2016-07-01 915 views
米線太林冇乜趙頭,份量夠飽。湯底方面 ,酸辣湯好伏 ,唔酸唔辣, 好難飲 ,米線又唔入味。金銀蛋湯夠味,咸蛋白略咸。料方面 係一堆肉丸豆腐少少豬肉絲,唔係特別好食。以後唔會再黎食呢間野呢個價錢唔值食呢d 野,劣食。
米線太林冇乜趙頭,份量夠飽。
金銀蛋湯夠味,咸蛋白略咸。
料方面 係一堆肉丸豆腐少少豬肉絲,唔係特別好食。
以後唔會再黎食呢間野
呢個價錢唔值食呢d 野,劣食。
米線餐
2016-07-01
$45 (Last Night Supper)
2016-05-29 728 views
約三年前,光顧這間店鋪,叫了一個小辣的自選兩味的米線,那時的辣度十足,味道上更帶來很大的衝擊。曾經以為呢間店可以同其他的米線店一爭市場。可惜時間久了,店鋪的水準不但沒有保持,而且有倒退的現像,實在令人不堪回首。昨天想著再試麻辣米線的風味,想再抱當年的情懷。可是卻發現,那味道己經不在....打開餐牌,和3年前相比,多了很多實惠的米線套線。本以為真的十分不錯,又便宜。於是,叫了一個牛大王米線套餐(好像係呢個名),入面有牛丸、肥牛及鮮牛肉。叫了小辣。一試!真的想講,我的媽呀,可以如此不好味!麻不麻,辣不辣。清湯不是清湯,是一碗沒有任何味的水用湯。十分失望。真的很想知道,麻酸樂的配方是否有變。如此失望的味道卻可推出市場。實屬難堪。真的不會再有第三次...
曾經以為呢間店可以同其他的米線店一爭市場。

一試!真的想講
,我的媽呀,可以如此不好味!麻不麻,辣不辣。
如此失望的味道卻可推出市場。實屬難堪。

真的不會再有第三次...
Other Info. : 雖然米線差劣,但不得不提,小食上的味道是不錯,好像香炸春卷
2016-05-28
  • 香炸春卷
2016-05-12 662 views
麻酸樂聽就聽過好多次,今日終於有機會試。低糖綠茶: 套餐包低糖綠茶,入口味道好清新,唔太甜,綠茶味特出。手撕雞: 手撕雞食落似雞絲粉皮,雞油味足,撈埋麻醬,食落唔乾身,配埋海蜇食真係好好味,可惜份量偏少,唔多夠喉。韓國泡菜餅+ 菜肉水餃+ 麻辣肉碎湯底: 泡菜餅味道比較奇怪,唔多合我口味,但係菜肉水餃皮薄餡靚,麻辣肉碎湯底叫左小辣,但係飲落一D辣味都無,下次可以試中辣。豬仇家上海拉麵: 配料有豬潤,咸肉,豬耳,香茅骨,腐竹,豬耳爽口入味,豬膶唔會煮得太老夠鮮味,香茅骨唔太油,唔錯。
麻酸樂聽就聽過好多次,今日終於有機會試。
2016-05-09 447 views
在「麻酸樂米線專門店」吃自選$30粉麵午餐,自選豬潤、紅薯粉、清雞湯底,送熱綠茶,紅薯粉加$2。豬潤,沒有大廚手勢,吃不到爽滑口感,清雞湯底變蕃茄味菜湯底,算罷!沒有要求更換,都好味道。調味架只提供幼鹽和胡椒粉,沒有辣椒油感覺有些奇怪,我加了胡椒粉調味,除了豬潤,都是一碗抵食不錯的紅薯湯粉!

