2021-11-19 275 views
今日再來銅鑼灣登龍街,決定再試另一間日本拉麵🍜~松一家。鹽味豬骨拉麵🍜$82.~點了硬麵,原味豬骨湯底,清清地不油膩,叉燒肥瘦適中,配上一隻鵪鶉蛋、紫菜、筍和蔥花,味道不錯。醬油豬骨拉麵🍜 $82.~湯底豬骨味比較濃厚,配上叉燒肥瘦均勻厚薄適中丶菠菜丶筍、紫菜和蔥花,香氣十足。黑蒜豬骨拉麵🍜 $92.~豬骨湯底濃稠,加上黑蒜油香氣撲鼻,叉燒肥瘦分布均勻,厚薄適中,配上菠菜鵪鶉蛋丶蔥花和筍,實在美味。再來一下日式餃子🥟$38~現煎,熱辣辣。好味
今日再來銅鑼灣登龍街,決定再試另一間日本拉麵🍜~松一家。

鹽味豬骨拉麵🍜$82.

醬油豬骨拉麵🍜 $82.

黑蒜豬骨拉麵🍜 $92.

再來一下日式餃子🥟$38
~現煎,熱辣辣。好味
2021-11-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
2021-08-27 400 views
ラーメン松壱家 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街40號地舖環境:🐣🐣🥚🥚🥚服務:🐣🐣🐣🐣🥚地方真係幾細同舊,本身我地叫左2碗幼麵,但店員落錯單比左一碗粗麵,店員係咁講唔好意思,仲送左2罐可樂比我哋,都算幾有禮貌👍🏻👍🏻同一般拉麵店一樣,都有得揀麵既軟硬度同湯既濃淡度,但兩個拉麵🍜味精好重,食完勁口乾😂拉麵🍜黎講真係算幾一般😂醬油豬骨拉麵(粗麵)Price:$82味道:🐣🐣🥚🥚🥚鹽味豬骨拉麵(幼麵)Price:$82味道:🐣🐣🐣🥚🥚
ラーメン松壱家 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街40號地舖

環境:🐣🐣🥚🥚🥚
服務:🐣🐣🐣🐣🥚

醬油豬骨拉麵(粗麵)
Price:$82
味道:🐣🐣🥚🥚🥚

鹽味豬骨拉麵(幼麵)
Price:$82
味道:🐣🐣🐣🥚🥚
👍🏻終極雞湯拉麵 $68雞湯味道濃郁!湯底濃稠,好掛湯😋不過叉燒只有薄薄一塊,味道不過不失糖心蛋半隻,入味夠流心😛幼麵比較掛湯,麵質唔怕過腍👍🏻拉麵配上蔥花、炸蔥同大蔥炸蔥香脆,令拉麵口感更加豐富🤪同其他拉麵鋪一樣,可以揀湯底濃度同麵身軟硬度味道:7/10性價比:7/10-松壱家而家做緊八週年優惠平日12-6pm所有拉麵都係$68,性價比ok啦但如果食正價$92,性價比將會係極低,慎入🙊-📍#松壱家銅鑼灣登龍街40號地舖 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食地圖 #拉麵
👍🏻終極雞湯拉麵 $68
雞湯味道濃郁!湯底濃稠,好掛湯😋
不過叉燒只有薄薄一塊,味道不過不失
糖心蛋半隻,入味夠流心😛
幼麵比較掛湯,麵質唔怕過腍👍🏻
拉麵配上蔥花、炸蔥同大蔥
炸蔥香脆,令拉麵口感更加豐富🤪
同其他拉麵鋪一樣,可以揀湯底濃度同麵身軟硬度
味道:7/10
性價比:7/10

