講起香港小食,即時諗起✨媽咪雞蛋仔✨自2016年起連續六年獲選米芝蓮街頭小食推薦🏅全港多達21間分店,總有一間係左近,想食就食,夠哂方便🤟🏻🤟🏻店內雞蛋仔口味多樣😋有大熱粒粒朱古力、芝士等,鹹甜均有唔少選擇💡經常吸引食客或遊客幫襯🥳🔹紫薯蕃薯雞蛋仔雞蛋仔即叫即製,拎上手熱辣辣~口感外脆內軟,包裹香甜紫薯同蕃薯餡,層次分明。每一啖都感受到細膩紫薯同蕃薯既自然甜味,令人感到無比滿足,特別適合鍾意甜食既朋友!加上雞蛋仔外層夠哂酥脆,與內裡柔軟形成完美對比,絕對係口感上既一大享受,值得一試!🔹無冰鮮榨檸檬茶搭配雞蛋仔既最佳解渴飲品!酸香檸檬的與清香茶底完美融合,飲落清新又提神。媽咪雞蛋仔✨📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13 29及30號舖#媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮#香港小食 #街頭小食 #格仔餅

🔹紫薯蕃薯雞蛋仔

🔹無冰鮮榨檸檬茶

媽咪雞蛋仔✨
📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13 29及30號舖

#香港小食 #街頭小食 #格仔餅
「媽咪雞蛋仔」在2016-2021年榮獲「米芝蓮街頭小食推介」之美譽,已連續六年獲此星級推介。由三位創辦人於2009年開設,在十年之內,它由一間毫不起眼的小店,發展至擁有逾十間店鋪,再升級為米芝蓮的星級推介。多年來只售賣「雞蛋仔」和「格仔餅」,絕不加入其他小食。因為這份專注,專心鑽研如何令兩款產品做得更好,精益求精,成為「雞蛋仔」專家!冬日限定口味:今年繼續有薄荷朱古力雞蛋仔以及紫薯蕃薯雞蛋仔!🌱🍫薄荷朱古力雞蛋仔 $45~ 薄荷朱古力粉絲必食!結合薄荷嘅清新、朱古力味嘅濃郁,外脆內軟口感,甜而不膩,每一啖都有驚喜,仲有好勁薄荷感覺。🧋凍奶茶+黑糖蒟蒻珠 $30~ 平時我都少飲凍奶茶,職員介紹之下所以揀咗呢杯飲品,茶味好香濃,黑糖蒟蒻珠唔會太甜好有趙口。

冬日限定口味:
今年繼續有薄荷朱古力雞蛋仔以及紫薯蕃薯雞蛋仔!

🌱🍫薄荷朱古力雞蛋仔 $45

🧋凍奶茶+黑糖蒟蒻珠 $30
2024-12-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Tea
2024-12-07 0 views
冬天有期間限定😍薄荷朱古力味 $45🍫🍫🍫🍫清新既薄香味🤤唔會似牙膏味粒粒個餡都好滿外脆內軟😋😋😋😋入面仲做到少少流心既效果鹹檸七沙冰 $30 (跟雞蛋仔可以平4蚊)好厲害🤔 將咁港式既飲品創新沙冰有鹹檸既碎碎唔會好咸或者好甜好解渴😚😚😚😚隱藏打卡點,對住靚靚維港景對面就係ifc😍 又影到天星小輪⛴️⛴️⛴️⛴️如果天氣好啲或者夜景應該會仲靚😎😎😎😎極度推介呢間分店‼️‼️‼️‼️
冬天有期間限定😍
薄荷朱古力味 $45🍫🍫🍫🍫
清新既薄香味🤤唔會似牙膏味
粒粒個餡都好滿
外脆內軟😋😋😋😋
入面仲做到少少流心既效果

