啱啱想寫食評先知 Open R 寫已搬遷。其實都係同一間 不過名字寫法唔同左 但讀音 相同 嫲酸樂 食過3 ,4次 發覺 味道 相似 但唔同左。舊時 食米線 配 酸 辣湯 會係番茄溶底 ,會配 酸菜,d 酸菜 切得 比較細 粒 形狀 係粒狀 唔會係 條狀,入口唔會只得酸辣味 ,會帶有少少番茄味。2012/2013年開始響 調景嶺店 已經好喜歡食。九龍灣間店 改左名后 感覺 似頂手轉讓 但味道 似譚X 加舊時 相混。可能呢期 譚X 真係聲勢浩大啦!小店都要迎難而改~不過呢間味道點變 佢價錢 都係無點變 ,食過幾次,坐附近啲客仔 都話係忯食。出面食個車仔麵 都5,6x蚊啦!唔係咁架價錢。最近仲有加5/8蚊 可以 轉奶茶 飲過 真係 幾好飲。雖然好忯食 但 經常 滿座 ,睇過價錢牌~貴,平都有,但我呢個平民 仍然 堅持 食 50蚊以下,buget 只能夠維持44蚊左右。都有少少擔心,呢類 中小型店 係咪 就快 被KO呢?
啱啱想寫食評先知 Open R 寫已搬遷。

不過呢間味道點變
佢價錢 都係無點變 ,食過幾次,坐附近啲客仔 都話係忯食。
出面食個車仔麵 都5,6x蚊啦!唔係咁架價錢。

最近仲有加5/8蚊 可以 轉奶茶 飲過 真係 幾好飲。

都有少少擔心,呢類 中小型店 係咪 就快 被KO呢?
2012-04-20 1425 views
當我在麻酸樂看到穀飼牛米線配鹽酥雞及飲品亦只不過是$39的時候,我心裡不禁冒火———我用$34買回來的團購只平$5! 還失去自由選菜的權利和要專程到訪的時間和心機... 看真點卻又有點分别: 原來穀飼牛米線套餐是特别推介餐,其他米線還是以原價發售,我們團購的冬蔭公米線套餐要$49,總算平了$15...但一看咖喱孜然雞球的顏色便已沒有胃口,還得將它往口裏送... 真的吃不到咖喱味,孜然味是有的,但不夠惹味,麵粉亦過厚。反而冬蔭公米線有意外驚喜,湯底不太辣但卻做到冬蔭公的基本香味,碗裏還有二隻鮮蝦,蝦尾的殼還未脱掉,即使浸在湯裏,蝦味亦不致流失。配料雖不太多但配搭得當,比較早前嘗試的煌源米線高一班。 算是合格的團購

2011-11-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Group-buy
2012-03-21 503 views
下午茶去食麻酸樂. 下午茶既迷線係迷你版, 不過其實都唔算好細碗.金銀蛋雞同鴨講米線: 個湯幾得意, 真係有金銀蛋係裡面, 芫茜味唔算勁, 易入口. 有雞絲同鴨肉, 味道幾清.清雞湯豬牛戀人米線: 豬肉同肥牛, 肥牛唔多, 肉質好鞋. 豬肉反而OK軟身.泡菜餅: 煎左少少, 個樣似牛餐肉, 但原來裡面全部都係菜, 幾Q同彈牙.蝦卷: 炸左好耐, 淋晒, 裡面係打起既蝦膠, 無咩蝦味, 麻麻地.
2012-03-21
$29 (Tea)
2011-10-24 222 views
近年在譚仔當道之下, 其他米線店越做越不濟. 唯有麻酸樂現時仍有5,6家分店.不過質素一直也是麻麻的.這晚2個人在淘大, 逛來逛去不知道想吃什麼, 剛好最近買了2張團購, 本想是用作自己有時沒飯吃時用的, 但另一半想吃米線, 便先用掉吧. 點了個最新推出的冬陰功鴛鴦米 算頗大碗, 鴛鴦米即米粉跟粉絲, 份量很多. 冬陰功湯底偏酸, 辣度沒有我想像中那麼利害. 蝦有3,4隻, 算彈牙, 還有蟹柳跟魚塊. 味道中規中距, 吃罷很飽.咖哩孜然雞球配蜜糖青檸汁雞球炸得十分硬, 不過蜜糖青檸汁好好吃, 所以沾上汁後不知不覺又吃光光.....還有餐飲, 也很大杯.座位不太舒服有點迫, 不過這種快吃快走的店, 環境也不是很重要.如果單點鴛鴦米要hkd$39就有點貴, 用團購只要$30便有小食有飲品, 算是合理.
不過質素一直也是麻麻的.
這晚2個人在淘大, 逛來逛去不知道想吃什麼,