松壱家而家做緊八週年優惠
平日12-6pm所有拉麵都係$68,性價比ok啦
但如果食正價$92,性價比將會係極低,慎入🙊
📍#松壱家
銅鑼灣登龍街40號地舖

2021-07-08 361 views
依家出街食拉麵80幾90幾蚊其實我覺得好貴, 不過已經係market price。 不過le間我覺得係聰明ge。其實味道ok ge, 不過不失, 不過好似好多tricky位咁😂蛋用鵪鶉蛋,, 真係好細粒,, 不過又聰明ge 唔洗同其實店比溏心蛋定煙燻蛋定咩,, 不過食得都無咁滋味lo😂其他店多數用海帶 佢用le隻菜😂我唔知咩嘢品種,, ok ge,, 不過可以多dd會好d, 豚肉都正常一般lo無比較無傷害,, 不過依家咁多拉麵店,, 你會覺得佢咩嘢都差dd咁lo

Type of Meal
Dinner
2021-02-22 740 views
去到銅鑼灣想食碗拉麵,第一時間梗係去登龍街,揀咗幾間都食過,就係呢間未試過,而且冇乜人,冇用安心出行,店舖提供表格,填寫完放入收集箱。店員招呼正常,堂坐客都唔算多,我揀咗一個四人位,中間有膠板,坐低之後店員亦有送上一杯水。店舖環境一般,都係傳統拉麵店嘅格式,呢間舖頭已經開咗一段時間所以感覺都有少少舊。其實餐牌都幾多選擇,又有豬骨湯又有雞湯,我最鍾意食黑蒜油,就揀咗黑蒜油拉麵,拉麵有得揀軟硬度亦都可以揀幼麵或者粗麵。以上嘅選擇都可以喺表格上自己填寫然後交俾店員,就會幫你落order。本身我碗拉麵只配有一隻好細嘅鵪鶉蛋,所以我另外加咗一隻蛋,碗麵嚟到啦,感覺有啲怪,並唔係傳統嘅拉麵款式,上面有好多芽菜,而且配有部份青菜,我叫咗正常size但係本身碗麵都算大碗,麵條好多,幼麵OK幾好食,亦都係我想要嘅軟硬度,湯嘅黑蒜油味都好重,但係就覺得湯底唔算好清甜,反而覺得好重味精,鵪鶉蛋嘅味道幾好食,反而我另外加嘅隻蛋就唔太糖心,可能係煮內咗。叉燒只係得塊 ,而且比較薄,不過食落都係嫩口唔算好「鞋」。整體來講感覺一般,食物我覺得還可以,不過可以再煮得好少少,大家可以自行衡量。

2021-02-21
$100 (Dinner)
2021-02-18 401 views
今日約咗朋友喺銅鑼灣,路經登龍街,見到呢間無乜人,諗住靜靜地可以傾吓計,咁就入去試吓,一試就難以忘記,完全唔似日本野。1)湯底咸到極點 2)叉燒細塊得黎又肥 3)無溏心蛋,得所謂調味雞蛋 4)麵質淋到食落無質感 5)湯底唔夠熱,又多油 6)店鋪衛生一般,好多塵日本拉麵店黎講,食過咁多間,呢間都算係食過最差嘅一間,我食野唔係睇裝修而選擇,不過呢度的確好殘殘舊舊,只係估唔到會反影埋落食物質素嗰度一樣差。中伏一次已經夠,唔會再幫襯。
1)湯底咸到極點
2)叉燒細塊得黎又肥
3)無溏心蛋,得所謂調味雞蛋
4)麵質淋到食落無質感
5)湯底唔夠熱,又多油
6)店鋪衛生一般,好多塵

