2022-11-10 778 views
八十年代已經喺快餐店食鐵板餐,隨着成40年嘅演變,今天嘅鐵板餐已經不復當年質素。今晚點咗鐵板雜扒餐。有一條大肉腸、雞扒和豬扒各一小片。為何我說一小片?因為相比起鐵板餐開始盛行的八、九十年代,今日的兩塊扒,面積只及當年的一半甚至是三分之一,實在少得可憐。另外整體感覺只是將腸和肉整熟後放在鐵板上,然後淋上自己所選的醬汁。所以如果醬汁不落在肉上,感覺只會是肉環肉,汁還汁,感覺上是靈魂與肉體的分離,完全不是食鐵板餐的那回事。所以相信是這原因,其他人在快餐店內一般都會叫牛扒鐵板餐。不過即使叫牛扒鐵板餐,在快餐店你不可能可以選擇肉的煮熟程度。另外配菜方面已經不復當年的豐富沒有粟米斷,應少了比較有份量的急凍蔬菜。今天只有兩粒蕃茄仔、粟米粒、放在洋蔥汁內的少許洋蔥和一小段西蘭花。份量着實少得可憐。所以整體感覺實在是一般。另外龍蝦湯根本溫度不足,只是微溫。而上面那塊酥皮,被暖燈烘得脆卜卜,結果「督」開那塊酥皮,自然會是酥皮碎四淺,實在十分不方便。跟餐的啫喱,只是預製的普通貨色,沒有什麼特色和技巧可言。

跟餐的啫喱,只是預製的普通貨色,沒有什麼特色和技巧可言。
2022-11-10
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Coupon
今日好開心同屋企人去咗天晴嘅一間餐廳,就係美心,呢一間餐廳好高質素,超級推介呀,嚟到天水圍一定要嚟天晴食呢一間美心啊,首先美心嘅位置在天悅站,只要天悅站一落車,行1分鐘,就會到美心,非常方便快捷,如果嚟到天水圍嘅人,一定要落車來試試呀,都好高呀,首先佢食物嘅種類繁多,你可以有好多嘅選擇,今次我屋企人就叫咗個先茄焗豬扒飯,呢個豬扒飯,好開胃酸酸甜甜的,仲有好多塊豬扒,個份量十足,而且係即叫即整,熱呼呼的,所以我覺得呢一個豬扒飯嚟到一定要叫呀,然後我仲叫咗個燒味飯,叉燒配油雞,真係一流呀,仲有好多菜,有豉油撈飯,我覺得呢個配搭真係好好食呀,而且個熱奶茶都好好飲啊,奶同茶嘅味道係絕配呀,所以嚟到美心,一定要叫一個燒味飯加一杯熱奶茶,咁就非常之飽肚啦,而且呢度嘅服務質素都好高呀,清潔姐姐清潔得好好呀,地方好衛生啊,呢個地方我鍾意呀
2022-08-31 220 views
美心MX食個LUNCH,叫左個茄子肉燥炸豬扒飯,但個飯伏到不得了。1. 茄子太硬,唔知係唔係D茄子煮得唔夠耐,平時食炆茄子會預期茄子淋淋地,但又唔會淋到一咬就成口糊,但呢度既茄子係硬到咬到「SHORT SHORT聲」。2. 肉燥冇味,肉燥正常就少少辣,但呢個肉燥係完全冇味,食冇味肉碎咁。3. 飯太淋,都唔知係唔係D飯太多水,淋到一PAT糊咁。一入口未咬就已經完全溶化。最後D炸豬扒還好,唔係好食,但都唔差咁啦。
最後D炸豬扒還好,唔係好食,但都唔差咁啦。
2022-08-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2022-08-10 193 views
以3500 yuu積分➕28蚊可以換購燒味絕配菜脯蛋飯及紅豆冰一杯,咁啱有積分就換來試下,另外見到美心出左香芒焗豬扒飯,肯定要買來試下,相配杯芒果特飲已經賣曬,當時只系5:00鐘啱啱開始晚市,可見相當受歡迎👏叉燒菜脯蛋飯配紅豆冰(HKD 51):叉燒系正常味道菜脯蛋辣同有D喊,不過送飯就啱啱好,好好味。紅豆冰🫘起沙,甜左DD。香芒焗豬扒飯(HKD 47):豬扒好大一塊,鋪滿整個飯盒,芒果好酸,非常酸系完全未熟的芒果,導致個豬扒飯好酸好奇怪,好彩個焗飯系炒飯底,唔使送一樣甘好食。

