Restaurant: Mala Grandpa
Info:

有一段時間,我突然好想好想食馬來西亞既食物個段時間,咁岩開左好多間馬拉野食就成日去試下不同既餐廳不過有時真係得我同阿仔時,點去番個d餐廳食,佢又食唔到辣,最近我老友間唔使都會入黎屯門開工當然要約佢聚一聚啦係唔係先難得朋友黎開,就同佢去試下我好想試下既野食啦今次我就好想試下GogoMall 既 馬拉公公本身GogoMall 係一個好多唔同種類既美食廣場,但係呢一間就以 「正宗檳城風味、不含味精」做招牌,講到咁勁? 就等我試下先朋友就話之前試過不少講明係正宗既馬拉菜,但係....,一於就試下係唔係真係咁正宗又會有味精先今次我地叫左兩款粉麵,首先有一款係偏辣既福建蝦麵(主要係以蝦殼同蝦頭加辣椒爆炒去煮成既湯底)可以選擇配料有海鮮,豬頸肉,雞絲,香茅豬扒同無骨海南雞(唔同配料唔同價錢)另外一款就係檳城白咖哩麵,(湯底係椰奶喇沙,感覺冇咁辣)可以選擇配料有海鮮,豬頸肉,雞絲,吉列豬扒/魚柳,雜菜蛋,牛肋條同無骨海南雞(唔同配料唔同價錢)首先分享一下呢一款冇咁辣但係好惹味既檳城白咖哩麵,首先有好香既椰香咖哩味,咁我地都係揀左個麵底係摻摻(油麵加米粉)配料就揀左豬頸肉 $48/碗呢碗麵對我呢D食唔到
有一段時間,我突然好想好想食馬來西亞既食物
個段時間,咁岩開左好多間馬拉野食
就成日去試下不同既餐廳

不過有時真係得我同阿仔時,點去番個d餐廳食,
佢又食唔到辣,最近我老友間唔使都會入黎屯門開工
當然要約佢聚一聚啦係唔係先

難得朋友黎開,就同佢去試下我好想試下既野食啦
今次我就好想試下GogoMall 既 馬拉公公

本身GogoMall 係一個好多唔同種類既美食廣場,
但係呢一間就以 「正宗檳城風味、不含味精」做招牌,
講到咁勁? 就等我試下先
朋友就話之前試過不少講明係正宗既馬拉菜,但係....,
一於就試下係唔係真係咁正宗又會有味精先
今次我地叫左兩款粉麵,
首先有一款係偏辣既福建蝦麵
(主要係以蝦殼同蝦頭加辣椒爆炒去煮成既湯底)
可以選擇配料有海鮮,豬頸肉,雞絲,香茅豬扒同無骨海南雞
(唔同配料唔同價錢)

另外一款就係檳城白咖哩麵,
(湯底係椰奶喇沙,感覺冇咁辣)
可以選擇配料有海鮮,豬頸肉,雞絲,吉列豬扒/魚柳,
雜菜蛋,牛肋條同無骨海南雞
(唔同配料唔同價錢)
首先分享一下呢一款冇咁辣但係好惹味既檳城白咖哩麵,
首先有好香既椰香咖哩味,
咁我地都係揀左個麵底係摻摻(油麵加米粉)
配料就揀左豬頸肉 $48/碗

呢碗麵對我呢D食唔到太辣既人仕好岩,豬頸肉唔會好油,
連埋索曬湯底既豆卜超惹味
不得不提,我好憎食芽菜既人仕
但係馬拉菜既芽菜係我唯一會食,亦係會食曬既

個湯底超好飲,重點係飲左你都唔會口渴
超推介呢一款麵比食唔到辣既你呀!
另外呢一款福建蝦麵,真心係辣既,
但係我朋友話辣得好惹味,但係我試左少少都頂唔順,
真係需要溝一下我既檳城白咖哩舒緩一下

但係朋友就揀左海鮮配料,當中有魚蛋,魚片同蝦
仲有半隻蛋同豆卜
呢碗既價錢係$49/碗

朋友仲話佢覺得佢個碗抵食好多,因為佢覺得佢D 配料又多又好食
但係我又覺得呢個價錢兩碗都好抵食
同時我地都各叫左一枝飲品,我就當然叫左馬拉奶茶啦
凍飲會以一枝裝上的,購上任何主食就可以半價
馬拉奶茶加$9/枝; 另外一款朋友點既薏米水就加$10/枝

個人推介!!馬拉奶茶No.1 !!!

