Restaurant: MAXIM'S PALACE (Telford Plaza 1)
Info:

Info:

2023-04-29 1862 views
上次去完旺角某間有點心車嘅傳統酒樓,嗌晒中伏😞朋友即刻諗起德福美心,話呢度都有點心車😂於是約好要來幫襯之後,今日終於來😎九點半左右,朋友好醒目咁係app攞位~結果我地十點到果陣,就有得入座了😏一坐低,已經有staff問飲乜茶🍵坐低睇一睇餐牌,因為係假期,所以價錢都會貴D😣staff開左張卡,就可以搵點心車攞野食~開頭個陣,點心車比較少,同埋唔知點解活動範圍比較細,所以我地要走好遠去攞野食😢直至後期,可能多左員工返工,點心車嘅種類同出沒次數都多左好多😂🐷香芋燒腩卷、🍰南瓜千層糕香芋燒腩卷比較扁身,個包好軟熟😍入面有一小塊🍠芋頭同🐷燒肉~整體感覺一般,純粹因為唔係度度有,所以就叫了😂🍰南瓜千層糕係因為未食過,想試先叫😂叫個陣都唔知係乜,開籠先知原來係呢隻蒸糕🙈有D似馬拉糕,微微南瓜味,唔會好甜😋🦀蟹子燒賣燒賣大大粒,夠晒吸睛😳咬落啖啖肉,唔錯😋🐮柱候牛孖根呢個係其他地方完全未見過😳見幾特別,自己又鍾意食牛筋,就叫了😏牛筋份量多,味道濃,少少辣,又唔會整到好腍,幾好食~下面有幾塊豆卜墊住,索晒D汁,正👍🦐蝦籽扒柚皮呢個純粹見係懷舊野,自己又未食過先叫~但自己真係唔識欣賞😝柚皮係幾索汁嘅~但質
上次去完旺角某間有點心車嘅傳統酒樓,嗌晒中伏😞
朋友即刻諗起德福美心,話呢度都有點心車😂
於是約好要來幫襯之後,今日終於來😎

九點半左右,朋友好醒目咁係app攞位~
結果我地十點到果陣,就有得入座了😏

一坐低,已經有staff問飲乜茶🍵
坐低睇一睇餐牌,因為係假期,所以價錢都會貴D😣
staff開左張卡,就可以搵點心車攞野食~
🐷香芋燒腩卷、🍰南瓜千層糕
香芋燒腩卷比較扁身,個包好軟熟😍
入面有一小塊🍠芋頭同🐷燒肉~
整體感覺一般,純粹因為唔係度度有,所以就叫了😂

🍰南瓜千層糕係因為未食過,想試先叫😂
叫個陣都唔知係乜,開籠先知原來係呢隻蒸糕🙈
有D似馬拉糕,微微南瓜味,唔會好甜😋
香芋燒腩卷、南瓜千層糕
🦀蟹子燒賣
燒賣大大粒,夠晒吸睛😳
咬落啖啖肉,唔錯😋
蟹子燒賣
🐮柱候牛孖根
呢個係其他地方完全未見過😳
見幾特別,自己又鍾意食牛筋,就叫了😏
牛筋份量多,味道濃,少少辣,又唔會整到好腍,幾好食~
下面有幾塊豆卜墊住,索晒D汁,正👍
柱候牛孖根
🦐蝦籽扒柚皮
呢個純粹見係懷舊野,自己又未食過先叫~
但自己真係唔識欣賞😝
柚皮係幾索汁嘅~
但質感上有D奇怪,雖然你諗一諗佢真身係柚子皮的話,你會理解到係呢種質感,但我接受唔到😣
朋友反而覺得幾好食🤷‍♀️
蝦籽扒柚皮
🦀釀蟹鉗
開頭冇乜興趣,直至見到隻隻蟹鉗都咁漲卜卜😍
大大舊,啖啖肉~
下面仲有D🦐蝦片~
衰在係室溫,如果熱熱地就更好了😂
釀蟹鉗
香滑麻蓉包
呢個又係傳統點心,唔係度度有~
來之前已經諗好有的話要試😂
等左好耐,去到中後期終於見到有麻蓉包🤦‍♀️
包身幾軟熟,幾重麻蓉香,又唔會好甜😋
不枉等左咁耐😂
芝麻卷
呢個係朋友話呢度必食,又係去到後期先出現🤦‍♀️
好重黑芝麻味,冇渣👍
唔硬,真係冇介紹錯😂
芝麻卷
炸沙翁
呢個又係開頭話想食嘅,一路都冇見到,以為冇賣😂
去到最後先見到有點心車推出來🤦‍♀️
雖然好飽,但頂硬上叫左🙈

