(๑•̀ㅂ•́)و✧ 還記得之前超群推出過抹茶口味的蛋撻嘛?!最近留意到又有新的口味推出了~這次的是阿華田,而且不止蛋撻喔還有蛋糕、大福~價錢也不算太貴,所以更有興趣但自從Aeon裝修完後,現在要買最近也得去到中環才有分店。幸好時不時也有機會經過!最後買了蛋撻和芝士蛋糕  (๑>ڡ<)阿華田珍珠撻 ($9/件) 蛋撻的話~我是餅乾撻皮派的!雖然酥皮的味道也不太差,但感覺吃起來會比較油超羣餅店的蛋撻是我喜歡吃的撻皮~牛油味亦相當重呢也可能因為這樣,反倒阿華田味道並沒有很濃 ( ̄ω ̄;) 淡淡的有點失望耶會叫做珍珠撻是因為中間真的有「珍珠」喔!就是那種平時飲珍珠奶茶的那種~但這個除了口感很煙韌~有咬口之外,並沒有很甜阿華田芝士蛋糕 ($30/個)本來只是想買蛋撻,但看到芝士蛋糕也很吸引~所以也買了吃吃看好了切下去的第一下就覺得蛋糕超稔身,而且好濕潤!感覺只要輕力一壓就會有水出來似的程度芝士味比較香濃,但也不完全蓋過阿華田的味道相對地也比蛋撻的阿華田味重一點 (╯▽╰) 不過還是覺得可以再濃一點會更好啊

還有蛋糕、大福~價錢也不算太貴,所以更有興趣

最後買了蛋撻和芝士蛋糕  (๑>ڡ<)

阿華田珍珠撻 ($9/件)

超羣餅店的蛋撻是我喜歡吃的撻皮~牛油味亦相當重呢

會叫做珍珠撻是因為中間真的有「珍珠」喔!

阿華田珍珠撻 (件)
阿華田芝士蛋糕 ($30/個)

芝士味比較香濃,但也不完全蓋過阿華田的味道

阿華田芝士蛋糕 (個)
2017-01-24
2017-01-15 1332 views
Jan 2016🍴Maria's 超羣🍴☆阿華田芝士蛋糕☆(上)💲3⃣0⃣好軟綿綿,比平時食到嘅輕芝士蛋糕仲稔,比起黃金蛋糕,呢個濃d食到華田味😋仲多咗層芝士味☆阿華田黃金蛋糕☆(下)💲2⃣5⃣黃金蛋糕都好鬆軟,無芝士蛋糕咁稔,多咗朱古力粒不過唔多覺有華田味🤔味道:😋😋😋😶😶(3/5)抵食:😋😋😋😶😶(3/5)芝士蛋糕抵食啲👍👍☆阿華田珍珠撻☆💲9⃣對比阿華田芝士蛋糕同埋黃金蛋糕,呢個撻就唔係好抵😕撻面有水氣😕無咩阿華田味,加珍珠係幾特別嘅配搭😅未至於伏,可以一試🙂但$9/個就唔係好值🤐味道:😋😋🤔😶😶(2.5/5)抵食:😋😋😶😶😶(2/5)想試阿華田大福😥可惜賣曬總括嚟講 都值得一試嘅
Jan 2016

🍴Maria's 超羣🍴
阿華田黃金蛋糕 &阿華田芝士蛋糕
☆阿華田芝士蛋糕☆(上)
💲3⃣0⃣

好軟綿綿,比平時食到嘅輕芝士蛋糕仲稔,
比起黃金蛋糕,呢個濃d食到華田味😋仲多咗層芝士味

☆阿華田黃金蛋糕☆(下)
💲2⃣5⃣

黃金蛋糕都好鬆軟,無芝士蛋糕咁稔,多咗朱古力粒
不過唔多覺有華田味🤔

味道:😋😋😋😶😶(3/5)
抵食:😋😋😋😶😶(3/5)
芝士蛋糕抵食啲👍👍

☆阿華田珍珠撻☆
💲9⃣

對比阿華田芝士蛋糕同埋黃金蛋糕,
呢個撻就唔係好抵😕

撻面有水氣😕
無咩阿華田味,
加珍珠係幾特別嘅配搭😅

未至於伏,可以一試🙂
但$9/個就唔係好值🤐

味道:😋😋🤔😶😶(2.5/5)
抵食:😋😋😶😶😶(2/5)