其實係GogoMall 愈來愈多不同種類既食店加盟,
呢一間感覺老闆都是馬來西亞人仕(說話口音)
仲要係你落完Order 就比個牌通知你再去拎,
所以食個陣仲係熱辣辣既,而家又開始秋涼,
如果去開睇戲既話,不如上黎呢度試一下馬拉公公,
睇下係唔係真係好似我咁講?真係食完唔口渴呀!!

是日分享:馬拉公公

就這樣完結啦,下次再見啦!(拜~)

2022-10-18
$60 (Tea)
  • 馬拉奶茶
  • 檳城白咖哩麵
  • 福建蝦麵
2022-10-28 186 views
前幾日阿囝放學後,同佢行去Gogomall food court搵食。果度啲位唔係好多, 但平日lunch time 都唔算太多人, 好快都搵到張檯。咁啱張檯係馬拉公公附近, 我就睇下佢有冇野啱阿囝食。阿囝睇完個餐牌, 話想食吉列豬扒, 但見佢啲吉豬都係咖喱, 唔知小朋友食唔食到, 我就問老闆娘意見。老闆娘話如果小朋友食, 建議食白咖喱, 冇咁辣,甜甜地,易入口。所以我哋就聽老闆娘建議叫左白咖喱吉豬飯,凍美綠,然後再叫多個白咖喱無骨海南雞摻摻,凍檸水俾自己。等左十幾分鐘便有得拎,個賣相都好得,老闆娘仲好貼心的話只淋左少少咖喱汁係上面, 唔夠再自己加。阿囝食左一啖就話好味,話唔辣,吉豬一舊駁一舊咁食,好快食晒啲豬扒。啲飯好多, 食唔晒, 下次要叫少飯先得。我果個無骨海南雞摻摻,真係做到無骨(除左舊雞翼),D雞好嫩滑,白咖喱湯底好入味,唔辣。摻摻索晒個湯底啲汁, 好正!我好快就K.O. 左佢!之後我search openrice, 原來馬拉公公係屯門好出名,有好多好評,下次再來試其他野。
。咁啱張檯係馬拉公公附近, 我就睇下佢有冇野啱阿囝食。

阿囝睇完個餐牌, 話想食吉列豬扒

等左十幾分鐘便有得拎,個賣相都好得
,老闆娘仲好貼心的話只淋左少少咖喱汁係上面, 唔夠再自己加
。阿囝食左一啖就話好味
,話唔辣,吉豬一舊駁一舊咁食,好快食晒啲豬扒
。啲飯好多, 食唔晒, 下次要叫少飯先得。

白咖喱吉列豬扒飯
白咖喱無骨海南雞飯摻摻
白咖喱吉列豬扒飯
白咖喱無骨海南雞飯摻摻
2022-10-24 199 views
老公帶我屯門新墟附近搵食, 好多好味既小食都係係一d大商場內。 (5⭐️最高) 黑醬撈油麵配鮮蝦雲吞$43(5⭐️)雲吞爽口彈牙, 又足料🥰, 黑醬撈麪好新穎, 又好味。 份量夠一位男士。 配有生菜及蛋😋。 好滿足👍🏻檳城白咖喱配牛肋條(含牛腩)$52 (5⭐️)好有馬來西拉風味, 因為叫了少辣。 所以味道無甘出, 如果正常辣度會好好多👍🏻。 有椰香味道, 牛肋條及牛腩煮得好諗, 好入味。 好正👍🏻👍🏻🍹飲品黑糖涼粉西米冰(5⭐️)配搭好特別同新穎, 中粒西米飲, 飲落好飲珍珠。 涼西有黑糖好match ❤️, 又唔會太甜👍🏻薏米水(5⭐️)去濕好幫手,成日係冷氣房工作, 必選。 清清淡淡的, 加埋檸檬就一流。

