本身係台灣好出名大排長龍既𝕄𝔸𝕄𝔸𝔻𝔸𝕐 𝕊𝕋𝕌𝔻𝕀𝕆,終於開左係香港喇🇭🇰一幢三層既唐樓cafe,主要係飲品同輕食為主。每層都有唔同打卡位📸我最中意既係彩虹塗鴉牆🌈影相真係夠哂feel🤤香港人生活節奏急促,真係不妨黎下,hea住過一個晏就😴⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬👈🏻👈🏻向左拉睇menu👈🏻👈🏻🍫73.5%朱古力($52)中意朱古力既你必試‼️朱古力控既我愛上左佢🤤飲得出真材實料~仲飲到朱古力碎粒有少少咬口🙈❤️濃郁既黑朱古力味道👅令我不驚不覺就飲哂了🤪☕️豆腐豆腐咖啡($46)1️⃣Shot➕豆腐雪糕🍦呀唔該👌🏻好特別啊真心未試過😆飲到淡淡既豆腐味道~但唔會蓋過咖啡既濃郁☕️.呢到係自助形式~冇得book位架🙈位置唔算好多,今日平日黎都搵到位🤪但外賣都唔緊要!因為可以拎住野飲周圍影相打卡📸
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
👈🏻👈🏻向左拉睇menu👈🏻👈🏻
🍫73.5%朱古力($52)

☕️豆腐豆腐咖啡($46)
2020-06-28 164 views
同朋友來見面喺佐敦A1出口行3分鐘左右就到地下比較細,不過已經好靚樓上有三層,人都幾多,來到要先搵位,再買嘢飲同cake慢慢坐影靚相li d 搞笑嘢周圍都有,好抵死,香港人會好明,仲有條好靚嘅樓梯可以係咁影相影靚相都唔好忘記要體諒下其他人,唔好霸住個影相位太耐,仲要小心有人會拎住食物飲品行上行落,大家互相遷就下食物:甜品推介Brownie (圖:右上)咖啡推介豆腐雪糕豆腐咖啡(圖:右下)白色cake好滑,不過味道有d複雜,有荔枝味黃色小蛋糕就有檸檬香味BTW全部都係self service,食完有手尾可以自己清理翻張枱,還翻d碟一開始冇位我地坐左出面露天露臺,好多花草好靚,不過真係好熱🥵,雖然已經有風扇吹住最後好彩等到室內有位坐,即刻搬翻入去大熱天時坐入面舒服好多
同朋友來見面

喺佐敦A1出口行3分鐘左右就到

地下比較細,不過已經好靚

食物:

甜品推介Brownie (圖:右上)
咖啡推介豆腐雪糕豆腐咖啡
(圖:右下)

白色cake好滑,不過味道有d複雜,有荔枝味
黃色小蛋糕就有檸檬香味

最後好彩等到室內有位坐,即刻搬翻入去

大熱天時坐入面舒服好多
2020-06-28 128 views
叫左兩杯嘢飲加件cake,一開始諗住坐樓上,但上面兩層都full曬,唯有坐樓下,水吧對出個排位置。食完諗住去樓上望下同影下環境,點知比個員工話我地無order嘢食,唔可以係度影。在場幾多人望住你咁樣話個客,哩位員工怪錯客人,一句sorry都無,真係當場o曬嘴....啱啱先食完,坐係水吧附近咁耐都認唔到個客都有d差。同埋好多無幫襯既人都走入黎影相,又唔見你咁積極咁逐個講??反而話d幫襯完你既客,無下次唔會再幫襯比錢嚟受氣間鋪頭名真係無改錯
比錢嚟受氣
間鋪頭名真係無改錯
2020-06-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2020-06-16 479 views
Another branch of the cafe chain from Taiwan.They revitalised the whole building, every corner is very instagrammable. From the front door to the napkin they serve, love all the deco, stylish, cool and beautiful!The place itself has indoor and outdoor seating, Maybe coz it is still very new, so could be popular on weekends, we waited awhile for seats. Drinks are alright, i think its more about a place to chillax.