想試阿華田大福😥可惜賣曬

總括嚟講 都值得一試嘅
2017-01-13
$50 (Dinner)
阿華田黃金蛋糕 &阿華田芝士蛋糕
  • 阿華田芝士蛋糕
2017-01-10 936 views
阿華田大福好好食呢日就試埋個阿華田芝士蛋糕($30)一打開好香阿華田味切開八份 先試一塊底部非常濕潤 好奇怪呢不過阿華田味道香濃 芝士味則吃不出來把餘下的放進冰格急凍果然好吃得多令人一口接一口連媽媽都吃到停不了呢!
阿華田大福好好食
呢日就試埋個阿華田芝士蛋糕($30)
一打開好香阿華田味
切開八份 先試一塊
底部非常濕潤 好奇怪呢
不過阿華田味道香濃
芝士味則吃不出來
把餘下的放進冰格急凍
果然好吃得多
令人一口接一口
連媽媽都吃到停不了呢!
TakeAway
 放工時段黎到超羣已經大排長龍啦,店舖好窄人流好多,我先知原來呢間麵包舖夜晚咁好生意呢~阿華田珍珠撻 $9好味道!有驚喜!阿華田味夠濃,又滑又有牛奶香,好似食緊濃郁既朱古力布甸咁~撻皮係我愛既曲奇皮,酥酥脆脆好香牛油味珍珠都唔馬虎,煙煙韌韌有水準

阿華田珍珠撻 $9
好味道!有驚喜!

阿華田味夠濃,又滑又有牛奶香,好似食緊濃郁既朱古力布甸咁~

撻皮係我愛既曲奇皮,酥酥脆脆好香牛油味

珍珠都唔馬虎,煙煙韌韌有水準
2016-12-27 895 views
超羣又出新口味啦今次到男女老少都鍾意既阿華田之前既伯爵茶大福我好中意今次輪到阿華田大福 ($8)面頭鋪上朱古力粉一咬 不得了!糯米皮好薄好軟糯中間既阿華田吉士餡份量十足好creamy而且凍冰冰好似食緊雪糕咁咬落仲有細細粒既朱古力粒 好過癮食完唔覺膩好想瘋狂再食呀!!!
超羣又出新口味啦
今次到男女老少都鍾意既阿華田
之前既伯爵茶大福我好中意
今次輪到阿華田大福 ($8)
面頭鋪上朱古力粉
一咬 不得了!
糯米皮好薄好軟糯
中間既阿華田吉士餡份量十足
好creamy而且凍冰冰好似食緊雪糕咁
咬落仲有細細粒既朱古力粒 好過癮
食完唔覺膩
好想瘋狂再食呀!!!
2016-12-14 870 views
超群的原味蛋撻,是我現時為止吃過最美味的曲奇皮蛋撻。今時今日,好多麵包店的蛋撻的蛋漿都是凹陷的。超群售賣$6的蛋撻不但不是凹陷,而且蛋漿豐滿,比外皮還要高,軟滑,甜度剛好,曲奇皮鬆脆可口,厚薄適中。
超群的原味蛋撻,是我現時為止吃過最美味的曲奇皮蛋撻。

