2023-01-21 84 views
Something healthy to prepare for the CNY treats coming my way!.⭐️Favourites: Seared Tuna Salad HKD 118.💭Thoughts: They were so generous with the seared tuna, smoked salmon and avocado! Love that toasty sear on the tuna!.😋Recommend? ✅ if in the area 👩🏻‍🍳Food rating: 4/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 3/5
😋Recommend? ✅ if in the area
👩🏻‍🍳Food rating: 4/5
2023-01-21 1922 views
之前行過被佢嘅門口吸引 今次終於入去試下✨Seared tuna salad $116好鍾意食salad bowl 顏色好豐富鮮艷🤩有紅橙粉綠白吞拿魚四邊燒完食落似熱浪薯片隻味🤤有煙三文魚牛油果🥑同埋大量車厘茄 個底係沙律菜 成件事好健康同新鮮 岩哂我✨Penne carbonara $96望落好似鐵板上 但其實唔係🤣雖然無用guanciale整 但長通粉做到al dente😋個汁食落係用蛋黃而唔係用cream 所以無愈食愈滯 輕鬆清哂Drinks menu 有好多選擇由精品咖啡到手工啤到cocktail到紅白酒都有 都幾特別😍我地揀咗 Peppermint tea & Iced dark chocolate~下次試埋咖啡總括一個好cozy 好岩細group人食飯傾偈嘅地方 同埋幾鍾意佢內外都有bar 枱& 好開揚嘅設計 成件事好chill ✨加埋木色+白色嘅裝修好靚😍另外 欣賞佢細細間餐廳但食物個range好大!由all day breakfast到omelette到salad bowl到pasta& main都有~質素都唔錯👍🏼
之前行過被佢嘅門口吸引 今次終於入去試下

總括
一個好cozy 好岩細group人食飯傾偈嘅地方
同埋幾鍾意佢內外都有bar 枱& 好開揚嘅設計
成件事好chill ✨加埋木色+白色嘅裝修好靚😍
另外 欣賞佢細細間餐廳但食物個range好大!
  • Seared Tuna Salad
4 course HKD5285 course HKD568Christmas Menu ⊶Smoked Salmon & Figs Salad三文魚都算fresh 都算中等肥厚 有無花果同蘆筍幾開胃⊶ Stuffed Chicken Roll雞有咬口 陪伴碟脆脆好得意 賣相好靚⊶French Onion Soup勁多洋蔥 好鮮甜 感覺煲咗好耐好入味⊶Grilled Red Prawn Risotto蝦好大隻 飯大粒有咬口 芝士味適中⊶Angel Hair with Blue Mussels平時唔太鍾意食天使麵 但呢到整得好軟滑 好味 茄醬好鮮好開胃 青口有8隻 正⊶Braised Wagyu Beef Cheek with Potato Gratin👍🏻 黏軟 好多跟腱 出面好少食到 potato有驚喜,似cake 呢種法式嘅做法 將書仔設成薄片再加入牛油、芝士、忌廉mix埋 加入係每層薯仔之間就好似千層蛋糕咁 所以識落係好creaming 好香 ⊶Pan Seared Halibut with Hollandaise Sauce魚厚肉香滑 醬汁好夾⊶Classic Apple Cr
4 course HKD528

蝦好大隻 飯大粒有咬口 芝士味適中

⊶Angel Hair with Blue Mussels

魚厚肉香滑 醬汁好夾

⊶Classic Apple Crumble
Apple crumble 嘅topping係由加入蜜糖味嘅細砂糖 俾糖霜粗一啲 做出crumble口感 雪糕希望可以大舊啲就好喇🤭

