2023-03-28 495 views
1️⃣蘋果肉桂撻🍎🔶蘋果🍎同肉桂prefect match🤗🔶蘋果味多過肉桂味,偏甜🔶撻皮鬆化,唔會太重牛油味2️⃣牛乳撻🥛🔶牛乳味👌,唔會太甜🔶撻皮鬆化,唔會太重牛油味3️⃣肉鬆卷💜🐽🔶現場聞到👃香噴噴嘅紫菜肉鬆味🔶入口是肉鬆同沙律味,紫菜味冇咁突出🔶整體味道同口感幾特別
1️⃣蘋果肉桂撻🍎
🔶蘋果🍎同肉桂prefect match🤗
🔶蘋果味多過肉桂味,偏甜
🔶撻皮鬆化,唔會太重牛油味

2️⃣牛乳撻🥛
🔶牛乳味👌,唔會太甜
🔶撻皮鬆化,唔會太重牛油味

3️⃣肉鬆卷💜🐽
🔶現場聞到👃香噴噴嘅紫菜肉鬆味
🔶入口是肉鬆同沙律味,紫菜味冇咁突出
🔶整體味道同口感幾特別

TakeAway
$44 (Lunch)
2020-12-27 764 views
超好味蛋撻皮夠牛油香,夠脆蛋飽滿、滑嫩超高質👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻葡撻個皮係酥脆但係唔夠香同層次唔夠始終都係KFC新鮮嘅時候好食啲話曬佢都係瑪嘉烈嘅譜吖😆$28@4個(蛋撻/葡撻/椰撻)

超好味蛋撻
皮夠牛油香,夠脆
蛋飽滿、滑嫩
超高質👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

葡撻個皮係酥脆
但係唔夠香同層次唔夠
始終都係KFC新鮮嘅時候好食啲
話曬佢都係瑪嘉烈嘅譜吖😆

$28@4個(蛋撻/葡撻/椰撻)
2019-11-30 914 views
歷史悠久的超羣餅店, 經過改良革新之後, 耐唔耐,總有新食品上市, 帶給食客驚喜。蛋撻,椰撻質素中上, 總有一批長期捧場客 ,而小女子每隔一至兩星期,總要食佢一次半次。而今次推出新產品係芋頭/鳳梨酥$40 一盒, 每款兩件。酥餅比一般的size略大上 : 芋頭酥下 : 鳳梨酥芋頭酥 ~ 芋頭蓉偏乾, 不是太甜,但口感要改量。外皮口感硬而實。鳳梨酥 ~ 菠蘿蓉口感略似台灣土鳳梨feel,口感及味道錯。食後感:不能和台灣的芋頭酥,鳳梨酥相比,但作為香港土製的酥餅已算不錯。 可以一試。
而今次推出新產品係芋頭/鳳梨酥$40 一盒, 每款兩件。

酥餅比一般的size略大

上 : 芋頭酥
下 : 鳳梨酥

食後感:
2019-04-25 671 views
超羣嘅雞蛋仔同曲奇餅一向出名好食, 其實仲有一樣係我至愛!次次行過超羣, 內心都有掙扎, 但最後點都會帶佢返屋企!咪就係呢個椰撻囉!一出爐就掃淨一個,佢真係好受歡迎㗎! 我又可以抗拒呢?! 靚撻正面Look!睇睇個橫切面, 佢符合哂好食椰撻嘅要求: 1. 牛油曲奇撻底: 牛油味香濃, 外殼鬆脆但有咬口, 唔會一咬個撻就碎粉粉。 2. 主角椰絲霸氣登場,堆到山仔咁高, 好夠份量!3. 金黄外表,即係焗得夠火喉, 撻心都透出椰絲嘅油香!'
超羣嘅雞蛋仔同曲奇餅一向出名好食, 其實仲有一樣係我至愛!

次次行過超羣, 內心都有掙扎, 但最後點都會帶佢返屋企!

靚撻正面Look!

椰撻

睇睇個橫切面, 佢符合哂好食椰撻嘅要求:
2. 主角椰絲霸氣登場,堆到山仔咁高, 好夠份量!
3. 金黄外表,即係焗得夠火喉, 撻心都透出椰絲嘅油香!
'
椰撻
2018-12-08 461 views
公司有人想食蛋撻,但係又話唔想食樓下啲街坊麵包舖,指名要食超羣嘅蛋撻喎,如是者,就叫左返晏嘅同事飛的去買哈哈,辛苦哂,講到好似好正咁,十分期待。撘的士而買嘅蛋撻,黎到仲係微微溫,的確新鮮。$7一個,$66一打,價錢差咁多梗係買夠一打啦。拎上手,比一般蛋撻重身,蛋漿部份好深,批皮亦好厚先承托到啲蛋漿,雖然唔平,但份量補上。味道方面,唔知係咪期望太高,我覺得好一般,蛋漿係滑嘅,但無乜蛋香又唔甜,批皮厚實不鬆化,牛油味欠奉,講到咁正係咪名過於實?街坊麵包舖出品仲好味啲。間中過過口引係ok嘅,但唔使飛的去買囉。
哈哈,辛苦哂,講到好似好正咁,十分期待。
撘的士而買嘅蛋撻,黎到仲係微微溫,的確新鮮。

間中過過口引係ok嘅,但唔使飛的去買囉。
2018-12-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
2018-10-23 299 views
今日難得Day off 唔洗般工,就當然唔會離開東涌la。話咁快就晏就2點幾,有d d 肚餓,就落街唸住買個tea食下,enjoy下tea break。平時係超羣多數都係食燒賣,但係今日見到個蛋撻新鮮出爐,咁就一於試吓啦。超群嘅蛋撻都幾貴下,一個細細嘅蛋撻都要$8.不過真係無後悔買,個牛油皮勁出色,牛油味十足又唔會太溜,唔算太heavy.蛋味十足又唔會太甜,岩哂我呢d唔太鍾意甜食既人啦。見到超羣仲有d 芝麻tart, 下次一於試下。
今日難得Day off 唔洗般工,就當然唔會離開東涌la。

超群嘅蛋撻都幾貴下,一個細細嘅蛋撻都要$8.

