2024-03-01 492 views
港🇭🇰式點心我和先生都很喜愛吃,今日與先生路過觀塘,便到朋友推介的這間餐廳試吓!餐廳老闆很熱情❤️‍🔥見我們坐好,便過來介紹餐廳的招牌菜式。跟據老闆的介紹,我們揀選了些包點。。小食和涼拌。試試黑醋鮮秋葵😗黑醋味濃,秋葵脆口甘甜。隨後包點和點心送上😋蟹子燒賣皇☺️使用新鮮切肉,口感細滑輕彈,香濃富層次,質感細緻軟滑,加入適量蟹籽令味道具代表性。㊙️黑金流沙包以竹炭粉添加於外皮,再刷上金粉。圓胖飽滿的黑金色澤。❗️外皮鬆軟,內餡有鹹蛋黃及流沙奶香的結合,甜而不膩!㊙️回味蘑菇包高顏值的蘑菇造型,外皮口感鬆軟❗️甜絲絲紅豆內餡,可口香甜😋㊙️七味脆皮豆腐粒廚師切得剛剛好,一口一粒豆腐㊙️豆腐外脆內軟,椒鹽味豐富,口感腍及滑,非常好味!第一次食這麼可口的椒鹽七味豆腐!🈵整體點心水準滿分,份量十足!最重要價錢十分親民!

跟據老闆的介紹,我們揀選了些包點。。小食和涼拌。

試試黑醋鮮秋葵😗黑醋味濃,秋葵脆口甘甜。

隨後包點和點心送上😋

㊙️黑金流沙包
以竹炭粉添加於外皮,再刷上金粉。
圓胖飽滿的黑金色澤。
❗️外皮鬆軟,內餡有鹹蛋黃及流沙奶香的結合,甜而不膩!

㊙️回味蘑菇包

㊙️七味脆皮豆腐粒
廚師切得剛剛好,一口一粒豆腐㊙️
豆腐外脆內軟,椒鹽味豐富,口感腍及滑,非常好味!
第一次食這麼可口的椒鹽七味豆腐!

🈵整體點心水準滿分,份量十足!最重要價錢十分親民!
✴️150分鐘厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋✴️✨成日係屋企食都食到厭啦✨終於可以出街食,今次好特別,就係食觀塘既緣味小聚,今晚就係食厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋,今晚就同班好朋友係度食啦⚡️食完就可以快快返屋企啦🌈呢度有除咗海鮮鍋,仲有肥牛、豬肉,丸子同各種菜🌤️價錢都好合理,平民價錢⛅️味道好好,呢個主題既厚肉龍蝦同名一樣,好強龍蝦肉,入面既肉質都好鮮味,其他海鮮種類都好豐富,我地食得好滿足💮黑金流沙包(*≧ω≦)食咁多海鮮,可以食其他款式,叫了一個黑金流沙包,咬入去之後,裡面既流沙醬多到流心一樣,爆晒出來,好好食💮澳洲M5和牛 (*≧ω≦)牛肉味好香濃,入口即溶,係用澳洲既M5,質素比一般肥牛好好,肉質好鮮嫩,個個都話好食💮西班牙黑毛豬 (*≧ω≦)與平時一般既豬肉有分別,呢個肉質好好,同時又唔會太油,而且好香,都係入口即溶,特別豬味比較濃郁明顯
✴️150分鐘厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋✴️

2024-02-23 430 views
收工同同事去左間蒸氣鍋為特色的餐廳。店員推薦我哋食150min厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋😍我哋都迫不及待地想試一試。係食蒸鍋之前,我們叫左個黑金流沙包,外皮黑文文,一啖咬落去爆醬💥,流沙餡料濃郁香甜,口感豐富🚀主菜登場啦~海鮮蒸氣鍋‼️我哋還點了一啲配菜,如九記牛丸和炸魚皮🫶🏻九記牛丸鮮嫩彈牙,滋味十足。炸魚皮🐟則外脆內嫩,香氣四溢,讓人忍不住一口接一口。重點緊係是厚切龍蝦🦞,肉質鮮嫩多汁,入口即化😋散發出濃郁的海鮮香氣。大鮑魚肉質彈牙,鮮甜可口,隻隻都大過我隻手✋大海蝦🦐則肉質鮮美,口感鮮嫩😻不僅味道鮮美,而且份量十足,食到我肚凸凸🤰🏻哩餐真係好正又美味✅我同同事都十分滿意👍🏻絕對是一個值得推薦的聚餐地點👏🏻

