2022-06-18 316 views
好中意食萬芳既香辣雞丁通常小編會配米粉 (因為轉出前一丁/蟹皇麵要+$5😂)都幾唔抵 買都唔洗$5🥹好彩香辣雞丁都多呀, 撈埋米粉食好吸佢D辣汁可以配煎蛋/炒蛋 + 腸仔/午餐肉/紅腸 + 多士 + 熱飲佢D野分開上分得太耐 食完個麵先黎蛋腸多士 (唔記得左影)奶茶都係好飲 同算係正宗茶餐廳風味如果係當早餐食 其實價錢係合理架只係不解佢轉出前一丁/蟹皇麵要+$5姐😮‍💨全日餐$34📍萬芳冰室 📌元朗建德街35-55號時景花園地下10號舖#yuenlong #元朗美食 #元朗好去處 #茶餐廳 #茶餐廳早餐 #元朗 #hkfoodie #foodiehk #hkgirl #hkfoodblog #hkfoodlover #食左先講 #食左先算
好中意食萬芳既香辣雞丁
好彩香辣雞丁都多呀, 撈埋米粉食好吸佢D辣汁
佢D野分開上分得太耐 食完個麵先黎蛋腸多士 (唔記得左影)
奶茶都係好飲 同算係正宗茶餐廳風味
如果係當早餐食 其實價錢係合理架
只係不解佢轉出前一丁/蟹皇麵要+$5姐😮‍💨

全日餐$34

📍萬芳冰室
📌元朗建德街35-55號時景花園地下10號舖

2022-06-16 210 views
今日同家人一齊放假在家,午餐試下萬芳冰室。家人叫咗招牌生炸雞髀配薯條,雞髀真係算大隻,而且亦炸得好味。薯條就一般OK。我就叫咗常餐沙嗲牛肉通粉,配火腿奄列及多士,沙嗲牛肉份量太少,導致放落湯後,味道較淡,通粉的份量算OK啦。相對其他地方的沙嗲牛通粉,萬芳的麻麻。跟餐揀咗自家制菊花茶,味道OK。另外叫咗個公司三文治,呢個味道及賣相都唔錯,感覺CP值反而高過沙嗲牛通粉。總結整體的食物係OK, 不過常餐我唔會推薦。
今日同家人一齊放假在家,午餐試下萬芳冰室。

總結整體的食物係OK, 不過常餐我唔會推薦。
2022-06-16
Delivery
$70 (Lunch)
  • 生炸無敵大雞髀
2022-03-08 563 views
今日入開元朗買嘢,午餐入咗萬方冰室食,我哋叫咗常餐,叉燒一丁,腸仔蛋多士,味到正常😬,沙丹豬扒飯,好多材料,有煎豬扒,蛋,火腿,菠蘿,整體味道尚可,之後楊州炒飯,最好味😋
2022-01-06 500 views
萬芳餐廳已經在元朗有一段時間, 老字號裝修之後保持懐舊風氣味。 平時都很多人,午市時間幾乎坐滿, 人氣之選。今次叫你一個全日套餐,星洲炒米配冇味青精紅蘿蔔豬骨赤小豆扁豆湯, 另加熱咖啡。例湯風味十足 用料豐富絕無味精 飲咗豬骨香濃,湯鮮甜適中。星洲炒米用料豐富,芽菜,韭黃,叉燒,火腿,蛋絲,冬菇絲,洋蔥絲,份量豐富,咖喱辣味適中,值得一讚是用鳳尾蝦,不是小蝦仁,並且完全不油膩,口感十足。優質之選。可惜熱啡量不多,啡味一般,奶味為主,未夠香濃,可再增加啡啡濃厚。星洲炒米 全日套餐$58味道:環境:清潔:服務:回頭:性價:交通:

