收工和男朋友到尖沙咀食個晚餐然後睇戲,心郁郁想試印度菜又不想去重慶大廈,在openrice見到這間評分不錯,就試一試!【Vegetable Samosa】三大舊酥炸的傳統炸薯角,中間沒有肉,主要是蔬菜蓉和大量薯仔,加些香料,熱辣辣很香口,但份量很多,適合每人半舊。【Dahi Golgappe】店員推薦的傳統街頭小吃,一個脆薄湯圓大小外皮包著蕃茄、洋蔥等配料,再淋上有些甜有些咸有些酸的不同醬汁,幾特別,可以一試。【Garlic Nan】很認真烤得外皮香脆又有濃濃的蒜蓉香味,絕對是食個數一數二的garlic nan!【Chicken Korma】這個烤雞配上甜甜的醬汁,好入味,如果配飯或nan都很合適。【Subz Kadhai】其實就是咖哩雜菜,香濃的印度香料混集在一起都分不清是什麼香料,不過夾著蒜蓉nan好正。

Chicken Korma

Fruit  Punch
2021-09-06
Chicken Korma
Fruit  Punch
2021-09-17 60 views
今日出開尖沙咀同朋友睇戲,聽佢講尖沙咀近排開左間印度餐廳,佢話想去試試,我心諗都好耐冇食過印度野,所以就黎左試試。呢間餐廳唔係朋友帶黎都真係唔知,位置唔係太起眼。呢間印度餐廳午市係自助餐形式嘅,食物種類唔算好多,但每款都係印度菜常見嘅食物,如印度烤雞,咖喱羊肉,咖喱雜菜,印度香米整成嘅炒飯等,當然仲有經典嘅印度薄餅,美中不足嘅係冇得飲LASSI,比較可惜。每人都係包一杯餐飲,可以簡檸茶檸水或者可樂雪碧。冷盤部分有凍通粉,沙律。除左經典印度菜式之外,都有兩款自助餐比較常見嘅小食,就係炸魚同埋春卷,兩樣都仲好脆口,而且保溫做得唔錯,食嘅時候都仲係熱辣辣。呢度印度甜品都係第一次食,感覺有少少似糖不甩,但就有少少羊羶味。Gulab 在印地語中的意思是玫瑰,Jamun 則是漿果、果實的意思,之所以叫做玫瑰果,是因為過去糖水部分加入玫瑰熬製而成,現在則多用藏紅花(番紅花)來製作。這個主要由麵粉、奶粉和印度酥油(Ghee)揉製後油炸而成的甜品,泡入充滿藏紅花和豆蔻香味的糖水裡後,表皮維持扎實口感,咬下後則軟綿濕潤,是印度最受歡迎也最普遍的庶民甜食,無論是在家裡享用,亦或是招待客人、送禮還是喜慶節日分

每人都係包一杯餐飲,可以簡檸茶檸水或者可樂雪碧。
冷盤部分有凍通粉,沙律。

Mutton  Roganjosh
Mixed veg curry

呢度印度甜品都係第一次食,感覺有少少似糖不甩,但就有少少羊羶味。Gulab 在印地語中的意思是玫瑰,Jamun 則是漿果、果實的意思,之所以叫做玫瑰果,是因為過去糖水部分加入玫瑰熬製而成,現在則多用藏紅花(番紅花)來製作。這個主要由麵粉、奶粉和印度酥油(Ghee)揉製後油炸而成的甜品,泡入充滿藏紅花和豆蔻香味的糖水裡後,表皮維持扎實口感,咬下後則軟綿濕潤,是印度最受歡迎也最普遍的庶民甜食,無論是在家裡享用,亦或是招待客人、送禮還是喜慶節日分享甜點,Gulab Jamun 都是印度最有存在感甜點之一!
Hot  gulab  jamun
2021-09-11
$143 (Lunch)
Mutton  Roganjosh
Mixed veg curry
Hot  gulab  jamun
2021-09-17 46 views
想係呢區食印度菜,唔一定要去重慶大廈嘅,友人今次又帶我去食好嘢,就係呢間啦,用一樽樽唔同香料試管黎佈置門口位,絶對代表到印度菜嘅特色店內裝飾有別於傳統印菜餐廳,黃銅餐枱配上藍黃色絲絨/皮椅,中間大投影幕播住Bollywood Hit Songs,我地被安排坐窗口位,望到街景感覺開揚餐牌上提供由小食/湯/沙律/咖哩/主食/素食/甜品到飲品,印度菜名下都有英文講解下大致上係咩黎,若果有埋相片就可能仲易理解!  睇唔掂都唔怕,佢地嘅侍應好樂意介紹菜式,仲用電話GOOGLE埋個樣比你睇,超有耐性!首先出場係呢碗Tamatar aur Tulsi ka Shorba ($58),睇英文解說係用新鮮蕃茄加入羅勒煮成嘅湯,味道因有少許忌廉係面增加香滑感,濃濃蕃茄味又夠熱度,好味呀.................同好想要一個餐包呀!!呢客係侍應推介嘅Dahi Golgappe ($68),6粒波波仔一字型排開,造型相當趣緻香炸外皮,內裏有薯仔,洋蔥及乳酪,入口清涼,一咬酸甜乳酪係口腔內爆破,相當有驚喜,作為開胃菜都幾得!Samosa即係印度咖哩角,呢度提供Lamb Samosa ($78),一客三大