有音樂有窗口位 幾chill 大家食聖誕大餐可以考慮下喔~

@mansonslot

⬧︎⧫︎ Mansons Lot ⧫︎⬧︎
灣仔汕頭街1-3號地下

味道🌕🌕🌕🌕🌑
環境🌕🌕🌕🌕🌑
服務🌕🌕🌕🌕🌑
Mansions lot位於灣仔汕頭街街尾位置  大街小巷裏頭都隱藏著不少美食小店香港人一向喜歡飲咖啡 咖啡仲係唔少上班族嘅提神好物 連鎖咖啡店以下 其實灣仔隱藏住少嘅高質咖啡小店它們嘅咖啡係澳大利亞獲獎最多嘅咖啡之一 更係澳大利亞最佳濃縮咖啡得主 店舖以走復古風格內裝以以黑搭深啡木系餐桌發及襯白作為配搭燈光黃光為主兼柔和 就像家庭般一樣溫暖 餐廳外嘅鮮藍色蓮蓬為整個外觀多了份新鮮感 店嘅左側是大片的落地玻璃窗 讓店內擁有充足彩光度 店鋪內嘅黑膠唱片機播著輕鬆音樂及牆上放上大量黑膠唱片 整個氣圍超適合聊天 談心平時鐘意到灣仔充滿文化氣息嘅地方ʜᴇᴀ ᴇ.ɢ. ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ ᴀʀᴛ ᴄᴇɴᴛʀᴇ、利東街、畫廊、具文青ꜰᴇᴇʟ的選物店 上星期係灣仔四處逛逛之後 決定吃有很多朋友都推薦過嘅ᴍᴀɴꜱɪᴏɴꜱ ʟᴏᴛ到門口前已被門面嘅外裝吸引 有戶外用膳嘅地方好ᴄʜɪʟʟ嘅樣子!(*¯︶¯*)店鋪坐位不太多 但反而餐物的種類挺多的!佢地嘅主打推介有:ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ / ᴄʀᴇᴘᴇ / ʟᴀꜱᴀɢɴᴀ / 咖啡豆調配手工啤及ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ ꜱʜɪꜱʜᴀ!無論日頭想喝杯
燈光黃光為主兼柔和 就像家庭般一樣溫暖

店鋪坐位不太多 但反而餐物的種類挺多的!佢地嘅主打推介有:ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋꜰᴀꜱᴛ / ᴄʀᴇᴘᴇ / ʟᴀꜱᴀɢɴᴀ / 咖啡豆調配手工啤及ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ ꜱʜɪꜱʜᴀ!無論日頭想喝杯咖啡 夜晚想飲酒作樂也可以!

🐟 ꜱᴇᴀʀᴇᴅ ᴛᴜɴᴀ ꜱᴀʟᴀᴅ 💰108 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10)

本身剩係睇圖個陣以為牛嚟 點知原來係厚切吞拿魚扒 !(◎_◎;)

上到嚟嘅時候見到呑拿魚扒色澤係鮮粉紅 燒得好靚 見到外層燒得金黄微脆沾滿咗七味粉

咬落口吞拿魚扒新鮮 唔係全熟個種

面頭因為沾滿香料

入口帶鹹鹹地帶少少香辣嘅感覺十分香口
香料醃得好入味
(小編試過食其他完全呑拿魚扒係熟晒 所以依個好有驚喜!)

沙律內仲有麵包脆脆及鮮甜小蕃茄+煙三文魚 配料十分豐富!

🥘️ ᴅᴇᴇᴘ ꜰʀɪᴇᴅ ᴘʀᴀᴡɴ ʀᴇᴅ ᴄᴜʀʀʏ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ 💰123 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)

紅咖喱ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ醬汁有浸忌廉香味 帶少少甜味 到吃了多幾啖 辣味就會漸漸出來(不喜辣的人應該也接受到嘅辣)

面頭灑上芝士粉 飯粒有口感冇煮過龍 每粒米都比醬汁包圍住 真係接不停口

配料也很豐好多料 有瓜類及椒類在內 令到食嘅時候唔會太膩

炸蝦大大隻有4條 蝦肉彈牙

🍞 ᴍɪxᴇᴅ ʙᴇʀʀɪᴇꜱ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ ᴡ/ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ 💰68 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)
好吃嘅晚餐 都要用好吃嘅甜品作完結 法式吐司即叫即製 煎至金黃色完全唔燶 唔乾

吐司最上層有雲呢拿雪糕 雪糕勁重雲呢拿味同勁軟滑

每咬一口都嚐到吐司嘅鬆軟及肉桂味

🍵 ᴀʟɪꜱʜᴀɴ ꜰᴏᴜʀ ꜱᴇᴀꜱᴏɴ ᴊᴀᴅᴇ ᴏᴏʟᴏɴɢ ᴛᴇᴀ 💰48
依杯茶係無糖 入口勁香茶香味 檸檬係以檸檬乾代替 非常欣賞 浸夠耐了也不會有浸苦澀味

