2023-09-18 303 views
其實想食呢一間餐廳好耐好耐,但係唔係成日經過食到,所以今次有機會食到就即刻影返幾張相寫返個食評先今次就食咗佢一個比較經典啲嘅瑞士汁豬扒煎蛋飯瑞士汁會唔會煮得好濃稠,但係個味道亦一樣係香香甜甜相當之易入口。佢甜甜地嘅口味相當之適合我,當我撩佢個蛋黃加埋啲瑞士汁撈兩下我已經食咗大半嘅飯。佢嘅豬扒煎得啱啱好,外面少少香脆唔會太窿,肉汁鮮嫩,用匙羹都可以切開舊豬扒嚟食。可以見到佢係幾咁之鮮嫩。另外提一提佢個豬軟骨都相當好食,下次有機會先寫

今次就食咗佢一個比較經典啲嘅瑞士汁豬扒煎蛋飯

另外提一提佢個豬軟骨都相當好食,下次有機會先寫
瑞士汁豬扒煎蛋飯加凍齋啡
瑞士汁豬扒煎蛋飯
2023-09-13
$62 (Lunch)
瑞士汁豬扒煎蛋飯加凍齋啡
  • 瑞士汁豬扒煎蛋飯
2022-04-19 884 views
最近唔知點解好想食西多士,但疫情之下由於最近冇晚市,間間茶餐廳下午茶都鬼咁多人,見到咁逼都已經唔想食。今日假期嘅尾聲,終於比我食到。但一上枱個賣相已經唔掂,做咩切開我件西多士上?點均勻地抹牛油?真係唔知食咗啲乜,食落發現竟然冇花生醬香港茶餐廳西多士冇花生醬,乜料?完全唔正宗,依家去食茶餐廳西多士呀....唔係食緊西餐廳法式toast ok?使唔使慳到咁?加啲花生醬咪加多幾蚊囉。做咗幾十年人,由細到大喺茶餐廳都係食開有餡嘅西多士,香港而家仲乜會變成咁

我最近真係冇乜心情寫OpenRice,首先因為我冇遇到一啲好好食嘅嘢啦,其次係因為我電話個相機壞壞啲,影嘢out-focus,所以🤷🏻‍♀️ 點知,我今次遇到嘅呢間茶餐廳,我真係唔寫佢唔得,而且我仲要叫我個朋友幫我影相作為證據😡 嗰日,我同我個朋友去食早餐,嗰度啲通粉唔好食不特止(硬繃繃),個麵包仲要又燶又硬,杯凍檸茶完全冇茶味🤦🏻‍♀️。不過都唔緊要,以上都唔係逼使我寫呢篇食評嘅原因! 最大鑊最大鑊嘅係 ~ 我明明係叫凍檸茶少甜少冰,我見張單都有幫我mark住係少冰,點知佢上嚟嗰杯凍檸茶竟然係半杯冰有多(大家可以睇一睇下面張相)。 我好聲好氣咁問佢,話我明明係嗌咗少冰㗎喎,佢竟然同我講話佢哋有佢哋自己嘅份量準則😡!吓,咁都可以死撐話佢哋自己有自己嘅份量準則?咁嘅準則都可以當係少冰?我真係想像唔到,如果我嗌一杯正常嘅,係咪成杯都係冰呢? 服務態度奇差,完全係得過且過,兼且互扯貓尾,我都費事同佢嘈,一定唔會有下次!完~

凍檸茶少冰

2021-07-16 793 views
番工附近冇野好食,黎黎去去都係食果幾間,民華又係其中一間常吃餐廳🍜疫情下朝早黎到要搵二人位都難,有時撞彩先有四人位坐到$38滋味常餐A🍜薑絲牛肉米粉配火腿炒蛋+即烘多士+熱奶茶🐮一朝早食薑絲湯底感覺冇咁重口味之餘又暖胃,牛肉用鮮牛肉,應該冇乸過,所以咬落有時會有啲鞋口,但整體都有嚼勁🤔炒蛋夠滑,呈半熟狀態,多士烘起還算脆卜卜,包內牛油都足夠,食落陣陣牛油香🧈熱奶茶滑醒神👍🏻$38早餐都尚算抵食,但店舖真係好細,職員經常性要人搭枱,重點係一個人都要放塊膠板隔開,本身枱都已經好細張🤮逼到死