2016-12-14
  • 蛋撻
2016-11-11 942 views
超群的蛋撻係我在中環最愛的下午茶之選。味道不會太甜,如果有杯絲襪奶茶仲正!因為他做曲奇餅底,感覺不像酥皮餅底的油膩。他們的天下第一包都好食,買返公司用微波爐加熱十秒,D奶黃會流哂出來,不過就甜了小小,有時間就去買來try try。
超群的蛋撻係我在中環最愛的下午茶之選。
味道不會太甜
,如果有杯絲襪奶茶仲正!
因為他做曲奇餅底,感覺不像酥皮餅底的油膩。
Egg  tart
Egg  tart
2016-10-23 1106 views
超羣除左有麵包賣之外,仲推出早餐三文治!一份餐蛋治($14)價錢偏貴,味道一般般,而且唔熱!值得欣賞係餐每啖麵咬到餐似同蛋,餡料唔會太少!另外,午餐肉應該經過微煎,入口幾香口!
超羣除左有麵包賣之外,仲推出早餐三文治!
2016-10-13 821 views
最近大熱既紫薯殺到去超群。見fb又有紫薯廣告,紫薯控又要出動紫薯大福,滿滿既紫薯餡料,加上佢夠薄皮,very good。食得出真係用紫蕃薯,無呃街坊成份。唔會太甜。可以一試

食得出真係用紫蕃薯,無呃街坊成份。唔會太甜。可以一試
2016-10-12 593 views
最近上網睇到超羣推出左紫薯系列, 包括紫薯大福(糯米糍), 紫薯達, 紫著薯蛋糕, 紫薯芝士蛋糕....今日LUNCH 冇乜胃口, 就行過去中環既超羣買左紫著薯大福/紫薯達試下, 行左一圈都唔見紫薯達, 可能已經賣晒, 跟住又見好多人都買紫薯大福, $8 / 個, 好大個, 個面佈滿紫薯粉, 咬落去都好煙靭, 唔會糊口, 聞落去有淡淡既紫薯香味, 但係咬落去紫薯味較淡。不過, 真係好大個, 食完都可以當食左餐咁勁...

不過, 真係好大個, 食完都可以當食左餐咁勁...
2016-09-30
2016-10-10 563 views
自從睇咗報章介紹, 去咗3次都空手而回...今日四顧草廬, 終於成功係中環超羣買到喇!問咗職員, 每日早上10點開售.賣幾多唔知, 要睇師傅每日來貨.所以想一嚐期間限定, 都係準時10點等出爐啦!一拎到手, 新鮮出爐熱辣辣, 打開盒蓋, 紫薯香氣撲鼻!忍唔住, 即刻試食! 一放入口, 唔洗咬, 已經溶化, 好似食緊棉花糖.紫薯的香濃, 滲透出微甜, 隱約嚐到芝士味.主角係紫薯無錯, 唔會俾芝士奪去位置.之後留返一半, 放入雪櫃, 凍食.好似食緊紫薯雪糕, 口感同熱食唔同, 大愛!$30一個, 滿足2種願望, 超值!
自從睇咗報章介紹, 去咗3次都空手而回...
今日四顧草廬, 終於成功係中環超羣買到喇!
問咗職員, [紫薯芝士蛋糕] 每日早上10點開售.
賣幾多唔知, 要睇師傅每日來貨.
所以想一嚐期間限定, 都係準時10點等出爐啦!
一拎到手, 新鮮出爐熱辣辣, 打開盒蓋, 紫薯香氣撲鼻!
忍唔住, 即刻試食!
一放入口, 唔洗咬, 已經溶化, 好似食緊棉花糖.
紫薯的香濃, 滲透出微甜, 隱約嚐到芝士味.
主角係紫薯無錯, 唔會俾芝士奪去位置.
之後留返一半, 放入雪櫃, 凍食.
好似食緊紫薯雪糕, 口感同熱食唔同, 大愛!
$30一個, 滿足2種願望, 超值!
2016-10-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Breakfast)
2016-10-06 2693 views
上回在太子超羣吃過抹茶蛋撻,大感滿意,還說希望遲些再推出紫薯蛋撻,想不到真的推出了!難道他們也有看我的食評?除了紫薯蛋撻還有紫薯大福,狀甚吸引。十二時多來到,碰巧蛋撻新鮮出壚,牛油香四溢。看到一個個圓潤飽滿的紫薯大福已經食指大動。紫薯撻 $9撻面有一片紫薯粉做的樹葉,賣相可愛。拿上手熱騰騰香噴噴,曲奇皮依舊鬆脆,蛋漿香滑,主角紫薯蓉蠻多,但沒想像中好吃,紫薯味不夠突出,個人更善歡抹茶蛋撻,可能抹茶的甘苦跟蛋漿的香甜反差更大,味道更明顯。 紫薯大福 $8紫薯大福份量十足,表面裹滿紫薯粉,呈嬌艷的紫色,非常吸引。一口咬開,糯米皮十分煙韌軟熟,中心盡是滿滿的紫薯蓉,味道異常香甜,更有紫薯粒點綴,口感更豐富。如果糯米皮也是紫薯味便更滿足~為了紫薯蛋撻而來,卻愛上了這件紫薯大福!相當有誠意的新產品,$8一件絕對超值!
?除了紫薯蛋撻還有紫薯大福,狀甚吸引。
十二時多來到,碰巧蛋撻新鮮出壚,牛油香四溢。
紫薯蛋撻
看到一個個圓潤飽滿的紫薯大福已經食指大動。
紫薯撻 $9