Samosa即係印度咖哩角,呢度提供Lamb Samosa ($78),一客三大隻

切開一半,羊肉味已經飄出黎,羊肉碎加入香科作饀料,帶點厚度嘅外皮香脆,食一隻都飽咗少許,加入送上嘅薄荷醬汁一齊食,加一點清新味道

食印度菜又點少得咖哩類,點選咗Goan Curry Fish ($138)

咖哩香味相當出,但又唔係幾辣,魚塊量都好大方,單食都可以

咖喱嘅好拍檔Butter/Garlic Nan ($38)一齊上場,一客三大塊,油潤又略大少少焦香位,入口煙韌,蒜味比較溫和,被咖喱汁搶過了風頭。

個人推介呢客Chicken Biryani ($128),外觀似我地嘅生炒糯米飯,無諗過係咁大份量,足夠3人享用,飯多之餘仲有幾舊大鷄件

另有乳酪可撈落飯或點鷄肉食

選用Basmati 長米,係印度餐廳必吃嘅靚米,上網查過 Basmati米呈長瘦形,越長越貴,擁有與眾不同的堅果香氣,即使多吃亦不覺得膩。 飯粒炒得幾乾身,超有口感,加入幾種印度香料,微辣得黎又惹味!

呢度嘅飲品選擇比較特別,除咗烈酒啤酒外,亦有鷄尾酒及無酒精鷄尾酒,可以上嚟飲返杯先開餐都得,想搵特式印度飲品例如Mango Lassi, 抱歉...係搵唔到嘅!  叫呢杯Ice Lemon Tea ($28),鷄尾酒般外型,淡淡茶味,味道帶微酸,中和呢餐嘅重口味道!

疑似經理除咗態度親切,臨尾仲問我地想唔想試下佢哋自家製嘅雪糕?  Why NOT?! 就係呢客啦,外觀似係雪硬咗嘅菠蘿,入口帶有淡香奶味,少甜,仲加入咗幾款果仁碎,增加口感,改觀咗對印度甜品係好甜嘅印象!

呢間印度新式餐廳坐得舒服,無論食物及服務都相當唔錯,價錢唔係貴,絶對有回頭!
Dinner
約咗好友假日出去游早水, 接近中午時份已經好肚餓要去搵食。 行到金馬倫道留意到這間 Masala Hut & Cafe, 之前喺網上都有介紹午市有 lunch buffet 入去試吓有冇位, 好在時間尚早。 建議先book位因坐低冇耐已差不多 陸續有八成滿座。餐廳裝修美輪美奐, 座位宽闊舒服, 近窗的一旁更有街景和舒適梳化椅。有幾款沙律, 都以馬鈴薯和豆類, 蔬菜為主。喜歡薯仔沙律, 加入特色嘅香料, 味道獨特唔會抗拒, 還有多款中東地區常用的乳酪醬汁。先喝一碗「南印度扁豆湯」 , 充滿豆蓉還有其他蔬菜超豐富膳食纖維。 味道帶少少酸,令人開胃!套餐包一杯飲品, 揀了凍檸檬茶和可樂。 不要期待是茶餐廳的凍檸茶。每枱都有一份印度烤餅, 甜甜地少少鹹帶有蔥香, 烤餅外酥里嫩, 煙煙靭靭蘸咖哩吃一流!!另外一排全擺放熱葷, 都是不同款式口味的咖哩。肉醬咖哩: 有好香嘅羊肉碎和羊肉粒!咖哩雞: 汁比較稀但味道濃郁带微辣, 雞肉大大件一啲都唔乾。洋蔥蕃茄辣椒麵: 多咗番茄和洋蔥嘅味道, 酸酸甜甜又有咖哩味 ,一粒粒嘅係類似豆腐卜質地, 吸滿醬汁。另外還有豆類和蔬菜咖哩 , 唔會太辣, 味道冇咁濃但

有幾款沙律, 都以馬鈴薯和豆類, 蔬菜為主。

另外一排全擺放熱葷, 都是不同款式口味的咖哩。

肉醬咖哩: 有好香嘅羊肉碎和羊肉粒!