佢同出面嘅炸沙翁有D唔同,實心嘅😳
自己對沙翁興趣不大,單純見懷舊而叫的~
但朋友話幾好食😋
🥛薑汁雙皮奶
o岩o岩入座就成日見到呢個甜品,但食到中期後又一路都冇見到😞
等左好耐先又出現返😖
食到微微薑味,唔會好甜~
但又唔覺有兩層皮,似食燉奶多D,不過幾好食👍
薑汁雙皮奶
最後坐左兩個鐘左右就埋單走了~
兩位盛惠 $501.6,總共食左10個點心😂
食物幾高質,好多點心都好好食😋
服務上,樓面人手不足,早段時期冇乜見過樓面,去到十一點後先開始見到多D人手🤷‍♀️
所以我地多數都係自己加水😣
價錢上有少少貴,但食物高質,又有點心車睇,幾值得來,下次會再同屋企人來😂
2023-04-23
$250.8 (Breakfast)
2023-03-19 908 views
我去到門口拎飛360幾,叫到80幾,我以為係未更新,知客姐姐話網上取票先,我地等左20幾分鐘都唔知佢有點叫飛,太約11點左右,就好多係網上取左飛既人黎到,就係咁入客。之前有咁多空枱,都唔給walk-in 客入,佢給得我地入都飲完一半啦
2023年3月12日 (星期日) 6:00pm 26°C 環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。 茶壺屬純銀,銀光閃閃,充滿貴族氣派,加上鑲藍邊瓷杯、瓷碟均印有酒家英文簡寫圖案,清雅秀麗,散發一種淑女氣質。 ❤_❤ 人數:3人 HK$605 家人於當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷! 不用排隊 菠蘿咕嚕肉 - 肉質肥美,完全無骨,紅椒青椒不辣,菠蘿鮮味,咕嚕醬汁十分濃郁,酸酸甜甜,格外開胃。整體來說,唯獨份量太少了 ~ 鮮檸煎軟雞 - 炸得金黃,香脆肉嫩,每塊皆大件,塗上檸檬汁之後,味道立即昇華,肉質帶出鮮味。整體來說,份量屬於巨無霸!【推介之選】❤❤❤ 招牌客家釀豆腐煲 - 賣相清淡健康,豆腐不散爛,蜆肉不腥臊,魚丸美味,湯底卻濃郁。【推介之選】❤❤❤ 西米栗子焗布丁 - 經典回味,蓮蓉甜美,栗子蓉芳香,配搭西米更相得益彰,而且份量大,足夠 3 - 4 人分享。【推介之選】❤❤❤《 餐 牌 》:【 溫 馨 提 示 】:❶ 接受電話 / 手機 Apps 訂座❷ 另收加一服務費
菠蘿咕嚕肉 + 鮮檸煎軟雞 + 招牌客家釀豆腐煲 + 西米栗子焗布丁

2023年3月12日 (星期日) 6:00pm 26°C

環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。

人數:3人 HK$605

家人於當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷!

