Restaurant: MAXIM'S PALACE (Telford Plaza 1)
Info:

Info:

2021-10-02 591 views
到美心皇宮飲茶☕, 位於九龍灣德福廣場。 差不多下午三點鐘到達, 幸好還有很多點心選擇🤩, 鳳爪、珍珠雞、燒賣、牛肉球、魚肚蝦滑、鮮竹卷和雞滑卷, 每一款點心味道都幾好, 食點心最重要是溫度, 全部都熱辣辣的♨️。 鳳爪入味, 珍珠雞裏面的餡料很juicy, 燒賣肉質紮實, 牛肉球鮮味嫩滑,魚肚蝦滑 的魚肚口感爽滑, 蝦滑Q彈, 鮮竹卷内馅多汁,雞滑卷其實是雞包仔, 雞肉餡很豐富。 最喜歡這裏保留點心推車仔的做法, 懷舊又傳統。😄    美心皇宮 (德福廣場)地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場一期G54號舖

最喜歡這裏保留點心推車仔的做法
, 懷舊又傳統。😄

美心皇宮 (德福廣場)
地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場一期G54號舖

2021-10-01
$168 (Tea)
今日返工,到左中午時分,突然想去飲茶,見到美心皇宮酒樓就試吓,入到去見到原來仲有係點心車車出嚟嘅點心,勁!坐低咗我哋叫咗繡眉茶,我哋點左鹹菜豬肚啦, XO醬炒腸粉啦,而呢幾樣就係出去攞嘅燒賣啦,叉燒包啦春卷啦鯪魚球啦鮮蝦菜苗餃,咁先講一講佢個茶啦咁呀純而甘香,而佢個XO醬腸粉都好惹味,啲鹹菜豬肚呢個豬肚呢都係冇臭味嘅好有咬口,再講下佢個燒賣好大粒,而春卷呢都係脆卜卜嘅,咁佢個鮮蝦菜苗餃呢入邊都係好多送啦菜啦都包到好實嘅實實鄭鄭,唔會一夾就鬆左嘅,總括嚟講美心皇宮嘅點心車載着點心係好有特色好懷舊嘅酒樓😋😋
2021-07-28
Lunch
  • 燒賣
2021-07-04 904 views
連續四日嘅假期,眨吓眼又到尾聲👉🏻👈🏻 因為早排工作忙碌,就趁呢幾日陪吓爸爸媽媽😉 本來一早約咗 #星期五 去食 #buffet 嘅,不過 #媽咪 突然轉呔,我想去 #飲茶 順便去探吓啲孫😅 我當然就哂佢啦😉不過真係冇諗過星期五嘅 #下午茶 時段都咁多人,前後等咗30分鐘終於輪到我哋🤪 我哋一家大大小小可以稱得上係 #美心集團 嘅 #小粉絲,尤其係 #MX 嘅 #糯米雞,簡直係爸爸嘅 #favourite 🤩 不過 #德福分店 呢間 #美心皇宮 真係越嚟越唔掂😮‍💨 佢又要秉承傳統用 #點心姐姐 #推車仔 賣點心,但係坐足15分鐘人影都未見過,最終我都係頂唔順帶返 #口罩 出去搵食😮‍💨 原來咁大個場都係得兩架 #點心車仔,唔想餓親佢哋,我只好做埋 #點心阿姐 嗰份,來來回回好幾轉,加上酒樓嘅冷氣又唔夠,真係難為坐埋牆角仲要比射燈照住嘅我哋👉🏻👈🏻 為咗盡快填飽 #老豆 個肚,我哋先叫一碟 #菜遠牛肉炒河粉 返嚟,好彩 #水準 一如以往,炒得夠熱、牛肉都幾嫩滑… 算佢啦😉 好在我有 #先見之明,明明經理早喺15分鐘之前派過 #點心紙 俾各位 #茶客,但係冇幾耐(當時我哋都未食完碟河粉