另外還有豆類和蔬菜咖哩 , 唔會太辣, 味道冇咁濃但多了一份蔬菜嘅甜味。

炸魚, 幾香口,有魚味。

餡料味道似中式炸春卷, 味道唔錯!
炸雞, 好重香料嘅味道, 以為雞肉會好乾但又唔算~ 有驚喜 👍

烤蔬菜, 竟然係全埸最辣, 乾身嘅香料好辣。

Salad 旁邊 有即叫即做pancake , 先煎好烤餅再放入薯蓉捲起。 好有特色而且幾啱口味~

發現這個球體嘅炸物, 非常脆口,好似煎堆咁空心嘅,但係個皮好脆, 少少咸。 留意到其他顧客係搵手指壓扁一端再伴入豆湯同吃~ 非常特別。

甜品: 浸滿糖水的麵粉球,甜度好高~ 怕甜者可以 skip ~

假日好多印度裔家庭入座, 非常熱鬧。 店員有禮反應快, 每位套餐$130 也不用加一,抵食!

2021-09-16 31 views
平時食開中式日式西式,今日決定試下新菜式,就簡左印度菜喇!網上搵到一間望落好高級既印度餐廳,就決定試下啦!餐廳裝修高貴優雅,比起不少西餐廳感覺更高貴午市有做自助餐,見到有不少自助餐盤子全晚都播放住印度既MV雖然唔識睇,但感覺就好似去左印度一樣,更添風味。餐牌選擇不少,可惜暫時只有英文餐牌,經理話過多2星期就會有中文餐牌由於有好多菜式都係印度專有名詞,所以選擇食咩係會有少少困難不過經理都會過黎介紹及推介菜式,服務又幾周到喎!Goan Fish Curry & Garlic Nan食印度菜當然一定要食印度薄餅啦!我地就簡左Garlic Nan非常香口呀!厚薄適中另外叫左個魚咖哩配,魚肉嫩滑,咖哩十分香滑將咖哩淋上薄餅再放入口,感覺實在太幸福喇食咖哩真係要去印度餐廳食,永遠唔會失望Tandoori Kukkad 燒春雞燒春雞好好味呀,印度食物香料多大家都知所以味道上會好豐富,完全唔需要擔心無味肉質亦都嫩滑唔鞋,時間上處理得唔錯旁邊有D粉紅色既醬汁,味道上幾特別,酸酸地既Kesar Kulfi店員推介既一款甜品,望落都有D菠蘿乾其實佢係用奶製成再加左核桃上去再結成冰睇個樣以為似菠蘿味咁酸酸甜甜
平時食開中式日式西式,今日決定試下新菜式,就簡左印度菜喇!
網上搵到一間望落好高級既印度餐廳,就決定試下啦!

餐廳裝修高貴優雅,比起不少西餐廳感覺更高貴
午市有做自助餐,見到有不少自助餐盤子

全晚都播放住印度既MV
雖然唔識睇,但感覺就好似去左印度一樣,更添風味。

由於有好多菜式都係印度專有名詞,所以選擇食咩係會有少少困難
不過經理都會過黎介紹及推介菜式,服務又幾周到喎!

Goan Fish Curry & Garlic Nan

非常香口呀!厚薄適中
另外叫左個魚咖哩配,魚肉嫩滑,咖哩十分香滑
將咖哩淋上薄餅再放入口,感覺實在太幸福喇

食咖哩真係要去印度餐廳食,永遠唔會失望

Tandoori Kukkad 燒春雞

燒春雞好好味呀,印度食物香料多大家都知
所以味道上會好豐富,完全唔需要擔心無味
肉質亦都嫩滑唔鞋,時間上處理得唔錯
旁邊有D粉紅色既醬汁,味道上幾特別,酸酸地既

Kesar Kulfi

店員推介既一款甜品,望落都有D菠蘿乾
其實佢係用奶製成再加左核桃上去再結成冰
睇個樣以為似菠蘿味咁酸酸甜甜,但食落口nuts味好重,仲有nuts係入面,有咬口
越食就覺得越得意同好味,好快就食晒LU

