(Non-member)
This is my first time to try this bread and i love it!Tasty, healthy and large enough to be my lunch!(quite expensive tho)I think in the near future i will go to Maxim's cake shop really frequent just to buy this!
(quite expensive tho)
2010-12-04
TakeAway
$13 (Lunch)
  • Brown Rice n Cheese bread
2010-09-20 27 views
現在既人都話生女好, 當然啦, 生女點都痴屋企多D~今年都唔例外, 雖然就冇咩新意,又未有能夠帶大家環遊世界.幻想著起外地某處食住生日蛋糕先啦~~是日蛋糕:- 天使蛋糕父親節試過devil, 媽媽生日就想試埋angel, 其實係我們想吃...哈.如果兩個作比較, 個人喜歡devil. 睇過我以往的食評, 都知我其實不太好choco, 但特別在devil唔漏, 味道都夠濃郁.而angel, 無可否認d cream非常滑, 但就冇特色.嘗試加上"叮叮糖", 反而太甜難入口.整個蛋糕cream多過cake, 太over.最難得係, 整個cake一晚食晒, 下次會試另一款!
現在既人都話生女好, 當然啦, 生女點都痴屋企多D~

今年都唔例外, 雖然就冇咩新意,
又未有能夠帶大家環遊世界.
幻想著起外地某處食住生日蛋糕先啦~~

是日蛋糕:-
天使蛋糕
如果兩個作比較, 個人喜歡devil.
嘗試加上"叮叮糖", 反而太甜難入口.
整個蛋糕cream多過cake, 太over.

最難得係, 整個cake一晚食晒, 下次會試另一款!
2010-09-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Celebration
Birthday
2010-03-06 15 views
美心於元宵節推出特別蛋糕。名叫華麗邂逅,其實係濃香朱古力蛋糕。我地有party card,有78折,折後$123。外表就好靚,好吸引。外層很光滑,底層係朱古力脆脆。切開後看到一層mousse一層蛋糕。原以為外層係朱古力醬,但原來唔係,而係一層質地勁怪嘅物體。口感係啫哩,帶有點韌度,還可以完整地同蛋糕分離。真係打了個大折扣。中間的choco mousse and 蛋糕都幾好,朱味都幾濃。最好當然係個餅底啦,脆pok pok,又夠濃味。
美心於元宵節推出特別蛋糕。
名叫華麗邂逅,其實係濃香朱古力蛋糕。
我地有party card,有78折,折後$123。
外表就好靚,好吸引。
外層很光滑,底層係朱古力脆脆。

切開後看到一層mousse一層蛋糕。
原以為外層係朱古力醬,但原來唔係,而係一層質地勁怪嘅物體。
口感係啫哩,帶有點韌度,還可以完整地同蛋糕分離。
真係打了個大折扣。
最好當然係個餅底啦,脆pok pok,又夠濃味。
賣相好吸引
尚算不錯
賣相好吸引
2009-11-22 44 views
自从美心集团从城大撤走以后都没再吃过美心出品的面包呢。今天路过地铁站店铺就用买了两个。一个是广告上新出的咖央包,另一个是曾经广告上的流沙奶皇包。回到宿舍用微波炉叮了30秒,包暖暖的而且都流心啦,好开心之前没有试过咖央,所以很好奇。这个包馅不是很甜,有些像糖浆味...为什么没有尝到椰浆和鸡蛋的味道...奶皇包很是流心,看起来好好吃,味道则较为淡,不是很甜。之所以流心大概是很多油的缘故吧。包底都浸透了油。吃完后感觉有些罪恶。anyway,总算是重温了至爱的美心面包(用了10元coupon好抵,不过2.5)
回到宿舍用微波炉叮了30秒,包暖暖的而且都流心啦,好开心

anyway,总算是重温了至爱的美心面包

(用了10元coupon好抵,不过2.5)
2009-11-20
$2.5
2009-05-06 27 views
小時候愛吃鳳梨酥但一向要求唔多唔太乾唔太散唔太甜就ok~所以都食過唔少牌子的~只為過過口癮今次美心推出左鳳梨酥~10蚊2件~試下好大件...方形~喺公司食有失儀態(雖然平時都冇嫁啦...)因為佢有個膠兜~要拎起先食到一拎...酥的角脫下...成枱都係碎獨立包裝唔係要方便人地嫁咩.......點解搞到人地咁麻煩呢入口...乾了一點點鳳梨醬唔太差~可以一食~但要小心~而我過完口癮唔會再食呢間lu~
小時候愛吃鳳梨酥
但一向要求唔多
唔太乾唔太散唔太甜就ok~
所以都食過唔少牌子的~只為過過口癮

今次美心推出左鳳梨酥~10蚊2件~試下

好大件...
方形~喺公司食有失儀態(雖然平時都冇嫁啦...)