鹹檸七沙冰 $30 (跟雞蛋仔可以平4蚊)
好厲害🤔 將咁港式既飲品創新
沙冰有鹹檸既碎碎
唔會好咸或者好甜
好解渴😚😚😚😚

隱藏打卡點,對住靚靚維港景
對面就係ifc😍 又影到天星小輪⛴️⛴️⛴️⛴️
如果天氣好啲或者夜景應該會仲靚😎😎😎😎

極度推介呢間分店‼️‼️‼️‼️
  • 鹹檸七沙冰
2024-12-02 0 views
小編十分喜歡食香港的街頭小食每款都代表香港本土飲食文化雞蛋仔、格仔餅、魚蛋、牛雜…… 講起都肚仔都打鼓🤣🤣 有好野食當然要開心share🫶🏻每次經過尖沙咀碼頭都聞到香噴噴嘅雞蛋仔味🥚原來係連續六年獲選米芝蓮2016-2021香港街頭小食推介「媽咪雞蛋仔」🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️唔怪得排長龍🤩有好多口味嘅雞蛋仔,點揀好呢🤔👆🏻最後小編揀咗抹茶黑糖麻薯雞蛋仔🧇+ 抹茶牛乳🍵雞蛋仔是即叫即做的,攞到上手香脆熱辣辣🥰熱辣辣的雞蛋仔以手挽紙袋袋住,既幾好睇,又方便提取,十分窩心的設計❤️抹茶黑糖麻薯雞蛋仔呢個配搭創新雞蛋仔溝咗抹茶粉,陣陣清幽抹茶味🍵外脆內軟,每粒雞蛋仔裏便都有煙煙韌韌的黑糖麻糬煙靭程度可以拉絲🤤🤤甜甜的黑糖配上茶味,甜度啱啱好唔會太甜😙飲埋杯抹茶牛奶🥛 就是完美😋😋香滑牛奶配上濃郁抹茶茶味出眾得黎,不會蓋過陣陣牛奶味茶和奶的比例剛剛好
小編十分喜歡食香港的街頭小食
每款都代表香港本土飲食文化
雞蛋仔、格仔餅、魚蛋、牛雜…… 講起都肚仔都打鼓🤣🤣

有好野食當然要開心share🫶🏻

每次經過尖沙咀碼頭都聞到香噴噴嘅雞蛋仔味🥚
唔怪得排長龍🤩

有好多口味嘅雞蛋仔,點揀好呢🤔
👆🏻最後小編揀咗抹茶黑糖麻薯雞蛋仔🧇+ 抹茶牛乳🍵
抹茶牛奶

雞蛋仔是即叫即做的,攞到上手香脆熱辣辣🥰
抹茶黑糖麻薯雞蛋仔呢個配搭創新
雞蛋仔溝咗抹茶粉,陣陣清幽抹茶味🍵
外脆內軟,每粒雞蛋仔裏便都有煙煙韌韌的黑糖麻糬
煙靭程度可以拉絲🤤🤤

抹茶黑糖麻薯雞蛋仔

甜甜的黑糖配上茶味,甜度啱啱好唔會太甜😙
飲埋杯抹茶牛奶🥛 就是完美😋😋
香滑牛奶配上濃郁抹茶
茶味出眾得黎,不會蓋過陣陣牛奶味
茶和奶的比例剛剛好

Dinner
抹茶牛奶
2024-11-27 67 views
離遠已經聞到香味,每次行過都好想食既 「媽咪雞蛋仔」。無論格仔餅定雞蛋仔,我都好鍾意食😂 成日都揀唔到之後就會買晒兩樣嘢,但係最尾就係食唔晒好浪費 🙃 但自從呢間舖頭出現咗之後,就唔會出現浪費嘅情況,因為我每一次都可以全部食晒 😱😱 而家越出越多唔同嘅口味,每次新出嘅口味我都好想試吓,今次我就試咗 「黑糖麻糬雞蛋仔」再加埋我最鍾意嘅 「雙重芝士🧀雞蛋仔」。即叫即整,熱辣辣😍😍 正黑糖麻糬雞蛋仔: 就係黑糖味嘅麻糬,麻糬口感就煙煙韌韌,口感幾特別,好似食緊珍珠奶茶嘅珍珠咁 😂😂 雙重芝士雞蛋仔:係我最鍾意食嘅雞蛋仔之一,本身係芝士控嘅我,勁香濃嘅芝士味,真係冇得輸!!📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13 29及30號舖#媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮 #冬日限定 #薄荷朱古力雞蛋仔 #紫薯蕃薯雞蛋仔 #香港小食 #街頭小食 #格仔餅

📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13 29及30號舖

推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑◐ 冬日之選·薄荷朱古力雞蛋仔 $45|8/10作為一個喜愛Mint Chocolate的奇怪人🙂‍↕️ 竟然見到我最愛食嘅雞蛋仔有呢個口味,試問點可以唔試?黑朱古力比重較大,每粒雞蛋仔都有粒薄荷朱古力✨熱食朱古力流心,但凍食薄荷味更突出。唯一缺點係少貴,但天星碼頭買感覺值回少少票價:)Approved by薄荷朱古力粉絲 ✅=媽咪雞蛋仔@mammypancake.hk🚶 尖沙咀站L5出口,步行約7分鐘📍 尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖🏷️地區: #laymao_尖沙咀分類:#laymao_甜品=#mintchocolate #薄荷朱古力 #雞蛋仔

