3 day(s) ago 354 views
平常入嚟東涌食嘢通常都喺行完山,食個下午茶,但今次就參家活動,放飯時間就嚟逸東呢邊食個午飯,眼見呢家民華門外有啲人排,但又唔算多,啲客又快上快落,晌度搵食應該幾穩陣。裡面一來地方唔大,二來一張枱貼弓張枱,加上坐滿人,所以,感覺喺幾擠迫。不過,我哋純粹醫肚,快閃食一餐,所以,環境唔喺我哋要考慮嘅因素,最緊要喺啲嘢食OK。晌門口排隊時已睇定食乜,目標當然落喺啲精選特色飯類,此外,仲有好多碟頭飯餐供選擇,但就唔見有午餐。溫馨提示一吓,好多嘢所標示嘅價錢喺唔包嘢飲,加配熱飲要$11,凍飲要$14,所以,計起嚟就比市區嗌同樣碟頭要貴15-20%左右。叉燒炒滑蛋飯 $55呢道啲叉燒系碟頭確喺做得唔錯,好似朋友呢碟,啲滑蛋炒到金黃嫩滑,佢就話口感一流,而且,好有蛋香味,叉燒部分等陣小弟先講,再者佢哋啲碟頭好大,飯量十分多。招牌叉燒煎蛋飯 $49而小弟呢碟招牌不愧為招牌,啲叉燒真喺燒得好靚仔,而且,喺瘦叉嚟,比較啱我,咬落非常之鬆化,唔會柴皮咁,加上有啲燶邊,好食,所以,怪不得知有咁多街坊幫襯,而煎蛋煎得啱啱好,蛋黃仲喺流心嘅,加埋豉油撈飯一流。熱奶茶 $11大家都喺識嘆之人,所以,齊齊揀返杯熱奶茶,
叉燒炒滑蛋飯 $55

叉燒炒滑蛋飯
招牌叉燒煎蛋飯 $49

招牌叉燒煎蛋飯
熱奶茶 $11

大家都喺識嘆之人,所以,齊齊揀返杯熱奶茶,不過,個人口味嚟講,茶色就欠少少光澤,比較淡口,其實茶底都還可以,但就覺得喺奶量少少偏多。
熱奶茶
幫襯時正直飯市高峰期,真喺一枱接一枱,全無間斷。單純講食物質素,「民華」佢喺有水準,但打算坐耐少少就唔太方便,雖然店員就無話叫
你埋單離座,但地方比較迫,環境比較嘈
,所以,目測所見絕大部分客人都喺食完即走。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$49 (Lunch)
2024-09-29 143 views
以前長期爆,店外多人等位。D檯细,我好憎超迫。後期習慣咗,算。而家,唔知係咪北上消費,上次中秋前,同昨天,都無乜人。鴨腿湯飯,唔掂,無乜味。鴨腿煮太熟太硬。條菜更加唔掂,唔夠靚。Service一直都無,食完水都無一杯! 好難再嚟。之前一直吃茶餐,條腸quality very bad, like plastic. It seems there is no improvement, while the service is getting worse
2024-09-28
$80 (Dinner)
2024-08-29 287 views
東涌都係得嗰幾間茶餐廳,民華不嬲算係比較好少少嘅,冇選擇底下嘅選擇。點知第一次外賣自取民華嘅冬瓜湯飯,一打開真係俾佢嚇死,送左幾塊軟嘅膠片,浮左喺面,睇見都唔開胃、食唔落開始以為係啲湯太多油,點知一撈上嚟就係膠片…問題係啲膠片喺邊度嚟㗎跌???定係撈埋啲湯一齊煮㗎??點解咁多塊快啲員工都睇唔到㗎?咁簡單嘅外賣都有問題,間餐廳同埋啲員工都好俹簁,可唔可以控制好食物質素呀,食左啲膠落肚都幾嚴重。。。唔知可以去邊度反映

TakeAway
2024-07-05 264 views
食左個牛肉炒滑蛋飯….牛肉係肉丁黎…算啲肉冇味…都算 連個飯都係生既…我再算試下落啲鼓油食 都係食唔落 成碗飯食左兩啖飲埋杯野就走左了加埋野飲 加碟菜76蚊埋單唔係夜晚黎 真係唔會入去 呢間野冇下次
食左個牛肉炒滑蛋飯….
牛肉係肉丁黎…算
啲肉冇味…都算
連個飯都係生既…我再算
唔係夜晚黎 真係唔會入去 呢間野冇下次

