跟湯的白飯無法吃完呢另外還點了一道煎餃子🥟餃子煎得很漂亮裡面有粉絲和肉碎最好趁熱吃 不然冷掉後皮會有點硬我喜歡配泡菜一口吃另外伴菜的泡菜和油麥菜很好吃~~
又是金巴利道韓國街覓食系列

餃子煎得很漂亮
裡面有粉絲和肉碎
最好趁熱吃 不然冷掉後皮會有點硬
我喜歡配泡菜一口吃

另外伴菜的泡菜和油麥菜很好吃~~
雪濃湯
🫦又黎尖沙咀韓國餐廳推介😻 まいど環境裝修舒適🫶🏻木系臺凳,店內仲會播住韓文歌,食物性價比高🤑想食下d地道韓國野又唔想太貴既話🫴🏻 まいど都幾唔錯❣️🥢前菜:西芹腸仔、芽菜、泡菜🐂韓式牛肋骨湯 (配飯) $110聞落同飲落都係好濃郁既牛味,味道偏清唔咸,牛肋骨份量都幾足,食落淡淡肉,湯底仲有粉絲配埋,個湯送飯都幾唔錯🐓鐵板雞肉蓋飯 $89上臺果下超香,韓式醬汁香濃惹味,雞肉微辣好開胃,配菜豐富 有高麗菜、翠玉瓜、洋蔥等等,起鐵板上醬烤後非常入味,返撻之選🍜辣炒年糕拉麵 $95拉麵口感軟綿,微辣且味濃但咸度剛好,年糕好煙韌,另外仲有魚糕、高麗菜、雞蛋,地道韓式風味,滋味得黎夠曬飽肚

🥢前菜:西芹腸仔、芽菜、泡菜

🐂韓式牛肋骨湯 (配飯) $110

前菜
鐵板雞肉蓋飯
辣炒年糕拉麵
2023-07-24 16 views
落單後,店員奉上前菜有大豆芽菜、泡菜、薯仔🥢大荳芽菜有麻油既香;泡菜相對較辣;帶有蒜蓉味既薯仔,好開胃🥢牛肉雜菜炒粉絲牛肉好嫩& 夠味,加左甘荀絲,韮菜,炒粉絲唔算好油,有鑊氣既炒粉絲🥢醬油炸雞翼外層炸得香脆,夠熱,帶甜既醬汁滿滿黏上雞翼🥢韓式豬腩肉外皮烤得脆,腩肉唔算好肥,配埋洋蔥絲&秘製醬汁食,問過店員係乜醬汁,其實係麻油+椒鹽撈成,點左呢個醬汁昇華左📍Maido まいど @maido_nam

落單後,店員奉上前菜有大豆芽菜、泡菜、薯仔

🥢牛肉雜菜炒粉絲

🥢醬油炸雞
外層炸得香脆,夠熱,帶甜既醬汁滿滿黏上雞翼

🥢韓式豬腩肉

📍Maido まいど @maido_nam

2023-07-22 21 views
尖沙咀金巴利道好多韓國餐廳,今次試咗呢間餐廳,餐廳空間寬闊,座位坐得舒服,老闆都係韓國人,味道一定正宗韓國菜!食物味道,已經有三款韓國小店送上,係泡菜、芹菜同芽菜,三款都醃得好好味,差唔多俾我一個人食晒😝鐵板八爪魚蓋飯上菜時熱辣辣,八爪魚超新鮮,超爽口彈牙,而且八爪魚嘅份量一啲都唔少,每一啖都係八爪魚,連埋翠玉瓜同洋蔥一齊炒,配上特製嘅醬汁,送飯一流!另外,都想特別讚下個飯,口感好好👍🏼鐵板泡菜五花肉厚切五花肉,豬肉味好香,配埋泡菜,好味🤤紫菜包飯紫菜卷裏面有好多配料,口感一流,一啖一個,好食

鐵板八爪魚蓋飯

鐵板泡菜五花肉
厚切五花肉,豬肉味好香,配埋泡菜,好味🤤

紫菜包飯
紫菜卷裏面有好多配料,口感一流,一啖一個,好食
2023-07-19 18 views
陪男朋友係尖沙咀👨🏻‍⚕️覆診完 又到搵食時間😋😋今次漫無目的 隨心搵被門口嘅食物相🖼️吸引左六點零鐘 未算好旺場 可以隨便揀位坐🥢前菜茄子 x 大豆芽 x 泡菜三款都好入味 有韓國嘅味道👅🍲人參雞湯 $189雞湯有啖啖嘅人參味 甘甜甘甜足料到不能更足料 有一隻完整嘅雞😨😨雞內再包左啲糯米 當正餐食 應該一個人都食唔哂😅🍛石鍋炒辣八爪魚拌飯 $99辣醬自己落 可以調制自己喜愛嘅辣度鍋邊有脆脆飯焦🤤🤤🍗辣炸雞翼 $118炸得香脆嘅雞翼 配上海量甜辣醬 加埋啤酒🍻就一流但係叫左個湯 就無叫啤酒下次要醒水🫢🫣完全地低估左個參雞湯 最後食唔哂🫣兩個人 抱住個腩仔 繼續拍拖👫🏻
陪男朋友係尖沙咀👨🏻‍⚕️覆診完 又到搵食時間😋😋