點了個最新推出的冬陰功鴛鴦米

咖哩孜然雞球配蜜糖青檸汁

還有餐飲, 也很大杯.
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2011-07-19 145 views
雖然知道係味精湯, 但好夠味, 湯底足料, 最愛芽菜, 腐竹夠多. 當中蓄茄湯米线, 鹽酥雞係次次都會order; 以前經常到其MONGKOK 店吃早餐, 好好味, 可惜最近CLOSED 了, 想轉去淘大但卻沒有早餐供應. :

2011-07-17
$25 (Tea)
  • 蓄茄湯米线
  • 鹽酥雞
2011-04-08 111 views
我叫左個米線 2款餸(手打肉丸,黑椓肉非常好味,不過米線份量太多,我見到餐板上寫上送20%米線話反通漲,見到這公司都回贈大眾市民係好好,但多到我食不了,希望改一改,如果要先送。
2011-03-29
  • 黑琢肉
入到店內有陣醋味,,,位與位之間好迫,,,侍應傳菜行步路都冇乜位...叫左鎮江豬軟骨飯,,,餐包埋餐白湯+牛角包餐茶,,,凍奶茶!!!整體黎講都算唔錯吧~~~by woody
入到店內有陣醋味
,,,
位與位之間好迫,,,侍應傳菜行步路都冇乜位...
叫左鎮江豬軟骨飯,,,
鎮江豬軟骨飯

餐包埋餐白湯+牛角包
忌廉湯+牛角包

餐茶,,,凍奶茶
!!!
凍奶茶

整體黎講都算唔錯吧~~~

by woody
2010-12-01
$38 (Lunch)
鎮江豬軟骨飯
忌廉湯+牛角包
凍奶茶
  • 牛角包
2010-11-02 39 views
今日行開街.見有少少肚餓.見到呢間餐廳.個名幾得意喔.叫左一碗雞同鴨講酸辣米線.一擺上檯.口水都流埋.吃落去又幾開胃媧.又夠辣又夠酸.幾正.d樓面雖然成日傾計.但我一叫人.就即刻應我.態度都ok啦.吃得又飽肚.都幾抵得既.
今日行開街.見有少少肚餓.見到呢間餐廳.個名幾得意喔.
叫左一碗雞同鴨講酸辣米線.一擺上檯.口水都流埋.吃落
去又幾開胃媧.又夠辣又夠酸.幾正.d樓面雖然成日傾計.
但我一叫人.就即刻應我.態度都ok啦.吃得又飽肚.都幾
抵得既.
2010-10-23
2010-10-16 30 views
豬軟骨~ 酸酸地,鎮江醋味~ 不夠腍,咬落D骨好硬呢 蜂巢豆腐~ 好索汁,吸收晒湯底味道 番茄榨菜湯底~ 自選湯底,有麻辣、酸辣、番茄、豆乳等等~ 番茄湯底夠香,有少少榨菜,味道豐富了呢度環境OK,感覺迫左D,各檯客人坐得太近了~~服務尚可,大多成日圍埋傾計,不論乜職位。
豬軟骨蜂巢豆腐米線(番茄榨菜湯)

豬軟骨
~ 酸酸地,鎮江醋味
~ 不夠腍,咬落D骨好硬呢

蜂巢豆腐
~ 好索汁,吸收晒湯底味道

番茄榨菜湯底
~ 自選湯底,有麻辣、酸辣、番茄、豆乳等等
~ 番茄湯底夠香,有少少榨菜,味道豐富了

呢度環境OK,感覺迫左D,各檯客人坐得太近了~~
服務尚可,大多成日圍埋傾計,不論乜職位。
2010-10-15
豬軟骨蜂巢豆腐米線(番茄榨菜湯)
我覺得佢果度個蓄茄同酸辣湯底真係好好食咩都好好最差就係D侍應D態度特別係著綠色衫果D後生仔女例如我地食食下野要添加旁邊果D糖..好惡咁講左句"睇住" 就拎走左又例如我自己係度玩電話(唔係係桌上玩 拎係手ONLY ) 佢拎野食黎冇啦啦好惡咁望左我一眼跟住就見到佢出去同個著黑衫的係度傾計 一路傾一路望過黎我自問做人不嬲都好有禮貌 唔該前唔該後佢度D侍應生笑都唔笑下大佬呀 我黎食野唔係睇你面色嫁跟住佢地對門都幾難拉開我係出面拉 佢望住我拉唔到都冇幫我繼續係度飲佢地D野飲..
我覺得佢果度個蓄茄同酸辣湯底真係好好食
咩都好好

最差就係D侍應D態度
特別係著綠色衫果D後生仔女

例如我地食食下野要添加旁邊果D糖..
好惡咁講左句"睇住" 就拎走左

跟住就見到佢出去同個著黑衫的係度傾計 一路傾一路望過黎

我自問做人不嬲都好有禮貌 唔該前唔該後
佢度D侍應生笑都唔笑下
大佬呀 我黎食野唔係睇你面色嫁

跟住佢地對門都幾難拉開
我係出面拉 佢望住我拉唔到都冇幫我
繼續係度飲佢地D野飲..

