2023-09-16 28 views
見到日文名嘅韓國餐廳幾新奇,裝潢又有種返到屋企嘅溫馨感,於是試下晚餐。入座後員工會奉上熱茶,而點餐方法係將號碼寫喺紙仔上。🇰🇷 前菜 $0三碟免費小菜,份量十足。🔸泡菜:香辣幾開胃🌶️🔸油麥菜:爽脆新鮮,唔會太鹹,好好食👍🏻🔸芽菜:同樣爽口好咬~🐓 参雞湯 $189好大煲,大大隻雞原隻上🙌🏻 肉質鮮嫩多汁,配埋鹽可以自己調味,入面塞滿糯米、人參、栗子等,好豐富。湯底鮮甜清澈,一啖雞肉一啖湯好正😋🍶 百歲酒 $90顧名思義飲完可以活到100歲~ 係由12種中藥釀造嘅酒,其中人參係主要嘅藥材,另外仲有甘草、五味子、枸杞、黃芪、姜、桂皮等。入口果然藥材味重,但唔會好似中藥咁苦,而係甘香,幾特別。酒精濃度都唔低,飲幾杯已經上腦🤪見到老闆係韓國oppa,而且香港員工都識講流利韓文,所以好正宗👍🏻 去到晚市時段開始好full,幾受歡迎。

🇰🇷 前菜 $0
三碟免費小菜,份量十足。
🔸泡菜:香辣幾開胃🌶️
🔸油麥菜:爽脆新鮮,唔會太鹹,好好食👍🏻
🔸芽菜:同樣爽口好咬~

🐓 参雞湯 $189

🍶 百歲酒 $90

1K
2023-09-12 30 views
🇰🇷傳統嘅韓國菜都唔係只係有炸鷄架🍗落雨天食番個熱辣辣嘅牛肉湯都唔錯👍呢間我已經係第二次黎嚕❤️喜歡餐廳充滿住家庭式嘅溫馨感覺☺️令人坐得、食得好舒服呢🥳🐂燉牛肉湯 🌈呢個燉牛肉湯好啱依家入秋飲🍂唔單止湯底清甜🔥牛肉味肉味亦都好濃🫕食完成個人都暖笠笠呢🥳🔥牛肉拉麵 🌈呢個吸收了湯底精華嘅牛肉拉麵超正呀🤤大啖大啖🍽️到「雪雪聲」🍜 配料仲有好多牛肉同埋蔬菜🥬一定要試吓🥳🍙紫菜包飯 🌈食傳統韓國菜紫菜包飯當然係🤔️少得啦👍飯團裏面材料豐富🈵️件件都飽爮滿滿💯仲好香芝麻油味添🥳🥟煎餃子 🌈皮薄喊靚💯我個人更喜歡佢地呢個煎嘅餃子🔥脆卜卜包住饱滿嘅餡料❤️好正呀🥳

🐂燉牛肉湯

🔥牛肉拉麵

🍙紫菜包飯

🥟煎餃子

2023-09-10 29 views
📍 「Maido」尖沙咀性價比高,韓餐真係冇得輸👍今次食韓國岀名既石鍋飯同正宗炸醬麵。一向只會係超市買一包包麵番屋企煮,呢家終於有幸食到韓國人親手煮既麵🇰🇷估唔到,正宗既炸醬麵真係唔同啲,唔係屋企hea 煮既方法😫失禮哂!每次黎到韓國餐廳🍴一定會有前菜,泡菜.芽菜唔少得🤭🔸石鍋豬肉拌飯上枱既時候,石鍋內加熱,在加熱時會有嗶嗶的聲音發出,十分吸引,正統的韓式泡菜鍋加醃過辣味豬肉,撈埋一齊撈飯,加紫菜,熱辣辣食特別滋味🤭🔸韓國炸醬麵這醬汁顏色整個黑嚕嚕的,看著碗裡的白麵條,漸漸拌上濃郁的炸醬,嘴裡直接享受鹹甜炸醬,超過癮,麵條好煙韌,每條都沾上醬汁,非常夠味👍🔸辣炸雞翼酥炸雞翼,配甜辣醬汁也十分開胃,味道濃郁而且啖啖雞肉肉汁Juicy😍
📍 「Maido」尖沙咀
每次黎到韓國餐廳🍴一定會有前菜,泡菜.芽菜唔少得🤭