外觀亦很美

☕️ ɪᴄᴇʙᴇʀɢ (朋友飲)💰68
咖啡好飲 雲呢拿雪糕勁香滑

總結:
地方嘅店鋪冇普通咖啡連鎖店咁大 但ꜱᴛᴀꜰꜰ服務好好👍🏻而且唔係一般打卡咖啡店得樣 野食都好高汁 膳埋充滿人情味 回再二訪♥

✨味道:8.2/10

✨環境:8.5/10

✨消費:~ 💰230/ʜᴇᴀᴅ

📍 ᴍᴀɴꜱɪᴏɴꜱ ʟᴏᴛ
灣仔汕頭街1-3號地下

2023-01-10
$230 (Dinner)
  • seared tuna salad
2023-01-16 110 views
呢間Cafe位於灣仔利東街附近,細細間嘅Cafe & Bar,夜晚去想嘆杯靚啡又得,chill下摸吓酒杯底都得!小店的的骰骰咁,裝修少少vintage西餐廳咁都幾靚,個Menu有超多選擇,由小食到甜品選擇都好多,仲有大量比較健康嘅主食!個人好鍾意佢嘅沙律配搭同埋奄列,都係其他Cafe比較少見,而且都好吸引抵食!------------------------------🐟◖Seared Tuna Salad◗  $116Topping有好多料,有四片椒鹽炙燒吞拿魚,口感厚實偏咸,仲有啲牛油果、三文魚、蕃茄仔同大量沙律菜,色彩好豐富!沙律菜配上油醋,酸酸地咁,清新又開胃,呢個不失為減碳水高蛋白幾好選擇!🍳◖Crab Meat Omelette◗  $98奄列超級大份,好厚實,目測應該有四隻雞蛋嘅份量,仲有啲沙律菜做side!切開個奄列,裏面有少少流心嘅狀態,食落幾軟滑creamy;加上有少少蟹肉同菠菜,帶啲鮮味,口感豐富得黎,味道仲好有層次!☕️◖Piccolo Latte◗  $38用咗佢House Blend嘅咖啡豆,咖啡味好香濃,飲落帶少少苦味,奶泡好滑質地好厚,好飲!🍑◖White
🐟◖Seared Tuna Salad◗  $116