2021-01-31 362 views
絕對係趕客嘅舖頭 下午5點零5分我到達舖頭 大約5點30分佢哋已經開始收枱嘅調味料 跟住5點40分叫我埋單但係我個朋友仲未食完 當時佢仲反駁佢要埋數 多謝都冇句 以後唔會再嚟
《 銅鑼灣 $68 終極雞湯拉麵 》見到哩間餐廳做緊優惠就緊係去試試啦。🍜 終極雞湯拉麵 $68拉麵嘅靈魂緊係個湯底,而湯底的確用料十足,雞味濃郁。拉麵我揀左偏硬,佢地嘅拉麵我個人幾鐘意,岩岩好又有咬口。整體黎講味道唔錯,唯一可以挑剔嘅係比較上有啲油膩,若然能夠在清淡少少就會更好。🥟 日式餃子 $38餃子煎得金黃香跪~價錢都算合理。但同樣都係有偏油嘅困擾。坦白講,如果優惠繼續做我係仍然下次會黎,畢竟味道不錯,價錢亦合理,係銅鑼灣食晏嘅好選擇~~
《 銅鑼灣 $68 終極雞湯拉麵 》
見到哩間餐廳做緊優惠就緊係去試試啦。
🍜 終極雞湯拉麵 $68
🥟 日式餃子 $38
餃子煎得金黃香跪~價錢都算合理。但同樣都係有偏油嘅困擾。
2020-09-22 546 views
有朋友找我食午餐,想食拉麵我帶她去松ラーメン松壱家 老細鐘意呢間我食過,湯底不錯,不過唔夠飽。座位窄,椅殘舊。估唔到老細會去。湯底好味精,得我整個下午勁口渴唔飽,去亇了附近的老店買砵仔糕,回到公司,還熱呀!
有朋友找我食午餐,想食拉麵
我帶她去松ラーメン松壱家

老細鐘意呢間
我食過,湯底不錯,不過唔夠飽。
座位窄,椅殘舊。估唔到老細會去。

湯底好味精,得我整個下午勁口渴

唔飽,去亇了附近的老店買砵仔糕,回到公司,還熱呀!
雞白湯叉燒拉麵
2020-09-22
$68 (Lunch)
2020-09-18 258 views
由於疫情關係 一開始都問我哋搭唔搭枱,咁我哋就唔搭枱等咗15 分鐘左右點知啱啱開始食嘅時候 , 佢又逼人搭枱落嚟一齊食張枱已經本身好細張 , 中間完全冇透明版格住 同隔離兩個唔識嘅人口水噴口水真係超級唔合衛生 ! 本身等位就係為咗唔同人搭枱 點知都係要逼你同人搭枱 . 完全係冇服務可言! 最後講到啲食物, 埋單$300兩個拉麵, 平時食幾百蚊野我都冇乜要求, 但係但係今次仲差過我平時喺大家樂食嗰啲拉麵 . 啲面又梗 啲餃子完全食咗一粒就放低冇食過勁難食 . 最緊要係服務真係好差根本就逼你走。 食左唔夠十分鐘我同朋友都急急腳走!一世都唔會再去 !
由於疫情關係 一開始都問我哋搭唔搭枱,
咁我哋就唔搭枱等咗15 分鐘左右
點知啱啱開始食嘅時候 , 佢又逼人搭枱落嚟一齊食
真係超級唔合衛生 !
最後講到啲食物, 埋單$300兩個拉麵,
最緊要係服務真係好差根本就逼你走。
食左唔夠十分鐘我同朋友都急急腳走!
一世都唔會再去 !
2020-09-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2020-07-17 345 views
疫情底下都知道,食市難經營,但係中午飯市行經登龍街見到這餐廳,都在做特價。在門外看見相片之後,入內坐下叫單了。但當麵放在面前時,就嚇了一跳,只看見得一件豬豚肉😱。。。。同食齋麵無誤。
2020-07-17
2020-07-06 260 views
週末在銅鑼灣逛到餓了,就是時候安頓肚子。由於星期六晚上的關係,到處餐廳都排滿了人龍,而登龍街只有零星店舖有位入,最後選擇了這間拉麵店。這次點的是特松味噌豬骨拉麵。配料份量像紫菜和叉燒比較多,價錢和普通份量好像相差太概三十至四十元左右。湯底選了濃湯,味道確實不錯,喝了一半湯也沒有特別感覺口渴。幼麵一般,正常掛湯能力和口感。叉燒肉軟熟有油脂香,溏心蛋卻一般,滷過但沒有甜味,也沒有流心效果。比較特別的是這家拉麵店配料有菠菜和鵪鶉蛋,也是個賣點。