黑醬撈油麵配鮮蝦雲吞$43(5⭐️)
黑醬撈油麵配鮮蝦雲吞

檳城白咖喱配牛肋條(含牛腩)$52 (5⭐️)
檳城白咖喱配牛肋條(含牛腩)

🍹飲品
黑糖涼粉西米冰(5⭐️)
黑糖涼粉西米冰

薏米水(5⭐️)
薏米水
黑醬撈油麵配鮮蝦雲吞
檳城白咖喱配牛肋條(含牛腩)
黑糖涼粉西米冰
薏米水
👍🏻 福建蝦麵配雞扒(轉摻摻)顏色雖然睇落好紅 不過唔使擔心佢好啦 因為蝦嘅鮮味非常濃郁🦐會忍唔住一啖接一啖咁飲湯!好欣賞店家將雞扒切碎 咁樣每一塊肉都能夠沾滿湯汁🤭配菜仲有芽菜、豆卜等 另外我哋揀咗要摻摻 即油麵加米粉 都幾推介👏🏻一碗麵會有多重口感👍🏻 辣死你嗎配吉列斑塊吉列斑塊超級出色 外層炸皮雖薄 但竟然可以保持香脆到最後😎班塊肉質嫩滑 仲有魚油香 點少少旁邊既辣醬 已經非常好食🐟呢個餐仲會搭配椰漿飯 飯粒咬落的確有椰香 屬於越嚼越香!配菜會有啲花生同魚仔 抵食!👍🏻 涼粉西米冰奶味香濃 涼粉同西米份量都好大方 味道唔算好甜 大家可以一試✌🏻注意事項⚠️- 餐牌上款式眾多 每次嚟都好有新鮮感😉- 餐廳位於雅都商場food court內 可提供堂食但需自行尋找座位🪑

👍🏻 福建蝦麵配雞扒(轉摻摻)

👍🏻 辣死你嗎配吉列斑塊

👍🏻 涼粉西米冰

注意事項⚠️
- 餐牌上款式眾多 每次嚟都好有新鮮感😉
2022-10-22 133 views
屯門Go Go mall開左幾年,入面有個food court好多野食,有齊中日泰韓台既美食,仲有好多甜品店,仲要每間都唔貴,簡直係學生哥同糧尾上班族既褔音。我地今晚食馬拉公公 (馬拉菜),價錢好相宜,我地今日兩個人食dinner叫左以下items都唔過$150!🔶️炸蝦撈麵(7/10)佢蝦子麪係幾彈牙,仲配有特別椒汁俾你撈。有幾塊炸茄子炸南瓜同炸蝦,份量都唔少。🔶️白咖喱豬頸肉滲滲(8.4/10)白咖哩湯底惹味!我中意滲滲係夾雜住幾種唔同麪質,好吸湯底!另外豬頸肉都煎炸得好好味,好香口,份量又係唔少。同埋欣賞佢既芽菜十分飽滿,新鮮😁🔶️咖吷多士(8/10)有牛油做夾心,邪惡😈🧋話梅梳打冰 (8/10)馬拉既特色飲品,甜甜咸咸咁,可以解辣。🧋美祿 (7.5/10)唔知點解馬拉人中意飲美祿😂✏️總括而言,糧尾可以黎下gogomall 揾食,幾抵食👍🏻

🔶️炸蝦撈麵(7/10)

🔶️白咖喱豬頸肉滲滲(8.4/10)