🍳◖Crab Meat Omelette◗  $98

☕️◖Piccolo Latte◗  $38

🍑◖White Peach Charcoal Oolong Tea◗  $44
而家呢杯野係無糖,佢個烏龍茶茶底幾濃,白桃味好出,幾解渴~

🌟Encore指數:9/10
2023-01-12 1478 views
.Mansons Lot今日放工約左朋友睇眼鏡🥰經過開灣仔有間環境幾好,雖然近鬧市但又有d靜靜嘅感覺嘅餐廳!!都好耐無過黎汕頭街搵野食lu,以前有間食acai bowl嘅小店都無左lu,轉左間素食店🥦🥔🥬……….我地2個人👩🏻‍🦰🧑🏻,我簡左Grilled beef salad($106)🥗,朋友簡左Scallop aglio olio($136)🍝我地再簡多樣甜品 - 最近大愛嘅French toast🥰($68)……….Grilled beef salad牛肉🐂半熟剛剛好👍🏻色澤好好,配上沙律醋醬汁🤩呢個沙律嘅所有配菜我都好鍾意🥰麵包粒沾上沙律醋更好味!!仲有牛油果🥑都係我沙律好鍾意嘅配料!!💯呢個沙律我會比💯❤️………..Scallop aglio olio帶點辣辣!! aglio olio係平時屋企經常隨時可以整到嘅🍝餐廳蒜同埋橄欖油份量好適中!! 感覺到d微刺激性的胡椒味👍🏻………French toast質感比較實實的,未係我最鍾意嘅質感,蛋味都小左d,但雲呢拿雪糕嘅配搭好好🤩……….我地簡左2杯飲品:Hot white chocolate & matcha latte出街好小
Mansons Lot
Grilled beef salad
………..
………
French toast
……….
出街好小會見到熱白朱古力🥰一見到就一定要叫黎飲!!!
Matcha latte 抹茶味好重👍🏻
French  toast
Matcha  latte
Hot  white chocolate
2023-01-11
$150 (Dinner)
French  toast
Matcha  latte
Hot  white chocolate
  • Grilled Beef & New Potato Salad
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 未入去已經見到有個小bar枱咁,坐係出面飲杯啡吹下水都幾寫意❤️ 8pm last order 8點前就好埋單啦 9pm close 主打推介All day breakfast / Crepe / Lasagna 🥰 有別其他cafe 特別之處係有唔同手工啤,有exp barista 幫你調配咖啡。另外如果想拿蛋糕🍰黎切係有切餅費 150🌼 WILD MUSHROOM RISOTTO 103🌼 RED WINE BRAISED SHORT RIBS RISOTTO 123依兩碟都好相似,只係一個係菇 🍄一個係ribs 🍖飯就偏軟身,唔中意食硬飯嘅朋友依個岩你😗🌼 PENNE CARBONARA 96比較中意依碟多啲Penne都幾掛汁 ❤️ 又夠creamy 🌼 BARBECUE PORK SPARE RIB WITH GARDEN SALAD 158中意食BBQ Pork就唔好錯過依個啦啲骨🦴都幾易切開 ,夠哂淋🌼 BAKED SALMON FILLET WITH CREAMED SPINACH 188幾中意食依個salmon fillet 三文魚唔會好鞋身

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

另外如果想拿蛋糕🍰黎切係有切餅費 150

🌼 WILD MUSHROOM RISOTTO 103

依兩碟都好相似,只係一個係菇 🍄一個係ribs 🍖
飯就偏軟身,唔中意食硬飯嘅朋友依個岩你😗

🌼 PENNE CARBONARA 96

比較中意依碟多啲
Penne都幾掛汁 ❤️ 又夠creamy

中意食BBQ Pork就唔好錯過依個啦
啲骨🦴都幾易切開 ,夠哂淋

幾中意食依個salmon fillet 三文魚唔會好鞋身😎
Creamed spinach 好好食😋
真係夠哂cream 同無咩波菜個浸刺激嘅味

然後每人就叫咗杯野飲

🌼 Espresso Tonic 60
有粒橙增加下個酸味,I like it 👍🏻
🌼 White Chocolate 55
好甜😂
🌼 Matcha Latte 55
🌼 White Peach Charcoal Oolong 44
🌼 Alishan Four Season Jade Oolong Tea 48
其他都正正常常

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

@mansonslot

Mansons Lot Coffee House

📍 1, Ground Floor, 3 Swatow St , Wan Chai

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🔎 #cass_wanchai
🔎#cass_灣仔
🔎#cass_cafe
🔎#eatwccinhk
2023-01-12 67 views
星期一放假 去開灣仔個頭。突然好想食all day breakfast, 咁就上網搵到呢間cafe….由利東街行過去都好方便。 佢接近街尾位置…沿途行過發現條街有間拉面舖排長龍。等我下次去試下先🤭Anyway, 講返正題先。 我到達大概1:00 但都馬上有位 店內裝修都好歐洲法國cafe feel. 但坐低左之後發現佢對面個間裝修仲靚 直情係少女打卡好去處Anyway 講返今次間餐廳先😂我坐低睇完餐牌 發現佢得lunch menu 細問之下 原來平日lunch hour 冇all day breakfast 咁我就唯有揀menu 上面最接近嫁啦 最後揀左個蟹肉菠菜奄列拼沙律及多士 加38 蚊多個餐湯同飲品等左10 分鐘左右上菜, 份量都幾大碟,但賣相就一般 未食都知佢係鞋颯颯既蛋….你幻想一碟中菜 變左西式擺盤。隔離兩鄰塊多士連小小小牛油都唔比Pat 我 略嚴冇咩heart主菜就已經唔洗講。下次唔會再叫 但佢既flat white , 煙三文魚天使面 同磨菇湯係ok既。唔係好好好好食 但如果附近返工食到一餐咁既lunch 都會滿足既😂**人手不足 但feel 到係一班熱血後生仔夾份開
由利東街行過去都好方便。 佢接近街尾位置…
沿途行過發現條街有間拉面舖排長龍。等我下次去試下先🤭
Anyway 講返今次間餐廳先😂
我坐低睇完餐牌 發現佢得lunch menu
咁我就唯有揀menu 上面最接近嫁啦
主菜就已經唔洗講。下次唔會再叫