2018-09-16 214 views
✏️黑芝麻蛋撻 ($8)見到有黑芝麻蛋撻咁特別 諗都諗冇諗就買黎試吓😛😛結果有驚喜!!首先蛋撻新鮮出爐熱辣辣點都係加分重點 食落點都好味啲😚蛋撻嘅曲奇皮食到好重牛油香而且好!鬆!化!!黑芝麻味道濃郁 入面係類似牛奶撻嘅內餡滑嘟嘟好正❤️食完呢個咁高質想試埋佢其他蛋撻🤪
✏️黑芝麻蛋撻 ($8)

見到有黑芝麻蛋撻咁特別 諗都諗冇諗就買黎試吓😛😛
蛋撻嘅曲奇皮食到好重牛油香而且好!鬆!化!!
黑芝麻味道濃郁 入面係類似牛奶撻嘅內餡滑嘟嘟好正❤️
食完呢個咁高質想試埋佢其他蛋撻🤪
2018-06-03
Tea
  • 黑芝麻蛋撻
2018-05-28 199 views
算是吃過最不好吃的芝士蛋糕,本身是如日式蛋糕般鬆軟,但質地很鞋口,很黏,不夠鬆軟。味道方面,沒有芝士香,沒有雞蛋香,顏色是瘀瘀黑黑的。好處就是細細個,份量剛好。

2018-05-21
TakeAway
$20 (Tea)
2018-03-28 296 views
這是一間經典的麵包店,在市區經已買少見少,想不到在東涌,竟然裝修翻新過後的街市,反而還有這間超羣。 蛋撻,寫著是招牌蛋撻,撻底夠厚夠脆,雖蛋漿不算蛋香極盛,也不太流質,但撻底可加分🤔。午餐肉包,也有些乾,可幸的是餐肉夠厚,不會吝嗇。芝士火腿包,就是比較舊式的,麵包不算太大,但是芝士和火腿的份量也不太少。朱古力紙包蛋糕,朱古力味紙包蛋糕就更加難吃,非常乾身,紙包蛋糕的外圍一支桿,如果連同飲料一同進食的話,其實口水會被它吸乾。不便宜,質素不太好,老字號也徙然,只是趕時候才便貪圖方便。

午餐肉包,也有些乾,可幸的是餐肉夠厚
,不會吝嗇。

不便宜,質素不太好,老字號也徙然,只是趕時候才便貪圖方便。
Breakfast
2018-03-04 183 views
自問是一個超級芝麻控及蛋撻控,今天經過超群時,竟發現兩種我的最愛 ~ 黑芝麻撻!當然要立即買一個來嘗嘗!的確未吃時,已聞到濃濃的芝麻香,以為會好好味..........但咬一口後......便知又中伏了! 蛋實在太老了! 另外,可能買的時候不是新鮮出爐,整個黑芝麻撻又硬又凍!這個黑芝麻撻真的試一次便足夠了。雖然中層的蛋非常老,一點都不如傳統蛋撻的蛋般嫩滑,但值得稱讚是上層的芝麻部分,非常足料,口感如在吃芝麻醬一樣。

TakeAway
😋餅底超級正👍🏻蛋撻更好味!✅ 3.6牛乳伯爵茶撻 Earl grey milk tart $9:吃過超群既撻一定知佢啲牛油撻底超鬆脆,用刀切完全唔會散,乾淨利落一條直線。雖然係油但口感一流!可惜呢款伯爵茶味道唔夠突出,下次都係吃翻蛋撻🐣但啲撻通常都凍左,如果拿返屋企吃最好忍下口先,翻到去叮叮就真正品嚐到佢既味道😆之前吃過蛋撻,無論味道還是口感都好正!價錢仲平啲添👍🏻但每淡都好膩,吃完個嘴臘臘令,唔好唔記得抹嘴🙊
😋餅底超級正👍🏻蛋撻更好味!
伯爵奶茶撻

2018-01-11
$9 (Tea)
2017-07-26 365 views
今天經過富東街, 到了超群 麵包西餅。 突然看到他拿了一大盤蛋撻出嚟 蛋漿還是脹脹的 便吸引了我到那裏買一個蛋撻 雖然蛋撻不是熱到不能進口 但是還是暖暖的 我馬上吃了一口 吃完才記得要拍照片 所以照片上的蛋撻已被我吃了一口(^_^”) 曲奇皮好鬆軟 蛋漿很滑 蛋漿不是太甜 但是曲奇皮偏甜 曲奇皮和蛋漿一起吃便剛剛好如果看見新鮮出爐必定要試店員服務態度也很好 一直也保持著微笑但是這個蛋撻也幾飽 吃了半個好似吃了一碗飯 但是當下午茶變剛剛好
如果看見新鮮出爐必定要試
店員服務態度也很好 一直也保持著微笑

2017-07-26
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$6 (Tea)