6 day(s) ago 0 views
Mano係海濱匯新開嘅輕食cafe~主打和fushion菜同埋咖啡 環境簡約明亮午市時間超多附近上班族幫襯 但唔會太逼人 👔💼今次weekend試吓佢個brunch 先😬🔹是日沙律:凱撒沙律新鮮沙律菜配芝士🧀煙肉🥓勁大碟 性價比超高 🥗🔹香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯$118🔹
牛面肉燴到超淋身 入口即化 🤤
紅酒汁香濃得嚟唔會苦 配黃薑飯好夾
仲有蕃茄嘅酸甜平衡返 層次豐富🔹八安士紐西蘭肉眼扒配蔬菜$188🔹
牛扒叫咗medium 切開粉嫩冇血水 💕
外層煎得香脆 肉味濃郁又多汁
配菜有烤雜菌同西蘭花 🥦健康又解膩🔹凍檸茶跟餐🔹
茶底香濃 檸檬新鮮 夏日消暑必點 ❄️都好大杯吓!🔹自家製甜品今日係Tiramisu 酒香突出咖啡味勁香☕ 勁大杯超抵食!食物質素高 環境舒適 價錢合理
一定會再encore!
Mano係海濱匯新開嘅輕食cafe~
主打和fushion菜同埋咖啡 環境簡約明亮

外層煎得香脆 肉味濃郁又多汁
配菜有烤雜菌同西蘭花 🥦健康又解膩

🔹凍檸茶跟餐🔹
茶底香濃 檸檬新鮮
夏日消暑必點 ❄️都好大杯吓!

🔹自家製甜品
今日係Tiramisu 酒香突出
咖啡味勁香☕ 勁大杯超抵食!

食物質素高 環境舒適
價錢合理
一定會再encore!
2025-04-02 0 views
《Mano》 時尚意大利餐廳,呢店環境好chill,有個開放試厨房,予人舒適温緩嘅感覺。一提起呢度食物,好多人都會諗起牛扒、Pizza之類。而我就發現呢度仲有款少人嗌但好美味嘅食物,呢樣就係青口。✨️香草白洒煮青口配黑松露薯條 1/2KG青口鮮甜Q彈,個汁很香濃,當中帶有香草和蒜蓉更添美味。配有一大碗,黑松露薯條,黑松香味持久,薯條香脆可口。✨️燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158大大嘅蝦非常甜美,見到都流哂口水。上面鋪滿了三文魚籽,咬落爆汁,鹹香四溢。每條手工扁意粉掛滿龍蝦汁,但不會覺得好油膩。✨️果汁 $28今次飲蘋果汁,果味芳香,清甜可口。

✨️香草白洒煮青口配黑松露薯條 1/2KG
青口鮮甜Q彈,個汁很香濃,當中帶有香草和蒜蓉更添美味。

配有一大碗,黑松露薯條,黑松香味持久,薯條香脆可口。

✨️燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

✨️果汁 $28
今次飲蘋果汁,果味芳香,清甜可口。
2025-04-02 0 views
00後必到聖地觀濱🤣今日就去左朝聖下,約左個好耐冇見既中學同學行下海旁散下心🤣撐枱腳🥰之後見到附近有個商廈,「海濱匯」大家都未行過,所以就入去睇吓🤣發現商廈入邊冇乜人,但裝修好靚😉周圍巡視業務期間見到一間西餐廳好多人食,而且有分室內外環境好優美🥰就吸引咗我哋入去試吓🥳😋意大利大蘑菇煙肉薄餅 好欣賞個薄餅底,焗到外脆內軟好香口☺️而餡料方便好重芝士😍仲做到拉絲效果添😍脆卜卜嘅煙肉加juicy既蘑菇口感好豐富🥰😋芝士肉醬千層麵好欣賞肉碎係半肥瘦😚又係好重芝士🧀正👍🏻😋黑松露薯條 薯條炸得好酥脆,而且好重黑松露味,推介😊😋提拉米蘇 唔會太甜,口感亦都整得好輕身🤗舔舔脷指數👉🏻8😋/10😋滿分 可以一試😋