**人手不足 但feel 到係一班熱血後生仔夾份開
樓面 咖啡師 廚房 清一色後生仔
磨菇湯
菠菜蟹肉奄列
磨菇湯
週末放假,去左遠少少既港島行下。以前係灣仔返工,知道依邊多野食,所以搵左間cafe,放鬆一下。之前聽同事講,依間CAFE既手工咖啡同手工啤都好出名,今次就趁機會試下先。入到去氣氛感覺好chill,環境幾舒服,散發著文藝氣色,人唔算太多,可以慢慢坐,放鬆心情。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹Grilled Beef & New Potato Salad $98平時都好少食沙律既我,都覺得呢款沙律好吸引!除左賣相五彩繽紛外,佢既味道都相當唔錯。材料好豐富,有蕃茄仔、沙律菜、薯仔粒、麵包粒、牛油果同烤牛肉。牛肉大約五成熟,外層烤得香,內裡呈粉嫩色。食材都非常新鮮,配埋清新無比既柚子汁,無論係味道同口感都好有層次感,真係一個健康又好味之選!!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹Soft-shell Crab Cream Risotto $118 作為軟殼蟹控,黎到有軟殼蟹,諗都唔洗諗就揀左依個Soft-shell Crab Cream Risotto。佢既炸軟殼蟹炸得外脆內軟,脆得黎仲食到蟹肉😋 意大利飯夠creamy 但又唔會太膩,飯粒軟硬度適中,仲有忌廉既香味😙🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹White Peach Cha

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

呢杯白桃炭燒烏龍茶用左Dried Peach, Organic Green Tea, Charcoal Oolong 散發淡淡嘅茶香同白桃香。

Rose Latte🌹 $57
聞落去有淡淡既玫瑰花香味,但又唔會搶左咖啡既香味☕️ 咖啡飲落好香醇。依隻手工啤加左Lemon-rids🍋 Pineneedles 🌱Jasmine Flowers 🌼,飲落好重花香味同果味,好順滑易入口,好適合chill住黎飲。👍🏻👍🏻

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

總結︰環境好好,設計別具心思,用左黑膠唱片同油畫做裝飾,好適合黎放鬆一下同埋打卡。食物都好精緻,味道亦做得唔錯。經開灣仔既朋友可以黎試下,值得一試。
  • Soft-shell Crab Cream Risotto
今晚在灣仔演藝學院睇show,睇show前約了朋友在利東街附近chill下吃early dinner。在角落找到了這間挺別緻的小店下午五時半,過了tea time又未到晚市,所以很清靜,可以靜靜跟朋友聊聊天。我點的牛肉千層麵賣相很吸引,份量相當大亦非常足料,(兩個女生也夠食)滿滿的牛肉,大大的滿足感。旁邊的沙律配上油醋汁很醒胃,亦中和了千層麵的油膩感,整體很不錯。朋友點的三文魚蕃茄意粉份量也是相當多,煙三文魚份量亦慷慨,蕃茄醬汁的酸味和甜味平衝恰到好處,味道很好。ROOBIOS TEA這個南非博士茶是帶有陣陣香草味的紅茶,味道頗特別,這個天氣喝熱茶很舒服。ICE ROSE LATTE朋友大讚這個rose latte,玫瑰、牛奶和香濃的咖啡味三者完美地融和在一起。CLASSIC LEMON TART他們的甜品也有不少選擇,我們也忍不住點了檸檬撻來試試。擺盤頗有心思,清新的檸檬味為這頓豐富的early dinner 劃上完美句號。他們下午茶時段有甜品套餐,$78 包一杯飲品和一款甜品,非常抵食。下次想吃甜品,chill一下絕對要再來。