$38滋味常餐A🍜
薑絲牛肉米粉配火腿炒蛋+即烘多士+熱奶茶🐮

2021-04-21 652 views
第一次去寶怡呢間食 叫咗個常餐比我想像中正炒蛋一流啊 好香濃好滑雖然唔係好大份蛋 但好味程度同澳洲某某公司有得揮 同烘底牛油多士好夾而且烘底亦都唔使加錢👍🏻叉燒蕃茄通粉好足料10分推薦!
第一次去寶怡呢間食 叫咗個常餐
比我想像中正
炒蛋一流啊 好香濃好滑
而且烘底亦都唔使加錢👍🏻
叉燒蕃茄通粉好足料

10分推薦!
2021-02-07 648 views
今日係屋企附近買嘢回家食,屋企附近有不少菜餐廳,今次去咗「民華餐廳」,叫咗2個1️⃣ 常餐 $36A. 沙嗲牛肉通粉B. 餐肉抄蛋C. 即烘多士飲品: 熱檸檬水2️⃣ 常餐 $36A. 鮮茄叉燒通粉B. 餐肉抄蛋C. 即烘牛油多士飯品: 熱檸檬水價格💰:$72 ($36 + $36)味道😋:OK留意⛔️:早晨時段 (07:00-11:00) $36;其他時段 (11:00-23:00) $41

1️⃣ 常餐 $36

A. 鮮茄叉燒通粉
B. 餐肉抄蛋
C. 即烘牛油多士
飯品: 熱檸檬水

價格💰:$72 ($36 + $36)
味道😋:OK
留意⛔️:早晨時段 (07:00-11:00) $36;
其他時段 (11:00-23:00) $41
常餐  x  2
2021-02-07
TakeAway
$36 (Breakfast)
2020-08-17 786 views
平時食民華都係食常餐多,而堂食都見到好多人食點心,所以今次就唔試常餐,試下食點心,今次叫左叉燒煎蛋飯,燒賣同鮮竹卷!本身自己都想試叉燒飯好耐,所以今次就試一試,可能對佢期望太大,叉燒唔係肥叉,仲要無乜汁成個飯好頹,燒賣同鮮竹卷不過不失啦,整體黎講一般般,都係常餐好食啲!

Delivery
2020-06-30 564 views
完成工作後,我去了民華飯店。那時,六點鐘附近有很多客人。我相信這是下午茶,除了正餐用餐外,餐廳還提供點心和米飯,供您選擇。我也想order著名的西多士,但是不幸的是那天烤箱壞了!常規新鮮茄子和火腿通,番茄湯味道濃郁。果然,您可以看到西紅柿和火腿。炒雞蛋和香腸一起吃。炒雞蛋香滑。也就是說,烤黃油吐司很濃,滿滿的是100分!
#火腿炒蛋 配 #鮮茄叉燒通粉 🦆小編其實並唔係一個蕃茄怪,但如果食粉麵類個陣,如果有蕃茄湯底,我大部分時間都會揀啊!🍅喱度既蕃茄湯底超濃郁!令到🦆小編忍唔住飲完一啖又一啖,差唔多飲曬成碗啊超飽!😚而且叉燒通粉係我既常餐最愛!🐷不過喱度既叉燒係偏瘦既,同埋有少少乾🙊而火腿炒蛋,火腿正常發揮啦~但個炒蛋真係好滑,而且都算幾香蛋味,正👍🏻.#餐肉炒蛋 配 #沙嗲牛肉通粉 餐肉炒蛋都係唔會差啦😉而好多人都鐘意食既沙嗲牛肉通粉呢,🦆小編個朋友仔就話好好味啦!不過🦆小編覺得喱度既沙嗲醬有陣頗濃既花生味,對於偏好沙嗲辣味多於花生味既我就麻麻喇🙈但朋友仔話鐘意沙茶醬既大家都會鐘意喱度既沙嗲牛肉啊😋🐮.🏆 推薦:7.5/10📌 溫馨提示:屯門喱間既鋪面比較細,兩個人食既話好大機會搭枱啊!但冰室類既餐廳咁樣食會感覺到當中既人情味吧♥️😍

#餐肉炒蛋 配 #沙嗲牛肉通粉
餐肉炒蛋都係唔會差啦😉

🏆 推薦:7.5/10
2019-11-05 626 views
Had a quick lunch here with frd. Ordered one steamed chicken rice and one roasted pork egg rice + two dim sums. Roasted pork egg rice was nicely flavourerd. Chicken rice was so so. Dim sums were just okay and on the fatty/ oily side. Quail eggs were overcooked as well. If you come, better try the Cha Siu. Need to share table with others too.