在「麻酸樂米線專門店」
吃自選$30粉麵午餐,
自選豬潤、紅薯粉、清雞湯底,
送熱綠茶,紅薯粉加$2。
豬潤,沒有大廚手勢,吃不到爽滑口感,
清雞湯底變蕃茄味菜湯底,
算罷!沒有要求更換,都好味道。
調味架只提供幼鹽和胡椒粉,
沒有辣椒油感覺有些奇怪,
我加了胡椒粉調味,
除了豬潤,都是一碗抵食不錯的紅薯湯粉!
2016-05-09
$32 (Lunch)
2016-03-21 287 views
天氣潮濕,胃口不太大,與友人想食點辣東西剌激下,就試試這可能是唯一一間位於淘大的米線店。菜料款式選擇頗多,但我們還是選了最傳統的菜款及麻辣湯底。我選了豆卜、雞肉、時菜;朋友選了魚腐、雲吞、時菜。用料還算新鮮的,肉質亦彈口,但時菜的份量實在少得可憐,只有小小一兩塊碎生菜,不知還以為是配料而已。湯底完全聞不到任何麻辣香,入口更加連一點應有的麻辣味道也沒有,像只是吃普通魚旦粉的辣醬,說不上麻辣。

2016-03-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-01-16 330 views
記得對上一次都同朋友仔食過印象係2個女仔都係食唔飽的…重申,不是很大食我們倆媽媽見到都話想試下Ok la,因為佢未食過點完餐,先上雞煲分量明顯較對上一次多陣陣麻香味(聞同食的味道完全唔一樣)雞夠滑,麻辣味較微(唔知係唔係可以選擇辣度)因為侍應冇講拼盤每樣都打孖上,夠食的底有牙菜,同米線,(真係2人份量)
記得對上一次都同朋友仔食過
印象係2個女仔都係食唔飽的…
重申,不是很大食我們倆
媽媽見到都話想試下
Ok la,因為佢未食過
點完餐,先上雞煲
分量明顯較對上一次多
陣陣麻香味(聞同食的味道完全唔一樣)
雞夠滑,麻辣味較微
(唔知係唔係可以選擇辣度)因為侍應冇講
拼盤每樣都打孖上,夠食的
底有牙菜,同米線,(真係2人份量)

Other Info. : 食到最後,媽媽話湯底好似加左好多糖咁,一d辣味都冇,甜得濟 最後返到屋企,飲左好多杯水…😂😂😂
2016-01-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$74 (Dinner)
  • 麻辣米線
2016-01-11 158 views
麻辣龍崗雞$35 +$18可轉餐麻辣龍崗雞雞肉幼嫩,雞肉十分入味,咬落又麻又辣,味覺大刺激,十分爽!跟餐既酸辣米線卻較為遜色,湯底酸味欠奉,幸好米線唔會煮得太軟,而且夠滑!可是,米線份量唔多,大食既男生女生應該會唔飽了!!
麻辣龍崗雞
麻辣龍崗雞$35 +$18可轉餐

可是,米線份量唔多,大食既男生女生應該會唔飽了!!

2016-01-01
2015-12-08 165 views
好多年的麻酸樂,見証佢開完一間又一間,但執完一間又一間, 再不停轉型! 雖然唔知佢仲有幾多間分店,位置分佈在哪一角, 這打不死的精神確值得鼓勵!麻酸樂推出的食品其實不差的,食得出佢好努力去製作, 中意佢個湯底看似清湯,但其實有麻酸的刺激味道,算係唔錯的!在多年後的今天重臨, 揀了一個冬蔭公海鮮米線同一個龍崗雞麻辣米線。冬蔭公個湯做得唔錯, 可以一飲再飲, 辣味唔會太過,只係微辣程度。只係海鮮就太少, 應該係用晒啲海鮮去熬個湯吧?配料只有一隻蝦、一粒墨丸、一塊魚片…風格依然咁精簡, 方向反而真係冇乜點變, 對!配料少少就係佢一直個風格!龍崗雞肉算嫩,唔會過老就OK,冇乜肉食, 因為係雞脊位置, 醬汁就較杰身淋上, 少少麻辣, 味道都算唔錯吧。米線方面條條分明, 軟硬算得上剛好。多年冇食麻醉樂, 今次感覺都沒有大驚喜, 亦不見有大突破!仍有好大進步空間, 繼續努力吧!

