2021-08-26 44 views
同朋友經開佐敦,因為天氣太熱,見到一間裝修好型全幢唐樓嘅Cafe ,於是就入咗去飲杯野唞一唞涼下冷氣,雖然餐牌選擇唔算多,最後叫咗兩杯嘢飲一個小茶點。☕️Flat White $38奶味偏重 咖啡味濃🍵Matcha Latte $46 (cold)冰塊配綠茶味夠香濃,透心涼🥯Black Truffle Cream Cheese Bagel $56Bagel鬆軟 cream cheese份量多原來入到去先知依間係一個超多打卡位嘅cafe,由店面到樓梯、室內到室外每一個位都有精心佈置,去呢度食嘢絕對要預多少少時間影相。入面重有2隻貓店長熱情招呼大家,記得唔好亂咁餵食佢地!🐱🐱

☕️Flat White $38
奶味偏重 咖啡味濃

🍵Matcha Latte $46 (cold)
冰塊配綠茶味夠香濃,透心涼

🥯Black Truffle Cream Cheese
Bagel $56
Bagel鬆軟 cream cheese份量多

入面重有2隻貓店長熱情招呼大家,記得唔好亂咁餵食佢地!🐱🐱
2021-08-26 30 views
係條街度行行下,俾呢間coffee shop嘅裝修吸引住,就入咗去飲杯咖啡食個下午茶。豆腐豆腐咖啡 $48入口除咗有香濃嘅咖啡味,仲有嫩滑嘅豆腐碎,增加咗成杯飲品嘅層次感。個頂仲有大大塊嘅豆腐,不過同底層嗰啲不同,呢個會甜少少同食落creamy啲,好似食緊甜品咁!蕃茄黑松露bagel Bagel同黑松露醬係分開上嘅,聞下個醬好香黑松露味,而蕃茄粒就已經夾雜住係個Bagel入面。Bagel咬落仲暖,外脆內軟,再加埋層黑松露醬,認真好食!

豆腐豆腐咖啡 $48

蕃茄黑松露bagel

2021-08-25 28 views
【Mamaday Studio】#油麻地 #打卡cafe今日係尖沙咀食咗個靚lunch,見仲有好多時間就想搵個地方坐下,抓緊夏天的尾巴,於是搵到呢間風評極高嘅特色咖啡店。Mamaday呢個品牌不嬲都有好高嘅人氣同埋形象,但凡係佢嘅本店以及姊妹店都收穫唔少正評,今次嚟到呢間Mamaday Studio同一般嘅Cafe有少少唔同,你會先喺樓下俾錢買完之後再自己將啲咖啡同食物拎上去樓上。而通往上層嘅地方有一道閘門要自己拉開,充滿神秘感。而且一拉開閘門嘅時候第一個映入眼簾嘅係可愛嘅貓咪,各位貓奴一定要嚟幫襯下啦。———————————————松露蕃茄貝果( $56 )松露嘅味道非常之香濃,而且啲醬嘅份量亦都非常充足,可以鋪滿成舊bagel。Bagel本身嘅口感處理得非常之煙韌香軟,咀嚼起上嚟嘅時候嚼勁十足,食得非常之爽。豆腐豆腐咖啡( $48 )呢杯咖啡嘅名出現咗兩次豆腐呢個字係有某種涵義嘅,原因就係除咗面頭鋪住一大舊又香又甜而且軟綿綿嘅豆腐之外,喺咖啡裡面都有好多攪成碎粒嘅豆腐,飲落口嘅時候每一啖都有清爽而且順滑嘅口感,食面頭嗰舊巨型豆腐嘅時候,更加有食緊甜品嘅爽感。海鹽焦糖咖啡( $46
【Mamaday Studio】#油麻地 #打卡cafe

———————————————

松露蕃茄貝果( $56 )

豆腐豆腐咖啡( $48 )

海鹽焦糖咖啡( $46 )
海鹽焦糖咖啡嘅甜度恰到好處,唔會太過火嘅焦糖味混和海鹽以及咖啡,飲落口非常之柔順舒服,配合埋呢個咁優美寧靜嘅環境,簡直好似去咗海邊渡假一樣咁舒服而且難忘。

———————————————

btw呢間舖頭嘅飲筒係用可以循環再用嘅紙飲筒,而且餐具都係用木製嘅,環保意識極之強,抵讚!

