2022-05-22 79 views
✨馬六無骨海南雞飯海南雞 皮帶爽 肉質都算嫩滑 有淡淡雞味油飯 有淡淡雞油香飯粒分明 軟硬適中湯 幾清甜 唔錯✨新加坡大蝦喇沙摻摻喇沙 椰味唔算濃 帶微辣 都算惹味大蝦 開左邊 肉質結實帶爽魚蛋魚片口感彈牙 豆卜索晒啲湯幾正麵揀咗摻摻 即係油麵加米粉 口感更豐富✨南洋班蘭咖吔多士多士烘得香脆 熱辣辣咖吔香甜 配搭厚厚嘅鮮油呢個配搭好難唔好食✨參峇脆皮雞翼雞翼 係雞全翼 皮微脆 肉尚算嫩滑 幾惹味✨椰汁班蘭冰班蘭味唔算突出 椰汁偏淡味冰感十足✨紅棗桂圓枸杞茶料好多 好足料 味道清甜 食物可以 環境唔錯 服務可以 價錢合理 下午茶幾抵食
✨馬六無骨海南雞飯

料好多 好足料 味道清甜
食物可以 環境唔錯 服務可以
價錢合理 下午茶幾抵食
2022-05-20 570 views
屯馬線開通了幾個月,去土瓜灣比以前方便得多。個人很少有機會會去土瓜灣,對這個地方也比較陌生,就決定今日來到這區食午餐、在附近「遊覽」一下。一直都想試試馬六的喇沙,發覺原來在這區有分店。平日的下午茶時間到達餐廳,檯數不多,客人大概有兩、三檯,店員示意我可以隨便坐。星期一至五下午2點就會有下午茶供應,星期六、日則會在3點供應。馬六無骨海南雞喇沙摻摻($53),很久沒有食過喇沙了都幾期待。湯底顏色正常,帶有些紅油在表面。味道上剛飲下去會有比較明顯的椰奶味,只有少許辣來迎合大眾的口味,不太食得辣的也容易接受得到。不過,椰奶跟辣味之後有輕輕的香料味,最後有些鹹味就完了,沒有甚麼香味會在口裡停留。這個不是加得太多椰奶的喇沙,只是湯底沒有很多層次和香料味,沒有甚麼餘韻,沒有一種令人很想繼續特意品嚐的味道。跟配的麵食是油麵摻米粉,米粉的份量明顯比油麵多不平均。米粉沒有煮得太淋,但我覺得是米粉本身的質地與一般我食到的不同,除了偏爽的口感之外還有一種「彈牙」的感覺,加入了令人有這種感覺的材料所以米粉的顏色比一般的米白色的米粉通透,感覺多加工不太天然;至於油麵煮得有點過火,質地偏淋沒甚麼咬口。海南雞切得偏細

馬六無骨海南雞喇沙摻摻

海南雞切得偏細件,肉質是滑的但不怎麼吃得到海南雞那種獨特的香料味,反而比較像普通的油雞。
我拿了少許菜脯試試,每一粒都切得偏碎細然而又很硬,吃不到應有的爽脆口感。

馬來手工拉茶

馬來手工拉茶茶味淡,飲到較多奶味,如我實現不知道這是一杯甚麼飲品,也難以說得出這是馬來式拉茶。

馬六都有不少分店,本身都有點期望,可是食物質素不似預期,不是差的只是感覺普通,難說出難忘之處。如經過餐廳很想食星馬菜都可以嚐一下,特意來就不用了。
2022-05-13 67 views
馬六 (土瓜灣)屯馬線開通後😄😄去土瓜灣好方便😆😆好想食馬來西亞菜😘😘巴東牛肉斑蘭椰漿飯$92賣相好吸引,斑蘭椰漿飯有斑蘭香味,又有椰漿甜味,幾好食😋😋仲有牛肉煮到好入味😙😙跟餐小食娘惹蘿蔔餅蘿蔔餅煎到好香脆🥰🥰仲有個醬汁配嚟食好好味😉😉跟餐飲品馬來手工拉茶🥤好有茶味,奶香濃☺️☺️推介👍👍馬拉盞通菜$38好抵食😘😘大大碟,通菜炒到好有鑊氣🤩🤩斑蘭口味咖吔多士$26咖吔多士好香脆,入面有牛油🧈同咖吔醬,正😚😚老街雞絲扎肉清雞湯米線$62入面好多雞肉絲同札肉,加埋清雞湯,清清地幾好味😋😋餐廳環境:環境乾淨😁😁座位舒服🏖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5地址:土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D舖
馬六 (土瓜灣)

