Restaurant: Mala Grandpa
Info:

2023-03-21 120 views
【屯門•馬拉公公】————————————————————————今日同朋友嚟到屯門,咁啱經過雅都商場,知道佢嘅一樓有個food court所以就行到過嚟。今次就揀左 「馬拉公公」 呢間店鋪特色係食材由馬來西亞來貨,由馬來西亞華僑主理,正宗檳城口味,有別於坊間馬來西亞菜式。🍯|椰香白咖哩炒麵+南乳雞翼|HKD 50炒麵食落似撈麵,係油麵質感,雞翼由南乳醃製,食落香脆。🍯|辣死你嗎(椰漿飯)+天婦羅蝦球|HKD 55天婦羅蝦球,炸到金黃色既外觀,質素唔差。飯質感可以,椰漿味正常。🍯|鮮牛油咖央多|HKD 22呢個係我覺得比較特別,有班蘭味🍯|薏米水&怡保白咖啡|HKD 10 & HKD 9雅都樓下附近仲有兩間戲院,大家不妨睇完戲之後到foodcourt行一行。
【屯門•馬拉公公】
————————————————————————

今次就揀左 「馬拉公公」

🍯|椰香白咖哩炒麵+南乳雞翼|HKD 50
炒麵食落似撈麵,係油麵質感,雞翼由南乳醃製,食落香脆。

🍯|辣死你嗎(椰漿飯)+天婦羅蝦球|HKD 55

🍯|鮮牛油咖央多|HKD 22
呢個係我覺得比較特別,有班蘭味

🍯|薏米水&怡保白咖啡|HKD 10 & HKD 9

2023-03-14 156 views
屯門站附近有平戲院,睇戲前想醫下肚,就去左附近商場睇下有咩食,估唔到搵到正野。經開聞到好香,就問店主有咩推介。佢推介我地試下福建海鮮蝦麵同檳城白咖喱豬頸肉麵,佢話食材係來自馬來西亞,價錢亦麵好平,每碗麵都只係$49。 佢話自己係馬來西亞華僑,夠哂正宗🤣雖然鋪頭細細間,但選擇都非常之多,店主都好nice咁推介有咩值得試下!.湯底濃郁,我地嗌左小辣,非常惹味!食得辣既你地千祈唔好錯過。份量都好足,蝦同魚蛋都好彈牙,豬頸肉都好入味。.我地另外嗌左兩枝野飲,係樽裝既,跟餐加購只係$10內,好飲😍.餐具都好有誠意🤣.行過唔好錯過!

餐具都好有誠意🤣

行過唔好錯過!
2023-03-12 104 views
叻沙湯底真的很淡很淡,不過佢價錢$50蚊,你又唔可以講啲咩。老闆態度係好好,果度食嘢堂食都舒服同乾淨。但就唔會再食尼個叻沙,或者下次再去試試其它小食,其它餐。。
雅都商場上面嘅 Go Go Mall 開咗之後,耐唔耐都會嗌外賣返屋企食。😊唔止聚集咗唔同國家風味嘅小店,而且大部份都係平民價,比起屯市個新 food court,呢度算係街坊食堂!🦐今次介紹嘅馬拉公公算係唔錯嘅選擇。講到馬來西亞菜,你話邊隻味先係正宗,我就唔識分,之前喺鰂魚涌返工,食過好多間好食嘅,但間間嘅肉骨茶同叻沙都唔同味,而呢間又係另一番風味。🍲既然食材由馬來西亞來貨,又有馬來西亞華橋主理,我諗點都會係佢哋家鄉嘅味道吧!🍽️而且佢呢個價錢,用料都算足,普通食個 lunch 唔錯㗎!🍞鮮牛油咖央多 $22呢份咖央多烘得香脆,蛋椰甜甜哋,椰香十足,仲夾咗好大舊牛油,好邪惡!🍖檳城肉骨茶 $54肉骨茶唔係好似新加坡嗰種好重白胡椒味,亦唔似馬來西亞嗰種好重藥材味,不過就入口好順滑,味道有淡淡胡椒味,有啲似用嚟送飯嘅湯水。啲豬肉煮到好腍,一啲都唔鞋,仲好入味,最鍾意啲油炸鬼,吸晒啲湯好正!🍜亞參(酸辣)叻沙麵 $49叻沙麵湯頭濃郁,微辣之餘,好重螄蚶嘅鮮味,好惹味!米線幼滑,上面有魚片、魚蛋同蝦都幾豐富!🍊桔仔話梅冰 跟餐價$11桔仔同話梅,酸酸甜甜幾開胃,配叻沙麵特別夾!🍋檸檬茶 跟餐價

🍞鮮牛油咖央多 $22

🍖檳城肉骨茶 $54

🍜亞參(酸辣)叻沙麵 $49
桔仔話梅冰

🍊桔仔話梅冰 跟餐價$11
桔仔同話梅,酸酸甜甜幾開胃,配叻沙麵特別夾!