#mamadaystudio

Mamaday Studio (油麻地)
油麻地白加士街105號地舖
2021-08-21 764 views
《玩味搞鬼cafe ☕️》———————————————-#MamadayStudio 💛-餐廳設計一如既往嘅玩味,活化戰前唐樓成為超潮建築風格,樓高三層,街頭風塗鴉充滿惡搞抵死嘅裝飾,唔止多超正嘅打卡位,仲坐得非常舒服🤩-呢間同其他manaday餐廳唔一樣,主打咖啡同甜品輕食,好適合同朋友嚟Hea一個下晝🥰最底層入口走工業業風格,牆上有嵌入嘅水泥公仔,相當有心思💕-沿着樓梯上去,有唔少霓虹燈設計,一樓外嘅露台有幅巨大壁畫,啱晒打卡📸 店主有兩隻小貓,非常可愛精緻,特別提醒如果出入大閘要幫手關好,如果唔係貓仔就好危險㗎啦🐈 上到頂樓係貓仔嘅地頭,牆身掛滿電影風格嘅海報,非常幽默 🎬 -海鹽焦糖咖啡用上自家烤焗而成嘅焦糖醬,零舍焦香🧡宇治抹茶牛奶用上小山園綠茶粉,非常香濃💚飲品好飲就不在話下,連紙杯都相當別出心裁🤤 當日期間限定嘅係朱古力芝士蛋糕,芝士質地又滑,入口即溶,配上薄餅底口感豐富🍰-⭐ 參考價錢︰海鹽焦糖咖啡: $46宇治抹茶牛奶:$48期間限定朱古力芝士蛋糕:$58🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$75
《玩味搞鬼cafe ☕️》
期間限定朱古力芝士蛋糕:$58
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$75
2021-08-20
$75 (Tea)
2021-08-20 27 views
依間係自助cafe,主打輕食、甜品及咖啡,又有特色樓高三層,裝修玩味十足,店內有不少打卡位,最特別係彩虹塗鴉樓梯🌈❀ 73.5% 朱古力朱古力控必飲!朱古力味十分香濃,口感rich,仲會飲到粒粒朱古力碎,睇得出用料十足,唔會太甜膩,推介!❀ 豆腐豆腐咖啡個名好搞鬼~夏天飲冰涼感十足~少見有豆腐雪糕加咖啡,好特別~雪糕為咖啡增添口感,充滿豆腐香及更creamy。飲飲下發現原來仲有豆腐蓉係入面,好驚喜,難怪叫「豆腐豆腐」啦!❀ 朱古力草莓芝士蛋糕每日提供既蛋糕口味都唔同,今次去賣晒其他口味,就揀左依款。芝士蛋糕味道香濃,仲有朱古力及草莓味,味道好有層次呢

❀ 73.5% 朱古力

❀ 豆腐豆腐咖啡

❀ 朱古力草莓芝士蛋糕
Type of Meal
Tea
  • 豆腐豆腐咖啡
  • 73.5%朱古力
之前就去過銅鑼灣嘅Mamaday 餐廳 今次去左位於佐敦嘅 Mamaday studio呢間同Mamaday唔同嘅係呢度主打蛋糕 輕食同埋咖啡我地兩個人叫左一份是日精選蛋糕 而今日就係綠茶巴斯克芝士蛋糕另外叫左一杯熱嘅73.5%朱古力同埋凍嘅豆腐豆腐咖啡係等待嘅期間就梗係打下卡先啦呢間cafe有三層 每個corner周圍都係打卡點😆裝修同埋擺設都好特別 有種復古feel📍綠茶巴斯克芝士蛋糕綠茶味好濃🥰唔會好甜 蛋糕質地都好smooth 好好食📍73.5% 朱古力 (熱)好濃厚朱古力 唔會好甜 但都唔會有苦澀味推薦比朱古力迷🙌🏻📍豆腐豆腐咖啡 (凍)上面有豆腐雪糕 個底有豆腐凍口感好豐富咖啡味好濃 同埋豆腐雪糕個味好match
之前就去過銅鑼灣嘅Mamaday 餐廳