🔶️咖吷多士(8/10)
有牛油做夾心,邪惡😈

🧋話梅梳打冰 (8/10)
馬拉既特色飲品,甜甜咸咸咁,可以解辣。

🧋美祿 (7.5/10)
唔知點解馬拉人中意飲美祿😂

2022-10-06 138 views
馬拉公公 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖港鐵屯門站F2出口,步行約5分鐘好開心雅都商場上面起咗個food court,入面有好多唔同國家嘅小食店,今次就試吓馬來西亞菜,店員仲同我哋講呢間店係馬來華僑開既,夠晒正宗!叫完餐可以自由搵位坐,冇Menu望咗好耐,因為實在太多選擇!最後決定叫南乳雞翼三隻$22,檳城白咖喱+雞絲$45!再加多杯涼粉西米冰$11,食到好飽啊!個咖喱湯底好好味,😍少少辣但又唔會真係好辣,啱晒我依啲怕辣嘅人!價錢抵又好味,又夠飽。餐廳環境方面確實舒服,放工時間6:00去到都唔會要等位,隨便都有張大大張嘅枱可以坐👍🏻見到隔籬枱食撈麵好似好正下次試吓先!
馬拉公公 (屯門)

港鐵屯門站F2出口,步行約5分鐘

2022-09-25 1532 views
🌃 食肆為馬來檳城菜小店, 主打檳城小菜, 位於位於屯門一個商場的美食廣場內, 美食廣場聚集多個菜式於一身, 食肆以 「正宗檳城風味、不含味精」作招來。-.🥘 檳城白咖哩吉列斑塊飯💲 48👉 白咖哩的確很香, 又唔算辣,好啱唔太食得辣嘅小編, 而吉列斑塊炸得好脆口, 外脆內軟嘅感覺, 加上白咖哩汁很適宜送飯, 小編就好快食完呢個飯啦🤣.🍗 南乳雞翼💲 跟餐加20蚊👉 呢個作為跟餐小食很不錯, 雞翼食到香噴噴嘅南乳味, 而雞翼都好脆口, 小編覺得好邪惡有啲唔夠喉添。。🌶🦐 檳城福建蝦麵配豬頸肉💲 48👉 這個真的非常充滿東南亞嘅風味, 湯底帶有濃郁蝦嘅鮮味, 仲有啲淡淡嘅椰香, 加上唔同嘅辣椒香料 , 有 一定嘅辣度, 所以呢個畀咗朋友食, 配菜有豬頸肉、 豆腐卜、 雞蛋、芽菜、豆角 等等, 豬頸肉幾香口帶有彈性, 豆腐卜好索湯好正, 另外小編麵底揀了摻摻, 即係油麵與米粉嘅結合, 索湯力極強,呢個都係一個馬拉嘅特色, 感覺好滿足。🍟 炸雲吞💲 25👉 本身小編覺得平平無奇, 但估唔到一咬落去, 非常之脆口, 裏面仲有原隻鮮蝦添, 再點上甜辣醬非常之惹味。.另外通粉點了一杯 怡保白咖啡及

🥘 檳城白咖哩吉列斑塊飯
💲 48

🍗 南乳雞翼
💲 跟餐加20蚊

🌶🦐 檳城福建蝦麵配豬頸肉
💲 48

🍟 炸雲吞
💲 25

另外通粉點了一杯 怡保白咖啡及一杯美祿 作一個完美嘅作結。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 通粉覺得呢一餐非常之抵食, 估唔到屯門都聚集咗唔少國家嘅特別菜式, 而呢一餐檳城菜式, 小編只用了一個平民嘅價錢, 就食到咁豐富嘅地道菜式, 小編覺得好滿足, 有機會再嚟屯門一趟((( 雖然小編住喺港島, 屯門實在非常之遠, 但小編仍然覺得好值得專誠一趟。

