2019-03-18 139 views
今日中午先返工,路過美心小品就嚟食下。簡左個沙樂美白汁意粉,加左一個粟米湯飲。沙樂美白汁意粉,白汁、煙肉、沙樂美腸份量好多,但汁略有少咸。一個人吃會有點膩。粟米湯,唔係粉開的,係用粟米粒打碎,食到粟米蓉,甜甜的,好味!在收銀處下單下,會有人按號碼送餐。一個人食左六十八蚊,唔算平又唔算貴。
今日中午先返工,路過美心小品就嚟食下。

簡左個沙樂美白汁意粉,加左一個粟米湯飲。

在收銀處下單下,會有人按號碼送餐。

一個人食左六十八蚊,唔算平又唔算貴。
2019-03-14 160 views
中女獨食難肥日誌 美心小品simplylife 其實好欣賞快餐店為符合新世代新客群而轉型,美心出了美心小品行快同行一大步我甚至認為所有美心快餐改哂做美心小品都可以這裡是我飯堂,在家附近一個可以讓人喘息的地方,適合獨食,亦適合人少少兩三個吃小品聊聊天。黑醋雞漢堡 $34黑醋汁與剛炸好啖啖肉雞扒估唔到咁夾,麵包微微烘過,邊邊脆脆的。炸雞肉嫩多汁,配上生洋蔥,正是輕食好選擇日式咖哩雞扒意粉 $62我知我知,聽落怪怪地唔係好襯係咪,但俾個機會試下幸福可能由此起呢?咖喱汁微辣,炸雞剛炸好,配上口感一流的意粉,意想不到好味呢
中女獨食難肥日誌
美心小品simplylife
我甚至認為所有美心快餐改哂做美心小品都可以

黑醋雞漢堡 $34

是輕食好選擇

日式咖哩雞扒意粉 $62

我知我知,聽落怪怪地唔係好襯係咪,但俾個機會試下
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 黑醋雞漢堡
2019-02-27 144 views
中女獨食難肥日誌 美心小品simplylife 公司三文治 $42好足料嘅公司三文治都算大份,剩食一份其實都夠飽,但如果驚唔飽可以加錢食埋個薯條,都係新鮮香脆好味架三文治有齊爽脆生菜,煙肉,火腿,蕃茄,芝士,蛋沙律,嘆埋啖咖啡叉叉電
中女獨食難肥日誌
美心小品simplylife
公司三文治 $42

2019-02-11 228 views
呢一間應該係將軍澳區內幾有口碑嘅cafe,今日又嚟醫肚😋 以美心嚟講,真心算係好高質了。以前晚市嚟次次爆場,今晚好好彩唔洗等太耐~ 餐廳算半自助式。落單後記得順手攞餐具同飲品返埋位,餐點會由店員送上~ 我次次唔記得攞埋,搞到要行幾轉🤦🏼‍♀️ 同朋友一樣叫咗忌廉蛋汁煙肉莎樂美腸意粉,蒜蓉包超大份😋 食完超full~ 誠意推介加份辣薯條,每次嚟必叫。雖然名叫辣薯條但食落一啲都唔辣~ 調味粉好惹味,感覺好似shake shake薯條咁。 餐廳寛敞明亮,有勁多大梳化可以攤吓😍 啱哂係度hea~

餐廳寛敞明亮,有勁多大梳化可以攤吓😍 啱哂係度hea~
2019-02-10 1377 views
如果不是特意去的,除非是附近的居民,否則很難跟它偶遇——地點繞腳。😌由坑口站 A1出口馬路對面的 TKO Gateway 進去,見到的卻是西翼一側,要行到東翼的一邊才找到這間[美心小品]。門面由多白加少少黑兩種純色搭配設計。大片的白色牆壁,加上黑色線條的點綴,左看右看都是簡潔時尚優雅的感覺。門口的落地大餐牌顯示了這間餐廳所供應的主食大類:焗薯、意粉、飯、漢堡;門內的櫃檯陳列了各式自家製的蛋糕等,這種格局的佈置是[美心]一貫的 style,就像旗下的 [Simplylife] 一樣,蛋糕麵包陳列在門口,即可堂食又方便外賣。店堂內空間很大,鬆散地擺放著各種形狀的餐枱和座位,有低圓枱配矮軟沙發;有四方形枱配硬木椅;還有臨窗一排長條形枱配櫈,五花八門,夠晒奇特。餐牌圖文並茂,看見什麼就點什麼,簡單方便,價錢都是幾十元檔次的,絕對不貴。這是一間"自助服務式西式快餐廳",由客人自己在收銀枱點餐付款,除了焗薯、意粉/飯、漢堡等主食有侍應送餐以外,其它食物諸如飲品、蛋糕、水,還有餐具、紙巾等,都由客人自取,不收加一服務費。[碎蛋沙律焗薯]$38元。美國焗薯,糯而軟身,熱辣辣,配上碎蛋沙律、番茄、火箭菜