冬蔭公米線

麻辣龍崗雞

2015-09-14 336 views
夜晚七點幾八點幾食飯時間好多地方都排哂長龍,見到宜間人少少所以一試。點知真係體驗了好食先會多人等宜句話!米線既配料選擇都唔算少, 叫餐仲會包煉野飲, 四十幾蚊都算平!但味道就一殷了...叫左個海洋之光米線餐,湯底揀左肉醬麻辣, 麻同辣都夠但唔夠咸, 配料有蜆...魚蛋...腐皮角...蟹棒,款式多但份量少得好過份...魚蛋...腐皮角...蟹棒各得一個, 只有蜆肉有三粒!!!仲有米線份量唔多, 如果好肚餓就應該會食唔飽!
叫左個海洋之光米線餐,
湯底揀左肉醬麻辣, 麻同辣都夠但唔夠咸,
魚蛋...腐皮角...蟹棒各得一個, 只有蜆肉有三粒!!!

仲有米線份量唔多, 如果好肚餓就應該會食唔飽!

2015-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-08-26 188 views
荒廢了寫食評,因三哥拎飛都要等10張,太餓轉其他店麻辣湯,其實湯湯放麻辣油,唔夠味仍都帶唔出味,我比三哥縱懷了。米線加加錢多一個送,墨丸普遍貨色,而個湯唔得,叫蜂窩豆腐本想吸湯,攪到都麻麻地啦。9菜豆芽包埋架,同樣價錢我食返三哥好了。一個炸雞魯肉飯,難得魯肉醬係唔油膩,肥肉唔多用香菇粒取締肥肉口感,比較輕盈健康。配小甜凍綠茶要加3蚊食物經濟實惠,但湯底有改善空間。
荒廢了寫食評,因三哥拎飛都要等10張,太餓轉其他店

食物經濟實惠,但湯底有改善空間。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
2015-06-16 426 views
星期日近傍晚時份,在人流處處的淘大花園覓食實在不易。幸好找到這間麻酸樂,可解肚餓之急。湯的味道很淡,魚腐份量一般,質素普通。比想像中好吃的台式大碗飯:份量夠多、肉燥肥瘦分明、菜式方面除了肉燥和盬酥雞之外,另有青瓜絲、半隻滷蛋和整塊滷水豆腐,頗為豐富。跟餐加$12換來一杯淡如水的龍眼冰。
自選米線 - 加魚腐
湯的味道很淡,魚腐份量一般,質素普通。
大碗盬酥雞肉燥飯
跟餐的特飲 - 龍眼冰
跟餐加$12換來一杯淡如水的龍眼冰。
2015-06-07
$50 (Dinner)
  • 大碗盬酥雞肉燥飯
2015-05-26 392 views
今次要介紹嘅係麻酸樂米線專門店,呢一間嘅食物質素唔錯,價錢都幾公道。下午茶好抵食,$40有小食,有米線,有特飲。我食咗個迷你冬蔭公海鮮米線,加咗個白菜豬肉水餃,另外再加多杯芒果乳酪特飲。冬蔭公海鮮米線雖然細啲,但好在味道搭救。冬蔭公湯底好正,少少酸夠醒胃。有一隻蝦,一條蟹柳,一粒魚蛋...叫得迷你冬蔭公海鮮米線,全部份量都真係好迷你,哈哈。白菜豬肉水餃上面有酸辣汁,酸酸辣辣好好食。三隻水餃份量剛剛好。到芒果乳酪特飲啦,芒果比較甜,不過撈埋乳酪就剛剛好中和返。
今次要介紹嘅係麻酸樂米線專門店,
呢一間嘅食物質素唔錯,價錢都幾公道。
下午茶好抵食,
$40有小食,有米線,有特飲。
我食咗個迷你冬蔭公海鮮米線,
加咗個白菜豬肉水餃,
另外再加多杯芒果乳酪特飲。
冬蔭公海鮮米線雖然細啲,
但好在味道搭救。
冬蔭公湯底好正,少少酸夠醒胃。
有一隻蝦,一條蟹柳,一粒魚蛋...
叫得迷你冬蔭公海鮮米線,
全部份量都真係好迷你,哈哈。
白菜豬肉水餃上面有酸辣汁,
酸酸辣辣好好食。
三隻水餃份量剛剛好。
到芒果乳酪特飲啦,
芒果比較甜,
不過撈埋乳酪就剛剛好中和返。
2015-05-18
2015-05-21 222 views
間唔中都會嚟食下早餐 價錢合理 味道ok佢嘅番茄穀飼牛米線幾吸引到我!呢個早餐(番茄穀飼牛米線+厚多士+煎雙蛋+熱飲)都係$32大大碗米線 番茄味唔算超濃但可以接受啦3舊牛腩 幾腍幾入味 米線就煮得耐咗少少 唔夠彈牙厚多士同煎雙蛋都正正常常有時食得太多茶餐廳個啲早餐呢個都係唔錯嘅選擇嘅!
間唔中都會嚟食下早餐 價錢合理 味道ok
佢嘅番茄穀飼牛米線幾吸引到我!