📍馬拉公公 @mala_grandpa
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Type of Meal
Lunch
2022-09-16 255 views
黑醬撈麵配南乳雞翼 ⭐️⭐️⭐️⭐️檳城肉骨茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️鮮牛油咖央多士 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️而家冇得去旅行,成日想搵啲正宗嘅地道嘢食,今日喺新墟俾我搵到一間檳城風味嘅餐廳,好啦!今日就去檳城啦!⭕️佢嘅食物冇味精食得安心又健康⭕️撈麵配埋個醋出奇地好夾好開胃⭕️南乳雞翼好香口食唔停口⭕️鮮牛油咖央多士好大舊牛油好邪惡⭕️肉骨茶好香好入味⭕️肉骨茶仲用豬軟骨好淋啱晒我⭕️價錢親民非常抵食整體來講,大家可以去試下!
黑醬撈麵配南乳雞翼 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️鮮牛油咖央多士好大舊牛油好邪惡
⭕️肉骨茶好香好入味
⭕️肉骨茶仲用豬軟骨好淋啱晒我
⭕️價錢親民非常抵食
整體來講,大家可以去試下!
《馬拉公公》主打正宗檳城美食,鍾意佢地嘅怡保白咖啡,味道香濃又唔太甜,咖啡控必試呀!馬拉公公餐盒都喺用紙造,響應環保👍🏻食物味道獨特,值得一試。怡保芽菜雞絲河粉🍜 ($45)雞絲鮮滑,配菜豐富有洋蔥、蒽花、芽菜,河粉煮得爽嫩又美味! 吉列魚柳拼雞球飯🍚 ($44)魚柳炸到金黃色,有魚嘅香氣,口感脆卜卜; 雞球外脆內嫩,有肉汁; 配白飯就最啱! 怡保白咖啡 (跟餐加$7)白咖啡清甜香醇,在烘焙後較少雜質嘅咖啡豆,咖啡味道香濃,入口順滑,味道少甜。柚子茶 (跟餐加$7)加入柚子肉同皮,沖製而成,唔太甜,清新味道,滋潤喉嚨。Mala Grandpa 馬拉公公 地址:屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖

食物味道獨特,值得一試。

怡保芽菜雞絲河粉🍜 ($45)
雞絲鮮滑,配菜豐富有洋蔥、蒽花、芽菜,河粉煮得爽嫩又美味!

吉列魚柳拼雞球飯🍚 ($44)

怡保白咖啡 (跟餐加$7)

柚子茶 (跟餐加$7)
加入柚子肉同皮,沖製而成,唔太甜,清新味道,滋潤喉嚨。

Mala Grandpa 馬拉公公

位於屯門嘅gogo mall,入面不嬲都有好多唔同類型嘅美食,今次肥雞就揀咗好多人排隊嘅馬來西亞餐廳叫馬拉公公,試下新嘢叫做 福建檳城肉骨茶, 佢嘅香料有濃烈嘅藥材香茅,飲落去都feel到好補,再加上大大嚿豬軟骨,滷到入曬味嘅滷水蛋,將啲湯都落啲飯度食, 就變咗好一碗好好味嘅湯飯。 小食方面肥雞嗌咗佢嘅燒八爪魚, 味道酸甜,八爪魚超有咬口 ,好新鮮。肥雞再嗌多個越南春捲,入面有新鮮嘅蔬菜同埋肉碎,點甜酸醬食一流。
2022-07-10
2022-08-11 290 views
餐廳係food court入面,雖然鋪頭不大,但款色很多,應該能滿足絕大部分人的口味。我們點了怡保芽菜雞絲湯米線怡保芽菜是比較粗身但短小的芽菜,食落去較普通芽菜更有咬口。呢個湯加了蜆來增加鮮味,飲落去很清甜。雞絲應該用了雞脾肉,食落去嫩滑,加上淡淡的白胡椒調味,食到原味。整碗米線食落都好清爽,小朋友都岩食。檳成白咖哩配吉列班塊吉列班塊有6塊咁多,外面香脆,內裡的魚肉嫰滑。白咖哩香中帶小辣,送飯一流。鳳尾蝦網米春卷網米春卷真係脆到一咬便化開,好似似食薯片咁滋味。加埋蝦,真係一流配搭。薏米水和凍美祿都不會太甜。薏米水飲落去有淡淡的薏米味,很消暑。凍美祿就正常發揮。

我們點了
怡保芽菜雞絲湯米線

檳成白咖哩配吉列班塊

鳳尾蝦網米春卷

薏米水和凍美祿都不會太甜。

薏米水飲落去有淡淡的薏米味,很消暑。
凍美祿就正常發揮。
2022-08-09 194 views
$52檳城肉骨茶肉骨茶藥材味唔算重,但幾香幾送飯,呢個價錢還好。肉質再滑啲會好,不過幾入味。$52白咖喱牛坑腩飯白咖喱好香,牛坑腩入味幾冧,不過個汁比較水,幾送飯$9怡寶白咖啡好飲、正宗、大杯、甜度適中、好香位置方便,近屯門站。不過等得有啲長,等咗30分鐘,可能慢工出細課。可能下次試吓個喇沙,感覺幾吸引,應該會有驚喜📍馬拉公公 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
$52檳城肉骨茶