2024-02-20 303 views
💓💓呢排食咗「緣味小聚」既餐廳,裡面有好多特式點心,跟男友一齊食,都叫了好多點心,其中有幾款個人覺得比較吸引同特別推薦:💖緣味鮮蝦餃皇💖……..呢個蝦餃皇係招牌菜之一,每粒餃子都包著新鮮多汁既蝦肉,一啖咬落去,成個口都充滿著蝦餃既鮮味,餃子皮薄有彈性,完美地展現師父既技術同用心製作💖回味蘑菇包💖……….呢一份回味磨菇包既包好柔軟,內餡係新鮮既磨菇同其他香料炒製而成,口感豐富味道濃郁,每一啖都有天然既磨菇味道,好食到不知不覺已經食晒💖脆香蔥油餅💖…….一份熱辣辣嘅脆香蔥油餅,猶如朝陽噴薄欲出🌞,喚醒人嘅味蕾。想像下啲蔥油餅嘅外表金黃誘人😍,配上蔥花點綴,色香味俱全,就連空氣都彷彿充滿咗温暖🌈。嗌一口嘅時候,酥脆嘅聲音🎶同埋嗞嗞作響嘅油份,形成一種音樂,啲咋口酥脆嘅質感,好似在舌尖起舞💃。而且,當口中嘅餅皮同蔥香混合之後,就好像迸發咗味覺嘅鞭炮🎆,令人回味無窮。放眼望去,啲蔥油餅就似一件藝術品🖼,喺簡單中見精緻,喺平實中藏匿着不簡單,呢一瞬間,絕對係純粹嘅享受。蔥油餅嘅香,似乎有種神奇嘅力量,能夠將辛勞疲倦嘅心靈撫平😌,帶來一種簡單而真摯嘅幸福感。無需繁複裝飾,無需複雜調味,一份好嘅蔥油餅
無需繁複裝飾,無需複雜調味,一份好嘅蔥油餅🥞,就能夠直擊心靈深處,唤起內心深層嘅滿足。每當嗅到隨風飄來嘅蔥油餅香👃,總會不自覺地被吸引,期待著那份美妙嘅味覺體驗。蔥油餅,不單單只係一份食物,更係一種情懷,一種讓人忍不住一再追尋嘅味道🔍。
💖七味脆皮豆腐粒💖……..呢道菜係以豆腐為主,外層都炸得好香脆,入面則是有嫩滑既口感,強烈清新豆腐味道配上七味調味料,帶上微微辣感,食得停不下來
2024-02-19 164 views
觀塘都有緣味小聚,呢間餐廳做緊蒸氣海鮮火鍋放題,完全係目不暇給!成個餐重點當然就係蒸氣海鮮,一個盛盤有勁多時令海鮮,厚肉龍蝦,扇貝,鮑魚,生蠔,大蜆,海蝦,勁之豐富,新鮮海鮮,蒸完出黎啲精華完全保留🤭龍蝦厚肉得黎仲要有膏,金黃蝦膏真係望到都流晒口水,蝦肉爽甜鮮嫩,全部海鮮都好正呀🤩另外其他任食既有小食點心火鍋配料,點心即叫即蒸,好似牛肉球咁就爽彈濃味,小食好似拍青瓜同酸蘿蔔都夠晒開胃,份量適中,真係好豐富!
2024-02-16 142 views
這次媽咪話想試下牛頭角嘅緣味小聚,一推門就嗅到香氣飄散在空氣中,讓人食指大動🥳我們先點左一份緣味鮮蝦餃皇🦐餃子皮薄透亮,包住鮮嫩多汁嘅蝦仁,一口咬下去,鮮蝦嘅甜美滋味係口中散發開來,令人回味無窮🆙接著來係密汁叉燒包♨️外皮鬆軟,內餡多汁嘅叉燒,吃起來帶著濃郁的豉油香氣,咬下去的瞬間,汁液直接爆發💥我們仲試咗蟲草花滑雞蒸飯,用籠仔蒸😻一碟滑嫩的雞肉搭配香氣四溢的蟲草花,雞肉鮮嫩多汁,蟲草花的香味更加突出🤩最後,品嚐咗酸辣脆蘿蔔,蘿蔔切得十分薄片,口感極爽脆,搭配著酸辣的調味醬,讓人胃口大開😋
2024-02-16 125 views
七味脆皮豆腐粒豆腐粒炸得好脆,豆腐係外脆內軟!會一口接住一口食,再加上表面嘅七味粉,好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)一吃難忘小籠包小籠包比想像中更好食,因為入面既汁都有好多,會有少爆汁😚皮都唔會太厚,但建議要快食,涷咗會硬咗同冇咁多汁~黑金流沙包個人係比較黑金流沙包,影相又靚啲!感覺味道都係好食啲,中間流沙都真係好流心٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蟹子燒賣皇燒賣就正正常常啦~饀料都係好足夠,口感好豐富😀蜜汁叉燒包叉燒包口感好軟熟,叉燒饀料甜甜地!果然飲茶就係要食叉燒包同流沙包😚真係大滿足!蟲草花滑雞蒸飯蟲草花滑雞蒸飯真係一個好正嘅食物🥘,每一啖食落去都好有滋味。蟲草花嘅甘香🌸同埋雞肉嘅鮮味🍗係咁融合埋一齊,令到成碟嘢食香氣撲鼻,真係食指大動👍🏻。除咗味道好之外,蟲草花滑雞蒸飯仲好有營養,可以補氣養身💪🏻,食咗之後令人精神抖擻。蒸飯嘅米仲好軟熟,啖啖都爽口彈牙,真係好難得嘅好味道😋。蟲草花滑雞蒸飯嘅顏色🌈都好吸引,蟲草花嘅紅同埋雞肉嘅嫩黃色交織埋一齊,令到成碟嘢食睇落去都覺得好高貴,好有質感👑。總括嚟講,蟲草花滑雞蒸飯係一個好味、好靚、好營養嘅菜式,係絕對唔容易錯過嘅美食😍。
七味脆皮豆腐粒