不用排隊

【 溫 馨 提 示 】:

接受電話 / 手機 Apps 訂座

另收加一服務費
2023-03-12
$202 (Dinner)
菠蘿咕嚕肉
鮮檸煎軟雞
招牌客家釀豆腐煲
西米栗子焗布丁
2023-03-10 842 views
估唔到美心皇宮仲會有點心車,真係有啲懷舊🤣🤣 亦都要考考我隻手嘅受熱能力🤣 佢有點心紙,但亦有推車仔推車仔就係有人一直將佢推嚟推去,行到你附近你舉手話要佢就會拎俾你🤡 但係今次坐唔到一個有利位置,變咗水尾😗 所以要自己去揾食,咪熱門嘅食物都會無哂😫同埋啲嘢食比我想像中有質素👍🏻腐皮卷、蘿蔔糕、煎釀三寶同埋叉燒腸粉都做得好出色🤡 環境坐得幾舒服,又唔驚俾人趕走,又唔會覺得嘈👍🏻 人生第一次飲早茶🤗 唔錯唔錯🤗

2023-03-02 736 views
難得早放工,去九龍灣搵食,見佢(美心皇宮)門口無乜人,又唔使等位,入到去仲可以自己揀位坐👍主餐牌上食物唔算多款式,1830入座,都已經有啲小食售罄🤨小食 椒鹽豆腐粒 $55,香脆😊可一試🉑廚師推介香辣鮑魚雞煲 $198,偏鹹,雞肉鞋 😣咪嘥錢🈲傳統燒味乳豬¼隻 $210 (要求要瘦啲)皮脆肉嫩 😍極推薦海鮮貴妃脆蝦球 $148,芒果蛋黃醬偏甜 🙂不太差🈴經典甜品巧手千層芝麻糕 $38,甜,無乜芝麻味 😑麻麻地🆖香醇陳皮紅豆沙 $29,少少陳皮味,偏甜 😑麻麻地🆖係坐得舒服嘅,不過食物一般,價錢偏貴🤑
主餐牌上食物唔算多款式,1830入座,都已經有啲小食售罄🤨
貴妃脆蝦球 $148,芒果蛋黃醬偏甜 🙂不太差🈴
經典甜品
巧手千層芝麻糕 $38,甜,無乜芝麻味 😑麻麻地🆖
香醇陳皮紅豆沙 $29,少少陳皮味,偏甜 😑麻麻地🆖

係坐得舒服嘅,不過食物一般,價錢偏貴🤑

2023-03-01
Dinner
2023-02-15 731 views
今日星期日又諗住去美心皇宮早茶,同好多人一樣我都用Gulu 拎飛,但原來餐廳要過半數先至俾人入座,形成外面好多人等但係入邊就有‘吉’枱🤔🤔其實佢哋嘅食物係OK嘅,種類選擇都好多,比較特別既係,佢地有推車仔嘅點心,懷舊feel,而家茶樓真係少見。😉不過佢地人手唔多,成日要等加水都等得好耐。😅😅5個人食了$682,因為我們全程都是叫車仔點心,阿姐蓋左幾多個印仔落點心卡就計幾多錢,而呢度假日早茶就是$16/茶位。