Mojito
易入口,酒精味不重,好飲

埋單500蚊唔洗,覺得幾抵食
雖然份量唔算多,但味道上都好好味,加上餐廳環境優雅
成餐飯既體驗都好好
下次想食咖哩會再end call
2021-09-15
$250 (Dinner)
2021-09-16 31 views
好耐冇食印度菜,早前有朋友同我講食過尖沙咀Masala Hut & Cafe's ,味道非常好,今晚同老公專程過嚟試吓。餐廳位於樓上2樓,裝潢擺設高級雅緻,燈光柔和,餐桌座位寬躺舒適。店員係印度人招呼客人有禮親切!Lamb Roganjosh:Rogan josh 是北印度喀什米爾的著名菜餚,是用焦化洋蔥或紅蔥、印度優格、辣椒、薑和顆粒完整的香料,包含丁香、月桂葉、小豆蔻與肉桂等做成的醬汁,將香煎過的整塊羊肉慢燉而成,羊肉燉煮得好入味,林度啱啱好,啖啖肉都有咖喱香味,辣辣哋完全冇羶味!Punjabi Kukkad Makhanwala:Makhanwala 在印地語中的字面意思是奶油。 因此,這是印度版的奶油雞,把雞拿去跟香料、蕃茄糊與鮮奶油煮,雞肉有厚實醇郁的奶油香氣之外,咖哩也不會太辣。Butter Nan and Garlics Nan:食咖喱一定要配印度烤餅才完美,即叫即做,上檯熱辣辣,十分香脆,我最愛牛油和蒜味的薄餅,沾著香氣十足又濃郁的咖喱食,真係食到停唔到口!好惹味!Prawn Biryani:鮮蝦印度香飯,將印度香料和印度米下鑊炒香,印度香飯味道夠濃、香氣十足。鮮蝦爽口

Prawn Biryani:鮮蝦印度香飯,將印度香料和印度米下鑊炒香,印度香飯味道夠濃、香氣十足。鮮蝦爽口。

Ice Lemon Tea:用新鮮檸檬片搭配芬芳茶膽,清甜雅致風味,還具有提神效果
2021-08-26
2021-09-16 202 views
今日同朋友去探索美食,見好耐都無食過印度菜,就搵間食下先!食印度菜一定要食印度薄餅呢間嘅環境好優雅,比重慶大慶坐得舒服好多見到個menu有好多選擇,唔同咖喱有唔同嘅名!好彩侍應留意到我哋咁耐都未落單,主動過嚟協助我Dahi Golgappe呢個係店員極力推介的!其實係Deep fried potatoes,中間有鷹嘴豆,同埋甜甜酸酸嘅乳酪,真係幾好食喎好開胃口感係好脆口的!Angeethi Ka Murg烤雞串都係印度出名嘅菜式!烤到有啲焦香味道有啲辣辣味,印度香料濃,但完成唔抗拒好香好入味!Malai Jheenga Curry呢個係蝦嘅咖喱,唔好期望蝦隻好好食,一定係雪藏蝦黎,主角咖喱真係好好食本身我揀另一款咖喱蝦,不過店員好貼心,提醒我哋果款係好辣所以就幫我哋揀左啲款!咖喱質地比較結身,加入左洋蔥、三色椒,味道唔辣,但好香,因為係將好多配料先炒香再整個咖喱醬,配上Garlic naan食簡直一流Garlic Naan係即叫即烤㗎非常脆,而且蒜香夠哂香濃Subz Kadhai呢個係蔬菜咖喱!印度咖喱真係幾好食,所以叫多一款呢款咖喱係有啲芝士的,但一啲都唔膩!有香茜、茴香、印度香料,
今日同朋友去探索美食,見好耐都無食過印度菜,就搵間食下先!
食印度菜一定要食印度薄餅

呢間嘅環境好優雅,比重慶大慶坐得舒服好多

見到個menu有好多選擇,唔同咖喱有唔同嘅名!
好彩侍應留意到我哋咁耐都未落單,主動過嚟協助我

Dahi Golgappe
呢個係店員極力推介的!
其實係Deep fried potatoes,
中間有鷹嘴豆,同埋甜甜酸酸嘅乳酪,
真係幾好食喎
好開胃

口感係好脆口的!