屯馬線開通後😄😄去土瓜灣好方便😆😆好想食馬來西亞菜😘😘

巴東牛肉斑蘭椰漿飯$92

跟餐小食娘惹蘿蔔餅
蘿蔔餅煎到好香脆🥰🥰仲有個醬汁配嚟食好好味😉😉

跟餐飲品馬來手工拉茶🥤
好有茶味,奶香濃☺️☺️推介👍👍

馬拉盞通菜$38
好抵食😘😘大大碟,通菜炒到好有鑊氣🤩🤩

斑蘭口味咖吔多士$26
咖吔多士好香脆,入面有牛油🧈同咖吔醬,正😚😚

老街雞絲扎肉清雞湯米線$62
入面好多雞肉絲同札肉,加埋清雞湯,清清地幾好味😋😋

餐廳環境:環境乾淨😁😁座位舒服🏖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5

地址:土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D舖
2022-04-27 72 views
因疫情 晚市未開放時🥺都係叫熊貓🐼外賣 或外賣自取無意中就選了呢間馬六分店🤓諗住要等好耐😆但好快 20分鐘內就完成我既訂單 送到我屋企👏🏻今次叫左無骨海南雞喇沙摻摻同埋馬拉棧通菜驚喜地 好食喎😋💁🏻‍♀️無骨海南雞喇沙摻摻佢入面有2款麵底 米粉 加 類似拉麵🍜款湯底好正 夠晒味 唔會好咸豆卜入晒喇沙味道 仲有芽菜都唔少好足料架海南雞 好滑 好好食 跟埋海南雞醬💁🏻‍♀️馬拉棧通菜少辣 感覺不太食得辣既人都食到爽口 口感味道岩岩好外賣份量都多 整體很好👍🏻 😊會有下次
因疫情 晚市未開放時🥺

無骨海南雞喇沙摻摻
馬拉盞通菜
  • 喇沙摻摻
2022-04-09 73 views
➼ 無骨海南雞喇沙喇沙湯有少少辣,亦好重椰漿味👍🏻 海南雞都幾滑,就咁浸落喇沙湯度食已經好惹味💕米線都好軟滑,又掛到湯,所以我每次都係嗌呢個Haha➼ 巴東牛肉椰漿飯就咁食個飯會食到淡淡嘅椰漿味,幾得意🤣初頭以為主角巴東牛肉會好辣,不過好彩係少少辣但好惹味,肉質都幾腍,又唔會太乾身,唔錯呢!➼ 椰子班蘭冰呢個係沙冰嚟,飲落班蘭味有啲淡,可能椰子味太岀色了,所以有啲蓋過咗個班蘭味,但Overall幾好飲,唔會飲完覺得口乾👍🏻
➼ 無骨海南雞喇沙

2022-03-27
無骨海南雞喇沙
巴東牛肉椰漿飯
椰子班蘭冰
今晚過左土瓜灣做野經過馬來西亞菜專門店”馬六”,我見都有幾多間分店而且晚餐性價比高,就入去試一試先😚。餐廳設計頗有特色,已花線及木飾面組成,再加上鐵架形成每個特色小車廂,裝飾燈以藤為主,坐得幾舒適。我地點左兩個一人餐包括主食,一款小食及飲品。先到正宗巴生肉骨茶🍲配雞油飯🍚 ,肉骨茶藥材味較濃,再加上豆卜索左骨湯的鮮味,仲有腐竹都幾足料,最可惜肉骨茶無得添飲。另外跟埋油炸鬼幾有趣,新奇食法,而雞油飯不油膩帶少少油香。😬👍🏿另外點了新加坡魚丸魚條喇沙米線🍜,湯底很濃充滿了椰子香,基本上配料吸了湯的鮮味,魚丸及魚條🐟都夠彈牙,加上炸蒜蓉香口好惹味,不得不提溫泉蛋要快吃,不然就太熟無流心❤喇。☺️