兩個人 抱住個腩仔 繼續拍拖👫🏻
2023-07-19
Type of Meal
Dinner
🥘鐵板炒雞肉雞肉係用個鐵板serve,好夠熱洋蒽雖然係配菜但係個人覺得更好味,除咗洋蔥嘅甜味仲吸收左滿滿嘅醬汁而主角雞肉香氣十足,醬汁滲入左雞肉,唔會乾爭爭,肉質口感鮮嫩,好Juicy 😜本身唔包飯不過佢滿滿嘅雞肉汁送飯嘅話,就真係一流🤩🍙紫菜包飯紫菜包飯雖然簡簡單單不過餡料就非常豐富有煎蛋,紅蘿蔔絲,青瓜,黃瓜,牛肉同香腸,一啖一舊口感非常豐富飯卷份量唔少10分飽肚如果加埋麻油香就真係Perfect啦🤣🍲韓式牛肋骨湯熱辣辣嘅牛肋骨湯係我嘅至愛湯底濃郁,入味十足蘿蔔和洋葱等配料更加令到湯飲起嚟非常清甜,有一種家的感覺🤭雖然份量係一人份,但係碗𥚃嘅牛肋骨同粉絲份量都非常足夠。而且牛肉亦炆到好嫩,食起來既有嚼勁又不失柔軟,增添左口感嘅多樣性真係非常美味🥰~~~~~~~~~~~~~~~~~~~大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
🥘鐵板炒雞肉
雞肉係用個鐵板serve,好夠熱
本身唔包飯不過佢滿滿嘅雞肉汁送飯嘅話,就真係一流🤩

🍙紫菜包飯
紫菜包飯雖然簡簡單單不過餡料就非常豐富
飯卷份量唔少10分飽肚
如果加埋麻油香就真係Perfect啦🤣

🍲韓式牛肋骨湯
熱辣辣嘅牛肋骨湯係我嘅至愛
湯底濃郁,入味十足
蘿蔔和洋葱等配料更加令到湯飲起嚟非常清甜,有一種家的感覺🤭
雖然份量係一人份,但係碗𥚃嘅牛肋骨同粉絲份量都非常足夠。
真係非常美味🥰

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
2023-06-26 29 views
在父親節帶着小嬰兒去接媽媽,然後大家未吃東西,便到了這間韓國餐廳🇰🇷。印象中這個舖位之前可能就是明洞Express,看看餐牌,都是類似形式的韓式食店。點了一個雪龍湯以及韓式年糕拉麵。都不算等得太耐便端來,有以往明洞Express的影子就是韓式快餐一般,雪龍湯的湯底帶有濃郁牛肉味,不過火候不算很強,至少底下的牛肉份量不算太少,另外又有白飯,湯入邊又有少許勁幼的麵條,還算是不錯的。另一個我都想了很久,因為很多東西現在妻子在家都可以弄得到,好像烤肉,又或是其他麵條,無端端吃石鍋飯,又好像份量太多,水冷麵又太少。於是就點了個辣年糕炒拉麵。我比較喜歡韓式辣味就是炒年糕這種醬,因為泡菜那種像帶點酸辣味道,不太吸引,但炒年糕的這種辣醬,帶點甜味,無論用來撈飯、年糕、拉麵,都非常好吃。年糕都算是彈牙帶咬口,不過份量就比較少,都不知有沒有10條年糕。另外都只有一個麵,以及一隻蛋,配料就是一些蘿蔔以及青瓜難得值得一讚的就是洗手間竟然出奇的乾淨,🤫因此即使小嬰近期肚痛,在店子肚子不適,都可以帶他到洗手間換條片。🙈以往呢條街都是很多自以為型男索女的職員工作,自視甚高,現在此店是中老年婦人主理,態度親切,難得難