2020-06-14
$42 (Tea)
超多打卡位📸‼️ 咖啡店係台北過江龍,位於一共三層嘅唐樓,成棟都花盡心思設計💓,每個角落位都做得好細緻、玩味🤹🏼‍♀️🤹🏽‍♂️·而呢間分店同另外兩間店唔同,主要提供咖啡、蛋糕等輕食。雖然一共有3層,但座位就唔算多,3樓暫時只會於星期六、日開放。·陳皮芝士蛋糕🍰推薦指數:★ ★ ☆ ☆ ☆店員指我哋order呢款蛋糕係第一批試賣,可能當日天氣太熱嘅關係,蛋糕一拎上嚟唔夠凍,已經開始溶溶哋。陳皮x芝士係一個幾新穎嘅配搭,陳皮味好出,芝士味就非常淡,陳皮完全蓋過咗陣芝士味。·73.5朱古力🥤 $52推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆呢款朱古力係由店家自己煮出嚟,唔係沖出嚟咖🤪,所以一飲就發覺同平時飲開嘅好唔同,濃濃嘅可可香,唔會好甜,帶有少少朱古力碎粒好有口感👅。.·📍Mamaday Studio (油麻地)油麻地白加士街105號地舖🚇佐敦站A出口步行約3分鐘🚶🏻‍♀️🚌鄰近彌敦道,可乘搭巴士於加士居道/柯士甸道,再步行5~10分鐘🍣壽司郎佐敦店對面
陳皮芝士蛋糕🍰
推薦指數:★ ★ ☆ ☆ ☆
73.5朱古力🥤 $52
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
📍Mamaday Studio (油麻地)
油麻地白加士街105號地舖
🚇佐敦站A出口步行約3分鐘🚶🏻‍♀️
🍣壽司郎佐敦店對面
陳皮芝士蛋糕
2020-06-08 543 views
MAMADAY好好食,銅鑼灣嗰間。至於依間何方神聖,只有飲品同甜點,但聽說打卡位多多,所以今日入左黎。—三層都開左,其實係充滿趣味,銅鑼灣店食物名既創意放大,搬左去整棟佐敦店嗰到。裝修好有心思,從外至內都感受到嗰股華洋雜處既氣息。整棟建築物係中式店舖配紅白藍,好有香港味道。然後店內有著各種搞怪裝飾,得意擺設,亦有文青既位供人影相。好似銅既每個食物名都好新奇咁,佐敦店每個角落都有新鮮事物,即係角落新物。— 可恨既係,食物味道絕對唔係賣點。因為銅鑼灣戈間熱食好正,依間相比之下得幾款甜點,味道爭少少。食左隻bagel,焙茶味,加cream cheese,淨係覺得硬硬地,無咩滿足既感覺。Strawberry cheese cake有玩漸變,靚樣但味道平平。飲品唔知會唔會好啲。所以重點都係打卡吧,此行影左好多相。—打卡位多,但實際上就座唔算寬敞。唔係好岩三五知己傾計,因為可以對住坐既位比較少,二樓室外得兩張枱,室內音樂嘈,三樓似收費自修室格局。—順帶一提,有兩隻好可愛嬌小既貓,非常惹人憐愛。
MAMADAY好好食,銅鑼灣嗰間。
至於依間何方神聖,只有飲品同甜點,
但聽說打卡位多多,所以今日入左黎。

三層都開左,其實係充滿趣味,
銅鑼灣店食物名既創意放大,
搬左去整棟佐敦店嗰到。
裝修好有心思,從外至內都感受到嗰股華洋雜處既氣息。
整棟建築物係中式店舖配紅白藍,好有香港味道。
然後店內有著各種搞怪裝飾,得意擺設,
亦有文青既位供人影相。
好似銅既每個食物名都好新奇咁,
佐敦店每個角落都有新鮮事物,即係角落新物。