Angeethi Ka Murg
烤雞串都係印度出名嘅菜式!
烤到有啲焦香

味道有啲辣辣味,印度香料濃,但完成唔抗拒
好香好入味!

Malai Jheenga Curry
呢個係蝦嘅咖喱,
唔好期望蝦隻好好食,一定係雪藏蝦黎,
主角咖喱真係好好食

本身我揀另一款咖喱蝦,不過店員好貼心,
提醒我哋果款係好辣

所以就幫我哋揀左啲款!
咖喱質地比較結身,加入左洋蔥、三色椒,
味道唔辣,但好香,
因為係將好多配料先炒香再整個咖喱醬,
配上Garlic naan食簡直一流

Garlic Naan
係即叫即烤㗎

非常脆,而且蒜香夠哂香濃

Subz Kadhai
呢個係蔬菜咖喱!
印度咖喱真係幾好食,所以叫多一款

呢款咖喱係有啲芝士的,但一啲都唔膩!
有香茜、茴香、印度香料,
呢啲嘅香味令咖喱味道更加昇華

Mint Micer
呢杯即係平時嘅Virgin Moijto
2021-09-14
2021-09-10 47 views
食厭日本菜,韓國菜,今次決定到呢間新開嘅印度菜試一試。今次嘅重點是 lunch Buffett先約一百三十元,性價比十足,基於價錢考慮,菜式約十款左右,算是滿足基本選擇的感覺。菜式中我最喜愛的是 butter chicken,由於使用了牛油,醬汁帶點甜甜的咪道,而且帶有牛油香,又不會有油膩感,雞肉是脫了骨的全雞,食落淡淡肉,不用吐骨,岩曬我呢啲懶人。其次是 chicken wing,雞翼主要是醬料醃製,所以事前功夫相當重要,我食落時食到香濃的香料味,當中帶點蒜蓉香,香蔥等等,而且帶點辣辣的感覺,作為前菜小食,相當開胃。最後是即點即製的印度薄餅,由於是即點即製的關係,次次上枱是仍是熱辣辣,作為推介配上牛油雞肉,十分配搭。
食厭日本菜,韓國菜,今次決定到呢間新開嘅印度菜試一試。

每次食印度菜,都有選擇困難症。剛好search到有午市自助餐,就可以一次過試到唔同的菜式。星期日130元一位。餐廳應該是新開既,裝修都好 雅緻 ,座位與座位之間嘅距離都寬闊, 坐得舒適。 自助 區的食物一字排開 ,大概有 十餘款 ,包括咖哩汁、炸魚、湯 等 ,旁邊的桌子放了 沙律。 另外, 現製dosa 即叫即製, 客人嚟到 會先給一份dosa 和naan,並可以無限添加。 飲品包一杯,有檸茶、檸檬soda、汽水等等。 dosa 內包薯仔蓉。餡好味,不過較飽肚,所以只吃了份。 naan新鮮製作,好鬆軟,另外加入芫荽,特別提香,好食。 咖喱汁有咖哩羊 、芝士蕃茄醬 、咖哩雞咖哩雜菜等, 朋友喜歡咖哩羊,我就喜歡 芝士蕃茄醬。 Chicken Tikka 外面食,幾十元得幾塊。這間也吃得過,入味,烤得香口 脆米餅的口感 cheese samosa 第一次食芝士的samosa,幾好喎,外面脆脆的,裡面軟心,食了兩三舊 甜品 一早知會好甜,平時唔會叫, 自助餐 我會試下。 果然是好甜,但 撇除甜, 他是好吃的,類似滲出糖香的蛋糕糰子,濕潤有質感。服務方面,都不錯的,有禮。不過要多次提示要求店員