🔸石鍋豬肉拌飯

🔸韓國炸醬麵

🔸辣炸雞

2023-09-07 24 views
尖沙咀韓國街聚集曬好多正宗韓國食店今日黎呢間Maido まいど係由韓國人餐廳以深木色系,座位都舒適 唔識講韓文可用英文溝通落單只要寫下餸菜號碼便可~隨後送上免費三碟前菜,自家醃製辣泡菜最得我歡心~同係韓國🇰🇷食既一樣正宗🥘鐵板泡菜炒豬肉 $148在鐵板上吱吱作響豬肉不僅香味誘人,JUICY的肉塊配上爽脆的泡菜很香很開胃,有齊酸辣微甜的滋味,送飯一流~ 🥘韓式牛肋骨湯 (配飯) $110牛排骨肉與各種蔬菜熬煮的鮮美牛排骨湯(갈비탕),係韓國人的靈魂美食,牛肋排骨經過長時間熬煮,湯頭看似清澈,飲落口卻是相當醇厚香甜。除左有牛肋肉食,仲有濃濃牛骨味。送飯又好食~ 🥘紫菜包飯 $66Kimbap伴以酸黃瓜、青瓜、蛋絲、紅蘿蔔絲、火腿,餡料咁足再用紫菜同白飯包住一啖一舊SIZE剛好份量勁足料好抵食。
尖沙咀韓國街聚集曬好多正宗韓國食店
今日黎呢間Maido まいど係由韓國人
餐廳以深木色系,座位都舒適

唔識講韓文可用英文溝通
落單只要寫下餸菜號碼便可~
隨後送上免費三碟前菜,
自家醃製辣泡菜最得我歡心~
同係韓國🇰🇷食既一樣正宗

🥘鐵板泡菜炒豬肉 $148
在鐵板上吱吱作響豬肉不僅香味誘人,
JUICY的肉塊配上爽脆的泡菜很香很開胃,
有齊酸辣微甜的滋味,送飯一流~

🥘韓式牛肋骨湯 (配飯) $110
牛肋排骨經過長時間熬煮,
湯頭看似清澈,飲落口卻是相當醇厚香甜。
除左有牛肋肉食,仲有濃濃牛骨味。
送飯又好食~

🥘紫菜包飯 $66
Kimbap伴以酸黃瓜、青瓜、蛋絲、紅蘿蔔絲、火腿,
餡料咁足再用紫菜同白飯包住
一啖一舊SIZE剛好
份量勁足料好抵食。

2023-08-19 42 views
🚩まいど金巴利道嘅韓國餐廳真係多到唔識點揀,今次就嚟咗一間全新未食過,睇落都幾正宗嘅餐廳試吓✨一坐低店員已經上咗三個小菜,食落冰冰涼涼好夠味,特別推薦泡菜,巧正😋〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈燉牛肉湯 $95湯底超級清甜,牛肉份量好多而且用石鍋滾住上,送飯好開胃✨湯底仲有大量洋蔥同埋粉條,媽咪清到渣都冇剩🌈石鍋牛肉拌飯 $92不能缺少的韓式石鍋拌飯,可以根據個人喜好加辣醬飯嘅份量都幾多下足足四大碗,鍋底有大量嘅飯焦🤭石鍋拌飯嘅精髓就係佢有大量嘅蔬菜增加口感,配搭辣醬即刻惹味晒🌈醬油炸雞翼 $118雞翼炸皮就有少少失望,比較淋身話就係醬油雞翼,但就唔知點解係用咗柚子汁不過酸酸甜甜又幾和味整體嚟講雞翼係大隻嘅,如果炸皮整返脆少少就更加好
🚩まいど