2022-08-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
夏日炎炎成日熱到無曬食慾,想食翻D酸甜菜式開胃!「美心MX」嘅「盛饌果王芒滋滋」芒果主題夏日菜單Comeback喇,今次仲加多咗D其他有新意嘅芒果菜式。香芒焗魚柳,魚肉口感嫩滑,同芒果醬汁、芝士好夾。香芒焗豬扒飯,苦等一年,終於再次推出,加入咗「芒爆」醬汁同芒果粒,雙重芒果享受!香芒沙律‧香芒西多士,黃金色嘅嘅咖央醬西多士,口感外脆內軟,加上芒果醬同粒粒芒果,更加邪惡,不過配搭埋香芒沙律,即刻Balance曬!香芒沙律‧熱狗。粒粒芒果紅茶,味道清甜,帶有果香,漸層效果分明,好適合打卡。香芒布甸,配上花奶,口感更加滑溜。香芒乳酸爆珠,味道酸甜,飲落好清爽。

香芒焗魚柳,魚肉口感嫩滑,同芒果醬汁、芝士好夾。

香芒沙律‧熱狗。

香芒布甸,配上花奶,口感更加滑溜。

香芒乳酸爆珠,味道酸甜,飲落好清爽。
  • 香芒沙律‧香芒西多士
  • 香芒沙律‧熱狗
  • 粒粒芒果紅茶
2021-04-15 687 views
美心mx其實就即是美心快餐他是很多香港人長期集體回憶已經陪伴住香港人大概有60多年 佢最近推出嘅app優惠很多時二十元就可以吃到一個下午茶這間在銅鑼灣的 mx快餐而且提供usb充電加上有落地玻璃感覺非常開揚 一改以往快餐店環境 侷促的問題豬扒包份量也不少而且洋蔥汁經過長時間嘅牛仔香甜多汁非常惹味而豬扒亦都充滿肉汁咬落去 非常香口而紅豆冰嘅份量啱啱好紅豆日都好充足唔似坊間有一啲紅豆冰咁樣買多個紅豆所以加上20蚊嘅性價比喺今時今日嘅香港真係非常超值值得係下午茶首選

值得係下午茶首選

豬扒包

2021-04-15
$20 (Tea)
  • 紅豆冰
2020-11-19 435 views
平時早餐總係會去到樓下食美心,唔單止價格特惠分量多員工嘅服務態度仲相常當好,即叫即煮嘅公仔麵仲可以唔使排隊,攞飛就可以搵個位坐,公仔麵材料簡單只係有腸仔和煎蛋,仲有大大碗濃郁嘅湯底。
2020-08-12 421 views
很久沒有吃美心快餐。今天行完山沒時間煮飯,到美心買了一份二人晚餐$98,可以選擇兩個餸菜,包一個杏汁花膠雪耳燉唐排湯,還有啫喱作甜品,當然還有兩個飯。燉湯非常足料又滋潤,有很多雪耳丶花膠丶南北杏。餸菜方面我們點了松子糖醋雞球白飯 - 味道酸酸甜甜控制得非常之好很開胃,平時吃多菜少肉的我竟然也吃清光。菜脯香蔥肉碎煎蛋 - 好味又有營養,加了菜脯的肉碎煎蛋味道及口感不錯。啫喱味到時黑加倫子,裏面還有少量水果。

燉湯非常足料又滋潤,有很多雪耳丶花膠丶南北杏。
餸菜方面我們點了
啫喱味到時黑加倫子,裏面還有少量水果。
2020-07-04 268 views
Today, I had my lunch at Maxim in Tin Shui Wai .I ordered all meat rice, including pork chop,Sausage luncheon meat and fired egg! The meat was so thick and yummy! Let me measure it Unbelievable right? I strongly recommend you guys try this meal 🥘

Let me measure it

Unbelievable right?

2019-10-01 402 views
經過美心MX看見下午餐茶牌挺吸引,每一個餐好像很豐富,我這個選擇困難症又出現了,最後選擇了沙嗲包+五香肉丁米粉+咖喱魚蛋餐(★‿★)(★‿★)(★‿★)外賣回家吃,回到家打開外賣盒已感到失望(´;︵;`)路途不遠呀,但沙嗲包已變得冷冰冰的,包的面表超級難咬開,很硬,而沙嗲牛肉的味道,不太入味,加上冷冰冰的感覺,真的不太滿意。五香肉丁米粉,微微溫度,但是五香肉丁比罐頭的話,罐頭反而好味一點。咖哩魚蛋是這餐最滿意,魚蛋彈牙,咖哩又香,而且是熱的!
經過美心MX看見下午餐茶牌挺吸引,
每一個餐好像很豐富,
我這個選擇困難症又出現了,