這次點的是特松味噌豬骨拉麵。

2020-06-30 229 views
番工前搵野食,第一次食呢間。鋪頭細細,得幾張四人枱,一兩個黎撞正食飯時間一定要搭枱。款式唔多,但都有選擇,左邊打交叉但可以照嗌既係大份量版,或者可以叫佢做正常版,右邊係迷你版。叫咗黑蒜油拉麵,呢度正嘅係有四大塊紫菜。另外就係本身個面已經包一整隻溏心蛋。拉麵仲有得揀幼身定粗身。湯底我覺得唔係太夠濃,可能因為我重口味。整體味道都ok。不過溏心蛋太熟,有d可惜。另外叫左餃子,都係普普通通,唔知邊到有個底一大塊,脆卜卜個隻餃子呢。
番工前搵野食,第一次食呢間。
鋪頭細細,得幾張四人枱,一兩個黎撞正食飯時間一定要搭枱。
不過溏心蛋太熟,有d可惜。
係銅鑼灣返工既好處係真係好多野食,今日想食拉麵就去到登龍街睇下,見到哩間有十周年優惠碗碗都係HKD68,所以就同同事試下啦🤗.食物方面:⚪️黑豬骨拉麵(口味揀:幼麵一般硬,湯普通,口感普通)拉麵配料有芽菜,菠菜,豚肉,半隻溏心蛋湯底好香黑蒜味,好濃郁,而麵質都好爽滑,但豚肉只有一片太少,溏心蛋一般!⚪️終極雞湯拉麵(口味揀:幼麵一般硬,湯濃,口感普通)拉麵配料有豚肉,生菜,半隻溏心蛋湯底奶白色好濃郁好香雞湯味,但配料好少,麵質同樣都好爽滑,但係份量都比較少!整體方面:店舖比較細,座得吾算好舒服,因為十周年有優惠HKD68一碗係抵既,但份量都比較少,細食既朋友就岩岩好,男士可能要叫返正常SIZE就要HKD118起,枱上都有蒜泥,辣既醃菜,幾款醬料可以自己加,食到底就覺得湯底好咸,發覺好口渴,湯底加左好多味精,味道係還好,但味道過多!
係銅鑼灣返工既好處係真係好多野食,
今日想食拉麵就去到登龍街睇下,
見到哩間有十周年優惠碗碗都係HKD68,
所以就同同事試下啦🤗
食物方面:

⚪️黑豬骨拉麵
(口味揀:幼麵一般硬,湯普通,口感普通)
拉麵配料有芽菜,菠菜,豚肉,半隻溏心蛋
湯底好香黑蒜味,好濃郁,而麵質都好爽滑,
但豚肉只有一片太少,溏心蛋一般!

⚪️終極雞湯拉麵
(口味揀:幼麵一般硬,湯濃,口感普通)
拉麵配料有豚肉,生菜,半隻溏心蛋
湯底奶白色好濃郁好香雞湯味,但配料好少,
麵質同樣都好爽滑,但係份量都比較少!

整體方面:
店舖比較細,座得吾算好舒服,
因為十周年有優惠HKD68一碗係抵既,
但份量都比較少,細食既朋友就岩岩好,
男士可能要叫返正常SIZE就要HKD118起,
枱上都有蒜泥,辣既醃菜,幾款醬料可以自己加,

食到底就覺得湯底好咸,發覺好口渴,
湯底加左好多味精,味道係還好,但味道過多!
2020-05-07
$68 (Lunch)
2020-04-10 211 views
好耐無食拉麵,經過登龍街,㨂左一間黎試下。店內得10幾個位。呢度有醬油/味增/盐味/黑豬骨湯底同雞湯底選擇。我㨂左盐味豬骨拉麵($78)口味方便㨂左幼麵,一般硬度,濃味同普通油膩度。拉麵配料有:海苔,叉燒,菠菜,筍乾,鵪鵓蛋同葱。配料比其他舖頭算多。味道方便呢:湯底豬骨味都幾濃,唔會太咸,油膩度㨂左普通,但一啲都唔會好油。筍乾同菠菜都吸引左豬骨湯,好入味。叉燒就一般,肉有啲嚡。拉麵㨂左一般硬度,但有啲偏硬。味道整體一般,中等水平,但價錢唔算貴,都還可以。
呢度有醬油/味增/盐味/黑豬骨湯底同雞湯底選擇。
我㨂左盐味豬骨拉麵($78)
口味方便㨂左幼麵,一般硬度,濃味同普通油膩度。