🍋檸檬茶 跟餐價$8
呢杯檸檬茶同港式嗰啲好唔同,茶底偏甜,有啲似泰式奶茶嗰種味,幾特別!
2023-02-09
$70 (Dinner)
桔仔話梅冰
2023-02-07 1168 views
💖 馬拉公公 (屯門)✨屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️屯門嘅Go Go Mall真係有好多唔同嘅嘢食,想試晒真係要用啲時間🤭今次就聽朋友介紹嚟咗呢間👉🏻馬拉公公。聽聞係專食馬來西亞菜🇲🇾食材仲係由馬來西亞來貨,而且仲要由馬來西亞華橋主理,所以非常正宗㗎😳-辣死你嗎+南乳雞翼🍛 $48唔係講笑,我都真係覺得有少少辣。呢個飯唔係用咗普通嘅白飯,而係用咗椰漿飯去製作,所以食落口會有浸椰香味🥰喺白飯當中加入佢哋特製嘅醬汁真係火辣辣🌶️,另外我仲加咗南乳雞翼作為餸菜,有4隻咁多都幾抵食😳。南乳炸雞翼嘅外皮真係好香脆,中間帶有少量鹹香味,一咬落去仲要充滿肉汁😍太正了吧。-檳城白咖喱麵+牛肋條🍜 $52我男朋友就叫咗一個白咖喱摻摻,份量都幾大兜,反而唔會太辣,可能因為用㗎白咖哩嘅關係😝,另外餸菜方面佢就揀咗牛肋條😏食落去好腍好好味🤤-鮮牛油咖央多🍞 $22今次叫左斑斕味💚,味道好唔錯,有少少似我哋平時喺茶餐廳食嘅奶油多😜今次係我第一次食,我自己覺得幾好味喎!因為外脆內軟🤩,非常邪惡-怡保白咖啡☕️ $9白咖啡入口醇厚濃郁

💖 馬拉公公 (屯門)

-辣死你嗎+南乳雞翼🍛 $48

-檳城白咖喱麵+牛肋條🍜 $52

-鮮牛油咖央多🍞 $22

-怡保白咖啡☕️ $9

白咖啡入口醇厚濃郁,我男朋友都讚口不絕👍🏻

-桔仔話梅冰🍊 $11
幾特別,飲落去酸酸甜甜幾開胃㗎😝

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-02-07
屯門GoGoMall個food court,都有唔少好野食,其中「馬拉公公」係專門食馬來西亞美食。小店由馬來西亞華僑主理,食材仲要係馬來西亞來貨,簡直係正宗檳城口味🇲🇾食左檳城白咖喱麵,即係椰香喇沙,湯底好濃郁好惹味,忍唔住一路食一路飲佢啲湯😋配料我揀左豬頸肉,都好入味,肉質幾爽口🐖除咗豬頸肉仲有其他配料,例如海鮮、豬扒等等。麵底係摻摻,即油麵加米粉,好掛湯,亦好有口感😍食完都唔口渴,食得出冇落味精。另一個叫左檳城黑醬干撈麵,黑醬油偏濃味,撈麵條條都沾滿醬汁,顏色均勻。小店特別配上特製的酸甜醋青椒汁,加落撈麵酸酸地更加開胃😆小食揀左鮮牛油咖央多士,烘得香脆,牛油咖央醬都幾多👍🏻飲品特別鐘意薏米水,食完濃味既野可以清清地解下膩,又健康。🔸檳城白咖喱麵配豬頸肉$49🔸檳城黑醬干撈麵配南乳雞翼 $45🔸鮮牛油咖央多士$25🔸薏米水$10🔸馬拉拉茶$9📍#馬拉公公 (#屯門美食)屯門雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