😋意大利大蘑菇煙肉薄餅

😋芝士肉醬千層麵
好欣賞肉碎係半肥瘦😚又係好重芝士🧀正👍🏻

😋黑松露薯條
薯條炸得好酥脆,而且好重黑松露味,推介😊

😋提拉米蘇
唔會太甜,口感亦都整得好輕身🤗

舔舔脷指數👉🏻8😋/10😋滿分 可以一試😋
2025-04-01 0 views
週末觀塘約朋友聚會chill 下,到觀塘海濱匯就最好不過啦。呢度既西餐廳Mano 都係我鍾意既西餐🍴之一,Mano同隔離flames 系同一集團,唯獨某些美食只有Mano 先有,也是我十分推薦的美食🤭1. 風乾火腿芝士🧀拼盤 (L size $128) 呢個冷盤拼盤一直都係我最愛,亦都係必食頭盤😋亦都好抵食好好味,可以試曬甘多款吾同小食,配酒真心一流啊🥰2. 10 安士肉眼扒配紀廉薯蓉 $268 超有心機的grill肉眼扒,除左牛扒🥩質量好,烹飪🧑‍🍳方法亦是重要,🔥得超好食啊😋 另外➕$18 有野飲,點左大大杯的檸檬茶🍋,可以飲成個下午😆3. 自家製甜品🍨 $78 最後食埋自家製甜品, 滿足😌
3. 自家製甜品🍨 $78 最後食埋自家製甜品, 滿足😌
2025-03-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
1️⃣8安士紐西蘭肉眼扒配薯條 ($188)🥩🍟 叫咗肉眼扒5成熟🫣 真係整到啱啱好🧐肉眼扒係牛肉中既上品😉有少少脂肪食落口感更好😝肉質鮮嫩多汁🤩肉香濃郁😍 完全唔使沾汁已經好好食😋而且肉眼扒的厚度也剛剛好,不會太薄也不會太厚,口感非常棒!👍 搭配金黃酥脆的薯條🍟😋薯條🍟外酥內軟🤓鹹香適中2️⃣ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 ($138)🦀🍝🧀🍅 蟹肉超級多😊充滿鮮味🤤巴馬臣芝士濃郁🤓番茄忌廉汁酸甜🤪非常Creamy😳完美地包裹著每一條長通粉😗口感豐富有層次!💯 通粉非常有嚼勁!勁滿足 😋 3️⃣ Mocha (lunch set +$18)☕️🍫 Mocha咖啡香醇😗巧克力濃郁😊口感絲滑😋 而且有拉花!☕️🎨 甜度適中😊唔會過於甜膩4️⃣ Cappuccino (lunch set+$18)☕️Cappuccino奶泡綿密🤨咖啡香濃🫣口感醇厚!😋 ☕️🎨 會有一粒細細粒嘅黑糖🫢可自行調較甜度😙⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 📍 觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖🕒 Mon-Sun:12:00-22:00

1️⃣8安士紐西蘭肉眼扒配薯條 ($188)
8安士紐西蘭肉眼扒配薯條

2️⃣ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 ($138)
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

3️⃣ Mocha (lunch set +$18)
Mocha

Cappuccino

📍 觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖
🕒 Mon-Sun:12:00-22:00
8安士紐西蘭肉眼扒配薯條
Mocha
Cappuccino
2025-03-30 0 views
放假黎觀塘海濱放風,發現附近嘅商廈都有好多食市,見到e間西餐廳嘅早午餐,真心唔錯,重點係兒童餐免費😍岩哂一家人黎食😋睇返餐牌,發現種類都幾多🥰有意粉同Pizza仲有特色沙律🥳套餐好抵食🤤入面有餐湯,飲品等😍餐湯係南瓜湯😋味道香濃夠滑🥹🌸蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉,蟹肉份量好多😍差唔多啖啖都有🤤同埋通粉吸哂醬汁😋芝士好香🤩味道超鮮味🥰口感剛好🌸8安士紐西蘭肉眼扒配薯條,肉眼超juicy 🤤肉嫩🥰份量岩岩好,薯條係即炸嘅🥳同埋都係粗薯條食埋好滿足🥰🌸凍檸茶