在角落找到了這間挺別緻的小店

ROOBIOS TEA

ICE ROSE LATTE

CLASSIC LEMON TART

2023-01-04 58 views
✨灣仔隱世高質cafe✨ #mayfoodie_wanchai琴日同朋友嚟到呢間餐廳慶祝自己生日🤣🎂 估唔到喺灣仔可以搵到呢種隱世高級Cafe👍👍——- 環境方面 ——Rating: 7 out of 10餐廳位於灣仔汕頭街旺中帶靜嘅區域入面, 裝修簡約🤍有一個大窗可以睇到窗外嘅街頭風景, 幾chill 👍 唯一嘅唔好地方就係餐廳太早閂門…. 9:00pm 就閂門了🥲 所以最後連切蛋糕嘅時間都沒有🙈——- 食物方面 ——-(1) Mushroom Risotto🍚- Rating: 7 out of 10 白飯加入蘑菇醬汁之後味道濃郁, 咬落去好有口感👍(2) BBQ pork with Garden Sala- Rating: 7.5 out of 10 餐廳製作嘅呢一碟BBQ pork醃製得唔錯, 喺醬汁嘅配合之下,味道加咗唔少分😋😋(3) Penne Carbonara 🍝 - Rating: 6.5 out of 10Carbonara 一般, 味道唔太突出🙈(4 ) Baked Salmon Fillet with Creamed Spinach - Rating: 8 ou
✨灣仔隱世高質cafe✨
#mayfoodie_wanchai

——- 環境方面 ——
Rating: 7 out of 10
餐廳位於灣仔汕頭街旺中帶靜嘅區域入面, 裝修簡約🤍
有一個大窗可以睇到窗外嘅街頭風景, 幾chill 👍

——- 食物方面 ——-

白飯加入蘑菇醬汁之後味道濃郁, 咬落去好有口感👍

Carbonara 一般, 味道唔太突出🙈

(4 ) Baked Salmon Fillet with Creamed Spinach - Rating: 8 out of 10
三文魚唔係好鞋身, 咬落去有口感👍👍

嘢飲方面… 嗌咗佢哋嘅White Chocolate 😋🥛
由於好少餐廳會有白朱古力奶飲, 我覺得好特別, 白朱古力嘅味道亦都好滑好濃郁👍👍
另外, 朋友們亦都嗌咗 White Peach Charcoal Oolong, Expresso Tonic 同 Matcha Latte✨
2023-01-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2023-01-04 40 views
呢間Cafe係汕頭街尾,位置寧靜~8:00last order 9:00就閂門~如果dinner 要早少少食~🍄 Wild Mushroom Risotto $103Risotto 飯質軟糯,整體感覺creamy☺️ 大啡菇份量算慷慨~除咗切碎燴入risotto 外,上面仲有原粒切半嘅大啡菇😚🐮Red Wine Braised Short Rib Risotto $123Short rib 以🍷紅酒煮過,肉質柔嫩,risotto 飯質同樣軟糯!!!✨Penna Carbonara $96每一條長通粉都被醬汁包裹住,口感al dente,煮嘅火喉啱啱好,配合埋🥓煙肉和🧀芝士,十分夾~好欣賞佢每一碟都有🌱火箭菜,平衡返一下👍🏼🐷Barbecue Pork Spare Rib with Garden Salad $158豬肋骨十分十分入味,每一啖都充滿barbecue sauce😂 配🥗Garden salad 真的很好,食咁多肉要啲菜balance 返❤️🐟Baked Salmon Fillet with Creamed Spinach $188三文魚魚皮煎得香脆,魚油香十足✨下面墊底嘅菠菜

🍄 Wild Mushroom Risotto $103

✨Penna Carbonara $96

三文魚魚皮煎得香脆,魚油香十足✨下面墊底嘅菠菜十分creamy又嫩滑🌟

☕️Tonic Espresso Bomb $60
好特別🌟比你自己加espresso 落tonic water到~另外仲有一小塊橙😂 整體感覺酸酸甜甜苦苦(杯上沾滿糖),算係飲過數一數二好飲嘅expresso tonic 🌟