點了一個
就是韓式快餐一般,雪龍湯的湯底帶有濃郁牛肉味,
湯入邊又有少許勁幼的麵條,還算是不錯的。

於是就點了個
辣年糕炒拉麵。我比較喜歡韓式辣味就是炒年糕這種醬,
因為泡菜那種像帶點酸辣味道,不太吸引,但炒年糕的這種辣醬,
帶點甜味,無論用來撈飯、年糕、拉麵,都非常好吃。

年糕都算是彈牙帶咬口,不過份量就比較少,

以往呢條街都是很多自以為型男索女的職員工作,自視甚高,現在此店是中老年婦人主理,態度親切,難得難得
Type of Meal
Lunch
鐵板牛肉炒野菜我真係好鍾意食牛😍仲要係用鐵板野菜 有菜有肉健康之選 而且用鐵板會炒得好香😆 牛肉唔係太肥 食落有質感韓式牛肋骨湯韓國料理既湯水就係比較重清清地 所以就叫左黎試下無諗過會品嚐到甘醇香甜既牛肋骨湯飲落有香濃牛骨味道 仲有好多牛肋肉食💕石鍋牛肉拌飯石頭鍋飯配料有紅蘿蔔🥕牛肉等配菜配埋一齊食一碗熱辣辣既飯真係暖在心頭☺️ 將飯同碗料加韓式辣醬撈勻 好好味👍🏻 Maido 📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
鐵板牛肉炒野菜

將飯同碗料加韓式辣醬撈勻 好好味👍🏻

Maido
📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
2023-06-05 33 views
(๑´ڡ`๑)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈韓式家庭料理✨好久沒吃韓國菜了 一於襯著下班時間來個小聚餐┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈位於尖沙咀韓國街的Maido主打韓料價錢平均$80-110 也有一人套餐提供 晚上7時到達 人流也陸續開始多了🙈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鐵板魷魚蓋飯 $95 (3.5/5)以鐵板形式上菜 滋滋聲十分吸引🤩調味適中 甜甜辣辣的很好下飯呢魷魚吸滿辣汁很入味 是經典韓式料理┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜泡菜煎薄餅 $130 (3/5)這個好適合胃口大的人 薄餅以泡菜及麵粉煎成 外脆內軟沾上酸汁可以減低膩感喔┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜石鍋牛肉拌飯 $92 (3.5/5)用上石鍋上桌 配料豐富多彩拌入辣醬一同享用挺美味的😋鍋底足度足夠 還有飯焦呢口感脆脆的 像米餅一樣好好吃!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜啤酒 口痕的點了一杯啤一啤韓國啤酒味道也不錯 易入口┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
(๑´ڡ`๑)
韓式家庭料理✨
好久沒吃韓國菜了
一於襯著下班時間來個小聚餐
位於尖沙咀韓國街的Maido主打韓料
價錢平均$80-110 也有一人套餐提供
晚上7時到達 人流也陸續開始多了🙈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鐵板魷魚蓋飯 $95 (3.5/5)
以鐵板形式上菜 滋滋聲十分吸引🤩
調味適中 甜甜辣辣的很好下飯呢
魷魚吸滿辣汁很入味 是經典韓式料理

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜泡菜煎薄餅 $130 (3/5)
這個好適合胃口大的人
薄餅以泡菜及麵粉煎成 外脆內軟
沾上酸汁可以減低膩感喔

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜石鍋牛肉拌飯 $92 (3.5/5)
用上石鍋上桌 配料豐富多彩
拌入辣醬一同享用挺美味的😋
鍋底足度足夠 還有飯焦呢
口感脆脆的 像米餅一樣好好吃!

𐂐 ⠜啤酒
口痕的點了一杯啤一啤
韓國啤酒味道也不錯 易入口

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
今日去開尖沙咀,又想食韓國菜,咁就行去韓國街。一開始見到依間餐廳既名,以為係食日本菜,但睇餐牌先發現原來係一間韓式餐廳!入到去餐廳環境幾乾淨,氣氛幾好,我地叫左D比較傳統既韓國野食試下。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹紫菜包飯 $66簡簡單單,但食韓國野必食。用紫菜同白飯包住火腿、青瓜、蛋絲、蘿蔔絲、及酸黃瓜,加少少芝麻,調味岩岩好,甜酸適中,好好食。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹鐵板豬肉蓋飯 $89用左鐵板黎放,好夠熱,上菜時仲係「吱吱聲」,好正。豬肉既份量好多,調味唔會好辣,豬肉好JUICY,夠晒惹味。除左豬肉,仲有好多菜,全部都好入味,配飯埋白飯食,簡直一流。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹韓式牛肋骨湯$110飲落冇加味精,亦都冇太多調味,飲落好清甜仲,就係簡單而濃郁既牛肉香味。牛肋骨好嫩滑,牛肉既份量係勁多,仲煮到好軟腍,唔會鞋口,好有住家菜既味道。個湯清清地,好好飲,仲包左一碗白飯,成個SET份量好夠,食到好飽。非常推薦!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹總結︰呢間餐廳既侍應真係好好服務,好貼心。而且韓國菜味道都好正宗,材料雖然簡單,但好好味。佢係一間平民家庭式營運既韓國菜餐廳,所以價錢都算平民化,而且食物種類都好