一吃難忘小籠包

黑金流沙包

蟹子燒賣皇
燒賣就正正常常啦~饀料都係好足夠,口感好豐富😀

蜜汁叉燒包

蟲草花滑雞蒸飯
前晚閨蜜約咗我一齊去同我去左食緣味小聚,今次我哋去咗觀塘分店🥰地點位置好方便,好快就搵到間舖👍🏻今晚食咗個好邪惡嘅150 min「 厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋」!咁吸引嘅套餐當然要食主打嘅海鮮,除咗有「大大嚿口肉嘅龍蝦」,仲有各款唔同嘅海鮮都好新鮮,好欣賞呢間餐廳用嘅食材好嚴格,每一款海鮮都係高質,出產地都各有不同,自己好鍾意食「游水生蝦、韓國鮑魚、蘇格蘭蟶子王」等等。佢哋呢度嘅「炸魚皮」都係任食,出奇地炸得好香脆,好食過喺出面嘅好多。肉質方面,呢兩款「澳洲M5和牛、安格斯靚肥牛」都好吸引,和牛厚薄適中,食落有陣陣和牛香味!安格斯靚肥牛脂肪比例剛剛好,肉汁方面兩款都好豐富,確實係有質素嘅牛肉。
今晚食咗個好邪惡嘅150 min「 厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋」!
2024-02-05 326 views
原先諗住一家人開心食飯,點知當晚上到去20樓坐好後,又要我哋轉落19樓, 當我哋出示訂購嘅飲食券時(150分鐘厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋)又話我哋訂購嘅餐冇海鮮,其後又話有,好混亂 。環境方面,坐位下有一大堆電線, 而晚飯時亦冇紙巾提供,要收費才有,當我哋食咗四款海鮮(鮑魚,龍蝦,蠔,扇貝)就話已經食完海鮮喇,其後我哋發現俾少咗我哋,先俾番;之後轉火鍋但個蕃茄薯仔湯底冇味而打邊爐嘅食材亦好一般,點心蝦餃稍為出色!
2024-02-04
Type of Meal
Dinner
2024-02-01 225 views
🌸聽聞屋企附近有間唔錯既口水雞,消費券仲未用完,所以可以去消費下。所以放假就要過去試下特色點心。🌸🌼我最鍾意就係酸辣脆蘿蔔/////,味道酸辣開胃,口感脆爽,給人帶來了豐富的風味體驗。脆蘿蔔富含維生素C和膳食纖維,有助於促進消化和增強免疫力。食左好多。🌼🌹 金珠鹹水角/////黑金流沙包/////它的外表呈現出黑色的外皮,內部包裹著黃色的流沙餡。流沙餡由奶油和鹹蛋黃製成,口感綿軟細膩,味道香甜。🌼🌹🌼🌹川味口水雞/////雞肉切成塊狀,配以香辣的調味汁和蒜末。川味口水雞的味道麻辣鮮香,給人一種刺激的感覺。🌷加上餐廳選用高質既新鮮食材,味道都好好,對得住個價錢,今晚簡直系大滿足!😝
金珠鹹水角/////

