2023-05-12 339 views
🥢🥣🥄平民飯堂,大碟抵食又好食▫️只招待會員☑️胡椒豬肚雞湯飯 - $48好大碗,超足料,有大量酸菜、豬肚、同埋雞件,叫左少飯但都好多飯,個湯好好飲,胡椒味濃,冇味精,飲完都吾會口渴,暖胃健康又飽肚之選。☑️馬來炒貴刁 -$49炒河同樣好大碟,如果唔係大食絕對夠食兩餐。用上咖喱粉,咖喱味香濃,但唔會好辣,炒得好有鑊氣及均勻,每條河粉都呈金黃色,配料亦很大方,有好多粒新鮮彈牙嘅蝦仁、火腿絲、蛋、叉燒、蔥。口感味道全部都好正。
🥢🥣🥄
平民飯堂,大碟抵食又好食

▫️只招待會員

Type of Meal
Lunch
胡椒豬肚雞湯飯
馬來炒貴刁
🥢🥣🥄會所內抵食茶記小炒▫️只招待會員▫️免加一☑️豉汁蒸黃立䱽 - $88呢條魚好多肉,吾算多骨,蒸得幾好,魚肉好嫩滑,搭配嘅豉汁都好味。☑️德國脆皮炸豬手 - $158好大份啊!豬手外皮炸得香脆,肉仲保持鮮嫩,店家仲送上左一籃生菜,及兩款調味醬(甜醬及芝麻沙律醬),將肉包入去變生菜包食又得,就甘食菜好似沙律甘又得,可以有肉有菜,減低油膩感。☑️九格西多士 -$5晚市惠顧滿$150就可以加$5換西多士,甘抵一定要試下😆西多士做得好有心機,吾係就係2塊包夾住炸,而係已經塗好花生醬,切好九格先炸,每粒6面都炸得好靚,店家仲用上厚切面包,所以好大份。而牛油同糖醬都已經淋好係面,一上枱就可以襯熱食,滿分💯。
🥢🥣🥄

Type of Meal
Dinner
德國脆皮炸豬手
九格西多士
好餐廳真係要特別寫食評好好讚賞,希望俾多啲人知道👍👍作為街坊,一直都知道喺會所有呢間餐廳存在,但係位置實在太隱世,好多時都只會喺商場啲連鎖店裡充飢。直至母親節,食開呢間餐廳嘅媽媽提議叫外賣,出餐快不特止仲要份量好多、有水準👍👍 隔一個星期即刻encore落去餐廳食現場,點知更加係驚為天人,好味到停唔到口😍😍餐廳位於麗港城一期會所,座位寬敞光線充足!星期六晚幾乎全場爆滿,侍應服務非常周到,一坐低已經遞來兩碗無味精靚湯讓我地飲住點菜👍👍 菜式款式多亦都價錢合理,簡直花多眼亂~ 最後嗌左山楂咕嚕肉、萬興小炒皇,落單嗰陣侍應仲溫馨提示嗌左兩碟餸,加36蚊有得食豉椒炒蟶子!發達啦!向來鍾意食蟶子嘅我聽到即刻二話不說落單,飲飲下湯,小菜陸續送到!豉椒炒蟶子非常夠味有鑊氣!真係冇諗到加多36蚊可以食到海鮮!山楂咕嚕肉咕嚕肉新鮮炸起脆脆有溫度,個汁酸酸甜甜非常醒胃,仲有荔枝做生果點綴唔會太酸!可以話係我食過最好味嘅咕嚕肉!萬興小炒皇呢個係我爸爸最愛,上次食過外賣已經覺得好好味,今次食現場簡直係驚喜萬分!新鮮炒好非常有鑊氣,最喜歡乾蝦脆白飯魚菜甫非常有口感,辣辣地好香口,送飯伴酒一流!!份量滿滿,唔駛加
好餐廳真係要特別寫食評好好讚賞,希望俾多啲人知道👍👍

豉椒炒蟶子
非常夠味有鑊氣!真係冇諗到加多36蚊可以食到海鮮!

萬興小炒皇

份量滿滿,唔駛加一,吃飽食醉埋單都係HKD 202!! 呢個價錢食到咁滿足真係超值!黎緊要多啲黎幫趁呢間咁有溫度嘅小店,希望大家都多多支持👍👍👏👏
萬興小炒皇
$100 (Dinner)
2021-09-03 738 views
萬興其他係我地城內都有一定的名氣,經常見到店員大大盒送外賣的姿態。已經食過不下10次的我,決定要幫萬興做個紀錄。萬興最出名的一定係佢地的每天例湯大大碗落足料,每一啖都回甘絕每味精。真的,一碗好湯足以留住客人的心。是日叫咗柚子一子骨,份量多一向都係萬興的作風。酸甜脆熱送飯一流。每逢叫兩個餐就可以+$38一換時令海鮮。當初我地仲傻傻地以為$38是一隻蟶子,仲打算叫兩隻。原來係蟶子仔!! 仲要食極都仲有!!真係抵到笑。再來亦係必食 超厚西多士!想話$5蚊而家可以做到咩?竟然可以有9粒大大粒西多士咁好ge餐廳真係好驚佢頂唔住,希望係呢到見到的城友大家多都多多支持小店。
柚子一字骨
萬興最出名的一定係佢地的每天例湯

大大碗落足料,每一啖都回甘絕每味精。
真的,一碗好湯足以留住客人的心。

是日叫咗柚子一子骨,份量多一向都係萬興的作風。
酸甜脆熱送飯一流。
黑椒蟶子仔

每逢叫兩個餐就可以+$38一換時令海鮮。
當初我地仲傻傻地以為$38是一隻蟶子,仲打算叫兩隻。
原來係蟶子仔!!
 仲要食極都仲有!!真係抵到笑。

再來亦係必食 超厚西多士!

