Maison Beirut

將軍澳南近海濱長廊新開了一家黎巴嫩餐廳《Maison Beirut》,以藍白色為主調,充滿阿拉伯風情餐廳主打黎巴嫩菜,由前菜至到主菜都有多款選擇,加上由五星酒店大廚團隊主理,質素相當有保證🍴香烤八爪魚 - 入口夠軟淋有咬口,好juicy,配上墨魚汁和鷹嘴豆等配菜,口感和味道都非常豐富!🍴熱開胃菜雜錦拼盤 - 有迷你羊肉條、炸鷹嘴豆餅、羊肉炸球、芝士春卷和菠菜松子仁酥角,全部即叫即製,每款都各有特色。當中最喜歡菠菜松子仁酥角,外皮夠酥脆,餡料用上菠菜和松子仁,帶出獨特的味道!🍴香滑雞乳酪拌飯 - 用上甚少食到嘅埃及米,口感不太黏,再將乳酪醬拌勻,味道酸酸甜甜,夠晒醒胃飲品方面亦有多款選擇,放假嚟到坐在室外位置,遠望跨灣大橋美景,再嘆番杯特色雞尾酒或咖啡,絕對係賞心樂事!

Type of Meal
Dinner
知道將軍澳海旁有好多餐廳可以一邊享用膳食 一邊欣賞海景所以今日專程過嚟食嘢行吓嚟到就比呢間藍白色系裝修吸引眼簾本身以為係咪希臘主題有關原來係食黎巴嫩菜 即係中東菜式因為我未食過 所以對我嚟講好新鮮而想試啲店員好親切 會比啲時間我哋睇餐牌 見我哋揀唔到 就會過嚟仔細推介有咩好食過程都有傾到原來尖沙咀都有分店但我都係鍾意呢間分店多啲因為有得比你揀坐室內定室外無論內外都可以對住個海食嘢加上間店好多外國人嚟幫襯感覺好似去咗旅行好chill~- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 冷開胃菜雜錦拼盤Hummus係傳統嘅黎巴嫩菜用咗鷹嘴豆同其他調味用料混合變成泥狀質地 口感比較柔滑以鷹嘴豆蓉為基礎 加上各式各樣食材成個味道變得更加豐富濃郁餐前喺扁麵包/脆片上點啲鷹嘴豆蓉就好似即刻喚醒你嘅味蕾咁 超級開胃~扁麵包仲要係自家製 即叫即烤呢間餐廳提供8種口味可揀如果樣樣都想試啲 就可以揀呢個拼盤包括其中4種味道:松露蒜香乳酪、烤紅椒核桃、烤茄子松露係基本版 將兩種各有特色嘅味道結合蒜香乳酪較奶油狀 有檸檬汁增添清新烤紅椒核桃味道同質感都似肉醬烤
知道將軍澳海旁有好多餐廳
但我都係鍾意呢間分店多啲
因為有得比你揀坐室內定室外
無論內外都可以對住個海食嘢
加上間店好多外國人嚟幫襯
感覺好似去咗旅行好chill~

1. 冷開胃菜雜錦拼盤
Hummus係傳統嘅黎巴嫩菜
用咗鷹嘴豆同其他調味用料混合
變成泥狀質地 口感比較柔滑
以鷹嘴豆蓉為基礎 加上各式各樣食材
成個味道變得更加豐富濃郁
餐前喺扁麵包/脆片上點啲鷹嘴豆蓉
就好似即刻喚醒你嘅味蕾咁 超級開胃~
扁麵包仲要係自家製 即叫即烤
呢間餐廳提供8種口味可揀
如果樣樣都想試啲 就可以揀呢個拼盤
包括其中4種味道:松露
蒜香乳酪、烤紅椒核桃、烤茄子
松露係基本版 將兩種各有特色嘅味道結合
蒜香乳酪較奶油狀 有檸檬汁增添清新
烤紅椒核桃味道同質感都似肉醬
烤茄子係用煙燻茄子 加咗紅石榴粒提升清新
2. 塔布勒沙律
主要係以切碎咗嘅歐芹、薄荷葉、番茄、洋蔥
再加檸檬汁、欖欖油、紅石榴粒等等嘅調味料
因為香草所佔比例較多 食落超級清新
而且口感仲好清爽 加埋檸檬汁嘅微酸
會係咁分泌啲口水 令你一啖緊接一啖咁食
個人感覺 覺得仲開胃過Hummus
塔布勒沙律
3. 海鮮燒烤雜錦拼盤
呢個拼盤令我味覺深刻 本身睇相覺得都係一般
嚟到之後 發現佢個托盤提升咗豪華感
仔細睇裡面啲海鮮 有蝦、鮮魚、三文魚、章魚、青口
每樣海鮮都好新鮮 尤其隻蝦 用叉一拮再扯
成嚿蝦肉可以完整起到出嚟 蝦殼都冇爛到
仲有重點係底下啲炒飯 做到粒粒分明
加入好多新鮮爽口蔬菜伴味 切到同粒飯咁上下大細
唔會比啲菜粒搶晒焦點 啲飯充滿海鮮鮮味好正
4. 蜂蜜芝士焦糖餅
呢個甜品有啲邪惡 又蜂蜜又芝士又焦糖
不過好在唔會過份甜 有啲雪糕、忌廉平衝
餅底烤到金黃酥脆 灑上焦糖令佢更香
裡面有芝士同蜂蜜做餡 時脆時軟口感豐潤
5. 阿拉伯薄荷茶
另外可揀果汁、汽水、咖啡或酒
點餐個陣見到網上啲人叫茶類
覺得個茶壺同茶杯好靚
所以我又叫嚟對住個海打卡
感覺超似阿拉丁入面個啲風格
呢杯薄荷茶好清新又有淡淡甜味
適合香港經常好熱清暑解渴而飲
另外呢間分店新開 有杯迎新水
裡面加咗檸檬、草莓、薄荷葉
飲落似普通水 但會回返陣rosewood味
好鍾意呢杯水 不過一個月後就冇..
阿拉伯薄荷茶
2024-02-21
$407 (Dinner)
塔布勒沙律
阿拉伯薄荷茶
2024-02-20 87 views
將軍澳南必去黎巴嫩餐廳Maison Beirut 第一次接觸黎巴嫩菜🍴來到位於澳南海岸 由五星酒店大廚團隊主理🍴@maisonbeiruthk 店員親切有禮詳細介紹每款食物食物用上黎巴嫩優質橄欖油裝修設計好特別♥️更設有野餐籃座位係將軍澳海濱享受美食同美景🙆🏻‍♀️認真唔錯食完會令人的心情更加好🍴熱開胃菜雜錦拼盤 一次過可以品嘗到多款黎巴嫩小食款款新鮮即炸~配上味道微酸特醬汁~好開胃有迷你羊肉條 、炸鷹嘴豆餅、羊肉炸球芝士春卷、菠菜松子仁酥角🍴Lebanese Style Chicken Roll 黎巴嫩雞肉卷 以雞腿肉包裹住飯米一同烤製配上蕃茄肉汁口感豐富又Juicy🍸virgin mojito ~清新薄荷配上青檸冰涼清 @maisonbeiruthk 📍將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下10號舖#黎巴嫩 #將軍澳 #將軍澳美食 #將軍澳南岸 #香港博主 #黎巴嫩菜 #將軍澳打卡 #跨灣大橋#美食日記
將軍澳南必去黎巴嫩餐廳Maison Beirut