例湯風味十足 用料豐富絕無味精 飲咗豬骨香濃,湯鮮甜適中。

星洲炒米 全日套餐$58

Type of Meal
Lunch
  • 星洲炒米
2021-10-25 494 views
一直聽聞萬芳炸脾都好出名,之前早餐試過沙嗲牛肉覺得唔錯,咁啱入開元朗,就去萬芳食lunch午市都幾多選擇,有全餐、常餐、午市套餐,一般茶餐廳嘅炒粉麵飯都有,價錢大約$45-$60,最緊要多選擇,總有一款會啱食午市套餐可以簡中型炸脾($58)或者巨型炸脾($65)太陽蛋飯,我叫咗中型炸脾,已經覺得好大隻飯嘅底有豉油,記得撈渾食,隻雞脾炸得有啲乾,啲汁又係晒飯嘅底部,有啲難餸飯,無其他人講到咁好食,有啲失望午市黎講都算抵食,下次會試其他嘢

中型炸脾太陽蛋飯

午市黎講都算抵食,下次會試其他嘢
2021-09-13 362 views
如題啦 得一兩個餐例如常餐可以有餐飲跟好少茶餐廳會咁 加杯嘢飲廿幾三十蚊又好貴不過食物質素都OK嘅 生炸雞髀真係超大隻同埋葉得幾好味要等15分鐘都值得嘅薯條亦都外脆內院好好味
如題啦 得一兩個餐例如常餐可以有餐飲跟
好少茶餐廳會咁 加杯嘢飲廿幾三十蚊又好貴

不過食物質素都OK嘅
炸雞髀真係超大隻同埋葉得幾好味
要等15分鐘都值得嘅
薯條亦都外脆內院好好味
2021-06-13 740 views
好幾年無嚟食萬芳冰室!我好記得第一次嚟食個超巨型炸雞髀好有驚喜!覺得超巨大又超香又嫩滑!我咁講得就係因為今次我覺得隻生炸招牌雞髀太陽蛋飯 ($52)細咗好多,當然佢都係大過出邊啲普通雞髀,但係有少許失望!味道方面係維持到嘅!需要15分鐘㗎!要耐心等候!另外就係個焗鮮茄豬扒飯 ($58)!不過不失!真係同外面差唔多,無咩特別!但係最有驚喜就係個公司三文治 ($42)有蛋、午餐肉、同埋竟然有豬扒!好食!多士搽咗好多牛油㗎!正正!
羅宋湯
2021-03-20 676 views
中午在元朗覓食,經過這家萬芳冰室即時童心未泯立即推門內進。😄冰室設計非常懷舊,選用瓷磚及顏色、吊扇及綠色鐵欄,再加牆上掛有當年餐廳外貌相照片,這全都都提醒了童年部份回憶。🍴手撕雞套餐 見到牆上有張介紹,係童年回憶大菜糕蛋,立即決定就要呢個套餐。😭可惜只供參考!姐姐話疫情關係廚房沒有提供,有關係架咩😓!改了食烚蛋,細細隻走地雞蛋好有蛋香味。手撕雞果真人手撕,正式雞有雞味,肉香軟腍連皮都軟滑可口,通粉口感恰好,湯底濃厚有啲質素。👍餐飲杏仁霜,味道比較清淡。

🍴手撕雞套餐

😭可惜只供參考!姐姐話疫情關係廚房沒有提供,有關係架咩😓!
改了食烚蛋,細細隻走地雞蛋好有蛋香味。
餐飲杏仁霜,味道比較清淡。
2021-03-05 402 views
突然好想食茶記早餐,去產檢經過萬芳冰室好耐無食,等jo食個靚早餐先🥰熱奶茶點完餐好快奶茶就到,好香滑茶味濃,正炒蛋多士炒蛋好香滑份量又多,讚👍🏻多士我無加$1焙底,軟淋淋太凍,下次都係唔好慳🙈沙嗲牛出前一丁好耐無食!但呢到得通粉/意粉/米粉,食沙嗲牛緊係食麵!加錢都要食😂非常足料牛份量又多,又夠淋同入味,麵也煮得剛剛好,正埋單$41正常價錢,如果突然想食港式茶餐廳滿推介呢間,質素不錯👍🏻

熱奶茶
點完餐好快奶茶就到,好香滑茶味濃,正

炒蛋多士

沙嗲牛出前一丁

• 沙嗲牛肉麵,炒蛋
經過見到呢間懷舊冰室,諗住應該會唔錯啦,入去見到有個「重量級招牌鮮牛肉餐」,寫住重量級以為會比平時嘅餐多啲,等咗15分鐘,終於等到喇........嘩,嗰碗米粉大到呢真係比佢嚇親,嚇親嘅原因係得3啖米粉,比一般下午茶還要少!食完好似食風一樣!我杯飲品都未飲完,就走來同我講:出邊好多人等緊,你介唔介意...........真係唔係好明,越出名質素就越差!下次真係要諗清楚,唔好隨便行入一間名牌茶餐廳!