西多士
想話$5蚊而家可以做到咩?
竟然可以有9粒大大粒西多士

2021-09-02
$70 (Dinner)
柚子一字骨
黑椒蟶子仔
西多士
  • 一字骨
2020-07-11 1020 views
用心做的脆皮炸原隻豬手.好脆吾肥吾咸香噴噴好好味.差D連骨都食埋.超正!茄子豆腐煲都吾太油好味份量足夠.炒通菜新鮮.家常便飯都吃得好滋味一家三個人食餐飯已經好豐富!
一家三個人食餐飯已經好豐富!

2020-07-11
$90 (Dinner)
  • 原隻脆皮炸豬手
2019-10-27 1221 views
早前試過自來大肉蟹黎考牌,無失望重有驚喜,所以一早問好老闆做唔做外來海鮮加工,佢話無問題我就正式約朋友開餐,一行19個大人,真係唔野小,所以四點就拎晒D海鮮過黎比萬興準備,晚飯約咗七點,等齊人,起菜,一開波先飲無味精例湯,呢個湯天天不同,都係要必飲!第一味海鮮-椒鹽尿蝦,野味,因為佢原條製成後先開半,所以所有肉汁都保留喺裡面!第二味-蒜蓉開邊海中蝦枌C底!蝦靚有膏點蒸都唔會出事,值得讚嘅係佢D蔥花用滾油拉熟晒!正!第三味係蒜蓉粉C蒸元貝,完全無問題。第四味-豉椒炒聖子皇脆米粉底,呢個真係驚喜,個米粉底真係好脆,如果要投訴,只可以話唔夠汁!下次應該多汁,米粉底另上!第五味-清蒸南非鮑,蒸野無乜得投訴。第六味-清蒸東星班。第七味-油鹽水花甲,個湯好味,真係可當湯飲,重有粉C喺裡面!正!第八味-疆蔥炒大肉蟹,疆蔥都食埋!第九味-避風塘炒蟹,野味!兩款蟹不相伯仲,好難取捨。第十味-豉椒炒花甲,係自己唔記得加脆米粉底,失策!黎到萬興除咗例湯,重有脆皮德國咸豬手,重有海南雞,蝦餅都係必食!晚飯有乜開心得過可以叫凍檸茶,真係好招積,晚飯唔收加一,真係平靚正抵!
德國咸豬手
  • 無骨海南雞
  • 無味精例湯
  • 炸蝦餅
2019-10-07 522 views
一向對佢哋嘅品質都有信心,午餐嘅小菜,通常都好有鑊氣,調味都好豐富。不過今次選擇喺度食晚餐,對於佢哋嘅調味有點失望。我們叫了一個柚子蜜桃豬扒,坊間好少地方會有依個組合,所以我哋都想試吓睇吓有冇驚喜。食落去其實都酸酸甜甜,但係柚子有啲苦,而且感覺其實都唔夾。另外就係椰菜炒腩肉,基本上都真係冇咩味,真係有啲失望。最後就係腩肉豆腐,依種豆腐入邊碎晒,一啲都唔滑,整體來講如果食佢哋嘅招牌小菜應該都唔錯,不過試新野嘅話都係不了。

2019-06-12 493 views
由於之前工作嘅關係所以成日都會喺依間餐廳度食嘢 本身食物嘅選擇都幾多而且價錢都中規中矩 不過平時都係試佢嘅咕嚕肉 椒鹽鮮油等等嘅小菜 跟住就要試吓佢哋嘅喇沙面。今次叫咗個雞翼喇沙面雞翼來講都幾驚喜。有別於平時食嘅滷水雞翼,佢哋配既係炸雞翼,而且湯底來講椰汁味比較濃,配上泰粉其實真係幾正。同行嘅朋友叫咗個豆腐火腩飯 不過就比起平時水準來講稍為遜色 醬汁來講好似落得太多生粉 所以感覺有啲漿 下次應該都唔會再食豆腐火腩飯。

2019-03-13 610 views
呢間茶餐廳黎過好幾次,貪佢方便。餐牌上都係一般茶餐廳有嘅嘢食,味道一般,都OK嘅。奶茶都算夠滑。唯一我覺得服務上有待改善,第一,餐廳位於大型屋苑會所內,有好多家庭嚟呢度食嘢,但係佢連一張BB櫈都冇。另外茶餐廳同一般餐廳一樣,枱上有刀叉筷子自己攞,但係就一張紙巾都冇,要問先比一兩張你,非常唔方便。試過叫佢哋嘅雞煲外賣,味道還可以。不過個人覺得一品好食啲。。。唯一驚喜係佢有露天位,要食煙嘅人士可以選擇坐喺佢露天位望住泳池。
呢間茶餐廳黎過好幾次,貪佢方便。