推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑

分類:#laymao_甜品
=
#mintchocolate #薄荷朱古力 #雞蛋仔
2024-11-11 179 views
無論大人細路、男女老少都好鍾意食雞蛋仔,個種外脆內軟嘅口感真係令人難以抗拒!而且仲推出咗好多唔同口味,令好多遊客都專登嚟食呢種街頭小食!平時係尖沙咀碼頭搭船都見到好多人喺 #媽咪雞蛋仔 買雞蛋仔,每次我都會被吸引咗去買嚟食!今次發現佢推出左兩款 #冬日限定口味:#薄荷朱古力雞蛋仔 及 # #紫薯番薯雞蛋仔!作為朱古力🍫愛好者,就梗係買朱古力雞蛋仔啦!用薄荷朱古力嚟製成雞蛋仔真係第一次食,入口有啖啖嘅薄荷味,配埋香濃郁嘅朱古力味,外脆內軟嘅口感,好好食,一定要試,好有冬天嘅感覺!仲有點左杯特濃朱古力沙冰,超濃郁嘅朱古力味,製成沙冰,特別消暑😍

2024-11-06
TakeAway
假日到尖沙咀Shopping, 經過尖沙咀碼頭見到碼頭人頭踴踴, 原來係因為呢間「媽咪雞蛋仔」口痕就買咗底雞蛋仔同一杯飲品當下午茶醫肚。知道呢間雞蛋仔係唔少地區都有分店, 原來仲榮獲米芝蓮, 果然有名氣!所有食物即叫即做, 多款特色口味選擇, 另有格仔餅、特飲等…不但吸引遊客, 亦係港人至愛~【紫薯蕃薯雞蛋仔】HK$45即叫即整嘅雞蛋仔, 接上手熱辣辣, 外脆內軟, 雞蛋仔中有綿密微甜紫薯蓉, 飽肚又健康。【奶茶黑糖蒟蒻】HK$30港式奶茶茶味香濃, 黑糖味突出, 間中吸啜到蒟蒻, 多了點口感層次。
口痕就買咗底雞蛋仔同一杯飲品當下午茶醫肚。

【紫薯蕃薯雞蛋仔】HK$45
紫薯蕃薯雞蛋仔

【奶茶黑糖蒟蒻】HK$30
2024-11-10
TakeAway
$60 (Tea)
紫薯蕃薯雞蛋仔
2024-11-09 127 views
今日嚟到尖沙咀碼頭,本身係特登帶外國朋友嚟搭星小輪,跟住經過就已經聞到好香嘅雞蛋仔味,所以一定要停低買嚟食!全部都係即叫即做難怪呢度咁多人排隊。 今日要咗個比較特別嘅味道,因為朋友話未試過雞蛋仔,所以想俾佢試啲特別啲嘅口味,於是就叫咗紫薯蕃薯雞蛋仔。入面超多餡,粒粒得好飽滿,而且外脆內軟,真係勁好食!至於飲品方面,雖然而家都已經11月,但係晏晝時間都仲係好曬好熱,所以最尾就決定咗要一個芒果沙冰,唔會太甜,相當解渴,一路飲一路坐天星小輪真係最正嘅組合。

2024-11-08 66 views
每一次經過尖沙天星碼頭都好想食《媽咪雞蛋仔》離遠已經聞到香噴噴由細到大都好鍾意食雞蛋仔或格仔餅以前無咁多口味淨係食原味格仔餅勁多花生醬就最好食但而家新出左好多唔同口味樣樣都想試😂今次我試左薄荷朱古力味雞蛋仔😂一出爐拎上手嘅時候已經聞到好大陣薄荷朱古力味🤤勁香再配埋凍荔枝紅茶清清甜甜可以消除油膩感天星碼頭呢間分店窗口位仲可以望到出邊海景😂平日下午少啲人望住個景係度食都幾chill架或者買黎上船食都唔錯啦😂見到格仔餅我都心思思想食😂我揀咗金莎醬格仔餅平時我好鍾意食朱古力或者榛子醬金莎醬都想試好耐味道不錯 如果再多啲醬就好😂下次想試紫薯番薯味雞蛋仔可惜今日無得買🥹
每一次經過尖沙天星碼頭