為咗盡快填飽 #老豆 個肚,我哋先叫一碟 #菜遠牛肉炒河粉 返嚟,好彩 #水準 一如以往,炒得夠熱、牛肉都幾嫩滑… 算佢啦😉 好在我有 #先見之明,明明經理早喺15分鐘之前派過 #點心紙 俾各位 #茶客,但係冇幾耐(當時我哋都未食完碟河粉)佢哋又派人出嚟話呢樣點心賣晒、果樣點心又冇貨… 😮‍💨 到埋單嘅時候,我舉手舉足10分鐘都冇人理我,只係間唔中有個著橙背心持鄉音嘅女士走嚟問大家要唔要儲Yuu續分😅 其實無預人手、食物唔夠數,就唔好夾硬開埋下午茶啦嘛… 呢次忠實fans今次都唔幫佢喇🤪
2021-07-02
$106.33 (Tea)
2021-06-26 1163 views
成日都心思思想食片皮鴨個套餐、但有時太夜無哂食唔到,有時full哂連入都入唔到,今次決定襯平日提早去拎位,終於食到!真係又好味又多款又抵食!點左個四人套餐但二個人食,結果係食唔哂既😂首先第一樣上既係菠蘿咕嚕肉,本人認為最好味既一樣🤤蜜糖勁夠,好甜之餘,肉質又好爽口又脆,配飯絕對係一流!然後第二樣就係重頭戲片皮鴨!好大隻!連髀都有埋!皮夠脆夠油,肉質方面就無片皮鴨既味,皮亦都好厚,但依性價比黎講就好值得!埋單只係五百幾仲有送五張100$coupon!等於免費食咁😙另外二道係魚同菜湯,都較一般。
另外二道係魚同菜湯,都較一般。
2021年4月23日 (星期五) 11:00am 31°C 環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。 茶壺屬純銀,銀光閃閃,充滿貴族氣派。 ❤_❤ 人數:4人 HK$499 家人當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷! 不用排隊 燒賣 - 每粒都是大大的,豬肉填滿整個空間,肥瘦適中。 牛肉燒賣 - 質感軟而不靱,牛肉清香,豐厚的四件。 叉燒酥 - 外形呈三角形,外皮酥脆,內裏微溫,餡料新鮮,啖啖香口美味。【推介之選】❤❤❤ 蝦餃 - 皮厚了些,蝦肉不夠彈牙,水準一般。 芝麻卷 - 芝麻香香滑滑,磨碎得很幼小,啖啖美味。【推介之選】❤❤❤ 叉燒腸 - 叉燒味濃,皮薄餡多,滑滑溜溜。 紫米椰汁露 - 味道幼滑香濃,稀杰適中,甜美滋潤,大快朵頤,使人心情立即大好!【推介之選】❤❤❤【 溫 馨 提 示 】:❶ 接受電話 / 手機 Apps 訂座❷ 另收加一服務費
燒賣 + 牛肉燒賣 + 叉燒酥 + 蝦餃 + 芝麻卷 + 叉燒腸 + 魚肚雞扎 + 紫米椰汁露

2021年4月23日 (星期五) 11:00am 31°C

環境典雅玫麗,裝潢新派,光亮整潔,餐具乾淨。

茶壺屬純銀,銀光閃閃,充滿貴族氣派。 ❤_❤

人數:4人 HK$499

家人當天利用手機 Apps 訂座,方便快捷!