2019-08-19 853 views
去到中午食飯時間,就開始多人要派籌了。不過等了不久就入到座。.常餐早餐時段是$36,其他時間就是$41共有9款選,早餐更有麥皮湯底可選蕃茄湯,不用加價叫了沙嗲牛肉、蕃茄牛肉份量多,牛肉有好幾塊,大大塊平過自己煮.Side 有餐肉蛋、火腿蛋、香腿蛋或雙蛋用的蛋很不錯,炒蛋好creamy,有流心的效果太陽蛋是橙橙地色的,似日本的蛋.多士是厚厚的,烘底竟然不用加價.常餐送熱飲,凍飲加$3,其他飲品補回差價就得牛奶是維記原瓶牛奶,新鮮又衛生凍鴛鴦味道balance 得好好,有奶菜的淳厚又有咖啡的濃烈.除了常餐,這裡還有略心食⭐雞扎-材料多,有雞塊、芋頭、豬皮、豬肚⭐燒賣-質量也很不錯,好食.必點的是「西多士」,$20一份不算貴,炸得很香很鬆軟,但又不油膩膩的,很出色!.另外值得一提,服務態度意想不到地好,店員好親切。民華餐廳真心很不錯呢!

早餐時段是$36,其他時間就是$41
共有9款選,早餐更有麥皮
湯底可選蕃茄湯,不用加價
叫了沙嗲牛肉、蕃茄牛肉
份量多,牛肉有好幾塊,大大塊
平過自己煮

Side 有餐肉蛋、火腿蛋、香腿蛋或雙蛋
用的蛋很不錯,炒蛋好creamy,有流心的效果
太陽蛋是橙橙地色的,似日本的蛋
太陽蛋
常餐

多士是厚厚的,烘底竟然不用加價
常餐送熱飲,凍飲加$3,其他飲品補回差價就得
牛奶是維記原瓶牛奶,新鮮又衛生
牛奶

凍鴛鴦

除了常餐,這裡還有略心食
⭐雞扎-材料多,有雞塊、芋頭、豬皮、豬肚
雞扎
雞靚

⭐燒賣-質量也很不錯,好食
燒賣

太陽蛋
牛奶
凍鴛鴦
雞扎
雞靚
燒賣
2019-08-19 537 views
在寶怡花園,餐廳都有不少,但民華餐廳是最多人的,有時更要排隊。的確,價錢實惠,味道好,份量足,而且又有點心,是好多居民的飯堂。.食過點心真不錯,而且又平,於是今次決定來「飲茶」- 當去酒樓般的瘋狂食點心。.雖然點心選擇沒有酒樓那麼多,但最受歡迎的好幾款都有。$17-$18沒有加一服務費,平絕寶怡!.我們今次點了:燒賣(有4粒的)、豉椒鳳爪、雞扎、鮮竹卷、山竹牛肉、糯米雞。質素與樓酒食到的差不多。⭐️燒賣: 不是魚肉燒賣,而是實用豬肉、有蝦的燒賣!⭐️山竹牛肉:比一般的硬少少,因為更為多牛肉的成份⭐️糯米雞:非常足料,一打開荷葉就聞到陣陣香味。有一隻雞翼、菇及不少的肉。很惹味,好食!基本上食一個就飽。.⭐️西多士($20),超好食,麵包夠鬆軟常餐,厚厚的一塊西多士。很香,沾埋煉奶食更滋味。而且很有心機切開9小塊,方便食。.⭐️常餐($41)常餐都幾抵食,有一大碗榨菜肉絲粉,火腿炒蛋,配上一大件厚多士(烘底不用加錢),送熱飲都只是$41。.3個人這樣食,平均都不用$50,真心抵,最後外賣2款點心回家食~