呢個早餐(番茄穀飼牛米線+厚多士+煎雙蛋+熱飲)都係$32
大大碗米線 番茄味唔算超濃但可以接受啦
3舊牛腩 幾腍幾入味
米線就煮得耐咗少少 唔夠彈牙
厚多士同煎雙蛋都正正常常

有時食得太多茶餐廳個啲早餐呢個都係唔錯嘅選擇嘅!

2015-05-17
$32 (Breakfast)
2015-02-01 390 views
做完運動就係想食濃味鹹野補充返, 下午菜33蚊, 包一碗迷你麵同小食就選了韓風刺骨米線, 其實是蒜香排骨同泡菜餅,湯底我就配小辣酸辣湯有好多芽菜腐皮個蒜香骨就肉地硬左d上圖塊野就係泡菜餅,其實唔辣,不話有米粉同生菜,入口幾爽好似食緊豬軟骨,而成塊野好肉越南紮肉,米線就腍身左d個雞翼炸到好香脆,仲灑疘辣粉係面青瓜黑木耳,個酸醋汁落左wasabi,攻鼻我受唔到包埋杯凍茶做完gym食飽飽補充返體力

就選了韓風刺骨米線,
其實是蒜香排骨同泡菜餅,湯底我就配小辣酸辣湯
有好多芽菜腐皮
個蒜香骨就肉地硬左d
個雞翼炸到好香脆,仲灑疘辣粉係面
青瓜黑木耳,個酸醋汁落左wasabi,攻鼻我受唔到
包埋杯凍茶

做完gym食飽飽補充返體力
2014-05-30 353 views
524星期六,不用上班,於是去食個早餐才出街!不算多人,還有幾枱空,於是便坐低。點知那個長髮經理,未坐就说……坐一邊,我和哥見還有很多枱淨,沒有理會,我說有才坐回吧謝謝。但那女仕,就很兇對我說:一定會很多人! 哈,天大笑話,竟然這樣答客人。小姐做服務業,做到這樣,你就是無品德。趕客吧!那我們不理會她照坐。之後我們早餐到了,oh my god. 沙爹牛米線,腸仔蛋配凍奶茶。腸仔是中間心是冰的,跟本無加熱!米線,可能是昨晚未用完好林!How can i eat?? 。15分鐘便埋單走人。一間食店除食物外,態度都要好,請驗討吧
那我們不理會她照坐。
之後我們早餐到了,oh my god. 沙爹牛米線,腸仔蛋配凍奶茶腸仔是中間心是冰的跟本無加熱!米線,可能是昨晚未用完好林!How can i eat??

15分鐘便埋單走人。
一間食店除食物外,態度都要好,請驗討吧
2014-05-24
$30 (Breakfast)