正宗巴生肉骨茶配雞油飯
肉骨茶

新加坡魚丸魚條喇沙米線🍜

新加坡鹹蛋黃魚皮
班蘭糕

美祿恐龍🦖 &  熱奶茶

2021-12-29
$150 (Dinner)
正宗巴生肉骨茶配雞油飯
肉骨茶
新加坡魚丸魚條喇沙米線🍜
新加坡鹹蛋黃魚皮
班蘭糕
美祿恐龍🦖 &  熱奶茶
今次嚟到呢間小店,比我想像中更有驚喜。室內環境乾淨企理,一入到去仲提供埋口罩袋同濕紙巾,估唔到小店都有咁嘅服務。👍🏻👍🏻今日係下午茶時間嚟到,餐牌好多種類好吸引,呢樣又想叫個樣又想叫。飲品同小食都好吸引。我同朋友叫咗一個海南雞飯,配喇沙米線,海南雞飯係餐廳招牌菜,雞件去骨,食落啖啖肉,而且份量好大,好滿足感。雞肉十分稚嫩,清甜味鮮又有雞香,配搭埋油飯,水準有驚喜。 喇沙湯微辣惹味,椰漿味重,加上材料好粥,豆卜,魚蛋,蝦各配料包括味道出眾。呢個肉骨茶都值得向大家推介!以性價比黎講,都相當高,$52肉骨茶加上米粉同其他材料,而且材料頗多:肉骨、豆粕、枝竹同杞子。肉骨用作熬湯,有肉味,肉質頗為腍身。肉骨茶湯入口較淡,藥材味不算重,配埋米粉啱啱好。小食都不失色,吃東南亞菜式不可缺少既串燒:先把雞肉燒香,再淋上沙嗲醬。連飲品用了都非常充足。總括來講,味道同份量都令人有驚喜,而且本身自己住附近,應該會成日再去幫襯。😆👍🏻
今次嚟到呢間小店,比我想像中更有驚喜。

👍🏻👍🏻

飲品同小食都好吸引。

我同朋友叫咗一個海南雞飯,配喇沙米線,
海南雞飯係餐廳招牌菜,雞件去骨,食落啖啖肉,

連飲品用了都非常充足。

• 馬六無骨海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
2021-12-10 239 views
無骨海南雞飯套餐 $92呢度既套餐底食,92蚊已經包三樣野食,主菜配湯,小食,再加埋特色飲品。主菜無骨海南雞飯,雞肉好滑無骨,唔洗煩惱要啜骨,再配埋三款醬汁點雞送飯,對於唔鍾意食骨嘅我,啱晒我食,附送既湯令成個主菜唔再單調。娘惹班蘭糕第一次食班蘭糕,甜甜地,有實感,食落好爽口😆手工拉茶每次食馬來西亞菜都會叫番杯拉茶,因為太有代表性,感覺似奶茶但茶味較淡大蝦雞串吉羅咖喱麵 $72麵的份量同餸都好多,咖喱有少少辣識落相當惹味,麵比較特別佢有兩款麵底混合,好似油麵同米粉。雞串肉質好滑😍烤蔥餅配咖喱汁 $42蔥餅外層脆卜卜,内層好鬆化,點埋咖哩汁,甜甜辣辣,飽肚之選👍👍
無骨海南雞飯套餐 $92

娘惹班蘭糕
第一次食班蘭糕,甜甜地,有實感,食落好爽口😆

手工拉茶

大蝦雞串吉羅咖喱麵 $72

烤蔥餅配咖喱汁 $42
2021-12-08
$103 (Dinner)
  • 無骨海南雞飯
  • 烤蔥餅配咖喱汁
  • 大蝦雞串吉羅咖喱麵
2021-12-04 380 views
有屯馬線後第一次利用佢嚟土瓜灣,開始食下依邊野食。自選套餐永遠係懶人之選,同埋都比較抵!有齊主菜、小食同埋飲品!古法參峇雞翼參峇預係辣,個醬料似果泥係雞翼上面。濃味帶d花生味道咁。偏向乾身,但入面既雞又唔會乾巴巴。娘惹蘿蔔餅幾好食!有d似日本天婦羅,但係佢底係以薯仔蓉為主再加上蘿蔔咁樣!點個酸梅醬好味同覺得無咁熱氣!馬六無骨海南雞飯選用左三黃雞,同行朋友話有雞味!冬瓜雞湯都好清甜,油飯配搭!雖然佢雞肉個樣子唔係話好正,但係佢食落真係比較有雞味同埋醬料多多!有水晶膠原蛋白雞脂肪!巴東牛肉班蘭椰漿飯比想像中一d都唔辣,正!微微辣,接受到,哈哈!巴東牛肉醬汁厚而唔咸!牛肉都唔會太乾身,幾剛好!可以一試!佢仲有留心蛋!班蘭椰漿飯值得食,一陣青香味外帶少少椰甜!+$16巴生肉骨茶,另外可以加$22叫枱寶芽菜佢個肉骨茶除咗有蒜頭、枝竹、豆粕、肉排、杞子之外,佢仲有冬菇!佢嘅飲品都幾特別,除咗人馬來奶茶同埋南洋咖啡之外,仲有唔同嘅吉仔水或者茶配搭,另外仲有個香茅橙茶!我怕瞓唔着,就叫桔仔話梅水!佢又有青檸、桔仔同話梅超濃味潤喉!朋友就叫咗南洋白咖啡,比一般西式咖啡甜滑!
有屯馬線後第一次利用佢嚟土瓜灣,開始食下依邊野食。