紫菜包飯 $66

鐵板豬肉蓋飯 $89

韓式牛肋骨湯$110

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

總結︰呢間餐廳既侍應真係好好服務,好貼心。而且韓國菜味道都好正宗,材料雖然簡單,但好好味。佢係一間平民家庭式營運既韓國菜餐廳,所以價錢都算平民化,而且食物種類都好豐富,係食韓國野既好選擇!

• 韓式牛肋骨湯
2023-05-26 49 views
今晚特別想食韓國菜,去咗尖沙咀嘅韓國街搵食,呢條街出名有好多韓國餐廳,今晚去咗呢間Maido まいど小店經營模式,平日晚上8點都幾多客人好熱鬧,相信質素不錯!餐廳裝修簡約舒適,感覺像家庭式經營,菜式有齊各式各樣韓國料理,如泡菜湯、雪濃湯、炸醬麵、鐵板烤肉、韓式飯卷、炒年糕、海鮮煎餅等等。✦韓式芝士炒辣雞排 $178熱辣辣♨️超多半溶芝士,拉絲效果強勁😋雞肉肉質嫰滑,份量相當多,足夠3-4人份量。✦鐵板牛肉蓋飯 $89牛肉蓋飯好豐富🤩牛肉十分香口、加上洋蔥、翠玉瓜、蘿蔔同椰菜一齊炒,好開胃送飯一流!

✦韓式芝士炒辣雞排 $178

✦鐵板牛肉蓋飯 $89
2023-05-25
$150 (Dinner)
  • 鐵板牛肉蓋飯
  • 韓式芝士炒辣雞排
2023-05-22 34 views
開始望到日文字以為係食日本菜,但原來望真啲係韓國菜🤭因為當日係黃色暴雨⛈️全身濕到透 就衝左入去食嘢喇💗靚姐好好啊 知我哋成身濕晒就關細啲冷氣等我地無咁易凍親落單呢係我地自己係本簿仔到寫低餐牌NO,寫完交俾靚姐就可以喇 上三個前菜都好正,蘿蔔絲口感好特別軟軟的,會好想食晒佢🤣海鮮煎薄餅 $143 海鮮簿餅上盤係用熱石板唔驚會凍晒,但小心會熱親手仔啊,熱住食既薄餅脆卜卜好有咬口,餡料豐富十料,兩個人食好飽飽💗芝士炒年糕 $98 芝士炒年糕會少少辣,但好醒胃,拉絲既芝士大愛呢💗芝士控既朋友仔需要必點,勁好食😋份量都係好多,年糕煙煙韌韌好鍾意❤️鐵板雞肉蓋飯 $89 雞肉蓋飯大概似石頭鍋飯,將伴菜拌勻食得、有香香既飯焦,鍾意食飯焦既朋友都會愛呢,好夠食💗整體座位舒適,空間感闊落,係韓國街食物一定要夠正宗 滿分💯 好掛住個芝士炒年糕💗

上三個前菜都好正,蘿蔔絲口感好特別軟軟的,會好想食晒佢🤣

海鮮煎薄餅 $143

芝士炒年糕 $98

鐵板雞肉蓋飯 $89

2023-05-17
$250 (Lunch)
  • 前菜
🇭🇰✨尖沙咀傳統家庭韓國餐廳🇰🇷朋友好鍾意韓國,所以今次揀咗間位於金巴利道韓國街嘅餐廳🇰🇷雪濃湯 ($110)上嚟嘅時候仲滾緊!真係好誇張!🤩雪濃湯由牛骨熬製,味道清淡,好適合配飯,自製湯飯🤣鐵板炒豬肉 ($138)嚟嘅時候仲聽到「嗞嗞」聲🤩份量多又惹味,又係好適合配飯🤣紫色包飯 ($66)就係韓國地道街邊小店紫菜包飯嘅味道🥢📍 Maido まいど (尖沙咀)尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
🇭🇰
✨尖沙咀傳統家庭韓國餐廳🇰🇷

鐵板炒豬肉
紫色包飯 ($66)就係韓國地道街邊小店紫菜包飯嘅味道🥢
紫色包飯

📍 Maido まいど (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