重量級招牌鮮牛肉餐
2021-01-13 343 views
1410落單自取外賣叫左11份食物,話半個鐘攞得。我1452到,但個收銀阿姐竟然話漏左單!仲要完全無歉意大聲夾惡咁話:「咁你仲落唔落單?」成件事一句道歉都無!!因為間舖位置太偏無其他餐廳嘅關係,我再落過單,但呢位阿姐又打錯單,將3百幾蚊嘅單打成$488,然後又係一句道歉都無!本身應承15分鐘整好會快單,然後我等左25分鐘!!!要幫襯嘅請留意呢間嘢嘅服務態度!唔會再幫襯!!垃圾!!!!!!!!!!!!
TakeAway
2021-01-02 371 views
去到元朗入下白泥前先去吃個早餐朋友大左我去呢間~個名好靚嘅茶記~店內已經感受到有懷舊氣息,入到去感覺更加好,懷舊得來很整潔,而且店非常堅持每台只能有兩個人(唔會喺台中更加塊版之後放四個)空間感唔錯.入到去抬頭看會見到小飛俠但係因為呢排比較晏起身去到11:45 早餐最遲11:30,所以唯有叫其他.朋友點了他們的招牌雞髀🍗系列,雖然佢係男仔但係話點都會分到啲俾我食因為真係好大隻,所以我便點了豐富常餐✨我個餐到先,👍🏻牛肉米粉:真係冇乜味精,豬骨湯底雖然淡啲但係都幾好味,牛肉生鮮(如果鍾意食濃味嘅朋友會覺得偏淡)👍🏻前雙蛋午餐肉多士:豐富水準好👍🏻奶茶:高質素茶記奶茶嘩,朋友個餐終於嚟到(約15分鐘)隻雞比差唔多有我三隻手掌(我隻手比較細,其他人可能係兩隻)唔單止得個大字,外脆內軟,仲要勁多肉汁,OMG (女士要小心份量都真係大)總結:食物:(茶記黎講)9環境:7.5清潔:7服務:7(茶記黎講真係幾好,當然唔好預佢酒店嘅服務)性價比:7.5回頭率:8(每次有朋友冇嚟過都應該會帶佢食雞髀🍗)
去到元朗入下白泥前先去吃個早餐
朋友大左我去呢間~個名好靚嘅茶記~

入到去抬頭看會見到小飛俠

我個餐到先,
👍🏻前雙蛋午餐肉多士:豐富水準好
👍🏻奶茶:高質素茶記奶茶

嘩,朋友個餐終於嚟到(約15分鐘)
隻雞比差唔多有我三隻手掌(我隻手比較細,其他人可能係兩隻)

唔單止得個大字,外脆內軟,仲要勁多肉汁,OMG
(女士要小心份量都真係大)

總結:
食物:(茶記黎講)9
環境:7.5
清潔:7
服務:7(茶記黎講真係幾好,當然唔好預佢酒店嘅服務)
性價比:7.5
回頭率:8(每次有朋友冇嚟過都應該會帶佢食雞髀🍗)

招牌雞髀
2020-12-29
$50 (Lunch)
招牌雞髀
  • 生炸無敵大雞脾太陽蛋飯
  • 常餐
2020-11-08 552 views
▫️生炸雞脾瑞士汁撈丁🍗係萬芳嘅招牌菜式,好大隻嘅手槍雞髀,佢嘅大係難以形容,要親身先會體會得到佢嘅打,粉漿一D都唔厚,皮炸得好脆,入面都仲好Juicy,好好味😋▫️凍檸茶/$20▫️瑞士汁豬扒撈丁一次過Order曬萬芳嘅招牌菜,好大塊嘅豬扒原來只係萬芳嘅中型size,豬扒煎得好Juicy,撈丁個汁好好味,而且個面煮得好好味,爽口彈牙,下次來萬芳都要再Encore▫️奶醬多士餡料落得好足,飽係烘到皮脆內軟,非常有質素▫️紅豆冰/$26嗌左少冰,師傅好細心落冰份量岩岩好嘅,紅豆份量都好多,食極都仲有,正啊
生炸雞脾瑞士汁撈丁