2010-04-02 22 views
第二次幫襯, 但就第一次寫食評 唔係好明點解會有多喊樣,或者可能係我要求唔高啩!!第二次食, 仍然都係覺得可以繼續幫襯,我鐘意佢轉食紅薯粉唔洗加錢,外面好多地方食都要加錢嫁!!飲完 D 湯, 都唔會成日覺得好口乾, 因為我食完之後無摟飲可樂,如果 D 湯太咸, 有落味精.................我食完之後一定會摟飲可樂的,食左兩次都無, 咁姐係 D 湯唔係太咸啦!!我最鐘意佢呢度 D 小食唔貴,全部都係十拎蚊有交易,始終經濟唔係太好,價錢 SET 太貴, 我一定唔會叫,但十拎廿蚊, 兩個人食, SHARE 都唔係咁覺眼,所以兩次黎都有叫小食!!至於員工方便, 可能我無乜特別要求,諗好咪叫佢過黎寫單, 一揮手, 佢地就走過黎,轉個頭碗面就上, 算一般啦!!不過地方就細囉, 坐兩人卡位,一人一個 SET 的話, 根本就無哂位,所以佢地宜家都唔比清水啦, 你叫先比, 因為基本上佢 D 面都全部包飲品!!我叫左個人參雞絲面呀, SET 黎 GE,勁抵!! 一碗面, (碗面我覺得好大碗囉)仲有一盤炸品, 一杯涷利賓納,都係三十幾蚊咋!!!
第二次幫襯, 但就第一次寫食評

唔係好明點解會有多喊樣,
或者可能係我要求唔高啩!!

第二次食, 仍然都係覺得可以繼續幫襯,
我鐘意佢轉食紅薯粉唔洗加錢,
外面好多地方食都要加錢嫁!!

飲完 D 湯, 都唔會成日覺得好口乾,
因為我食完之後無摟飲可樂,
我食完之後一定會摟飲可樂的,
食左兩次都無, 咁姐係 D 湯唔係太咸啦!!

我最鐘意佢呢度 D 小食唔貴,
全部都係十拎蚊有交易,
始終經濟唔係太好,
價錢 SET 太貴, 我一定唔會叫,
但十拎廿蚊, 兩個人食, SHARE 都唔係咁覺眼,
所以兩次黎都有叫小食!!

至於員工方便, 可能我無乜特別要求,
諗好咪叫佢過黎寫單, 一揮手, 佢地就走過黎,
轉個頭碗面就上, 算一般啦!!

不過地方就細囉, 坐兩人卡位,
一人一個 SET 的話, 根本就無哂位,
所以佢地宜家都唔比清水啦,
你叫先比, 因為基本上佢 D 面都全部包飲品!!

我叫左個人參雞絲面呀, SET 黎 GE,
勁抵!! 一碗面, (碗面我覺得好大碗囉)
仲有一盤炸品, 一杯涷利賓納,
都係三十幾蚊咋!!!

紅油炒手 + 人參手撕雞面
面餐包埋 GE 炸物
2010-03-30
紅油炒手 + 人參手撕雞面
面餐包埋 GE 炸物
(Non-member)
2009-08-14 21 views
今日我去淘大商場分店光顧, 點了牛扒餐(羅宋湯, 凍奶茶),不久, 侍應卻給了我筷子...(可能他們賣米線為主, 慣了動作)羅宋湯拿來了, 我卻連湯匙都未有, 叫一個綠衣的女侍應, 她完全不知要給西式餐具給我, 我飲完湯後, 把湯碗放在一旁, 有個較年輕的綠衣男侍應收碗時, 又望著我呆了一回(奇怪)食物方面, 羅宋湯明顯味道不夠, 像很淡的湯似的, 而牛扒又太薄,整體感覺真的不好
羅宋湯拿來了, 我卻連湯匙都未有, 叫一個綠衣的女侍應,
有個較年輕的綠衣男侍應收碗時, 又望著我呆了一回(奇怪)