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈燉牛肉湯 $95
湯底超級清甜,牛肉份量好多
而且用石鍋滾住上,送飯好開胃✨
湯底仲有大量洋蔥同埋粉條,媽咪清到渣都冇剩

🌈石鍋牛肉拌飯 $92
不能缺少的韓式石鍋拌飯,可以根據個人喜好加辣醬
飯嘅份量都幾多下足足四大碗,鍋底有大量嘅飯焦🤭

🌈醬油炸雞翼 $118
雞翼炸皮就有少少失望,比較淋身
話就係醬油雞翼,但就唔知點解係用咗柚子汁
不過酸酸甜甜又幾和味
整體嚟講雞翼係大隻嘅,如果炸皮整返脆少少就更加好
2023-08-17 30 views
成日黎開尖沙咀, 都好少去食韓國嘢, 今日突如其來想去韓國街搵間試下先, 經過呢間感覺好似唔錯就走入去坐一坐低就先嚟咗三碟前菜: 泡菜, 茄子, 蘿蔔絲跟住點咗鐵板豬肉蓋飯, 一上枱份量真係超大, 陣陣香味湧入鼻, 經過煎炒喺鐵板上既豬肉、切絲既洋蔥、 紅蘿蔔、翠玉瓜、椰菜,散發出誘人既香氣,肉質鮮嫩多汁。豬肉帶著微辣既刺激感又開胃,讓人食指大動,配埋白飯食真係好夾。p.s. 平時出街一碗粉麵我都可以食得曬, 呢個餐加多一碗飯兩個食都得

一坐低就先嚟咗三碟前菜: 泡菜, 茄子, 蘿蔔絲

• 鐵板炒豬肉
近排真係好中意食韓國野,前幾日食完韓燒,呢日就去左對面既韓國餐廳,主打家常菜式~海鮮辣豆腐湯湯汁跳彈香熱,豆腐滑溜,除左蜆肉、蝦,仲有好多翠肉瓜菜配料,入口微辣好醒胃。石鍋雞肉拌飯配料靚靚分類整理好,中間先係紫菜,旁邊係甘筍絲、白蘿蔔絲、菜、雞肉粒、翠肉瓜及大豆芽。將配料連米飯先拌勻,可以加少量甜辣醬調味,色香味滿分。韓式豬血腸地道街頭風味小食,豬腸衣包住豬血冬粉,外脆內香軟。一碟切開十卷,沾少少鹽食,有咸香感更加惹味。

海鮮辣豆腐湯

石鍋雞肉拌飯

韓式豬血腸
全部都係以正宗韓國菜式為主題既傳統美食🇰🇷鐵板牛肉蓋飯 $89🐮牛肉經過鐵板燒香 油脂逼出😍牛肉有口感加配上既野菜炒 洋蔥 椰菜等🧅口感更加豐富😋配搭韓國米飯 軟糯可口👍🏻鐵板八爪魚蓋飯 $108🐙🍚鐵板上煎香左既八爪魚🐙鮮嫩多汁 有彈彈既口感因為係韓式辣醬既炒法 有陣陣既辣椒香🌶️八爪魚既惹味配米飯既鬆軟 帶來了獨特既口感同風味😆石鍋牛肉拌飯 $92🍳🐮喜歡食石頭鍋飯係因為會有脆卜卜既飯焦😜牛肉同所有菜式攪勻 飯粒變得鬆軟多汁 仲可以自由加韓式醬🎈Maido 📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
全部都係以正宗韓國菜式為主題既傳統美食🇰🇷