▫️生炸雞脾瑞士汁撈丁🍗

▫️凍檸茶/$20

瑞汁豬扒撈丁

▫️瑞士汁豬扒撈丁

奶醬多士

▫️奶醬多士
餡料落得好足,飽係烘到皮脆內軟,非常有質素

▫️紅豆冰/$26

2020-11-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
生炸雞脾瑞士汁撈丁
瑞汁豬扒撈丁
奶醬多士
2020-10-26 367 views
同屋企人一齊黎食第三次,但食物質素下降,好失望😢1. 老火湯 $14冇以前咁有火喉,煲得好耐嘅感覺,飲落偏喊,似落咗味精🤔🤔2. 乾炒牛河 $46好足料,炒得好香好有鑊氣,配埋個辣椒醬,好好味3.西多士配煉奶 $20金黃香脆,好邪惡😈,唔錯🤤4. 瑞士汁雞翼撈丁 $34個麵食落唔夠味,好似冇咩味咁,仲有d硬,不過雞翼就夠味5. 炸脾太陽蛋飯 $52黎呢到主要係為左食佢,但係冇咁好食啦😢個脾仲唔太夠味,咬落去冇以前咁脆6. 紅豆冰 $26味道正常,但紅豆有d硬價錢💸 7/10 我地想食嘅冇一樣係餐黎...4個人食左~$200,除番係幾抵,不過我地都未飽,再食下餐🤭
同屋企人一齊黎食第三次,但食物質素下降,好失望😢

1. 老火湯 $14

冇以前咁有火喉,煲得好耐嘅感覺,飲落偏喊,似落咗味精🤔🤔

2. 乾炒牛河 $46
好足料,炒得好香好有鑊氣,配埋個辣椒醬,好好味

3.西多士配煉奶 $20
金黃香脆,好邪惡😈,唔錯🤤

4. 瑞士汁雞翼撈丁 $34
個麵食落唔夠味,好似冇咩味咁,仲有d硬,不過雞翼就夠味

5. 炸脾太陽蛋飯 $52
黎呢到主要係為左食佢,但係冇咁好食啦😢
個脾仲唔太夠味,咬落去冇以前咁脆

6. 紅豆冰 $26
味道正常,但紅豆有d硬

價錢💸 7/10
我地想食嘅冇一樣係餐黎...

2020-09-17 483 views
無幾耐之前曾經去過萬芳冰室到食嘢,不過篇食評就到宜家拖拖拉拉先寫到出黎,雖然餐廳位置比較偏僻,不過我仍然覺得呢間餐廳值得推薦首先,餐廳環境,設計同店員服務方面,萬芳冰室整體環境都幾乾淨開揚,設計就同大家所知既一樣以50-60年代懷舊冰室為題,整體嘅感覺都幾好。而且店員嘅服務態度都唔錯,幾nice,無漏單嘅情況發生。食物方面,嚟得呢度就緊係要試下呢到嘅馳名招牌生炸雞脾同紅豆冰喇,我覺得都算係抵食嘅(利申番本人比較細食),所以隻雞脾我同個friend兩個人食啱啱好,我覺得雞脾方面萬芳真係好有誠意,隻雞脾唔單止份量足而且仲要係即叫即炸,雞脾嘅調味啱啱好,唔會話太鹹,咬落去嘅時候會feel到d雞肉好嫩好滑又脆口,唔會好似市面上有d雞脾禁炸到又燶d肉又柴,所以真係值得一試!同埋我仲叫左多蝦多士一試,雖然外表上炸得真係好靚,但本人就覺得味道就真係麻麻,感覺好似無咩味(全程靠個汁)而且食多幾啖仲覺得好乾好口渴囉

2019-12-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)