小店特別配上特製的酸甜醋青椒汁,加落撈麵酸酸地更加開胃😆

小食揀左鮮牛油咖央多士,烘得香脆,牛油咖央醬都幾多👍🏻
飲品特別鐘意薏米水,食完濃味既野可以清清地解下膩,又健康。

🔸檳城白咖喱麵配豬頸肉$49
🔸檳城黑醬干撈麵配南乳雞翼 $45
🔸鮮牛油咖央多士$25
🔸薏米水$10
🔸馬拉拉茶$9

📍#馬拉公公 (#屯門美食)
屯門雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2023-01-26 175 views
Gogomall 入面好多野食花多眼亂,唔知食咩好,朋友推介馬拉公公,決定一試。Food Court 格局,啲位都坐得舒服同乾淨。兩個人叫左海南雞飯同白咖喱滲滲,海南雞真係馬拉果款海南雞個醬同平時食開泰式既唔同🤣🤣,雞下面鋪左芽菜底,啲芽菜好粗好有口感,不過美中不足既係佢配白飯,無得配油飯,唔知係咪馬拉海南雞係配白飯呢🧐🧐白咖喱海鮮滲滲,湯底夠濃夠入味,整體黎講都算唔錯👍🏻去GOGOMall搵食既朋友仔不妨考慮一下🤓

白咖喱滲滲
海南雞飯
海南雞飯
2023-01-17 174 views
如果去開屯門市中心,其實不妨行遠少少去新墟, 呢個商場入面有好多小店值得大家支持,呢間食肆以 「正宗檳城風味、不含味精」作招來。.🍜●「檳城白咖哩麵配豬頸肉」($49)● 充滿東南亞嘅風味,檳城咖喱🍛一般加入香濃的椰漿,湯底比較重花生味,後勁帶甜,似港式嘅沙爹,我就麻麻地~。老闆好貼心,會問一問能吃多辣。正常辣度都不算太辣。 配菜有豬頸肉、 豆腐卜、 雞蛋、芽菜等等,豬頸肉must try!!🤩🤩幾香口帶有彈性,最值得讚賞係佢用咗好多香茅去醃!豬油同香茅撞埋一齊真係好惹味😍🥰 麵底係摻摻,油麵與米粉索湯力極強,感覺好滿足。 .🍗 南乳雞翼 💲 跟餐加20蚊作為跟餐小食很不錯, 南乳雞翼新鮮炸出嚟,非常之脆卜卜熱辣辣,而且醃得非常入味😃😍.馬來酥餅 酥餅烤到超級酥脆,比較薄,但仍吃得出很多層次,配搭馬來西亞獨特的咖喱,辛辣惹味🤩😍😍————💭💭💭————好味(6.5/⑩)抵食 (8/⑩)————💭💭💭————
🍜●「檳城白咖哩麵配豬頸肉」($49)●
🍗 南乳雞翼 💲 跟餐加20蚊
馬來酥餅
————💭💭💭————
好味(6.5/⑩)
抵食 (8/⑩)
————💭💭💭————
2023-01-11 174 views
之前用外賣app叫過覺得都唔錯,今次專誠去gogomall 度堂食,相信一定比外賣更好。好幸運等左一陣就有位,menu 都有好多選擇。聽聞來自馬來西亞華橋主理,相信都好正宗!檳城白咖喱麵 HKD45 (另加海鮮$4)湯底非常濃郁而且微辣,好惹味!椰奶加上喇沙醬,味道更突出,我地仲將麵底轉左做摻摻,油麵溝米粉👍🏻仲有豆卜索曬湯汁,另加的海鮮都好有份量。檳城冬炎湯麵 HKD45 (另加豬頸肉 $4) 冬炎湯原來就係冬陰功湯,不過就無冬陰功湯咁辣但酸辣中帶甜,仲有舊菠蘿😍南乳雞翼 (跟餐+$22)炸得剛好,唔會太乾,香脆入味。怡保白咖啡(跟餐+$9)咖啡香濃,唔死甜。薏米水 (跟餐+$10)好鐘意呢個,可以袪濕又清水腫,女士最岩🫰🏻

檳城白咖喱麵 HKD45 (另加海鮮$4)

檳城冬炎湯麵 HKD45 (另加豬頸肉 $4)