食完會令人的心情更加好

🍴熱開胃菜雜錦拼盤
一次過可以品嘗到多款黎巴嫩小食

款款新鮮即炸~配上味道微酸特醬汁~好開胃

有迷你羊肉條 、炸鷹嘴豆餅、羊肉炸球

芝士春卷、菠菜松子仁酥角

以雞腿肉包裹住飯米一同烤製配上蕃茄肉汁
口感豐富又Juicy

🍸virgin mojito ~清新薄荷配上青檸冰涼清

@maisonbeiruthk
📍將軍澳唐賢街29號藍塘傲格林威治村地下10號舖

#美食日記

2024-02-12 284 views
將軍澳南海濱最近新開咗間黎巴嫩餐廳,藍白色主題🔵⚪️地中海風情餐廳環境好靚,無論日頭夜晚,嚟吹住海風chill吓都好舒服😌阿拉伯海鮮燒烤拼盤🍽️融合左黎巴嫩同阿拉伯既烹飪風味,有多種新鮮既海鮮,例如大蝦🦐、鱈魚🐟、三文魚、魷魚🦑、青口等大蝦肉質豐滿,鱈魚清晰細緻,魷魚質感柔軟但有咬口,青口新鮮爽甜,再加上豐富既香料同調味料如檸檬汁、橄欖油等,將成個海鮮拼盤層次大大提升🤤黎巴嫩雞肉卷🍽️食得出係優質雞肉,肉質鮮嫩多汁,配合調味醬料炒過嘅飯,另有一番風味阿拉伯薄荷茶🌱清新薄荷,令人心情放鬆呢度仲係一間寵物友善嘅餐廳,啱晒週末一家大細嚟啦!
將軍澳南海濱最近新開咗間黎巴嫩餐廳,
藍白色主題🔵⚪️地中海風情

阿拉伯海鮮燒烤拼盤🍽️
融合左黎巴嫩同阿拉伯既烹飪風味,
大蝦肉質豐滿,鱈魚清晰細緻,
魷魚質感柔軟但有咬口,青口新鮮爽甜,

黎巴嫩雞肉卷🍽️
食得出係優質雞肉,肉質鮮嫩多汁,
配合調味醬料炒過嘅飯,另有一番風味

阿拉伯薄荷茶🌱
清新薄荷,令人心情放鬆

呢度仲係一間寵物友善嘅餐廳,啱晒週末一家大細嚟啦!
假日閒遊,首選是非市區的地點。友人提議到南塘澳,聽聞有一些向海小館。適逢今日天朗氣清,就到這邊走走。一列幾間餐廳,菜式都是西式為主,大同小異的意粉pizza , 但就被這間藍白為主調,主打賣黎巴嫩菜的餐廳所吸引。全店清一色由外藉人士招待客人,服務親切有禮。點了幾款食品。上菜時不只客套的一句 ‘pls enjoy’, 還會主動推薦「最佳」用餐方法,如’ it goes best with extra olive oil’ 或 ‘it’ll be better to mix it first’ … 感覺如在教育客人怎樣品賞和欣賞他們的出品!一點也不馬虎Fattoush :一口夾雜新鮮蔬果、芝麻、紅石榴、薄荷葉和薄脆,配撘清新輕爽 Mixed Hot Mezze Platter: 包括香滑的芝士酥角,炸鷹嘴豆餅、羊肉炸球、羊肉酥角和菠菜松子仁酥角。不油不膩,各有滋味Chicken Fatteh: 香滑雞乳酪伴飯 。份量和味道也剛剛好。飯內夾著一塊塊如油炸鬼的薄撐,雖沒有特別食味,但口感又多了一個層次,出奇不已Kunefe with Vanilla ice cream: 蜂蜜芝士焦糖餅 外貌像

外貌像是上海菜的「兩面黃」,內藏煙煙韌韌的芝士芯,再伴上開心果碎和肉桂粉點綴,真正的甜甜蜜蜜