2025-02-12 0 views
呢個原味雞蛋仔真係好正!外面金黃脆口,咬落去就聽到「咔咔」聲,裡面又軟又嫩,口感超級對味!每一口都有淡淡嘅蛋香,完全唔油膩,食完一個就想再來多一個。仲有,個攤位位置方便,等候時間都唔算太長,真係好適合隨手買嚟食!如果你鐘意街頭小食,一定唔可以錯過呢個雞蛋仔!
2025-02-05 23 views
媽咪雞蛋仔真係世一雞蛋仔,而家開左好多分店,每次經過見到都一定買番一底食。今次見到新年限定出咗兩款口味雞蛋仔,有蓮蓉煎堆雞蛋仔同埋芝麻湯圓雞蛋仔,兩款都好有新年味道。我就揀咗芝麻湯圓雞蛋仔。因為即叫即整,所以店員就同我哋講要等15分鐘,芝麻湯圓雞蛋仔新鮮熱辣辣,整到外皮脆卜卜,我一咬開每一粒都充滿芝麻,芝麻味道香甜濃郁,湯圓好似麻糬咁煙煙韌韌,兩者夾埋一齊就唔會太過甜。另外叫飲品可以有5蚊折扣,我就叫咗一杯無冰鮮榨檸檬水,檸檬水味道酸酸甜甜,非常解膩,補充滿滿維他命C。

2025-02-03 165 views
一間非常出名的雞蛋仔店鋪, 遍佈香港不同地區。除了雞蛋仔, 也有格仔餅, 推出了很多不同味道, 雞蛋仔總共有20多隻味, 格仔餅也有8隻 😚 選擇很多, 總有1款適合自己的 😌 雖然地址顯示1樓, 其實店鋪在天星碼頭地面, 可以站在鋪頭裡邊看著大海邊吃, 也蠻自在的。將近新年, 媽咪雞蛋仔強勢回歸, 再次推出限定味道 👏🏻 之前錯過了, 今次終於可以捉緊機會。 2隻限定味道分別是芝麻湯圓和蓮蓉煎堆味, 單單看了名字已經感到濃厚的新年氣氛 🧨芝麻湯圓雞蛋仔 $49蓮蓉煎堆味會稍微便宜$1, 我一向都相當喜歡吃芝麻與麻糬, 所以一定會選擇芝麻湯圓 ☺️ 每1粒雞蛋仔裡必定吃到芝麻和麻糬, 芝麻味道濃郁幼滑, 麻糬煙韌, 口感Q彈, 而且有超強的拉絲效果 🤩 吃得相當興奮!! 它沒有原味雞蛋仔的脆口, 這也是無可避免, 由於本身原味製作都算非常脆口, 所以現在口感也不會很淋。未知蓮蓉煎堆味入面是否加了蓮蓉麻糬加白芝麻, 有機會也想試試看 😬

芝麻湯圓雞蛋仔 $49

2025-01-22
$30 (Other)
芝麻湯圓雞蛋仔
上年大受歡迎嘅芝麻湯丸雞蛋仔最近做緊期間限定回歸😍,12/2或之前都可以買得到!新年去咗尖沙咀行大運,就順路去咗嘆媽咪雞蛋仔,原來今年仲推出咗一款新口味:蓮蓉煎堆雞蛋仔😲芝麻湯圓雞蛋仔($49)🖤熱辣辣新鮮出爐嘅雞蛋仔粒粒都好飽滿,一拎上手已經聞到香噴噴嘅芝麻味,每粒裡面都有芝麻饀同軟糯嘅湯圓皮🤤,足料又飽肚~抹茶牛乳豆花($34)🍵🐄濃郁嘅抹茶配埋豆花,入口順滑而且唔太甜,抹茶控必飲~

