2016-12-31 899 views
已經係呢度既熟客雖然價錢唔平但絕對必超所值👍🏻👍🏻雲舌麵彈牙唔在講大碗牛仔肉又滑又有牛味一定係必嗌侍應好貼心仲記得我唔食辣又次次食大蓉💓啲湯好清甜兼有蝦味一定要試😍
已經係呢度既熟客
雖然價錢唔平但絕對必超所值👍🏻👍🏻
雲舌麵彈牙唔在講
大碗牛仔肉又滑又有牛味一定係必嗌
侍應好貼心仲記得我唔食辣又次次食大蓉💓
啲湯好清甜兼有蝦味一定要試😍
2016-05-16 1240 views
今日同女友去左鰂魚涌公園散步,來到西灣河SOHO區的麥兆記食晚飯。係SOHO呢間應該都算係平,就行去試下。點了碗細蓉來食,有雲吞4粒,一口一粒,剛剛好,雲吞的蝦肉新鮮彈牙又爽口,豬肉有豬肉味,蝦肉與豬肉比例均勻,雲吞算係皮薄餡靚。麵條幼細又彈牙, 沒有鹼水味,湯底清甜。不過相對於出面的麵店,這裡顯然比較貴及細碗。

不過相對於出面的麵店,這裡顯然比較貴及細碗。
2016-05-07
$40 (Dinner)
  • 細蓉
2016-02-27 1123 views
星期六1:30三個人去鯉景灣朝聖,特登試下呢間名牌雲吞麵店,果然係貴,但貴得有道理,也貴得值得。細蓉細細碗,女仔啱啱好,一人叫一碗,細蓉有雲吞4粒,size係平時細一半,一啖一粒剛好,蝦肉新鮮彈牙爽口,豬肉有肉香有咬口沒有肉腥味吾嚡口也沒有肥膩感,蝦肉與豬肉比例約是2:1,食落感覺健康多了,廣東雲吞皮夠薄,正宗皮薄餡靚。麵條一點皂水味也沒有,非常彈牙好咬口,似竹昇麵。湯底清甜,灑上韮黃,絕對好飲,冇味精,吾口渴。$4O比一般雲吞麵略貴,但貴得物超所值。比多幾元,有益健康過食快餐。叫個豬腰大家齊分享,豬腰爽口完全沒有腥味,加埋西生菜蔥花小小熟油,膽固純與生菜剛好來個抵消平行,舌頭的層次感變得豐富,味道也互惠提昇。

詳盡歷史介紹
餐牌
餐牌
共3間分店
師傅專注煮麵
細蓉+豬腰
2016-02-27
$45 (Lunch)
細蓉+豬腰
  • 細蓉
2015-07-19 849 views
上次打算週末來食早餐, 但到門口才知道要12時才開門, 沒辦法, 太肚餓所以走了. 唯有今晚去試下食晚餐.在蘇豪東要找一間可以WALK-IN 而又快, 靚, 正的食肆並不容易.麥兆記可能位於較後的內園位置, 並不在最旺的向海大街, 今晚相比其他食肆靜, 這正是今晚我們想找的晚餐好去處. 老闆(我估)見到我們在門外探頭觀看便熱情地開門招呼入內.舖面不算大, 但光猛整潔, 冷氣夠! 而且一點也不嘈, 甚至有點兒太靜, 可能加部電視會更好.. 要了大蓉$52細蓉$38及油菜$30. 由落單到上菜只要幾分鐘, 快!油菜: 芥蘭翠綠, 無渣! 靚!碗麵黎到先試左一啖湯, 味道好清好香! 沒有梘水味!麵: 十分彈牙!雲吞: 皮好薄好滑! 蝦都爽口新鮮! 正!

要了大蓉$52細蓉$38及油菜$30.

由落單到上菜只要幾分鐘, 快!
油菜: 芥蘭翠綠, 無渣! 靚!
碗麵黎到先試左一啖湯, 味道好清好香! 沒有梘水味!
麵: 十分彈牙!
雲吞: 皮好薄好滑! 蝦都爽口新鮮! 正!

Other Info. : 要十幾廿蚊食碗麵, 而且食到十成飽? 那些絶對不能與這裡的級數相比.
$60 (Dinner)
2015-05-06 547 views
最喜歡到有歷史氣息的地方吃東西, 今次黎到呢間新開的麥兆記食野真係好開心,入便有好多好有歷史的相片, 又咁啱呢個下午唔算好多人,一入去就有位!黎到一定要叫我最愛的紅豆奶茶! 大大粒紅豆配上味道香甜的奶茶簡直一絕!上次在天后食完炸鯪魚球之後我就好想再食, 今次再食果然無令我失望, 大大粒而且勁彈牙!!!好想再食呀呀呀呀!!!!呢度個撈面又係正, 好彈牙而且唔會有簡水味!!!!! 今次我唔記得加蝦子,下次一定要加!!!
一入去就有位!

呢度個撈面又係正, 好彈牙而且唔會有簡水味
!!!!! 今次我唔記得加蝦子,下次一定要加!!!

2015-04-08
$60 (Lunch)
2015-04-02 220 views
閒遊至鯉景灣, 無所事事口又痕, 見一店面甚光猛, 明亮整潔, 姑且入內一試. 一看餐牌, 價格甚進取, 落單細蓉一碗 ($38), 約7,8 分鐘送上, 白磁碗配底碟, 四粒雲吞在底, 麵一兩口放面, 多湯, 賣相甚好, 兩啖食完, 連湯都飲埋, 雲吞內虾肉及豬肉甚新鮮, 麵非常幼細, 非常滿意. 回到家中都無口渴感覺, 應該不是味精或化學調味湯, 雖然略貴, 會再去.
Other Info. : 地方不好找, 向內園.
2015-04-02
$38 (Dinner)