dosa 內包薯仔蓉。餡好味,不過較飽肚,所以只吃了份。

naan新鮮製作,好鬆軟,另外加入芫荽,特別提香,好食。

Chicken Tikka
外面食,幾十元得幾塊。這間也吃得過,入味,烤得香口

脆米餅的口感

cheese samosa

服務方面,都不錯的,有禮。不過要多次提示要求店員幫忙加水。一點半前老闆喜示自助餐快完結,有需要就儘快拿取食物。大約兩點前餐廳店員就收起食物。
整體用餐體驗都不錯,可以再來吃。
$130 (Lunch)
2021-09-10 168 views
尖沙咀乃多元種族出沒的地方,各式各樣的菜式應有盡有,這次決定新嘗試,吃印度菜。我能吃辣,但原來不是款款印度菜也辣到不行。餐廳裝修優雅舒服,中間安裝了一個大營幕,長期播著Bollywood的歌舞MV,很印度啊😂前菜Dahi Golgappe,看似中式炸魚蛋,但內裡卻是溜心的,服務員說要整粒放入口腔進食,大量汁液即時醬爆洶湧出來,是薯仔洋蔥乳酪及雞心豆等等,也有薑蓉味道,少辣非常清新開胃。Saundhi King Prawns 用了特大蝦隻,以檸檬汁乳酪及辣汁醃製,蝦殼烤香了脆卜卜的,蝦頭多膏而蝦肉彈牙,整道菜式偏中辣。Chicken Korma 醬汁雞件,重點在於橙色的醬汁,以腰果及肉汁等煮成,入口非常Creamy味濃,跟配一塊蒜蓉薄餅更佳。Shabnam Curry 同樣出色,餡料有磨菇青豆及咖哩香料等,黃薑味較重非常醒胃,陣陣不辣的咖哩香另人難以忘懷。餐廳也提供了超多款酒品,Mint Micer有點像Mojito,以檸檬青檸及薄荷葉調配的梳打特飲,微酸有助解辣,有興趣的朋友也可到梳化區Chill一下🍹
2021-09-08
$300 (Dinner)
  • Dahi Golgappe
  • Chicken Korma
2021-09-06 57 views
尖沙咀食肆多,有多國美食可供選擇。今日選擇到金馬倫道的印度餐廳吃自助午餐。價錢大眾化,平日只需$110,假日$130。餐廳在2樓,地方很大,裝修得雅緻,令人喜出望外。先來個生菜沙律,沙律醬都很富印度特色。服務員送來了一籃印度薄餅,新鮮烤好的,香脆之餘又帶點煙靭,再加上本身已有調味,非常可口。Mix pakora香炸雜菜,香脆口感,不像蔬菜。Mutton regan josh油泡羊肉,香濃咖喱,煮得腍軟的羊肉,特別入味。Palak paneer菠菜燴芝士,菠菜蓉中夾雜芝士粒,口感很特別。Dal maharani黑扁豆咖喱,咖哩肉碎,香而不辣。全部咖喱類熱葷都加入多種香料,色香味濃,有層次感,但稍為偏鹹一點,宜伴飯或薄餅一起吃。蔬菜卷,像中式春卷,外皮炸得很脆,裏面是爽口的蔬菜。烤雞,烤得香噴噴,加上印度香料的調味,特別惹味。炸魚,外面香脆,裏面幼滑,仍保有魚肉鮮味,真不錯。印度甜品,應該是由奶製品和蔬菜造成,非常甜。還有冰凍檸檬茶,最宜吃完咖喱後飲用。這次能夠品嚐地道的印度菜式,真是口味一新。

價錢大眾化,平日只需$110,假日$130。

餐廳在2樓,地方很大,裝修得雅緻,令人喜出望外。

先來個生菜沙律,沙律醬都很富印度特色。

Mix pakora香炸雜菜,香脆口感,不像蔬菜。

Dal maharani黑扁豆咖喱,咖哩肉碎,香而不辣。

蔬菜卷,像中式春卷,外皮炸得很脆,裏面是爽口的蔬菜。

烤雞,烤得香噴噴,加上印度香料的調味,特別惹味。

炸魚,外面香脆,裏面幼滑,仍保有魚肉鮮味,真不錯。

印度甜品,應該是由奶製品和蔬菜造成,非常甜。
還有冰凍檸檬茶,最宜吃完咖喱後飲用。
這次能夠品嚐地道的印度菜式,真是口味一新。
2021-09-05 65 views
同男朋友喺尖沙咀行街 無意中留意到地下嘅廣告 見到午市自助餐只需要百幾蚊 我不嬲都好鍾意食印度薄餅點咖哩 所以就嚟咗試下餐廳應該係新開 所以所有裝修擺設依然好新淨同乾淨 播上柔和嘅音樂 氣氛令人舒適 而且張櫈都好好坐自助餐種類雖然唔算多沙律主食連甜品 大概十種左右 例如有春捲 咖哩雞 印度烤雞 薯仔茄子 炸魚 燉牛尾等等 但所有嘢調味都好好 亦適合香港人嘅口味 開頭見出面冇薄餅拎有少少失望 但係坐咗冇耐 店員就為每枱送上一份原味薄餅同一份蒜味薄餅 啱啱烤起嘅薄餅脆卜卜 點埋咖哩食真係超級好味除此以外跟餐仲會配每人一杯Soft Drink 可以揀凍檸茶或者Lime Soda 唔會過甜又冰涼 啱曬我哋口味本身以為樓上舖會冇乜人氣 但當日星期六其實坐咗一個鐘左右已經全場爆滿 當然食過之後都會明呢度受歡迎嘅原因 因為真係又抵食又好食 十分推介