芝麻湯圓雞蛋仔($49)🖤

抹茶牛乳豆花($34)🍵🐄

濃郁嘅抹茶配埋豆花,入口順滑而且唔太甜,抹茶控必飲~

芝麻湯圓雞蛋仔
今天我來到了**媽咪雞蛋仔**的尖沙咀天星碼頭旗艦店,這可是香港著名的小食店,自2016年以來連續六年獲選米芝蓮街頭小食推薦,實在讓人期待!這裡有多達21間分店,真的是雞蛋仔愛好者的美食天堂!🏆#### 🍫 **薄荷朱古力雞蛋仔**我點了**底薄荷朱古力雞蛋仔**,一上桌就被那誘人的香氣吸引!外皮脆口,內裡的雞蛋仔則軟滑,搭配著薄荷的清新與朱古力的濃郁,口感層次分明。每一口都讓人感受到不同的滋味,甜中帶著一絲清涼,真的是吃得心情大好!😋#### 🧋 **奶茶黑糖珠**另外,我還搭配了**奶茶黑糖珠**,這杯飲品的奶茶香濃,黑糖珠的嚼勁十足,讓整體的飲品更加豐富。這樣的搭配不僅消暑,還能滿足我的甜品 cravings,真是完美!🥤#### 🌟 **多樣化的口味**媽咪雞蛋仔的雞蛋仔口味多樣,從大熱的粒粒朱古力到芝士等鹹甜口味都有,無論你喜歡哪一種口味,這裡都能滿足你!每次來都能嘗試新的風味,讓我不斷想要回來重溫美味!🍽️總的來說,**媽咪雞蛋仔**不僅是一個網紅小食店,更是香港街頭美食的代表。如果你在尖沙咀,千萬不要錯過這裡的美味雞蛋仔和飲品!📍

#### 🍫 **薄荷朱古力雞蛋仔**

#### 🧋 **奶茶黑糖珠**

#### 🌟 **多樣化的口味**

2025-01-25 93 views
📍 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖媽咪雞蛋仔不嬲都係好食,見佢出咗新年特別嘅口味係芝麻湯圓真係忍唔住要食😍😍👉 湯圓黑芝麻雞蛋仔💰49😋😋😋😋.8/5呢款湯圓黑芝麻雞蛋仔真係好正!外脆內軟,芝麻醬香濃,湯圓滑糯,咬落去仲有驚喜!再加埋雞蛋仔的香味,齊齊一啖,真係唔想停口!👉 凍美式咖啡💰29😋😋😋😋.8/5食甜甜地嘅雞蛋仔再配埋一杯美式咖啡真係人生嘅香回頭:yesyesyes!媽咪雞蛋仔好多口味積極都未試晒,真係每隻味都好推介#mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮#香港小食 #街頭小食
📍 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖

食甜甜地嘅雞蛋仔再配埋一杯美式咖啡真係人生嘅香

#mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮
#香港小食 #街頭小食
2025-01-19 149 views
最近又去咗「媽咪雞蛋仔」,忍唔住又要食下😆😆😆好多口味都想食,飲品又多選擇選擇困難嘅,我真係有啲苦惱😆😆😆 由於好多人,都要等15分鐘先食到🙈🙈🙈新年限定「湯圓黑芝麻雞蛋仔」,濃郁嘅黑芝麻香味,配合外脆內軟嘅雞蛋仔,口感Q彈,甜而不膩,好味~😋🍽️🤤飲品至愛「凍抹茶豆花牛乳」,濃濃嘅抹茶味加上滑溜嘅豆花,整個味道更加豐富,正🍵🥛😋雞蛋仔幾時都係香港人嘅至愛之一❤️😋🥰

雞蛋仔幾時都係香港人嘅至愛之一❤️😋🥰
2025-01-08 211 views
呢間喺尖沙咀碼頭嘅媽咪雞蛋仔,位置都算幾方便。今日叫咗個黑糖麻糬抹茶雞蛋仔,餅底唔錯,都算係幾厚實,佢個綠茶粉有好香濃嘅抹茶味,但唔會話好苦澀,一咬開就有黑糖湧出嚟,口感好豐富。
呢間喺尖沙咀碼頭嘅媽咪雞蛋仔,位置都算幾方便。

2025-01-05 240 views
最近試咗一間雞蛋仔,但實在唔抵食。雞蛋仔係外脆內軟,仲有係好多唔同既味道可以去揀,但賣既價格就略貴,根本唔值得再回頭。總體來講,真係有啲失望,唔建議大家特意去試。
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽-媽咪雞蛋仔新推出咗期間限定冬日之選嘅紫薯蕃薯雞蛋仔同薄荷朱古力雞蛋仔,想試嘅朋友記得把握時間去啦。🥢薄荷朱古力雞蛋仔 $45 🆗鍾意薄荷朱古力既朋友嗌呢款薄朱雞蛋仔就岩哂啦,清新薄荷味加上濃郁嘅朱古力完美融合,雞蛋仔外脆內軟,外皮同內餡都充滿朱古力香氣,咬落仲散發出陣陣薄荷香,整體味道平衡,如果薄荷味可以再重d就更加正。🥢柚子蜂蜜$28🆗冬天飲番杯熱飲暖笠笠就啱晒,呢杯味道亦唔會好甜。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.37/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖-#bakdiu港式 #bakdiu尖沙咀 #尖沙咀美食 #媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮 #香港小食 #街頭小食 #格仔餅