古法參峇雞翼

馬六無骨海南雞飯

選用左三黃雞,同行朋友話有雞味!

有水晶膠原蛋白雞脂肪!

巴東牛肉班蘭椰漿飯

+$16巴生肉骨茶,另外可以加$22叫枱寶芽菜

2021-11-24 210 views
今日屋企人唔想煮飯,今次媽媽想食馬來野,就黎左呢間馬六佢晚市有dinner set, 1份主食+1小食+1飲料我地叫左2個set馬六無骨海南雞飯落完單無耐就上,海南雞好滑雞味濃有3種醬比你點,辣椒醬香辣野味醬油增加咸味,再加上蒜蓉醬增加雞既層次感配上雞油飯,味道一流新加坡喇沙米線鍾意食濃味野唔可以錯過喇沙湯底味濃,有少少辣配料有蝦,魚蛋,豆泡,魚片同流心蛋米線煮得岩岩好,軟滑吸湯另外set有跟2個小食,揀左娘惹蘿蔔餅同新加坡咸蛋黄魚皮個魚皮不得了,岩岩炸好淋上咸蛋黃魚皮好脆,食落有蛋黃沙沙地既口感最重要現場食,岩岩炸食即食真係無得頂
今日屋企人唔想煮飯,
今次媽媽想食馬來野,就黎左呢間馬六
佢晚市有dinner set, 1份主食+1小食+1飲料
我地叫左2個set

馬六無骨海南雞飯
落完單無耐就上,海南雞好滑雞味濃
有3種醬比你點,辣椒醬香辣野味
醬油增加咸味,再加上蒜蓉醬增加雞既層次感
配上雞油飯,味道一流

鍾意食濃味野唔可以錯過
喇沙湯底味濃,有少少辣
配料有蝦,魚蛋,豆泡,魚片同流心蛋
米線煮得岩岩好,軟滑吸湯

另外set有跟2個小食,揀左娘惹蘿蔔餅同
新加坡咸蛋黄魚皮
個魚皮不得了,岩岩炸好淋上咸蛋黃
魚皮好脆,食落有蛋黃沙沙地既口感
最重要現場食,岩岩炸食即食真係無得頂
$100 (Dinner)
✨娘惹茶燻鴨喇沙米線 $70好少見有燻鴨所以叫左,原來係鴨胸,幾驚喜喎!燻鴨啖啖肉,份量可能有成十件因為食極都仲有,鴨肉幾滑又夠味,比起普通既海南雞呀大蝦呀我更推薦呢個,夠曬特別,同喇沙都幾夾!😋喇沙湯底帶淡淡椰香,味道唔會好濃,幾適合唔係好食得辣既朋友👍🏻麵底可揀米線或摻摻,米線夠腍又掛到湯,好正。✨巴東牛肉飯 $72想食巴東牛肉好耐😆呢到用既係牛腩,肥左少少,但個醬汁好濃郁好入味!怕膩揀左白飯,原本係跟班蘭椰漿飯架~✨雞肉大蝦串 $56想食雞又想食蝦所以叫左呢個mix,每樣兩串,雞肉燒得香又吸曬d沙爹汁,好惹味;反而大蝦就乾左少少。呢到全日唔洗加一,有質素,都幾抵食😋📍 馬六 (土瓜灣)土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D舖