餐湯係南瓜湯😋味道香濃夠滑🥹

🌸凍檸茶
2025-03-28 0 views
Mano在意大利文是指”Hand” 所以餐廳以手工製作的薄餅及意大利粉聞名,向正宗的意大利菜式致敬。巴馬火腿配烤菠蘿哈密瓜這是起源於意大利的菜式,在意大利稱為「意大利甜瓜」,這裡加了火箭菜及菠蘿,單食火箭菜的話味道會有點辛辣和苦澀,所以跟菠蘿一起食就更易入口了。夏威夷手工薄餅薄餅餅底鬆軟,大大片新鮮菠蘿及火腿,馬蘇里拉芝士也是滿滿的,咸甜適中,非常可口燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉一上菜就傳來龍蝦湯的香味😍大蝦肉質結實,有濃濃的胡椒香味!一粒粒的三文魚籽增加細膩的口感,意粉煙韌彈牙(果然是手工意粉..

巴馬火腿配烤菠蘿哈密瓜

夏威夷手工薄餅

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
$200 (Dinner)
2025-03-24 296 views
老同學在海濱匯上班,約我在其公司樓下共進晚餐,即是位於觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖的 Mano ,環境舒適,有寬濶的空間感。我地點左:✨海鮮香草茄醬薄餅 $228Seafood pizza with Prawns, squid, smoked salmon, parsley, San marzano, mozzarella 薄餅上檯時香噴噴,熱辣辣,海鮮材料豐富及好味,餅底煙韌有咬口。✨香煎三文魚柳配 松子仁炒菠菜葉 $218Seared Salmon with Sautéed spinach, pine nuts三文魚柳煎得外脆肉嫩,魚味香濃可口,菠菜炒得翠綠好味。

我地點左:
✨海鮮香草茄醬薄餅 $228

✨香煎三文魚柳配 松子仁炒菠菜葉 $218
三文魚柳煎得外脆肉嫩,魚味香濃可口,菠菜炒得翠綠好味。
  • Seafood Pizza
最近去咗位於牛頭角海濱匯嘅「Mano」食Dinner,Mano原來係有手工咁嘅意思,所以即刻忍唔住試下佢哋嘅純手工意粉同Pizza,咁啱今餐撞正手工Taghatelle賣曬,所以只能夠試到手工Pasta。*此餐廳收取加一服務費煙燻牛小排蕃茄扁意大利麵(單點$258),牛小排肉質色澤粉嫩,燉得非常軟腍,容易起肉,部分位置帶有筋粉,意大利麵口感軟硬適中,容易掛汁,配料包括有車厘茄、鴻喜菇、蘑菇。意大利大蘑菇煙肉薄餅(單點$158),煙肉口感香脆,食落好香口,大蘑菇食落好Juicy,自家製薄餅口感外香脆內鬆軟,配以芝士食用,味道鹹香。草莓冰茶(單點$38),茶味清香,味道酸甜。

*此餐廳收取加一服務費

草莓冰茶(單點$38),茶味清香,味道酸甜。
  • 煙燻牛小排蕃茄扁意大利麵
  • 意大利大蘑菇煙肉薄餅
  • 草莓冰茶
2025-03-21 211 views
Nduja Pizza同Nuts Bout Tella Shake,真係要試吓今次去咗觀塘海濱匯嘅Mano,試咗幾款好正嘅嘢食,真係要同大家分享下!首先,個Nduja Pizza真係不得了,辣肉腸嘅香辣味同芝士完美融合,餅底薄脆得嚟又唔會太乾,食落去每一啖都係享受。如果你鍾意辣嘢,呢個Pizza絕對係你嘅心水之選! 跟住就係個Nuts Bout Tella Shake,嘩,真係堅好飲!朱古力同榛子嘅味道好濃郁,飲落去好滑,仲有啲碎果仁增加口感,飲完之後成個人開心晒,完全係甜品控嘅福音! 另外,個Herb Garlic Bread都唔可以錯過,蒜香味好出,加埋香草同牛油,熱辣辣咁上枱,外脆內軟,食到停唔到口! 最後仲試咗個FFC(Fried Fried Chicken),炸雞外皮脆到爆,入面嘅肉仲好Juicy,點埋佢哋特製嘅醬汁,真係食到舔舔脷! 總括嚟講,Mano嘅食物質素好高,環境又舒服,仲可以望到海景,真係一個好適合同朋友聚會嘅地方。下次去觀塘,一定要再encore! 📍地址:Mano (海濱匯) (觀塘) 觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖

📍地址:Mano (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖
2025-03-19 179 views
🍟香草白酒煮青口配黑松露薯條青口配白酒既香味,鮮味突出,每一隻都好大粒,而且份量好足,肉質鮮嫩。黑松露薯條炸得好脆,同青口一脆一嫩好夾。🍝蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉食落口有種驚為天人既感覺!芝士濃郁,蟹肉好鮮味,配埋忌廉汁撈落D意粉到食,呢個真係最推薦既一道菜!🍗避風塘雞翼雞翼炸得酥脆,香味撲鼻!雖然有D熱氣,但都忍唔住一隻一隻咁食落肚!🥤可樂ZERO最後叫左罐可樂,為成餐飯劃上句號!🏠Mano 📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓
🍟香草白酒煮青口配黑松露薯條

🍝蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉

🍗避風塘雞翼

🥤可樂ZERO
最後叫左罐可樂,為成餐飯劃上句號!

🏠Mano
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖

2025-03-19 228 views
呢間餐廳係一間走高檔路線嘅西餐廳,裝修好有格調,燈光柔和,帶啲浪漫嘅氛圍,好適合情侶約會或者同朋友慢慢傾計。餐廳嘅座位安排得好闊落,坐得舒服,仲有啲靠窗嘅位可以望到街景,感覺幾寫意。服務員態度友善,細心介紹菜式,整體環境同服務都令人滿意。**Truffle Mushroom Pizza($198)**一上枱已經聞到好濃郁嘅松露香氣,真係令人食指大動✨🤓😛Pizza嘅餅底係薄脆款,咬落去好有口感,上面鋪滿咗新鮮嘅蘑菇同埋一層濃濃嘅芝士,拉絲效果一流松露醬嘅味道都好突出,但唔會搶咗蘑菇嘅鮮味,兩者配合得好好唯一嘅小缺點係份量唔算好大兩個人分享可能唔夠喉🤣**Seared Salmon($218)**呢道菜擺盤好精緻,三文魚煎得外皮金黃香脆,切開入面仲係粉嫩嘅,火候掌握得啱啱好魚肉好滑,入口即化,配上旁邊嘅檸檬牛油汁,帶出咗三文魚嘅鮮味,但又唔會太膩,唔錯✨伴菜有啲烤過嘅蔬菜,例如蘆筍同小番茄,清新得嚟又帶啲焦香,整體配搭好平衡雖然價錢有啲貴,但係質素冇得彈最後飲咗 **Passion Fruit Tea($38/杯)**熱情果茶用咗新鮮嘅熱情果沖製,酸甜味好自然,飲落好清爽,仲有少少果肉喺

一上枱已經聞到好濃郁嘅松露香氣,真係令人食指大動✨🤓😛
松露醬嘅味道都好突出,但唔會搶咗蘑菇嘅鮮味,兩者配合得好好
唯一嘅小缺點係份量唔算好大
兩個人分享可能唔夠喉🤣