牛肉同所有菜式攪勻 飯粒變得鬆軟多汁 仲可以自由加韓式醬🎈

Maido
📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
2023-08-09 962 views
尖沙咀美食攻略2023韓國街美食呢度有間係韓國人開既中日混合菜出奇地好食一坐低,先黎3碟自家漬泡菜夏日炎炎,仲比多杯你飲下先好有禮貌,家的感覺漬醃薯仔,辣泡菜,芽菜,每日都唔同黎第2次了,最好食都係呢味炒牛肉平均消費約100蚊起有一人套餐,野飲另計都係十零蚊,唔貴勝在易搵位,唔多客蜜汁脆皮雞翼,日式炸雞翼做法,再淋上秘製醬汁,脆皮之餘,雞肉大隻啖啖肉芝麻添香氣冷拌烏冬麵配冷麵汁同蔥,Q彈爽口麵身有彈牙,我食法係冷麵汁加泡菜多添一絲辣勁,食起上黎更加豐富鐵板炒牛肉,雖叫炒牛肉,但添加了大量蔬菜,健康不油膩,牛肉細嫩多汁拌飯一流,似日式做法雖韓似日,但味道好食平均消費$200評分8/10#maido_nam@maido_nam #Maido 地址:尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖Maido 地址:尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖#你好香港#EOSRP #35MM18 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIG
尖沙咀美食攻略2023
韓國街美食
呢度有間係韓國人開既中日混合菜
出奇地好食
一坐低,先黎3碟自家漬泡菜
夏日炎炎,仲比多杯你飲下先
好有禮貌,家的感覺

漬醃薯仔,辣泡菜,芽菜,每日都唔同
黎第2次了,最好食都係呢味炒牛肉

平均消費約100蚊起
有一人套餐,野飲另計都係十零蚊,唔貴
勝在易搵位,唔多客

芝麻添香氣
冷拌烏冬麵
配冷麵汁同蔥,Q彈爽口
麵身有彈牙,我食法係冷麵汁加泡菜
多添一絲辣勁,食起上黎更加豐富

雖韓似日,但味道好食
平均消費$200
評分8/10
#maido_nam
@maido_nam #Maido
Maido
#你好香港
#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #香港自由行 #香港旅行 #香港探店
2023-08-08 33 views
放工時間又來到韓國街搵食,同朋友試一試這間餐廳☺️ 餐廳裝潢簡約,環境乾淨企理,座位寬敞舒適,人流多,氣氛很熱鬧🥳 食物款式選擇豐富,除了韓國菜 亦有拉麵、鰻魚飯😆 食物份量多,質素高 有驚喜👍🏻 價格合理,性價比高,店員服務態度很好🥰 晚市二人消費:$343 🫧連加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖下完單店員便送上熱茶及三款前菜😚 有泡菜、芽菜、茄子🍗醬油炸雞翼 ($118/8隻)✨熱騰騰,新鮮炸起,雞翼大大隻 好肥美,外皮香脆,配搭酸酸甜甜醬汁一流👍🏻水冷麵 ($92)✨湯汁味道酸酸甜甜,麵條質感很好 滑溜彈牙,冰涼爽口,好好味 夏天食一流😚 可自行加配芥末🥘辣泡菜炒飯 ($82)✨推薦!熱騰騰,十分香濃惹味😋 配上流心蛋及紫菜,飯份量多,混入豐富泡菜及香蔥,好飽肚好滿足😍 韓國水梨汁 ($20)✨