不用排隊

燒賣

燒賣 - 每粒都是大大的,豬肉填滿整個空間,肥瘦適中。

牛肉燒賣

牛肉燒賣 - 質感軟而不靱,牛肉清香,豐厚的四件。

叉燒酥

蝦餃

蝦餃 - 皮厚了些,蝦肉不夠彈牙,水準一般。

叉燒腸

叉燒腸 - 叉燒味濃,皮薄餡多,滑滑溜溜。

紫米椰汁露

【 溫 馨 提 示 】:

接受電話 / 手機 Apps 訂座

另收加一服務費
2021-04-23
$125 (Lunch)
燒賣
牛肉燒賣
叉燒酥
叉燒腸
紫米椰汁露
2021-03-29 1592 views
因限聚令關係...6個家庭成員出街食飯好唔方便...日日煮飯...都有啲悶.....假日叫外賣..美心諗住一定冇問題啦!但令人好失望...6人份量.....我完全睇唔出為何寫明6人份量囉!1-菠蘿咕嚕肉少到離晒大譜....2-燒味叉燒同雞不過不失....3-楊州炒飯...半盒都無4-菜粒蛋白炒飯兩盒炒飯仲衰...個盒得半盒都無....5-南乳溫公齋煲...完全無味....我真心唔識野....齋煲加豆角...加節瓜....非常感覺廚餘
菠蘿咕嚕肉
蜜汁叉燒皇
楊州炒飯
玫瑰豉油雞
菜粒蛋白炒飯

1-菠蘿咕嚕肉少到離晒大譜....
2-燒味叉燒同雞不過不失....
3-楊州炒飯...半盒都無
4-菜粒蛋白炒飯兩盒炒飯仲衰...個盒得半盒都無....

南乳溫公齋煲
2021-03-28
Dinner
菠蘿咕嚕肉
2021-01-25 1480 views
好耐無出街食,好耐無寫食評, 成個人懶哂! 之前都會寫下外賣嘅食評,跟住都懶懶哋⋯⋯好!今日等我寫下先,因為覺得真係唔錯兼係Openrice 落單外賣自取,係星期四用Master Card 又可減$20!登時覺得好抵!😁✌🏼因為減埋,只係位位$50😙😙其實都間唔中係呢度叫外賣自取㗎喇,今天無端端揀咗美心,發現佢個一人餐外賣價只係$60,有四款湯羹,兩款飯,三個粉麵揀。幸好我同女友都揀到! 😝😝 因為有時係會揀唔到㗎!女友揀咗豉油皇炒麵+手拆魚蓉羹,個羹唔記得咗影相😝 都幾中足料㗎,味道都可以。個麵好ok,又夠份量👍🏼 個人覺得多少少芽菜仔仲好😋😋我就揀揚州炒飯+海皇豆腐羹,我個豆腐羹就青啲,可以多啲豆腐就好喇😝 個飯就正常,好夠碟頭!味道就正常啦,但$60成碟大酒樓炒飯喎😁👍🏼

豉油皇炒麵

揚州炒飯+海皇豆腐羹
2021-01-21
TakeAway
$50 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
當天家人生曰,想於德福廣場找間食店吃個生日飯,因地點較中位,方便一下班盡快齊人吃飯。在德福廣場,有數家酒樓,其中兩間為美心集團的酒樓,分別是《翠園》及《美心皇宮》。詢問之下,即使同一款優惠套餐,原來《翠園》是有時限交枱的,而《美心皇宮》則沒有這規限,由於想讓家人可盡快入座,座著等人齊,故我們最後選了《美心皇宮》。本來我們一心去吃另一個餐的,結果他們告知賣光了,最後只能叫下列四人餐呢!《招牌叉燒拼燒鵝》(4人套餐$748)美心叉燒不論在酒樓吃還是快餐,味道及口感的確不錯,肥瘦適中,故肉質軟硬適中,加上香甜的叉燒味,故必定是最穩陣的一道菜,少有伏味。而燒鵝亦很肥美,給予的部位亦是啖啖肉的,如沒估錯,應該是髀位的肉,所以啖啖肉之餘,肉質亦嫩滑,又有肉汁,而燒鵝皮亦夠香脆。《上湯焗龍蝦伊麵》(4人套餐$748)這龍蝦夠新鮮,肉質尚算彈牙,味道鮮甜,龍蝦件夠多,估計都有一隻中小型的份量。而上湯味道一般,不過不失,沒有驚喜。而伊麵略乾,口感一般,最後與上湯汁攪拌後進食,才達至一般水平。《雙喜花膠燴仿翅》(4人套餐$748)此湯羮完全一般,味道較淡,故要加醋一起享用較好。《金蒜蒸龍躉頭腩》(4人套餐