但係入邊就有‘吉’枱🤔🤔

不過佢地人手唔多,成日要等加水都等得好耐。😅😅

2023-02-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Breakfast)
2022-12-01 1379 views
食物質素一般半,服務質素超級差,同以前比較相差太遠了,收得咁價錢就應該俾咁嘅服務收到咁貴價錢超差嘅服務,本來對美心食物質素上覺得幾好,但而家食物質素係非常非常之差,唔夠人就應該請人如果唔係就不要開門做生意啦要自己去斟茶遞水,叫加水望到都睇唔倒一路咁走,咁噶服務態度咁樣嘅食物質素遲早都一路好走呀,本來對美心食物質素都覺得好有信心 經過今日嘅情景感覺美心應該要大改進,得一個經理係咁跑來跑去其他員工都不知去邊度一路叫一路走,唉真係是極之失望😒😒😒
2022-12-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2022-07-03 2279 views
現在8人一枱,叫了兩个唔同欵的4人套餐另收加一茶芥(冇甜品),沒有飯另叫飯,18元碗白飯,埋單1850,啲餸又有咸,下次都唔會再去美心食晚飯,其他酒楼叫餸食飯都有糖水送,美心酒楼太差了,
2022-07-02
1K
2022-05-03 3595 views
朋友生日飯局, 約了去 美心皇宮 (德福廣場), 地鐵九龍灣站.  好方便.他請食 鮑魚, 龍躉燕窩 四位套餐, $868.叉燒拼燒鵝半肥瘦叉燒, 肉質稔滑, 蜜汁味濃.  燒鵝, 鵝皮薄, 少脂肪,  鵝肉不肥, 厚肉, 肉鬆軟,  點些醬汁更好.龍蝦湯芙蓉燴燕窩每人一碗, 入口龍蝦味濃稠,  芙蓉蛋花好滑, 真是頂呱呱, 慢慢品嚐.翠玉瓜炒龍躉球份量頗多, 龍躉球大大件, 鮮味足, 翠玉瓜夠爽口.蟲草花蒸龍躉頭蒸得剛好,好新鮮同滑. 原隻鮑魚雞煲, 原隻鮑魚係主角, 鮑魚燘得入味且軟腍, 好好食 ,  雞肉嫩,    肉多骨少, 有雞味,   調味不錯.大家點了啤酒, 碰碰杯.另外加了生日桃包一籠 12 個, 包色澤偏白了, 包皮只有小小紅, 好細個.大家歡聚又慶賀生日, 美心皇宮 吃得過.  商場有免費泊車優惠兩小時.
他請食 鮑魚, 龍躉燕窩 四位套餐, $868.
叉燒拼燒鵝
半肥瘦叉燒, 肉質稔滑, 蜜汁味濃.
龍蝦湯芙蓉燴燕窩
翠玉瓜炒龍躉球
份量頗多, 龍躉球大大件, 鮮味足, 翠玉瓜夠爽口.
蟲草花蒸龍躉頭
蒸得剛好,好新鮮同滑.
原隻鮑魚雞煲
大家點了啤酒, 碰碰杯.
另外加了生日桃包

$270 (Dinner)
  • 原隻鮑魚雞煲
  • 蟲草花蒸龍躉頭
  • 龍蝦湯芙蓉燴燕窩
2021-12-01 2687 views
12月1日特登同靚媽搭車到九龍灣,德福商場呢間酒楼飲早茶,就係為咗,佢仲有呀姐推車仔,賣點心呢樣嘢,早知呢間都係爆場食店,所個朝O8:30就同靚媽到達呢間酒楼,取筹攞位,好好彩,大約等咗十分鍾就有位,可以入座,個朝我哋叫咗六,七個點心,除咗個芝麻卷堅好食之外,其他都係大路貨色,若以此間酒楼價位來講,就真係偏貴,不過今日嘅目的係尋找,當年推車仔賣點心的飲茶氣氛,飲餐貴茶都冇所謂,加上此店侍應員工,待客态度亦好,呢個都係一餐,滿意的早茶。
2021-11-25 2229 views
有朋至遠方來搵我食晏,又想飲茶,知道美心皇宮仲有點心推車仔❣️所以特登同埋朋友去懷舊一番!中午一行4人,12點前未使等位入去坐低就急不及待,出去拎嘢食。百花釀魚肚干蒸牛肉蝦餃燒賣臘味糯米飯炸蝦角-蝦肉爽口彈牙錦露雲吞-出面冇乜酒樓會有流沙包-流曬出黎叉燒包-好味鵪鶉蛋燒賣-牛肉腸-軟滑新鮮花生雞腳-夠曬入味、又淋馬拉糕-冇乜邊度好食得過美心皇宮食到真係仲想再叫,不過真係好飽,連甜品都冇食到下次再去一定要食芝麻卷、煎堆仔同豆腐花、紅豆沙💪🏻😋Yum Cha ~traditional and yummy choice Dim Sum at Maxims Palace restaurant

