2021-06-02
住咗元朗咁耐其實都未試過呢間野,食開果D都食到悶晒,上嚟睇人介紹呢間野點知初試我就已經愛上咗呢間D雞......係我係香港食過咁多間海南雞入面,最足料,最夠飽,雞最高質嘅食店真係冇誇大架,有一段時間我仲係咁瘋狂介紹埋俾身邊D朋友$44一個餐包雞湯飯(原來加咗價$2),讚好佢仲送杯豆漿,堂食仲可以加湯,抵到爛難得一次同朋友嚟食,叫晒佢果度3種雞,順便影返張合照留返個食評啦3種雞為海南雞﹑口水雞﹑巴辣雞,雞件上其實同一種雞就冇太多分別,主要係口味上嘅分別值得一提每碟雞底都有大量嘅芽菜,而且芽菜有別於平時食開嘅一陣青味尤其是配巴辣雞,超級無敵入味!!餸飯冇得輸口水雞味道都錯,辣度適中,偏川香及酸香,開胃想試再香辣D特別D嘅可以揀巴辣雞,特製嘅香辣醬真係食唔停口當然重點介紹都係招牌海南雞,可以純粹地食到雞肉真正嘅鮮美海南雞愛好者都知道,除咗食佢夠晒滑嘅雞皮,雞肉要夠嫩之外,最緊要係皮脂肪層中果一層透明啫喱,呢度嘅海南雞就達晒標,層次分明,雞皮同雞肉皆滑嫩,完全冇雪藏雞味,十分好食。配飯係油飯,唔需要另加錢,軟硬適中,色澤飽滿,粒粒分明雖則唔會D米反晒油光算健康,不過我都係鍾意油香再重些少就好了
點知初試我就已經愛上咗呢間D雞......
真係冇誇大架,有一段時間我仲係咁瘋狂介紹埋俾身邊D朋友
3種雞為海南雞﹑口水雞﹑巴辣雞,
雞件上其實同一種雞就冇太多分別,主要係口味上嘅分別
尤其是配巴辣雞,超級無敵入味!!餸飯冇得輸
口水雞味道都錯,辣度適中,偏川香及酸香,開胃
想試再香辣D特別D嘅可以揀巴辣雞,特製嘅香辣醬真係食唔停口
當然重點介紹都係招牌海南雞,可以純粹地食到雞肉真正嘅鮮美
巴辣雞
海南雞
海南雞
口水雞
配飯係油飯,唔需要另加錢,軟硬適中,色澤飽滿,粒粒分明
另外有3種經典醬料可以撈埋雞同飯一齊食,更加滋味
例湯都非常值得一讚,雞腳紅蘿蔔南瓜湯,
湯料足料,夠熱,味道濃郁超好飲好鮮甜,冇味精唔會口渴
題外話,大套餐+$10多一碟菜,
雖然菜嘅份量都好足,但好多時唔想食菜,細餐已經飽到PK
呢個位D姐姐就有D陰,你唔講佢地就默認你係大套餐+$10,
你話唔要菜佢仲要話跟餐送,後來睇返原來唔只我一人中過伏,
一定要講明$44果個,最好都係堂食揸住個餐牌指啦