整體感覺真的不好
2009-08-14
2009-07-20 30 views
同耐無見的朋友仔相約一起晚膳, 因為佢好想食米線,所以選擇了她的心水餐廳。我則捨命陪君子。米線價錢屬中價以上, 一個米線包一個送, $25。我要了花枝條米線, 蕃茄湯底, 加$8 要了紅豆冰。友人想吃雞翼, 又再加了一個蒙汗雞翼。米線一大碗上, 容量很多, 湯底也很多, 只是花枝條偏少。我比較貪心, 多些餸是一定要的。米線沒有煮到爛, 有彈牙感, 也很滑身。蕃茄湯底, 偏酸偏咸, 可能是有味菜在內的關係吧?!花枝條, 每一條也是小的形狀, 真係食左等於無食咁。個人認為配搭花枝丸應該是比較好的。整體表現也是平平無奇。蒙汗雞翼: 一客四隻, 與友人分享。一送上已經聞到很多香料的味道。沒有想過, 原來都幾辣。食左一隻先, 原來只是外層都是香料, 裏面並未有醃進去。不過都算好味的, 吃完一隻已經很辣, 出曬汗。紅豆冰: 友人指紅豆很大粒, 也算是「肥大肉厚」。環境不錯, 2個人可以坐4 個人的卡位, 而且不會俾面色你, 要趕你走那樣。
同耐無見的朋友仔相約一起晚膳, 因為佢好想食米線,
所以選擇了她的心水餐廳。我則捨命陪君子。

米線價錢屬中價以上, 一個米線包一個送, $25。
我要了花枝條米線, 蕃茄湯底, 加$8 要了紅豆冰。
友人想吃雞翼, 又再加了一個蒙汗雞翼。

米線一大碗上, 容量很多, 湯底也很多, 只是花枝條偏少。
我比較貪心, 多些餸是一定要的。
米線沒有煮到爛, 有彈牙感, 也很滑身。
蕃茄湯底, 偏酸偏咸, 可能是有味菜在內的關係吧?!
花枝條, 每一條也是小的形狀, 真係食左等於無食咁。
個人認為配搭花枝丸應該是比較好的。
整體表現也是平平無奇。

蒙汗雞翼: 一客四隻, 與友人分享。
一送上已經聞到很多香料的味道。沒有想過, 原來都幾辣。

食左一隻先, 原來只是外層都是香料, 裏面並未有醃進去。
不過都算好味的, 吃完一隻已經很辣, 出曬汗。

紅豆冰: 友人指紅豆很大粒, 也算是「肥大肉厚」。

環境不錯, 2個人可以坐4 個人的卡位,
而且不會俾面色你, 要趕你走那樣。
花枝條米線
蕃茄湯底
2009-06-21 27 views
看見麻酸樂有很多劣評,令我也驚訝了,因為我間中也會來這裡吃米線的,但我覺得這裡真是不錯啊。可能因為我沒有試過酸辣味湯底了吧,而我最愛這裡的是蕃茄味湯底的米線,今天也是點了這個,然後配雞柳和冬菇。蕃茄味湯底又濃又醒胃,很好味,雞柳也是我常叫的,也不錯的,冬菇炆得好入味,整體而言,真是不錯啊,自選米線想選什麼料都可以,價錢又不貴,如果大家覺得酸辣味湯底不好味的話,可以再試試其他湯底再來評啊。
看見麻酸樂有很多劣評,令我也驚訝了,
因為我間中也會來這裡吃米線的,
但我覺得這裡真是不錯啊。

可能因為我沒有試過酸辣味湯底了吧,
而我最愛這裡的是蕃茄味湯底的米線,
今天也是點了這個,然後配雞柳和冬菇。

蕃茄味湯底又濃又醒胃,很好味,
雞柳也是我常叫的,也不錯的,
冬菇炆得好入味,
整體而言,真是不錯啊,
自選米線想選什麼料都可以,價錢又不貴,
如果大家覺得酸辣味湯底不好味的話,
可以再試試其他湯底再來評啊。
2009-06-21
  • 蕃茄味湯底米線
2009-04-28 23 views
同女朋友去九龍灣行街途經麻酸樂, 諗起有好多年無食過所以就入去試一試我叫左一個豬肉麻辣米線女朋友叫左一個雞肉酸辣米線麻辣個湯底勁難食我平時都算有衣食但佢個湯底令我只能夠食左大部份既餸剩下來既米線就完全食唔落女朋友個酸辣都算還可以但食落只有辣味, 毫無質素可言簡單一句, 無下次!!
同女朋友去九龍灣行街
途經麻酸樂, 諗起有好多年無食過
所以就入去試一試
我叫左一個豬肉麻辣米線
女朋友叫左一個雞肉酸辣米線
麻辣個湯底勁難食
我平時都算有衣食
但佢個湯底令我只能夠食左大部份既餸
剩下來既米線就完全食唔落
女朋友個酸辣都算還可以
但食落只有辣味, 毫無質素可言
簡單一句, 無下次!!
2009-04-17