[碎蛋沙律焗薯]$38元。

美國焗薯,糯而軟身,熱辣辣,配上碎蛋沙律、番茄、火箭菜,大大個,超讚👍,食落好飽。
碎蛋沙律焗薯

[肉醬意粉]$58元。

大大份的普通意粉,有炒到濃味香口量多的肉醬陪伴,也變得非一般好吃了🍝。

配搭的麵包鬆脆,塗上橄欖油和香草醬,讓人食不停口。
肉醬意粉

[咖啡核桃蛋糕]$32元。

這款蛋糕可以吃出咖啡香味,只是口感略嫌粗糙,缺少 Creamy 的享受,賣相也普通了點。
咖啡核桃蛋糕

[Latte]跟餐加$13元/杯。

喝起來順口,唯獨欠濃醇的厚感,一般般。

咖啡上本來有朵漂亮的拉花,因為是自取,沒有受過專業送餐訓練的我們,在途中將拉花給震歪了,靚相欠奉,內疚😏。
Latte

我覺得[美心]旗下的這間西式快餐廳,無論是環境還是食物,都給我們帶來了驚喜,特別是價錢有很大的優勢,價廉物美!

Btw, 餐廳的英文名 MAXIM'S AND YOU 比起中文名[美心小品]來,更具親和力,喜歡!

我們會再來的😊。

2019-02-02
$77 (Tea)
碎蛋沙律焗薯
肉醬意粉
2019-02-06 263 views
Maxim & you 係我平均每個月都會去一次隔一排就會心掛掛想食佢哋嘅“白色面”“白色面”係我畀佢嘅稱呼其實係講緊佢哋嘅忌廉汁野菌意粉幫襯咗都有差唔多一年每次去佢嘅水準都保持到食到舐舐脷入去餐廳自己搵位你會經過開放式嘅廚房見廚師係每一碟意粉都獨立咁樣去整佢地既專注同認真樣好加分而且食得岀唔係hea每次賣相,味道都正佢哋嘅意粉幾彈牙而且份量係啱啱好仲會送一條好長,熱辣辣脆卜卜嘅蒜蓉包基本上會食到好飽下(女仔份量)忌廉汁意粉,唔會太膩又唔會太鹹加埋啲新鮮菇~大滿足有時我會加埋佢哋嘅餐湯今次就係南瓜湯有好多南瓜溶另外仲有好細好細嘅薑粒飲落個人都有少少㷫,暖笠笠加$10,值得呀叫埋飲品都只係加$9整體黎講咁嘅價錢,得到咁嘅質素(比普通快餐店好)我覺得超值
Maxim & you 係我平均每個月都會去一次
隔一排就會心掛掛
想食佢哋嘅“白色面”
“白色面”係我畀佢嘅稱呼

而且食得岀唔係hea
每次賣相,味道都正

佢哋嘅意粉幾彈牙
而且份量係啱啱好
仲會送一條好長,熱辣辣脆卜卜嘅蒜蓉包
基本上會食到好飽下(女仔份量)