外賣回家吃,
回到家打開外賣盒已感到失望(´;︵;`)
路途不遠呀,但沙嗲包已變得冷冰冰的,
包的面表超級難咬開,很硬,
而沙嗲牛肉的味道,不太入味,
加上冷冰冰的感覺,真的不太滿意。

五香肉丁米粉,微微溫度,
但是五香肉丁比罐頭的話,
罐頭反而好味一點。

咖哩魚蛋是這餐最滿意,
魚蛋彈牙,咖哩又香,
而且是熱的!
2019-06-16 244 views
星期日下午去『美心mx』,諗住嘆個下午茶,但卻有點失望😞😞員工服務態度唔錯,好有禮貌;環境都尚算明亮整潔,起碼無食物殘留係枱面或者坐椅上。失望完全在於食物😭今日叫左「xo醬撈丁配咖哩車仔三寶(羅白、豬皮、魚蛋)」印象中『美心mx』嘅咖哩車仔三寶煮得好入味,好好食。所以今日二話不說就揀咖哩三寶!點知⋯⋯貌似好濃好惹味,一咬落去卻淡而無味⋯⋯真係估佢唔到😫xo醬撈丁又係,個樣ok,食落真係唔掂。啲xo醬乾到爆,碗湯又太咸,唯一正常嘅就只有杯熱檸水🤦🏻‍♀️
星期日下午去『美心mx』,
諗住嘆個下午茶,
但卻有點失望😞😞

員工服務態度唔錯,
好有禮貌;
環境都尚算明亮整潔,
起碼無食物殘留係枱面或者坐椅上。

失望完全在於食物😭
今日叫左「xo醬撈丁配咖哩車仔三寶(羅白、豬皮、魚蛋)」
印象中『美心mx』嘅咖哩車仔三寶煮得好入味,好好食。
所以今日二話不說就揀咖哩三寶!
點知⋯⋯
貌似好濃好惹味,
一咬落去卻淡而無味⋯⋯
真係估佢唔到😫
xo醬撈丁又係,
個樣ok,食落真係唔掂。
啲xo醬乾到爆,
碗湯又太咸,
唯一正常嘅就只有杯熱檸水🤦🏻‍♀️

2019-06-15
$32 (Tea)
2019-05-10 159 views
下午五時左右有些肚餓,突然很想吃西多士,所以到美心吃下午茶餐。西多士厚厚的,有牛油和糖漿提供,可能時間晚了,西多士不大熱,所以味道一般。記得有一次曾經吃過是熱騰騰的,味道一級棒呢!我喝了一杯冰鎮奶茶,奶和茶比例恰到好處,如果甜度少一點就更好了。
2019-04-11
$30 (Tea)
2019-03-11 181 views
今日放假,當然要食返個飽肚子而又優閒的早餐,美心有個其他快餐店都無的粉,就係龍蝦湯螺絲粉,每次黎必叫,個湯好濃!加埋個雞扒,再飲埋杯咖啡,簡直無得頂!未試架不訪試下呢個螺絲粉。
2018-11-04 222 views
夏天的尾巴,秋天的童話,好快就秋高氣爽feel,美心MX推三款特選火鍋: 鮮氣逼人海鮮火鍋、酒不醉人醉雞火鍋、牛氣沖天肥牛火鍋.酒不醉人醉雞火鍋小編選的是藥膳味,湯底有黨參,北芪,杞子,湯底足料香濃,滋潤保身.💪💪👍剛開爐時飲幾啖,滋保下.雞肉好新鮮嫩滑多肉, 飛魚子雞滑彈牙,赤海蝦大隻新鮮.🆒🌞👏雞肉🍗釀製入紹興酒,未食已陣陣酒香配料份量豐富,有赤海蝦、蟹棒、雲吞、雞肉片、蔬菜和烏冬等,絕對可以食飽飽😀🐸大家可以試下~性價比都幾高
酒不醉人醉雞火鍋
雞肉🍗釀製入紹興酒,未食已陣陣酒香
2018-09-09 182 views
快食個午餐,好耐無食過美心既速食飯餐,把心一橫就來到餐廳,試一下有沒有進步之類的。剛到門口的時候,就發現了有自助點餐機,挺方便的,直接自己點餐後,就可以找位置,等餐出來。來快餐店,當然要吃焗豬扒飯!我覺得味道十分不錯,而且豬扒也有很大的一塊,還有很多不同的配料,例如,紅椒、菠蘿等。飯的方面,是炒飯底,本來飯都挺乾身,連同番茄醬一起吃就剛剛好!另外還叫了一個肉燥切雞飯,不過肉燥的賣相就一點差,味道還好。這個肉燥系列幾有趣,因為是配燒味,不是鹽酥雞扒之類的!