✨娘惹茶燻鴨喇沙米線 $70

✨巴東牛肉飯 $72

✨雞肉大蝦串 $56

呢到全日唔洗加一,有質素,都幾抵食😋

📍 馬六 (土瓜灣)
土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D舖
2021-11-20 117 views
馬六喺好多地方都有分店,同屋企人睇完傢俬之後經過呢到就入左黎食,夜晚有自選套餐,除左主食之外,仲有小食同埋飲品都幾抵食~(5 😍 係滿分,🤩係半分)主食:新加坡喇沙米線🇸🇬🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍🤩)湯底偏清,帶有啲蝦香🦐,配埋惹味既香料,滲出淡淡既椰香同咖哩香,面頭有辣油,辣辣地🌶️幾開胃,又唔會濟,配料都有幾多,魚蛋同魚片絲軟腍帶鮮味,豆卜索曬湯汁既味道幾正,仲有蝦🦐、溏心蛋🥚、豆角、芽菜,真係幾多料,配埋炸蒜片🧄就再香口啲,米線🍜爽口唔易斷,再濃啲就更加好~主食:檳城蝦麵 🦐🍜- $92 (好味指數:😍😍😍🤩)蝦麵🦐🍜比較重要既係個湯底,混合左炒香左既蝦既鮮甜同油香,加埋少量肉骨茶帶出既豬肉🐷既香味,都唔錯,呢個既辣度得一隻辣椒🌶️,所以係微辣,基本上唔覺得辣~ 配料一樣有幾多,腩肉🐷肥瘦適中,仲有蝦🦐、溏心蛋🥚、豆角,真係幾多料,配埋炸蒜片🧄就再香口啲~ 至於個底係油麵同米粉兩溝,所以另一個叫法就係摻摻,兩樣交叉既口感幾豐富,再濃啲就更加好~小食:新加坡咸蛋魚皮🇸🇬🟡🐟 (好味指數:😍😍😍😍)自從去完新加坡🇸🇬就一直掛住鹹蛋魚皮🐟既味道,所以見到有就試下,啲炸魚皮幾新鮮,

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

新加坡喇沙米線

主食:檳城蝦麵 🦐🍜- $92 (好味指數:😍😍😍🤩)
檳城蝦麵

小食:新加坡咸蛋魚皮🇸🇬🟡🐟 (好味指數:😍😍😍😍)
自從去完新加坡🇸🇬就一直掛住鹹蛋魚皮🐟既味道,所以見到有就試下,啲炸魚皮幾新鮮,脆卜卜又可口,有魚既鮮香,配埋鹹鹹地既蛋黃醬🟡幾惹味,口味比較港式,如果有埋少少咸蛋黃粒就更加有咬口~
新加坡咸蛋魚皮

小食:娘惹蘿蔔餅🥕🧅🎃🫓 (好味指數:😍😍😍😍)
由蘿蔔絲🥕、洋蔥絲🧅同南瓜絲🎃配埋粉漿炸起而成,粉漿唔會太多搞到成口都係粉,亦唔會好油,外脆內軟,有天然既甜味,食落香口,每樣材料都係切絲既緣故,口感比較輕身,係比較惹味既蔬菜餅🫓幾好食😋
娘惹蘿蔔餅

飲品:椰子斑蘭冰🥥🌿🧊 - +$8 - $ (好味指數:😍😍😍🤩)
將全部打成沙冰幾解渴,椰子🥥濃郁香甜帶啲奶香🥛,配埋斑蘭🌿有淡淡既香味,芳香天然獨特,令杯冰🧊更加清新,幾清新,如果椰子🥥再濃啲就更加好~

飲品:美祿哥斯拉🍫 - +$8 (好味指數:😍😍😍😍)
美祿哥斯拉係美祿恐龍🦕既進化版,飲左令人有想咆哮既feel所以就有左呢個名~ 除左喺凍美祿🥤上面加美祿粉🍫,再加一球雪糕🍦或者cream,而呢個就變左加朱古力波波🟤,脆脆地口感豐富啲~ 成杯味道幾濃郁,美祿同阿華田有啲似,不過美祿比較似朱古力奶🍫🥛