同老公一齊去咗食150 min 海鮮蒸鍋,唔單只只有海鮮的,有打邊爐放題,多款點心放題(^O^)首先就係食咗海鮮先,店員會拎晒海鮮出來再蒸熟黎食(´・ω・`)海鮮包含了龍蝦,蝦,蜆,鮑魚,聖子等等,海鮮質素就不過不失啦~食完海鮮後就可以打邊爐了,唔係出去任拎食物而食手機order食(*ˉ︶ˉ*)我地叫咗澳洲m5和牛同安格斯肥牛都叫齊哂,兩隻牛都是不錯的,都唔會老。還有叫咗一大堆丸都係日常會食到嘅丸類同腸仔,蔬菜方面都多嘅,都算新鮮的(。・ω・。)中間都叫咗好多唔同小食同點心,就講我地都滿意嘅小食同點心各一。點心係一吃難忘小籠包,小籠包入面都會爆汁加上好熱所以好正~\(≧▽≦)/~小食就係川味口水雞,雞肉Q彈又嫩口嘅感覺🍗,真係口水都係搶第一個流出嚟㊗️。雞肉被麻辣香料醃製得剛剛好,入口即溶,呢種感覺真係嗒嗒🔥。配上啲獨特嘅紅油辣椒🌶️,仲有蔥花,花生,芝麻等等嘅配料,就更加完美。雞皮爽滑,啖啖肉,味道鮮美得嚟唔膩👍🏻。真係難以抗拒!川味口水雞歷久彌新🤤,無論你幾時食都一樣滿足到你嘅味蕾🌟
2024-01-30 156 views
💙前排成日打邊爐又食西餐,想食下其他新意思,最近都係觀塘做嘢,❤️見到呢間有得食厚肉龍蝦海鮮蒸氣鍋,專程來食一次,呢度好易搵,門口既大廈都好明顯,係屬於樓上舖,呢度店員好親切,落單之後唔需要等太耐💙川味口水雞🩷呢碟川味口水雞🐔真係夠晒水準,鮮嫩雞肉經過時間,滋味全吸收晒入肉入面,夾埋特製嘅辣醬,辣得嚟又唔會過火,完美地刺激晒味蕾。辣醬用嘅是正宗四川辣椒🌶,足夠嘅麻辣感同深厚嘅香氣,令人一試難忘。雞肉之上撒滿咗蔥花🌿,增加咗一股清新感,跟埋那濃郁辣油相映成趣,視覺上已經攞滿分。每一啖口水雞,都感受到紮紮實實嘅肉質與醬料嘅結合,甜中帶辣,微麻而不膩口😋,完美融和了各種口味。食落去滑溜溜,而且雞肉透徹入味,真係夠晒過癮!特別值得一讚嘅係,即使辣椒醬勁辣,但係醬汁嘅香氣同雞肉嘅鮮美,都絲毫無被蓋過,真正做到辣而不燥,香而不膩👍。總括嚟講,呢個菜🍽絕對係川菜中嘅經典之作,如果你鍾意啲挑戰味蕾嘅菜式,熱愛四川菜嘅辣同麻味,咁口水雞絕對係你嘅首選🥇。仲等咩,快啲黎試下呢個令人口水直流,名不虛傳嘅川味口水雞啦!🤤🌶🐔🌿👍🍽🥇😋古法馬拉糕🩷品嚐咗一款古法馬拉糕🍰,真係一個字,正!首先馬拉糕外表金黃誘人,色