《招牌叉燒拼燒鵝》(4人套餐$748)

招牌叉燒拼燒鵝》(4人套餐$748)
《上湯焗龍蝦伊麵》(4人套餐$748)

上湯焗龍蝦伊麵》(4人套餐$748)
《雙喜花膠燴仿翅》(4人套餐$748)

雙喜花膠燴仿翅》(4人套餐$748)
此湯羮完全一般,味道較淡,故要加醋一起享用較好。
《金蒜蒸龍躉頭腩》(4人套餐$748)(*下面附有小故事*)

金蒜蒸龍躉頭腩》(4人套餐$748)(*下面附有小故事*)
這道餸不錯,也許因為食材龍躉夠新鮮,故整道餸菜也不會太差。而我最欣賞的是充滿著鮮龍躉肉汁並配上金蒜香的粉絲,簡值一流。
《蟲草花蝦乾浸津膽》(4人套餐$748)

蟲草花蝦乾浸津膽》(4人套餐$748)
這道菜用料鮮甜,它用上湯加蝦乾煮上鮮甜的津膽,所有用料都是甜的,故出來的較果亦是鮮甜的效果。唯需改善的地方,是那上湯味太重了,略嫌搶了食菜的鮮味呢。
《合時清潤甜品》(4人套餐$748)

合時清潤甜品》(4人套餐$748)
其實即是海帶綠豆沙,真的沒有什麼特別,亦未至於渣水分離。

額外資訊 — 茶
這裡的菜是用茶葉沖泡,而香片味道,略跟我們平常所喝的有點不同,個人來說,不太喜歡。

額外資訊 — 其他餐款
最近推出阿拉斯加長腳蟹的惠價,一晚只有數隻長腳蟹,建議大家如想享用全隻,請預先訂購。

額外資訊 — 外來蛋糕之切餅安排
如帶外來蛋糕,可免費冷藏。但如果堂食的話,不論是否自備紙碟餐具,還是酒樓提供,均需每人收取切餅費用。但如果帶來的蛋糕是《美心西餅》或《東海堂》,則可豁免。

額外資訊 — 店內環境
可能疫情關係,餐桌擺放較鬆動,空間感較舒適。但空氣方面,我懷疑我不太適應這裡的空氣,整量都像有鼻敏感以的,鼻子總是癢癢的。(因在早幾天也有惠顧同一食店,也是在晚上惠顧,亦有同樣情況。故在這疫情下,感覺有點擔憂呢!)

是次消費如下:
《4人龍蝦套餐》(4人套餐$748)
— 招牌叉燒拼燒鵝
— 上湯焗龍蝦伊麵
— 隻嘉花膠燴仿翅
— 金蒜蒸龍躉頭腩
— 蟲草花蝦乾浸津膽
— 合時清潤甜品
茶水4位 ($14 x 4 = $56)
合計: $804
服務費: $80.4
總金額: $884.4
堂食優惠(BoC Pay付款滿$600減$200)
實收: $684.4 (每人平均消費: 171.1)

總結
其實,這裡食物質素沒有太大驚喜,勝在地點方便,沒有用餐時限,再加上不同的優惠,大家可作考慮考慮呢!