南乳雞翼 (跟餐+$22)
炸得剛好,唔會太乾,香脆入味。

怡保白咖啡(跟餐+$9)
咖啡香濃,唔死甜。

薏米水 (跟餐+$10)
好鐘意呢個,可以袪濕又清水腫,女士最岩🫰🏻

2023-01-08
Type of Meal
Lunch
  • 薏米水
2022-12-20 215 views
#屯門 @mala_grandpa屯門友介紹一家正宗檳城菜給我, 叫我路過一定要試試! 好吧, 我就專程路過試試, 是否佢講得咁好味先! 👨‍🍳一去到就問老闆有咩推介, 老闆表示原材料都來自馬來西亞製造, 阿公都來自馬拉, 希望將當地風味帶嚟香港, 等香港人試試正宗檳城風味! 叫我必試蝦麵及亞參叻沙! 🦐福建傳統海鮮蝦麵 $49 ~ 有蝦、豆卜、魚片、魚蛋等! 正宗的油麵拼米粉! 魚片超大塊, 豆卜吸收湯汁, 好有咬口! 蝦新鮮又彈牙, 開邊去腸好貼心, 又乾淨! 🍜亞參酸辣海鮮叻沙米線 $49 ~ 有蝦、魚片、魚蛋、半隻蛋等! 曾被入選為全球50大美食的第7名, 湯底以淡水魚熬製, 米線幼滑, 湯頭濃郁, 仲有新鮮菠蘿, 魚蛋好彈牙, 無腥味, 好讚! ☕️當然怡保白咖啡 及 馬拉拉茶是不能不飲的! 主食加配飲品半價, 每杯只需 $9, 味道香濃, 雖然有糖但唔太甜, 好幼滑順喉, 讚!
#屯門 @mala_grandpa

Type of Meal
Dinner
2022-12-14 152 views
屯門GoGoMall 逛街,去1樓嘅FoodCourt食午餐, 找到一間食馬來西亞有多款檳城美食嘅馬拉公公,材料新鮮且不含味精。黑醬撈油麵配天婦羅蝦球油麵沾上黑醬油嘅色澤,味道濃又有鮮香嘅味道;天婦羅蝦球外皮脆卜卜,蝦肉彈牙添!檳城海鮮炒粿條檳城經典美食,炒得夠鍋氣十足,,配上特色嘅酸辣椒增添鮮味,配料豐富加入鮮蝦、魚蛋、蟹柳。 小食:咖哩馬來酥餅酥餅烤到酥脆,配搭馬來西亞獨特的咖喱把,辛辣口感,增加惹味。飲品:凍美祿支裝好方便飲用,含有濃郁嘅朱古力和特有嘅麥芽味道。凍柚子蜜柚子味道清香可口,香氣醇厚。馬拉公公 地址:屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖

黑醬撈油麵配天婦羅蝦球

檳城海鮮炒粿條

小食:
咖哩馬來酥餅

飲品:
凍美祿
支裝好方便飲用,含有濃郁嘅朱古力和特有嘅麥芽味道。

凍柚子蜜
柚子味道清香可口,香氣醇厚。

馬拉公公

2022-12-08 126 views
檳城摻摻海鮮白咖喱 $49好像每個地方都有自己特色地道的咖喱,馬來西亞風味咖喱🍛一般加入香濃的椰漿,味道稍為偏辣,因此吃起來很開胃。小店好貼心,會問一問能吃多辣。因為唔能吃太辣,所以點了小辣。吃起來都是風味十吹,沒有大太影響,材料都很豐富,例如白魚丸、魚片、鮮虾,雞蛋。又有吸汁的配料,例如豆腐乾。怡保白咖啡 ️ $9又是稱作「 白」,白咖啡是以濃縮咖啡為基底且以蒸打過的牛奶調和而成,最簡易的說法就是這樣。對這些想要喝厚重咖啡口感、搭配少量蒸奶和薄薄一層奶泡飲品的人來說,白咖啡是一個好選擇。檳城肉骨茶配白飯 $54肉骨好像中左化骨綿掌,好鬆軟入口即化,配飯吃又暖胃又養生,華人鐘意日常食療,肉骨茶好合適喜歡日常養生的人士。薏米水 $10少女去濕保健必叫,成日出去飲手搖,難得有去水選擇。
檳城摻摻海鮮白咖喱 $49