因為佢有個膠兜~要拎起先食到
一拎...酥的角脫下...
成枱都係碎

入口...乾了一點點
鳳梨醬唔太差~
可以一食~但要小心~

而我過完口癮
唔會再食呢間lu~
2008-11-15 27 views
十一月十一日(星期二)今日路經買了兩個北海道朱古力包做早餐包都算不錯,不過間中水準不穩呢!有時太過油了!應該是放得耐!今次應該是新鮮的,所以都算有水準!
十一月十一日(星期二)

今日路經買了兩個北海道朱古力包做早餐

今次應該是新鮮的,所以都算有水準!
$7 (Breakfast)
2008-11-10 19 views
聽好多人講美心o既天使蛋糕好好食,之前credit card做promo行過好多次都唔見個蛋糕o既樣,點知今日行過望一望終於見到喇! 個阿姐話佢地o既蛋糕係唔留隔夜,所以我就買左個返屋企試下, 一路行一路好想返到屋企, 實在等唔切要試下呢個蛋糕夜晚同屋企人share, 每人分到2大舊蛋糕, 聽阿姐講唔擺魔法脆脆落雪櫃,就咁放起蛋糕上食, 好好食呀! 面頭好creamy, 入面又好sponge同軟林林, 食到中間有層焦糖, 都唔錯呀, 唔會太甜,同個蛋糕好match呀!屋企人一致覺得好食! 不過食完2件之後覺得好溜

屋企人一致覺得好食! 不過食完2件之後覺得好溜
2008-10-13 21 views
食中價西餅美心出品質素有保證今天吃了個芒果拿破崙其實是昨天下午買的了在家裡的雪櫃呆了超過二十四小時對酥皮實在沒有期望結果是除了酥皮外,整體而言還是很好吃cream夠滑蛋糕也不會乾身芒果也甜滿足!
食中價西餅
美心出品質素有保證

今天吃了個芒果拿破崙
其實是昨天下午買的了
在家裡的雪櫃呆了超過二十四小時
對酥皮實在沒有期望

結果是
除了酥皮外,整體而言還是很好吃
cream夠滑
蛋糕也不會乾身
芒果也甜

滿足!
下次及時吃,試一試它的酥皮
下次及時吃,試一試它的酥皮
2008-09-16 11 views
最近幾篇的食評都係與美心有關…唉不過今次覺得這款蠻美味,值得諗諗。這款朱古力杏仁脆條最近成為我的人氣零食或茶點。朱古力味聞落食落都覺得足夠,但又沒有太甜。即使沒開封擺了一段時間食落口都還很脆…係架~脆係沒有益的,多反式脂肪或植物油我預左的了。但少食,我覺得可接受,反正現今時代種什麼食什麼都各人心中有數吧!至於杏仁味就已被朱古力味遮蓋,但之後我再另買返屋企同屋企的母親大人講,佢話食過另有一款淨杏仁味的杏仁脆條,但佢話當食過朱古力味的杏仁脆條後,似乎真係朱古力味好食得多,惹人想再食。一盒六條$14。
最近幾篇的食評都係與美心有關…唉

不過今次覺得這款蠻美味,值得諗諗。

這款朱古力杏仁脆條最近成為我的人氣零食或茶點。

朱古力味聞落食落都覺得足夠,但又沒有太甜。

一盒六條$14。
朱古力杏仁脆條
$14 (Other)
朱古力杏仁脆條
  • baked cheese cake
2008-09-15 15 views
中秋又係食冰皮=「卑鄙」的季節,讀書講到現在都未厭…平日屋企是食開大班的,但有心人行勻幾間大班都售罄,結果買來了這後備來孝敬母親大人和我…hehehe~多謝!^3^1.抹茶甘栗—的確冰皮顏色很抹茶,但對於平日常飲綠茶的我來說就覺得它的豆蓉餡、冰皮丁點綠茶味都食不出,甘栗亦食唔出,味道亦較甜,反而豆蓉邊咀嚼邊食到若隱若現類似桂花那裡香精味的味道,似乎用原裝刀切都諗不出什麼原因做咩香得咁人工…不過與食開的大班冰皮比較這裡的豆餡似乎要加把勁,這裡的豆餡較鬆散,亦沒有了牛油的香味,豆蓉的腥反而很明顯。冰皮亦很快軟中帶濕,平時大班的由冰格取出至少我都要等上10mnis,但這裡不用10mins冰皮外的水珠已開始想稔,下次都係不等這麼耐,較適合心急的人。2.朱古力脆脆—今次食這款就聰明一點點,沒等到足晒時間…表面睇切到出晒餅碎以為仲硬,但另一邊已溶到冒晒水氣,睇到都覺刻不容緩,結果有救星快手幫我解決。至於這款除了冰皮係與朱古力有關外,基本上我覺得全件最好食只有餡內的朱古力脆脆,可惜朱古力脆脆像不識時務的傢伙大殺風景!因為豆餡本意係淡,但又配上濃味的朱古力脆脆,搞到我似乎想食脆脆多於食主角。3.荔枝王
中秋又係食冰皮=「卑鄙」的季節,讀書講到現在都未厭…

3.荔枝王子—二人分享了這款,對方第一啖已講我聽很有香精feel…這係第三日食的款式,亦係第三款溶解得較好的款式。為時約10mins~但上面那款10分鐘面層已溶到出水咁,但裡面就硬到冇朋友。至於裡面荔枝嗰part質感又感覺唔到似蒟蒻,但又唔係溶到一pat的真荔枝咁,或者似椰果多d!