忌廉汁意粉,唔會太膩
又唔會太鹹
加埋啲新鮮菇~大滿足

有時我會加埋佢哋嘅餐湯
今次就係南瓜湯
有好多南瓜溶
另外仲有好細好細嘅薑粒
飲落個人都有少少㷫,暖笠笠
加$10,值得呀

叫埋飲品都只係加$9
整體黎講
咁嘅價錢,
得到咁嘅質素(比普通快餐店好)
我覺得超值

忌廉汁野菌意粉
南瓜湯
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
忌廉汁野菌意粉
南瓜湯
2019-01-17 346 views
今天和太太11點來到坑口東港城商場,經過Maxim's & You, 此店未裝修前地方細小,當時祗知它叫美心小品,但我們都經常光顧,最愛吃的是牛肚意粉,今次到來,地方寬敞了很多,由於時間尚早,顧客不太多,揀了一張較寜靜的枱用膳,我們點了兩款輕便午餐,包括肉醬豬肉腸焗薯和碎蛋沙律焗薯,焗薯雖是簡單,但頗考功夫,焗得太久薯肉會太乾,今次的恰到好處,配以豐富的諂料和醬汁,相當不錯,加配咖啡,每人都是$50,非常抵吃!
2019-01-17
$50 (Lunch)
其實係呢間小品食過無數次,裝修前後都有,亦係裝修前後寫過食評。 老實講,裝修後,環境好了,但少咗一份文青 feel,食物亦加咗價但無咁好味⋯⋯雖則係咁,我倆依然會間唔中到來。因為都仲係幾好味兼抵食😅餐牌上嘅選擇唔多,但總會搵到嘢食,今個聖誕,我倆就黎咗呢度食,今晚除了叫果仁波菜豆乳汁糙米飯+忌廉野菌意粉外,仲叫多咗其他嘢,就當聖誕大餐啦😁😁 全餐都只係$146 大蚊!係咪好抵呢😄👍🏼 至於服務,笑容就無乜㗎喇,但都好勤力執嘢嘅,都接受。 一分錢 一分貨麻,小快餐形式又無加一,ok啦😅平時唔會叫湯,因成日都係蕃茄湯兼唔鐘意佢用杯去裝🤨 但今晚叫咗,因睇到隔離枱係飲緊係另一隻色嘅湯,即係唔係🍅先生啦😏 點餐時問一聲,係我倆喜愛嘅蘑菇湯,好啦,試一次啦☝🏼😁 女友想食薯條,叫埋!⋯⋯不如叫埋沙律,因為都係細細的😅 同埋全部都係加$10蚊,飲品就加$9蚊,好抵的😁😁 講多次,俾啲第一次 search 到嘅食家們知道⋯⋯呢間少品係出去點餐,然後送餐,飲品就自己拎埋先好返位☝🏼仲有就係搵咗位先去點餐喇,免得會飲嘢嘅你,要拎住等兼食物到都未有位😅湯到,有蘑菇香味但唔夠好飲,只係$10,基於價錢平,接

湯到,有蘑菇香味但唔夠好飲,只係$10,基於價錢平,接受😄 跟住薯條都到,愛辣嘅女友,當然要咗有辣味嘅薯條啦☝🏼😌 呢度嘅薯條好味㗎,必叫的😋 (如果當日係餓 feel 😝,因又食飯或意粉,就會好飽,我哋😝) 可能今晚真係有餓feel,叫咗兩個主食之餘都有叫美味薯條😝
凱薩沙律、辣薯條

跟住主食都到喇😋😋 今餐咁食法,真係飽咗啲🤭🤭 下次都係唔好眼闊肚窄😅😅
忌廉野菌意粉
果仁波菜豆乳汁糙米飯

2018-12-25
$73 (Dinner)
凱薩沙律、辣薯條
美心版圖大,但美心小品只得一間,在將軍澳厚德邨,現在的這間是新裝修和新菜單,雛型亦是cafe形式,簡單而言即是平價simplylife。Cafe在將軍澳內是奢侈物,所以過裡通常好爆,還好總算霸到位吃過幾次,可以綜合評價一下。意式牛肉豬肉腸意粉($62),加$13配凍咖啡。這裡意粉餐是配搭蒜蓉包,份量絕對夠飽,熱度足,腸就平平。醬汁比起我常吃的肉醬意粉更濕潤,但蕃茄汁不太濃味,最搶反而是汁內的香草,為初夏添點清新。另一晚的All day breakfast唔算豐富,但夠裹腹,對我的雞仔胃來說其實是有點多。多士、滑蛋、蕃茄、茄汁豆、火腿、雞肉腸、土煙肉,$54蚊仲想點?加$9蚊有咖啡,夜晚飲白咖啡,是通宵人士必備。另一個晚上,我選了從未食過的糙米飯,因為最近胃好了點才夠膽吃。不過雞仔胃如我一樣吃不完,味道還好,略鹹,雞肉不乾,雪藏肉來計煮得OK,驚喜是糙米有嚼口不乾夠彈性,比想像中好,因為我都深怕胃部不適,但這種硬度OK。

意式牛肉豬肉腸意粉

All day breakfast

意式牛肉豬肉腸意粉
  • all day breakfast
  • 咖啡
2018-12-22 177 views
I love the pasta here, mushroom with cream sauce in particular. Their sides, spicy fries and Caesar salad are pretty good too. This place is a cafe by maxims which do quality simple food, which are all freshly made once u ordered. Their fries has the crispy outside soft inside kind of texture which I absolutely love. The pasta is cooked just the right time, sauce is very generous. And the quality is pretty consistent.