質素與樓酒食到的差不多。

⭐️燒賣: 不是魚肉燒賣,而是實用豬肉、有蝦的燒賣!
⭐️山竹牛肉:比一般的硬少少,因為更為多牛肉的成份
山竹牛肉
鮮竹卷
鳳爪

足料糯米雞

⭐️西多士($20),超好食,麵包夠鬆軟
西多士

⭐️常餐($41)

山竹牛肉
足料糯米雞
  • 常餐
  • 燒賣
  • 豉椒鳳爪
2019-08-14 319 views
民華餐廳,之前年三十晚都黎食過,但果次黎到好多野食都已經賣晒,今次再食,唔單止款式多左,連味道嘅質素亦都好左TIM黎食點心又點可以冇燒賣呢?牛肉球咬落幾彈牙鮮竹卷味道好濃雞札亦都夠足料除左點心之外,仲叫左常餐食榨菜肉絲通粉肉絲份量超多呀煎雙蛋嘅太陽蛋亦都煎得好靚多士亦都烘得好脆口TIM另一份常餐嘅炒滑蛋夠晒滑呢度嘅招牌之一西多士大大份,金黃色嘅外層見到就已經令人流晒口水不過我就嫌上面果塊牛油太邪惡嘅關係,決定將佢拎走

黎食點心又點可以冇燒賣呢?

牛肉球咬落幾彈牙
鮮竹卷味道好濃
雞札亦都夠足料

除左點心之外,仲叫左常餐食
榨菜肉絲通粉肉絲份量超多呀

煎雙蛋嘅太陽蛋亦都煎得好靚

多士亦都烘得好脆口TIM

另一份常餐嘅炒滑蛋夠晒滑

不過我就嫌上面果塊牛油太邪惡嘅關係,決定將佢拎走
2019-08-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-08-13 269 views
天時暑熱,要煮飯好辛苦,餓底決定放餓底媽假,帶佢出街食!餓底媽想食蒸飯&點心,餓底想食常餐,所以選擇了民華!兩樣有齊!章魚肉餅飯:肉餅圓碌碌鋪滿表面,好大塊,幾鮮味,有少少菇碎同馬蹄,不用豉油已經好夠味,餓底媽說個蒸飯既飯粒粒分明夠乾身,不錯吃。金錢肚:軟硬度剛好,容易咬,又唔會太腍,幾有質素!鳳爪:充滿膠質,賣飛佛!沙爹牛肉通粉:牛肉鬆化,沙爹味濃,通粉細細粒容易食,來茶記必點!煎蛋烘多士:平時餓底鍾意炒蛋,不過今日餓底媽落order要全熟蛋,好,又試下,估唔到蛋白又幾滑喎!全熟蛋黃都唔老,好OK!仲有多士,中間塗滿牛油,香到呢。西多:同場加映西多!上次嚟食過,覺得唔錯,呢度唔會炸得太油膩,有得選配煉奶/糖漿,間中邪惡一次啦!嘻嘻!

金錢肚:軟硬度剛好,容易咬,又唔會太腍,幾有質素!

鳳爪:充滿膠質,賣飛佛!

2019-08-13 205 views
又到星期日,又係一家人出街食早餐既時候啦,有d想食西式早餐,有d又話想食點心,正當諗到頭痕痕既時候,民華餐廳出現係我面前,正好解決左呢個問題,星期日都真係坐無虛席,大家真係要早少少拎定位,我都等位等左四個字佢個多士真係冇得輸,外脆內軟,焗既時間岩岩好,我地有d仲加左兩蚊要埋果占添,揀直係至高級既享受炒蛋滑而不膩,有好香濃既蛋味煎雙蛋都好水汪汪沙嗲牛肉麵都有唔少牛肉,麵質都好爽,唔會煮得太淋最後就緊係有點心啦仲叫左個邪惡西多,佢地係用煉奶架
炒蛋滑而不膩,有好香濃既蛋味
煎雙蛋都好水汪汪
沙嗲牛肉麵都有唔少牛肉,麵質都好爽,唔會煮得太淋
最後就緊係有點心啦
仲叫左個邪惡西多,佢地係用煉奶架
2019-08-11
$72 (Breakfast)