川味口水雞🩷
古法馬拉糕🩷
品嚐咗一款古法馬拉糕🍰,真係一個字,正!首先馬拉糕外表金黃誘人,色澤均勻,一睇就知係師傅用心蒸製👨‍🍳。輕輕壓住表面,有彈性得嚟唔會過於軟綿,每一塊都係香濃而唔膩口。一啖咬落去,蜂巢般嘅綿密氣孔彈牙得嚟又保留住濕潤感,令人一啖接一啖🍯。當中微微嘅甜味,係嚟自傳統製法,完美平衡糖分和麵粉嘅比例,個糕體唔僅保留住麵糰原有嘅清香,仲有淡淡嘅米酒香氣🌾,非常獨特。咬落去嗰刻,搭配一啖熱茗☕,簡直係消閒下午嘅最佳配搭。呢款馬拉糕不論外型或口感都做到盡善盡美,完美詮釋咗古法糕點嘅精髓👍。而且今次食嘅馬拉糕,冇加入任何人造色素或防腐劑,食落去心裡面都舒服💯,俾人一種回到基本嘅純樸感受。啱哂想追尋傳統風味,又關注健康嘅你。下次再帶啲朋友嚟,分享呢份古早味嘅美好😊,相信佢哋都會喜歡嘅!🎉
午餐肉🩷
呢個配搭都唔錯,❤️蒸鍋最好就係乜都蒸得,呢度既午餐肉好厚,味道好好
海鮮🩷
來食蒸鍋當然要食招牌既海鮮,佢既龍蝦超大隻好好食,仲有鮑魚、蝦、海蝦、扇貝、蜆、生蠔,全部都好好食,好新鮮,有時食下都很不錯 ❤️
2024-01-29 136 views
哇!一入嚟見裝修好雅致,的確好適🈴️一家大細。睇完餐牌之後我哋叫咗幾樣食物👇🏻👇🏻點心系列:蟹子燒賣皇👈🏻大大粒漲卜卜賣相靚仔,加埋燒賣皮口感帶點彈牙。👉🏻金珠鹹水角角皮黏韌微甜,餡料鹹香,滋味十足香噴噴!鮮香惹味!🤩🤩蒜香開邊大蝦蒸飯大蝦開邊,再連蒜蓉一起蒸。難難呀!單是賣相和香氣,經已可以食指大動!😙店員再即場灑上豉油,我不客氣了!黑醋鮮秋葵😋黑醋更香,無懈可擊的味道。我們這一家,今餐吃得很滿足!10分推介美味港式茶樓點心和大蝦蒸飯🥧😗
哇!一入嚟見裝修好雅致,的確好適🈴️一家大細。
睇完餐牌之後我哋叫咗幾樣食物👇🏻👇🏻
點心系列:蟹子燒賣皇👈🏻
大大粒漲卜卜賣相靚仔,加埋燒賣皮口感帶點彈牙。
👉🏻金珠鹹水角
角皮黏韌微甜,餡料鹹香,滋味十足
香噴噴!鮮香惹味!
🤩🤩蒜香開邊大蝦蒸飯
大蝦開邊,再連蒜蓉一起蒸。
難難呀!單是賣相和香氣,經已可以食指大動!
😙店員再即場灑上豉油,我不客氣了!
黑醋鮮秋葵😋黑醋更香,無懈可擊的味道。