**Seared Salmon($218)**
雖然價錢有啲貴,但係質素冇得彈

熱情果茶用咗新鮮嘅熱情果沖製,酸甜味好自然,飲落好清爽,仲有少少果肉喺入面
增加咗口感❤️
飲品唔會太甜,好適合食完Pizza同三文魚之後解膩

總括嚟講,呢間餐廳無論係食物質素、環境定服務都令人滿意,係一間適合慶祝特別日子或者享受慢活晚餐嘅好地方。雖然價錢偏貴,但係質素同體驗都對得住個價錢,值得一試🩷🩷
2025-03-13 152 views
有日收工之後,同個同事想搵間好少少嘅餐廳坐低慢慢嘆,最後揀咗 MANO 🍽️,因為啱啱喺附近,見到評價唔錯就決定試吓~餐牌有中英文對照,但英文版詳細啲📖,建議睇英文會清楚知道埋有咩材料。小食:避風塘雞翼 🍗,但食落去就覺得有啲特別——感覺好似一個外國人試過避風塘之後,憑記憶整出嚟嘅避風塘風格雞翼,但又唔係真·避風塘🤣蒜香味雖然冇中菜咁濃烈,但如果唔當佢係避風塘雞翼,而純粹當一款特色雞翼嚟食,其實外皮幾脆,中間雞肉仲係好嫩滑,口感上係加分嘅!主菜:10安士嘅肉眼扒配忌廉薯蓉🥩,五成熟剛剛好,外層煎到微焦香,肉質嫩滑又多肉汁,一切開肉汁滲出嚟,食落口感幾正😋 最重要係佢嘅薯蓉面係有黑松露,超級無敵香🤩 仲有 蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁長通粉 🍝,個醬汁濃郁,芝士味🧀 同番茄忌廉味🍅 融合得啱啱好,意粉軟硬適中,夠掛汁,每一啖都好滿足。甜品:布朗尼配雪糕 🍫🍨,布朗尼偏甜,配埋香草雪糕一齊食,形成又香又甜又滑嘅口感。如果本身鍾意甜品🍰,應該會幾鍾意呢款,但如果對甜味比較敏感,可能會覺得少少膩~不過作為飯後甜品,算係幾有滿足感!💯兩位吃貨女神(經)食咗6百幾,OT之後都要對自己好啲💼➡️🍷,偶爾都要

小食:

主菜:

甜品

兩位吃貨女神(經)食咗6百幾,OT之後都要對自己好啲💼➡️🍷,偶爾都要食返餐好嘅~
Shelter Chicken Wings
10oz Rib Eye Steak
Crab Meat Penne
Dessert of the Day  (Brownie  with  ice-cream)
2025-03-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Shelter Chicken Wings
10oz Rib Eye Steak
Crab Meat Penne
  • 10oz NZ RIB EYE STEAK
2025-03-12 315 views
好味 #晚餐 分享 ~意大利餐廳朋友知道我鍾意食手工薄餅,之前介紹我這餐廳,到開九龍灣工作完後 ,便特登來牛頭角這餐廳食個晚餐,餐廳是開放廚房,坐位也寬闊,感覺也舒適放鬆。 SEAFOOD~香草白酒煮青口配黑松露薯條(1/2 KG) $268原來是分開上,好吸引,有成十幾隻咁多 青口有香草味和小許海水咸味,肉質很柔軟,這就是新鮮😋黑松露薯條,上枱時已聞到濃郁的松露味,勁香,非常脆口,份量很多HANDMADE PIZZA 10”~四重芝士薄餅 $168本身勁種意食芝士的我,就梗係叫呢個四重芝士,蕃茄醬上滿滿的芝士,和分切了每片薄餅上也是件水牛芝士,食落去幾個層次,鍾意薄餅是薄薄的,不會好厚像食包咁,煙韌的口感,加上濃濃的芝士,特別滿足 🤭加一服務費480/2人觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖
好味 #晚餐 分享 ~意大利餐廳

SEAFOOD
~香草白酒煮青口配黑松露薯條(1/2 KG) $268
原來是分開上,好吸引,有成十幾隻咁多
青口有香草味和小許海水咸味,肉質很柔軟,這就是新鮮😋

HANDMADE PIZZA 10”
~四重芝士薄餅 $168

加一服務費
480/2人
觀塘海濱道77號海濱匯1樓4號舖
2025-03-10 238 views
又去海濱匯搵嘢食🌊今次去試下「Mano」😉.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.香煎三文魚柳配松子仁炒菠菜葉單🐟單點$218💰三文魚柳外皮煎得非常香脆😆魚肉嫩滑且十分Juicy🤤菠菜葉鮮甜🥦用松子仁炒後帶獨特甜味👍🏻.凱撒沙律🥗單點$98💰有火腿🍖生菜🥬麵包粒🍞煙肉粒🥓芝士粉🧀口感豐富😛.自家製甜品🍰單點$78💰朱古力布朗尼配雪糕🍫布朗尼朱古力味香濃,口感濕潤鬆軟😋暖笠笠嘅布朗尼配上雪糕食🍨冷熱交融❄️🔥.Lemonada🍹單點$58💰由檸檬水,乾檸檬🍋薄荷🌿菠蘿沖製而成🍍
又去海濱匯搵嘢食🌊今次去試下「Mano」😉
⚠️此餐廳收取10%服務費💰