4.楊枝甘露—10mins溶得ok~覺得四款中較為踏實、正常的一款,只但係餡內的芒果個質感怪怪,似食haagendazs芒果雪糕雪硬左的雪果咁,這亦係我唔鍾意此款雪糕的原因之一,硬中帶霉。不過楊枝甘露唔係應該有椰汁架咩!?但食唔出,視作普通芒果冰皮好了。

食後感:都係食開的較適合我胃口,仍然是大班。
Type of Meal
Other
2008-09-10 20 views
1.芒果拿破崙$12—因為食過mimosa的出品固然有點失望,別人有80分那麼這裡就約有70分了。除了價錢有約干的差距外,基本上這裡的拿破崙即時食亦不見得很脆。對啊!糉子、月餅說得上節日一年前已招聘人手烹製與包裝,那麼我都會相信拿破崙這類西餅都一樣會早上工場製成或運送,到我手上時我諗應該都經,歷了已有一段時間。在凍櫃的一整日,我相信這是扣成拿破崙餅碎稔、脆與否的其中一個因素。至於這裡的吉士醬雖未及得上mimosa的香甜幼滑,不過貪就手止渴不能遠赴mimosa的話,唯有向這裡一慰相思了。至少這裡當中的芒果都蠻香甜…沒有桔都還有個橙囉!2.tiramisu tart$15—自從經歷了去年x’mas美心西餅聖誕杯系列的火滾後,這個tiramisu tart都還慶幸比我預期中佳,味道一定比上述的聖誕杯系列好,但又好不過上文的芒果拿破崙。只是缺憾在當中的芝士不是mascarpone cheese!只是用上普通蛋糕的白色cream充當。或者沒有mascarpone cheese真的說不上是一件tiramisu~只是還有朱古力粉和少許咖啡酒才勉強尚算扮一件tiramisu!tart底蠻可以,用的是牛

2.tiramisu tart$15—自從經歷了去年x’mas美心西餅聖誕杯系列的火滾後,這個tiramisu tart都還慶幸比我預期中佳,味道一定比上述的聖誕杯系列好,但又好不過上文的芒果拿破崙。只是缺憾在當中的芝士不是mascarpone cheese!只是用上普通蛋糕的白色cream充當。或者沒有mascarpone cheese真的說不上是一件tiramisu~只是還有朱古力粉和少許咖啡酒才勉強尚算扮一件tiramisu!tart底蠻可以,用的是牛油曲奇,只是曲奇個質感已沾上濕氣所以被餅櫃凍得有點過硬,差點又聖誕杯事件重演。-_-

3.baked cheese cake$15—其實三件係令我意外中覺得唔差,這件更係三件中我最食得開懷的一件。除了cheese以咁的大眾價錢來講真係尚算公道和香濃,亦頗滑的了。餅底亦屬於濕潤足夠,沒太乾太硬,又有芒果、藍苺的toppings~算係交到貨呢!

食後感:

由n年前食過美心的生日蛋糕內有一層jelly狀的餅層直至去年的聖誕杯系列讓我寫下劣評,一直美心的糕餅真係從來沒有獲得過我的好感。直至今次餅咭的巧合讓我隨著自己的喜好隨意選了這三件餅,三件我都是第一次食,只是拿破崙特別少少我只係曾經隨意靠黐咁食了一兩啖而已,今次才算第一次親自咁認真食。

一直我都喜歡食cova的cake~哦…原來美心的cake都不至於咁曳姐!直至今次食了這三件才首次咁樣覺得,算不算可悲呢!?

不過cova的餅平均一件要廿蚊,當多過三個人的聚會要用到茶點,平均廿蚊件餅就有部份人覺得唔值的了甚至覺得昂貴。但對於應酬式的茶點,這三件還都可以裝模作樣一下。

俾笑臉就不是豪俾它,而係連我飲食頗咀new的人都早餐一日一件成件食到無剩,咁即係不屬於難食了。

款式似乎我覺得九龍塘東鐵分店多過沙田ntp的分店。

服務態度不錯。

Type of Meal
Other
2008-08-18 5 views
這次試了鮮什果蛋糕。蛋糕鬆軟,忌廉份量恰到好處。當然不會有驚喜,但絕對是穩陣之選。店員唔止會講byebye,仲會叫你玩得開心d,所以服務值得加分。

2007-06-03 26 views
蟹柳粟米包包身鬆軟但中間d餡料較少尤其d吞拿魚少得離譜好在唔會加左好多沙津醬收錢姐姐幾好禮貌亦會主動介紹其他產品但原來不知不覺中又加左價喇!
蟹柳粟米包包身鬆軟
但中間d餡料較少
尤其d吞拿魚少得離譜
好在唔會加左好多沙津醬
收錢姐姐幾好禮貌
亦會主動介紹其他產品
但原來不知不覺中又加左價喇!
2006-03-04 8 views
wa!~Maxim的鮮果撻always咁正!service一流(extremely polite!!!),正!!!
2004-05-02 10 views
紅豆藍莓蛋糕過甜! 唔太好味! 草莓太酸