2021-09-04 49 views
朋友未去過印度餐廳,找了這一間,沒有令她失望之餘,渡過了一個愉快的晚上。首先是裝潢時尚,與一般嘅印度餐廳很不同,座椅闊落舒適,入去氣派就是不一樣,而且十分乾淨通風好。其次本身印度菜多選擇,除了咖喱還有Masala (茴香、胡椒、丁香、玉桂、薄荷等數十香料製成的醬汁),第一次吃的朋友覺得好味。我哋點了黑松露餅Truffle Nan (沒有中文Menu, 點菜不停上網查字典),印度餅可謂必食,有黑松露味道更香。第三,印度菜有唔同嘅醬汁,三文魚Salmon Tikka (Tikka 即是一塊塊意思)單吃比平時吃的三文魚有些乾,可是經服務員推介點薄荷醬之後,又是另一個口感。第四,這兒有cocktail有特色,朋友點樣的士多啤梨Milkshake 話奶味厚感佳,比仿間的真材實料有士多啤梨味。我點的Fruit Punch橙味重,與平時喝的梳打Fruit Punch 不同。但是要留意的是,前菜可能有配菜幾辣,這個Masala Papad 越吃越辣,餐牌一早有寫Spiced Onion, 真的要睇Keyword. Fresh Garden Green Salad 的豆又是辣的,越吃越驚喜我地點了餐飲就

),印度餅可謂必食,有黑松露味道更香。

我地點了餐飲就可以解辣!

知道這間餐廳lunch 有buffet, 心郁郁想來吃
2021-09-03 25 views
好少見嘅印度菜色,好新奇好有驚喜嘅一餐~|Davi Golgappe| $68外皮就好似咸水角咁,但入面係乳酪、甜甜酸酸咁好開胃~|Coriander Lemon soup| $58檸檬湯好特別,唔會好酸,但有淡淡芫茜同檸檬清香,好易入口,我只叫左一碗,侍應都好主動幫我哋分左兩碗~|Masala Papad| $22呢個好抵食,$22有兩大塊蕃茄薄脆,似蕃茄洋蔥莎莎,味道好清新~|Rainmaker E Seekh| $138香腸好濃味,釀左唔少香草,|Punjabi Kukkad Makhanwala| $128雞肉好入味,唔乾仲好嫩~|Goan Fish Curry|$138椰汁好香口,魚肉嫩滑,食多幾碗飯就最好啦~|Nan |$28必食!用炭爐燒出嚟果然唔同啲,特別香脆~真係滋味難擋~
好少見嘅印度菜色,
好新奇好有驚喜嘅一餐~