2019-03-13
沒有想過會所餐廳會有如此高水準,價錢非常合理,款式選擇多元化,食勻多國美食。佢地嘅德國豬手非常好味,羊腩煲超值大煲,可惜週末週日並不供應!晚飯還有海鮮供應,肯定會再幫襯!
2018-11-17 628 views
這間餐廳的位置原本是一間潮洲餐廳,自從餐廳沒有再續租後,那個舖位好像也沒有新餐廳接手,直至我看看openrice上的新餐廳,才發現原來那位置有新餐廳開了。餐廳的格局有點像茶餐廳,也有點像酒樓。餐廳室外的位置也可供人坐,所以中午來的時候也不用擔心沒有位子。可能是新開吧,感覺上不算很多人,我和友人一來到就有位了。餐牌上的選擇真的有點嚇到我們,因為真的很多很多,職員說除了早餐和下午茶的食物外,其它的都能選。我看著餐牌上的牛腩煲、羊腩煲、各種中式小炒、泰式麵飯,決定放棄選擇權,任由友人選了。下面的圖只屬部份餐牌,因為太多的關係,我後來也懶得拍了😂最後我們點了干炒牛河、泰式海南雞飯、羊腩煲、黃金蝦、黃金海鮮炒飯、和西蘭花炒鮮魷。一開始的時候,職員會拿個爐來,然後端來羊腩煲和一碟生菜,要等燒滾後才能吃。因為我不吃羊肉的關係,羊肉的味道是如何我就評價不了,但我吃煲內其它配料,味道也不錯,煮的時候吸了湯的味道,所以吃時能吃到湯濃郁的味道。干炒牛河我感覺只是一般,略嫌不夠鑊氣。至於海南雞飯就味道不錯,飯吃起上來挺香,但略嫌有點濕。雞肉很滑,吃起來挺有雞味。至於西籣花炒鮮魷我就覺得一般,魷魚不夠爽,吃起來

羊腩煲

干炒牛河我感覺只是一般,略嫌不夠鑊氣。
干炒牛河

泰式海南雞飯

至於西籣花炒鮮魷我就覺得一般,魷魚不夠爽,吃起來有點韌,中間有點糊,感覺像沒熟透,而且也吃不到有魷魚味。西蘭花有點苦苦的,感覺不太新鮮。
西蘭花炒鮮魷

黃金蝦的黃金是指近年大熱的鹹蛋黃,但因為蝦是帶殼的蝦,鹹蛋黃的味道全去了殼那裡,所以當脫走了殼,吃蝦肉的時候,蝦就變回了平常吃到的蝦了,沒有鹹蛋黃的香味。
黃金蝦

黃金海鮮炒飯內海鮮的量算挺多,但吃的時候卻不太吃到有海鮮的味道,炒飯炒得不夠香,沒有什麼鑊氣,味道一般。
黃金海鮮炒飯

點餐的話還有餐飲,我點了熱奶茶。奶茶的茶味很重,對於我來說有點澀,不夠滑,然後我喝完後直至晚上也很精神🌝

總括來說,我覺得這間餐廳的性價比挺高,選擇也很豐富,坐也算舒服。不過我認為其實不需要一次過提供這麼多選擇,太多反而有點不知怎麼選,有選擇困難症的人情何以堪🤦🏻‍♀️餐廳能存放那麼多食材,上菜速度那麼快,我也覺得很神奇😯
$80 (Lunch)
羊腩煲
泰式海南雞飯
款式種類多 味道唔錯 價錢都唔貴 餐廳闊落坐得都舒服 一般茶餐廳價錢 係寫單阿姐嘅態度有待改善 冇禮貌 唔夠醒目 做樓面 最緊要識變通。 服務性行業 有心做 客人會感受到新張一個月 希望可以多改進 會有更多客人 願意來消費
新張一個月 希望可以多改進 會有更多客人 願意來消費
2018-10-20 497 views
知道屋苑私人會所內開了間茶餐廳,沒有即時想試食的衝動因感覺雖說是茶餐廳必然是像翠X之類之貴價type。食個早餐唧唔駛專登入去會所食呀商場有幾間快餐店大把選擇....前兩天撞到個街坊話試完佢個早餐幾唔錯,今日假期唔去嘆茶改去萬興試下。叫左個醒神一天早餐C~蕃茄薯仔濃湯餐,牛油多士雖然得半件但熱辣辣好窩心,奶茶茶味足,唔錯。見晚餐餐牌價錢唔貴就決定今晚再來試下。見了個兩款小菜set dinner $116包白飯及老火湯,北菇蓮藕炆豬手~豬手炆得好霖好入味,個汁底咸甜適中值得推介。啫啫通菜煲大大煲唔會過份咸,除通菜外煲內還有肉碎好餸飯,美中不足就是唔夠乾身,太多汁