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢薄荷朱古力雞蛋仔 $45 🆗

🥢柚子蜂蜜$28🆗
冬天飲番杯熱飲暖笠笠就啱晒,呢杯味道亦唔會好甜。

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.37/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧇🧇🧇🧇🧇🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
尖沙咀天星碼頭1樓KP-13, 29及30號舖
2024-12-16 4227 views
今次試咗一款新奇嘅甜品——朱古力雞蛋仔。呢款雞蛋仔外表金黃酥脆,咬落去有種好香嘅朱古力味,真係好吸引。內裡嘅朱古力醬濃郁又滑口,當你咬開嘅時候,醬汁會流出嚟,令人忍唔住想一口接一口。雞蛋仔嘅質感亦保持得非常好,外脆內軟,口感真係絕配。不過,對於唔太鍾意甜嘢嘅朋友來講,呢個可能會有啲過甜,特別係配搭上面嘅朱古力碎。但如果你係朱古力迷,呢個甜品絕對值得一試!總括來講,朱古力雞蛋仔是一個好好味嘅選擇,特別適合下午茶時享用!

2024-12-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
講起香港小食,即時諗起✨媽咪雞蛋仔✨自2016年起連續六年獲選米芝蓮街頭小食推薦🏅全港多達21間分店,總有一間係左近,想食就食,夠哂方便🤟🏻🤟🏻店內雞蛋仔口味多樣😋有大熱粒粒朱古力、芝士等,鹹甜均有唔少選擇💡經常吸引食客或遊客幫襯🥳🔹紫薯蕃薯雞蛋仔雞蛋仔即叫即製,拎上手熱辣辣~口感外脆內軟,包裹香甜紫薯同蕃薯餡,層次分明。每一啖都感受到細膩紫薯同蕃薯既自然甜味,令人感到無比滿足,特別適合鍾意甜食既朋友!加上雞蛋仔外層夠哂酥脆,與內裡柔軟形成完美對比,絕對係口感上既一大享受,值得一試!🔹無冰鮮榨檸檬茶搭配雞蛋仔既最佳解渴飲品!酸香檸檬的與清香茶底完美融合,飲落清新又提神。媽咪雞蛋仔✨📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13 29及30號舖#媽咪雞蛋仔 #mammypancakehk #雞蛋仔 #米芝蓮#香港小食 #街頭小食 #格仔餅

🔹紫薯蕃薯雞蛋仔

🔹無冰鮮榨檸檬茶

媽咪雞蛋仔✨
📍尖沙咀天星碼頭1樓KP-13 29及30號舖

#香港小食 #街頭小食 #格仔餅
「媽咪雞蛋仔」在2016-2021年榮獲「米芝蓮街頭小食推介」之美譽,已連續六年獲此星級推介。由三位創辦人於2009年開設,在十年之內,它由一間毫不起眼的小店,發展至擁有逾十間店鋪,再升級為米芝蓮的星級推介。多年來只售賣「雞蛋仔」和「格仔餅」,絕不加入其他小食。因為這份專注,專心鑽研如何令兩款產品做得更好,精益求精,成為「雞蛋仔」專家!冬日限定口味:今年繼續有薄荷朱古力雞蛋仔以及紫薯蕃薯雞蛋仔!🌱🍫薄荷朱古力雞蛋仔 $45~ 薄荷朱古力粉絲必食!結合薄荷嘅清新、朱古力味嘅濃郁,外脆內軟口感,甜而不膩,每一啖都有驚喜,仲有好勁薄荷感覺。🧋凍奶茶+黑糖蒟蒻珠 $30~ 平時我都少飲凍奶茶,職員介紹之下所以揀咗呢杯飲品,茶味好香濃,黑糖蒟蒻珠唔會太甜好有趙口。

冬日限定口味:
今年繼續有薄荷朱古力雞蛋仔以及紫薯蕃薯雞蛋仔!