2024-01-22 229 views
係WhatsApp’s book左9pm 店家講明收11pm(雖然OpenRice係寫12am,但都明白飲食業係會提早last order方便收野)咁都唔緊要 已經提早左到 大約8:45pm左右已經開始用膳 一坐低就問你揀邊個套餐 好正常 到開始食就。。。啲海鮮蒸完一輪就好快落下一輪 最後都唔係好知自己食左啲咩 有個啊姐一直催我地 到打邊爐 我地一落完野個啊姐下一秒已經收走隻碟 講真我地食野速度已經算好快 但個啊姐都係咁趕收工咁最後我地就算係最遲入座嘅但都同其他枱同時走另外講返野食海鮮普通火鍋配料普通得黎又少選擇唯一係點心比較出色 蝦餃大大隻 而且啲蝦都好多 不過皮就厚啲 燒賣好食 小籠包就有時有湯 有時冇
啲海鮮蒸完一輪就好快落下一輪 最後都唔係好知自己食左啲咩
最後我地就算係最遲入座嘅但都同其他枱同時走
另外講返野食
海鮮普通
火鍋配料普通得黎又少選擇

2024-01-19 205 views
終於到暑假喇,難得到Sem break想搵地方同同學仔去👛食好西開心下,同時間又可以chill下👛,就選左呢間緣味小聚,因為可以一次過坐好多人!主打:👓🕶️1) 150 min 海鮮蒸鍋,2) 各式特色點心3)全部新鮮出爐《海鮮蒸鍋》💼,好多海鮮:鮑魚,蝦,生蠔,龍蝦全部都好新鮮好多汁,好嫩好解膩。🎒今日去咗一間好出名嘅餐廳食飯🍽️,而家就同大家分享下其中兩款特色小菜嘅食評啦!首先就係佢哋嘅蟹子燒賣皇🦀,一入口就覺得個皮好滑,蟹子🦀又夠味,入面入面隱藏住嘅爽口韮菜仲為佢增添咗幾分清新嘅感覺,一啖咬落去爆漿嘅湯汁同蟹肉嘅鮮味令人回味無窮😋。再嚟就係佢哋嘅炸魚皮🐟,呢個可能有啲人以為炸魚皮比較油膩,但係佢哋嘅炸魚皮做得出奇嘅好,外皮炸得酥脆得嚟又保持到魚皮嘅鮮味🐟,再加上特製嘅醬料一齊食,真係一絕👍🏻!每啖都啖啖脆,一路食到停唔到口😍。總括嚟講,今次嘅午餐經歷真係好滿意👏,足足食到停唔到口,下次仲要會再嚟食架!🙌🏻如果大家都想一試佢哋嘅蟹子燒賣皇或者炸魚皮嘅話,真係非常推薦大家嚟呢間餐廳,一定唔會令你哋失望嘅!🤤另外一個《肥牛》都好正👜,鮮味之餘唔會太幹,好惹味。最後食埋古法馬拉糕,最滋味啦!

主打:👓🕶️
1) 150 min 海鮮蒸鍋,
2) 各式特色點心
3)全部新鮮出爐
《海鮮蒸鍋》💼,好多海鮮:鮑魚,蝦,生蠔,龍蝦
全部都好新鮮好多汁,好嫩好解膩。🎒

另外一個《肥牛》都好正👜,鮮味之餘唔會太幹,好惹味。最後食埋古法馬拉糕,最滋味啦!👑

今餐真系實現海鮮自由,一次過食到飽,真係讚👍🏻吃完真系大滿足!😆😆