晚市二人消費:$343 🫧連加一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

下完單店員便送上熱茶及三款前菜😚 有泡菜、芽菜、茄子

🍗醬油炸雞翼 ($118/8隻)✨

水冷麵 ($92)✨

🥘辣泡菜炒飯 ($82)✨

韓國水梨汁 ($20)✨
今日去開尖沙咀想食韓國🇰🇷野就去左尖沙咀最多韓國🇰🇷餐廳的韓國街——金巴利道。太耐無食韓國🇰🇷野想試吓香港的韓國菜,經過呢間細細間咁就試吓佢啦!係門口見到招牌已經覺得幾得意😎!寫日文的韓國🇰🇷餐廳?真係第一次見☝🏻。餐廳裝修簡簡單單,環境舒適,好似返咗屋企咁😎,餐牌的菜單都是韓國🇰🇷家常菜,我看到餐牌有我最想食既冷麵,而且天氣太熱了,所以我一開始就立刻著點了水冷麵🍜。冷麵🍜吃之前店家會比兩支醬汁,一支黃色是芥辣、另一支紅色是醋,將兩樣醬汁根據自己口味而添加,濃味隨意調校入湯,冷麵入面配料有蛋、青瓜同雪梨🍐,消暑又開胃。點菜時不用叫的,直接用紙仔寫低碟餸菜的號碼,再比服務員💁🏻‍♀️就ok啦!點完菜服務員會端上前菜,前菜都係餐廳自家醃製的,一共有3碟不同的款式,有泡菜、芽菜、西蘭花🥦,而且可以無限refill,不停吃😂。之後點了海鮮煎薄餅,薄餅熱辣辣🔥,用鐵板端上來,(鐵板好熱千祈唔好掂呀!)薄餅邊邊脆脆的,材料有韭菜、海鮮、魷魚🦑、大蔥等,再配上韓國醬汁一起吃。我鐘意食牛肉,所以最後點了鐵板炒牛肉,呢碟超級大碟!我一直吃、一直吃都根!本!吃!不!完!!!點完發覺原來啲餸菜碟碟都大大碟😂,
我鐘意食牛肉,所以最後點了鐵板炒牛肉,呢碟超級大碟!我一直吃、一直吃都根!本!吃!不!完!!!點完發覺原來啲餸菜碟碟都大大碟😂,我地兩個人食極都食唔哂😂!

📍まいど (尖沙咀)
2023-08-07 23 views
 ✨紫菜包飯💰66💫評分: 7.8/10📝食韓國嘢好鍾意食紫菜包飯,有紅蘿蔔、醃黃瓜、蛋、青瓜、腸仔、芝麻等配料,有麻油香,色彩繽紛,口感豐富✨韓式牛肋骨湯 💰110💫評分: 7.6/10📝好特別係入面有韓國粉絲,牛肉份量都幾多,好淋身,精華落曬湯,送飯一流,兩個人share飲啱啱好🥳✨鐵板炒豬肉 💰138💫評分: 7.5/10📝鐵板令到啲肉炒到焦香,有啲豬肉邊會脆口,用韓式醬汁炒,幾惹味,menu寫呢款係一隻辣椒🌶️,但係真心唔辣,配埋入味嘅炒洋蔥同有金菇,呢樣餸同樣好好撈飯,想性價比再高啲可以叫鐵板豬肉蓋飯 💰89まいど Maido📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖(尖沙咀🚇B1 出口行7分鐘就到)💫評分: 7.6/10💬韓國街嗰頭真係好多韓國嘢食,呢間比較似家庭式經營嘅小店,整體質素幾高同埋正宗,夏日炎炎本身仲想食埋水冷麵🤣,但係已經好飽,兩個人唔洗💰400埋單!❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴#尖沙咀美食 #まいど #韓國料理 #韓國街 #韓國菜 #韓式炸雞 #紫菜包飯#鐵板炒豬肉#香港美食 #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #

✨紫菜包飯💰66
💫評分: 7.8/10

✨韓式牛肋骨湯 💰110
💫評分: 7.6/10

✨鐵板炒豬肉 💰138
💫評分: 7.5/10

まいど Maido
📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
(尖沙咀🚇B1 出口行7分鐘就到)