紫薯大福 $8

紫薯大福份量十足,表面裹滿紫薯粉,呈嬌艷的紫色,非常吸引。
TakeAway
$17 (Lunch)
2016-09-30 766 views
紫薯控又出動😆Happy Friday 臨放工都食番Tea先同事話超羣最近再推出紫薯系列,用日本紫薯做- 紫薯蛋撻 $9價錢一啲都唔貴皮薄餡多,咬開入面勁多紫薯好甜好好味😋-紫薯大福 $8好大個,直徑有成6cm咁大食落煙煙韌韌,一啲都唔膩糯米滋皮一啲都唔痴牙好彩lunch已去左買,如果唔係之後買唔到
紫薯控又出動😆
Happy Friday 臨放工都食番Tea先
同事話超羣最近再推出紫薯系列,用日本紫薯做
- 紫薯蛋撻 $9
價錢一啲都唔貴
皮薄餡多,咬開入面勁多紫薯
好甜好好味😋
-紫薯大福 $8
好大個,直徑有成6cm咁大
食落煙煙韌韌,一啲都唔膩
糯米滋皮一啲都唔痴牙

好彩lunch已去左買,如果唔係之後買唔到
2016-09-30
Type of Meal
Tea
呢個蛋撻係我食過其中一個最好味嘅牛油皮蛋撻!雖然啱啱食完炸雞好飽,但係由於佢啱啱出爐,所以都買左一個😂😂😂 好多時候晏晝五六點經過都冇得買,好難得食飯時間經過啱啱出爐😂😂😂 出面嘅牛油皮好似曲奇餅咁樣好鬆脆!但一啲都唔油!裏面亦都唔會畀蛋漿浸到濕曬🖒🖒🖒入面嘅蛋好滑唔會過甜!One of the best HK style egg tarts i hv ever had in HK! The tart crust is so buttery but not soggy or oily at all! The filing is not overly sweet, and is silky and smooth! Can't help to have one after lunch!Rating: 8.5/10
呢個蛋撻係我食過其中一個最好味嘅牛油皮蛋撻!

Rating: 8.5/10
2016-09-13
2016-08-25 861 views
三點三,tea一tea!蛋撻皮薄香脆,牛油味濃郁。蛋撻中間啲蛋唔會焗得過火喉,入口蛋有香味,質感幼滑!值得改善既係蛋撻既賣相未夠完美,蛋撻既表面不夠平滑,有凹凸洞。
三點三,tea一tea!