裝修同埋擺設都好特別 有種復古feel

📍綠茶巴斯克芝士蛋糕
綠茶味好濃🥰唔會好甜
蛋糕質地都好smooth 好好食

📍73.5% 朱古力 (熱)
好濃厚朱古力 唔會好甜 但都唔會有苦澀味
推薦比朱古力迷🙌🏻

📍豆腐豆腐咖啡 (凍)
上面有豆腐雪糕 個底有豆腐凍
口感好豐富
咖啡味好濃 同埋豆腐雪糕個味好match
2021-08-19 26 views
一貫mamaday風格 玩味十足既環境呢間主要係食甜品同飲野自助形式 點餐後再自己拎上去走果陣自己清番啲垃圾🚮🌟隨心調製沙冰中意驚喜同神秘嘅就一定要嗌呢杯🤭係店員隨心所欲揀整咩沙冰你飲(可以話定佢聽你有咩食物敏感唔飲得)今次飲到係芝麻味 有啲似芝麻糊味但沙冰既質地😂🌟73.5%朱古力🍫飲落香滑唔會太甜 奶味比朱古力味重玻璃樽造型幾得意(轉樽裝加$20)🌟抹茶芝士蛋糕🍵軟滑嘅芝士蛋糕配以抹茶香味唔會太甜 仲有啲紅豆蓉👍🏻
一貫mamaday風格 玩味十足既環境
呢間主要係食甜品同飲野
自助形式 點餐後再自己拎上去
走果陣自己清番啲垃圾🚮

🌟隨心調製沙冰
中意驚喜同神秘嘅就一定要嗌呢杯🤭
係店員隨心所欲揀整咩沙冰你飲
(可以話定佢聽你有咩食物敏感唔飲得)
今次飲到係芝麻味
有啲似芝麻糊味但沙冰既質地😂

🌟73.5%朱古力🍫
飲落香滑唔會太甜 奶味比朱古力味重
玻璃樽造型幾得意(轉樽裝加$20)

🌟抹茶芝士蛋糕🍵
軟滑嘅芝士蛋糕配以抹茶香味
唔會太甜 仲有啲紅豆蓉👍🏻
2021-08-18 27 views
聽說佐敦有一間打卡好靚的搞鬼cafe, 於是同朋友去見識一下。食物方面,選擇不算太多,以飲品為主,和四五款蛋糕和咸點,我們點了🐱睇心情整梳打$44主要材料係玫瑰、乾果和梳打,唔算太甜,非常消暑解渴,清新怡人。🐱豆腐豆腐咖啡$48豆腐咖啡比較淡,唔甜,配豆腐雪糕剛剛好。雪糕比想像的大球,很重豆腐味,挺滑,唔算太甜。🐱白朱古力士多啤梨慕絲蛋糕$48很靚的賣相,粉紅色配白色令少女心大爆發,唔太甜,芝士味濃,士多啤梨和玫瑰花味的香味令人有春天的感覺。環境方面,餐廳有三層,由門口到樓梯和進食的地方都有好多打卡位,由文青風到搞鬼風適合愛拍照的人。不得不提係店長貓兩隻,大地和在下。活潑可愛,亦親近人,令人心也溶化了。

🐱睇心情整梳打$44
🐱豆腐豆腐咖啡$48
🐱白朱古力士多啤梨慕絲蛋糕$48

2021-08-17 28 views
今日難得平日放半day就同左媽咪出嚟行下街順便去下café chill 下。呢間Mamaday以自助形式經營,喺樓下cashier揀好左食咩之後就可以上樓上搵位。今日4點去到,有好多蛋糕都已經sold out,所以如果想食某款蛋糕嘅朋友就要早d去啦我同媽咪就分別點左matcha latte 同豆腐豆腐咖啡Matcha latte 奶濃同埋有茶味而個coffee飲落就知點解要double 豆腐, 佢除左上面一球嘅豆腐雪糕之外,底層有d豆腐花嘅物體,用粗飲管飲嘅話會有多重口感。而且個啡味好濃郁,好好味啊!另外點左件士多啤梨芝士mousse cake, 唔太甜有淡淡奶香,值得一試!