🍹
🍹Alishan Four SeasonJade Oolong Tea $48
茶底不錯,不會過濃或過淡,亦十分解渴~

🍑White Peach Charcoal Oolong $44
好清新解渴,又有淡淡白桃味~

🍫White chocolate -large $55
白朱古力飲品好似好少地方提供,口味不算十分濃郁,但就比想像中冇咁甜

🍵Matcha Latte (change to oat milk) $45
抹茶味不算十分濃郁,亦不會太多甜~

環境:4/5
設有梳化座位,二人枱和bar 枱,就算一個人黎relax 下都唔會尷尬😂

服務:4/5
店員幾勤快,收碟速度迅速~

食物:4/5
推介Wild Mushroom Risotto,Penna Carbonara & Tonic Espresso Bomb🌟

Revisit: Yes for Tonic Espresso Bomb!!
  • Wild Mushroom Risotto
  • Tonic Espresso Bomb
  • Penna Carbonara
2022-12-31 53 views
相關食物:Fish & Chips; Avocado & Prawn Omelette; 手工啤之前有個鐘意飲咖啡嘅朋友介紹我嚟呢間coffee shop,一直未有機會試但最近終於嚟試咗!呢間cafe 個位置都幾隱蔽,唔係大街,平日如果唔係搵特別地方都唔會無端端入去,但今晚就係專登嚟食,cafe 內唔多位,細細地但氣氛幾chill同坐得都算舒服又唔嘈,幾啱三五知己嚟傾計食飯食物方面,今晚叫咗個avocado prawn omelette $98 同fish and chips $103, omelette覺得還好,fish and chips 魚味道可以,唔重雪藏味,份量充足同價錢合理飲品方面,叫咗Heroes Si 'L' Dan IPA(Flavor: pine, citrus)$78 同Heroes Hangry Donut American Wheat(Flavor: raspberries, grapefruit, hibiscus)$78, 味道正正常常,本地手工啤,其實唔多cafe 有手工啤所以呢方面幾有特色!總括嚟講,Mansons Lot 價錢幾合理,份量可以,環境氣

Avocado  &  prawn

Fish  &  chips

手工啤

總括嚟講,Mansons Lot 價錢幾合理,份量可以,環境氣氛okay夠靜又唔算貴,我覺得係值得推介

P.S. 本人已回訪兩次

2022-12-29
$180 (Dinner)
2022-12-30 286 views
聖誕節去咗呢間隱世咖啡店☕️裝修以暗黑風格路線, 牆上掛咗唔少黑膠唱片📀與利東街一街之隔, 熱鬧中帶點寧靜, 食完仲可以去影燈飾!▫️Grilled beef & new potato salad ($98)配料豐富有: 燒牛肉, 牛油果, 麵包粒, 車厘茄同新薯🥗牛肉大約有七成熟, 煎得好焦香牛味好濃而有咬口🤤麵包粒香脆忍唔住一啖接一啖☺️而其他配料都非常新鮮, 再淋上日本柚子醋酸酸甜甜好開胃🥰整個份量好大, 飽肚十足, 色彩繽紛又健康值得推介✅

配料豐富有: 燒牛肉, 牛油果, 麵包粒, 車厘茄同新薯🥗
牛肉大約有七成熟, 煎得好焦香牛味好濃而有咬口🤤
整個份量好大, 飽肚十足, 色彩繽紛又健康值得推介✅
2022-12-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Celebration
Christmas
2022-12-29 47 views
🏠今日因為要去training,所以放工就同同事專登過海黎灣仔上堂,見未夠鐘,又咁啱俾我見到Mansons Lot呢間咖啡店,於是便諗住黎過快閃嘅early dinner。Mansons Lot位於灣仔五金舖街內,主打特色咖啡,All Day Breakfast、Crepe 、意粉及小食等。食物方面我哋就叫左1️⃣Tonic Espresso Bomb2️⃣House Floral Ice Tea3️⃣Spaghetti Bolognese4️⃣Avocado Deluxe💬 整體上食物嘅質數同選擇嘅款式都幾多。特別推介Tonic Espresso Bomb,唔單止好飲,賣相亦相當出色。適合Lunch嘅時間或者工作過後黎飲杯咖啡放鬆下。

食物方面我哋就叫左
1️⃣Tonic Espresso Bomb