如果再多啲醬就好😂

下次想試紫薯番薯味雞蛋仔
可惜今日無得買🥹
2024-11-06 83 views
好多遊客嚟香港都會專登試吓特色街頭小食!當然係因為香港嘅街頭小食真係做得好出色同埋好好食啦!而我就覺得比較有香港本土風味嘅街頭小食就係雞蛋仔啦!咁啱去尖沙咀做嘢,準備搭船返港島,見到✨媽咪雞蛋仔✨新出咗兩款冬日限定口味,即刻買一底薄荷朱古力雞蛋仔🌿🍫黎食,薄荷同朱古力本身都已經係Prefect match💕用嚟製作雞蛋仔都係第一次食,口感一定香脆啦,入口啖啖都feel到薄荷同濃郁嘅朱古力味,值得去買黎食!另外我order咗杯抹茶牛乳紅豆沙冰,香濃嘅抹茶同紅豆本身都好Friend💕💕融入牛乳入口更香滑!咁正嘅街頭美食又點可以唔食呢!唔怪之得次次都等咁耐,真係值得嘅,咁香脆嘅雞蛋仔無論邊款口味都好正,而且媽咪雞蛋仔經常都會推出唔同嘅限定口味,真係經常都要買黎食呀!🥚媽咪雞蛋仔 Mammy Pancake @mammypancake.hk#媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮#香港小食 #街頭小食 #格仔餅

🥚媽咪雞蛋仔 Mammy Pancake
@mammypancake.hk

媽咪雞蛋仔由2014開業到宜家一直人氣高企,曾經連續六年獲選米芝蓮!小編六年前已經開始食,茶味係必點!最近中秋推出咗特別口味,趁呢幾日可以試下!所有分店(除咗海洋公園分店)都有🤓-—————————白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔 $49雞蛋仔外脆內軟,鹹香味同白蓮蓉嘅甜味都幾突出,真係好似食緊月餅咁,但係唔會好heavy🤪抹茶豆花豆乳凍 $34估唔到呢度有咁多款飲品!抹茶採用宇治抹茶粉,同豆乳平衡得好,好有驚喜!成碗豆腐花倒曬落去,好足料🤓 抹茶控一定要試下

-—————————
白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔 $49

抹茶豆花豆乳凍 $34

2024-10-23 105 views
好喜歡佢哋限定咩味,定時推出,新奇又有新鮮感 ,之前中秋節,食月餅以外..雞蛋仔都加入咗白蓮蓉蛋黃口味🥮🥮夠哂應節🌕🥮白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔 $49即叫即整,外脆內軟,加埋蓮落香甜軟滑,蛋黃嘅咸香,出奇地夾好好食🤤🤤抹茶豆乳豆花 $34抹茶味帶茶味甘香,而豆乳中和返甜味👍🏻👍🏻#媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮 #香港小食 #街頭小食 #格仔餅 #香港美食 #香港好去處 #尖沙咀好去處 #天星小輪 #天星碼頭 #尖沙咀 #尖沙咀美食

🥮白蓮蓉蛋黃月餅雞蛋仔 $49
抹茶豆乳豆花 $34
抹茶味帶茶味甘香,而豆乳中和返甜味👍🏻👍🏻

2024-09-14
Tea
天氣涼返咁多,食熱辣辣嘅雞蛋仔就最好不過~ 真係聽過唔少人講媽咪雞蛋仔嘅質素下降咗,但至少試過幾間分店,都唔覺得有呢個情況😀呢一間分店嘅雞蛋仔同樣一邊脆卜卜,一邊就有口感十足嘅蛋漿,而且蛋漿香滑~總體嚟講,我仍然覺得佢係香港最好味嘅雞蛋仔

TakeAway
媽咪雞蛋仔我一直是他們家的捧場客,因為他們一直給我驚喜,每一次去都有新的口味,每一次都有驚喜!今次我哋叫咗抹茶黑糖麻糬雞蛋仔,我係從來冇試過呢種口味㗎🤗🤗雞蛋仔抹茶味同蛋味都非常濃郁,咬一口那個麻糬絕對是驚喜位,口感絕對是外脆內軟,非常之有層次感!而且甜度適中,不會太甜,我們都吃得不亦樂乎!飲品方面,我們點了一杯抹茶豆花牛乳,味道拍得住很多抹茶專門店🫨🫨🫨,因為抹茶味夠濃,而且同豆花配合得天衣無縫,我哋兩個人食一底雞蛋仔同埋飲一杯嘢已經飽飽了非常滿足😙😙