事件一
本來一心想去吃另一個餐(片皮鴨餐),如果賣光了,未能點選,總有點失預算、失望及氣憤的感覺。

事件二
話說我們上菜《金蒜蒸龍躉頭腩》,上菜職員上錯《翡翠蒸沙巴龍躉仔》(但實上是有我們那道菜的,我但即時告知上菜職員,那上菜職員態度不好地回應我們,這是我們點的菜,並告知這是我們的「龍躉」,我告知她,這不是我們的,車上那道餸才是我們的,我們點的是《金蒜蒸龍躉頭腩》,應是一件件的,不是原條的龍躉仔。那上菜職員還跟我們嘈,仲大大聲態度不好地回應。最後,我問她你看看張上菜單是幾多號,她還好意思跟我們說是「20號」,我們立即告知她,這裡是「30號」。她看一看清楚,即180度改變語氣跟我們轉回正確的餸菜。真的令人很氣憤呢!我心裡想,幸好我早幾天吃過片皮鴨餐,清楚兩套餐的餸菜,並且當天是我家人的生日飯,否則把事弄大她必定不好受,不用勞氣,我只需在魚上吃一口,再叫部長來,調查一下是否上錯菜,我就看看你怎解決。(是你自己上錯菜,理應給予我正確的菜,否則即是混水摸魚。而上錯的那道菜,看看你怎樣處理,應該不會照給回正確的客人吧!到時看看誰負責。我好好禮貎告知,職員居然這態度回應,真的令我很生氣,加上之前已點不到想吃的餐,負面情緒有點爆,只欠你這導火線呢!真的忍死我了!)

額外資訊 — 其他優惠

2020-11-18
5 Minutes (Dine In)
$171.1 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
《上湯焗龍蝦伊麵》(4人套餐$748)
燒味挑戰100之7今日嚟到美心皇宮飲茶,其實我真係好鍾意點心車,因為而家真係買少見少。不過先講咋點車係我最唔鍾意嘅點心車,因為炸嘢始終要新鮮,而架車又唔會keep到佢好熱,所以炸點車上嘅炸點始終冇tick點心紙咁好食。就好似我哋叫咗個沙律蝦角,就唔係好夠熱啦。臘腸卷算係好乾身,亦都冇倒汗水,總係覺得佢呢個臘腸卷唔係用平時一包包買嘅美心臘腸,因為比較肥,同肉質冇咁結實。不過味道算係唔錯。已經好耐冇食過乾蒸牛肉燒賣,但呢度嘅牛肉燒賣同山竹牛肉上面嗰啲牛肉完全冇分別,同埋我好記得細個時候食嘅牛肉燒賣上邊會有粒好難食嘅雪藏青豆,燒賣好大粒,但我覺得其實唔係好需要。蝦籽柚皮係最令人失望嘅一樣點心,柚皮夠淋不過有渣,湯汁唔夠味。個汁有啲稀有啲傑,有一浸膠質物體浮左係面,好似開生粉水撈唔均勻咁。叫得燒腩仔就係鍾意佢肥、有脂肪,但係呢一碟一啲肥都冇,到底係咩嚟呢?我哋同經理講請佢換一碟,佢竟然話燒腩仔就係咁,如果唔係咪太肥囉?然後就話同我哋取消。我再諗一諗,豬腩冇脂肪,咁係唔係即係我肚腩上面嘅全部都係肌肉?最後經理都同我哋退咗碟嘢,不過過程就有少少不愉快了。食唔到燒腩仔,我就叫一碟口水牛脷。雖然係冷盤
燒味挑戰100之7

食唔到燒腩仔,我就叫一碟口水牛脷。雖然係冷盤,但牛脷上枱時依然太冷,個醬汁又鹹又唔好味。

雖然美心皇宮有好多間,都唔係間間都咁好。
$110 (Lunch)
2020-11-16 776 views
其實第一次在美心皇宮飲茶, 從來唔知原來這裡有點心推車咁得意, 有種懷舊feel。推車車頭有標明點心種類, 離遠都可以見到, 只要舉手同推車姐姐講, 點心就會被送到檯面。每次有推車經過都會好奇地眼望望, 睇睇有咩新點心出爐, 都幾有趣。而且可能由於疫情關係, 推車姐姐唔會比太多客人圍住點心車, 會主動"趕客"返座位, 自己就推著車仔去到客人檯前, 服務都幾好。至於食物, 也有一些已經比較少見的點心。例如百花釀魚肚, 金絲芋角, 牛肉燒賣等。雖然家人選擇的蟹黃燒賣沒咩蟹黃, 咖哩魚蛋土魷又過鹹, 但因為總體環境的加分, 尚算一個還不錯的早茶體驗吧。