2018-12-19 244 views
價格味道唔錯 環境舒服由於呢間咖啡西餐店係屋企附近所以間唔中都會幫襯下 一向都覺得呢間餐廳價格同味道都唔錯 有時早餐或者晏晝會喺度食個意粉或者焗薯或者三文治加杯咖啡 成個人都會即刻精神晒同其他西餐廳高級嘅裝修唔同 呢間咖啡店提倡接受其他人唔用嘅傢俬放喺自己嘅鋪頭打造成另一個貼地又舒適嘅環境 所以有時喺度食飯都會覺得幾舒服時間好似過慢左咁通常嚟呢度都會食佢嘅黑松露意粉或者肉醬香草腸焗薯或者三文治 暫時食過咁多覺得呢幾個係最好食嘅 價錢大概有50到70都有 視乎你哋叫嘅係漢堡包意粉焗薯all day breakfast定係公司三文治如果有時唔想食太多想食個下午茶亦都可以喺呢度食下蛋糕或者係藍梅批嗰啲 個人都幾鍾意食佢呢度嘅藍梅酥皮批$22 仲要入邊都幾大就幾多芝士同blue berry 有時大家如果放假想享受下假期不妨喺呢度食個晏晝或者早餐過一個休閒嘅holiday
價格味道唔錯 環境舒服

白汁黑松露意粉

白汁黑松露意粉
2018-12-17 157 views
忙到無胃口,本來想買個包當一餐,路過這店時睇到有新蛋糕和批,一睇原來係碧根果仁咖啡蛋糕,立即入去坐低食。在香港,咖啡蛋糕唔算主流,仲要有碧根果仁,唔食怕過左時令無下次。全件蛋糕我都十分滿意:不會太甜,咖啡蛋糕夠咖啡香、夠MOIST、但又唔會好膩;碧根果仁的NUTTY和蛋糕上的CRUMBS和咖啡味好夾,一啖鬆軟蛋糕中有些果仁點綴,不知不覺食左成件,加杯黑咖啡,一流。
碧根果仁咖啡蛋糕
2018-12-17
$32 (Lunch)
碧根果仁咖啡蛋糕
2018-12-09 165 views
有天晚上經過坑口,見呢間美心小品人也很多,門口可以看到廚房在即煮意粉,價錢也不貴,就進去試試,沒想到真的很有驚喜,意粉十分好味!這兒買食物是要排隊購票的,買完可以立即拿到飲品,食物就再由店員送上。我們點了一個忌廉雜菌意粉,白汁十分香,又不會太滯,意粉爽淋適中,附上的蒜蓉多士更是神來之筆,十分香口入味。另一個日式雞扒意粉,咖哩是傳統日式甜甜的,很易入口,雞肉也很嫩滑香口,配搭很新鮮。聽這這裡的咖啡也不錯的,下次要再試!這裡午餐和晚餐都是用同一個餐牌的,所以我們今天晚餐$70一個人,食到這樣高質素的即煮意粉,很不錯!

$70 (Dinner)
2018-12-04 135 views
太愛呢個地方,雖然有少許多人,但環境都好舒服,唔錯!星期日放假黎食,一流,今次叫左個蕃茄肉丸意粉,味道好香,仲有一塊包送口,仲加左十蚊叫左個chips,最正係有辣粉係上面,食完岩岩好。
2018-11-29 130 views
其實已經經過無數次,但聽到美心的名字便會聯想到快餐、頹飯、酒樓...所以並沒有認真留意餐牌。某天假日和妹妹到家中附近的商場閒逛,午餐終於決定到美心小品吃個"快餐"美心小品採用自助形式,客人需要自己點餐、斟水、取餐,減省不少人手。煙肉酸忌廉焗薯$42妹妹是薯仔愛好者,有焗薯必點!這裡每份餐點好像都會附送一塊蒜蓉包,蒜味很重,麵包也烘得香脆。不錯。焗薯試吃了一口,無什特別,因為配料都是“大路野”,是穩陣的配搭。鮮茄汁雞肉糙米飯$58這款蕃茄味很重,但吃得出味精也下得不輕,吃落惹味,但同時愈吃感覺愈膩,最後吃不完…味精可以稍為減小一點,相信反而會更好。另外,用上糙米飯感覺有健康一點點,算是自我安慰哈哈

煙肉酸忌廉焗薯$42

鮮茄汁雞肉糙米飯$58