我同媽咪就分別點左matcha latte 同豆腐豆腐咖啡

Matcha latte 奶濃同埋有茶味

2021-08-16
2021-08-16 30 views
由於之前經過這油麻地白加士街見有間名字怪怪的。叫"麻麻地" 會否店家比較自謙咁樣改名呢? 試過之後發覺無改錯名了。 咖啡飲品一般嗰隻啦! 食物就。。。牛角包返熱後乾硬化本應重油膩感嘅包質地係餅乾口感。 夾嘅菜係"椰菜"?? 可能佢地覺得椰菜比普通菜乾身又或者覺得咁好特別都唔定? 但效果就真的唔理想囉! 另一個英式批只得個樣, 好薄中間無咩饀。比牛角包好但打孖上都唔會飽嗰隻。 講返環境的確有花心思, 有女生為咗型3x度都要坐出陽台同時因為戶外可以吸煙啩。明解嘅如果我地重係20出頭都可能會咁做。 還有餐廳內有幾只猫她們都很受女生歡迎。不過如果當買食物嘅錢係入場費的話自己又唔會認同。總括一句: 自己一次就夠了。
2021-05-26
$80 (Tea)
1K
2021-08-14 55 views
今日中午去探望貓貓,之前在網上已看到這間Cafe有兩隻貓,大地和在下,名字很特別,性格都近人和貪玩!位置:在佐敦A出口走大約十分鐘就到了,方便易達。環境:以整棟唐樓為Cafe,有三層,分別是地下的廚房、一樓和二樓的室內和室外,樓上兩層的裝潢風格雖不同,但都以懷舊和玩味為主題,甚至連樓梯都充滿特色,四處都是打卡位置,真是一間可以玩貓、吃東西、打卡於一身的Cafe!服務:在地下點餐和自行拿食物上樓,職員會提醒你鎖好門,避免兩個主子離家出走!午市:宇治抹茶牛奶$48(凍)綠茶粉是寫來自小山園,是日本京都百年茶店的出品,顏色鮮綠,醇厚濃郁,喝之前拌勻會更好,是佳品抹茶,沒有苦澀味。即叫即焗披薩$68披薩皮如薯片般薄,我也是第一次吃這樣的餅底,非常鬆脆,餡料有大量的芝士、四塊豬腩肉、蕃茄醬等,材料簡單,味道不錯!

今日中午去探望貓貓,之前在網上已看到這間Cafe有兩隻貓,
大地和在下,名字很特別,性格都近人和貪玩!

位置:在佐敦A出口走大約十分鐘就到了,方便易達。

環境:以整棟唐樓為Cafe,有三層,
分別是地下的廚房、
一樓和
二樓的室內和室外
,樓上兩層的裝潢風格雖不同,
但都以懷舊和玩味為主題,
甚至連樓梯都充滿特色,

午市:
宇治抹茶牛奶$48(凍)

即叫即焗披薩$68
披薩皮如薯片般薄,
2021-08-11
$116 (Lunch)
2021-08-12 53 views
一直都好想黎呢一晶Mamaday Studio 打卡,睇相見到呢到裝修好有特色,勁多影相位 📸 仲有貓貓Tim 簡直係一次過滿足晒我幾個願望餐廳係位於佐敦一座舊式嘅唐樓,所以從外面睇已經非常有特色🤩 餐廳係自助形式,有三層,裝修非常有特色♥️幾乎每一個角落都可以喺打卡位,樓梯裝修亦都好靚🥰 更設有室外位置大家記得要將閘鎖好,防止大地同在下偷走🥰Ps 超可愛同friendly 越南滴滴咖啡☕️(Cold)Vietnamese Hand Drip滴漏好嘅越南咖啡,加上冰塊同煉奶,越南咖啡通常帶有較重的苦澀味道,煉奶能夠中和越南咖啡豆的苦澀和酸味,香味濃郁醇厚,略帶苦澀回甘🥰豆腐豆腐咖啡 Tofu & Tofu Ice-cream叫咗呢一款好特別嘅豆腐咖啡,咖啡底加咗嫩豆腐,而今日豆腐雪糕冇貨所以就轉成曲奇雪糕,豆腐同咖啡嘅味道出奇你非常配合,淡淡的豆香配上濃郁嘅咖啡味,層次豐富松露貝果Black truffle cream cheese bagel🥯Bagel 🥯 外脆內軟有彈性,本身🥯 未到通常較淡,所以配上濃郁嘅松露cream cheese 🫕 非常配合