2020-10-31
5 Minutes (Dine In)
$110 (Breakfast)
2020-10-21 806 views
今日舊同事約咗我嚟呢度一齊飲早茶,8:30飲到10:45,因為佢約咗早上11點喺附近做facial,順便交換生日禮物,我哋喺推來推去嘅點心車嗰度點左以下食物:1. 灌湯餃最好食,有津白菜膽同一粒大瑤柱,上湯一啲都唔肥!$462. 四寶雞扎用柚皮代替冬菇,舊同事自己喜歡食魚肚及用來捲着成個扎的腐皮,今次食埋塊抽皮,剩返一舊雞和一舊火腿俾我食埋,我自己也食了自己嗰份。$293. 柚皮蒸鳳爪都好食,但係我唔知我舊同事唔食雞腳,搞到我成碟食晒,佢淨係食咗一件柚皮。啲雞腳食得出係炸好之後浸左好短時間的水發大左少少才炆的,並唔係雪藏貨色。$294. 菜苗鮮蝦餃都唔錯,但係攞筷子夾嘅時候好黐筷子。$295. 我覺得馬拉糕太甜,又唔夠鬆,馬拉糕都係北角鳳城酒家嗰啲好食啲,不過面頭真係有瓜子肉架!$20鐵觀音茶好飲,每位$22。平均消費每位$96。

4. 菜苗鮮蝦餃都唔錯,但係攞筷子夾嘅時候好黐筷子。$29

鐵觀音茶好飲,每位$22。

平均消費
鮮蝦菜苗餃
每位$96。

柚皮蒸鳳爪
馬拉糕
2020-10-21
$92 (Breakfast)
鮮蝦菜苗餃
柚皮蒸鳳爪
2020-09-05 1189 views
昨日(4/9/2020)早上特意去九龍灣美心皇宮飲茶,享受吓在點心車搵點心。每次到美心皇宮飲茶都要等位,自推出網上攞位後,真是十分方便,閒日早上比較清靜,等了十分鐘就有位。由於仍限聚,得2個人飲茶,點了6個點心。煎蘿蔔糕蝦餃,餡料足,有蝦味,好食芝麻卷,好耐無食,芝麻味濃,比起好多專賣糕點店舖的芝麻糕還要好食,下次都要再點牛肉腸,都好足料干蒸牛肉,好味,以前較少酒樓有干蒸牛肉,所以每次幫襯美心,一定會叫,現多咗好多點心舖有提供,仍是美心好食D叉燒包六點心,埋單$231
由於仍限聚,得2個人飲茶,點了6個點心。
煎蘿蔔糕
蘿蔔糕

蝦餃,餡料足,有蝦味,好食

牛肉腸,都好足料

六點心,埋單$231

2020-09-04
Breakfast
2020-06-28 1210 views
星期天的例行公事當然要與兩老嘆茶啦。今次他們選擇了美心皇宮,今天的德福商場人流頗多,食肆旺,即使下午2:45的美心皇宮,仍有食客等候入座。我們等了大概15分鐘,終於入座了。滿心期待地看點心紙美食時有點失望,因為食物選擇很少,後來才發覺原來點心紙上的食物只是一部分,位於酒樓的中間位置,放著點心車,食客可自行選擇,不用入紙等食物呈上。點心車的出現,感覺又像回到從前,偶然還有一兩架車穿梭枱與枱之間。食物都算新鮮好味,蝦餃四大粒,蝦肉爽口彈牙。羅漢齋腸粉略嫌淡味,但勝材食材新鮮爽脆 。蘿蔔糕外皮金黃帶脆,帶有臘腸,蝦米等, 大大提升了蘿蔔糕的味道。 牛筋淡嫩不膩, 質地有如海參,很有嚼勁, 醬汁惹味。 有皮鳳爪, 皮骨易離,皮軟滑,骨酥爛, 醬汁香濃。 風沙豆腐,豆腐軟滑,外脆內軟,小脆加酥,熱辣辣, 十分香口。三人用餐,埋單三百多,價錢略高,但環境乾淨 ,衛生好,坐得舒適,兩老食得都開心。