|Davi Golgappe| $68
外皮就好似咸水角咁,
但入面係乳酪、甜甜酸酸咁好開胃~

|Coriander Lemon soup| $58
檸檬湯好特別,唔會好酸,
但有淡淡芫茜同檸檬清香,好易入口,
我只叫左一碗,侍應都好主動幫我哋分左兩碗~

|Masala Papad| $22
呢個好抵食,$22有兩大塊蕃茄薄脆,
似蕃茄洋蔥莎莎,味道好清新~

|Rainmaker E Seekh| $138
香腸好濃味,釀左唔少香草,

雞肉好入味,唔乾仲好嫩~

|Goan Fish Curry|$138
椰汁好香口,魚肉嫩滑,
食多幾碗飯就最好啦~

|Nan |$28
必食!用炭爐燒出嚟果然唔同啲,
特別香脆~真係滋味難擋~

• Masala Papad
  • Punjabi Kukkad Makhanwala
朋友相約到尖沙咀金馬倫道食印度菜,餐廳裝修得摩登時尚,極具印度風情,令人好驚喜!!店員介紹每日都有午市自助餐,只係$110就可以任食多款印度佳餚,堅抵!!Masala Hut & Cafe 內播放著各式印度歌舞,甫進店就感受到濃厚的印度風情~餐廳有梳化同圓枱座位選擇,設計新穎,光猛,俾人一種乾淨衛生的感覺,而餐牌暫時只有英文版本,店員見我同朋友睇唔明,主動過來推介菜式,又說中文圖文並茂的餐牌正在設計中。😜🔸🔸🔸飲品🔸🔸🔸菠蘿奶昔 $58士多啤梨奶昔 $58下次去,想試下飲印度的酒精飲品呢~🔸🔸🔸前菜🔸🔸🔸🎯 印度特色鷹嘴豆圓脆餅 Dahi Golgappe $68色彩繽紛是這道菜的代名詞,廚師在炸得香脆的圓脆餅內加滿香料煮成的咖哩薯仔和鷹嘴豆等食材,外層放滿脆麵條,醬汁,芫茜。脆餅,薯仔,香料,勁酸醬汁等同時在口腔爆發,外脆內滑軟,口感很有層次,充滿印度特色。🔸🔸🔸主菜🔸🔸🔸🎯 印度優格香料烤雞串 Murg Malai Tikka $128一串有5 件的烤雞即點即燒,熱辣辣上枱真係好香呀~~經香料同乳酪醃製,入口嫩滑又多汁,啖啖肉,且帶焗過的香味,完全唔辣,好食!🎯 慢煮香料咖哩燉羊
朋友相約到尖沙咀金馬倫道食印度菜,
餐廳裝修得摩登時尚,極具印度風情,
令人好驚喜!!

幾得意,又係餐廳,又係Cafe

店員介紹每日都有午市自助餐,只係$110
就可以任食多款印度佳餚,堅抵!!

平日比星期日更抵食,哈哈

Masala Hut & Cafe 內播放著各式印度歌舞,
甫進店就感受到濃厚的印度風情~

環境靚靚,入到去好放鬆

🔸🔸🔸飲品🔸🔸🔸
菠蘿奶昔 $58
士多啤梨奶昔 $58

下次去,想試下飲印度的酒精飲品呢~

賣相上來說,菠蘿奶昔更優勝 😜

🔸🔸🔸前菜🔸🔸🔸

🎯 印度特色鷹嘴豆圓脆餅
Dahi Golgappe $68

🔸🔸🔸主菜🔸🔸🔸

🎯 印度優格香料烤雞串
Murg Malai Tikka $128

一串有5 件的烤雞即點即燒,
熱辣辣上枱真係好香呀~~

Murg Malai Tikka

經香料同乳酪醃製,入口嫩滑又多汁,
啖啖肉,且帶焗過的香味,完全唔辣,好食!

🎯 慢煮香料咖哩燉羊髀
Nalli Nihari 148
由於宗教原因,
羊肉成為印度料理的主食之一。

Nalli Nihari

呢款咖哩燉羊髀,由多種香料慢燉煮成,羊髀完全無騷味,肉質新鮮軟淋,咖哩汁融入了羊肉的精華,味道柔和又香甜,用來沾薄餅一齊食,味道唔錯!!

慢煮羊肉夠軟淋,但可以煮得再淋d 😂

食印度咖哩,必配印度薄餅,
今次選左2 款味道,分別係黑松露,蒜蓉~

🎯 印式蒜蓉薄餅
Garlic Naan $38
一份有3 塊,足料又抵食,呢款蒜蓉薄餅,
蒜味好濃,香脆鬆軟,唯比較油膩,
記得趁熱食,涷左比較硬身。

Garlic Naan

🎯 黑松露薄餅
Truffle Naan $48
黑松露薄餅同樣有3 塊,係比較特別的味道,
薄餅塗滿黑松露醬,誠意十足,
比蒜蓉薄餅好食。

Truffle Naan

Masala Hut & Cafe 全店印籍員工,店內不停播放印度歌舞短片,整間餐廳都洋溢印度的歡樂氣氛,店內設計時尚,食物衛生可口,中午又有自助餐食,係食印度菜既一個好選擇!!

在進餐途中,英俊的印度大叔侍應前來提醒我們,用手食印度菜會更滋味喔,哈哈,我沒有嘗試,但是大家可以嘗試一下。

溫馨提示 :
餐牌內,設有素食/非素食菜式供選擇,
印度擁有近4億素食者,待應隨便都能說出
多款素食/肉食菜式呢。

印度菜亦有辣,有唔辣,
有唔明既地方,可以搵印度大叔店員。😂

Masala Hut & Cafe
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓

🌛月光太太

$300 (Dinner)
  • TruffleNaan
  • NalliNihari