可恨既係,食物味道絕對唔係賣點。
因為銅鑼灣戈間熱食好正,
依間相比之下得幾款甜點,味道爭少少。
飲品唔知會唔會好啲。
所以重點都係打卡吧,此行影左好多相。

打卡位多,但實際上就座唔算寬敞。
唔係好岩三五知己傾計,
因為可以對住坐既位比較少,
二樓室外得兩張枱,
室內音樂嘈,三樓似收費自修室格局。

順帶一提,有兩隻好可愛嬌小既貓,
非常惹人憐愛。
焙茶貝果加芝士
士多啤梨芝士蛋糕
2020-06-06 525 views
Mamaday-夏天冇得去行山就上網搵咗呢間Cafe,呢間Cafe嘅賣點係有好多打卡位🥰有三層高,亦都係間黃店😏-知道cafe剩係得cake同埋咖啡,所以同朋友食咗個越南河再行過嚟。一到cafe望到個門面就知自己冇黎錯喇!嗱嗱臨上去搵咗位先,咁岩撞到一台人走就即刻霸左個靚位!-個人覺得佢嘅咖啡(mocha and salted caramel)一般同偏甜,但侍應嘅服務態度好好買完杯咖啡都有同你傾一兩句,睇得出新開好有熱誠做嘢。嗌完咖啡之後諗住再嗌蛋糕,結果發現已經賣晒啦!所以如果想食蛋糕嘅人見到就好嗌!-坐低飲完咖啡影咗幾張相就拎住杯咖啡行勻三層高嘅唐樓打卡啦🥰記得上到最高個貓籠裏面有兩隻貓BB!探佢嘅時候咁啱瞓着咗啊!
Mamaday

2020-06-05 314 views
呢排嘅新Cafe真係開到去唔切😂最近Mamaday又有新攪作喺佐敦一橦舊樓進行活化 改建成為cafe同其餘兩間唔同 呢間暫時仲係試業只係提供少量輕食、蛋糕同飲品另外Cafe採用全自動式服務 買完自行搵位坐.不得不提嘅就係一貫以來玩味重嘅裝修設計 真係超有心思周吸睛👀店內有多個打卡位比大家影相💁🏻‍♀️..🔸豆腐咖啡 $46🔸呢杯!我很喜歡呀🥰呢個配搭好新穎!咖啡上面有一球豆腐味雪糕同埋有豆腐花有得食又有得飲😛如果唔鍾意咖啡太苦嘅話 呢個一定啱你飲👍🏻.🔸抹茶慕絲蛋糕 $48🔸是日蛋糕🍰 係最近好Hit嘅三色抹茶蛋糕食落味道正常 唔算有太大驚喜反而有啲期待其他人推介嘅鹹蛋黃蛋糕可惜當日未見有 唯有下次再試啦💁🏻‍♀️
呢排嘅新Cafe真係開到去唔切😂
最近Mamaday又有新攪作
喺佐敦一橦舊樓進行活化 改建成為cafe
同其餘兩間唔同 呢間暫時仲係試業
只係提供少量輕食、蛋糕同飲品
另外Cafe採用全自動式服務 買完自行搵位坐

食落味道正常 唔算有太大驚喜
反而有啲期待其他人推介嘅鹹蛋黃蛋糕
可惜當日未見有 唯有下次再試啦💁🏻‍♀️
2020-06-05 220 views
見報導佐敦開了間玩味cafe,裝修得好特別又好funny抵死,於是決定會一會佢,舖位絕不難搵,遠遠見到"庸脂俗粉"及"我歌我笑如夢中",就知前方已是😎,舖面已經好搶"收視率"😍,中西合璧的設計,大大隻對聯寫住"得過且過嘛嘛地、是但馬虎求求其",好正😂道出一些人的工作態度🤣是第一個打卡位👍🏻入到去,先落單,拎食物再搵位,本身想叫佢個䶢蛋甜品,但今日沒有😖於是只叫了杯陳皮紅豆沙冰,簡直係消暑良品,味道不會過甜,不錯👍🏻,行到另一打卡位,"時光迷幻隧道"(我改的🤣)這裡真的非常適合影相拍MV🤣好特別,好彩今日係平日,無咁多人行上行落,可以俾我喪影,上到樓上亦有很多打卡位,有個露台可以坐出面飲嘢影相,但最上果層我去時未開放,所以未能入去影相,但齋影樓梯位已經有好多嘢影,啱晒鍾意打卡影相的人👍🏻
作為mamaday嘅忠實fan,見到佢開新cafe就好快忍唔住去打番個卡~新店將一幢三層高嘅唐樓活化,變成搞鬼得意裝修嘅 @mamaday.studio !超多抵死得意色彩繽紛打卡位🤩不過佐敦分店同其他分店唔同,呢度自助形式,主要買咖啡同cakes~大家可以好似我哋咁等壽司郎嘅時候去坐吓🤪.had to come support their new cafe @mamadaystudio as a huge mamaday fan 🤪 3 stories tall & super nicely decorated!! definitely a very instagrammable place 📸 my favourite has to be their oreo white chocolate salted egg cake! its sooo unique & good!! perfect with a nice cup of coffee✨.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8.5/10
🌟飲品選擇特別!環境裝修打卡一流✨