呢一份係快餐,$50左右,沙嗲牛肉公仔麵,再加炒蛋再加腸仔再加烘底多士,味道好好,要自己手機落單,入面有好多人,相信有好多人都會幫襯,不過入面有一個侍應阿姐,幫我跟單,我食完成個餐杯熱檸水都仲未到,後來佢話我冇落單,不過係手機都見到有落單,佢好大聲話我冇囉,其實我就有,佢態度好差,我非常之唔滿意,我好希望鄧華公司會考慮一下轉一轉呢一位阿姐,如果唔係我都唔會再去食,我亦見佢工作態度懶散,成日點人做嘢,但係自己就行嚟行去唔知做緊乜。
2024-05-06 356 views
係東涌返工,呢間嘢真係睇住佢由好變到好差,今日lunch去堂食,食沙嗲牛肉麵,點知個沙嗲麵冇沙嗲,最後個麵勁難食,跟餐有個多士,加咗花生醬,點知上到嚟,個多士啲花生醬沾到同跟餐啲炒蛋撈埋一齊,俾狗都唔食…,啲服務員唔會理你,因為繁忙時間要同人搭枱我理解,但佢哋永遠唔會跟單去比食物你,啲食物上到嚟叫你哋食客自己分,其實都已經有手機Apps,點解仲會去錯枱?結果啲嘢我冇食直接俾左$55蚊走人,我之前試過食咖喱牛腩飯唔俾飯我,以前間野唔係咁,真係越嚟越理解,點解啲人會北上消費!

2024-05-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
我真是第一次遇到主動收取百分之二十的服務費的餐廳~你收百分之十到十五,我都接受,直接收百分之二十的服務費,店家,你覺得你配不配呀?打著合理的理由,你就明搶。如果服務費能給百分之百,我相信這家店服務費一定自動收百分之百啦~這服務,還自動收取百分之二十的服務費⋯⋯怎麼這麼好意思呢⋯⋯🤣🤣🤣店家如何搵錢?不要臉,錢財自來
我真是第一次遇到主動收取百分之二十的服務費的餐廳~
打著合理的理由,你就明搶。

店家如何搵錢?不要臉,錢財自來
2024-02-11
Type of Meal
Tea
2023-10-20 800 views
今日到東涌民華用膳 收銀服務態度極差 問佢付款時 被佢罵左一大餐 其實平時都有幫襯開 所有樓面及廚房 態度都OK 一般茶餐廳水準嘅服務 但今天預著位 操不純正廣東話口音的收銀 講埋一啲刻薄嘅說話 又話唔係老馮 都係問多一句 !就罵到人地狗血淋頭 嘩勁惡 好似欠左佢咁 其實民華都係做街坊生意 都唔應該態度咁惡劣啦 !同埋佢嘅價錢又唔平 不過勝在夠大碟 所以好多藍領同地盤工人都過去食 !現金香港的零售業服務態度 咁差 唔怪之得所有人都北上消費🥹
2023-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 常餐
2023-07-27 904 views
依家間餐廳位於東涌地鐵站隔離,行過去嚟講都算幾方便,今日本身諗住食少少比較輕食嘅嘢食,跟住先再返工,就去咗呢一間茶餐廳,可惜用餐經驗非常不愉快。 首先我等咗好耐都冇人幫手落單,唔緊要,咁我咪自己行出去櫃檯嗰度同姐姐講話想食啲咩,反而俾佢喝返我叫我坐低先,我成個人真係呆咗,好少見到啲咁差態度嘅餐廳,最後我叫咗一個蒸飯諗住快快地食完就走,點知都要等15分鐘,等待都唔緊要,但係個飯最後都係凍 都幾失望,下次一定唔會再幫襯
都幾失望,下次一定唔會再幫襯
2023-06-07 775 views
準備搭乘昂平纜車去看大佛!之前就去東涌站食個早餐先,有識途朋友推薦這民華餐廳比我,說他自己本身是非客我哋9點多去到叫左2份餐,1. 滋味常餐$42 薑絲牛肉米牛肉好味薑絲足料,米粉又夠多湯底不太濃味啱哂我 餐肉煎蛋多士厚多士唔加錢good, 煎蛋蛋黃色夠橙有蛋香,餐肉正常 熱檸茶茶味正常,有三片檸2. 糯米雞套餐 $43 糯米雞足料入味,略嫌糯米蒸得太淋 熱檸茶茶味正常,有三片檸整體上菜速度快,味道好,服務正常,快飯之選另外想講東涌站一出來就可以看到一個Outlet,名叫東薈城,裡頭有不少商店,有時間可以到這裡逛逛還不錯。
準備搭乘昂平纜車去看大佛!