餐廳係位於佐敦一座舊式嘅唐樓,所以從外面睇已經非常有特色🤩

樓梯裝修亦都好靚🥰 更設有室外位置

大家記得要將閘鎖好,防止大地同在下偷走🥰
Ps 超可愛同friendly

越南滴滴咖啡☕️(Cold)
Vietnamese Hand Drip

豆腐豆腐咖啡

Tofu & Tofu Ice-cream

松露貝果

2021-08-09 22 views
終於有機會嚟呢一間咖啡店打卡啦!🥳🥳之前見到好多IG嘅朋友都會喺呢一間Cafe上邊打卡❤知道佢哋嘅飲品幾有特色,有創意,而且背景仲好靚~今晚早咗收工,終於可以同朋友一齊嚟撐枱腳🥰叫咗兩杯嘢飲,同埋一個bagel🥯同樣好滋味!飲品選咗熱朱古力同埋凍嘅抹茶拿鐵,熱朱古力嘅濃度好高,🍫所以好香滑,加埋奶,所以都好順口~而且佢哋嘅抹茶🍵拿鐵凍凍地,又甜甜地。最啱我呢個抹茶控!我哋仲叫咗個黑松露bagel,打開蓋嗰下已經好香,真係好特別,煙煙韌韌嘅口感好正😘

而且佢哋嘅抹茶🍵拿鐵凍凍地,又甜甜地。最啱我呢個抹茶控!

2021-08-06 25 views
🍵☕️🍰▪️豆腐豆腐咖啡 silken tofu & single shot espresso with a scoop of tofu icecream $48▪️抹茶芝士蛋糕 matcha cheese cake $58▪️朱古力咖啡蛋糕 chocolate coffee mousse cake $48上次介紹完 mamaday嘅主食,其實佢都有另一分店,主打cafe輕食同飲品😋 呢間位於佐敦嘅 mamaday cafe同樣裝潢設計好有玩味,餐牌上嘅食物名都好有創意。今次係下午茶時間黎,所以點左2件cake同1杯咖啡share☕️🍵 先講飲品,淨係睇個名就知豆腐係重點,好重要所以要講2次,咖啡底層有豆腐花,口感幾有層次,不過我覺得最好食嘅係球豆腐雪糕,佢好有豆味,所以唔會比咖啡香蓋過,口感都好香滑,完全係呢杯飲品嘅MVP, 如果可以單點我應該會叫多幾球😆抹茶芝士蛋糕都超好食,抹茶用左日本小山園茶粉,好有茶香,唔係嗰種好假嘅死甜,又唔會比芝士味搶左,口感幼滑,配埋微甜嘅紅豆剛剛好,表面塊餅好香脆,真係超好食!朱古力咖啡蛋糕就係好classic嘅配搭,味道比起其他兩款較濃厚同rich,所以我地留
🍵☕️🍰

朱古力咖啡蛋糕就係好classic嘅配搭,味道比起其他兩款較濃厚同rich,所以我地留番最後先食,朱古力控會中意,同埋個餅底都好好食😋
2021-08-04 39 views
佐敦呢間Mamaday studio主要係食甜品、輕食🥯🍕、同埋飲野~ 食物同環境都好吸睛🤩 未入去已經被玩味十足嘅門面吸引!除咗我哋之外,仲有另外兩個路過嘅嬸嬸都停喺度打吓卡先🤣Homemade Mamaday Pizza🍕自家製pizza 係即叫即焗,好新鮮!留意要預番等待時間10分鐘左右~ Pizza係迷你size,但係好足料👍🏼 有大量嘅煙肉、芝士、鴨胸~ 薄餅皮好薄好脆,幾好味!是日精選蛋糕🍰今日有士多啤梨mousse蛋糕~🍓 食落甜道幾清甜、有淡淡嘅士多啤梨味~ mousse好滑,夾埋表層嘅cream同餅底一齊食,好好食😋 睇心情整梳打🍹我得到一杯提子藍莓梳打😆 冰涼嘅提子味梳打水,消暑度十足,真係好岩夏天飲~ 入面仲有好多粒新鮮藍莓🫐隨心調製沙冰💕本身諗住係一般嘅生果沙冰,估唔到竟然會係黑芝麻沙冰🤣都幾特別!飲落唔會太甜,黑芝麻味夠濃~ 都幾好飲☺️整體黎講食物質素唔錯,環境佈置亦好有心思~ 餐廳嘅每個角落係打卡位!📸 下次黎開佐敦可以再encore🥰

Homemade Mamaday Pizza

是日精選蛋糕🍰