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
$98 (Dinner)
檳城蝦麵
新加坡咸蛋魚皮
2021-11-17 103 views
有一晚,收工一刻突然有股強力嘅慾望好想食肉骨茶!!於是即刻search邊度有平靚正既餐廳!馬六喺香港都算係連鎖經營餐廳,主打馬來西亞新加坡菜。這店裝修平實光鮮, 雖然不大,但坐得尚算舒適,而且價格非常友好,性價比高。今次叫左2個套餐仲有幾樣小食,套餐包一份主菜,一款小食,一杯野飲,我地加$8轉左特飲😉肉骨茶配油飯 ($92)+ 咸蛋炸魚皮落單嘅時候完全估唔到跟餐嘅肉骨茶係咁大份,我哋仲驚唔夠食,所以加咗16蚊要多一小碗😂傻豬左tim. 呢度主打既係新加坡肉骨茶,藥材味比較淡但帶有胡椒香,辣味較重。豆卜索晒d湯好好味,排骨夠淋有肉香,最surprise係有一整舊燉到軟綿綿既蒜頭!好正!油飯都香既,但略嫌淋左小小。咸蛋炸魚皮個蛋黃醬稀左小小,但魚皮多薄脆,加返分啦!巴東牛肉配椰漿飯 ($92)+咖哩角巴東牛肉係印尼名菜,煮得非常惹味,牛肉質感有咬口, 醬汁偏微辣但好香,送飯一流。最中意佢既椰漿飯加左斑蘭去煮,所以帶有陣陣清香味,但睇得岀應該係有落到香精,不過唔緊要啦,好食就得,綠色既飯都好吸晴👀但同雞飯一樣,都係淋左小小。btw, 個溏心蛋好食。咖喱角用左酥皮去包,唔會死實實,好酥脆,咖哩

肉骨茶配油飯 ($92)+ 咸蛋炸魚皮
咸蛋炸魚皮個蛋黃醬稀左小小,但魚皮多薄脆,加返分啦!

巴東牛肉配椰漿飯 ($92)+咖哩角

咖喱角用左酥皮去包,唔會死實實,好酥脆,咖哩餡普普通通。

斑蘭多士 ($26)
多士賣相很吸引,麵包切得小巧精緻,中間仲夾左厚切牛油同班蘭咖央,咖央醬唔太杰身,質感香軟,入口不會過甜但斑蘭味唔多夠濃,幸好牛油夠凍同埋都幾香,麵包又烤得夠脆,所以都幾好食。

雞肉大蝦串($56)
2串雞肉,2串蝦, 串燒均塗上了秘製醬再拎去烤,非常香口惹味,仲帶左近小小微辣,串燒唔會烤過龍,仲保持到鮮嫩。雖然唔錯,但如果熱d就好啦。

斑蘭糕 ($28)
一份4件,質地硬實似大菜糕,用香精來製作並非新鮮斑蘭汁,唔香又唔甜,唔好食🥴🥴👎

餐茶+8轉椰子斑蘭冰
加左斑蘭變左綠色,但幾香椰奶味既,我都幾中意。
2021-11-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 斑蘭咖咉多士
  • 肉骨茶
2021-11-17 65 views
平時極少到土瓜灣,今天難得有機會到訪這區,朋友特意推介我一試這家馬來西亞菜。巴生肉骨茶湯米粉 湯頭的藥材味不算濃,對我來說剛剛好。裏面有杞子和蒜頭等的湯料蹤影。湯裏還有冬菇、豆卜和腐竹,可以吸湯汁。兩塊豬排骨經輕輕一咬便骨肉分離,脂肪油香。它的米粉質感很特別,有別於平時一般我們認知的米粉,這款米粉半透明很有咬口。這碗米粉真的挺值得推介。套餐以外再追加了一碟馬來街頭雞肉串。雞串裹上了充滿香茅味的醬汁,顏色雖深但味道不鹹。建議可和伴碟的青瓜一起吃,減輕油膩感。跟餐的熱香茅橙茶。杯裏有兩片香橙,喝到的主要是柑橘甜甜的味道,香茅味不算刺激。整體而言,以下午茶的份量而言算多呢,性價比挺高。

巴生肉骨茶湯米粉

兩塊豬排骨經輕輕一咬便骨肉分離,脂肪油香。
這碗米粉真的挺值得推介。

套餐以外再追加了一碟馬來街頭雞肉串。

跟餐的熱香茅橙茶。

整體而言,以下午茶的份量而言算多呢,性價比挺高。
熱香茅橙茶
馬來街頭雞肉串
2021-10-06 308 views
在附近返工,馬六唔係第一次食,剛開業既時候其實唔錯,但是之後越做越差。今日中午叫左一個海南雞飯,雞是果種岩岩在雪櫃拎出來有陣雪味既凍雞,呢個唔是重點因為佢係咁已經有一段時間,令人覺得可難以接受既是個飯,面頭個D油飯雖然無味但都叫做暖暖地,食左一半碗底既飯竟然是又乾又硬,而且是個果種放得太耐無晒水份既乾硬(唔是飯焦果種)!餐廳既裝修服務都唔錯(除左卡座座椅太矮),但是一間餐廳最重要都是食物既質量,馬六沙田我都有食,明顯比土瓜灣店好太多,應該唔會再去土瓜灣呢間食。
2021-10-06
$71 (Lunch)