我哋9點多去到叫左2份餐,
1. 滋味常餐$42
薑絲牛肉米
牛肉好味薑絲足料,米粉又夠多湯底不太濃味啱哂我
餐肉煎蛋多士
厚多士唔加錢good, 煎蛋蛋黃色夠橙有蛋香,餐肉正常
熱檸茶
茶味正常,有三片檸

2. 糯米雞套餐 $43
糯米雞
足料入味,略嫌糯米蒸得太淋
熱檸茶
茶味正常,有三片檸

整體上菜速度快,味道好,服務正常,快飯之選

2023-04-08 691 views
食過旺角果間 覺得唔錯 所以來東涌見有就揀呢間 點知勁難食 鮮茄牛通個湯底完全無蕃茄味 得酸同鹹味 唔識形容 食左兩啖就放棄左 呀姐帶位又混亂 有人舉想落單幾次 啲呀姐都係睇到扮睇唔到….要出聲叫落單先理你…整體唔會食呢間

整體唔會食呢間
2023-03-25 540 views
夜晚由澳門返香港,到步之後已經10點幾,附近得依間茶餐廳仲開緊。食物質量其實合格嘅,而且難得有茶餐廳可以咁遲關門。但係服務真係好混亂,野食連續三次送過來嘅都唔啱,後尾發現仲幫我地落錯左單。買單嘅時候好心同佢哋講要補番差價,點知姐姐係咁話冇落錯.....
2023-03-24
$60 (Dinner)
2023-03-20 405 views
叫涷檸茶,比錯就話冇貨咋菜肉絲米係酸的。服務態度差衛生不要提如果唔係去完迪士尼揾地方醫肚,都唔會來。來完後悔。全港最差茶餐廳。吾相信咁差都生存到。失望,非常失望。

叫涷檸茶,比錯就話冇貨
咋菜肉絲米係酸的。
服務態度差
衛生不要提
2023-03-19
$50 (Last Night Supper)
  • 常餐
2023-02-18 427 views
一直覺得呢間幾好食,諗住去幫襯下,呢間平時都多人要等,係門口我問啊姐一位有冇位? 著黑衫個啊姐話坐呢到,你見唔到有位咩? 真係同排我前面果兩個人既態度完全唔同! 冇帶位OK 連態度都咁差 真係唔掂! 舉手點餐冇人理,睇返評論原來其他人都係咁,劣評!
2023-02-12 406 views
去大嶼山郊遊,東涌食早餐,民華係其中一個選擇。原因好簡單,佢喺正地鐵巴士總站附近,方便出發。佢仲提供中式點心,比一般茶餐廳更勝一籌。呢到必食係糯米雞,大大隻餡料足,應該有3吋厚,糯米層好厚,入味又唔會煮得太爛,入口感覺大滿足,餡料竟然有咸蛋黃,超級驚喜,仲有原隻雞中翼/叉燒/冬菇等等,非常難得👍👍👍👍比連鎖快餐店啲一吋厚糯米雞高幾班。跟餐要叫熱朱古力,落足朱古力粉,又香又濃。記得搞勻啲,太多粉好易溶唔晒積喺杯底。郊遊消耗體力,叫多一碟山竹牛肉儲備一下。可惜只有兩片山竹小小小小小小碎片墊底...另外,佢仲有正常茶餐廳早餐之餘,亦有薑絲鮮牛米/麵/通,驅走濕濕暖暖既天氣。*門口有紙仔填人數自助攞飛**要搭枱***太旺場,阿姐落單後,記得睇下點餐齊唔齊,有無錯漏

熱朱古力

山竹牛肉

薑絲鮮牛米

*門口有紙仔填人數自助攞飛
**要搭枱
***太旺場,阿姐落單後,記得睇下點餐齊唔齊,有無錯漏
2023-02-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
薑絲鮮牛米