2020-05-18 1696 views
在翠園吃了午飯後,我們到 Mega Box 閒了一個下午,晚上又回到美心皇宮吃晚飯。皆因在疫情期間,美心酒樓全線做半價優惠,價錢十分划算,而且粵菜亦是我們的喜愛菜式之一,因此我們到此晚餐。金菇柱炆伊麵配料有冬菇絲、芽菜、韭黃,伊面炒至乾身,入口鑊氣十足,爽滑彈牙,沒有油膩感,冬菇絲味濃鮮美,芽菜新鮮爽口,韭黃甘甜彈牙,配料使伊面更增加口感。當紅炸子雞雞肉炸至色澤呈現深啡,外脆內軟,外皮酥脆香口,內裏鮮嫩軟滑,肉汁飽滿,雞味濃郁,配上醬料,更是惹味可口。肘子菜膽花膠湯肘子菜膽花膠湯用料十足,入口鹹香鮮甜,花膠軟滑爽口,肘子甘香濃厚,令湯底帶出自然鹹香,整個湯鮮而不膩,而且有滋潤養顏的功效。貴妃脆蝦球師傅使用甜酸醬配上少許蛋黃炒香蝦球,蝦球色澤金黃,肥美飽滿,鮮甜彈牙,味道甜酸香口,很是開胃。豊料即日老火湯是日的老火湯是木瓜鰂魚豬展花生湯,配料用上木瓜、豬展、鰂魚、花生,木瓜軟腍清甜,豬展肉味香濃,鰂魚綿軟鮮甜,配合花生作釣味,老火湯入口鮮甜清香。整體而言,環境舒適潔淨,價格經濟實惠,食物製作出色,而且粵菜老少咸宜,是與朋友或家人聚餐的好地方。
金菇柱炆伊麵
當紅炸子雞
肘子菜膽花膠湯
貴妃脆蝦球
豊料即日老火湯

2020-04-01 1211 views
今天家裏沒有煮晚飯,我便相約居住於九龍灣的兩位夫妻好友一同共聚晚餐,朋友外出吃飯時經常會光顧美心皇宮,皆因他們非常喜愛粵菜,而且與居所距離亦近,所以今天便跟隨他們到此進餐。滑蛋鮮蝦仁滑蛋色澤金黃,加入小量蔥花作點綴一同炒煮,入口不會完全熟透,口感軟嫩滑口,蛋香味濃,蝦仁數量充足,肉質飽滿大只,嫩滑爽口,味道鮮甜。鮮淮山炒小瓜配料有翠玉瓜、鮮淮山以及小木耳,翠玉瓜口感十足,清脆嫩口,味道清甜,鮮淮山細膩堅實,鮮甜清淡,小木耳口感脆爽,軟滑鮮美,整道菜沒有使用太多調味以突出食材原有的鮮味,味道清淡健康。香酥荔芋鴨香酥荔芋鴨共分三層,外層是脆皮,中間是芋蓉,底部是鴨肉,相互黏合,層層分明,夾起時不會輕易碎開,外層炸至色澤金黃,酥脆香口,芋蓉鹹香粉糯,芋味濃郁,鴨肉軟腍嫩滑,整體味道口感層次豐富。總結而言,食材美味可口,新鮮健康,不會過於油膩,環境寬敞舒適,乾淨衛生,是與家人或朋友吃飯的好選擇。
滑蛋鮮蝦仁
鮮淮山炒小瓜