💫評分: 7.6/10

❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#尖沙咀美食 #まいど #韓國料理 #韓國街 #韓國菜 #韓式炸雞 #紫菜包飯#鐵板炒豬肉#香港美食 #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #koreanfoodhk #koreanfoodhongkong #koreanfood #香港韓國菜 #牛肋骨湯
2023-08-04 31 views
心思思又想去食韓國料理🥳喺尖沙咀韓國街真係有好多選擇,依次去咗Maido,都係由韓國人主理,口味夠晒正宗。價格很親民,而午市還不收加一,抵食!更奉送了3款韓式前菜。🔶韓式牛肋骨湯 湯鍋入面有牛肋肉丶粉絲丶牛肋骨,仲跟白飯一碗。湯牛味香濃好好飲,唔覺唔覺成鍋飲晒🤤牛肋肉入口腍軟,很不錯。🔶水冷麵出面熱辣辣,最啱食返碗清爽冰涼嘅水冷麵,入口微酸有醋香,配料有肉片丶青瓜丶梨肉和蛋,麵條幼滑Q彈,有口感。🔶鐵板八爪魚蓋飯 鐵板熱辣辣吱吱聲,香氣十足,跟白飯一碗。八爪魚彈牙鮮味,醬汁鹹甜辣很平衡,好惹味👍🏼佐飯一流。
價格很親民,而午市還不收加一,抵食!更奉送了3款韓式前菜。

🔶韓式牛肋骨湯

🔶水冷麵

🔶鐵板八爪魚蓋飯

呢間韓國菜俾小編嘅感覺係好地道好親民咁🤣啲菜式嘅款式好啱小編心水,好難去食韓國菜會有咁多嘢想食😂.🍲韓式牛肋骨湯 $108每次必點,真係好好食🥰份量非常足夠,味道清清甜甜,唔似有落味精同得個鹹字😳通常小編都會用啲湯撈飯食👍而且牛嘅份量超多,比起其他餐廳抵食好多🫡.🦐海鮮炒烏冬 $110見到有呢一個都幾意外,因為小編超鍾意食炒烏冬的😆烏冬份量偏小一啲,但係反而海鮮嘅份量就好多🤣味道有驚喜,下次再食應該都會再叫😋.🍽味道: 3/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🍲韓式牛肋骨湯 $108
🦐海鮮炒烏冬 $110
🍽味道: 3/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
2023-08-01 33 views
🇰🇷每逄想食韓國菜 都會走咗去尖沙咀韓國街~今次試呢間感覺上比較地道傳統feel 餐廳環境舒適企理點完菜店員會送上三碟前菜分別係芹菜腸仔、芽菜同埋泡菜 食完好開胃🤩-石鍋牛肉拌飯 韓國經典菜式 份量足夠2-3人share配菜種類頗多 擺放整齊 好有食欲😋辣醬自己控制落幾多 食到底係滿滿嘅飯焦 正辣海鮮湯麵 一樣係咁大碗 拉麵底比較清新配料有青囗、蜆、蝦同埋蔬菜個湯底辣得嚟 仲好重海鮮嘅鮮甜味 忍唔住會係咁飲😍鐵板泡菜五花肉 上菜時鐵板好夠熱 一定要小心啲五花肉切得好大塊 肥瘦均勻 配埋泡菜就唔怕膩整體性價比幾高 口痕想食韓國菜都唔錯🤓好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$160@1地址:まいど 尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖 @maido_nam#littlefoodtour尖沙咀#littlefoodtour韓式
🇰🇷
每逄想食韓國菜 都會走咗去尖沙咀韓國街~
今次試呢間感覺上比較地道傳統feel 餐廳環境舒適企理
點完菜店員會送上三碟前菜
分別係芹菜腸仔、芽菜同埋泡菜 食完好開胃🤩
石鍋牛肉拌飯 韓國經典菜式 份量足夠2-3人share
配菜種類頗多 擺放整齊 好有食欲😋
辣醬自己控制落幾多 食到底係滿滿嘅飯焦 正
辣海鮮湯麵 一樣係咁大碗 拉麵底比較清新
配料有青囗、蜆、蝦同埋蔬菜
個湯底辣得嚟 仲好重海鮮嘅鮮甜味 忍唔住會係咁飲😍
鐵板泡菜五花肉 上菜時鐵板好夠熱 一定要小心啲