《Oreo白朱古力鹹蛋黃忌廉蛋糕》$48🌟7.8/10🌟
外層沾上咗Oreo碎碎,切開之後裏便會有滿滿嘅白朱古力同埋鹹蛋黃,冇諗過呢個配搭都咁夾,鹹鹹甜甜咁,好特別👅值得一試!不過當日等左大概一個鐘先有🙊

《海鹽焦糖咖啡》$46🌟7.5/10🌟
焦糖味香濃得來唔會過甜,幾適合唔鍾意飲太過濃咖啡嘅人試吓~

《73.5%朱古力》$52🌟7.8/10 🌟
凍飲嘅話會係樽裝,朱古力味比我想像中淡,奶味較香,整體唔會太甜!飲落滑順嘅同時又有啲朱古力粉碎嘅口感!
𝐌𝐚𝐦𝐚𝐝𝐚𝐲 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐢𝐨 @mamaday.studio
📍#BELLYwongs_jordan #BELLYwongs_yaumatei #BELLYwongs_TST #BELLYwongs_causeway
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_sweets
2020-05-30 512 views
某日睇完雜誌介紹,就好想來打咭😂😂我同老友兩個原本想去行山下午先來,但因為大雨關係,改變行程來咗呢倒先。搭地鐵佐敦站跟指示A出口,然後轉右直行第一個街口轉入就係白加士街,Keep住直行兩分鐘就會見到。其實都方便易搵嘅~~~初次來到,比啲裝修設計吸引。由於太早來(12:35pm)暫時得兩款Cake選擇,因為店員話前一日好多人來打咭,樓梯坐都照坐🤣🤣所以好多Cake都賣哂。🤣🤣不過無所謂,我哋都志在來打咭,Order兩杯咖啡,我選擇”越南滴滴咖啡”,漫等20分鐘,望住周圍同朋友傾計,時間都好快過。咖啡味氛香😌👍🏻店員都好Nice,上二樓提供遮☂️☂️比我哋。但係呢條樓梯都吸睛👁👁所以要影吓相📸同欣賞吓啲畫。由於我倆個係當日第一批客,所以坐位簡,周圍影相🤣🤣立即覺得自己後生咗十年😎隔咗一陣,有另一個店員攞住一對好可愛🥰🥰嘅貓仔🐈🐈出現。兩個貓仔兩個月大,深色毛嗰隻仲好活躍,差啲Handle 唔倒。(利申🙋🏻‍♀️,無照顧任何寵物經驗) 係一個意外收穫😄兩個人逗留咗接近兩個鐘,亦開始多人來打咭,而家暫時只開放二樓,所以就離開去下一個地方。整體來講,呢倒係特別嘅地方,設計風格別樹一格,又有特別有意思語

兩個人逗留咗接近兩個鐘,亦開始多人來打咭,而家暫時只開放二樓,所以就離開去下一個地方。整體來講,呢倒係特別嘅地方,設計風格別樹一格,又有特別有意思語句,值得到此一遊。😉💁🏻‍♀️