怡保白咖啡 ️ $9

檳城肉骨茶配白飯 $54

薏米水 $10
少女去濕保健必叫,成日出去飲手搖,難得有去水選擇。
2022-12-02 136 views
我又嚟到大西北啦啦啦~由於蕩失路唔知自己喺邊度, 入咗個商場發現原來有foodcourt. 雖然呢度禮拜日人流都唔多, 但係位就好多下, 仲好乾淨企理. 嘢食選擇都好多. 見到馬拉公公就畀佢個名吸引咗就係佢la!🥘 檳城肉骨茶🍜 檳城白咖哩 (海鮮, 摻摻)🥤怡寶咖啡 + 柚子蜜馬拉公公應該都好受歡迎, 見到持續都有外賣平台哥哥喺度拎餐, 但係我都好快有得食. 一食就知點解咁多人食, 好耐冇食foodcourt, 原來都有正西! 雖然好平但係水準完全係above average. 肉骨頭茶味好濃, 個飯都係我鍾意嘅大大粒硬身飯, 撈肉骨茶一流! 喇沙嘅湯都係濃味fd, 材料又足! 肉骨茶隻蛋仲要鹵到蛋黃. 咁認真, 抵佢旺!

🥘 檳城肉骨茶

🍜 檳城白咖哩 (海鮮, 摻摻)

🥤怡寶咖啡 + 柚子蜜

2022-11-28 118 views
有時候想不到吃什麼或者大家想吃不同的東西,其中一個好方法就係去美食廣場各吃各的。雅都新開了一段時間,美食廣場開着各式各樣的小店,之前試過幾間都什有質素,今日來一點口味重點點的。檳城摻摻海鮮白咖喱 $49.00上網查查摻摻二字有「兩溝」的意思,以前小販檔會放着不同的粉麵讓客人自己選,而有些人因特別的口感而選擇混合不同粉麵,慢慢就變成「摻摻」,難怪常常吃的時候有兩種麵摻集在一起,有一種保留傳統的感覺。麵中有幾隻鮮蝦魚蛋,魚肉片,雞蛋,豆腐卜用料豐富,湯底夠哂濃烈有得選幾辣,怕辣人士都食到。份量都岩岩好,食完唔會口渴,值得稱讚。怡保白咖啡 ☕️ $9.00濃烈白咖啡☕️,以前去馬來西亞,白咖啡就係其中會買的手信之一,食馬國地道菜怎能不配一杯。推✨檳城肉骨茶配白飯 $54.00凍凍地補身驅寒袪濕一流,肉骨茶當中的肉好似中了化骨綿掌一樣,即使是骨頭,也能吃下,口感非常好。很喜歡中間的竹笙,吸收滿了湯汁,十分入味。薏米水 $10.00去水清甜。

檳城摻摻海鮮白咖喱 $49.00

怡保白咖啡 ☕️ $9.00

推✨檳城肉骨茶配白飯 $54.00

薏米水 $10.00
去水清甜。
2022-11-17 207 views
聽人講屯門新墟雅都商場呢邊開咗美食廣場想嚟好耐今日星期日放假就過咗嚟呢邊搵野食星期日下晝都幾多人不過搵咗一陣都有位坐😊見到呢個檔位寫住正宗檳城風味 不含味精價錢都幾抵幾吸引🌟檳城白咖喱 豬頸肉 摻摻 $48呢個白咖喱麵唔算好辣 但就好惹味好好食個湯底好正 其實有啲似叻沙 好香椰香味湯底好濃郁 豆卜索晒啲湯底好正本身睇佢以為唔算好大碗點知原來一個男人食都夠晒飽🌟辣死你嗎配南乳雞翼$48辣死你嗎其實就即係馬來西亞嘅椰漿飯Nasi Lemak 好香椰香味🤩真係有諗返起以前旅行食椰醬飯嘅感覺南乳雞翼有成4隻咁多!!炸得好香口涼粉西米冰$11好好飲!!!推薦大家叫佢嘅甜味好香 完全唔會死甜入面啲涼粉同西米嘅份量岩岩好唔會太多或者太少🌟🌟🌟🌟🌟𝐋𝐢𝐤𝐞♥[跟餐]泡沫咖啡$9好香咖啡味
聽人講屯門新墟雅都商場呢邊開咗美食廣場
想嚟好耐