$52白咖喱牛坑腩飯
白咖喱好香,牛坑腩入味幾冧,不過個汁比較水,幾送飯

$9怡寶白咖啡
好飲、正宗、大杯、甜度適中、好香

📍馬拉公公 (屯門)
2022-08-05 192 views
原來V City附近有個商場仔係有food court,呢度有妹多間野食,今次試呢個馬拉野都幾有風味。叫完餐可以自由搵位坐。2個人叫左3樣野食~#鮮牛油咖央多士 HK$25香脆外皮,中間爆醬,好香!#獨家秘製薄荷咖哩海鮮米線 HK$50咖哩少辣,帶有淡淡薄荷味,米線就偏林。#檳城海鮮炒粿條 HK$48好有鍋氣,質感似河粉,但味道又唔會過濃。飲品叫左 #桔仔話梅冰 酸酸的,非常開胃。#怡保白咖啡,味道偏淡,岩中意淡咖啡的人。📍 馬拉公公屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
原來V City附近有個商場仔係有food court,
呢度有妹多間野食,今次試呢個馬拉野都幾有風味。

叫完餐可以自由搵位坐。

2個人叫左3樣野食~

#鮮牛油咖央多士 HK$25
香脆外皮,中間爆醬,好香!

#獨家秘製薄荷咖哩海鮮米線 HK$50
咖哩少辣,帶有淡淡薄荷味,米線就偏林。

#檳城海鮮炒粿條 HK$48
好有鍋氣,質感似河粉,但味道又唔會過濃。
飲品叫左 #桔仔話梅冰 酸酸的,非常開胃。
#怡保白咖啡,味道偏淡,岩中意淡咖啡的人。

📍 馬拉公公
2022-07-24 214 views
首先唔係太多單嘅情況之下,肉骨茶漏咗,仲要漏啲唔漏啲,淨係比咗白飯同埋油炸鬼我。油炸鬼仲要係韌嘅。海南雞飯啲雞好細件,只有豉油冇其他醬料,但係收我差唔多一舊水。另外蝦面冇蝦味,喇沙點解會酸嘅?絕對有理由懷疑佢係變壞咗。好奇怪點解食評咁多好評。唯一比較好嘅係飲品,美祿恐龍啲粉一粒粒一粒粒,吉仔冰稍為好少少,涼粉冰淨係煉奶味。最特別嘅係小食,嗰啲鳳尾蝦春卷,啲蝦係霉嘅。真係吐都吐唔切。唯一好少少嘅係蝦片,已經預先包裝好,可能唔係呢間舖頭自己整所以好食。無下次。

2022-07-24
TakeAway
$89 (Lunch)
屯門真係好多好野食嫁(大叫Mode) 今次又介紹屯門 呢間 餐廳係雅都商場Gogomall入面 今次就食左呢幾款食物分別有檳城白咖喱吉列豬扒掺掺檳城肉骨茶配白飯鮮牛油咖央多士檸檬薏米水柚子蜜如果你食得辣嘅可以試下檳城白咖喱吉列豬扒掺掺微辣之餘會會係口腔keep住一陣辣嘅感覺如果好似我甘唔食得辣甘就會飲左半杯飲品🙈 個豬扒過左一陣先食都keep得住脆口👍🏻啖啖肉檳城肉骨茶配白飯我係極力大推 佢好食到我就算好飽都好想再食🙈點解會甘🙈1黎個肉好入味 同好淋咬都唔洗咬2 藥材味唔算好重易入口 之餘用黎送飯一流👍🏻 呢到甘多野食先140蚊 價錢抵 又好味 而且極飽肚👍🏻
屯門真係好多好野食嫁(大叫Mode)

今次又介紹屯門
呢間 餐廳係雅都商場Gogomall入面