中午一行4人,12點前未使等位

入去坐低就急不及待,出去拎嘢食。

蝦餃

臘味糯米飯

炸蝦角-蝦肉爽口彈牙

錦露雲吞-出面冇乜酒樓會有

流沙包-流曬出黎

叉燒包-好味

鵪鶉蛋燒賣-

牛肉腸-軟滑新鮮

花生雞腳-夠曬入味、又淋

馬拉糕-冇乜邊度好食得過美心皇宮

食到真係仲想再叫,不過真係好飽,連甜品都冇食到
下次再去一定要食芝麻卷、煎堆仔同豆腐花、紅豆沙💪🏻😋

流沙包
馬拉糕
叉燒包
2021-11-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
流沙包
叉燒包
  • 蝦餃
  • 棉花雞
2021-11-15 1258 views
知道美心酒樓推廣一個四人套餐、有片皮鴨、海班、冬瓜湯以及小菜兩味,只係$528。今時今日、這個價錢、可算很優惠啦!冇得預定、先到先得,咁就一早來攞位落單、試試先。鴨味夠、皮肉適中、不算肥膩!海班肉嫩、大小適中。冬瓜鴨湯、清談但有鴨味。再加上涼瓜炒牛肉、涼瓜苦中帶甘;欖菜豆角、鹹味適中。整個餐的勝價比相當高!怪不得6:45就冇曬啦。加上一瓶shiraz紅酒🍷、酒味夠香、幾位多年朋友、舉杯慶祝、非常難得的聚餐!
2021-11-08 947 views
今天返工九龍灣的朋友又約了我入九龍灣吃午餐,想一想吃甚麼好,因常吃Pizzahut,泰國餐廳,想吃些新的食物,不如去茶樓飲茶,所以選了今次這間,平時好少去這間飲茶,這次吃給了我驚喜,估不到仲有手推的點心車,現在好少見,我們在手推車取了熱熱點心燒賣4粒入面肉都好平均,好霖,香肉味春卷每條大細適中,炸得好脆口豬肚湯都算大碗,豬肚厚身,爽滑,辣辣地,好開胃炒腸粒腸粉滑身,炒得好香口,少見細細條,一口就咬到入口韮菜餃煎得軟硬適中,肉汁鮮甜,韮菜很香口
4粒入面肉都好平均,好霖,香肉味
春卷
每條大細適中,炸得好脆口
豬肚湯
都算大碗,豬肚厚身,爽滑,辣辣地,好開胃
炒腸粒
腸粉滑身,炒得好香口,少見細細條,一口就咬到入口
韮菜餃
煎得軟硬適中,肉汁鮮甜,韮菜很香口

2021-07-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 春卷
  • 豬肚湯
  • 燒賣
2021-11-01 600 views
一心諗住同屋企人去德福美心皇宮度飲茶,但啲食物無以前咁好食,好失望。個碟鮮蝦腸粉,層腸粉皮厚到。。。起碼有2mm。 炸蝦角層皮又係厚,炸完出嚟。。。好硬。 無諗到一碟普通嘅蘿蔔糕會咁咸真係好失望。。。未食過咁難食嘅野,埋單個價錢同啲食物質素真係差好遠lo,希望會有改善啦。
。個碟鮮蝦腸粉,層腸粉皮厚到。。。起碼有2mm
。 炸蝦角層皮又係厚,炸完出嚟。。。好硬
。 無諗到一碟普通嘅蘿蔔糕會咁咸
2021-10-28
Breakfast
2021-10-20 557 views
唔知點解呢間美心皇宮特別多人 次次呢都要排隊 先試下個灌湯餃, 味道濃沃仲好足料 好好味道 就係因為太大份食完個灌湯餃已經好飽呢個千層糕買咗好靚㗎, 試咗又唔會太甜, 好味呢個咖哩魚蛋 應該係最差之作,唔明點解啲咖哩汁傑撻撻, 喺街邊嘅咖哩檔真係最 地道最好味嘅呢度嘅侍應 都係忙到不得了, 值得一睇呢間 好似50年代 嘅酒樓仲有推車仔㗎, 想懷緬下可以試下呢呢間個人感覺都幾好嘅裝修方面 唔會好華麗 但係又有啲懷舊感覺, 不過價錢方面就略高咗少少

呢個千層糕買咗好靚㗎, 試咗又唔會太甜, 好味