🌱🍫薄荷朱古力雞蛋仔 $45

🧋凍奶茶+黑糖蒟蒻珠 $30
2024-12-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2024-12-07 676 views
冬天有期間限定😍薄荷朱古力味 $45🍫🍫🍫🍫清新既薄香味🤤唔會似牙膏味粒粒個餡都好滿外脆內軟😋😋😋😋入面仲做到少少流心既效果鹹檸七沙冰 $30 (跟雞蛋仔可以平4蚊)好厲害🤔 將咁港式既飲品創新沙冰有鹹檸既碎碎唔會好咸或者好甜好解渴😚😚😚😚隱藏打卡點,對住靚靚維港景對面就係ifc😍 又影到天星小輪⛴️⛴️⛴️⛴️如果天氣好啲或者夜景應該會仲靚😎😎😎😎極度推介呢間分店‼️‼️‼️‼️
冬天有期間限定😍
薄荷朱古力味 $45🍫🍫🍫🍫
清新既薄香味🤤唔會似牙膏味
粒粒個餡都好滿
外脆內軟😋😋😋😋
入面仲做到少少流心既效果

鹹檸七沙冰 $30 (跟雞蛋仔可以平4蚊)
好厲害🤔 將咁港式既飲品創新
沙冰有鹹檸既碎碎
唔會好咸或者好甜
好解渴😚😚😚😚

隱藏打卡點,對住靚靚維港景
對面就係ifc😍 又影到天星小輪⛴️⛴️⛴️⛴️
如果天氣好啲或者夜景應該會仲靚😎😎😎😎

極度推介呢間分店‼️‼️‼️‼️
  • 鹹檸七沙冰
2024-12-02 245 views
小編十分喜歡食香港的街頭小食每款都代表香港本土飲食文化雞蛋仔、格仔餅、魚蛋、牛雜…… 講起都肚仔都打鼓🤣🤣 有好野食當然要開心share🫶🏻每次經過尖沙咀碼頭都聞到香噴噴嘅雞蛋仔味🥚原來係連續六年獲選米芝蓮2016-2021香港街頭小食推介「媽咪雞蛋仔」🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️🎖️唔怪得排長龍🤩有好多口味嘅雞蛋仔,點揀好呢🤔👆🏻最後小編揀咗抹茶黑糖麻薯雞蛋仔🧇+ 抹茶牛乳🍵雞蛋仔是即叫即做的,攞到上手香脆熱辣辣🥰熱辣辣的雞蛋仔以手挽紙袋袋住,既幾好睇,又方便提取,十分窩心的設計❤️抹茶黑糖麻薯雞蛋仔呢個配搭創新雞蛋仔溝咗抹茶粉,陣陣清幽抹茶味🍵外脆內軟,每粒雞蛋仔裏便都有煙煙韌韌的黑糖麻糬煙靭程度可以拉絲🤤🤤甜甜的黑糖配上茶味,甜度啱啱好唔會太甜😙飲埋杯抹茶牛奶🥛 就是完美😋😋香滑牛奶配上濃郁抹茶茶味出眾得黎,不會蓋過陣陣牛奶味茶和奶的比例剛剛好
小編十分喜歡食香港的街頭小食
每款都代表香港本土飲食文化
雞蛋仔、格仔餅、魚蛋、牛雜…… 講起都肚仔都打鼓🤣🤣

有好野食當然要開心share🫶🏻

每次經過尖沙咀碼頭都聞到香噴噴嘅雞蛋仔味🥚
唔怪得排長龍🤩

有好多口味嘅雞蛋仔,點揀好呢🤔
👆🏻最後小編揀咗抹茶黑糖麻薯雞蛋仔🧇+ 抹茶牛乳🍵
抹茶牛奶

雞蛋仔是即叫即做的,攞到上手香脆熱辣辣🥰
抹茶黑糖麻薯雞蛋仔呢個配搭創新
雞蛋仔溝咗抹茶粉,陣陣清幽抹茶味🍵
外脆內軟,每粒雞蛋仔裏便都有煙煙韌韌的黑糖麻糬
煙靭程度可以拉絲🤤🤤

抹茶黑糖麻薯雞蛋仔

甜甜的黑糖配上茶味,甜度啱啱好唔會太甜😙
飲埋杯抹茶牛奶🥛 就是完美😋😋
香滑牛奶配上濃郁抹茶
茶味出眾得黎,不會蓋過陣陣牛奶味
茶和奶的比例剛剛好

TakeAway